Penerbangan Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Malaysia Airlines)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Malaysia Airlines
Penerbangan Malaysia
ڤنربڠن مليسيا
马来西亚国际航空
மலேசியா எயர்லைன்சு
Logo Penerbangan Malaysia.png
IATA ICAO Pengenal
MH MAS MALAYSIAN
Ditubuhkan1 Mei 1947; 74 tahun yang lalu (1947-05-01) (sebagai Malayan Airways)
Bermula operasi

MAS: 1 Oktober 1972; 49 tahun yang lalu (1972-10-01)
MAB: 1 September 2015; 6 tahun yang lalu (2015-09-01) (dilancarkan semula)


Hab
Hab kedua
Bandar tumpuan
Program kesetiaanEnrich
PerikatanOneworld[1]
Subsidiari
Pesawat81 (jumlah keseluruhan armada untuk masa kini)
Destinasi168 (jumlah keseluruhan destinasi + termasuk destinasi istimewa)
162 (jumlah keseluruhan destinasi)
69 (tidak termasuk destinasi yang ditamatkan + termasuk destinasi istimewa)
Syarikat indukKhazanah Nasional[2][3]
Kumpulan Syarikat Penerbangan Malaysia
Diniagakan sebagaiMYX: 3786 [4]
Ibu pejabatMalaysia Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
Malaysia Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sepang, Selangor, Malaysia
Orang pentingTan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin (Pengerusi)
Kapten Izham Ismail (Pengarah Urusan & CEO)
Omar Siddiq Amin Noer Rashid (CFO)
Arved von Zur Muehlen (CCO)
Dato' Mohd Khalis Abdul Rahim (CHCO)
Tan Kok Meng (CIO)
Boo Hui Yee (CFO)
Ahmad Luqman (COO)
Pendapatan bersih MYR (RM 60 juta) (2017 Q1)
Keuntungan MYR (RM 18 juta) (2017 Q1)
Pekerja14,000 (2016)
Laman webwww.malaysiaairlines.com/my/en.html
www.malaysiaairlines.com/my/ms.html

Malaysia Airlines Berhad (MYX: 3786) [5] (Penerbangan Malaysia Berhad); dijenamakan sebagai Malaysia Airlines (Penerbangan Malaysia) ialah syarikat penerbangan kebangsaan Malaysia yang mempunyai 55 destinasi di Asia, Oceania dan Eropah. Syarikat ini juga menjalankan operasi penerbangan domestik dan antarabangsa. Hub utamanya ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur manakala, Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dijadikan sebagai hub kedua.[6]

Syarikat ini merupakan salah satu daripada 8 syarikat penerbangan lain di seluruh dunia yang mendapat pengiktirafan 5 bintang oleh Skytrax selain All Nippon Airways, Asiana Airlines, Cathay Pacific, Garuda Indonesia[7], Hainan Airlines, Qatar Airways dan Singapore Airlines. Malaysia Airlines telah diberi kredit oleh IATA melalui IATA Operational Audit kerana perlaksanaan keselamatan operasinya.[8]

Status Syarikat dalam Pakatan Oneworld[sunting | sunting sumber]

 • Ahli Penuh

Tarikh Bergabung[sunting | sunting sumber]

 • 1 Februari 2013; 8 tahun yang lalu (2013-02-01) [9]

Data Kod[sunting | sunting sumber]

 • Kod IATA : MH
 • Kod ICAO : MAS
 • Panggilan: Malaysian

Slogan Syarikat Penerbangan Malaysia[sunting | sunting sumber]

 • 1. Going beyond expectations. (Melangkaui jangkaan.)
 • 2. Malaysian Hospitality (Hospitaliti/Keramahan Malaysia)
 • 3. More than just an airline code. MH is Malaysian Hospitality. (Lebih daripada sekadar kod syarikat penerbangan. MH adalah Hospitaliti/Keramahan Malaysia.)
 • 4. Journeys Are Made by the People You Travel With (Perjalanan dibuat dengan Orang-orang Melancong yang bersama Anda)[10]

Nama Syarikat Penerbangan dalam Beberapa Bahasa[sunting | sunting sumber]

 • Bahasa Inggeris: Malaysia Airlines
 • Bahasa Melayu: Penerbangan Malaysia
 • ڤنربڠن مليسيا
 • Cina: 马来西亚国际航空
  • Mǎláixīyà guójì hángkōng
 • Bahasa Tamil: மலேசியா எயர்லைன்சு

Bilik Rehat Syarikat Penerbangan Malaysia[sunting | sunting sumber]

 • Golden Lounge

Am / Perihal[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines Berhad (MAB) (Bahasa Melayu: Penerbangan Malaysia Berhad), sebelumnya dikenali sebagai Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) (Bahasa Melayu: Sistem Penerbangan Malaysia), yang dijenamakan sebagai Malaysia Airlines adalah syarikat penerbangan pembawa bendera Malaysia dan anggota pakatan penerbangan Oneworld . (Inisial MAS masih disimpan oleh anak syarikat MAS Kargo dan MAS Wings.) Ibu pejabat syarikat terletak di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Pada Bulan Ogos 2014, dana kekayaan kerajaan Malaysia iaitu Khazanah Nasional - yang pada masa itu memiliki 69.37% syarikat penerbangan - mengumumkan niatnya untuk membeli pemilikan yang masih ada dari pemegang saham minoriti dan membatalkan senarai syarikat penerbangan itu dari bursa saham Malaysia (Bursa Malaysia), dengan itu mengubah nama syarikat penerbangan. Ia beroperasi terutamanya dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan dari hab sekunder di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching ke destinasi di seluruh benua Asia, Oceania, dan Eropah.

Malaysia Airlines memiliki dua syarikat penerbangan subsidiari (Anak Syarikat): Firefly dan MASWings. Syarikat Penerbangan Firefly mengendalikan penerbangan berjadual dari dua pangkalannya di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas dan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah. Syarikat penerbangan ini memberi tumpuan kepada bandar-bandar tersier. Syarikat Penerbangan MASWings memberi tumpuan kepada penerbangan antara Borneo. Malaysia Airlines mempunyai armada kapal terbang yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan MASkargo, yang menguruskan penerbangan kargo dan kapasiti penahan kargo pesawat untuk semua penerbangan penumpang Malaysia Airlines.

