Wikipedia:Kedai Kopi (lain-lain)/Arkib/2010

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Projek transkripsi di Wikisource BM[sunting sumber]

Selamat bersua kembali!

Setelah melalui proses permohonan yang memakan masa berbulan-bulan, akhirnya Proofread Page telah diaktifkan dalam Wikisource. Ini bermakna kita boleh menjalankan projek-projek transkripsi untuk bahasa Melayu (untuk mereka yang masih baru, transkripsi ialah proses menyalin penerbitan-penerbitan lama ke dalam bentuk teks digital). Caranya, halaman buku yang telah diimbas dipaparkan di sebelah kanan, dan kotak sunting dipaparkan di sebelah kiri. Ini memudahkan para penyumbang untuk membanding-bandingkan teks dan mengesahkan transkripsi yang dilakukan.

Siapa-siapa yang mempunyai simpanan (atau capaian di perpustakaan berhampiran) bagi karya-karya tua boleh menyumbang. Anda perlulah mengimbas karya tersebut menggunakan kamera atau alat pengimbas (scanner), membuat fail PDF atau DjVu, dan kemudian memuat naik ke Commons. Syaratnya karya tersebut hendaklah telah tamat tempoh hak ciptanya mengikut undang-undang Malaysia (lazimnya 50 tahun selepas tarikh penerbitan karya tersebut; cetakan baru juga dibenarkan, asalkan karya asal yang tamat tempoh hak cipta itu tidak berubah). Kemudian kami akan membuka projek baru untuk menukarkannya ke dalam bentuk teks digital dan mengabadikannya dalam Wikisource demi manfaat bersama.

Jadi, inilah peluang anda untuk mengembangkan lagi Wikisource BM. Saya baru saja membuka projek transkripsi baru untuk satu karya tua yang berjudul Vocabulary of the English and Malay languages (contoh halaman yang telah siap; contoh halaman yang belum siap). Mahu menyumbang? Silakan!

Akhir sekali, selamat Hari Natal, selamat tahun baru, dan selamat berwiki.—Aviator, 12:13, 25 Disember 2009 (UTC)

Saya rasa ini tugasan ini bertindan dengan projek Gutensberg, dan Malay Concordance Project. Bukan menentang, hanya memberi ulasan.
Selamat Hari Natal dan selamat tahun baru kepada mereka yang menyambutnya. Yosri (bincang) 23:19, 25 Disember 2009 (UTC)
Kewujudan Wikisource sebenarnya memang diilhamkan dari projek Gutenberg, tapi berorientasikan konsep wiki. Perasan tak logonya? Aisberg = Gutenberg. Setakat ni tiada teks Melayu dalam Gutenberg. Mengikut rancangan saya, saya akan pakejkan mana-mana transkripsi teks Melayu yang sudah siap dan hantar kepada mereka.
Saya juga tahu akan adanya Malay Concordance Project. Teks bagi Batu Bersurat Terengganu dicedok dari Wikipedia juga. Jasa kita juga tu. Tapi kebanyakan teks digital mereka tidak dibuka untuk capaian orang awam kerana masalah hak cipta. Jelas objektif mereka ialah penyelidikan. Objektif kami ialah membina free knowledge.—Aviator, 04:02, 26 Disember 2009 (UTC)

Tambahan baru:

Aviator, 01:14, 27 Disember 2009 (UTC)

Seingat saya UM ada mendigitalkan hikayat-hikayat (jawi) lama, cuma saya lupa mana letaknya. Sesiapa berminat boleh cuba cari. Lihat juga Hikayat Inderapura. Yosri (bincang) 04:17, 27 Disember 2009 (UTC)
Haaa.... Jumpa doh http://mymanuskrip.fsktm.um.edu.my/Greenstone/images/html/introduction.htm Yosri (bincang) 04:19, 27 Disember 2009 (UTC)
Teks bagi Batu Bersurat Terengganu telah ada lama di Malay Concordance Project kerana Malay Concordance Project wujud lama sebelum Wiki Inggeris lagi. Yosri (bincang) 03:52, 16 Januari 2010 (UTC)

