Televisi Republik Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari TVRI)
Jump to navigation Jump to search
TV(RI)
Lembaga Penyiaran Publik Televisi Republik Indonesia
Logo TVRI
Dilancarkan23 Ogos 1962
Cogan kataSaluran Mempersatu Bangsa (2012-2019)
Betul Sekali (20??-20??)
#KamiKembali (2018-2019)
Media Pemersatu Bangsa (2019-sekarang)
Negara Indonesia
Kawasan siaranFree To Air/Cable/Satellite
Laman sesawangwww.tvri.co.id
Ketersediaan
Satelit
MNC VisionChannel 93
TransVisionChannel ??
Astro IndonesiaChannel 2
Kabel
First MediaChannel 5
TransVisionChannel ??
IndosatM2Channel ??
StarHub CableTVChannel 160

Televisi Republik Indonesia (kependekan: TVRI) adalah stesen televisyen pertama di Indonesia, yang mengudara pada tarikh 23 Ogos 1962 [1]. Siaran perdananya menayangkan Upacara Peringatan Hari Kemerdekaan Republik Indonesia ke-17 dari Istana Negara Jakarta. Siarannya ini masih berupa hitam putih. TVRI kemudian meliputi siaran Sukan Asia yang diadakan di Jakarta.

Dahulu TVRI pernah menayangkan iklan dalam satu tayangan khas yang dengan judul acara Mana Suka Siaran Niaga (sehari dua kali). Pada tahun 80-an dan 90-an TVRI tidak dibenarkan menayangkan iklan nayang iklannya hanya di jakarta timur, dan akhirnya TVRI kembali menayangkan iklan. Status TVRI saat ini adalah Lembaga Penyiaran Publik. Sebahagian bayaran operasional TVRI masih ditanggung oleh pemerintah negara Indonesia.

TVRI memonopoli penyiaran televisyen di Indonesia sebelum tahun 1989 semasa ditubuhkan televisyen persendirian yang pertama RCTI di Jakarta, dan SCTV pada tahun 1990 di Surabaya.

[sunting | sunting sumber]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Menara TVRI di Jakarta

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

 • Pada tahun 1961, Pemerintah Indonesia membuat keputusan untuk memasukkan projek media massa televisyen ke dalam projek pembinaan Sukan Asia IV di bawah penyelarasan perkara projek Sukan Asia IV.
 • Pada tarikh 25 Julai 1961, Menteri Penerangan mengeluarkan SK Menpen No. 20/SK/M/1961 mengenai penubuhan Jawatankuasa Penyediaan Televisyen (P2T).
 • Pada 23 Oktober 1961, Presiden Soekarno yang sedang berada di Wina menghantarkan teleks kepada Menteri Penerangan masa itu, Maladi untuk cepat menyediakan projek televisyen (semasa itu masa Bersedia hanya tinggal 10 bulan) dengan jadual sebagai berikut:
 1. Membangun studio di eks AKPEN di Senayan (TVRI sekarang).
 2. Membangun dua pemancar: 100 watt dan 10 Kw dengan tower 80 meter.
 3. Mempersiapkan software (program dan tenaga).
 • Pada tarikh 17 Ogos 1962, TVRI mulai membuat siaran percubaan dengan rancangan HUT Proklamasi Kemerdekaan Republik Indonesia XVII dari laman Istana Merdeka Jakarta, dengan sebuah pemancar sokongan berkekuatan 100 watt. Kemudian pada 24 Ogos 1962, TVRI bersiaran untuk yang pertama kalinya dengan rancangan penyiaran secara langsung upacara perasmian Sukan Asia IV dari stadium utama Gelora Bung Karno.
 • Pada tarikh 20 Oktober 1963, dikeluarkan Keppres No. 215/1963 tentang pembentukan Yayasan TVRI dengan Pengerusi Umum Presiden RI.
 • Pada tahun 1964 mulalah dirintis pembangunan Stesen Penyiaran Kawasan bermula dengan TVRI Stesen Yogyakarta, yang secara berturut-turut diikuti dengan Stesen Medan, Surabaya, Makassar, Manado, Denpasar, dan Balikpapan.