Malaysia Airlines menelusuri sejarahnya ke Malayan Airways Limited (Malayan Airways Terhad), yang ditubuhkan di Singapura pada Tahun 1930-an dan melakukan penerbangan komersial pertama pada Tahun 1947. Kemudian dinamakan semula sebagai Malaysian Airways selepas pembentukan Malaysia (Proses Pembentukan Persekutuan Malaysia 1963) pada Tahun 1963. Pada Tahun 1966, selepas pemisahan Singapura, syarikat penerbangan itu dinamakan semula sebagai Penerbangan Malaysia – Singapura (MSA), sebelum asetnya dibahagikan pada Tahun 1972 untuk membentuk dua syarikat penerbangan nasional yang berasingan - Sistem Penerbangan Malaysia (MAS, sejak dinamakan semula sebagai Malaysia Airlines) dan Singapore Airlines. [11]

Walaupun terdapat banyak penghargaan dari industri penerbangan, dinobatkan sebagai 'The 5-Star Airline' (Syarikat Penerbangan 5 Bintang) di Dunia oleh Skytrax beberapa kali (2009, 2012 dan 2013) [12] dan pengiktirafan dari World Travel Awards (Penganugerahan Pelancongan Dunia) sebagai Asia's Leading Airline (2010, 2011 dan 2013), [13] syarikat penerbangan itu berjuang untuk mengurangkan kos untuk mengatasi kenaikan syarikat penerbangan tambang rendah di rantau ini sejak awal Tahun 2000-an. [14] Pada Tahun 2013, syarikat penerbangan itu memulakan rancangan pemulihan selepas kerugian besar bermula pada Tahun 2011 dan memotong jalan ke destinasi jarak jauh yang terkenal, tetapi tidak menguntungkan, seperti destinasi di Amerika (Los Angeles dan Buenos Aires) dan Afrika Selatan. [15] Malaysia Airlines juga memulakan penyusunan semula dalaman dan bertujuan untuk menjual unit seperti latihan kejuruteraan dan juruterbang. [16]

Maklumat Ringkas mengenai Malaysia Airlines[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines Berhad (Penerbangan Malaysia Berhad) merupakan Syarikat Penerbangan Nasional Malaysia menawarkan kaedah terbaik untuk terbang ke, dari dan sekitar Malaysia. Syarikat penerbangan ini menumpang 40,000 tetamu setiap hari dalam perjalanan yang tidak dapat dilupakan yang diilhamkan oleh pelbagai kekayaan Malaysia. Malaysia Airlines (Penerbangan Malaysia) mewujudkan kepelbagaian Malaysia yang luar biasa, merangkumi tradisi, budaya, masakan dan keramahan yang kaya di kapal, sambil membuka lebih banyak destinasi Malaysia daripada syarikat penerbangan lain.


Jenis Perniagaan: Syarikat Penerbangan Utama

Tarikh Penggabungan: 7 November 2014

Jumlah Pekerja: 7,159

Destinasi: 59

Wilayah Tumpuan:

Domestik MY (Malaysia)
Asia Tenggara
Republik Rakyat China
Asia Utara
Asia Selatan
Australia
New Zealand
United Kingdom (Inggeris)

Jumlah Armada:

Airbus A380-800: 6
Airbus A350-900: 6
AIrbus A330-300: 15
Airbus A330-200: 6
Boeing B737-800: 48

Hab: KLIA (KUL)

Pemimpin: Izham Ismail [17]

Maklumat Lain mengenai Penerbangan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Kisah Kami
Siapa kami dan kenapa kami ingin terbang tinggi
Malaysia Airlines Berhad merupakan syarikat penerbangan nasional Malaysia, yang memberikan perkhidmatan ke lebih daripada 50 destinasi di seluruh dunia dan mengendalikan lebih daripada 300 penerbangan sehari. Malaysia Airlines mencerminkan kepelbagaian Negara Malaysia yang luar biasa, mempamerkan kekayaan tradisi, budaya, masakan dan layanan mesra dalam penerbangan. Malaysia Airlines merupakan ahli Kumpulan Penerbangan Malaysia (MAG).

Oneworld[sunting | sunting sumber]

Sebagai ahli oneworld®, Malaysia Airlines menawarkan sambungan yang terbaik dengan perjalanan yang lancar ke lebih 1000 destinasi di lebih 150 buah negara dan akses kepada lebih daripada 650 buah ruang istirahat lapangan terbang di seluruh dunia. Ketahui dengan lebih lanjut di sini www.malaysiaairlines.com/my/en/experience/oneworld.html.

Destinasi[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines mengendalikan penerbangan dari pangkalannya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan menawarkan sambungan ke seluruh dunia, termasuk Eropah, Timur Tengah, Australasia, Asia Utara dan Selatan, dan Asia Tenggara.

Armada[sunting | sunting sumber]

Armada syarikat penerbangan ini terdiri daripada enam pesawat Airbus A380-800, 15 pesawat Airbus A330-300, dan 54 pesawat Boeing 737-800. Pesawat pertama daripada enam pesawat Airbus A350 XWB yang dipesan akan dihantar menjelang akhir tahun 2017 untuk menggantikan pesawat A380. Pesawat Badan-Ekstra-Lebar akan beroperasi di laluan jarak jauh premium, dengan susun atur tiga kelas yang mewah: Kelas Ekonomi, Perniagaan dan Pertama (satu-satunya kabin Kelas Pertama di dalam A350 yang beroperasi di Asia). Penerbangan ini juga akan menawarkan WIFI dalam penerbangan, iaitu yang pertama untuk syarikat penerbangan ini.

Keistimewahan[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines mencerminkan kepelbagaian Malaysia yang luar biasa, mempamerkan kekayaan tradisi, budaya, masakan dan layanan mesra dalam penerbangan. Anak kapal pemenang anugerah yang mencerminkan ciri-ciri ini memakai kebaya sarung tradisional sebagai pakaian seragam mereka. Pakaian seragam ini direka bentuk untuk mencerminkan kebanggaan tradisi dan budaya Malaysia. Motif batik dan elemen reka bentuknya merangkumi bunga tempatan seperti daun bunga cempaka, bunga melur dan daun bunga raya.

Lainnya[sunting | sunting sumber]

Pengalaman dalam kelas kabin kami sangat berbaloi dengan harga yang dibayar, dengan tempat duduk mewah dan luas, perkhidmatan menjamu selera mewah, hiburan dalam penerbangan terbaik, peruntukan bagasi yang banyak dan perkhidmatan daftar masuk premium. Hidangan Sate Istimewa Malaysia Airlines disediakan dengan penuh kasih sayang, anda boleh memilih sate ayam, daging lembu, atau kedua-duanya, disajikan dengan sos kacang berempah dan ramuan hiasan. Penumpang yang terbang dalam Suite Perniagaan atau kelas perniagaan boleh memanfaatkan Perkhidmatan Chef on Call dan makanan pra-tempahan yang menawarkan lebih 20 pilihan makanan lazat, 24 jam sebelum berlepas.

Enrich[sunting | sunting sumber]

Pengguna penerbangan kerap Malaysia Airlines akan menjadi ahli Enrich yang setia dan memberikan mereka keistimewaan dengan manfaat yang besar untuk menikmati perjalanan ke destinasi yang luar biasa dan ganjaran gaya hidup yang lain. Ganjaran ini termasuk tempahan keutamaan, akses ruang istirahat dan pelbagai perkhidmatan mewah. Mata ganjaran Enrich atau Enrich miles boleh diperoleh apabila anda terbang dengan Malaysia Airlines, syarikat penerbangan yang menjadi ahli oneworld® dan syarikat penerbangan rakan kongsi. Ahli Enrich juga boleh mendapat mata ganjaran melalui penukaran kad kredit, perbelanjaan untuk menyewa kereta, membeli-belah, dan dengan melibatkan diri dalam aktiviti rekreasi dengan rakan kongsi kami. Mata ganjaran boleh ditebus dengan mudah untuk penerbangan.
www.malaysiaairlines.com/my/en/enrich.html

Liverpool[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines merupakan Rakan Kongsi Syarikat Penerbangan Global rasmi untuk Kelab Bola Sepak Liverpool. Kelab Bola Sepak Liverpool merupakan salah satu kelab yang mempunyai paling ramai penyokong di dunia, termasuk sekitar 100 juta penyokong di Asia Tenggara dan 40 juta penyokong di China. Melalui perkongsian ini, kami memberikan pendedahan kepada pemain muda Malaysia melalui klinik bola sepak dan bimbingan profesional. Baru-baru ini, kempen #MHGlobal membawa 20 orang peminat dari seluruh pelosok dunia dalam lawatan yang dibayar sepenuhnya untuk mendapatkan peluang sekali dalam seumur hidup untuk bermain di stadium Anfield bersama LFC Legends Robbie Fowler dan Gary McAllister.

