Senarai Paus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai Paus yang diberikan ini ialah sepadan dengan yang termaktub dalam Annuario Pontificio bawah menuju "I Sommi Pontefici Romani" (Pontif-Pontif Agung Roma), tidak termasuk orang-orang itu jelas dinyatakan sebagai antipaus. Terbitan tahunan Kuria Roma ini tidak mengenakan nombor pemerintahan kepada paus-paus dengan alasan bahawa mustahil untuk memutuskan pihak mana yang menjadi pewaris sah berturut-turut, khususnya mengenai Paus Leo VIII, Paus Benedictus V dan beberapa tokoh Paus yang lain pada pertengahan abad ke-11.[1] Terbitan Annuario Pontificio edisi tahun 2001 memperkenalkan "hampir 200 pembetulan untuk biografi sedia ada bermula dari St. Petrus kepada Ioannes Paulus II", di mana ia melibatkan tarikh pemerintahan, terutama dalam dua abad pertama, tempat lahir serta nama keluarga nama seorang paus dalam satu kasus tertentu.[2]

Mengikut kronologi[sunting | sunting sumber]

Alaf pertama[sunting | sunting sumber]

Abad pertama[sunting | sunting sumber]

Abad ke-2[sunting | sunting sumber]

Abad ke-3[sunting | sunting sumber]

Abad ke-4[sunting | sunting sumber]

Abad ke-5[sunting | sunting sumber]

Abad ke-6[sunting | sunting sumber]

Abad ke-7[sunting | sunting sumber]

Abad ke-8[sunting | sunting sumber]

Abad ke-9[sunting | sunting sumber]

Abad ke-10[sunting | sunting sumber]

Alaf ke-2[sunting | sunting sumber]

Abad ke-11[sunting | sunting sumber]

Abad ke-12[sunting | sunting sumber]

Abad ke-13[sunting | sunting sumber]

Abad ke-14[sunting | sunting sumber]

Abad ke-15[sunting | sunting sumber]

Abad ke-16[sunting | sunting sumber]

Abad ke-17[sunting | sunting sumber]

Abad ke-18[sunting | sunting sumber]

Abad ke-19[sunting | sunting sumber]

Abad ke-20[sunting | sunting sumber]

No. Tempoh Gambar Nama paus Nama lahir Tempat lahir
257 4 Ogos 1903 –

20 Ogos 1914

(&&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011 tahun, &&&&&&&&&&&&&016.&&&&&016 hari)

(4034)

Papst Pius X-01..jpg Pius X Giuseppe Melchiorre Sarto, O.F.S. 2 Jun 1835

Riese, Treviso, Kerajaan Lombardy–Venetia

258 3 September 1914 –

22 Jan 1922

(&&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07 tahun, &&&&&&&&&&&&0141.&&&&&0141 hari)

(2698)

BentoXVIquadroaoleo.jpg Benedictus XV Giacomo Paolo Giovanni Battista Della Chiesa, O.F.S. 21 November 1854

Pegli, Genoa, Kerajaan Sardinia

259 6 Februari 1922 –

10 Feb 1939

(&&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017 tahun, &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 hari)

(6213)

Piuspp.xi.jpg Pius XI Achille Ambrogio Damiano Ratti, O.F.S 31 Mei 1857 Desio, Milan,

Kerajaan Lombardy–Venetia

260 2 Mac 1939 –

9 Oct 1958

(&&&&&&&&&&&&&019.&&&&&019 tahun, &&&&&&&&&&&&0221.&&&&&0221 hari)

(7161)

His Holiness Pope Pius XII.png Pius XII Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, O.F.S 2 Mac 1876

Rom, Itali

261 28 Oktober 1958 –

3 Jun 1963

(&&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 tahun, &&&&&&&&&&&&0218.&&&&&0218 hari)

(1679)

Pope John XXIII - 1959.jpg Ioannes XXIII Angelo Giuseppe Roncalli, O.F.S 25 November 1881

Sotto il Monte, Bergamo, Itali

262 21 Jun 1963 –

6 Ogos 1978

(&&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 tahun, &&&&&&&&&&&&&046.&&&&&046 hari)

(5525)

Pope Paul VI portrait.jpg Paulus VI Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini 26 September 1897

Concesio, Brescia, Itali

263 26 Ogos 1978 –

28 Sep 1978

(&&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033 hari)

(33)

Pope John Paul I from window (cropped).jpg Ioannes Paulus I Albino Luciani 17 October 1912

Forno di Canale, Belluno, Itali

264 16 Oktober 1978 –

2 April 2005

(&&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026 tahun, &&&&&&&&&&&&0168.&&&&&0168 hari)

(9665)

JohannesPaul2-portrait.jpg Ioannes Paulus II Karol Józef Wojtyła 20 Mei 1920

Wadowice, Poland

Alaf ke-3[sunting | sunting sumber]

Abad ke-21[sunting | sunting sumber]

No. Tempoh Gambar Nama paus Nama lahir Tempat lahir
265 19 April 2005 –

28 Feb 2013

(&&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07 tahun, &&&&&&&&&&&&0315.&&&&&0315 hari)

(2872)

Benedicto XVI, 2011.jpg Benedictus XVI Joseph Aloisius Ratzinger (1927-04-16) 16 April 1927 (umur 92)

Marktl am Inn, Bavaria, Jerman

266 13 Mac 2013 –

kini

(&&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 tahun, &&&&&&&&&&&&0222.&&&&&0222 hari)

(2413)

Pope Francis 2013.jpg Franciscus Jorge Mario Bergoglio, S.J. (1936-12-17) 17 Disember 1936 (umur 82)

Flores, Buenos Aires, Argentina

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Khusus[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Annuario Pontificio 2012 (Libreria Editrice Vaticana 2012
  2. ^ "Corrections Made to Official List of Popes". ZENIT. 5 June 2001. Diarkibkan daripada asal pada 19 January 2009. Dicapai 21 October 2008. 

Umum[sunting | sunting sumber]

  • The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451, Adrian Fortescue, Ignatius Press, 2008.
  • The Oxford Dictionary of Popes, John N.D. Kelly, Oxford University Press, 1986.
  • Catholicism, Henri de Lubac, Ignatius Press, 1988.
  • Rome and the Eastern Churches, Aidan Nichols, Ignatius Press, 2010.
  • I Papi. Venti secoli di storia, Pontificia Amministrazione della Patriarcale Basilica di San Paolo, Libreria Editrice Vaticana, 2002.
  • Rome Sweet Home, Scott Hahn, Ignatius Press, 1993.
  • Enciclopedia dei Papi, AA.VV., Istituto dell'Enciclopedia italiana, 2000.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]