Tahun hijrah[sunting sumber]

Tahun hijrah 1432H - 1460H[sunting sumber]

Bagi saya rencana tahun hijrah dari 1432H hingga ke 1460H perlu dihapuskan kerana bagi saya ia dinggangap tidak mempunyai sebarang isi dan ia juga tidak boleh dikategorikan sebagai tunas <*)))>< Mr Ikan (bincang) 17:40, 28 Disember 2009 (UTC)

Siap. ...Aurora... (b) 15:52, 30 Disember 2009 (UTC)

Interwiki[sunting sumber]

Dari rencana 28 Safar, saya dapati wikipedia lain dari ar.wikipedia, fa.wikipedia dan ur.wikipedia juga menulis rencana tentang tarikh hijrah. ms.wikipedia juga menulis tentang rencana tersebut, tetapi kita tidak mempunyai interwiki dengan wiki yng lain. Jadi, saya ingin meminta bantuan dari pemilik Robot untuk membuat interwiki tersebut. <*)))>< Mr Ikan (bincang) 14:34, 17 Februari 2010 (UTC)

Di ar.wiki, nampaknya mereka guna ruang nama lain (ملحق). ...Aurora... (b) 14:56, 17 Februari 2010 (UTC)
Jadi x dapat buat interwiki ke?? <*)))>< Mr Ikan (bincang) 18:31, 18 Februari 2010 (UTC)
Wiki lain kan ada lagi. ...Aurora... (b) 13:53, 19 Februari 2010 (UTC)
Maksud saya, saya ingin semua rencana tarikh hijrah dari 1 Muraham hingga 30 Zulhijah di Interwikikan ke wikipedia diatas menggunakan bantuan robot <*)))>< Mr Ikan (bincang) 13:05, 22 Februari 2010 (UTC)
Lihat juga persoalan mengenai bot di WP:KKT#Bot. ...Aurora... (b) 14:16, 24 Februari 2010 (UTC)
Saya x tahu cara nak menggunakanya <*)))>< Mr Ikan (bincang) 15:17, 6 Mac 2010 (UTC)

Singapore-area contributors? 2010 Youth Summer Olympics[sunting sumber]

Hello: If you are in the Singapore area, I am hoping to get some people accredited as reporters, for the 2010 Summer Youth Olympics. Visit Wikinews' project area to submit your name, and be considered for our official bid. -- Zanimum (bincang) 14:55, 22 Mac 2010 (UTC)

Wikimania Scholarships[sunting sumber]

The call for applications for Wikimania Scholarships to attend Wikimania 2010 in Gdansk, Poland (July 9-11) is now open. The Wikimedia Foundation offers Scholarships to pay for selected individuals' round trip travel, accommodations, and registration at the conference. To apply, visit the Wikimania 2010 scholarships information page, click the secure link available there, and fill out the form to apply. For additional information, please visit the Scholarships information and FAQ pages:

Yours very truly, Cary Bass
Volunteer Coordinator
Wikimedia Foundation

barnstar?[sunting sumber]

apa benda barnstar tu hah? general-major (bincang) 02:41, 10 April 2010 (UTC)

Maksud asal http://en.wikipedia.org/wiki/Barnstar
Penggunaan di Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Barnstars Yosri (bincang) 03:08, 10 April 2010 (UTC)

Wikipedia Bahasa Melayu... adakah ia jadi satu pilihan? dari wikipedia.org ...bila nak mencari hanya ada pilih Bahasa Indonesia.[sunting sumber]

Asalam, saya inginkan penjelasan apakah status projek wikipedia Bahasa Melayu ? bilakah Bahasa Melayu akan menjadi salah satu bahasa pilihan dari halaman carian utama wikipedia.org ? Adakah Chapter Bahasa Melayu masih dalam peringkat cadangan sahaja ? Wasalam --Idristakyan (bincang) 01:49, 13 April 2010 (UTC)