Negaraku[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines dengan bangganya mengibarkan bendera jalur gemilang tinggi di langit bagi pihak semua rakyat Malaysia. Beberapa kapal terbang akan memaparkan lambang Negaraku dengan pakaian seragam istimewa, yang membawa semangat Negaraku. Majalah dalam penerbangan Going Places dan sistem hiburan kami akan menampilkan Wira Malaysia dan kandungan istimewa dengan mengetengahkan Malaysia sebagai fokus utama.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

www.malaysiaairlines.com/my/ms/about-us/our-story.html
www.malaysiaairlines.com/au/en/about-us/our-story.html

Sejarah Singkat Penerbangan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Penerbangan Malaysia bermula pada tahun 1947, dikenali sebagai Malayan Airways dan kemudian ditukar menjadi Malaysian Airways susulan dengan penubuhan Persekutuan Malaysia. Berikutan kemerdekaan Singapura, nama penerbangan ini ditukar menjadi Malaysia-Singapore Airlines. Disebabkan perbezaan pendapat diantara kerajaan Singapura dan Malaysia, penerbangan ini berpecah kepada dua, di mana bahagian Malaysia menjadi Sistem Penerbangan Malaysia (Malaysian Airlines System atau MAS). Pada tahun 1987, nama penerbangan ini ditukar menjadi Penerbangan Malaysia (Malaysia Airlines).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

1937–1941: Perkhidmatan Syarikat Penerbangan Wearne's Air[sunting | sunting sumber]

Terdapat perkhidmatan operasi antara Singapura, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Perkhidmatan Udara Wearne dimulakan oleh dua saudara Australia, Theodore dan Charles Wearne.[18] Perkhidmatan ini dimulakan sebagai penerbangan tiga kali seminggu antara Singapura dan Pulau Pinang. Penerbangan pertama, menggunakan 8 tempat duduk de Havilland DH.89A Dragon Rapide berlangsung pada 28 Jun 1937[19] Penerbangan sulung ini berangkat dari Singapura dari Lapangan Terbang Kallang yang baru, yang baru dibuka pada awal bulan yang sama pada 12 Jun.[20]

1941-1947: Menambah Destinasi[sunting | sunting sumber]

Kemudian, DH.89A kedua membolehkan pengembangan perkhidmatan harian serta penambahan Ipoh sebagai destinasi. Semasa Perang Dunia II, perkhidmatan WAS berhenti setelah pendudukan Jepun di Tanah Melayu dan Singapura pada tahun 1941.

1947–1960: Sebagai Malayan Airways[sunting | sunting sumber]

sebuah Airspeed Consul, jenis pesawat pertama yang dikendalikan oleh Malayan Airways

ke Inisiatif[21] by the Alfred Holt's Liverpool-based Ocean Steamship Company, in partnership with the Straits Steamship Company[22] dan Imperial Airways, mengakibatkan penggabungan "Malayan Airways Limited" (MAL) di Singapura pada 12 Oktober 1937, tetapi penumpang yang membayar pertama dapat disambut hanya pada tahun 1947, sekitar 10 tahun kemudian. Selepas perang, MAL disusun semula untuk merangkumi perkongsian Straits Steamship dan Ocean Steamship. Penerbangan pertama syarikat penerbangan itu adalah penerbangan sewaan dari Selat Negeri British dari Singapura ke Kuala Lumpur, pada 2 April 1947, menggunakan pesawat Enjin berkembar Airspeed Consul.[23] Penerbangan sulung ini di "Raja Udang",[24] dengan hanya lima penumpang, berlepas dari Lapangan Terbang Kallang Singapura dan menuju ke Lapangan Terbang Sungai Besi Kuala Lumpur. Penerbangan berjadual mingguan dengan cepat diikuti dari Singapura ke Kuala Lumpur, Ipoh dan Pulau Pinang dari 1 Mei 1947 dengan jenis pesawat yang sama.[25]

Syarikat penerbangan ini terus berkembang sepanjang sisa tahun 1940-an dan 1950-an, kerana syarikat penerbangan British Komanwel lain, seperti BOAC dan Qantas Empire Airways, memberikan bantuan teknikal, serta bantuan untuk menyertai IATA. Menjelang tahun 1955, armada Malayan Airways telah berkembang untuk merangkumi sejumlah besar Douglas DC-3, dan akhirnya pergi ke Syarikat berhad awam pada tahun 1957. Pesawat lain yang dikendalikan dalam dua dekad pertama termasuk Douglas DC-4 Skymaster, Vickers Viscount, Lockheed L-1049 Super Constellation, Bristol Britannia, de Havilland Comet 4 dan Fokker F27.

1960-1972: Perluasan pesat, Syarikat Penerbangan Malaysia-Singapura[sunting | sunting sumber]

Selama beberapa tahun akan datang, syarikat penerbangan berkembang dengan pesat, didorong oleh permintaan perjalanan udara pasca perang ketika penerbangan menjadi lebih daripada hak istimewa bagi orang kaya dan terkenal. Menjelang April 1960, syarikat penerbangan ini mengendalikan operasi Douglas DC-3, Super Constellation dan Viscount di laluan baru dari Singapura ke Hong Kong, dan dari Kuala Lumpur ke Bangkok melalui Pulau Pinang. Penerbangan juga diperkenalkan dari Singapura ke bandar-bandar di pulau Borneo, termasuk Brunei, Jesselton (sekarang Kota Kinabalu), Kuching, Sandakan dan Sibu.

Dengan penghantaran 84 tempat duduk Bristol Britannia pada tahun 1960, syarikat penerbangan melancarkan penerbangan antarabangsa jarak jauh pertamanya, ke Hong Kong. Ketika Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak membentuk Malaysia pada tahun 1963, nama syarikat penerbangan itu ditukar, dari "Malayan Airways" menjadi "Malaysian Airways" (walaupun masih disingkat MAL). [25] MAL juga mengambil alih Borneo Airways.

Pada tahun 1966, berikutan pemisahan Singapura dari persekutuan, nama syarikat penerbangan itu ditukar lagi, menjadi Malaysia-Singapore Airlines (MSA). [25] Tahun berikutnya menyaksikan pengembangan pesat syarikat penerbangan armada dan laluan, termasuk pembelian pesawat Boeing pertama MSA: Boeing 707, serta penyelesaian markas tinggi baru di Singapura. Boeing 737 ditambahkan ke armada tidak lama kemudian.

