Senarai Wikipedia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Ini merupakan senarai edisi bahasa berlainan Wikipedia; setakat Mac 2021, terdapat 321 bahasa di mana Wikipedia telah diterjemahkan, dengan 310 aktif dan 11 daripadanya telah ditutup.

Senarai[sunting | sunting sumber]

Wikipedia NameLanguageScriptWP CodeActive users(log)Image
English WikipediaEnglishLatnen5
Wikipedia-logo-v2-en.svg
Deutschsprachige WikipediaGermanLatnde4
Wikipedia-logo-v2-de.svg
Wikipédia en françaisFrenchLatnfr4
Wikipedia-logo-v2-fr.svg
Wikipedia en españolSpanishLatnes4
Wikipedia-logo-v2-es.svg
Русская ВикипедияRussianCyrlru4
Wikipedia-logo-v2-ru.svg
ウィキペディア日本語版JapaneseJpanja4
Wikipedia-logo-v2-ja.svg
Nederlandstalige WikipediaDutchLatnnl3
Wikipedia-logo-v2-nl.svg
Wikipedia in italianoItalianLatnit3
Wikipedia-logo-v2-it.svg
Svenskspråkiga WikipediaSwedishLatnsv3
Wikipedia-logo-v2-sv.svg
Polskojęzyczna WikipediaPolishLatnpl3
Wikipedia-logo-v2-pl.svg
Wikipedia tiếng ViệtVietnameseLatnvi3
Wikipedia-logo-v2-vi.svg
Wikipédia em portuguêsPortugueseLatnpt3
Wikipedia-logo-v2-pt.svg
ويكيبيديا العربيةArabicArabar3
Wikipedia-logo-v2-ar.svg
中文维基百科ChineseHans/Hantzh3
Wikipedia-logo-v2-zh.svg
Українська ВікіпедіяUkrainianCyrluk3
Wikipedia-logo-v2-uk.svg
Viquipèdia en catalàCatalanLatnca3
Wikipedia-logo-v2-ca.svg
Bokmål WikipediaNorwegian (Bokmål)Latnno3
Wikipedia-logo-v2-no.svg
Suomenkielinen WikipediaFinnishLatnfi3
Wikipedia-logo-v2-fi.svg
Česká WikipedieCzechLatncs3
Wikipedia-logo-v2-cs.svg
Magyar WikipédiaHungarianLatnhu3
Wikipedia-logo-v2-hu.svg
Türkçe VikipediTurkishLatntr3
Wikipedia-logo-v2-tr.svg
한국어 위키백과KoreanHangko3
Wikipedia-logo-v2-ko.svg
Wikipedia bahasa IndonesiaIndonesianLatnid3
Wikipedia-logo-v2-id.svg
ויקיפדיה העבריתHebrewHebrhe3
Wikipedia-logo-v2-he.svg
ویکی‌پدیای فارسیPersianArabfa3
Wikipedia-logo-v2-fa.svg
Ελληνική ΒικιπαίδειαGreekGrekel3
Wikipedia-logo-v2-el.svg
Simple English WikipediaSimple EnglishLatnsimple3
Wikipedia-logo-v2-simple.svg
हिन्दी विकिपीडियाHindiDevahi3
Wikipedia-logo-v2-hi.svg
বাংলা উইকিপিডিয়াBengaliBengbn3
Wikipedia-logo-v2-bn.svg
Wikipedya sa SinugboanonCebuanoLatnceb2
Wikipedia-logo-v2-ceb.svg
Wikipedia în românăRomanianLatnro2
Wikipedia-logo-v2-ro.svg
Wikipedia ya KiswahiliSwahiliLatnsw2
Wikipedia-logo-v2-sw.svg
Dansk WikipediaDanishLatnda2
Wikipedia-logo-v2-da.svg
Vikipedio en EsperantoEsperantoLatneo2
Wikipedia-logo-v2-eo.svg
Википедија на српском језикуSerbianCyrl/Latnsr2
Wikipedia-logo-v2-sr.svg
Lietuviškoji VikipedijaLithuanianLatnlt2
Wikipedia-logo-v2-lt.svg
Slovenská WikipediaSlovakLatnsk2
Wikipedia-logo-v2-sk.svg
Българоезична УикипедияBulgarianCyrlbg2
Wikipedia-logo-v2-bg.svg
Slovenska WikipedijaSloveneLatnsl2
Wikipedia-logo-v2-sl.svg
Euskarazko WikipediaBasqueLatneu2
Wikipedia-logo-v2-eu.svg
Eestikeelne VikipeediaEstonianLatnet2
Wikipedia-logo-v2-et.svg
Hrvatska WikipedijaCroatianLatnhr2
Wikipedia-logo-v2-hr.svg
తెలుగు వికీపీడియాTelugu(తెలుగు)Telute2
Wikipedia-logo-v2-te.svg
Nynorsk WikipediaNorwegian (Nynorsk)Latnnn2
Wikipedia-logo-v2-nn.svg
วิกิพีเดียภาษาไทยThaiThaith2
Wikipedia-logo-v2-th.svg
GalipediaGalicianLatngl2
Wikipedia-logo-v2-gl.svg
Wikipedia Bahasa MelayuMalayLatnms2
Wikipedia-logo-v2-ms.svg
Wikipedia na bosanskom jezikuBosnianLatnbs2
Wikipedia-logo-v2-bs.svg
ქართული ვიკიპედიაGeorgianGeorka2
Wikipedia-logo-v2-ka.svg
Icelandic WikipediaIcelandicLatnis2
Wikipedia-logo-v2-is.svg
Wikipedia shqipAlbanianLatnsq2
Wikipedia-logo-v2-sq.svg
Vicipaedia LatinaLatinLatnla2
Wikipedia-logo-v2-la.svg
Azərbaycanca VikipediyaAzerbaijaniLatnaz2
Wikipedia-logo-v2-az.svg
Македонска ВикипедијаMacedonianCyrlmk2
Wikipedia-logo-v2-mk.svg
Marathi WikipediaMarathiDevamr2
Wikipedia-logo-v2-mr.svg
Srpskohrvatska WikipedijaSerbo-CroatianLatn/Cyrlsh2
Wikipedia-logo-v2-sh.svg
Tajik WikipediaTajikCyrltg2
Wikipedia-logo-v2-tg.svg
Afrikaanse WikipediaAfrikaansLatnaf2
Wikipedia-logo-v2-af.svg
Tagalog WikipediaTagalogLatntl2
Wikipedia-logo-v2-tl.svg
Welsh WikipediaWelshLatncy2
Wikipedia-logo-v2-cy.svg
Vikipēdija latviešu valodāLatvianLatnlv2
Wikipedia-logo-v2-lv.svg
தமிழ் விக்கிபீடியாTamilTamlta2
Wikipedia-logo-v2-ta.svg
Javanese WikipediaJavaneseLatnjv2
Wikipedia-logo-v2-jv.svg
Беларуская ВікіпедыяBelarusianCyrlbe2
Wikipedia-logo-v2-be.svg
Asturian WikipediaAsturianLatnast2
Wikipedia-logo-v2-ast renamed.svg
Kurdish WikipediaKurdishLatn/Arabku2
Wikipedia-logo-v2-ku.svg
Cantonese WikipediaCantoneseHantzh-yue2
Wikipedia-logo-v2-zh-yue.svg
Urdu WikipediaUrduArabur2
Wikipedia-logo-v2-ur.svg
Vicipéid na GaeilgeIrishLatnga2
Wikipedia-logo-v2-ga.svg