W'salam. Boleh jadi bahasa pilihan kalau ms wikipedia ada 100,000 entri. Jadi mulalah menyumbang sebanyak mungkin. Kamalzack (bincang) 03:37, 13 April 2010 (UTC)
Sekadar maklumat, sehingga Oktober 2004, MS Wikipedia merupakan tapak Wikipedia ke 10 tertinggi dilawati http://stats.wikimedia.org/EN/PlotsPngUsageVisits.htm#p10 Yosri (bincang) 13:04, 13 April 2010 (UTC)
Lihat juga Wikipedia:WikiProjek Rapat Umum Wikipedia Bahasa Melayu, ketika ini ditangguhkan bagi tempoh masa yang tak pasti. ...Aurora... (b) 14:50, 13 April 2010 (UTC)
Laman versi WP melalui www.wikipedia.org disusun mengikut bilangan rencana yang terdapat dalam versi tersebut. Saya agak was-was, tidak percaya bahawa WP MS merupakan antara ke 10 tertinggi dilawati...--Diagramma Della Verita (bincang) 14:38, 14 April 2010 (UTC)
Laman itu adalah laman rasmi Wikipedia, dan pada 2005 banyak lagi Wiki lain yang lebih banyak bilangannya berbanding Wikipedia Bahasa Melayu. Boleh crosscheck dengan statistik Wikipedia. mereka berhenti mengumpul selepas 2005 disebabkan bilangan pelawat terlalu ramai untuk dikira. Mereka masih mengira statistik yang lain, boleh lihat di laman itu yang masih aktif :) Yosri (bincang) 14:50, 14 April 2010 (UTC)
Lihat betul2. Bukan ke-10, tapi muka surat ke-10. Ikut kiraan manual saya, sebenarnya no. 21. Masih hebat. ...Aurora... (b) 15:17, 14 April 2010 (UTC)
Boleh tunjukkan sumber bilangan manual itu? Yosri (bincang) 15:32, 14 April 2010 (UTC)
Kiralah dari atas. 1.en 2.ja 3.de ... 19.sl 20.ca 21.ms ...Aurora... (b) 15:52, 14 April 2010 (UTC)
Laman yang diberi menunjukkan bilangan pelawat. Laman yang anda beritahu kira 1,2 ,3 itu di mana? Mengenai saiz atau bilangan pelawat? Kita berbincang mengenai ukuran yang sama? Yosri (bincang) 01:09, 15 April 2010 (UTC)
Laman yang sama. Cuma anda kena fahami graf yg diberikan. Apapun, seperti yg anda katakan ini data 2005, jadi tak penting sangat sekarang. ...Aurora... (b) 14:19, 15 April 2010 (UTC)
Laman yang dirujuk.
Sebenarnya ia penting bagi saya kerana ini menunjukkan saya salah faham, yang boleh mendorong kepada maklumat yang salah telah/akan saya berikan. Saya perlu faham salah saya "where did I go wrong". Saya masih tidak nampak 1,2,3...21 pada laman ini http://stats.wikimedia.org/EN/PlotsPngUsageVisits.htm#p10 . Penting bagi saya faham untuk mengelak mengulang kesilapan di masa hadapan. Ia hanya 1 laman "Visits per day" dan hanya ada 10 bahasa disenaraikan. Macam mana saya boleh terlepas pandang? Yosri (bincang) 00:57, 16 April 2010 (UTC)
Baiklah. Mula dari graf paling atas. Lihat legendanya, bukankah ada tiga bahasa iaitu en, ja, de (dari itu saya dapat 1.en 2.ja 3.de). Graf kedua pula ada de, es, fr (jadi 4.es 5.fr). Dan seterusnya sampai bawah... ...Aurora... (b) 13:17, 16 April 2010 (UTC)
Nampaknya anda betul. Saya kurang teliti melihat legendanya, kerana terlalu terburu-buru. Untuk statistik terbaru, boleh lihat di http://stats.wikimedia.org/EN/Sitemap.htm Yosri (bincang) 13:10, 19 April 2010 (UTC)