1972-1997: Penggabungan dan pengembangan antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Syarikat Penerbangan Malaysian Airline System Boeing 737-200 di Lapangan Terbang Changi di Tahun 1985

Keperluan kedua-dua pemegang saham yang berbeza, bagaimanapun, menyebabkan perpecahan syarikat penerbangan itu hanya 6 tahun kemudian. Pemerintah Singapura lebih suka mengembangkan laluan antarabangsa syarikat penerbangan, sementara pemerintah Malaysia tidak mempunyai pilihan selain mengembangkan jaringan domestik terlebih dahulu sebelum pergi ke wilayah dan akhirnya antarabangsa. MSA berhenti beroperasi pada tahun 1972, dengan asetnya dibahagikan kepada dua syarikat penerbangan baru; Sistem Penerbangan Malaysia (MAS), dan Singapore Airlines. Dengan pemerintah Singapura bertekad untuk mengembangkan laluan antarabangsa syarikat penerbangannya, ia mengambil seluruh armada tujuh Boeing 707 dan lima Boeing 737, yang akan memungkinkannya untuk terus melayani serantau dan jarak jauhnya laluan antarabangsa. Oleh kerana sebahagian besar laluan antarabangsa MSA diterbangkan ke luar Singapura, sebahagian besar laluan antarabangsa berada di tangan Singapore Airlines. Sebagai tambahan, ibu pejabat MSA, yang terletak di Singapura, menjadi ibu pejabat syarikat penerbangan itu.

Inisial MSA dianggap sebagai ikon syarikat penerbangan, dan kedua-dua syarikat penerbangan cuba menggunakannya. Malaysia memilih MAS dengan hanya memasukkan dua huruf terakhir dan memilih nama Sistem Penerbangan Malaysia, sementara Singapura pada awalnya mencadangkan nama Mercury Singapore Airlines untuk mengekalkan inisial MSA,[26] tetapi berubah fikiran dan memilih SIA sebagai gantinya. Akronim untuk nama syarikat penerbangan kemudian menjadi kurang bergaya, dan kedua-dua syarikat penerbangan kemudian beralih ke nama deskriptif mereka.

Pendapatan Penumpang-Batu/Kilometer, (dalam jutaan)
Tahun: Trafik
1975 : 1633 RPKs
1979 : 2825 RPKs
1981 : 4290 RPKs
1990 : 11909 RPKs
1995 : 22558 RPKs
2000 : 37939 RPKs
Rujukan =Air Transport World

MAS mengambil semua laluan domestik di Malaysia dan laluan antarabangsa ke luar negara itu, serta armada Fokker F27 yang tinggal. Ia memulakan penerbangan pada 1 Oktober 1972 dan segera berkembang, termasuk memperkenalkan penerbangan dari Kuala Lumpur ke London.[27] Pada tahun itu, MAS mengendalikan penerbangan ke lebih daripada 34 destinasi serantau dan enam perkhidmatan antarabangsa. Pada tahun 1976, setelah menerima pesawat DC-10-30, MAS menjadualkan penerbangan ke Eropah, dengan penerbangan awal dari Kuala Lumpur ke Amsterdam, Paris dan Frankfurt.

Ledakan ekonomi di Malaysia pada tahun 1980 mendorong pertumbuhan MAS. Menjelang akhir dekad ini, MAS telah terbang ke 47 destinasi luar negara, termasuk lapan destinasi Eropah, tujuh destinasi Oceanian, dan destinasi Amerika Syarikat Los Angeles dan Honolulu. Pada tahun 1993, MAS mencapai Amerika Selatan ketika syarikat penerbangan itu menerima Boeing 747 pesawatnya. MAS menjadi syarikat penerbangan pertama di Asia Tenggara yang melayani Amerika Selatan melalui penerbangannya ke Buenos Aires, Argentina. Malaysia Airlines juga terbang ke Mexico City antara tahun 1994 dan 1998 dengan hak kebebasan kelima untuk membawa penumpang antara Mexico City dan Los Angeles, dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

1997–2005: Perjuangan kewangan[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines DC-10-30, tulang belakang untuk pengembangan jangka panjang syarikat penerbangan dari 1976 hingga 2000

Sebelum Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997, syarikat penerbangan itu mengalami kerugian sebanyak RM 260 juta setelah memperoleh keuntungan RM333 juta yang mencatat rekod pada tahun kewangan 1996/1997.[petikan diperlukan] Syarikat penerbangan kemudian memperkenalkan langkah-langkah untuk mengembalikan P&Lnya menjadi hitam. Untuk tahun kewangan 1999/2000, syarikat penerbangan mengurangkan kerugiannya dari RM700 juta pada tahun 1998/1999 kepada RM259 juta.[petikan diperlukan]

Syarikat penerbangan itu mengalami kerugian lebih lanjut pada tahun berikutnya, bagaimanapun, berjumlah RM417 juta untuk tahun kewangan 2000/2001 dan RM836 juta untuk tahun kewangan 2001/2002.[petikan diperlukan] Dengan kerugian ini, syarikat penerbangan memotong banyak laluan yang tidak menguntungkan, seperti Brussels, Darwin, Madrid, Munich dan Vancouver. Syarikat penerbangan itu pulih dari kerugiannya pada tahun berikutnya, mencapai keuntungan tertinggi pada masa itu, berjumlah RM461 juta.[petikan diperlukan]

Pada tahun 2005, MAS mengalami satu lagi masa untuk tidak menguntungkan, melaporkan kerugian sebanyak RM1.3 bilion. Pendapatan untuk tempoh kewangan meningkat 10.3% atau RM826.9 juta, berbanding tempoh yang sama untuk tahun 2004, didorong oleh pertumbuhan lalu lintas penumpang sebanyak 10.2%. Pendapatan penumpang antarabangsa meningkat sebanyak RM457.6 juta atau 8.4%, kepada RM5.9 bilion, sementara pendapatan kargo menurun sebanyak RM64.1 juta atau 4.2%, menjadi RM1.5 bilion. Kos meningkat 28.8% atau RM2.3 bilion, berjumlah RM10.3 bilion, terutamanya disebabkan oleh kenaikan harga bahan bakar. Kenaikan kos lain termasuk kos kakitangan, pengendalian dan yuran pendaratan, caj penyelenggaraan dan baik pulih pesawat, caj dan pajakan Lebar Aset Tidak Selesai (WAU).[28]

Malaysia Airlines Boeing 747-400 mendarat di Lapangan Terbang London Heathrow in 2006

Kerajaan Malaysia kemudian melantik Idris Jala sebagai CEO baru MAS pada 1 Disember 2005, untuk melaksanakan perubahan dalam operasi dan budaya korporat. Beberapa kelemahan dalam operasi syarikat penerbangan dikenal pasti sebagai penyebab kerugian RM1.3 bilion. Faktor yang paling besar dalam kerugian tersebut adalah kos bahan bakar. Untuk tempoh tersebut, jumlah kos bahan bakar adalah RM3.5 bilion, mewakili kenaikan 40.4% berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2004. Jumlah kenaikan kos bahan bakar merangkumi RM977.8 juta kerana harga bahan bakar yang lebih tinggi dan RM157.6 lagi [28] juta kerana penggunaan tambahan. Pada suku ketiga, kos bahan bakar adalah RM1.26 bilion, berbanding dengan RM1.01 bilion pada tempoh yang sama pada tahun 2004, yang mengakibatkan kenaikan 24.6% atau RM249.3 juta. [28]

