Senarai Wikipedia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ini merupakan senarai edisi bahasa berlainan Wikipedia; setakat Julai 2019, terdapat 304 bahasa di mana Wikipedia telah diterjemahkan, dengan 294 aktif dan 10 daripadanya telah ditutup.

Senarai[sunting | sunting sumber]

Wikipedia NameLanguageScriptWP CodeActive users(log)Image
English WikipediaEnglishLatnen5
Wikipedia-logo-v2-en.svg
Deutschsprachige WikipediaGermanLatnde4
Wikipedia-logo-v2-de.svg
Wikipédia en françaisFrenchLatnfr4
Wikipedia-logo-v2-fr.svg
Wikipedia en españolSpanishLatnes4
Wikipedia-logo-v2-es.svg
Русская ВикипедияRussianCyrlru4
Wikipedia-logo-v2-ru.svg
ウィキペディア日本語版JapaneseJpanja4
Wikipedia-logo-v2-ja.svg
Nederlandstalige WikipediaDutchLatnnl3
Wikipedia-logo-v2-nl.svg
Wikipedia in italianoItalianLatnit3
Wikipedia-logo-v2-it.svg
Svenskspråkiga WikipediaSwedishLatnsv3
Wikipedia-logo-v2-sv.svg
Polskojęzyczna WikipediaPolishLatnpl3
Wikipedia-logo-v2-pl.svg
Wikipedia tiếng ViệtVietnameseLatnvi3
Wikipedia-logo-v2-vi.svg
Wikipédia em portuguêsPortugueseLatnpt3
Wikipedia-logo-v2-pt.svg
ويكيبيديا العربيةArabicArabar3
Wikipedia-logo-v2-ar.svg
中文维基百科ChineseHans/Hantzh3
Wikipedia-logo-v2-zh.svg
Українська ВікіпедіяUkrainianCyrluk3
Wikipedia-logo-v2-uk.svg
Viquipèdia en catalàCatalanLatnca3
Wikipedia-logo-v2-ca.svg
Bokmål WikipediaNorwegian (Bokmål)Latnno3
Wikipedia-logo-v2-no.svg
Suomenkielinen WikipediaFinnishLatnfi3
Wikipedia-logo-v2-fi.svg
Česká WikipedieCzechLatncs3
Wikipedia-logo-v2-cs.svg
Magyar WikipédiaHungarianLatnhu3
Wikipedia-logo-v2-hu.svg
Türkçe VikipediTurkishLatntr3
Wikipedia-logo-v2-tr.svg
Wikipedia în românăRomanianLatnro3
Wikipedia-logo-v2-ro.svg
한국어 위키백과KoreanHangko3
Wikipedia-logo-v2-ko.svg
Dansk WikipediaDanishLatnda3
Wikipedia-logo-v2-da.svg
Wikipedia bahasa IndonesiaIndonesianLatnid3
Wikipedia-logo-v2-id.svg
ויקיפדיה העבריתHebrewHebrhe3
Wikipedia-logo-v2-he.svg
ویکی‌پدیای فارسیPersianArabfa3
Wikipedia-logo-v2-fa.svg
Vikipedio en EsperantoEsperantoLatneo2
Wikipedia-logo-v2-eo.svg
Википедија на српском језикуSerbianCyrl/Latnsr2
Wikipedia-logo-v2-sr.svg
Lietuviškoji VikipedijaLithuanianLatnlt2
Wikipedia-logo-v2-lt.svg
Slovenská WikipediaSlovakLatnsk2
Wikipedia-logo-v2-sk.svg
Българоезична УикипедияBulgarianCyrlbg2
Wikipedia-logo-v2-bg.svg
Slovenska WikipedijaSloveneLatnsl2
Wikipedia-logo-v2-sl.svg
Euskarazko WikipediaBasqueLatneu2
Wikipedia-logo-v2-eu.svg
Eestikeelne VikipeediaEstonianLatnet2
Wikipedia-logo-v2-et.svg
Hrvatska WikipedijaCroatianLatnhr2
Wikipedia-logo-v2-hr.svg
తెలుగు వికీపీడియాTelugu(తెలుగు)Telute2
Wikipedia-logo-v2-te.svg
Nynorsk WikipediaNorwegian (Nynorsk)Latnnn2
Wikipedia-logo-v2-nn.svg
วิกิพีเดียภาษาไทยThaiThaith2
Wikipedia-logo-v2-th.svg
GalipediaGalicianLatngl2
Wikipedia-logo-v2-gl.svg
Ελληνική ΒικιπαίδειαGreekGrekel2
Wikipedia-logo-v2-el.svg
Simple English WikipediaSimple EnglishLatnsimple2
Wikipedia-logo-v2-simple.svg
Wikipedia Bahasa MelayuMalayLatnms2
Wikipedia-logo-v2-ms.svg
Wikipedia na bosanskom jezikuBosnianLatnbs2
Wikipedia-logo-v2-bs.svg
ქართული ვიკიპედიაGeorgianGeorka2
Wikipedia-logo-v2-ka.svg
Icelandic WikipediaIcelandicLatnis2
Wikipedia-logo-v2-is.svg
Wikipedia shqipAlbanianLatnsq2
Wikipedia-logo-v2-sq.svg
Vicipaedia LatinaLatinLatnla2
Wikipedia-logo-v2-la.svg
Breton WikipediaBretonLatnbr2
Wikipedia-logo-v2-br.svg
हिन्दी विकिपीडियाHindiDevahi2
Wikipedia-logo-v2-hi.svg
Azərbaycanca VikipediyaAzerbaijaniLatnaz2
Wikipedia-logo-v2-az.svg
বাংলা উইকিপিডিয়াBengaliBengbn2
Wikipedia-logo-v2-bn.svg
Македонска ВикипедијаMacedonianCyrlmk2
Wikipedia-logo-v2-mk.svg
Marathi WikipediaMarathiDevamr2
Wikipedia-logo-v2-mr.svg
Srpskohrvatska WikipedijaSerbo-CroatianLatn/Cyrlsh2
Wikipedia-logo-v2-sh.svg
Afrikaanse WikipediaAfrikaansLatnaf2
Wikipedia-logo-v2-af.svg
Tagalog WikipediaTagalogLatntl2
Wikipedia-logo-v2-tl.svg
Welsh WikipediaWelshLatncy2
Wikipedia-logo-v2-cy.svg
Vikipēdija latviešu valodāLatvianLatnlv2
Wikipedia-logo-v2-lv.svg
தமிழ் விக்கிபீடியாTamilTamlta2
Wikipedia-logo-v2-ta.svg
Occitan WikipediaOccitanLatnoc2
Wikipedia-logo-v2-oc.svg
Беларуская ВікіпедыяBelarusianCyrlbe2
Wikipedia-logo-v2-be.svg
Беларуская ВікіпэдыяBelarusian (Taraškievica)Cyrlbe-x-old2
Wikipedia-logo-v2-be-tarask.svg
Aragonese WikipediaAragoneseLatnan2
Wikipedia-logo-v2-an.svg
Cantonese WikipediaCantoneseHantzh-yue2
Wikipedia-logo-v2-zh-yue.svg
Urdu WikipediaUrduArabur2
Wikipedia-logo-v2-ur.svg
Հայերեն ՎիքիպեդիաArmenianArmnhy2
Wikipedia-logo-v2-hy.svg