Statistik Wikipedia Bahasa Melayu terkini

Yosri (bincang) 15:37, 14 April 2010 (UTC)

Penggunaan bahasa dengan tepat?[sunting sumber]

Tadi saya menyemak beberapa rencana baru di bawah tajuk "Tahukah anda…" di laman utama. Nampaknya kesalahan dalam penggunaan bahasa semakin menjadi-jadi, cth. kekeliruan mantik yang menggunakan istilah seakan-akan bahasa Indonesia (mujurlah saya ada buat sikit suntingan tadi). Ada bagusnya penyelia Wikipedia boleh membetulkan kesalahan ejaan dan tatabahasa setiap kali rencana baru dicipta. – Fanatix (bincang) 02:10, 26 April 2010 (UTC)

Betul tu. Ataupun kita boleh cipta bot yang boleh membetulkan ejaan sebelum artikel itu disimpan ( boleh kah? ) general-major (bincang) 06:57, 30 April 2010 (UTC)

Menggunakan bot untuk membetulkan ejaan amat merbahaya sekiranya ia dilakukan tanpa pantauan. Ini kerana ia mampu membuat kerosakan besar jika silap. Ini pernah dibincangkan dalam Wikipedia Inggeris. Yosri (bincang) 09:28, 30 April 2010 (UTC)
Sekiranya tidak mengguna perkhidmatan bot, apakah yang kita boleh lakukan untuk mendeteksi kesalahan? general-major (bincang) 13:44, 1 Mei 2010 (UTC)
Penggunaan BOT bukan dilarang sepenuhnya, cuma perlu diselia. Untuk mengesan kesalahan ejaan secara manual, buat carian. Letakkan perkataan yang hendak dicari dalam kotak carian, dan tekan butang cari. Yosri (bincang) 00:02, 2 Mei 2010 (UTC)
Membetulkan kesalahan ejaan dan tatabahasa dalam rencana baru adalah menjadi tanggungjawab semua penyumbang, bukan hanya penyelia sahaja. Zamwan (bincang) 00:55, 2 Mei 2010 (UTC)
Jangan dilupakan, penyelia wajar menjadi contoh, teladan dan pembimbing kepada semua pengguna Wikipedia. Fanatix (bincang) 16:34, 5 Mei 2010 (UTC)

Aspal vs. asfalt?[sunting sumber]

Saya menemukan kedua-dua contoh di WBM. Mana yang benar? Salam, Naval Scene (bincang) 08:05, 8 Jun 2010 (UTC)

Menurut DBP kedua-dua betul. Lihat:-
http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=Asphalt+
http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=Aspal+ Yosri (bincang) 08:31, 8 Jun 2010 (UTC)
Baik, terima kasih. Rencana tunas asfalt sudah dibuat dan aspal akan dilencongkan ke sana. Naval Scene (bincang) 09:45, 8 Jun 2010 (UTC)

Gambar Tahun Ini Commons 2009[sunting sumber]

Peraduan Gambar Tahun Ini Commons kembali lagi. ...Aurora... (b) 15:00, 9 Jun 2010 (UTC)

Lihat keputusannya. ...Aurora... (b) 09:47, 1 Julai 2010 (UTC)

Rehat[sunting sumber]

Disebabkan oleh beberapa keadaan yang tidak dapat dielakkan, saya terpaksa mengurangkan keaktifan di Wikipedia sehinga jangka waktu yang belum dapat ditentukan lagi. Semoga anda semua akan meneruskan usaha membangunkan Wikipedia sebagai wadah penyebaran ilmu dan akal. (66,362) Yosri (bincang) 14:03, 22 Jun 2010 (UTC)