Faktor lain untuk kerugian tersebut adalah pengurusan hasil yang buruk. MAS jauh lebih rendah daripada hasilnya. Sebilangan jurang ini disebabkan oleh perbezaan campuran lalu lintas,[29] dengan trafik perniagaan yang lebih sedikit ke dan dari Malaysia daripada dan dari Singapura, tetapi sebahagian besarnya disebabkan oleh kelemahan dalam pengurusan harga dan hasil, penjualan dan pengedaran, kehadiran jenama di pasaran asing, dan pangkalan pakatan. Lebih-lebih lagi, MAS mempunyai salah satu kos buruh terendah per kilometer tempat duduk tersedia (ASK) pada AS $ 0.41, berbanding syarikat penerbangan lain seperti Cathay Pacific dan Singapore Airlines di AS $ 0,59 dan AS $ 0,60 [29] masing-masing. Walaupun kos buruh rendah, namun nisbah pendapatan ASK dengan kos ini, pada 2.8, jauh lebih rendah daripada Singapore Airlines, di mana nisbahnya 5.0, dan sedikit lebih tinggi daripada Thai Airways [29] Terdapat faktor lain yang disenaraikan dalam Pelan Pemulihan Perniagaan Malaysia Airlines yang kemudiannya dinyatakan, semuanya menyebabkan kerugian bersih sebanyak RM1.3 bilion pada tahun 2005.

2006-2010: Pemulihan dari keuntungan tidak berfaedah[sunting | sunting sumber]

Di bawah kepemimpinan Idris Jala, MAS melancarkan Pelan Pemulihan Perniagaan pada tahun 2006, yang dikembangkan menggunakan Manual Transformasi Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) sebagai panduan. Di bawah pelbagai inisiatif yang dilancarkan bersama dengan Pelan Pemulihan Perniagaan, Malaysia Airlines beralih dari kerugian kepada keuntungan antara tahun 2006 dan 2007. Apabila Rancangan Pemulihan Perniagaan berakhir, syarikat penerbangan mencatatkan keuntungan mencatat RM853 juta (AS $265 juta) pada 2007, mengakhiri siri kerugian sejak tahun 2005. Hasilnya melebihi sasaran RM300 Juta sebanyak 184%.[30]

Merasionalisasi laluan adalah salah satu penyumbang utama pengembalian keuntungan syarikat penerbangan. MAS menukar laluan domestiknya dari 114 hingga 23, dan juga membatalkan hampir semua laluan antarabangsa yang tidak menguntungkan. Ia juga menjadwalkan ulang semua waktu penerbangannya dan mengubah model operasinya dari perkhidmatan titik ke titik perkhidmatan ke perkhidmatan hab dan spoke. Selain itu, syarikat penerbangan itu memulakan Project Omega dan Project Alpha untuk meningkatkan rangkaian dan pengurusan pendapatan syarikat. Penekanan telah diberikan pada enam bidang: harga, manajemen pendapatan, penjadualan jaringan, membuka etalase, strategi musim rendah dan pengelolaan distribusi. MAS kemudian mendorong pembelian pesawat baru, menggunakan lebihan wang tunai sebanyak RM5.3 bilion untuk akhirnya membeli pesawat berbadan sempit dan pesawat berbadan lebar yang baru.[31]

Kerana pelantikan Idris Jala ke kabinet pada bulan Ogos 2009, Tengku Azmil Zahruddin mengambil alih jawatan sebagai CEO baru syarikat penerbangan itu.[32] Pada bulan Disember tahun itu, MAS mengumumkan pembelian 15 pesawat Airbus A330 baru, dengan pilihan untuk 10. pesawat lagi. Dijangka akan dihantar antara 2011 dan 2016, mereka akan beroperasi di laluan jarak jauh ke Asia timur, Australia , dan Timur Tengah. Rancangan syarikat penerbangan itu adalah untuk menjalankan pesawat Airbus A380, yang kemudian diperkenalkan pada tahun 2012, pada rute jarak jauh, pesawat A330 pada jarak jarak menengah, dan Boeing 737 pesawat jarak pendek laluan.[33]

2011–2014: Ketidak Keuntungan yang ketiga, kerugian pesawat di tahun 2014[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines Airbus A380-800, dimana ia memasuki Armada di Tahun 2012

MAS mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM2.52 bilion pada tahun 2011, yang merupakan yang terbesar dalam sejarah syarikatnya, disebabkan oleh kenaikan kos bahan bakar dan salah urus.[34] Penyusunan semula utama menyaksikan pelantikan CEO baru, Ahmad Jauhari Yahya, pada bulan September 2011. Satu diantara inisiatif pertama untuk menghentikan kerugian ialah rasionalisasi rangkaian. Syarikat itu menghentikan perkhidmatan ke Surabaya, Karachi, Dubai, Dammam[35] dan Johannesburg.

Pada Februari 2013, MAS melaporkan keuntungan bersih RM51.4 juta untuk suku keempat. Prestasi kewangan syarikat penerbangan yang meningkat tahun lalu disebabkan terutamanya oleh program rasionalisasi laluannya, yang menyaksikan penurunan keseluruhan ASK sebanyak 8%. Ini dipadankan dengan pengurangan marginal pendapatan 1% kepada RM13.76 bilion pada tahun 2012 dan faktor kerusi kekal pada 74.5%. ASK yang dikurangkan juga membantu MAS mencatatkan penurunan perbelanjaan sebanyak 14%.[36]

Syarikat penerbangan itu berusaha untuk mengurangkan kos untuk bersaing dengan gelombang syarikat penerbangan tambang murah baru di rantau ini. Syarikat penerbangan itu kehilangan RM443.4 juta (AS $137.4 juta) pada suku pertama 2014. [37] Suku kedua—yang pertama selepas Kehilangan penerbangan 370 - menyaksikan kerugian RM307.04  juta (US $97.6 juta), yang mewakili kenaikan 75% berbanding kerugian dari suku kedua 2013.[38] Akibatnya, MAS tidak memperoleh keuntungan sejak 2010. [38] Dalam tiga tahun sebelumnya, syarikat penerbangan itu telah menempah kerugian: RM1.17 miliar (AS $356 juta) pada tahun 2013, RM433 juta pada tahun 2012, dan RM2.5 bilion pada tahun 2011.[39] Penganalisis industri menjangkakan MAS akan kehilangan pangsa pasar lebih jauh dan menghadapi persekitaran yang mencabar untuk menonjol daripada pesaing ketika menangani keadaan kewangan mereka. [39] Saham syarikat, turun sebanyak 20% berikutan hilangnya Penerbangan & nbsp; 370, turun 80% dalam tempoh lima tahun sebelumnya, yang berbeza dengan kenaikan di pasaran saham Malaysia sekitar 80% dalam tempoh yang sama. [40]