Հայերեն ՎիքիպեդիաArmenianArmnhy2
Wikipedia-logo-v2-hy.svg
ಕನ್ನಡ ವಿಕಿಪೀಡಿಯKannada(ಕನ್ನಡ)Kndakn2
Wikipedia-logo-v2-kn.svg
Malayalam WikipediaMalayalamMlymml2
Wikipedia-logo-v2-ml.svg
Scots WikipediaScotsLatnsco2
Wikipedia-logo-v2-sco.svg
Tatar WikipediaTatarCyrl/Latntt2
Wikipedia-logo-v2-tt.svg
Uzbek WikipediaUzbekLatn/Cyrluz2
Wikipedia-logo-v2-uz.svg
Монгол ВикипедиаMongolianCyrlmn2
Wikipedia-logo-v2-mn.svg
Kyrgyz WikipediaKyrgyzCyrlky2
Wikipedia-logo-v2-ky.svg
Somali WikipediaSomaliLatnso2
Wikipedia-logo-v2-so.svg
Eastern Punjabi WikipediaEastern PunjabiGurmukhīpa2
Wikipedia-logo-v2-pa.svg
Assamese WikipediaAssameseBengas2
Wikipedia-logo-v2-as.svg
Burmese WikipediaBurmeseMymrmy2
Wikipedia-logo-v2-my.svg
ويكيبيديا مصرىEgyptian ArabicArab/Latnarz2
Wikipedia-logo-v2-arz.svg
Hausa WikipediaHausaLatnha2
Wikipedia-logo-v2-ha.svg
Sorani Kurdish WikipediaSorani KurdishArabckb2
Wikipedia-logo-v2-ckb.svg
Southern Azerbaijani WikipediaSouthern AzerbaijaniPersoazb2
Wikipedia-logo-v2-azb.svg
Waray WikipediaWarayLatnwar1
Wikipedia-logo-v2-war.svg
Vükiped VolapükikVolapükLatnvo1
Wikipedia-logo-v2-vo.svg
Minangkabau WikipediaMinangkabauLatnmin1
Wikipedia-logo-v2-id.svg
Lombard WikipediaLombardLatnlmo1
Wikipedia-logo-v2-lmo.svg
Newar WikipediaNewar / Nepal BhasaDevanew1
Wikipedia-logo-v2-new.svg
Haitian Creole WikipediaHaitianLatnht1
Wikipedia-logo-v2-ht.svg
বিষ্ণুপ্রিয়া মনিপুরী উইকিপিডিয়াBishnupriya ManipuriBengbpy1
Wikipedia-logo-v2-bpy.svg
Luxembourgish WikipediaLuxembourgishLatnlb1
Wikipedia-logo-v2-lb.svg
Breton WikipediaBretonLatnbr1
Wikipedia-logo-v2-br.svg
Gujarati WikipediaGujaratiDevagu1
Wikipedia-logo-v2-gu.svg
Ido WikipediaIdoLatnio1
Wikipedia-logo-v2-io.svg
Piedmontese WikipediaPiedmonteseLatnpms1
Wikipedia-logo-v2-pms.svg
Sundanese WikipediaSundaneseLatnsu1
Wikipedia-logo-v2-su.svg
Occitan WikipediaOccitanLatnoc1
Wikipedia-logo-v2-oc.svg
Neapolitan WikipediaNeapolitanLatnnap1
Wikipedia-logo-v2-nap.svg
Low Saxon WikipediaLow SaxonLatnnds1
Wikipedia-logo-v2-nds.svg
Sicilian WikipediaSicilianLatnscn1
Wikipedia-logo-v2-scn.svg
संस्कृतविकिपीडियाSanskritDevasa1
Wikipedia-logo-v2-sa.svg
Walloon WikipediaWalloonLatnwa1
Wikipedia-logo-v2-wa.svg
Bavarian WikipediaBavarianLatnbar1
Wikipedia-logo-v2-bar.svg
Aragonese WikipediaAragoneseLatnan1
Wikipedia-logo-v2-an.svg
Ripuarian WikipediaRipuarianLatnksh1
Wikipedia-logo-v2-ksh.svg
Silesian WikipediaSilesianLatnszl1
Wikipedia-logo-v2-szl.svg
West Frisian WikipediaWest FrisianLatnfy1
Wikipedia-logo-v2-fy.svg
North Frisian WikipediaNorth FrisianLatnfrr1
Wikipedia-logo-v2-frr.svg
Alemannic WikipediaAlemannicLatnals1
Wikipedia-logo-v2-als.svg
Interlingua WikipediaInterlinguaLatn/Arabia1
Wikipedia-logo-v2-ia.svg
Yiddish WikipediaYiddishHebryi1
Wikipedia-logo-v2-yi.svg
Malagasy WikipediaMalagasyLatnmg1
Wikipedia-logo-v2-mg.svg
Khmer WikipediaKhmerKhmrkm1
Wikipedia-logo-v2-km.svg
Chechen WikipediaChechenCyrlce1
Wikipedia-logo-v2-ce.svg
Tarantino WikipediaTarantinoLatnroa-tara1
Wikipedia-logo-v2-roa-tara.svg
Amharic WikipediaAmharicGeezam1
Wikipedia-logo-v2-am.svg
Aromanian WikipediaAromanianLatnroa-rup1
Wikipedia-logo-v2-roa-rup.svg
Banyumasan WikipediaBanyumasanLatnmap-bms1
Wikipedia-logo-v2-map-bms.svg
Bhojpuri WikipediaBhojpuriDevabh1
Wikipedia-logo-v2-bh.svg
Central Bicolano WikipediaCentral_BicolanoLatnbcl1
Wikipedia-logo-v2-bcl.svg
Corsican WikipediaCorsicanLatnco1
Wikipedia-logo-v2-co.svg
Chuvash WikipediaChuvashLatncv1
Wikipedia-logo-v2-cv.svg
Divehi WikipediaDivehiThaadv1
Wikipedia-logo-v2-dv.svg
Dutch Low Saxon WikipediaDutch Low SaxonLatnnds-nl1
Wikipedia-logo-v2-nds-nl.svg
Faroese WikipediaFaroeseLatnfo1
Wikipedia-logo-v2-fo.svg
Friulian WikipediaFriulianLatnfur1
Wikipedia-logo-v2-fur.svg
Gan Chinese WikipediaGan ChineseHans/Hantgan1
Wikipedia-logo-v2-gan.svg
Gilaki WikipediaGilakiPersoglk1
Wikipedia-logo-v2-glk.svg
Gujarati WikipediaGujaratiGujrgu1
Wikipedia-logo-v2-gu.svg
Ilokano WikipediaIlokanoLatnilo1
Wikipedia-logo-v2-ilo.svg
Kapampangan WikipediaKapampanganLatnpam1
Wikipedia-logo-v2-pam.svg
Kashubian WikipediaKashubianLatncsb1
Wikipedia-logo-v2-csb.svg
Ligurian WikipediaLigurianLatnlij1
Wikipedia-logo-v2-lij.svg
Limburgish WikipediaLimburgishLatnli1
Wikipedia-logo-v2-li.svg
Manx WikipediaManxLatngv1
Wikipedia-logo-v2-gv.svg
Māori WikipediaMāoriLatnmi1
Wikipedia-logo-v2-mi.svg
Maltese WikipediaMalteseLatnmt1
Wikipedia-logo-v2-mt.svg
Nāhuatl WikipediaNāhuatlLatnnah1
Wikipedia-logo-v2-nah.svg
Nepali WikipediaNepaliDevane1
Wikipedia-logo-v2-ne.svg
Norman WikipediaNormanLatnnrm1
