RCTI

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
RCTI
Fail:RCTI Logo 2015.png
NegaraIndonesia
SloganKebanggaan bersama milik bangsa
Oke
Ibu pejabatJakarta, Indonesia
Pemilikan
PemilikMedia Nusantara Citra; dahulu dimiliki bersama oleh Rajawali Corpora
Sejarah
Dilancarkan24 Ogos 1989 (1989-08-24)
Pautan
Laman webrcti.tv
Ketersediaan
Satelit
IndovisionSaluran 80
TransVisionSaluran 808
Media penstriman
Okezone TVWatch live
Watch liveRCTI
RCTI+Watch live
MIVOWatch
VidioWatch live

RCTI (singkatan untuk Rajawali Citra Televisi Indonesia) ialah sebuah stesen televisyen swasta pertama di Indonesia.[1]

RCTI pertama kali ke udara pada tahun 1989. Pada permulaan siarannya hingga tahun 1990, siaran RCTI hanya dapat ditonton oleh pelanggan yang memiliki penyahkod dan membayar yuran setiap bulan. Kini, RCTI merupakan stesen televisyen yang mempunyai paling ramai penonton di Indonesia. Cogan katanya "RCTI, Kebanggaan Bersama Milik Bangsa". Sungguhpun ia hanya di siarkan di Indonesia, namun siarannya turut diterima di beberapa kawasan di Malaysia, khususnya di Johor, dan Kuala Lumpur.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada 6 November 1988, penyiar TVRI negeri kehilangan monopoli apabila rancangan keenam 4 tahun kerajaan membenarkan stesen televisyen swasta untuk memulakan penyiaran. RCTI telah dirasmikan secara rasmi pada pagi 24 Ogos 1989 oleh Presiden Suharto sebagai rangkaian televisyen terestrial milik swasta pertama milik Indonesia. Pengaturcaraan lewat petang dilancarkan oleh Menteri Penerangan Harmoko. Ia pada mulanya disiarkan di kawasan Jakarta dari Jabodetabek sebagai saluran televisyen berbayar tempatan dan dianugerahkan satu lesen nasional satu tahun kemudian. Ia kini mempunyai 48 stesen di seluruh Indonesia dan mencapai 180 juta penonton. Ia sepenuhnya dimiliki oleh PT Media Nusantara Citra (MNC), yang juga memiliki Global TV dan MNCTV, kedua-dua stesen televisyen swasta Indonesia.

Rancangan[sunting | sunting sumber]

Rancangan berita perdana ialah Seputar iNews (dahulunya Seputar Indonesia), yang mempunyai edisi pagi, makan tengahari dan lewat malam. RCTI juga menyiarkan rancangan kuiz, termasuk versi Indonesia Who Wants to Be a Millionaire, yang bersiaran dari 2001 hingga 2006. Rancangan kartun termasuk Doraemon dan Crayon Shin-chan, dan sejak itu, ia digantikan oleh siri animasi buatan tempatan Kiko (The Animated Series)

Segmen lain[sunting | sunting sumber]

RCTI hanya menyiarkan solat Maghrib di beberapa bandar, termasuk Jakarta dan Bandung. Sesetengah stesen RCTI turut menyiarkan pengaturcaraan tempatan. Contohnya, RCTI Jawa Timur menyiarkan Seputar iNews Jatim, sementara di Bandung, Seputar iNews Jabar disiarkan. Stesen Palembang menyiarkan Seputar iNews Sumsel, stesen Batam menyiarkan Seputar iNews Kep. Riau dan stesen Medan menyiarkan Seputar iNews Sumut. Mereka kebanyakannya disiarkan semasa separuh jam terakhir Seputar iNews Pagi (05:30-06:00 WIB atau, bergantung pada kawasan setempat, 06:30-07:00 WITA dan 07:30-08:00 WIT)

Siaran luar negara[sunting | sunting sumber]

RCTI boleh didapati sebagai saluran ke udara di Timor Timur, tetapi hanya di Dili dan bandar-bandar lain seperti Ermera dan Baucau. RCTI juga boleh didapati di Malaysia sebagai saluran bebas-ke-udara di Johor Bahru, dan di Singapura sebagai saluran bebas-ke-udara dengan menggunakan antena. RCTI ialah satu-satunya saluran TV Indonesia yang disiarkan secara bebas di luar Indonesia. Siri drama termasuk Bunga di Tepi Jalan, Bintang, LLiontin dan Pernikahan Dini pernah bersiaran di Astro Aruna, sebuah saluran TV Singapura SingTel mio TV 24 Jam IPTV Pay TV Service, tetapi ini disiarkan di RCTI pada tahun 2001, 2005 dan 2006 masing-masing.

Siaran terkenal[sunting | sunting sumber]

Obama Eksklusif RCTI Bersama Putra Nababan ialah rancangan televisyen yang menunjukkan temu bual antara wartawan Indonesia Putra Nababan dan Presiden Barack Obama yang disiarkan pada Mac 2010. Menurut presiden, rancangan ini mungkin merupakan wawancara pertama yang pernah dilakukan oleh televisyen Indonesia di Rumah Putih.[2] Secara amnya, ia membincangkan mengenai hubungan dua hala dan perkongsian antara Indonesia-Amerika Syarikat dan pengalaman presiden semasa zaman kanak-kanaknya di Indonesia. Ia memenangi anugerah di Panasonic Gobel Awards 2011.[3]

RCTI+[sunting | sunting sumber]

Setelah 30 mengudara, RCTI meluncurkan sebuah aplikasi. Iaitu RCTI+.

Penjenamaan[sunting | sunting sumber]

Logo ini digunakan dari 24 Ogos 2000 hingga 19 Mei 2015. Selepas itu, logo itu telah diluruskan.

Slogan[sunting | sunting sumber]

Slogan Mula Tamat
Hadirkan Pentas Dunia di Rumah Anda 1989 1993
Saluran Informasi & Hiburan 1990 1993
Kebanggaan Bersama Milik Bangsa 1993 kini
RCTI, Oke 1994 kini

Senarai kartun & Tokusatsu[sunting | sunting sumber]

Kartun saat ini tayang[sunting | sunting sumber]

Kartun yang pernah tayang[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Anak Perusahaan PT. Bimantara Citra
  2. ^ "videowap.org". Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-08-02. Dicapai pada 2019-07-06.
  3. ^ Inilah pemenang Panasonic Gobel Awards

Pautan luar[sunting | sunting sumber]