ಕನ್ನಡ ವಿಕಿಪೀಡಿಯKannada(ಕನ್ನಡ)Kndakn2
Wikipedia-logo-v2-kn.svg
Malayalam WikipediaMalayalamMlymml2
Wikipedia-logo-v2-ml.svg
Sinhalese WikipediaSinhaleseSinhsi2
Wikipedia-logo-v2-si.svg
Uzbek WikipediaUzbekLatn/Cyrluz2
Wikipedia-logo-v2-uz.svg
Монгол ВикипедиаMongolianCyrlmn2
Wikipedia-logo-v2-mn.svg
Waray WikipediaWarayLatnwar1
Wikipedia-logo-v2-war.svg
Wikipedya sa SinugboanonCebuanoLatnceb1
Wikipedia-logo-v2-ceb.svg
Wikipedia ya KiswahiliSwahiliLatnsw1
Wikipedia-logo-v2-sw.svg
Vükiped VolapükikVolapükLatnvo1
Wikipedia-logo-v2-vo.svg
Minangkabau WikipediaMinangkabauLatnmin1
Wikipedia-logo-v2-id.svg
Lombard WikipediaLombardLatnlmo1
Wikipedia-logo-v2-lmo.svg
Newar WikipediaNewar / Nepal BhasaDevanew1
Wikipedia-logo-v2-new.svg
Haitian Creole WikipediaHaitianLatnht1
Wikipedia-logo-v2-ht.svg
বিষ্ণুপ্রিয়া মনিপুরী উইকিপিডিয়াBishnupriya ManipuriBengbpy1
Wikipedia-logo-v2-bpy.svg
Luxembourgish WikipediaLuxembourgishLatnlb1
Wikipedia-logo-v2-lb.svg
Gujarati WikipediaGujaratiDevagu1
Wikipedia-logo-v2-gu.svg
Tajik WikipediaTajikCyrltg1
Wikipedia-logo-v2-tg.svg
Ido WikipediaIdoLatnio1
Wikipedia-logo-v2-io.svg
Piedmontese WikipediaPiedmonteseLatnpms1
Wikipedia-logo-v2-pms.svg
Sundanese WikipediaSundaneseLatnsu1
Wikipedia-logo-v2-su.svg
Javanese WikipediaJavaneseLatnjv1
Wikipedia-logo-v2-jv.svg
Neapolitan WikipediaNeapolitanLatnnap1
Wikipedia-logo-v2-nap.svg
Low Saxon WikipediaLow SaxonLatnnds1
Wikipedia-logo-v2-nds.svg
Sicilian WikipediaSicilianLatnscn1
Wikipedia-logo-v2-scn.svg
संस्कृतविकिपीडियाSanskritDevasa1
Wikipedia-logo-v2-sa.svg
Asturian WikipediaAsturianLatnast1
Wikipedia-logo-v2-ast renamed.svg
Kurdish WikipediaKurdishLatn/Arabku1
Wikipedia-logo-v2-ku.svg
Walloon WikipediaWalloonLatnwa1
Wikipedia-logo-v2-wa.svg
Bavarian WikipediaBavarianLatnbar1
Wikipedia-logo-v2-bar.svg
Ripuarian WikipediaRipuarianLatnksh1
Wikipedia-logo-v2-ksh.svg
Silesian WikipediaSilesianLatnszl1
Wikipedia-logo-v2-szl.svg
West Frisian WikipediaWest FrisianLatnfy1
Wikipedia-logo-v2-fy.svg
North Frisian WikipediaNorth FrisianLatnfrr1
Wikipedia-logo-v2-frr.svg
Alemannic WikipediaAlemannicLatnals1
Wikipedia-logo-v2-als.svg
Interlingua WikipediaInterlinguaLatn/Arabia1
Wikipedia-logo-v2-ia.svg
Vicipéid na GaeilgeIrishLatnga1
Wikipedia-logo-v2-ga.svg
Yiddish WikipediaYiddishHebryi1
Wikipedia-logo-v2-yi.svg
Malagasy WikipediaMalagasyLatnmg1
Wikipedia-logo-v2-mg.svg
Khmer WikipediaKhmerKhmrkm1
Wikipedia-logo-v2-km.svg
Chechen WikipediaChechenCyrlce1
Wikipedia-logo-v2-ce.svg
Tarantino WikipediaTarantinoLatnroa-tara1
Wikipedia-logo-v2-roa-tara.svg
Amharic WikipediaAmharicGeezam1
Wikipedia-logo-v2-am.svg
Aromanian WikipediaAromanianLatnroa-rup1
Wikipedia-logo-v2-roa-rup.svg
Banyumasan WikipediaBanyumasanLatnmap-bms1
Wikipedia-logo-v2-map-bms.svg
Bhojpuri WikipediaBhojpuriDevabh1
Wikipedia-logo-v2-bh.svg
Central Bicolano WikipediaCentral_BicolanoLatnbcl1
Wikipedia-logo-v2-bcl.svg
Corsican WikipediaCorsicanLatnco1
Wikipedia-logo-v2-co.svg
Chuvash WikipediaChuvashLatncv1
Wikipedia-logo-v2-cv.svg
Divehi WikipediaDivehiThaadv1
Wikipedia-logo-v2-dv.svg
Dutch Low Saxon WikipediaDutch Low SaxonLatnnds-nl1
Wikipedia-logo-v2-nds-nl.svg
Faroese WikipediaFaroeseLatnfo1
Wikipedia-logo-v2-fo.svg
Friulian WikipediaFriulianLatnfur1
Wikipedia-logo-v2-fur.svg
Gan Chinese WikipediaGan ChineseHans/Hantgan1
Wikipedia-logo-v2-gan.svg
Gilaki WikipediaGilakiPersoglk1
Wikipedia-logo-v2-glk.svg
Gujarati WikipediaGujaratiGujrgu1
Wikipedia-logo-v2-gu.svg
Ilokano WikipediaIlokanoLatnilo1
Wikipedia-logo-v2-ilo.svg
Kapampangan WikipediaKapampanganLatnpam1
Wikipedia-logo-v2-pam.svg
Kashubian WikipediaKashubianLatncsb1
Wikipedia-logo-v2-csb.svg
Ligurian WikipediaLigurianLatnlij1
Wikipedia-logo-v2-lij.svg
Limburgish WikipediaLimburgishLatnli1
Wikipedia-logo-v2-li.svg
Manx WikipediaManxLatngv1
Wikipedia-logo-v2-gv.svg
Māori WikipediaMāoriLatnmi1
Wikipedia-logo-v2-mi.svg
Maltese WikipediaMalteseLatnmt1
Wikipedia-logo-v2-mt.svg
Nāhuatl WikipediaNāhuatlLatnnah1
Wikipedia-logo-v2-nah.svg
Nepali WikipediaNepaliDevane1
Wikipedia-logo-v2-ne.svg
Norman WikipediaNormanLatnnrm1
Northern Sami WikipediaNorthern SamiLatnse1
Wikipedia-logo-v2-se.svg
Scottish Gaelic WikipediaScottish GaelicLatngd1
Wikipedia-logo-v2-gd.svg
Novial WikipediaNovialLatnnov1
Wikipedia-logo-v2-nov.svg
Quechua WikipediaQuechuaLatnqu1
Wikipedia-logo-v2-qu.svg
Ossetian WikipediaOssetianCyrlos1
Wikipedia-logo-v2-os.svg
Pali WikipediaPaliDevapi1
Pangasinan WikipediaPangasinanLatnpag1