Northern Sami WikipediaNorthern SamiLatnse1
Wikipedia-logo-v2-se.svg
Scottish Gaelic WikipediaScottish GaelicLatngd1
Wikipedia-logo-v2-gd.svg
Novial WikipediaNovialLatnnov1
Wikipedia-logo-v2-nov.svg
Quechua WikipediaQuechuaLatnqu1
Wikipedia-logo-v2-qu.svg
Ossetian WikipediaOssetianCyrlos1
Wikipedia-logo-v2-os.svg
Pali WikipediaPaliDevapi1
Pangasinan WikipediaPangasinanLatnpag1
Wikipedia-logo-v2-pag.svg
Pashto WikipediaPashtoArabps1
Wikipedia-logo-v2-ps.svg
Pennsylvania German WikipediaPennsylvania GermanLatnpdc1
Wikipedia-logo-v2-pdc.svg
Romansh WikipediaRomanshLatnrm1
Wikipedia-logo-v2-rm.svg
Samogitian WikipediaSamogitianLatnbat-smg1
Wikipedia-logo-v2-bat-smg.svg
Sardinian WikipediaSardinianLatnsc1
Wikipedia-logo-v2-sc.svg
Sinhalese WikipediaSinhaleseSinhsi1
Wikipedia-logo-v2-si.svg
Tongan WikipediaTonganLatnto1
Wikipedia-logo-v2-to.svg
Turkmen WikipediaTurkmenLatntk1
Wikipedia-logo-v2-tk.svg
Hornjoserbska wikipedijaUpper SorbianLatnhsb1
Wikipedia-logo-v2-hsb.svg
Venetian WikipediaVenetianLatnvec1
Wikipedia-logo-v2-vec.svg
Voro WikipediaVõroLatnfiu-vro1
Wikipedia-logo-v2-fiu-vro.svg
Wu WikipediaWuHanswuu1
Wikipedia-logo-v2-wuu.svg
West Flemish WikipediaWest FlemishLatnvls1
Wikipedia-logo-v2-vls.svg
Yoruba WikipediaYorubaLatnyo1
Wikipedia-logo-v2-yo.svg
Zazaki WikipediaZazakiLatndiq1
Wikipedia-logo-v2-diq.svg
Min Nan WikipediaMin NanLatnzh-min-nan1
Wikipedia-logo-v2-zh-min-nan.svg
Classical Chinese WikipediaClassical ChineseHantzh-classical1
Wikipedia-logo-v2-zh-classical.svg
Franco-Provençal WikipediaFranco-Provençal/ArpitanLatnfrp1
Wikipedia-logo-v2-frp.svg
Ladino WikipediaLadinoLatnlad1
Wikipedia-logo-v2-lad new.svg
Cornish WikipediaCornishLatnkw1
Wikipedia-logo-v2-kw.svg
Hawaiian WikipediaHawaiianLatnhaw1
Wikipedia-logo-v2-haw.svg
Anglo-Saxon WikipediaAnglo-SaxonLatnang1
Wikipedia-logo-v2-ang.svg
Lingala WikipediaLingalaLatnln1
Wikipedia-logo-v2-ln.svg
Interlingue WikipediaInterlingueLatnie1
Wikipedia-logo-v2-ie.svg
Wolof WikipediaWolofLatnwo1
Wikipedia-logo-v2-wo.svg
Tok Pisin WikipediaTok PisinLatntpi1
Wikipedia-logo-v2-tpi.svg
Tahitian WikipediaTahitianLatnty1
Wikipedia-logo-v2-ty.svg
Crimean Tatar WikipediaCrimean TatarLatncrh1
Wikipedia-logo-v2-crh.svg
Navajo WikipediaNavajoLatnnv1
Wikipedia-logo-v2-nv.svg
Lojban WikipediaLojbanLatnjbo1
Wikipedia-logo-v2-jbo.svg
Aymara WikipediaAymaraLatnay1
Wikipedia-logo-v2-ay.svg
Zealandic WikipediaZealandicLatnzea1
Wikipedia-logo-v2-zea.svg
Emilian-Romagnol WikipediaEmilian-RomagnolLatneml1
Wikipedia-logo-v2-eml.svg
Igbo WikipediaIgboLatnig1
Wikipedia-logo-v2-ig.svg
Odia WikipediaOdiaOryaor1
Wikipedia-logo-v2-or.svg
Zamboanga Chavacano WikipediaZamboanga ChavacanoLatncbk-zam1
Wikipedia-logo-v2-cbk-zam.svg
Kongo WikipediaKongoLatnkg1
Wikipedia-logo-v2-kg.svg
Syriac WikipediaSyriacSyrcarc1
Wikipedia-logo-v2-arc.svg
Vlax Romani WikipediaVlax RomaniLatn/Devarmy1
Wikipedia-logo-v2-rmy.svg
Abkhazian WikipediaAbkhazianCyrlab1
Wikipedia-logo-v2-ab.svg
Guarani WikipediaGuaraniLatngn1
Wikipedia-logo-v2-gn.svg
Kabyle WikipediaKabyleLatnkab1
Wikipedia-logo-v2-kab.svg
Uyghur WikipediaUyghurLatn/Arabug1
Wikipedia-logo-v2-ug.svg
Kashmiri WikipediaKashmiriArab/Devaks1
Wikipedia-logo-v2-ks.svg
Saterland Frisian WikipediaSaterland FrisianLatnstq1
Wikipedia-logo-v2-stq.svg
Udmurt WikipediaUdmurtCyrludm1
Wikipedia-logo-v2-udm.svg
Extremaduran WikipediaExtremaduranLatnext1
Wikipedia-logo-v2-ext.svg
Mazandarani WikipediaMazandaraniPersomzn1
Wikipedia-logo-v2-mzn.svg
Papiamentu WikipediaPapiamentuLatnpap1
Wikipedia-logo-v2-pap.svg
Old Church Slavonic WikipediaOld Church SlavonicCyrscu1
Wikipedia-logo-v2-cu.svg
Sakha WikipediaSakhaCyrlsah1
Wikipedia-logo-v2-sah.svg
Tetum WikipediaTetumLatntet1
Wikipedia-logo-v2-tet.svg
سنڌي وڪيپيڊياSindhiArabsd1
Wikipedia-logo-v2-sd.svg
Picard WikipediaPicardLatnpcd1
Wikipedia-logo-v2-pcd.svg
Shona WikipediaShonaLatnsn1
Lao WikipediaLaoLaoolo1
Wikipedia-logo-v2-lo.svg
Bashkir WikipediaBashkirCyrlba1
Wikipedia-logo-v2-ba.svg
Western Punjabi WikipediaWestern PunjabiShahmukhipnb1
Wikipedia-logo-v2-pnb.svg
Iniktitut WikipediaInuktitutCans/Latniu1
Wikipedia-logo-v2-iu.svg
Nauruan WikipediaNauruanLatnna1
Wikipedia-logo-v2-na.svg
Gothic WikipediaGothicGothgot1
Wikipedia-logo-v2-got.svg
Tibetan WikipediaTibetanTibtbo1
Wikipedia-logo-v2-bo.svg
Dolnoserbska wikipedijaLower SorbianLatndsb1
Wikipedia-logo-v2-dsb.svg
Cherokee WikipediaCherokeeCherchr1
Wikipedia-logo-v2-chr.svg
Min Dong WikipediaMin DongLatncdo1
Wikipedia-logo-v2-cdo.svg
Hakka WikipediaHakkaLatnhak1
Wikipedia-logo-v2-hak.svg
Oromo WikipediaOromoLatnom1