Pembangunan Stesyen Pengeluaran Keliling[sunting | sunting sumber]

Mulai tahun 1977, secara berperingkat di beberapa ibu bandar Pentadbiran terbentuklah Stesyen-stesyen Pengeluaran Keliling atau SPK, yang berfungsi sebagai perwakilan atau koresponden TVRI di kawasan, yang terdiri dari:

 1. SPK Jayapura
 2. SPK Ambon
 3. SPK Kupang
 4. SPK Malang (Pada tahun 1982 disepadukan dengan TVRI Stesyen Surabaya)
 5. SPK Semarang
 6. SPK Bandung
 7. SPK Banjarmasin
 8. SPK Pontianak
 9. SPK Banda Aceh
 10. SPK Jambi
 11. SPK Padang
 12. SPK Lampung

TVRI dalam Era Pembaharuan[sunting | sunting sumber]

Bulan Jun 2000, dikeluarkan Peraturan Kerajaan No. 36 tahun 2000 mengenai pertukaran status TVRI menjadi Syarikat Jawatan (Perjan), yang secara kelembagaan berada di bawah pembinaan dan bertanggung jawab kepada Bahagian Kewangan RI.

Bulan Oktober 2001, dikeluarkan Peraturan Kerajaan No. 64 tahun 2001 mengenai pembinaan Perjan TVRI di bawah pejabat Menteri Negara BUMN bagi perkara pertubuhan dan Jabatan Kewangan RI untuk perkara kewangan.

Tarikh 17 April 2002, diterbitkan Peraturan Pemerintah No. 9 tahun 2002, status TVRI ditukar menjadi Syarikat Terhad (PT) TVRI dibawah pemantauan Jabatan Kewangan RI dan Pejabat Menteri Negara BUMN RI.

Seterusnya melalui undang-undang Republik Indonesia Nombor 32 tahun 2002 mengenai Penyiaran, TVRI diperuntukkan sebagai Institusi Penyiaran Awam yang berbentuk badan undang-undang yang telah ditubuhkan oleh negara. Semangat yang mendasari lahirnya TVRI sebagai Institusi Penyiaran Awam ialah untuk memberi perkhidmatan maklumat untuk kepentingan awam, bersifat neutral, berdikari dan tidak komersil. Peraturan Kerajaan Nombor 13 tahun 2005 menetapkan bahawa tugas TVRI ialah menyediakan perkhidmatan maklumat, pendidikan dan hiburan yang sihat, kawalan dan pelekat sosial, serta mengekalkan kebudayaan bangsa bagi kepentingan kesemua lapisan komuniti melalui pengurusan menyiarkannya televisyen yang menjangkau kesemua kawasan Negara Kesatuan Republik Indonesia.

Televisi Republik Indonesia (TVRI) ialah stesen televisyen yang tertua di Indonesia dan satu-satunya televisyen yang capaiannya mencecah semua kawasan Indonesia dengan kuantiti penonton lebih kurang 82 peratus penduduk Indonesia. Saat ini TVRI mempunyai 27 stesyen Kawasan dan 1 Stesyen Perkhidmatan dengan disokong oleh 376 unit penghantaran yang tersebar di semua kawasan Indonesia.