Wikipedia-logo-v2-pag.svg
Pashto WikipediaPashtoArabps1
Wikipedia-logo-v2-ps.svg
Pennsylvania German WikipediaPennsylvania GermanLatnpdc1
Wikipedia-logo-v2-pdc.svg
Romansh WikipediaRomanshLatnrm1
Wikipedia-logo-v2-rm.svg
Samogitian WikipediaSamogitianLatnbat-smg1
Wikipedia-logo-v2-bat-smg.svg
Scots WikipediaScotsLatnsco1
Wikipedia-logo-v2-sco.svg
Sardinian WikipediaSardinianLatnsc1
Wikipedia-logo-v2-sc.svg
Tatar WikipediaTatarCyrl/Latntt1
Wikipedia-logo-v2-tt.svg
Turkmen WikipediaTurkmenLatntk1
Wikipedia-logo-v2-tk.svg
Hornjoserbska wikipedijaUpper SorbianLatnhsb1
Wikipedia-logo-v2-hsb.svg
Venetian WikipediaVenetianLatnvec1
Wikipedia-logo-v2-vec.svg
Voro WikipediaVõroLatnfiu-vro1
Wikipedia-logo-v2-fiu-vro.svg
Wu WikipediaWuHanswuu1
Wikipedia-logo-v2-wuu.svg
West Flemish WikipediaWest FlemishLatnvls1
Wikipedia-logo-v2-vls.svg
Yoruba WikipediaYorubaLatnyo1
Wikipedia-logo-v2-yo.svg
Zazaki WikipediaZazakiLatndiq1
Wikipedia-logo-v2-diq.svg
Min Nan WikipediaMin NanLatnzh-min-nan1
Wikipedia-logo-v2-zh-min-nan.svg
Classical Chinese WikipediaClassical ChineseHantzh-classical1
Wikipedia-logo-v2-zh-classical.svg
Franco-Provençal WikipediaFranco-Provençal/ArpitanLatnfrp1
Wikipedia-logo-v2-frp.svg
Ladino WikipediaLadinoLatnlad1
Wikipedia-logo-v2-lad new.svg
Cornish WikipediaCornishLatnkw1
Wikipedia-logo-v2-kw.svg
Hawaiian WikipediaHawaiianLatnhaw1
Wikipedia-logo-v2-haw.svg
Anglo-Saxon WikipediaAnglo-SaxonLatnang1
Wikipedia-logo-v2-ang.svg
Lingala WikipediaLingalaLatnln1
Wikipedia-logo-v2-ln.svg
Interlingue WikipediaInterlingueLatnie1
Wikipedia-logo-v2-ie.svg
Wolof WikipediaWolofLatnwo1
Wikipedia-logo-v2-wo.svg
Tok Pisin WikipediaTok PisinLatntpi1
Wikipedia-logo-v2-tpi.svg
Crimean Tatar WikipediaCrimean TatarLatncrh1
Wikipedia-logo-v2-crh.svg
Navajo WikipediaNavajoLatnnv1
Wikipedia-logo-v2-nv.svg
Lojban WikipediaLojbanLatnjbo1
Wikipedia-logo-v2-jbo.svg
Aymara WikipediaAymaraLatnay1
Wikipedia-logo-v2-ay.svg
Zealandic WikipediaZealandicLatnzea1
Wikipedia-logo-v2-zea.svg
Emilian-Romagnol WikipediaEmilian-RomagnolLatneml1
Wikipedia-logo-v2-eml.svg
Kyrgyz WikipediaKyrgyzCyrlky1
Wikipedia-logo-v2-ky.svg
Igbo WikipediaIgboLatnig1
Wikipedia-logo-v2-ig.svg
Odia WikipediaOdiaOryaor1
Wikipedia-logo-v2-or.svg
Zamboanga Chavacano WikipediaZamboanga ChavacanoLatncbk-zam1
Wikipedia-logo-v2-cbk-zam.svg
Kongo WikipediaKongoLatnkg1
Wikipedia-logo-v2-kg.svg
Syriac WikipediaSyriacSyrcarc1
Wikipedia-logo-v2-arc.svg
Vlax Romani WikipediaVlax RomaniLatn/Devarmy1
Wikipedia-logo-v2-rmy.svg
Abkhazian WikipediaAbkhazianCyrlab1
Wikipedia-logo-v2-ab.svg
Guarani WikipediaGuaraniLatngn1
Wikipedia-logo-v2-gn.svg
Somali WikipediaSomaliLatnso1
Wikipedia-logo-v2-so.svg
Kabyle WikipediaKabyleLatnkab1
Wikipedia-logo-v2-kab.svg
Uyghur WikipediaUyghurLatn/Arabug1
Wikipedia-logo-v2-ug.svg
Saterland Frisian WikipediaSaterland FrisianLatnstq1
Wikipedia-logo-v2-stq.svg
Eastern Punjabi WikipediaEastern PunjabiGurmukhīpa1
Wikipedia-logo-v2-pa.svg
Udmurt WikipediaUdmurtCyrludm1
Wikipedia-logo-v2-udm.svg
Extremaduran WikipediaExtremaduranLatnext1
Wikipedia-logo-v2-ext.svg
Mazandarani WikipediaMazandaraniPersomzn1
Wikipedia-logo-v2-mzn.svg
Papiamentu WikipediaPapiamentuLatnpap1
Wikipedia-logo-v2-pap.svg
Old Church Slavonic WikipediaOld Church SlavonicCyrscu1
Wikipedia-logo-v2-cu.svg
Sakha WikipediaSakhaCyrlsah1
Wikipedia-logo-v2-sah.svg
Tetum WikipediaTetumLatntet1
Wikipedia-logo-v2-tet.svg
Picard WikipediaPicardLatnpcd1
Wikipedia-logo-v2-pcd.svg
Assamese WikipediaAssameseBengas1
Wikipedia-logo-v2-as.svg
Shona WikipediaShonaLatnsn1
Lao WikipediaLaoLaoolo1
Wikipedia-logo-v2-lo.svg
Bashkir WikipediaBashkirCyrlba1
Wikipedia-logo-v2-ba.svg
Western Punjabi WikipediaWestern PunjabiShahmukhipnb1
Wikipedia-logo-v2-pnb.svg
Iniktitut WikipediaInuktitutCans/Latniu1
Wikipedia-logo-v2-iu.svg
Nauruan WikipediaNauruanLatnna1
Wikipedia-logo-v2-na.svg
Gothic WikipediaGothicGothgot1
Wikipedia-logo-v2-got.svg
Tibetan WikipediaTibetanTibtbo1
Wikipedia-logo-v2-bo.svg
Dolnoserbska wikipedijaLower SorbianLatndsb1
Wikipedia-logo-v2-dsb.svg
Cherokee WikipediaCherokeeCherchr1
Wikipedia-logo-v2-chr.svg
Min Dong WikipediaMin DongLatncdo1
Wikipedia-logo-v2-cdo.svg
Hakka WikipediaHakkaLatnhak1
Wikipedia-logo-v2-hak.svg
Oromo WikipediaOromoLatnom1
Wikipedia-logo-v2-om.svg
Burmese WikipediaBurmeseMymrmy1
Wikipedia-logo-v2-my.svg
Ewe WikipediaEweLatnee1
Tigrinya WikipediaTigrinyaEthiti1
Avar WikipediaAvarCyrlav1
Wikipedia-logo-v2-av.svg