Wikipedia-logo-v2-om.svg
Samoan WikipediaSamoanLatnsm1
Ewe WikipediaEweLatnee1
Tigrinya WikipediaTigrinyaEthiti1
Avar WikipediaAvarCyrlav1
Wikipedia-logo-v2-av.svg
Bambara WikipediaBambaraLatnbm1
Wikipedia-logo-v2-bm.svg
Zulu WikipediaZuluLatnzu1
Pontic WikipediaPonticGrekpnt1
Wikipedia-logo-v2-pnt.svg
Cree WikipediaCreeCans/Latncr1
Wikipedia-logo-v2-cr.svg
Norfolk WikipediaNorfolkLatnpih1
Wikipedia-logo-v2-pih.svg
Swati WikipediaSwatiLatnss1
Wikipedia-logo-v2-ss.svg
Venda WikipediaVendaLatnve1
Bislama WikipediaBislamaLatnbi1
Wikipedia-logo-v2-bi.svg
Kinyarwanda WikipediaKinyarwandaLatnrw1
Chamorro WikipediaChamorroLatnch1
Wikipedia-logo-v2-ch.svg
Xhosa WikipediaXhosaLatnxh1
Greenlandic WikipediaGreenlandicLatnkl1
Wikipedia-logo-v2-kl.svg
Inupiak WikipediaInupiakLatnik1
Buginese WikipediaBugineseBugibug1
Wikipedia-logo-v2-bug.svg
Dzongkha WikipediaDzongkhaTibtdz1
Wikipedia-logo-v2-dz.svg
Tsonga WikipediaTsongaLatnts1
Wikipedia-logo-v2-ts.svg
Tswana WikipediaTswanaLatntn1
Wikipedia-logo-v2-tn.svg
Komi WikipediaKomiCyrlkv1
Wikipedia-logo-v2-kv.svg
Tumbuku WikipediaTumbukaLatntum1
Kalmyk WikipediaKalmykCyrlxal1
Wikipedia-logo-v2-xal.svg
Sesotho WikipediaSesothoLatnst1
Wikipedia-logo-v2-st.svg
Twi WikipediaTwiLatntw1
Wikipedia-logo-v2-ak.svg
Buryat (Russia) WikipediaBuryat (Russia)Cyrlbxr1
Wikipedia-logo-v2-bxr.svg
Akan WikipediaAkanLatnak1
Wikipedia-logo-v2-ak.svg
Chichewa WikipediaChichewaLatnny1
Wikipedia-logo-v2-ny.svg
Fijian WikipediaFijianLatnfj1
Wikipedia-logo-v2-fj.svg
Lak WikipediaLakCyrllbe1
Wikipedia-logo-v2-lbe.svg
Kikuyu WikipediaKikuyuLatnki1
Wikipedia-logo-v2-ki.svg
Zhuang WikipediaZhuangLatnza1
Wikipedia-logo-v2-za.svg
Fula WikipediaFulaLatnff1
Wikipedia-logo-v2-ff.svg
Luganda WikipediaLugandaLatnlg1
Wikipedia-logo-v2-lg.svg
Sango WikipediaSangoLatnsg1
Wikipedia-logo-v2-sg.svg
Kirundi WikipediaKirundiLatnrn1
Cheyenne WikipediaCheyenneLatnchy1
Wikipedia-logo-v2-chy.svg
Mirandese WikipediaMirandeseLatnmwl1
Wikipedia-logo-v2-mwl.svg
Mingrelian WikipediaMingrelianGeorxmf1
Wikipedia-logo-v2-xmf.svg
Lezgi WikipediaLezgianCyrllez1
Wikipedia-logo-v2-lez.svg
Banjar WikipediaBanjarLatnbjn1
Wikipedia-logo-v2-bjn.svg
Maithili WikipediaMaithiliDevamai1
Wikipedia-logo-v2-mai.svg
Konknni WikipediaKonkaniDeva/Latngom1
Wikipedia-logo-v2-gom.svg
Tuvinian WikipediaTuvanCyrltyv1
Wikipedia-logo-v2-tyv.svg
Veps WikipediaVepsLatnvep1
Wikipedia-logo-v2-vep.svg
Northern Sotho WikipediaNorthern SothoLatnnso1
Wikipedia-logo-v2-nso.svg
Kabardian WikipediaKabardianCyrlkbd1
Wikipedia-logo-v2-kbd.svg
Latgalian WikipediaLatgalianLatnltg1
Wikipedia-logo-v2-ltg.svg
Rusyn WikipediaRusynCyrlrue1
Wikipedia-logo-v2-rue.svg
Palatine German WikipediaPalatine GermanLatnpfl1
Wikipedia-logo-v2-pfl.svg
Gagauz WikipediaGagauzLatngag1
Wikipedia-logo-v2-gag.svg
Komi-Permyak WikipediaKomi-PermyakCyrlkoi1
Wikipedia-logo-v2-koi.svg
Hill Mari WikipediaHill MariCyrlmrj1
Wikipedia-logo-v2-mrj.svg
Meadow Mari WikipediaMeadow MariCyrlmhr1
Wikipedia-logo-v2-mhr.svg
Karachay-Balkar WikipediaKarachay-BalkarCyrlkrc1
Wikipedia-logo-v2-krc.svg
Acehnese WikipediaAcehneseLatnace1
Wikipedia-logo-v2-ace.svg
Fiji Hindi WikipediaFiji HindiLatnhif1
Wikipedia-logo-v2-hif.svg
Livvi-Karelian WikipediaLivvi-KarelianLatnolo1
Wikipedia-logo-v2-olo.svg
Karakalpak WikipediaKarakalpakLatnkaa1
Wikipedia-logo-v2-kaa.svg
Moksha WikipediaMokshaCyrlmdf1
Wikipedia-logo-v2-mdf.svg
Erzya WikipediaErzyaCyrlmyv1
Wikipedia-logo-v2-myv.svg
Sranan Tongo WikipediaSranan TongoLatnsrn1
Wikipedia-logo-v2-srn.svg
Adyghe WikipediaAdygheCyrlady1
Wikipedia-logo-v2-ady.svg
Jamaican WikipediaJamaicanLatnjam1
Wikipedia-logo-v2-jam.svg
Tulu WikipediaTuluKndatcy1
Wikipedia-logo-v2-tcy.svg
Doteli WikipediaDoteliDevadty1
Wikipedia-logo-v2-dty.svg
Atikamekw WikipediaAtikamekwLatnatj1
Wikipedia-logo-v2-atj.svg
Kabiye WikipediaKabiyeLatnkbp1
Wikipedia-logo-v2-kbp.svg
Dinka WikipediaDinkaLatndin1
Wikipedia-logo-v2-din.svg
Lingua Franca Nova WikipediaLingua Franca NovaLatnlfn1
Wikipedia-logo-v2-lfn.svg
Gorontalo WikipediaGorontaloLatngor1
Wikipedia-logo-v2-gor.svg
Ingush WikipediaIngushCyrlinh1
Wikipedia-logo-v2-inh.svg
Santali WikipediaSantaliOlcksat1
Wikipedia-logo-v2-sat.svg
Беларуская ВікіпэдыяBelarusian (Taraškievica)Cyrlbe-x-old0
Wikipedia-logo-v2-be-tarask.svg
Balochi WikipediaBalochi languageArabbal0
Western Balochi WikipediaWestern BalochiArabbgn0
Wikipedia-logo-v2-bgn.svg
Khowar WikipediaKhowarArabkhw0
Wikipedia-logo-v2-khw.svg
Moldovan Wikipedia (closed)MoldovanCyrlmo (closed)0
Sichuan Yi Wikipedia (closed)Sichuan YiYiiiii (closed)0