Sebulan selepas kehilangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Ahmad Jauhari Yahya mengakui bahawa penjualan tiket telah menurun tetapi tidak memberikan perincian. Ini mungkin sebahagiannya disebabkan oleh penangguhan kempen iklan syarikat penerbangan berikutan penghilangan tersebut. Di China, di mana majoriti mangsa Penerbangan 370 berasal, tempahan di Malaysia Airlines turun 60% pada bulan Mac.[40] Dia mengatakan bahawa dia tidak pasti kapan syarikat penerbangan itu dapat memperbaiki imejnya, tetapi syarikat penerbangan itu diinsuranskan dengan secukupnya untuk menampung kerugian kewangan yang timbul dari kejadian itu.[37][39] Pada bulan Ogos, syarikat penerbangan itu memberi amaran mengenai pendapatan separuh masa kedua yang buruk, dengan alasan penurunan 33% dalam purata tempahan mingguan berikutan kehilangan Penerbangan 17. [38] Media melaporkan bahawa beberapa penerbangan sebahagian besarnya kosong dan syarikat penerbangan telah menurunkan harga jauh di bawah pesaing di beberapa laluan utama.[40][41] Bahkan sebelum terhempasnya Penerbangan 17, banyak penganalisis dan media menyarankan agar Malaysia Airlines perlu menjenamakan semula dan memperbaiki imejnya dan/atau memerlukan bantuan kerajaan untuk kembali ke keuntungan.[42][43][44][45][46] Pada 8 Ogos, perdagangan saham syarikat ditangguhkan sementara ketika Khazanah Nasional - pemegang saham majoriti (69.37%)[47] dan cabang pelaburan yang dikendalikan oleh kerajaan Malaysia — meminta agar Lembaga Pengarah MAS melakukan proses pengurangan modal yang terpilih (misal pembelian balik atau batalkan stok pemegang saham lain);[48] Khazanah mengumumkan akan membelanjakan 1.38 bilion ringgit (AS $431 juta; 27 sen sesaham) untuk memberi ganti rugi kepada pemegang saham minoriti (premium 12.5% ​​dari harga penutupan 7 Ogos).[49][50][51] Pada masa itu, Khazanah Nasional tidak banyak mengumumkan rancangannya untuk syarikat penerbangan itu kecuali bahawa syarikat penerbangan itu mempunyai "keperluan pendanaan yang besar" [49] dan bahawa "kajian semula dan penstrukturan semula" [49] diperlukan.

Pada 29 Ogos, Khazanah mengeluarkan laporan, Membangun Kembali Ikon Nasional: Pelan Pemulihan MAS,[52] yang menggariskan rancangan mereka untuk penstrukturan semula MAS dan proses menyelesaikan pengambilalihan. Kira-kira 6,000 pekerjaan (sekitar 30% tenaga kerja MAS) akan dihapuskan dan rangkaian laluan syarikat penerbangan akan menyusut untuk memberi tumpuan kepada destinasi serantau daripada laluan jarak jauh yang tidak menguntungkan.[53] Khazanah merancang untuk menyah senarai syarikat penerbangan dari bursa saham Malaysia pada akhir tahun 2014 dan merancang untuk mengembalikannya kepada keuntungan menjelang akhir tahun 2017, menyenaraikan semula syarikat penerbangan pada tahun 2018 atau 2019. [53] Pada dari sisi perniagaan/undang-undang, Khazanah berhasrat untuk memindahkan operasi, aset, dan liabiliti yang relevan dari Malaysian Airline System Berhad ke syarikat baru (tidak ada nama yang tertera dalam dokumen) menjelang Julai 2015. [52] :2

2015 – sekarang: Renasionalisasi, penyusunan semula, dan penjenamaan semula[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines Airbus A350-900 di Lapangan Terbang Antarabangsa London Heatrow di Tahun 2019

Pada bulan Mei 2015, diumumkan bahawa syarikat penerbangan akan dipindahkan ke "Malaysia Airlines Berhad" (MAB) yang baru ditubuhkan pada 1 September 2015, dengan penjenamaan semula syarikat penerbangan juga bermula pada hari itu. Syarikat baru akan melihat tenaga kerja yang dikurangkan dan rangkaian laluan yang disesuaikan dengan fokus pada Asia menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya yang baru dilantik, Christoph Mueller. Dia juga mengumumkan bahawa Malaysia Airlines menjual sebahagian Airbus A380 untuk dijual.[54]

Empat bulan kemudian, MAB mengumumkan bahawa mereka akan menambah empat pesawat Airbus A350-900 baru ke armada mereka pada akhir 2017 hingga pertengahan tahun 2018. Pesawat ini akan disewa dari Perbadanan Pajakan Udara.[55] Syarikat penerbangan itu juga menjangkakan akan menambah dua lagi pesawat A350-900 serta dua Airbus A330-900neo pada masa akan datang.[56] MAB kemudian mengumumkan bahawa ia akan menjalani perbaikan jenama yang melibatkan nama, logo dan warna baru untuk pesawatnya, dengan perubahan yang akan dilancarkan pada tarikh yang tidak diketahui.[57]

Pada bulan April 2016, Ketua Pegawai Eksekutif Christoph Mueller mengundurkan diri dari jawatannya setelah kurang dari satu tahun memimpin usaha penyusunan semula syarikat penerbangan itu, dengan alasan perubahan keadaan peribadi. Mueller pada awalnya merancang untuk terus berkhidmat sebagai CEO hingga September 2016 dan terus berada di dewan syarikat penerbangan sebagai pengarah bukan eksekutif untuk mengawasi peralihan menjadi CEO baru.[58] Kemudian diumumkan bahawa Peter Bellew telah mengambil alih Mueller sebagai ketua baru berkuatkuasa pada 1 Julai 2016,[59] dengan berkesan mengurangkan tempoh Mueller selama dua bulan lagi.

Pada bulan April 2017, Malaysia Airlines mengumumkan bahawa seluruh armada syarikat penerbangan akan dijejaki dengan sistem pengesanan penerbangan satelit.[60][61][62]

Pada bulan Oktober 2017, pengumuman yang tidak dijangka dibuat bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Peter Bellew akan kembali ke Ryanair sebagai Ketua Pegawai Operasi untuk membantu menyelesaikan masalah juruterbang. Bellew bekerja sebagai pengarah operasi penerbangan di Ryanair sehingga 2014. Keputusan Bellew untuk meninggalkan Malaysia Airlines datang lebih kurang setahun setelah mantan ketua eksekutif Christoph Mueller meninggalkan syarikat penerbangan itu dengan alasan keadaan peribadi setahun setelah disewa dalam misi tiga tahun untuk memulihkan negara- firma terkawal.[63] Pelantikan pengganti Mueller, Kapten Izham Ismail, yang bertugas sebagai ketua pegawai operasi syarikat penerbangan sebelum penunjukan, diumumkan beberapa hari kemudian.[64]

Pada 6 April 2020, dilaporkan bahawa firma ekuiti swasta Malaysia Golden Skies Ventures telah membuat tawaran sebanyak AS $2.5 bilion untuk mengambil alih Malaysia Airlines semasa Pandemik COVID-19.[65]