Bambara WikipediaBambaraLatnbm1
Wikipedia-logo-v2-bm.svg
Zulu WikipediaZuluLatnzu1
Cree WikipediaCreeCans/Latncr1
Wikipedia-logo-v2-cr.svg
Norfolk WikipediaNorfolkLatnpih1
Wikipedia-logo-v2-pih.svg
Venda WikipediaVendaLatnve1
Bislama WikipediaBislamaLatnbi1
Wikipedia-logo-v2-bi.svg
Kinyarwanda WikipediaKinyarwandaLatnrw1
Chamorro WikipediaChamorroLatnch1
Wikipedia-logo-v2-ch.svg
ويكيبيديا مصرىEgyptian ArabicArab/Latnarz1
Wikipedia-logo-v2-arz.svg
Xhosa WikipediaXhosaLatnxh1
Greenlandic WikipediaGreenlandicLatnkl1
Wikipedia-logo-v2-kl.svg
Inupiak WikipediaInupiakLatnik1
Buginese WikipediaBugineseBugibug1
Wikipedia-logo-v2-bug.svg
Dzongkha WikipediaDzongkhaTibtdz1
Wikipedia-logo-v2-dz.svg
Tsonga WikipediaTsongaLatnts1
Wikipedia-logo-v2-ts.svg
Tswana WikipediaTswanaLatntn1
Wikipedia-logo-v2-tn.svg
Komi WikipediaKomiCyrlkv1
Wikipedia-logo-v2-kv.svg
Kalmyk WikipediaKalmykCyrlxal1
Wikipedia-logo-v2-xal.svg
Sesotho WikipediaSesothoLatnst1
Wikipedia-logo-v2-st.svg
Twi WikipediaTwiLatntw1
Wikipedia-logo-v2-ak.svg
Buryat (Russia) WikipediaBuryat (Russia)Cyrlbxr1
Wikipedia-logo-v2-bxr.svg
Akan WikipediaAkanLatnak1
Wikipedia-logo-v2-ak.svg
Chichewa WikipediaChichewaLatnny1
Wikipedia-logo-v2-ny.svg
Fijian WikipediaFijianLatnfj1
Wikipedia-logo-v2-fj.svg
Lak WikipediaLakCyrllbe1
Wikipedia-logo-v2-lbe.svg
Zhuang WikipediaZhuangLatnza1
Wikipedia-logo-v2-za.svg
Hausa WikipediaHausaLatnha1
Wikipedia-logo-v2-ha.svg
Sango WikipediaSangoLatnsg1
Wikipedia-logo-v2-sg.svg
Kirundi WikipediaKirundiLatnrn1
Cheyenne WikipediaCheyenneLatnchy1
Wikipedia-logo-v2-chy.svg
Mirandese WikipediaMirandeseLatnmwl1
Wikipedia-logo-v2-mwl.svg
Mingrelian WikipediaMingrelianGeorxmf1
Wikipedia-logo-v2-xmf.svg
Lezgi WikipediaLezgianCyrllez1
Wikipedia-logo-v2-lez.svg
Banjar WikipediaBanjarLatnbjn1
Wikipedia-logo-v2-bjn.svg
Veps WikipediaVepsLatnvep1
Wikipedia-logo-v2-vep.svg
Northern Sotho WikipediaNorthern SothoLatnnso1
Wikipedia-logo-v2-nso.svg
Kabardian WikipediaKabardianCyrlkbd1
Wikipedia-logo-v2-kbd.svg
Latgalian WikipediaLatgalianLatnltg1
Wikipedia-logo-v2-ltg.svg
Rusyn WikipediaRusynCyrlrue1
Wikipedia-logo-v2-rue.svg
Palatine German WikipediaPalatine GermanLatnpfl1
Wikipedia-logo-v2-pfl.svg
Gagauz WikipediaGagauzLatngag1
Wikipedia-logo-v2-gag.svg
Komi-Permyak WikipediaKomi-PermyakCyrlkoi1
Wikipedia-logo-v2-koi.svg
Hill Mari WikipediaHill MariCyrlmrj1
Wikipedia-logo-v2-mrj.svg
Meadow Mari WikipediaMeadow MariCyrlmhr1
Wikipedia-logo-v2-mhr.svg
Karachay-Balkar WikipediaKarachay-BalkarCyrlkrc1
Wikipedia-logo-v2-krc.svg
Sorani Kurdish WikipediaSorani KurdishArabckb1
Wikipedia-logo-v2-ckb.svg
Acehnese WikipediaAcehneseLatnace1
Wikipedia-logo-v2-ace.svg
Fiji Hindi WikipediaFiji HindiLatnhif1
Wikipedia-logo-v2-hif.svg
Karakalpak WikipediaKarakalpakLatnkaa1
Wikipedia-logo-v2-kaa.svg
Moksha WikipediaMokshaCyrlmdf1
Wikipedia-logo-v2-mdf.svg
Erzya WikipediaErzyaCyrlmyv1
Wikipedia-logo-v2-myv.svg
Balochi WikipediaBalochi languageArabbal0
Tongan WikipediaTonganLatnto0
Wikipedia-logo-v2-to.svg
Western Balochi WikipediaWestern BalochiArabbgn0
Wikipedia-logo-v2-bgn.svg
Khowar WikipediaKhowarArabkhw0
Wikipedia-logo-v2-khw.svg
Tahitian WikipediaTahitianLatnty0
Wikipedia-logo-v2-ty.svg
Moldovan Wikipedia (closed)MoldovanCyrlmo (closed)0
Kashmiri WikipediaKashmiriArab/Devaks0
Wikipedia-logo-v2-ks.svg
سنڌي وڪيپيڊياSindhiArabsd0
Wikipedia-logo-v2-sd.svg
Samoan WikipediaSamoanLatnsm0
Pontic WikipediaPonticGrekpnt0
Wikipedia-logo-v2-pnt.svg
Swati WikipediaSwatiLatnss0
Wikipedia-logo-v2-ss.svg
Tumbuku WikipediaTumbukaLatntum0
Kikuyu WikipediaKikuyuLatnki0
Wikipedia-logo-v2-ki.svg
Fula WikipediaFulaLatnff0
Wikipedia-logo-v2-ff.svg
Luganda WikipediaLugandaLatnlg0
Wikipedia-logo-v2-lg.svg
Sichuan Yi Wikipedia (closed)Sichuan YiYiiiii (closed)0
Choctaw Wikipedia (closed)ChoctawLatncho (closed)0
Marshallese Wikipedia (closed)MarshalleseLatnmh (closed)0
Ndonga Wikipedia (closed)NdongaLatnng (closed)0
Kuanyama Wikipedia (closed)KuanyamaLatnkj (closed)0
Hiri Motu Wikipedia (closed)Hiri MotuLatnho (closed)0
Muscogee Wikipedia (closed)MuscogeeLatnmus (closed)0
Kanuri Wikipedia (closed)KanuriLatnkr (closed)0
Afar Wikipedia (closed)AfarLatnaa (closed)0
Herero Wikipedia (closed)HereroLatnhz (closed)0
Maithili WikipediaMaithiliDevamai0
Wikipedia-logo-v2-mai.svg
Konknni WikipediaKonkaniDeva/Latngom0
Wikipedia-logo-v2-gom.svg
Northern Luri WikipediaNorthern LuriPersolrc0
Wikipedia-logo-v2-lrc.svg
Tuvinian WikipediaTuvanCyrltyv0