Choctaw Wikipedia (closed)ChoctawLatncho (closed)0
Marshallese Wikipedia (closed)MarshalleseLatnmh (closed)0
Ndonga Wikipedia (closed)NdongaLatnng (closed)0
Kuanyama Wikipedia (closed)KuanyamaLatnkj (closed)0
Hiri Motu Wikipedia (closed)Hiri MotuLatnho (closed)0
Muscogee Wikipedia (closed)MuscogeeLatnmus (closed)0
Kanuri Wikipedia (closed)KanuriLatnkr (closed)0
Afar Wikipedia (closed)AfarLatnaa (closed)0
Herero Wikipedia (closed)HereroLatnhz (closed)0
Northern Luri WikipediaNorthern LuriPersolrc0
Wikipedia-logo-v2-lrc.svg


Senarai butiran[sunting | sunting sumber]

LanguageLanguage (local)WikiArticlesTotalEditsAdminsUsersActive usersImagesDepth
EnglishEnglishen6,602,34757,306,9931,128,704,96991344,811,084118,087893,6861161.64
CebuanoCebuanoceb6,125,19411,232,74534,894,273698,25218802.16
GermanDeutschde2,761,6697,622,632228,300,4301874,065,99118,128128,01392.79
Swedishsvenskasv2,558,6426,148,51951,655,69666849,3642,220016.54
Frenchfrançaisfr2,485,65612,364,168199,948,5541554,557,47317,56969,693255.42
DutchNederlandsnl2,112,7134,504,27263,480,564341,251,2353,9212018.06
Russianрусскийru1,884,7907,555,108127,553,645743,313,00810,537241,653152.81
Spanishespañoles1,830,9547,811,267148,119,362606,737,37613,4130202.29
Italianitalianoit1,790,8017,615,385131,185,9461202,334,5867,988134,897182.23
Egyptian Arabicمصرىarz1,616,2542,058,1057,543,2627200,0452331,4810.27
Polishpolskipl1,551,1333,576,78869,110,5611001,212,7994,42726132.95
Japanese日本語ja1,357,9714,003,83293,177,952412,021,32914,79714,33788.35
Chinese中文zh1,329,8547,267,61675,201,471683,302,2158,19662,198206.29
VietnameseTiếng Việtvi1,280,13719,400,02269,511,84619894,5311,84224,986717.88
WarayWinaraywar1,266,0322,881,9226,294,135354,18771423.56
Ukrainianукраїнськаuk1,223,6284,240,98637,963,55147664,4223,291111,00754.43
Arabicالعربيةar1,198,8107,972,79960,531,076202,366,8235,16651,138242.41
Portugueseportuguêspt1,098,8335,445,53764,911,004522,858,7189,09658,783186.52
Persianفارسیfa946,1335,430,11936,266,569351,184,3326,70783,644150.01
Catalancatalàca718,9471,794,41231,137,11729438,8681,27515,14238.83
Serbianсрпски / srpskisr667,3924,009,56225,470,85618318,90986137,635159.31
IndonesianBahasa Indonesiaid636,7423,416,06422,609,435441,377,8573,09947,344126.1
Korean한국어ko620,3292,901,09134,027,18327769,0171,58612,897158.56
Norwegian (Bokmål)norskno605,0911,722,27723,184,02444570,7341,152445.89
Finnishsuomifi545,3351,430,43521,133,72133532,9581,61972,41538.92
TurkishTürkçetr533,3612,455,18829,012,972241,460,7063,20238,635153.42
Hungarianmagyarhu518,4971,486,45825,662,95624521,9771,7128,62660.17
Czechčeštinacs516,8471,443,62122,300,87531603,3232,402149.67
Chechenнохчийнce516,3051,058,8259,091,028332,305553199.48
Tatarтатарча/tatarçatt481,021631,5513,731,542645,0051196,2000.58
Serbo-Croatiansrpskohrvatski / српскохрватскиsh457,6524,647,11041,357,9128180,97222110,216745.8
Romanianromânăro436,1392,648,40915,333,08517604,796922116,680148.96
Min NanBân-lâm-gúzh-min-nan432,0601,066,1533,155,770655,816983356.38
Basqueeuskaraeu403,941844,4099,157,57012143,438521012.89
MalayBahasa Melayums362,5111,048,7225,742,25315306,51962719,49919.62
EsperantoEsperantoeo329,725735,8697,856,16316204,57737212,77616.2
Hebrewעבריתhe328,8831,388,28335,402,516291,043,0733,09975,452264.6
Armenianհայերենhy294,393994,8118,574,47411128,24841011,51148.79
Danishdanskda288,411917,93711,350,18425445,713765058.91
Bulgarianбългарскиbg287,124639,61811,625,46625318,69071349427.39
WelshCymraegcy278,200429,94611,608,8261677,26612611,2858.03
Slovakslovenčinask243,368554,4787,497,41310227,973613022.1
Southern Azerbaijaniتۆرکجهazb242,739574,0971,536,434540,4041132614.99
Estonianeestiet233,145550,3756,288,62334173,62060976721.15
Kazakhқазақшаkk232,731594,4973,114,32616125,78326010,54712.66
Belarusianбеларускаяbe227,089659,0714,306,96411125,3852943,27523.65
MinangkabauMinangkabaumin226,075386,5692,499,673516,828591773.26
Simple EnglishSimple Englishsimple225,909731,1828,615,462181,263,6371,0743658.94
Uzbekoʻzbekcha/ўзбекчаuz218,308806,4453,548,5412088,9978352,48131.94
GreekΕλληνικάel215,815640,9389,845,80122380,7111,00718,66359.61
Croatianhrvatskihr213,872448,3066,550,71312285,22352821,25717.56
Lithuanianlietuviųlt206,530507,2246,824,11710170,86635524,28228.52
Galiciangalegogl193,507485,9486,273,1838132,04426731329.48
Azerbaijaniazərbaycancaaz191,215522,2336,826,80915261,23466019,89739.18
Urduاردوur184,3991,022,3295,269,36211156,69231613,320106.43
Slovenianslovenščinasl179,326445,9755,867,27622217,7663968,33329.09
