Filem Bidasari

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Filem Bidasari
Pengarah Dato' Haji Jamil Sulong
Pengarang Lakon layar:
Lakonan Sarimah, Jins Shamsudin
Mula ditayang
1964
Negara  Malaysia Malaysia
Bahasa Bahasa Melayu

Filem Bidasari merupakan sebuah filem Melayu yang diterbitkan di Malaysia pada 1964. Filem Bidasari diterbitkan dalam bentuk filem hitam putih tanpa warna.

Filem Bidasari mula ditayangkan pada 1964 di pawagam seluruh negara. Menampilkan Sarimah, Jins Shamsudin dan ramai lagi.

Pengarah[sunting | sunting sumber]

Filem Bidasari diarah oleh pengarah Dato' Haji Jamil Sulong pada 1964.

Ringkasan[sunting | sunting sumber]

Filem Bidasari adalah filem romantik hitam putih yang dihasilkan pada 1965. Ia turut dilakonkan Jins Shamsuddin dan Sarimah. Filem ini diingati kerana mempunyai dialog yang berirama sepenuhnya seperti puisi berirama. Cerita ini berasaskan puisi Melayu Bidasari.

Plot[sunting | sunting sumber]

Ketika seorang saudagar, anak mudanya dan pembantunya yang bisu berjalan di hutan, mereka berjumpa dengan sampan yang hanyut yang membawa bayi perempuan dan mangkuk berisi ikan emas. Saudagar tersebut menyedari bahawa ia adalah bayi yang luarbiasa kerana ikatan nyawanya dengan ikan emas tersebut, apabila ikan tersebut dikeluarkan dari air, dia akan mati. Saudagar itu membelanya dan menggelarkan bayi tersebut sebagai Bidasari. Beberapa tahun kemudian Bidasari membesar sebagai seorang wanita cantik sementara saudagar tersebut menjadi kaya-raya.

Di istana kerajaan tersebut, Raja baru sahaja mengahwini seorang wanita yang cantik. Permaisuri baru ini adalah seorang yang bongkak yang mengamalkan ilmu sihir. Tersorok di dalam kamarnya terdapat cermin ajaib yang dapat menunjukkan apa sahaja yang ingin dilihatnya. Dia menggunakannya bagi menanyakan siapakah wanita tercantik dikerajaan itu. Pada suatu hari apabila dia bertanyakan soalan tersebut, gambaran Bidasari muncul. Dia amat meradang dan mencari Bidasari.

Pencariannya membawanya ke rumah saudagar tersebut. Dengan berpura-pura berbuat baik, permaisuri memujuk saudagar agar membenarkan Bidasari di bawa ke Istana sebagai teman. Sungguhpun saudagar tersebut berat hati untuk berpisah dengan anak kesayangannya, dia membenarkannya pergi. Apabila Bidasari tiba di istana, dia dihantar ke dapur sebagai pelayan, di mana dia dibiarkan berlapar dan diberikan kerja paling kotor.

Apabila permaisuri berpuas hati bahawa Bidasari cukup kotor, dia sekali lagi bertanyakan cermin ajaib siapa yang tercantik. Apabila wajah Bidasari muncul sekali lagi, permaisuri amat marah dan cuba membakar muka Bidasari dengan kayu api tetapi gagal. Bidasari menyedari niat jahat permaisuri mendedahkan bahawa nyawanya terikat dengan ikan dalam kolam ayahnya.


Akan disambung.....Pautan luar[sunting | sunting sumber]