Wikipedia-logo-v2-tyv.svg
Livvi-Karelian WikipediaLivvi-KarelianLatnolo0
Wikipedia-logo-v2-olo.svg
Sranan Tongo WikipediaSranan TongoLatnsrn0
Wikipedia-logo-v2-srn.svg
Southern Azerbaijani WikipediaSouthern AzerbaijaniPersoazb0
Wikipedia-logo-v2-azb.svg
Adyghe WikipediaAdygheCyrlady0
Wikipedia-logo-v2-ady.svg
Jamaican WikipediaJamaicanLatnjam0
Wikipedia-logo-v2-jam.svg
Tulu WikipediaTuluKndatcy0
Wikipedia-logo-v2-tcy.svg
Doteli WikipediaDoteliDevadty0
Wikipedia-logo-v2-dty.svg
Atikamekw WikipediaAtikamekwLatnatj0
Wikipedia-logo-v2-atj.svg
Kabiye WikipediaKabiyeLatnkbp0
Wikipedia-logo-v2-kbp.svg
Dinka WikipediaDinkaLatndin0
Wikipedia-logo-v2-din.svg
Lingua Franca Nova WikipediaLingua Franca NovaLatnlfn0
Wikipedia-logo-v2-lfn.svg
Gorontalo WikipediaGorontaloLatngor0
Wikipedia-logo-v2-gor.svg
Ingush WikipediaIngushCyrlinh0
Wikipedia-logo-v2-inh.svg
Santali WikipediaSantaliOlcksat0
Wikipedia-logo-v2-sat.svg


Senarai butiran[sunting | sunting sumber]

LanguageLanguage (local)WikiArticlesTotalEditsAdminsUsersActive usersImagesDepth
EnglishEnglishen4,919,46536,735,586780,750,1161,34525,732,240118,832860,558888.96
Swedishsvenskasv1,971,0694,600,99830,123,95971447,3282,182011.66
GermanDeutschde1,835,7395,222,517149,414,9432502,214,03821,590140,70597.38
DutchNederlandsnl1,828,6883,495,86145,529,65451704,9843,7271910.82
Frenchfrançaisfr1,643,9837,589,197119,189,9181682,278,74414,42947,594205.39
WarayWinaraywar1,259,1522,868,7586,262,314224,884923533.57
Russianрусскийru1,238,6064,431,57284,472,282901,707,05610,132180,958126.67
Italianitalianoit1,211,8054,089,61479,145,6721041,240,7867,921131,236109.14
CebuanoCebuanoceb1,211,3532,793,5485,777,012322,312843123.53
Spanishespañoles1,186,9995,102,78089,139,573773,846,46115,7261190.11
Polishpolskipl961,8231,892,02736,723,886150551,4965,316018.15
Japanese日本語ja854,3502,347,41548,426,63556725,60512,28779,87163.01
Portugueseportuguêspt776,4233,178,08636,290,603371,130,0855,78822,609109.26
Chinese中文zh689,6172,920,74827,211,341791,411,1497,63033,31197.52
VietnameseTiếng Việtvi578,4451,608,72611,324,36927328,0981,20816,93022.33
Ukrainianукраїнськаuk439,1431,336,00612,785,20627174,3502,24938,93839.92
Catalancatalàca400,325983,83611,940,77030142,5711,5967,24025.79
Norwegian (Bokmål)norskno374,818909,02812,903,10763268,0291,85648228.83
Finnishsuomifi320,875860,77413,883,47849231,8711,81632,60345.66
Persianفارسیfa305,7921,553,70014,543,21725338,9522,40524,030155.89
Czechčeštinacs262,347679,06210,501,67429221,0152,220239.02
Hungarianmagyarhu238,396812,12014,053,98236228,5112,16141,330100.23
Korean한국어ko236,147764,86012,349,34328223,8702,02611,96280.94
Romanianromânăro225,087938,3888,093,55523256,8521,22627,22986.62
Arabicالعربيةar224,8851,336,41713,176,22830618,6613,25015,452240.86
MalayBahasa Melayums210,240559,7563,467,00317112,91336814,15017.12
TurkishTürkçetr207,8411,036,72314,095,96827473,0832,86028,041216.25
IndonesianBahasa Indonesiaid207,682968,3087,716,11621453,2461,75637,495106.89
Kazakhқазақшаkk202,178467,0961,960,3631223,7842057,7227.21
Serbianсрпски / srpskisr186,110606,1707,394,92118121,63884820,55562.15
Slovakslovenčinask182,898385,8785,473,302987,6945681817.47
EsperantoEsperantoeo178,499386,5015,269,2331881,8974467,83918.51
Danishdanskda177,358578,4637,408,88337185,1201,085265.51
Lithuanianlietuviųlt158,188340,8044,607,4452468,92244615,60918.02
Basqueeuskaraeu150,360359,3873,904,7771243,622273121
Bulgarianбългарскиbg146,513331,2046,025,92024133,9579081,36228.91
Hebrewעבריתhe145,168599,64914,891,57434198,1632,16038,767243.41
Croatianhrvatskihr136,790382,9154,229,12928109,40957411,00535.76
Slovenianslovenščinasl136,564297,5114,174,81933108,6514946,63119.49
VolapükVolapükvo119,095247,5223,291,193616,00139015.46
Estonianeestiet109,533277,0003,718,3513758,5284623,50031.38
Uzbekoʻzbekcha/ўзбекчаuz108,448515,1921,489,218612,79110629740.66
Hindiहिन्दीhi105,205401,9682,263,490486,6682242,42844.81
Galiciangalegogl101,400217,1263,066,8361144,4673289,70918.4
Norwegian (Nynorsk)norsk nynorsknn100,347234,2332,588,1353049,32526719819.67
Simple EnglishSimple Englishsimple98,160286,6135,796,44924301,3877312374.54
Azerbaijaniazərbaycancaaz94,294236,5532,776,3591456,71446713,97926.71
LatinLatinala89,075167,9332,611,0571456,708244112.19
GreekΕλληνικάel86,740226,6064,158,59721123,8207448,62847.72
Thaiไทยth80,066400,7055,144,56417168,50998927,219205.9
Serbo-Croatiansrpskohrvatski / српскохрватскиsh79,776204,6581,644,9661253,4822333,65819.7