Georgianქართულიka164,996465,8664,449,2026146,79124315,01231.76
Norwegian (Nynorsk)norsk nynorsknn163,921375,2733,446,93614124,8321381615.27
Hindiहिन्दीhi154,7201,222,6825,733,4416735,7081,3873,725223.42
Thaiไทยth152,5741,001,21510,510,52615439,40297626,420324.78
Tamilதமிழ்ta150,756476,5603,627,21831213,7582817,67135.55
LatinLatinala137,429277,2163,733,92621163,097157013.94
Bengaliবাংলাbn132,7481,118,1266,406,32513402,9281,03616,333315.7
Macedonianмакедонскиmk132,630531,5754,911,19312106,1852168,69683.59
Asturianasturianuast131,579233,7583,864,70611110,52311809.97
Cantonese粵語zh-yue129,574292,1371,934,40813249,8832802,63510.42
Latvianlatviešulv117,792478,5103,757,45713111,24830025,99873.64
Tajikтоҷикӣtg108,961265,2211,329,853737,67610848710.31
AfrikaansAfrikaansaf106,501376,7552,547,44416157,5331719,64143.54
Burmeseမြန်မာဘာသာmy104,148222,772774,4764107,5841242,9614.51
MalagasyMalagasymg95,285245,9581,051,666329,78856310.69
Bosnianbosanskibs91,088369,5863,465,2849148,4361735,48187.65
Marathiमराठीmr89,143295,8292,222,35910149,82217119,14140.39
Occitanoccitanoc88,168157,8982,346,336449,836899379.29
Albanianshqipsq87,799269,4072,506,16411147,7712384,73239.8
Low SaxonPlattdüütschnds84,124163,792993,186450,1434405.44
Malayalamമലയാളംml81,290498,5333,778,84815167,4782717,010199.7
Kirghizкыргызчаky80,873111,123432,133334,8061722,6870.54
Belarusian (Taraškievica)беларуская (тарашкевіца)be-tarask80,788230,9352,350,289478,3161291,93135.15
Teluguతెలుగుte80,490317,5193,759,44014117,94420214,842102.68
Bretonbrezhonegbr77,162147,5972,030,648672,281945,31811.46
SwahiliKiswahilisw76,224156,4601,259,7221457,7841282,2818.92
Newarनेपाल भाषाnew72,354196,948861,873225,68917012.98
JavaneseJawajv72,262181,3611,616,443555,7431025,43220.32
Venetianvènetovec69,079140,7831,105,103532,968437248.46
HaitianKreyòl ayisyenht68,27683,374817,852329,5873800.48
Western Punjabiپنجابیpnb66,770115,646612,177233,726561482.84
PiedmontesePiemontèispms66,442101,697860,432425,894462,0692.38
Bashkirбашҡортсаba61,442173,0751,206,939736,715871,46923.02
LuxembourgishLëtzebuergeschlb61,383133,4352,409,315556,565822,38324.88
SundaneseSundasu61,36397,628630,943729,148525452.26
Kurdish (Kurmanji)kurdîku58,612115,9421,140,595353,7421095639.41
IrishGaeilgega58,08398,4391,121,563754,3651001,2095.5
Lombardlombardlmo56,710126,4041,143,560539,045494,43613.66
Silesianślůnskiszl56,32469,763350,475322,4824100.29
Icelandicíslenskais55,530144,1531,787,0571989,1111283,21331.58
Chuvashчӑвашлаcv50,532100,935777,552232,092555377.66
West FrisianFryskfy50,186153,2511,102,226844,655827,62930.33
Kurdish (Sorani)کوردیckb47,773194,9651,026,797854,0851481,79050
TagalogTagalogtl43,826236,3121,988,07511127,9621341,897162.29
Aragonesearagonésan43,401131,8401,883,502670,536871,51759.32
Wu吴语wuu42,60856,476299,865480,793541320.56
ZazakiZazakidiq40,24060,800516,343325,724411992.22
ScotsScotssco40,039146,234868,693499,09910067141.79
Eastern Punjabiਪੰਜਾਬੀpa39,567138,688627,780943,8951121,77428.41
IdoIdoio35,87252,7621,004,880534,5934804.22
VolapükVolapükvo32,810148,9213,279,672233,067280275.81
YorubaYorùbáyo31,93855,703558,856325,753581665.55
Nepaliनेपालीne31,070103,9131,112,343660,667911,29258.84
Gujaratiગુજરાતીgu30,058120,645836,052371,66176062.94
AlemannicAlemannischals29,53871,4991,026,877995,2659157728.98
Kannadaಕನ್ನಡkn29,443132,8391,140,812478,9751822,287105.91
Interlinguainterlinguaia27,14741,460649,697645,9763644.36
BavarianBoarischbar26,885108,950833,925365,107521,32071.32
Siciliansicilianuscn26,23355,810735,146542,298481,40716.74
Bishnupriya Manipuriবিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরীbpy25,08663,269890,679223,956234532.61
QuechuaRuna Simiqu23,10156,071651,128227,88144023.65
Crimean Tatarqırımtatarcacrh22,25842,786182,993218,6283103.64
Mongolianмонголmn21,80898,833720,772381,2121051,37290.98
NavajoDiné bizaadnv21,07735,386299,636215,698197263.9
HausaHausaha20,50536,606207,764520,69915403.5
Mingrelianმარგალურიxmf19,82936,803192,507417,7003203.83
Sinhaleseසිංහලsi18,37883,498535,812360,889773,07780.57
Samogitianžemaitėškabat-smg17,14129,253357,192524,620301096.1
Pashtoپښتوps16,94357,478289,822129,017491,73628.86
Ossetianиронos16,61461,281528,801323,1533315862.37
North FrisianNordfriiskfrr16,60742,600240,715418,567331,36713.84
Odiaଓଡ଼ିଆor16,28473,077473,467632,2615316678.81
Sakhaсаха тылаsah16,06548,716392,454322,920551,76533.28
Scottish GaelicGàidhliggd15,85632,094571,854626,2813034718.69
Bugineseᨅᨔ ᨕᨘᨁᨗbug15,82420,093201,977112,5822000.73
Min Dong閩東語 / Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄cdo15,78632,02197,600419,5423103.22