Selamat berehat dan terima kasih atas usaha anda. :) kurkur 11:07, 23 Jun 2010 (UTC)
selamat berehat <*)))>< Mr Ikan (bincang) 12:58, 23 Jun 2010 (UTC)
Saya dapati saya masih memiliki sejumlah maklumat yang belum dimasukkan. Oleh itu saya telah bercuti hari ini untuk memasukkan sebanyak mungkin, dan akan memulakan rehat saya pada hari Isnin. Terima kasih kepada mereka yang perihatin. Yosri (bincang) 23:53, 24 Jun 2010 (UTC)

Meminta bantuan[sunting sumber]

Salam. Saya sedang membuat templat dan saya ada masalah. Boleh rujuk di kotak pasir saya. Templat itu juga guna Templat:ST (data) yang dah saya cipta terlebih dulu, dan saya menjadikan templat dari wiki bahasa Perancis sebagai asas. Saya meminta jasa baik sesiapa untuk "mencantikkan" templat ini kerana tak menjadi seperti templat asal. Terima kasih banyak-banyak dan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih. Hamba Allah (bincang) 16:14, 8 Julai 2010 (UTC)

Maaflah. Rasanya tak ramai (tak ada?) orang di sini yg pandai bahasa Perancis, sukar sikit nak membantu. ...Aurora... (b) 09:47, 12 Julai 2010 (UTC)
Terima kasih Aurora, saya boleh hentam saja terjemahan tu, cuma saya pelik, templat dari situ tak menjadi dalam wiki ni. Saya nak sunting Templat:Infobox Taufan asal dari wiki bahasa Inggeris tapi terlalu banyak parser function.. pening saya tengok {{ }} tu! Nak sunting yang sedia ada pun pening juga. Hamba Allah (bincang) 10:34, 15 Julai 2010 (UTC)
Je parle un peu le français. Kalau mampu saya akan tolong sikit. :) --kurkur 11:13, 15 Julai 2010 (UTC)
Terima kasih! :) Hamba Allah (bincang) 09:56, 19 Julai 2010 (UTC)

Penyumbang di Wikipedia Melayu[sunting sumber]

Saya adalah salah seorang pengguna Wikipedia Melayu yang berasal dari Indonesia. Yang ingin saya tanyakan, mengapa setiap kali saya melihat halaman Perubahan Terkini, sangat sedikit sekali penyumbang di Wikipedia Melayu. Mungkin, hanya Yosri yang merupakan pengguna aktif. Padahal, pengguna Wikipedia Melayu bisa dibilang cukup banyak. Saya ingin tahu mengapa hal itu dapat terjadi. Terima kasih. Salam, --Maung Bandung (bicara) 06:02, 17 Ogos 2010 (UTC)

Salam Maung. Saya lihat Wikipedia BM memang ramai pengguna, tetapi sejak setahun lepas ramai pengguna yang telah menjadi kurang aktif dan kini bilangan penyumbangnya dalah pada tahap minima. Yosri memang sedang mencuba yang terbaik, tetapi kebanyakan daripada sumbangan yang dapat kita lihat memebuktikan orang Malaysia masih, sama ada kurang berminat menyunting bahasa Melayu ataupun kurang memahami bagaimana hendak memasukkan maklumat dengan betul atau menentukan maklumat yang boleh/patut dimasukkan. Sekian. Pp.Mm.Cc. 08:32, 17 Ogos 2010 (UTC)

Ya, saya dapat mengerti sekarang. Bila seandainya saya dapat berbahasa Melayu dengan baik (sayangnya tidak), saya juga pasti akan lebih banyak aktif di Wikipedia Melayu. Mungkin, pengguna lain perlu kembali diingatkan bahwa Wikipedia adalah "ensiklopedia bebas" atau the free encyclopedy sehingga semua pengguna tak perlu merasa takut atau terbebani aturan untuk memberi sumbangannya. Kalau pun ada sedikit kesalahan, teman-teman lain di Wikipedia Melayu pasti akan membetulkannya kembali. Sukses untuk Wikipedia bahasa Melayu! --Maung Bandung (bicara) 05:58, 18 Ogos 2010 (UTC)