Georgianქართულიka74,622205,3762,551,8881051,2062489,60538.15
Occitanoccitanoc71,658121,7421,989,282616,3681121,2917.98
Macedonianмакедонскиmk71,3551,043,2193,136,0991742,8603376,284557.67
Newarनेपाल भाषाnew70,064189,552780,10819,453227511.97
TagalogTagalogtl61,204188,1931,398,2091144,5761171,90931.98
PiedmontesePiemontèispms60,30886,773806,606910,102512,1841.79
Belarusianбеларускаяbe58,443136,2351,698,286734,48823972922.09
HaitianKreyòl ayisyenht53,20260,848701,852110,48524680.24
Tamilதமிழ்ta52,518146,9471,462,6852950,3543099,25732.18
Teluguతెలుగుte51,542121,346848,9871829,8691277,89712.83
Latvianlatviešulv47,887193,9482,091,7081838,78626313,821100.33
Bretonbrezhonegbr45,47794,5991,580,2121126,3161414,66419.49
Bosnianbosanskibs45,441155,5772,211,0021559,4921784,48783.48
MalagasyMalagasymg45,358179,926658,08055,986245232.19
Albanianshqipsq45,324110,4201,422,8411551,22821111,21026.58
Armenianհայերենhy45,094215,7511,250,659822,7482123,75683.02
Tatarтатарча/tatarçatt43,76587,279803,144312,301641,7219.1
JavaneseJawajv43,63995,884872,560917,702895,13013.04
WelshCymraegcy41,54597,6482,107,2981724,7421063,79239.35
Marathiमराठीmr38,687129,4281,219,8581033,5061337,66651.85
LuxembourgishLëtzebuergeschlb38,50178,6491,604,694821,215983,21022.19
Icelandicíslenskais35,68995,6571,466,1172332,2791983,12043.27
Burmeseမြန်မာဘာသာmy31,28145,556205,547518,414593,6090.94
YorubaYorùbáyo30,58152,267540,26229,180342135.2
Bashkirбашҡортсаba30,44164,308396,78987,986666457.64
Malayalamമലയാളംml30,091203,3541,817,3531846,9313353,063296.3
Aragonesearagonésan29,11595,1821,565,563426,8861051,12184.69
Lombardlumbaartlmo28,53671,3181,003,647711,639524,28831.63
AfrikaansAfrikaansaf26,57164,2441,215,6811650,4521692,72738.04
West FrisianFryskfy26,25553,176664,652914,232824,96713.14
Western Punjabiپنجابیpnb26,25531,090379,54029,387402300.41
Bengaliবাংলাbn25,817286,3251,461,7731044,5222801,691519.82
SwahiliKiswahilisw25,21565,445951,9301015,377701,92537.03
Bishnupriya Manipuriবিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরীbpy24,79857,078789,452111,4951916423.44
IdoIdoio24,70935,301907,886513,60667984.73
KirghizКыргызчаky24,43236,153159,52157,364472,4951.02
Urduاردوur23,52894,514811,2881325,0131073,72178.14
Nepaliनेपालीne23,04751,421336,539812,486801579.92
Siciliansicilianuscn22,93451,602718,770915,945391,54321.76
Gujaratiગુજરાતીgu22,51941,421307,081515,514822905.22
Cantonese粵語zh-yue22,49071,842807,6511172,93716967854.13
Low SaxonPlattdüütschnds20,42549,531741,611619,05973030.4
Kurdish (Kurmanji)kurdîku19,60845,948620,862717,2177367124.38
IrishGaeilgega19,45938,328693,446816,695701,25217.01
Asturianasturianuast18,62633,906759,506720,230802515.08
QuechuaRuna Simiqu18,00048,182644,484210,811378337.61
SundaneseSundasu17,45735,728448,07359,8544057613.74
ChuvashЧӑвашлаcv15,48632,092502,214412,4234663517.99
ScotsScotssco14,23044,892390,570617,3756626540.39
AlemannicAlemannischals14,16133,324538,826832,4489363129.61
Interlinguainterlinguaia13,95723,652537,1731016,905552210.96
Bugineseᨅᨔ ᨕᨘᨁᨗbug13,82017,527190,67115,0851530.78
NeapolitanNapulitanonap13,71426,727677,186610,0022337822.81
Samogitianžemaitėškabat-smg13,45023,508323,244710,764306967.69
Kannadaಕನ್ನಡkn13,09234,423341,702614,7261022,68626.35
BanyumasanBasa Banyumasanmap-bms12,99325,717193,31635,698185507.21
Walloonwalonwa12,74732,754307,52738,564222,21923.13
Amharicአማርኛam12,25637,750313,221613,381301,58435.9
Kurdish (Sorani)کوردیckb12,10636,102237,603310,3258427825.86
Scottish GaelicGàidhliggd11,37619,253443,36299,2294154711.04
Fiji HindiFiji Hindihif11,04320,283195,60617,990491666.75
Min NanBân-lâm-gúzh-min-nan11,00028,292457,174817,1713941939.93
Tajikтоҷикӣtg10,83620,147342,30548,9003231912.54
Mazandaraniمازِرونیmzn10,36920,825120,03536,481202365.86
Egyptian Arabicمصرىarz10,21471,715586,142639,867931,519296.32
Yiddishייִדישyi10,05832,463484,950316,448411,43874.13
Venetianvènetovec10,02930,471555,014511,2284673775.67
Mongolianмонголmn9,29826,036362,976822,87525277445.18
Tarantinotarandíneroa-tara9,16816,696131,46544,569263075.31
NahuatlNāhuatlnah9,02918,504389,67768,9933121123.19
Sanskritसंस्कृतम्sa9,02121,737237,11478,780366121.67
OssetianИронos8,89933,215464,878310,19338375104.5
Sakhaсаха тылаsah8,84224,781309,88737,435261,88540.64
KapampanganKapampanganpam7,77216,589283,11927,5802487521.96
Upper Sorbianhornjoserbscehsb7,71819,551309,44449,8694723937.2
Sinhaleseසිංහලsi7,46338,340267,795314,0751473,733119.56
