Polis Negara Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Laman ini mungkin lebih sesuai dipindahkan ke Polis Negara Republik Indonesia
Polis Negara Republik Indonesia
Indonesian National Police
Singkatan POLRI
Lambang Polri.png
Logo Polis Negara Republik Indonesia
Cogan kata Rastra Sewakottama
(ms: Pelayan Rakyat Yang Utama)
Gambaran agensi
Dibentuk 1 Julai, 1946
Agensi sebelumnya
  • Badan Kepolisian Negara
  • Jabatan Kepolisian Negara
  • Angkatan Kepolisian Republik Indonesia
Anggota 387.470 (2011)
Belanjawan tahunan IDR 73 Trilion
Taraf undang2 Kerajaan: Undang-undang No. 2 tahun 2002
Struktur bidang kuasa
Agensi kebangsaan
(Bidang kuasa operasi)
IDN
Bidang kuasa Indonesia
Badan pentadbiran Presiden Republik Indonesia
Sifat umum
Struktur operasi
Ibu pejabat Jln. Trunojoyo 3, Jakarta, Indonesia
Eksekutif agensi
Agensi induk Markas Besar Polri
Agensi bawahan
Unit
Kemudahan
Akademi Polis Magelang, Jawa Tengah
Pangkalan udara Pondok Cabe, Tangerang, Banten
Kereta Peronda
Tapak Sesawang
http://www.polri.go.id


Polis Negara Republik Indonesia (Indonesia: Kepolisian Negara Republik Indonesia atau singkatannya Polri) merupakan organisasi kepolisan di Republik Indonesia. Polri dipimpin oleh seorang ketua yang digelar sebagai Ketua Polri atau Kapolri.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Untuk membezakan agensi atau unit-unit dalam pasukan polis di Indonesia dapat diketahui daripada badge yang terpasang di uniform pada sebelah lengan kanan.

Detasmen 88 Anti Teror
Densus 88 AT
Kor Briged Mobile (BRIMOB)
BRIMOB
Polis Lalu Lintas (Trafik)
Polis Trafik


Polis Awam Tempatan
Polis Awam Tempatan


Polis Air (Marin)
Polis Marin
Polis Udara
Polis Udara
Polis Pelancong
Polis Pelancong

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Lahir[sunting | sunting sumber]

Tumbuh dan berkembangnya Polri tidak lepas dari sejarah perjuangan kemerdekaan Republik Indonesia sejak Proklamasi. Kemerdekaan Indonesia, Polri telah dihadapkan pada tugas-tugas yang unik dan kompleks. Selain menata keamanan dan ketertiban masyarakat di masa perang, Polri juga terlibat langsung dalam pertempuran melawan penjajah dan berbagai operasi ketenteraan bersama-sama persatuan angkatan bersenjata yang lain. Keadaan seperti ini dilakukan oleh Polri karena Polri lahir sebagai satu-satunya persatuan bersenjata yang relatif lebih lengkap.

Hanya empat hari setelah kemerdekaan, tanggal 21 Ogos 1945, secara tegas pasukan polis ini segera mengisytiharkan diri sebagai Pasukan Polisi Republik Indonesia yang sewaktu itu dipimpin oleh Inspektur Kelas I (Leftenan Satu) Polisi Mochammad Jassin di Surabaya, langkah awal yang dilakukan selain mengadakan pembersihan dan pelucutan senjata terhadap tentara Jepun yang kalah perang, juga membangkitkan semangat moral dan patriotik seluruh rakyat mahupun persatuan bersenjata lain yang patah semangat akibat kekalahan perang yang panjang.

Tanggal 29 September 1945 tentara Sekutu yang didalamnya juga terdapat ribuan tentera Belanda menyerbu Indonesia dengan alasan ingin menghalau tentera Jepun dari negara tersebut. Pada kenyataannya pasukan sekutu tersebut justru ingin membantu Belanda menjajah kembali Indonesia. Oleh karena itu perang antara sekutu dengan pasukan Indonesiapun terjadi dimana-mana. Klimaksnya terjadi pada tanggal 10 November 1945, yang dikenal sebagai "Pertempuran Surabaya". Tarikh itu kemudiannya dijadikan sebagai hari Pahlawan secara Nasional yang setiap tahun diperingati oleh rakyat Indonesia.

Pertempuran 10 November 1945 di Surabaya menjadi sangat penting dalam sejarah Indonesia, bukan hanya kerana ribuan rakyat Indonesia gugur, tetapi lebih daripada itu kerana semangat perwiranya mampu menggetarkan dunia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenal kewujudan bangsa dan negara Indonesia di mata dunia. Kini tugas Polri yang utama ialah mengekalkan keamanan dan ketertiban di dalam negeri, Polri juga semakin sibuk dengan pelbagai operasi ketenteraan dan penumpasan pemberontakan termasuklah penumpasan GPK (Gerakan Pengacau Keamanan).

Polri kini[sunting | sunting sumber]

Dalam perkembangan paling akhir dalam kepolisian yang semakin moden dan global, Polri bukan hanya mengurusi keamanan dan ketertiban di dalam negeri, akan tetapi juga terlibat dalam masalah-masalah keamanan dan ketertiban regional mahupun antarabangsa, sebagaimana yang ditempuh oleh kebijaksanaan PBB yang telah meminta pasukan-pasukan polis, termasuk Indonesia, untuk turut aktif dalam pelbagai operasi kepolisian, misalnya di Namibia (Afrika Selatan) dan di Kemboja (Asia).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]