Yiddishייִדישyi15,49744,361585,574346,895721,06245.79
IlocanoIlokanoilo15,37070,262398,260216,57025072.3
Sindhiسنڌيsd15,33756,408241,999416,4094514530.77
Amharicአማርኛam15,11846,011373,890241,261611,77433.93
NeapolitanNapulitanonap14,77123,827665,840328,4232828710.5
LimburgishLimburgsli14,20766,194457,436727,2013262392.53
Faroeseføroysktfo13,86640,448370,410327,74448033.66
Upper Sorbianhornjoserbscehsb13,86235,457379,948423,6043812926.01
GorontaloBahasa Hulontalogor13,85121,72752,14324,416440——
BanyumasanBasa Banyumasanmap-bms13,79030,279213,571115,2791746210.08
Maithiliमैथिलीmai13,72439,881230,780512,3192911421.02
Mazandaraniمازِرونیmzn13,49830,591168,144431,714462638.81
IgboIgboig13,45620,387108,876515,1265101.42
Central BicolanoBikol Centralbcl13,12336,642244,121220,5564086521.4
Emilian-Romagnolemiliàn e rumagnòleml13,02935,156154,024324,082302,74212.64
AcehneseAcèhace12,72526,722144,674324,9913106.55
Shanၽႃႇသႃႇတႆး shn12,43528,81057,68123,5291961——
Classical Chinese文言zh-classical12,08199,629386,672696,365570203.82
Sanskritसंस्कृतम्sa11,81671,533472,807436,54941445168.82
Walloonwalonwa11,67627,544391,732422,8472862126.27
InterlingueInterlingueie11,48315,376153,359317,5772501.15
LigurianLigurelij11,09026,725237,638714,97132817.67
Assameseঅসমীয়াas10,89875,320342,570536,0541001,747158.93
ZuluisiZuluzu10,78624,37798,456118,3853306.41
Meadow Mariолык марийmhr10,64627,834188,488113,48325017.65
Hill Mariкырык марыmrj10,42618,979101,482110,2061503.6
Western ArmenianԱրեւմտահայերէնhyw10,41222,091197,83058,028380——
Fiji HindiFiji Hindihif10,30843,321276,378330,5813519265.44
BanjarBanjarbjn10,16028,56184,579313,1743619.71
ShonachiShonasn10,09518,677103,873116,0852704.02
Hakka客家語/Hak-kâ-ngîhak10,03519,104124,676131,0433305.33
Khmerភាសាខ្មែរkm9,86933,765290,125637,746681,03650.38
Tarantinotarandíneroa-tara9,30917,805141,421211,032152886.62
SomaliSoomaaligaso8,90926,490246,106133,711116036.18
KapampanganKapampanganpam8,85121,439296,159219,8412540327.94
Rusynрусиньскыйrue8,56618,287134,172126,48434879.45
Northern SothoSesotho sa Leboanso8,53910,82050,15716,1081200.33
Bhojpuriभोजपुरीbh8,15470,691728,261231,0273853605.98
TumbukachiTumbukatum8,10812,53743,34627,4111981.03
Northern Samidavvisámegiellase7,81220,873301,601727,02427040.39
MaoriMāorimi7,78014,145160,753217,2852107.61
Santaliᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤsat7,77918,205108,62936,239510——
Erzyaэрзяньmyv7,77227,168142,189412,13620032.6
West FlemishWest-Vlamsvls7,73721,477311,321525,2773048045.72
Dutch Low SaxonNedersaksiesnds-nl7,61620,486322,505626,4992257144.96
NahuatlNāhuatlnah7,42220,049513,111321,1812817074.08
Sardiniansardusc7,35816,609179,132422,7462915017.05
Vepsianvepsän kel’vep6,72031,894156,368114,82025068.8
Cornishkernowekkw6,68613,250204,624214,21130614.88
KabyleTaqbaylitkab6,66516,283107,455212,45630013.74
TurkmenTürkmençetk6,65316,223236,358325,7645133630.15
Gan贛語gan6,58133,672395,571139,4482757199.08
Corsicancorsuco6,48915,148383,237320,59132045.05
Gilakiگیلکیglk6,47513,86563,335414,754258085.95
Võrovõrofiu-vro6,40812,195177,985413,497225511.9
Tibetanབོད་ཡིགbo6,23517,867140,717127,30528027.41
Abkhazianаԥсшәаab6,03220,530121,299118,37526934.13
ManxGaelggv5,96723,261317,254318,82930184114.57
Franco-Provençalarpetanfrp5,65715,890217,959215,23334044.88
ZeelandicZeêuwszea5,61410,550127,529312,3831919.34
Uyghurئۇيغۇرچە / Uyghurcheug5,51415,096156,046220,4633514031.22
Komiкомиkv5,49517,041141,063113,60020036.55
PicardPicardpcd5,48610,64869,364316,31818495.77
Udmurtудмуртudm5,45917,927122,380414,19217935.61
Kashubiankaszëbsczicsb5,4488,751187,128315,7852207.86
MalteseMaltimt5,09319,335284,491520,82633726115.06
AymaraAymar aruay5,0328,63795,856115,7242605.7
GuaraniAvañe'ẽgn5,03111,830122,728217,03132018.95
NormanNouormandnrm4,83610,374219,395212,65913027.73
Lezgianлезгиlez4,30913,47688,143310,078231029.6
Lingua Franca NovaLingua Franca Novalfn4,1926,70138,58019,958220——
Saterland FrisianSeelterskstq4,07110,714121,421512,7872042930.18
Livvi-Karelianlivvinkarjalaolo4,04311,14833,23226,280170——
Laoລາວlo3,95312,81598,651216,00138038.69
KinyarwandaIkinyarwandarw3,93010,17789,765111,66934022.29
MirandeseMirandésmwl3,91410,25998,940112,47719025.34
Anglo-SaxonÆngliscang3,83216,840208,0702119,83854299142.38
Friulianfurlanfur3,7918,734171,158213,5642531833.32
Romanshrumantschrm3,7599,607163,641319,049335141.23
LadinoLadinolad3,61912,976210,492520,1073023108.44
Konkaniगोंयची कोंकणी / Gõychi Konknnigom3,5639,170206,92538,95123055.88
Komi-Permyakперем комиkoi3,45011,32060,50518,11211027.81