Senarai Wikipedia tidak dikemaskini[sunting sumber]

Nampaknya senarai Wikipedia tidak dikemaskini secara automatik? --Kamalzack (bincang) 06:22, 25 Ogos 2010 (UTC)

Maksud saya senarai di http://meta.wikimedia.org/wiki/Senarai_Wikipedia --Kamalzack (bincang) 06:23, 25 Ogos 2010 (UTC)

Daftar itu berada di Meta. Soalan kemas kini perlu diajukan ke meta. Yosri (bincang) 07:34, 25 Ogos 2010 (UTC)
Dah dikembalikan kepada versi Inggeris yg dikemaskini secara automatik. ...Aurora... (b) 01:56, 26 Ogos 2010 (UTC)

Recam[sunting sumber]

Saya terjumpa rencana menarik mengenai not matawang Malaysia. Untuk dikongsikan. The World’s Most Expensive Asian Banknote Sold at Spink Today Yosri (bincang) 22:51, 4 September 2010 (UTC)

Penamaan bandar di Indonesia[sunting sumber]

Rakan-rakan, manakah bentuk piawai (standard) di WBM bagi penamaan rencana bandar-bandar di Indonesia: Bandaraya atau Kota, atau hanya nama bandar sahaja? Saya menemukan ketiga-tiga contoh (Bandaraya Solo, Kota Bandung, Depok). Terima kasih sebelumnya. Naval Scene (bincang) 04:03, 21 September 2010 (UTC)

Saya lebih suka gunakan nama bandar sahaja tanpa penambahan bandaraya atau kota. --Kamalzack (bincang) 06:49, 21 September 2010 (UTC)
Saya juga lebih suka gunakan nama bandar sahaja, dengan penambahan bandaraya atau kota bagi nama yang memiliki dua maksud. Yosri (bincang) 07:45, 21 September 2010 (UTC)
Baiklah, saya akan lencongkan sesuai arahan ini. Salam, Naval Scene (bincang) 08:44, 21 September 2010 (UTC)

Templat selamat datang[sunting sumber]

Saya telah menghasilkan dua templat selamat datang yang baru iaitu Templat:Selamatdatang-anon dan Templat:Selamatdatang-peribadi untuk penggunaan di Wikipedia Bahasa Melayu ini. Templat:Selamatdatang-anon adalah untuk penggunaan di laman-laman perbincangan anonim (pengguna tidak berdaftar ataupun dikenali sebagai pengguna IP) manakala Templat:Selamatdatang-peribadi adalah untuk digunakan di laman-laman perbincangan pengguna berdaftar. Panduan cara penggunaan telahpun diselitkan di dokumentasi templat-templat tersebut. Saya harap anda semua menyukainya dan seterusnya akan menggunakannya apabila diperlukan. Sebarang cadangan untuk penambahbaikkan adalah sangat digalakkan. Face-smile.svg Arteyu ? Blame it on me ! 13:55, 6 Oktober 2010 (UTC)

Rencana "Tahukah anda"[sunting sumber]

Kebelakangan ini, saya mendapati bahawa ada rencana terpilih yang masih tertinggal teks bahasa Inggeris yang belum diterjemah terang-terangan. Perkara ini boleh memberi gambaran buruk terhadap WBM kepada penggunanya. Ada baiknya penyelia lebih cermat memilih rencana yang lebih bermutu dan menggunakan BM sepenuhnya, ataupun cuba menyiapkan terjemahan rencana berkenaan. Andai sesekali ini tidak mampu dilakukan, saya cadangkan agar teks BI disorokkan (dengan menaip <!-- ... --> di antara teks berkenaan). Fanatix (bincang) 04:21, 18 Oktober 2010 (UTC)