Pada Oktober 2020, dengan pandemik COVID-19, Malaysia Airlines memerlukan kira-kira RM1 bilion modal setiap tahun jika kerajaan berhasrat untuk mengekalkan operasinya di bawah struktur semasa.[66]

Asal usul Malaysia Airlines, logo dan garis masa livery korporat
Malaysia-Singapore Airlines Boeing 737-100 (1966-1972)
Malaysian Airline System Boeing 707-300 (1972-1987)
Malaysia Airlines McDonnell Douglas DC-10-30 (1987-2012)
Malaysia Airlines Airbus A350-900 (2012-kini)

Sejarah Singkat[sunting | sunting sumber]

Pesawat Boeing 777-200ER(9M-MRF) Malaysia Airlines

Pada 12 Oktober 1937, sebuah syarikat perkapalan enjin stim singapura yang berpusat di Liverpool dan Imperial Airways telah menghantar permohonan kepada kerajaan penjajah di Pulau Pinang dan Singapura untuk memulakan penerbangan berjadual yang menghubungkan kedua-dua bandar ini. Malayan Airways Limited (MAL) telah ditubuhkan namun perkhidmatan berbayar untuk penumpang yang pertama sekali hanya dapat diperkenalkan 10 tahun kemudiannya pada 2 Februari 1947 dan penerbangan sulung yang hanya membawa 5 orang penumpang ini adalah untuk ke Kuala Lumpur, bukan Pulau Pinang. Dalam tahun yang sama, MAL meluaskan operasi penerbangannya ke Jakarta, Medan, Palembang dan Saigon daripada hub utamanya di Singapura.

Pada tahun 1957, syarikat penerbangan ini dijadikan syarikat milik kerajaan. Dengan ketibaan pesawat Bristol Britannia yang mampu membawa 84 penumpang pada tahun 1960, syarikat penerbangan ini memulakan operasi jarak jauh pertamanya ke Hong Kong.

Apabila negara Malaysia ditubuhkan, nama syarikat ini ditukar kepada Malaysian Airways Limited pada November 1963. Kemudian, apabila Singapura berpisah daripada Kesatuan Malaysia pada 9 Ogos 1965, kerajaan Malaysia dan Singapura mengambil alih saham majoriti daripada BOAC dan pemegang saham yang lain dan syarikat ini bertukar nama menjadi Penerbangan Malaysia-Singapura.

Selepas 20 tahun memulakan operasinya, syarikat ini telah menggunakan pelbagai jenis pesawat seperti Comet IV, enam Fokker F27, lapan Douglas DC-3 dan dua Twin Pioneers dan mempunyai tenaga kerja seramai 2,400 orang. Pada 3 April 1971, syarikat penerbangan ini dibahagikan kepada dua syarikat, iaitu Singapore Airlines dan Malaysia Airlines Systems (MAS). Menjelang tahun 1972, MAS telah meluaskan operasi kepada lebih 34 destinasi domestik dan enam destinasi antarabangsa.

Pada 15 Oktober 1987, nama perdangangan syarikat ini ditukar kepada Malaysia Airlines.

Maklumat korporat[sunting | sunting sumber]

Ibu Penjabat[sunting | sunting sumber]

ibu Penjabatan Malaysia Airlines
Pesawat Boeing 747-400 milik Malaysia Airlines

Malaysia Airlines telah disenaraikan dalam Bursa Malaysia di bawah nama Malaysian Airlines System berhad. Ibu syarikatnya adalah Penerbangan Malaysia Berhad. Syarikat penerbangan ini telah mengalami kerugian selama beberapa tahun akibat kenaikan harga minyak dan pengurusan yang tidak cekap. Kerajaan Malaysia telah merombak operasi syarikat penerbangan ini dan Idris Jala telah dilantik sebagai CEO yang baru pada 1 Disember 2005. Di bawah kepimpinan beliau, Malaysia Airlines telah membentangkan Business Turnaround Plan (BTP) pada Februari 2006 yang telah mendedahkan kekurangan hasil, rangkaian yang tidak berkesan dan tahap produktiviti staff yang rendah. Bangunan ibu pejabat Malaysia Airlines yang pernah dijadikan hiasan pada wang kertas RM20 pada suatu masa dahulu telah dijual. Ibu pejabat korporat Malaysia Airlines kini terletak di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang, Selangor.

Saham syarikat penerbangan ini dipegang oleh Penerbangan Malaysia Berhad (PMB) (64.43%), Employees Provident Fund Board (10.72%), Amanah Raya Nominees (Tempatan) Sdn Bhd (5.69%), State Financial Secretary Sarawak (2.71%) dan Warisan Harta Sabah (2.4%). Syarikat ini mempunyai 19,546 kakitangan pada Mac 2007.

Malaysia Airlines mempunyai ibu pejabat dan pejabat berdaftar di tingkat pertama Bangunan Pentadbiran, Zon Sokongan Selatan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, di wilayah Lembah Klang.[67]

Sebelumnya ibu pejabat syarikat penerbangan berada di tingkat tiga Kompleks Pentadbiran MAS di Subang Airport,[68][69] di Subang.[70] Sebelum pembinaan ibu pejabat MAS Kuala Lumpur, syarikat penerbangan menyewa ruang di ibu pejabat UMBC.[71] Syarikat penerbangan ini mempunyai ibu pejabat korporat tetap di Bangunan MAS,[72] memiliki 34 tingkat[70][71] bangunan yang dimilikinya di sepanjang Jalan Sultan Ismail.[71][70] In 2005 The Star said that the building was "reported to be worth between RM300mil and RM350mil."[71]

Pada tahun 2006, syarikat penerbangan itu memindahkan ibu pejabatnya dari bangunan Kuala Lumpur ke bekas ibu pejabat di Subang. [70] Channel News Asia menyatakan bahawa syarikat penerbangan itu "terpaksa" menjual bekas ibu pejabat.[73]

Pada tahun 2010, Permodalan Nasional Berhad membeli Bangunan MAS dari syarikat penerbangan. Pemilik baru merancang untuk merombak bangunan itu, dengan memasang blok pangsapuri hotel lima bintang dan menaik taraf pejabat ke Gred A ++.[74]

Anak syarikat[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines mempunyai lebih 20 badan naungan dan badan bersekutu termasuk:

