Seriab

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Mukim Seriab
Coat of arms of Perlis.svg
Geografi
StatusMukim
Asal namaN/A
Negara Malaysia
Negeri Perlis
MukimMukim Seriab
KeluasanN/A

Seriab merupakan sebuah mukim yang terletak di Perlis, Malaysia. Mukim Seriab mempunyai beberapa buah kampung seperti Kampung Seriab, Kampung Telaga Idi, Kampung Panggau dan beberapa buah kampung lagi. Kampung Seriab pula merupakan sebuah perkampungan kecil yang mana penempatannya di sepanjang Sungai Seriab. Secara amnya, Kampung Seriab merupakan sebuah perkampungan yang terletak di kawasan sawah padi yang mempunyai sebatang sungai yang dikenali sebagai Sungai Seriab dan disambungkan dengan beberapa terusan kecil. Sungai ini akan menghilir ke laut Kuala Perlis melalui Kampung Wai (Berdekatan Muzium Kota kayang). Uniknya, kampung ini masih mempunyai beberapa kawasan hutan nipah yang terkenal dengan "Air Nira" yang boleh didapati di tepi sungai dan terusan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Nama Seriab dipercayai diambil sempena[perlu rujukan] nama burung Seriab yang banyak terdapat di sekitar kampung ini pada satu ketika dahulu. Burung Seriab adalah seperti Burung Bangau yang berwarna putih.[perlu rujukan] Pada asalnya, kampung ini ialah sebuah kawasan yang berpaya di mana Sungai Seriab menghilir ke laut Kuala Perlis. Mengikut cerita orang terdahulu, Sungai Seriab merupakan kawasan yang berpaya yang dipenuhi hutan nipah serta terdapat buaya dan banyak "siput kedaya". Sehingga akhir tahun 70-an (sebelum Kampung Seriab mendapat bekalan air), Sungai Seriab merupakan tempat mandi dan membasuh pakaian (mempunyai pelantar) bagi penduduk-penduduk Seriab. Bekalan elektrik dapat dinikmati oleh penduduk Kampung ini pada akhir tahun 70-an. Sebelum jalan raya sedia ada dibina, pada awal tahun 50-an, jalan yang menghubungkan Kampung Seriab ke Kangar ialah melalui lorong kecil melintasi sawah ke Behor Temak dan terus ke Kangar. Pada masa itu, kebanyakan penduduk kampung ini berjalan kaki dari Seriab ke Kangar.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Pada asalnya, kegiatan ekonomi utama penduduk Kampung Seriab ialah bersawah padi. Sejak awal 1990-an, Kampung Seriab mengalami perubahan ekonomi apabila kawasan ini menjadi penempatan kuarters polis Seriab dan pembinaan beberapa bangunan kedai. Aktiviti perniagaan kawasan ini merancakkan kegiatan ekonomi di kampung ini. Walau bagaimanapun, kesannya ialah pencemaran sungai, udara dan persekitaran yang tidak lagi bersih jika dibandingkan sebelum tahun 1990-an. Pada awal tahun 2000, pembangunan di kampung Seriab semakin pesat dengan pembangunan di sekitar Gua Cenderawasih (dahulunya Gua Sami) seperti pembinaan Pejabat Menteri Besar & DUN, bangunan KDN, Dewan Wawasan 2020, Hotel Malaysia dan sebagainya. Aktiviti bersawah padi masih lagi merupakan kegiatan ekonomi utama penduduk asal Seriab, tetapi kepesatan aktiviti perniagaan dan penempatan anggota polis di Kuarters Polis Seriab menjadikan kawasan ini sebagai aktiviti perniagaan dan penempatan kakitangan. Penduduk asal Kampung Seriab dapat dikenal pasti dengan penempatan mereka di sepanjang Sungai Seriab dan beberapa buah kampung kecil di sekitar sawah padi yang kebanyakannya ialah pesawah padi.

Kepesatan aktiviti pembangunan tanah di Kampung Seriab menjadikan keluasan sawah padi semakin berkurangan dengan pengambilalihan tanah oleh kerajaan dan pembangunan bangunan kerajaan dan bangunan kedai yang baru.