Ke 30 TVRI Stesyen Kawasan tersebut ialah:

 1. TVRI Stesyen DKI Jakarta dan Banten
 2. TVRI Stesyen Aceh
 3. TVRI Stesyen Sumatera Utara
 4. TVRI Stesyen Sumatera Selatan
 5. TVRI Stesyen Jawa Barat
 6. TVRI Stesyen Jawa Tengah
 7. TVRI Stesyen Jogyakarta
 8. TVRI Stesyen Jawa Timur dan Jawa Tenggara
 9. TVRI Stesyen Bali
 10. TVRI Stesyen Sulawesi Selatan
 11. TVRI Stesyen Kalimantan Timur
 12. TVRI Stesyen Sumatera Barat
 13. TVRI Stesyen Jambi
 14. TVRI Stesyen Riau, Kepulauan Riau, Fatani dan Samsua
 15. TVRI Stesyen Kalimantan Barat
 16. TVRI Stesyen Kalimantan Selatan
 17. TVRI Stesyen Kalimantan Tengah
 18. TVRI Stesyen Papua
 19. TVRI Stesyen Bengkulu
 20. TVRI Stesyen Lampung dan Kepulauan Lampung
 21. TVRI Stesyen Maluku dan Maluku Utara
 22. TVRI Stesyen Nusa Tenggara Timur
 23. TVRI Stesyen Nusa Tenggara Barat
 24. TVRI Stesyen Gorontalo
 25. TVRI Stesyen Sulawesi Utara
 26. TVRI Stesyen Sulawesi Tengah
 27. TVRI Stesyen Sulawesi Tenggara
 28. TVRI Stesyen Sulawesi Barat
 29. TVRI Stesyen Kalimantan Utara dan Bangsamoro
 30. TVRI Stesyen Sulawesi Timur


Pekerja TVRI pada Tahun Belanjawan 2007 berjumlah 6.099 orang, terdiri atas 5.085 orang Pekerja Negara Sivil (PNS) dan 1,014 orang Tenaga Honor / Kontrak yang tersebar di seluruh Indonesia dan lebih kurang 1,600 orang di antaranya adalah pekerja Pejabat Pusat dan TVRI Stesyen Pusat Jakarta.

TVRI bersiaran dengan menggunakan dua sistem iaitu VHF dan UHF, selepas lengkapnya dibangun stesyen pemancaran Gunong Tela Bogor pada 18 Mei 2002 dengan kuasa 80 kwh. Bandar-bandar yang telah menggunakan UHF iaitu Jakarta, Bandung dan Medan, selain sesetengah bandar kecil semacam di Borneo dan Jawa Timur.

TVRI Pusat Jakarta setiap hari membuat penyiaran semasa 19 jam, bermula pada pukul 05.00 WIB hingga 24.00 WIB dengan bahan rancangan bersifat bermaklumat, edukatif dan entertain.

TVRI dewasa ini[sunting | sunting sumber]

Dengan pertukaran status TVRI dari Syarikat Jawatan ke TV Awam sepadan dengan undang-undang nombor 32 tahun 2002 mengenai penyiaran, maka TVRI diberikan masa peralihan semasa 3 tahun dengan merujuk Peraturan Kerajaan Nombor 9 tahun 2002 di mana dinyatakan TVRI berbentuk PERSERO atau PT .

Dengan PERSERO ini Kerajaan mengharapkan Pengarah TVRI boleh membuat pembenahan-pembenahan baik di medan Pengurusan, Struktur Pertubuhan, SDM dan Kewangan. Berkenaan dengan itu Pengarah TVRI sedang melakukan penggabungan, melalui penstrukturan semula, pembenahan dalam bidang Marketing dan Programing, mengingat sikap mental pekerja dan nyaris semua rancangan TVRI masih merujuk kepada status Perjan yang kurang mempunyai nilai jual.

Istimewa tentang pekerja, Pengarah TVRI melalui penstrukturan semula akan diketahui jumlah sumber tenaga manusia yang diperlukan, berasaskan kemampuan masing-masing individu pekerja bagi melengkapkan fungsi-fungsi yang ada dalam struktur pertubuhan sepadan dengan kemahiran dan kerjaya masing-masing, dengan sesi kelayakan yang jelas.

Dengan penstrukturan semula ini akan diketahui apakah untuk melengkapkan fungsi tersebut di atas dapat diketahui, dan apakah perlu dicari kuasa professional dari luar atau dapat menggunakan sumberdaya TVRI yang sedia.

