Lemon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Lemon
Lemon - whole and split.jpg
P1030323.JPG
Pengelasan saintifik
Alam:
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
C. × limon
Nama binomial
Citrus × limon
(L.) Burm.f.
2012lemon and lime.png
Pengeluaran buah lemon and limau nipis pada 2012

Lemon ialah pokok kecil yang malar hijau (Citrus × limon, selalu diberi sebagai C. limon) berasal dari Asia, dan juga nama untuk sejenis buah limau bujur yang berwarna kuning dan tebal kulitnya serta masam rasanya.

Isi dan kulitnya juga digunakan dalam masakan dan masakan panggang. Jus lemon mempunyai 5% hingga 6% asid sitrik dengan pH 2.2 yang menyebabkan rasanya masam. Rasa masam jus lemon yang istimewa ini menjadikan ia sebagai bahan penting dalam minuman dan makanan seperti lemon dan pai meringue lemon.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Asal tepat dari lemon masih misteri, walaupun dianggap secara meluas bahawa lemon pertama tumbuh di India, utara Burma dan China.[1][2] Di Asia Tenggara dan Selatan, ia dikenali kerana sifat antiseptik dan digunakan sebagai penawar untuk pelbagai racun. Lemon masuk ke Eropah (di dekat Itali selatan) paling lambat pada abad ke-1 Masihi, pada masa Rom Kuno. Namun, tidak banyak yang ditanam. Lemon kemudian diperkenalkan ke Parsi dan kemudian ke Iraq dan Mesir sekitar tahun 700. Lemon pertama kali tercatat dalam kesusasteraan dalam risalah Arab abad ke-10 mengenai pertanian, dan juga digunakan sebagai tanaman hias di kebun Islam awal. Ia diedarkan secara meluas di seluruh dunia Arab dan wilayah Mediterranean antara 1000 dan 1150 M. Asal genetik lemon bagaimanapin, dilaporkan merupakan hibrid antara oren pahit dan sitron.

Penanaman lemon besar pertama di Eropah bermula di Genoa pada pertengahan abad ke-15. Beliau kemudian diperkenalkan ke Amerika tahun 1493 ketika Christopher Columbus membawa biji lemon untuk Hispaniola sepanjang perjalanan itu. Penaklukan Sepanyol di seluruh Dunia Baru membantu menyebarkan biji lemon. Ia terutama digunakan sebagai perhiasan dan ubat. Pada abad ke-18 dan 19, lemon semakin banyak ditanam di Florida dan California, ketika itu lemon mula digunakan dalam masakan dan perisa.

Pada 1747, ujian James Lind pada pelaut yang menderita penyakit skurvi melibatkan penambahan vitamin C dalam diet mereka dengan jus lemon.[3]

Jalur etimologi perkataan lemon menunjukkan asal Timur Tengah. Salah satu sebutan paling awal "lemon" dijumpai dalam dokumen Inggeris Tengah kebiasaan 1420-1421, yang menarik dari lemon Perancis Lama, dari situ ke limone Itali, daripada laymūn atau limun Arab, dari līmūn Parsi.

Varieti[sunting | sunting sumber]

'Bonnie Brae' berbentuk segi empat panjang, halus, berkulit nipis dan tanpa biji. Ia kebanyakannya ditanam di San Diego County, Amerika.[4]

Syarikat. 'Eureka' tumbuh dengan banyak sepanjang tahun. Ia dikenali sebagai gedung lemon dan juga sebagai 'Four Seasons' (Quatre Saisons) kerana kemampuannya menghasilkan buah dan bunga sepanjang tahun. Varieti ini juga tersedia sebagai tumbuhan untuk para pelanggan domestik. Terdapat juga lemon Eureka dengan isi berwarna merah jambu manakala kulit luarnya pula berwarna hijau dan kuning.

Lemon Lisbon hampir sama dengan Eureka dan merupakan satu lagi gedung lemon yang biasa. Ia lebih halus daripada Eureka, mempunyai kulit yang lebih nipis dan biji yang kurang atau tidak ada langsung. Ia menghasilkan lebih banyak jus daripada Eureka, secara am.

Femminello St. Teresa', atau 'Sorrento' [5] berasal dari Itali. Kulit buah ini mengandungi kandungan minyak lemon yang tinggi. Buah ini merupakan jenis yang digunakan secara tradisional dalam pembuatan "limoncello".

Yen Ben' merupakan sejenis kultivar Australasia.[6]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]