Northern Samidavvisámegiellase7,40515,647276,17069,611225821.87
LimburgishLimburgsli7,23522,430361,551510,2744968371.1
BavarianBoarischbar7,04226,841358,801721,55584340105.67
MaoriMāorimi7,03012,464143,976105,17714136.9
Corsicancorsuco6,47412,588338,12527,410306623.96
IlocanoIlokanoilo6,13116,879195,38135,5122614135.57
Gan贛語gan6,12531,980402,438216,99527259224.23
Tibetanབོད་ཡིགbo6,06314,789132,11019,1023929318.5
Faroeseføroysktfo6,02516,581279,64089,0694653451.77
Gilakiگیلکیglk6,00511,01141,67525,285218662.63
Rusynрусиньскыйrue5,9398,594101,57816,12718222.36
Eastern Punjabiਪੰਜਾਬੀpa5,69218,161132,11015,8304823034.91
Central BicolanoBikol Centralbcl5,5909,732153,52116,265309628.66
VõroVõrofiu-vro5,1018,899169,44935,1843025110.56
Hill Mariкырык марыmrj5,1008,25381,64002,91420483.78
Dutch Low SaxonNedersaksiesnds-nl5,08014,087281,74179,576311,13762.87
TurkmenTürkmençetk4,73710,738192,73417,5782830828.81
Pashtoپښتوps4,71112,094153,73577,343281,08431.22
West FlemishWest-Vlamsvls4,64714,472277,19459,0672457085.62
Mingrelianმარგალურიxmf4,59914,41799,70723,57527031.52
ManxGaelggv4,42916,634295,40327,28227338134.86
ZazakiZazakidiq4,07017,600327,36538,82939174205.55
PangasinanPangasinanpag3,8465,93050,55112,97512432.5
Komiкомиkv3,8338,886122,16015,0812122523.89
Odiaଓଡ଼ିଆor3,75022,787133,62134,9455166151.12
ZeelandicZeêuwszea3,7206,63190,66654,3581468.37
MinangkabauMinangkabaumin3,6977,56231,5901657461014.57
Divehiދިވެހިބަސްdv3,65510,392120,992310,575221,11539.56
Khmerភាសាខ្មែរkm3,63019,258132,9741110,968891,033127.98
NormanNouormandnrm3,5417,783213,36935,30918539.34
Romanshrumantschrm3,4307,888142,70136,766205330.56
Komi-PermyakПерем Комиkoi3,4277,25453,81202,623152739.25
Udmurtудмуртudm3,3337,81499,68435,1244811423.06
Meadow Mariолык марийmhr3,31710,833118,94604,5322529656.37
North FrisianNordfriiskfrr3,28610,90287,02334,3082354742.88
LadinoLadinolad3,2329,863155,39587,508395866.32
Kashubiankaszëbsczicsb3,2176,313164,73856,1432414224.17
Vepsianvepsän kel’vep3,1576,33455,99112,79425188.95
LigurianLigurelij3,1289,964155,29524,8482313374.44
Wu吴语wuu3,09510,332206,754224,22835431109.41
Friulianfurlanfur3,0646,648160,81425,6652141133.1
Classical Chinese文言zh-classical3,04564,039229,485132,4425211437.84
Uyghurئۇيغۇرچە / Uyghurcheug2,9178,236138,09127,5561761455.75
Saterland FrisianSeelterskstq2,9157,772113,00745,0972049240.37
Sardiniansardusc2,8599,180131,30026,6952017769.91
Paliपालिpi2,8074,223100,55002,5061216.06
SomaliSoomaaligaso2,7338,617124,50437,4865414966.97
MalteseMaltimt2,73213,196231,60057,712371,128257.47
Bhojpuriभोजपुरीbh2,7176,549116,44114,289151335.37
AymaraAymar aruay2,7056,16976,97126,352241220.46
NovialNovialnov2,6554,773178,45234,165171023.79
RipuarianRipoarischksh2,6529,5222,119,594610,638261111493.79
Anglo-SaxonÆngliscang2,52412,413174,875047,88045390216.26
Cornishkernowekkw2,4516,675169,48515,3122312775.41
NavajoDiné bizaadnv2,42612,380149,63936,03215326203.49
PicardPicardpcd2,4015,70147,46613,748237515.73
Hakka客家語/Hak-kâ-ngîhak2,3705,07385,08618,820212021.82
GuaraniAvañe'ẽgn2,2926,49591,76425,675231047.51
Extremaduranestremeñuext2,2555,333106,91426,45828337.35
Franco-Provençalarpetanfrp2,2465,057186,81235,463222957.86
Assameseঅসমীয়াas2,15730,629120,32946,595371,200684.5
Silesianślůnskiszl2,1179,007217,71838,101263256.04
GagauzGagauzgag2,0874,79756,02103,32623919.69
InterlingueInterlingueie2,0474,605116,18925,277251139.4
Lingalalingálaln2,0236,473109,93324,233192782.18
Emilian-Romagnolemiliàn e rumagnòleml2,01810,41972,24656,66428545120.17
Chechenнохчийнce1,9747,96378,93906,2693823691.25
Kalmykхальмгxal1,8837,63775,33134,00518692.11
Palatinate GermanPälzischpfl1,8793,99643,99963,130256513.98
Karachay-Balkarкъарачай-малкъарkrc1,87410,607100,26313,2752383205.27
HawaiianHawaiʻihaw1,8614,31069,23015,43711127.82
Pennsylvania GermanDeitschpdc1,8244,977100,674312,3971715960.44
KinyarwandaKinyarwandarw1,8164,76774,85403,82222041.46
AcehneseAcèhace1,7904,84281,02317,457315048.65
Crimean Tatarqırımtatarcacrh1,7779,224119,59126,283255227.7
Tonganlea faka-Tongato1,6466,01033,29113,493945038.94
Lower Sorbiandolnoserbskidsb1,6126,945123,99637,0632918195.41
Greenlandickalaallisutkl1,5944,56269,90725,07922153.13
Aramaicܐܪܡܝܐarc1,5796,06689,45857,4801772119.09
Erzyaэрзяньmyv1,5253,74575,19933,939141742.55
Lezgianлезгиlez1,4213,99341,20642,248305533.81
ShonachiShonasn1,4013,47936,36203,76814322.99
BanjarBanjarbjn1,3887,13152,78423,5252933126.72
KabyleTaqbaylitkab1,3564,74953,64713,734162670.73