Extremaduranestremeñuext3,4307,808120,976116,45232025.24
Tuvanтыва дылtyv3,38711,54543,93218,39920022.08
Lower Sorbiandolnoserbskidsb3,33411,228143,652117,60830071.73
Avarаварav3,31915,72086,225213,81431076.57
Doteliडोटेलीdty3,30919,512237,96335,786253——
Lingalalingálaln3,3068,624122,221412,253243236.67
ChavacanoChavacano de Zamboangacbk-zam3,1288,279112,360213,78417036.8
PapiamentuPapiamentupap3,0456,39295,477513,77118018.05
KarakalpakQaraqalpaqshakaa3,0417,36054,206510,767431814.86
Divehiދިވެހިބަސްdv3,02111,225130,259423,8551693285.58
RipuarianRipoarischksh2,93610,5751,607,204321,7731101028.85
GagauzGagauzgag2,8056,60468,031213,11317018.9
Buryatбуряадbxr2,77311,04570,230114,25624956.58
Palatinate GermanPälzischpfl2,7416,92090,232411,07215030.31
Kashmiriकॉशुर / کٲشُرks2,5859,43768,65939,7722310——
PangasinanPangasinanpag2,5678,82773,46217,77910049.49
Paliपालिpi2,5484,642101,80026,83011114.81
HawaiianHawaiʻihaw2,4725,55296,820115,57423027.07
Mokshaмокшеньmdf2,46112,86366,94438,77819092.98
TwiTwitw2,4355,517100,148214,38221029.08
ZhuangVahcuenghza2,3954,71140,26919,9961607.99
IngushгӀалгӀайinh2,13812,40256,91223,5602733——
Karachay-Balkarкъарачай-малкъарkrc2,06114,342106,77729,910150264.35
Kalmykхальмгxal2,04512,02587,88519,588270174.06
Pennsylvania GermanDeitschpdc1,9785,888105,415131,07820069.96
AtikamekwAtikamekwatj1,9473,05614,93823,921130——
Tonganlea faka-Tongato1,9375,38342,10729,541161224.76
Aramaicܐܪܡܝܐarc1,8826,47295,595219,26014087.86
Tuluತುಳುtcy1,7829,415105,55325,188356——
LugandaLugandalg1,7045,20027,46317,55422022.23
KabiyeKabɩyɛkbp1,6973,36716,21424,063130——
Jamaican PatoisPatoisjam1,6853,02420,84817,6331504.35
NauruanDorerin Naoerona1,6684,89389,818111,85914468.62
WolofWolofwo1,6495,373104,620314,29819099.31
Kabardianадыгэбзэkbd1,5956,74244,00819,37013067.97
NovialNovialnov1,5264,424178,174211,126160145.25
KikuyuGĩkũyũki1,5033,08220,84818,2621207.47
BislamaBislamabi1,4023,32342,364212,500180——
Tok PisinTok Pisintpi1,3525,68086,847112,707150156.69
Tetumtetuntet1,3383,75567,19729,14316058.4
Lojbanla .lojban.jbo1,3045,714111,869215,418160223.92
Aromanianarmãneashtiroa-rup1,2924,286206,328113,300260258.51
FijianNa Vosa Vakavitifj1,2773,63635,53318,591130——
Lakлаккуlbe1,26414,97250,74917,989120398.66
KongoKongokg1,2612,91543,971110,26017025.95
XhosaisiXhosaxh1,2433,84234,150112,13716038.86
Tahitianreo tahitity1,2172,99553,15827,03613037.88
Old Church Slavonicсловѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟcu1,1895,59683,226223,751180204.32
OromoOromooom1,1633,89638,68519,88623054.83
SrananSranantongosrn1,1162,73339,25717,23915030.16
SamoanGagana Samoasm1,0713,34042,98519,87920057.76
CherokeeᏣᎳᎩchr1,0383,99747,269122,59022096.1
Latgalianlatgaļultg1,0253,25335,87716,92816052.11
TswanaSetswanatn1,0044,35630,56829,54715478.22
ChichewaChi-Chewany9344,37540,44139,890200——
SesothoSesothost8994,35329,05529,729210——
NorfolkNorfuk / Pitkernpih8953,32344,279110,801130——
Gothic𐌲𐌿𐍄𐌹𐍃𐌺got8693,80646,248118,254130——
Romaniromani čhibrmy7902,82450,636116,754170118.86
Bambarabamanankanbm7873,16240,686210,165160——
VendaTshivendave7482,23919,37317,428140——
TsongaXitsongats7223,77236,85029,271200——
FulaFulfuldeff7102,94228,30928,193570——
CheyenneTsetsêhestâhesechy6642,26624,288110,91016062.39
SwatiSiSwatiss6342,51238,37037,876160——
Kirundiikirundirn6212,45923,21019,213180——
AkanAkanak6102,49729,610112,998210——
Inuktitutᐃᓄᒃᑎᑐᑦ/inuktitutiu5933,19444,653217,736200——
ChamorroChamoruch5532,51823,111114,810270——
Eweeʋegbeee5383,42653,404313,674270——
PonticΠοντιακάpnt4832,04535,24619,738170——
InupiakIñupiatunik4632,65138,39228,190180——
Adygheадыгабзэady4593,26812,40016,377190——
SangoSängösg3161,98420,62726,161140——
DinkaThuɔŋjäŋdin3071,0868,18915,874150——
Tigrinyaትግርኛti2462,74824,04228,754110——
Greenlandickalaallisutkl2412,26074,636312,5821602317.81
Dzongkhaཇོང་ཁdz2402,63430,08819,581210——
CreeNēhiyawēwin / ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣcr1592,16337,622217,378220——
NdongaOshiwambong84425,92312,38500——
ChoctawChahta Anumpacho62014,22011,80900——
KuanyamaKwanyamakj41143,54811,37700——
MarshalleseEbonmh42064,21212,14200——
Hiri MotuHiri Motuho31293,78611,57500——
Nuosuꆇꉙii318911,65312,03100——
Northern Luriلۊری شومالیlrc1238140,06915,0374033056872.53
MuscogeeMvskokemus11153,60312,34900——
AfarQafár afaa05094,68514,06400——
HereroOtsihererohz01764,48313,76100——
Kanurikanurikr01624,64115,46400——

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikimedia-logo-meta.png
Meta mempunyai sebuah laman tentang ini di: