Pergi ke kandungan

Bapa Gereja

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Para Bapa Gereja, lukisan miniatur Rus Kiev abad ke-11 daripada naskhah Bunga Rampai oleh Sviatoslav
Sebahagian daripada siri tentang

Simbol Agama Kristian

 
Yesus Kristus
Yesus Kristus  · Kelahiran  · Penyaliban  · Wafat  · Kebangkitan
Asas
Gereja  · Kerajaan  · Pegangan  · Perjanjian Baru
Alkitab
Wasiat Lama  · Wasiat Baru  · Injil  · Kanun  · Kitab  · Apokrifa
Teologi
Tuhan (Bapa  · Anak  · Roh Kudus)  · Apologetik  · Katolikisme  · Kristologi  · Misi  · Pembaptisan  · Sejarah teologi  · Penyelamatan  · Tritunggal
Sejarah dan tradisi
Pengikut  · Bunda Maria  · Santo Petrus  · Paulus si Hawari  · Bapa Gereja  · Awal  · Konstantinus Agung  · Persidangan  · Thomas Aquinas  · Perpecahan Timur-Barat  · Perang Salib  · Reformasi Protestan
Tajuk umum
Agama lain  · Kesarwabangsaan  · Kesenian  · Khutbah  · Kritikan  · Liturgi  · Muzik  · Simbolik  · Sembahyang  · Tahun gereja
Denominasi dan gerakan

Portal Kristian

Bapa Gereja atau Paderi-paderi Besar merupakan sekumpulan ulama dan penullis Kristian yang membina asas intelektual dan doktrin agama Kristian. Mereka aktif dalam zaman Patria, satu tempoh dalam sejarah yang kira-kira bermula dari hujung abad pertama dan berakhir pada pertengahan abad ke-8,[1] dan berkembang pada abad ke-4 dan ke-5 ketika agama Kristian dalam proses menjadi agama rasmi Empayar Rom.

Bagi kebanyakan mazhab Kristian, penulisan-penulisan Paderi-paderi Besar dari sebelum, semasa dan selepas Majlis Nicaea, diterima sebagai sebahagian daripada Tradisi Suci.[2] Penulis-penulis ini, yang dikira sebagai Bapa Gereja, berwibawa dalam menentukan asas agama Kristian dalam teologi dogmatik tradisional. Pengajian tentang Paderi-paderi Besar ini, yang dipanggil bidang Patristik, telah meluaskan maksud istilah ini, dan tiada senarai muktamad siapakah yang dikira antaranya.[3][4][sumber lebih baik diperlukan] Walaupun beberapa Paderi Besar seperti Origen dan Tertullianus membuat sumbangan penting kepada teologi Kristian kemudiannya, beberapa unsur-unsur ajaran mereka kemudiannya dikecam.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ikonoklasme Byzantium bermula pada 726 TM, Paderi Yuhana dari Damsyik meninggal dunia pada 749 TM; majlis terakhir daripada tujuh majlis ekumenikal berlangsung pada tahun 787 TM.
  2. ^ Plekon, Michael, penyunting (2003). Tradition alive: on the church and the Christian life in our time: readings from the Eastern Church. Lanham: Rowman & Littlefield Publishers. m/s. 70. ISBN 978-0-7425-3163-5.
  3. ^ Kelly, John ND. "Patristic literature". Encyclopedia Britannica. Dicapai pada 11 Mei 2018.
  4. ^ "WHO ARE THE FATHERS OF THE CHURCH? A CHRONOLOGICAL LIST". Catholic Theology. 10 Jun 2011. Dicapai pada 25 Januari 2024.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]