PapiamentuPapiamentupap1,3263,36372,14614,47719450.63
Tok PisinTok Pisintpi1,2305,95578,10924,819123193.56
Lakлаккуlbe1,1917,27138,95303,513143139.61
WolofWolofwo1,1605,36498,17245,8171672240.39
Lojbanla .lojban.jbo1,1555,981108,64465,9251414317.13
Mokshaмокшеньmdf1,1403,89646,04523,356167769.07
ChavacanoChavacano de Zamboangacbk-zam1,1192,74998,86125,92919076.31
Avarаварav1,0924,79450,87204,204212121.96
SrananSranantongosrn1,0332,45537,83112,6566029.2
MirandeseMirandésmwl1,0065,07484,25724,356262271.53
KabardianАдыгэбзэkbd9042,64230,66912,458201742.91
Tahitianreo tahitity8823,03946,21832,9546190.96
Laoລາວlo8485,14641,78724,9252122208.6
AbkhazianАҧсшәаab8054,10739,54816,142202162.02
Tetumtetuntet7732,11153,61033,13111176.09
Latgalianlatgaļultg7582,43630,06201,879195460.48
NauruanDorerin Naoerona7314,10573,71143,976101382.54
KongoKongokg7192,10938,36513,36018067.99
IgboIgboig7183,85653,53324,051169265.18
Buryatбуряадbxr6893,82132,30624,2214216174.71
Northern SothoSesotho sa Leboanso6851,63814,37111,12310016.98
ZhuangVahcuenghza6621,91635,88703,43610067.21
KarakalpakQaraqalpaqshakaa6212,39334,36213,6191812116.92
ZuluisiZuluzu5773,39033,77605,574162236.81
CheyenneTsetsêhestâhesechy5561,85019,70213,80715057.68
Romaniromani čhibrmy5402,33647,05516,881126222.82
Old Church Slavonicсловѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟcu5103,88067,821310,069202763.22
Aromanianarmãneashtiroa-rup5094,155250,38826,587155183092.01
TswanaSetswanatn4951,95619,12333,12511185.17
CherokeeᏣᎳᎩchr4673,51031,91426,496151386.05
BislamaBislamabi4471,62836,01313,841171——
Min DongMìng-dĕ̤ng-ngṳ̄cdo4372,83434,73526,8961346368.76
Gothic𐌲𐌿𐍄𐌹𐍃𐌺got4313,38928,87236,8501315——
SamoanGagana Samoasm4252,82631,61503,03491357.05
Bambarabamanankanbm3932,81334,61414,160141——
Inuktitutᐃᓄᒃᑎᑐᑦ/inuktitutiu3863,54936,23836,438104——
NorfolkNorfuk / Pitkernpih3821,52338,08313,626132——
PonticΠοντιακάpnt3741,65633,94343,59773——
Sindhiسنڌيsd3643,87727,74113,566919666.47
SwatiSiSwatiss3641,65535,30522,92084——
KikuyuGĩkũyũki3421,57416,29202,66070134.32
Eweeʋegbeee2945,88443,69144,398160——
HausaHausaha2831,64426,98923,488100379.69
OromoOromooom2742,70618,69812,748195544.37
FijianNa Vosa Vakavitifj2651,53732,45103,316130——
Tigrinyaትግርኛti2571,27618,11102,934101——
TsongaXitsongats2401,64427,43213,082100——
Kashmiriकॉशुर / کٲشُرks2272,10126,99123,49561——
VendaTshivendave2011,27615,70802,473110——
SangoSängösg1941,33619,35512,489122——
KirundiKirundirn1891,18717,64102,950110——
SesothoSesothost1872,26215,70313,440110——
Dzongkhaཇོང་ཁdz1791,34326,24203,417101——
AkanAkanak1721,45316,77313,855160——
CreeNēhiyawēwin / ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣcr1712,42824,22215,200120——
TumbukachiTumbukatum1671,18321,54702,38270674.15
LugandaLugandalg1661,51716,80022,31480733.53
ChichewaChi-Chewany1631,20515,89612,546130——
FulaFulfuldeff1621,43319,93322,90791——
InupiakIñupiakik1611,84332,93612,906100——
ChamorroChamoruch1592,18615,49105,342181——
TwiTwitw1541,05214,89614,031110481.47
XhosaisiXhosaxh1451,39823,58903,3651201259.99
NdongaOshiwambong214265,90601,71801——
Nuosuꆇꉙii1615811,51801,51003——
ChoctawChoctawcho151404,05201,37402——
MarshalleseEbonmh101644,09001,70102——
AfarQafár afaa61,4142,47703,21700——
KuanyamaKwanyamakj5693,42401,10300——
Hiri MotuHiri Motuho3753,62501,24200——
MuscogeeMvskokemus2773,49501,59200——
KanuriKanurikr1834,39304,37100——
Belarusian (Taraškievica)беларуская (тарашкевіца)‎be-tarask0000000Pembahagian dengan sifar
Southern Azerbaijaniتۆرکجهazb0000000Pembahagian dengan sifar
Tuvanтыва дылtyv0000000Pembahagian dengan sifar
Northern Luriلۊری شومالیlrc0000000Pembahagian dengan sifar
Konkaniगोंयची कोंकणी / Gõychi Konknnigom0000000Pembahagian dengan sifar
Doteliडोटेलीdty0000000——
Maithiliमैथिलीmai0000000Pembahagian dengan sifar
HereroOtsihererohz01184,31703,04900——
Adygheадыгабзэady0000000——
Jamaican PatoisPatoisjam0000000Pembahagian dengan sifar
Tuluತುಳುtcy0000000——
Livvi-KarelianLivvinkarjalaolo0000000——
DinkaThuɔŋjäŋdin0000000——
KabiyeKabɩyɛkbp0000000——
AtikamekwAtikamekwatj0000000——
Lingua Franca NovaLingua Franca Novalfn0000000——
IngushГӀалгӀайinh0000000——
GorontaloBahasa Hulontalogor0000000——
Santaliᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤsat0000000——
Shanၽႃႇသႃႇတႆး shn0000000——
Western ArmenianԱրեւմտահայերէնhyw0000000——

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikimedia-logo-meta.png
Meta mempunyai sebuah laman tentang ini di: