Xiamen Air

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
XiamenAir
Syarikat Penerbangan XiamenAir
厦门航空
Xiàmén Hángkōng
B-1566@FOC (20170123163403).jpg
IATA ICAO Pengenal
MF CXA XIAMEN AIR
Ditubuhkan25 Julai 1984; 38 tahun yang lalu (1984-07-25)
Hab
Hab kedua
Bandar tumpuan
Program kesetiaanEgret Miles
PerikatanSkyTeam[2]
Subsidiari
Pesawat165 (jumlah keseluruhan armada untuk masa kini)
Destinasi96 (jumlah keseluruhan destinasi)
92 (tidak termasuk destinasi yang ditamatkan)
Syarikat indukChina Southern Airlines (55%)
Diniagakan sebagaiSSE: 600897
Ibu pejabatRepublik Rakyat China Nombor 22 Jalan Dailiao, Xiamen, Fujian, Republik Rakyat China[3]
Orang pentingChe Shanglun (Pengarah, Presiden)
Laman webwww.xiamenair.com/zh-cn/
www.xiamenair.com/en-cn/


Xiamen Air
Cina Ringkas: 厦门航空
Cina Tradisional: 廈門航空
Hanyu Pinyin: Xiàmén Hángkōng
Maksud harfiah: Xiamen Airlines

XiamenAir, sebelumnya dikenal sebagai Xiamen Airlines, (SSE: 600897) ialah syarikat penerbangan penumpang dari China yang berpusat di Xiamen, Wilayah Fujian . [4] Syarikat penerbangan ini mengendalikan penerbangan penumpang berjadual dari Habnya iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Xiamen Gaoqi dan, pada tahap yang lebih rendah, Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing Daxing, Lapangan Terbang Antarabangsa Fuzhou Changle dan Lapangan Terbang Antarabangsa Hangzhou Xiaoshan . Syarikat penerbangan ini dimiliki oleh Syarikat Penerbangan China Southern Airlines (55%), Kumpulan Pembinaan dan Pembangunan Xiamen (34%), dan Kumpulan Pelaburan & Pembangunan Fujian (11%). Syarikat Penerbangan Xiamen Airlines memegang sebanyak 99.47% saham di Syarikat Penerbangan Hebei Airlines dan sebanyak 60% saham di Syarikat Penerbangan Jiangxi Airlines .

Status Syarikat dalam Pakatan SkyTeam[sunting | sunting sumber]

 • Ahli Penuh

Tarikh Bergabung[sunting | sunting sumber]

 • 21 November 2012; 10 tahun yang lalu (2012-11-21) [5]

Data Kod[sunting | sunting sumber]

 • Kod IATA : MF
 • Kod ICAO : CXA
 • Panggilan: Xiamen Air

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Syarikat penerbangan ini ditubuhkan sebagai syarikat penerbangan domestik pada Tarikh 25 Julai 1984, terutamanya untuk menghubungkan wilayah Fujian ke seluruh China . Ketika sektor penerbangan China berkembang, syarikat penerbangan itu berkembang ke destinasi Asia serantau sementara penghantaran Armada siri Boeing 787 Dreamliners dengan badan besar membolehkan syarikat penerbangan itu menawarkan perkhidmatan jarak jauh. Perluasan antara benua pertama syarikat penerbangan itu ke Eropah yang bermula dengan perkhidmatan Amsterdam dari Tarikh 26 Julai 2015, dan perkhidmatan Paris dari Tarikh 11 Disember 2018. [6] Perkhidmatan ke Sydney diikuti dari Tarikh 30 November 2015, [7] dan Melbourne setahun kemudian. Perkhidmatan Amerika Utara pertama syarikat penerbangan itu, ke Vancouver dilancarkan pada Tarikh 26 Julai 2016. [8] Perkhidmatan pertama ke Amerika Syarikat bagi Syarikat Penerbangan XiamenAir adalah ke Seattle diikuti oleh Los Angeles dan kemudian New York . Menjelang awal Tahun 2020, syarikat penerbangan XiamenAir telah mendirikan pangkalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Fuzhou Changle, Lapangan Terbang Antarabangsa Nanchang Changbei, Lapangan Terbang Antarabangsa Xiaoshan Hangzhou, Lapangan Terbang Antarabangsa Tianjin Binhai , Lapangan Terbang Antarabangsa Changsha Huanghua, Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing Daxing (dipindahkan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Ibu Kota Beijing pada Tahun 2020), Lapangan Terbang Antarabangsa Quanzhou Jinjiang, Lapangan Terbang Antarabangsa Chongqing Jiangbei dan Lapangan Terbang Antarabangsa Shanghai Hongqiao [9] .

Syarikat Penerbangan XiamenAir diberi penghormatan dengan gelar "Syarikat Penerbangan Terbaik Di Tanah Besar China (Republik Rakyat China)" selama 19 suku berturut-turut dalam "Kajian Perkhidmatan Syarikat Penerbangan" yang dibuat oleh CARNOC.com. Tinjauan terdiri daripada soal selidik yang lengkap yang dijawab oleh penumpang dan dianalisis oleh pakar.

Syarikat Penerbangan Xiamen Airlines mengakhiri Tahun 2019 dengan jumlah penumpang yang diangkut sebanyak 39.87 juta dan keuntungan sebanyak 1089 juta CNY. Ini merupakan tahun ke-33 dengan keuntungan berturut-turut bagi syarikat penerbangan itu. Menjelang awal Tahun 2016, syarikat penerbangan itu mengendalikan sebanyak 230 laluan domestik dan 60 laluan antarabangsa. Syarikat Penerbangan Xiamen Air juga diakui sebagai pengendali laluan pertama di Lapangan Terbang Antarabangsa Fuzhou Changle, Australia, Amerika Utara, Eropah, yang bermula ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kingsford Smith (Sydney), Lapangan Terbang Antarabangsa New York-JFK (Bandaraya New York) dan Lapangan Terbang Charles de Gaulle Paris (Paris).

Versi Lain[sunting | sunting sumber]

Syarikat penerbangan itu ditubuhkan sebagai syarikat penerbangan domestik pada 25 Julai 1984, terutamanya untuk menghubungkan wilayah Fujian ke seluruh China. Apabila sektor penerbangan China membangun, syarikat penerbangan itu berkembang ke destinasi Asia serantau manakala penghantaran badan lebar Boeing 787 Dreamliner membenarkan syarikat penerbangan itu menawarkan perkhidmatan jarak jauh. Pengembangan antara benua pertama syarikat penerbangan itu ialah ke Eropah yang dimulakan dengan perkhidmatan Amsterdam dari 26 Julai 2015, dan perkhidmatan Paris dari 11 Disember 2018.[10] Perkhidmatan kepada Sydney diikuti dari 30 November 2015,[11] dan Melbourne setahun kemudian. Perkhidmatan Amerika Utara pertama syarikat penerbangan itu, ke Vancouver telah dilancarkan pada 26 Julai 2016.[12] Perkhidmatan AS pertama XiamenAir adalah ke Seattle diikuti oleh Los Angeles dan kemudian New York.

Menjelang awal 2020, syarikat penerbangan itu telah menubuhkan pangkalan di Lapangan Terbang Changle, Lapangan Terbang Changbei, Lapangan Terbang Antarabangsa Hangzhou Xiaoshan, Lapangan Terbang Binhai, Lapangan Terbang Huanghua, Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing Daxing(berpindah dari Lapangan Terbang Antarabangsa Ibu Kota Beijing pada 2020), Lapangan Terbang Antarabangsa Quanzhou Jinjiang, Lapangan Terbang Jiangbei dan Lapangan Terbang Hongqiao.[13]

pada hujung Mei 2023, ada diumumkan bahawa Syarikat Penarbangan Xiamen Airlines, ada memulakan laluan baharu dari Xiamen ke Paris/CDG, dengan kekerapan penerbangan sekali seminggu, yang akan bermula pada 6 Julai 2023, laluan itu juga akan menggantikan Fuzhou-Paris/CDG, yang telah ditamatkan pada tahun 2020, yang dikeranakan Pandemik COVID-19 [14].

Peta Hab[sunting | sunting sumber]

Hab Xiamen Air[sunting | sunting sumber]

Xiamen Air yang terletak di China
XMN
XMN
PKX
PKX
HGH
HGH
FOC
FOC
Hab Xiamen Air

Pautan Profil Syarikat Penerbangan Xiamen Air (MF)[sunting | sunting sumber]

mf%20airline%20profile

Budaya Korporat Dan Falsafah[sunting | sunting sumber]

Mengenai Xiamen Air[sunting | sunting sumber]

Berjuang untuk berjaya, capai perkhidmatan bertaraf dunia dengan memperoleh prestasi yang sangat baik.


Di bawah bimbingan pemikiran Presiden Xi Jinping tentang sosialisme dengan ciri-ciri China untuk era baharu, dengan memikul misi memperkuat Negara dengan mengembangkan sektor penerbangan sipil, dan dengan menegakkan semangat berjuang untuk berjaya, syarikat akan terus membawa penumpangnya merupakan pengalaman perjalanan dengan ciri khas China yang luar biasa dari jangkaan mereka, untuk membina rangkaian global yang menjangkau setiap pelosok dunia dengan cakerawala antarabangsa, dan berada di kedudukan antara syarikat penerbangan bertaraf dunia dengan prestasi yang unggul.


Misi: Menciptakan Pelanggan yang Setia, Mewujudkan Karyawan yang Setia, Sumbangan kepada Masyarakat.


Mewujudkan Pelanggan yang Setia


Xiamen Air menyediakan perkhidmatan udara yang selamat, tepat waktu dan selesa, dan sangat memperhatikan perincian perkhidmatan. Pelanggan yang bepergian dengan Xiamen Air akan merasa hangat dan selesa dalam semua aspek pengalaman penerbangan kepada Penumpang.

Mewujudkan Pekerja yang Setia


Xiamen Air komited untuk memberi inspirasi kepada pekerja oleh pasukan pengurusan profesional dan inovatif. Kesejahteraan pekerja dijaga dengan murah hati menurut polisi dan faedah yang sangat baik yang diberikan oleh syarikat. Generasi muda pekerja yang berbakat dan bertenaga telah tertarik untuk bergabung dengan tenaga kerja setiap tahun, memasukkan Syarikat Penerbangan Xiamen Airlines dengan idea baharu dan kemahiran terkini, untuk memenuhi tujuan kerjaya mereka.


Misi: Menciptakan Pelanggan yang Setia, Mewujudkan Karyawan yang Setia, Sumbangan kepada Masyarakat.


Kesepaduan


Integriti adalah asas syarikat penerbangan Xiamen Air. dengan dipercayai dalam berurusan dengan pelanggan, pekerja, pemegang saham dan masyarakat. Kepercayaan setia pekerja Xiamen Air adalah hasil langsung dari integriti Xiamen Air.


Ketabahan


Ketekunan ialah kunci untuk membina syarikat yang kuat. selalu fokus pada tujuan, dan tidak pernah gagal. Untuk mengatasi kesukaran, akan memiliki kemahuan, tekad, dedikasi terhadap tujuan, dan keberanian, untuk memenuhi misi syarikat sambil merealisasikan visi korporat utama.


Keharmonian


Keharmonian penting untuk kestabilan syarikat. Xiamen Air akan mempunyai kemampuan untuk melihat gambaran besar di sekitar dan mempunyai sikap yang betul untuk membina semangat kerjasama. Mematuhi prinsipal dan tujuan memastikan keuntungan korporat dan pengembangan perniagaan jangka panjang, harus memenuhi tanggungjawab dengan berani. Dengan menolong antara satu sama lain Xiamen Air dapat bergerak maju dengan harmoni.


Kemajuan


Kemajuan yang berterusan adalah (kuasa) kekuatan yang mendorong syarikat maju. Xiamen Air akan menunjukkan semangat perusahaan dan gaya kerja yang praktikal dan berorientasikan kebenaran, berusaha untuk meningkatkan kemahiran pengurusan dan mengejar inovasi berterusan.


[17]

Destinasi[sunting | sunting sumber]

Boeing 757-200 dalam pendaratan merupakan generasi pertama Syarikat Penerbangan Xiamen Airlines yang mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Xiamen Gaoqi
sebuah Pesawat milik Syarikat Penerbangan Xiamen Airlines dengan siri Boeing 737-800 dalam generasi kedua
Dreamliner XiamenAir Boeing 787-9 dengan livery syarikat penerbangan semasa
sebuah Pesawat milik Syarikat Penerbangan XiamenAir dengan siri Boeing 737-800 dengan Livery SkyTeam
Dreamliner milik Syarikat Penerbangan XiamenAir dengan siri Boeing 787-9 dengan Livery khas "Hidup Berkesinambungan Bangsa-Bangsa Bersatu"

Perikatan[sunting | sunting sumber]

Pada Tarikh 17 November 2011, Syarikat Penerbangan XiamenAir menandatangani Memorandum Persefahaman dengan syarikat penerbangan di Pakatan SkyTeam. Pada Tarikh 21 November 2012, syarikat penerbangan XiamenAir secara rasmi disambut sebagai ahli SkyTeam yang ke-19. [18]

Perjanjian Perkongsian Kod[sunting | sunting sumber]

Syarikat Penerbangan XiamenAir mempunyai perjanjian perkongsian kod dengan syarikat penerbangan berikut: [19]

Perjanjian Usahasama[sunting | sunting sumber]

Syarikat Penerbangan XiamenAir mempunyai perjanjian usaha sama dengan syarikat penerbangan berikut

Galeri Armada Syarikat Penerbangan XiamenAir (MF)[sunting | sunting sumber]

Armada[sunting | sunting sumber]

Setakat Jun 2020, Syarikat Penerbangan XiamenAir mengoperasikan kesemua Armada siri Boeing yang terdiri daripada pesawat berikut: [22] [23][24]

Armada XiamenAir
Pesawat Dalam Perkhidmatan Tempahan Penumpang Nota
F B E Total
Airbus A320neo 25 TBA Penghantaran dari 2024.[25]
Airbus A321neo 15 8 199 207 Penerbangan berjadual pertama pada Mac 2023.[26][27]
Boeing 737-700 9 8 120 128
Boeing 737-800 134 8 156 164
8 162 170
184 184
Boeing 737 MAX 8 10 17 184 184
Boeing 737 MAX 10 10 TBA Tempahan dari syarikat induk[28]
Boeing 787-8 6 4 18 215 237
Boeing 787-9 6 30 257 287
Total 165 67

Armada Bersejarah[sunting | sunting sumber]

Syarikat Penerbangan XiamenAir sebelum ini mengendalikan pesawat berikut:

Egret Miles[sunting | sunting sumber]

Egret Miles Kumpulan Xiamen Airlines adalah program ganjaran perbatuan yang direka khas yang memberi manfaat kepada penumpangnya.

[29]

Kemalangan dan Insiden[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ 厦门航空有限公司 (dalam bahasa Cina). Xiamen Air. Dicapai pada 10 July 2015.
 2. ^ SkyTeam (17 November 2011). "Xiamen Airlines Joins SkyTeam". Dicapai pada 10 July 2015.
 3. ^ "Airline Membership". IATA. Diarkibkan daripada yang asal pada July 11, 2015.
 4. ^ "Contact Us Diarkibkan Oktober 30, 2012, di Wayback Machine." Xiamen Airlines. Retrieved on October 29, 2012. "Mailing Address: 22 Dailiao Road, Xiamen 361006, China" - Address in Chinese Diarkibkan Julai 18, 2012, di Wayback Machine: "公司地址:中国厦门市埭辽路22号"
 5. ^ name="SkyTeam Welcomes Xiamen Airlines"
 6. ^ "Xiamen Air Celebrates First Intercontinental Service to Amsterdam". China Aviation Daily. July 27, 2015.
 7. ^ "Xiamen Airlines to land in Sydney on November 30". Australian Aviation. August 5, 2015.
 8. ^ "Airline Review - XiamenAir". Destination Travel. May 4, 2018.
 9. ^ "厦门航空上海分公司揭牌成立". State-owned Assets Supervision and Administration Commission of the State Council. September 23, 2019.
 10. ^ "Xiamen Air Celebrates First Intercontinental Service to Amsterdam". China Aviation Daily. July 27, 2015.
 11. ^ "Xiamen Airlines to land in Sydney on November 30". Australian Aviation. August 5, 2015.
 12. ^ "Airline Review - XiamenAir". Destination Travel. May 4, 2018.
 13. ^ "厦门航空上海分公司揭牌成立". State-owned Assets Supervision and Administration Commission of the State Council. September 23, 2019.
 14. ^ "XIAMEN AIRLINES ADDS XIAMEN – PARIS SERVICE FROM JULY 2023". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 23 Mei 2023. Dicapai pada 24 Mei 2023. Xiamen Airlines from July 2023 plans to resume service to France, where it plans to operate Xiamen – Paris CDG nonstop service, effective 06JUL23. Boeing 787-9 Dreamliner will operate this route once weekly, The Skyteam member previously offered Fuzhou – Paris CDG service until 2020.
 15. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-10-31. Dicapai pada 2021-07-15.
 16. ^ 厦门航空有限公司 (dalam bahasa Cina). Xiamen Air. Dicapai pada 10 July 2015.
 17. ^ https://www.xiamenair.com/en-my/article-detail?articleLink=%2Fcms-i18n-ow%2Fcms-en-my%2Fcontents%2F47973.json
 18. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada January 22, 2013. Dicapai pada November 21, 2012.CS1 maint: archived copy as title (link)
 19. ^ "Profile on Xiamen Airlines". CAPA. Centre for Aviation. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-10-31. Dicapai pada 2016-10-31.
 20. ^ "AF-KLM, China Southern, Xiamen Air to form a single JV". Ch-Aviation. 19 July 2018.
 21. ^ https://www.vietnamairlines.com/my/en/about-us/subsidiaries-partners/airline-partners
 22. ^ "Global Airline Guide 2019 (Part One)". Airliner World. October 2019: 11.
 23. ^ "Orders & Deliveries" (dalam bahasa Inggeris). Boeing. Dicapai pada 2017-10-31.
 24. ^ https://www.xiamenair.com/en-my/article-detail?articleLink=%2Fcms-i18n-ow%2Fcms-en-my%2Fcontents%2F47897.json
 25. ^ ZHU WENQIAN (23 September 2022). "Xiamen Airlines signs deal to buy 40 Airbus planes for around $5b". China Daily.
 26. ^ "Xiamen Airlines Plans 1Q23 A321neo Debut". AeroRoutes (dalam bahasa Inggeris). 14 November 2022.
 27. ^ "XIAMEN AIRLINES PLANS 1Q23 A321NEO DEBUT". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 14 November 2022. Dicapai pada 14 November 2022.
 28. ^ "China Southern Places Order for Xiamen Airlines". 23 March 2018.
 29. ^ https://ffp.xiamenair.com/en-US/_EgretClub/AboutClub.html
 30. ^ "Hijacking Description, Xiamen Airlines Boeing 737-247 B-2510". Aviation Safety Network. Flight Safety Foundation. Dicapai pada 10 July 2015.
 31. ^ "Chinese Boeing 737 crash-lands at Manila airport". Dicapai pada 8 September 2018.
 32. ^ Flightradar24. "Flightradar24.com - Live flight tracker!". Flightradar24. Dicapai pada 8 September 2018.

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luaran[sunting | sunting sumber]