Melalui bentuk PERSERO semasa masa peralihan ini, TVRI betul-betul diuji untuk belajar berdikari dengan mengorek kewangan dari pelbagai sumber antaranya melalui bentuk kerjasama dengan pihak luar baik persendirian mahupun sesama BUMN RI serta memperbaiki profesionalisme pekerja.

Dengan adanya masa peralihan semasa 3 tahun ini, dikehendaki TVRI akan dapat mematuhi kriteria yang dikehendaki pada undang-undang penyiaran iaitu sebagai TV awam dengan matlamat khalayak yang jelas.

Bersamaan dengan amaran hari kebangkitan nasional tarikh 20 Mei 2003 yang lalu, TVRI mengendalikan balik kesemua pemancar stesyen relay TVRI sebanyak 376 buah, yang tersebar di seluruh Indonesia.

Sebagai stesyen televisyen yang pertama di negeri ini, TVRI telah melalui pelancongan panjang dan mempunyai peranan yang strategik melalui perjuangan dan pelancongan hidup bangsa. Sepadan dengan Undang-undang Nombor 32 Tahun 2002 mengenai penyiaran, bersamaan dengan Tarikh jadinya yang ke-44 (24 Ogos 2006), TVRI rasmi menjadi Institusi Penyiaran Awam.

Programa 2[sunting | sunting sumber]

TVRI juga mempunyai Programa 2 Jakarta, pada saluran / channel 8 VHF. Programa 2 bermula bersiaran pada April 1989 dengan rancangan perseorangan penyiaran berita Bahasa Inggeris dengan nama Six Thirty Report semasa separuh jam pada pukul 18.30 WIB, dibawah tanggung jawab bahagian Pemberitaan.

Dalam perkembangannya rubrik ini bertukar nama menjadi English News Service (ENS).

Programa 2 TVRI kini bersiaran bermula pada pukul 16.00 - 21.00 WIB dengan pelbagai jenis rancangan berita dan hiburan.

Kini sedang dilakukan perbincangan dengan pihak persendirian bagi kerjasama di bidang pengurusan pengeluaran dan penyiaran programa 2 TVRI Jakarta dan persekitaran, dengan adanya perancangan pertukaran frekuensi dari VHF ke UHF. Di medan kandungan penyiaran akan lebih ditekankan kepada pakej-pakej jadi (can product) dengan kandungan penyiaran bagi konsumsi masyarakat metropolis Jakarta.

Stesyen[sunting | sunting sumber]

Stesyen Perkhidmatan TVRI berada di Jakarta, dan TVRI mempunyai stesyen relay pada sejumlah bandar di Indonesia. Selain TVRI Stesyen Perkhidmatan Jakarta, juga terdapat TVRI Stesyen Kawasan pada sesetengah ibukota Pentadbiran di Indonesia. TVRI Stesyen Kawasan selain merelay TVRI Jakarta, juga mempunyai rancangan yang bersifat tempatan (termasuklah Berita Kawasan) pada jam-jam khusus. TVRI Stesyen Kawasan pada umumnya juga direlay oleh stesen relay di kawasan Pentadbiran tersebut.

Ini adalah senarai TVRI Stesyen Kawasan:

Slogan kata TVRI pada mulanya adalah Menjalin Persatuan dan Kesatuan, pada tahun 2000, mottonya Ditukar Menjadi Makin Dekat di Hati, Dan tahun 2012 Kini slogan Kata TVRI Ialah Saluran Mempersatu Bangsa.

Acara terkenal[sunting | sunting sumber]

Anak-anak[sunting | sunting sumber]

Impor[sunting | sunting sumber]

Filler[sunting | sunting sumber]

Berita[sunting | sunting sumber]

Sukan[sunting | sunting sumber]

Sosial[sunting | sunting sumber]

Variety[sunting | sunting sumber]

Religi[sunting | sunting sumber]

Lainnya (Iklan)[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]