Itu tandanya kebelakangan ini kualiti WBM telah menurun. Memang susah nak mencari 5 rencana bermutu daripada ratusan rencana baharu setiap minggu. ...Aurora... (b) 04:50, 18 Oktober 2010 (UTC)
Mungkin kerana kurang penyumbang, malah penyelia yang ada pun ramai yang tidak aktif. Sebab itu saya cadangkan, penyelia yang tidak aktif dikeluarkan dan penjenamaan semula Wikipedia untuk menarik penyumbang baru. Yosri (bincang) 10:31, 18 Oktober 2010 (UTC)
Adakah masalah penterjemahan dan kualiti rencana disebabkan penyelia tidak aktif ataupun pengguna baru yang memberi sumbangan tidak memahami mutu piawaian WP? --Diagramma Della Verita (bincang) 17:33, 22 Oktober 2010 (UTC)

Perubahan pada laman utama[sunting sumber]

Baru-baru ini terdapat motis "OKTOBER 2010 BULAN MENYEMARAKKAN BAHASA KEBANGSAAN DI MALAYSIA, MARI REALISASIKANNYA DI WIKIPEDIA BAHASA MELAYU SEKARANG!!!!!!" pada laman utama. Bukankah sebarang perubahan pada laman utama memerlukan pandangan para pengguna WP? --Diagramma Della Verita (bincang) 17:33, 22 Oktober 2010 (UTC)

Anda benar. Telah diundurkan. ...Aurora... (b) 02:38, 24 Oktober 2010 (UTC)
Saya telah melihatnya sebelum ini, dan tiada masaalah dengannya. Sebab itu saya biarkan. Sekiranya diundi, saya menyokong diletakkan. Yosri (bincang) 02:43, 24 Oktober 2010 (UTC)

Salam Wikipedist, terima kasih diatas peringatan dan teguran anda, tetapi saya memohon apa kata dalam tempoh lima (5) hari lagi sebelum menjelang bulan November 2010 nanti kita terus kekalkan notis "OKTOBER 2010 BULAN MENYEMARAKKAN BAHASA KEBANGSAAN DI MALAYSIA, MARI REALISASIKANNYA DI WIKIPEDIA BAHASA MELAYU SEKARANG!!!!!!" pada laman utama. Kerana ia suatu pemberitahuan yang baik lagipun sejak notis itu diletakkan saya lihat jumlah rencana baru yang muncul ada sedikit peningkatan. Bagaimana? --Smim90 (bincang) 15:32, 25 Oktober 2010 (UTC)

Tiada bantahan sekiranya usaha tersebut mampu meningkatkan bilangan rencana. Notis telah diletakkan semula. --Diagramma Della Verita (bincang) 16:15, 26 Oktober 2010 (UTC)

2010 Fundraising Is Almost Here[sunting sumber]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Hello Wikipedians, I am Theo and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser. My job is to be the liaison between your community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages which may perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences.

I'm contacting you as I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project by helping translate and localize messages into different languages and suggesting messages that would appeal to your readers on the Fundraising Meta Page. We've started the setup on meta for both banner submission, statistical analysis, and grouping volunteers together.
Use the talk pages on meta, talk to your local communities, talk to others, talk to us, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. If someone could translate this message I would really appreciate it so that everyone is able to understand our goals and contribute to this year's campaign.
Theo (WMF) 21:20, 20 Oktober 2010 (UTC)

Additional note: The donation interface this year is translated on MediaWiki Extensions and is now open for translation. --Diagramma Della Verita (bincang) 17:27, 22 Oktober 2010 (UTC)

Templat gambar pilihan di Wikimedia Commons telah mencapai 4 bahasa[sunting sumber]

Semua gambar dari Wikimedia Commons yang dipilih sebagai gambar pilihan di Wikipedia Bahasa Melayu akan diletakan dengan satu templat gambar pilihan di Commons. Templat tersebut kini telah mempunyai 4 bahasa berlainan yang menerangkan "Imej ini merupakan gambar pilihan mingguan di Wikipedia Bahasa Melayu untuk minggu ke-(Minggu), (Tahun)". rujuk [1] <*)))>< Mr Ikan (bincang) 12:58, 21 November 2010 (UTC)