Syarikat Jenis Aktiviti utama Diperbadankan di Saham Equiti Kumpulan
Malaysia Airlines Cargo Sdn. Bhd Subsidiari Kargo Malaysia 100%
MASWings Sdn. Bhd. Subsidiari Airline Malaysia 100%
Firefly Sdn. Bhd. Subsidiari Airline Malaysia 100%
MAS Aerotechnologies Sdn Bhd Subsidiari MRO Malaysia 100%
MAS Golden Holidays Sdn Bhd Subsidiari Tour operator Malaysia 100%
Malaysian Aerospace Engineering Sdn Bhd Subsidiary Engineering Malaysia 100%
MAS Academy Sdn Bhd Subsidiary Flight school Malaysia 100%
Abacus Distribution Systems (Malaysia) Sdn Bhd Subsidiari Computer reservation system Malaysia 80%
Taj Madras Air Catering Limited Associate Catering India 20%
MAS Catering (Sarawak) Sdn Bhd Subsidiari Catering Sarawak 60%
LSG Sky Chefs Associate Syarikat pegangan Malaysia 30%
Syarikat Jenis Aktiviti utama Diperbadankan di Saham Ekuiti Kumpulan
Malaysia Airlines Cargo Sdn. Bhd Subsidiary Cargo Malaysia 100%
GE Engine Services Malaysia Associate Engine Overhaul Malaysia 30%
MASwings Sdn. Bhd. Subsidiary Airline Malaysia 100%
Firefly Sdn. Bhd. Subsidiary Airline Malaysia 100%
MAS Aerotechnologies Sdn Bhd Subsidiary Dormant Malaysia 100%
MAS Golden Holidays Sdn Bhd Subsidiary Dormant Malaysia 100%
Malaysian Aerospace Engineering Sdn Bhd Subsidiary Dormant Malaysia 100%
MAS Academy Sdn Bhd Subsidiary Dormant Malaysia 100%
Abacus Distribution Systems (Malaysia) Sdn Bhd Subsidiary Computer reservation system Malaysia 80%
Taj Madras Flight Kitchen Limited Associate Catering India 20%
MAS Awana Services Sdn Bhd Subsidiary Catering and cabin handling services Malaysia 60%
Brahim's Airline Catering, formerly known as LSG Sky Chefs Associate Catering, cabin handling and cleaning services Malaysia 30%

Perikatan[sunting | sunting sumber]

Pada Ogos 2011, Malaysia Airlines bersetuju menjalin perikatan dengan AirAsia melalui pertukaran saham. Pada Tahun 2013, syarikat ini menyertai Oneworld.[75]

Sorotan kewangan[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines mengalami kerugian RM1.25 bilion pada tahun 2005. Pada tahun 2006, Business Turnaround Plan diperkenalkan untuk menghidupkan semula syarikat penerbangan tersebut. Pada akhir program pemulihan syarikat penerbangan, pada tahun kewangan 2007, Malaysia Airlines memperoleh keuntungan bersih RM851 juta: kenaikan RM987 juta berbanding kerugian RM134 juta pada tahun 2006, menandakan keuntungan tertinggi syarikat penerbangan nasional dalam sejarah 60 tahun . Pencapaian itu diiktiraf sebagai kisah pemulihan syarikat penerbangan terbaik di dunia pada tahun 2007, dengan Malaysia Airlines dianugerahkan penghargaan Phoenix oleh Penton Media Air Transport World.[76]

Malaysia Airlines financial highlights.[77]
Tahun berakhir Hasil
(RM '000)
Perbelanjaan
(RM '000)
Keuntungan/(Kerugian) selepas Cukai
(RM '000)
Dana pemegang saham
(RM '000)
EPS selepas Cukai
(cents)
31 March 2002 8,864,385 8,872,391 336,531 2,562,841 38.7
31 March 2003 8,780,820 8,591,157 461,143 3,023,984 36.8
31 March 2004 11,364,309 11,046,764 326,079 3,318,732 26.0
31 December 2005 9,181,338 10,434,634 (1,251,603) 2,009,857 (100.2)
31 December 2006 13,407,240 13,641,880 (133,737) 1,873,425 (10.9)
31 December 2007 15,232,741 14,404,400 852,743 3,934,893 58.1
31 December 2008 15,570,141 15,299,234 271,795 4,119,822 14.6
31 December 2009 11,605,511 12,288,452 522,948 699,693 25.3
31 December 2010 13,585,559 13,485,355 237,346 3,524,166 7.2
31 December 2011 13,901,421 16,485,693 (2,521,325) 1,042,508 (75.5)
31 December 2012 13,756,411 14,162,738 (430,738) 2,123,144 (6.1)
31 December 2013 15,121,204 16,314,775 (1,168,839) 4,033,923 (8.7)

Penjenamaan (Versi Utama)[sunting | sunting sumber]

Dari akhir 1990-an hingga 2007, Malaysia Airlines menggunakan slogan "Melampaui Harapan" untuk menjenamakan dirinya di peringkat antarabangsa.[petikan diperlukan] Pada tahun 2008, slogan strategi penjenamaan baru menjadi "Lebih daripada sekadar kod syarikat penerbangan. MH adalah Hospitaliti Malaysia", untuk menekankan keramahan kru kabinnya dan bukannya rangkaian dan kelas kabin syarikat penerbangan.[78]

Sejak 2013, syarikat penerbangan ini menggunakan slogan "Perjalanan dibuat oleh orang yang anda kunjungi". Namun, dengan permulaan Penerbangan 370 dan Penerbangan 17, syarikat penerbangan telah menggunakan sejumlah slogan termasuk "#keepflying" dan "#flyinghigh".[79] Slogan baru, "Keramahan Malaysia Bermula Dengan Kami", dilancarkan pada tahun 2018.[80]

Imej korporat (Versi Utama)[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines memperkenalkan reka bentuk Sarong Kebaya pada 1 Mac 1986[81] untuk pramugari wanita. Ia direka oleh School of Fashion di Institut Teknologi Mara (Bahasa Melayu: Institut Teknologi Mara) dan kemudian dikenali sebagai Universiti Teknologi Mara (Bahasa Melayu: Universiti Teknologi Mara). Bahan batik menggambarkan motif "kelarai", yang merupakan corak tenun buluh. Ia muncul di latar dengan warna seragam dasar yang lembut. Menarik pada motif "kelarai" adalah campuran flora Malaysia, seperti cempaka, melati dan daun bunga raya. Motif Sarawak geometri digunakan untuk kerah baju , tepi lengan dan "sarung". Pada bulan Januari 1993, warna batik diperbaiki untuk melengkapi warna seragam baru. Pramugari lelaki memakai jaket warna kelabu.[82]

logo korporat (Versi Utama)[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines Boeing 777-200ER, menanggung warna (Livery) lama, mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong

Sejarah syarikat penerbangan bermula pada tahun 1937, ketika Malayan Airways Limited didaftarkan sebagai syarikat. Operasi terbang dimulakan pada tahun 1947, dengan pesawat yang mempunyai simbol harimau bersayap. Logo baru diperkenalkan dengan pembentukan Syarikat Penerbangan Malaysia-Singapura pada tahun 1966[petikan diperlukan], yang menampilkan inisial nama syarikat penerbangan, MSA.

Pada tahun 1971, MSA berpecah menjadi dua syarikat penerbangan, masing-masing dengan dasar dan objektifnya sendiri, yang membawa kepada kelahiran syarikat penerbangan bendera Malaysia, Sistem Penerbangan Malaysia (MAS). Nama itu dipilih kerana, dalam bentuk singkatan, MAS (seperti di E MAS) dalam bahasa Melayu bermaksud emas, untuk melambangkan perkhidmatan yang berkualiti. Logo korporat berdasarkan wau bulan (layang-layang bulan) akhirnya diterima pakai pada tahun-tahun berikutnya.

Logo korporat baru yang direka oleh Dato' Johan Ariff dari Johan Design Associates diperkenalkan pada 15 Oktober 1987, yang mengekalkan intipati layang-layang bulan, kini dengan penampilan menyapu dicukur yang dicat dengan warna merah (atas) dan biru (bawah).[83] Bersama dengan logo korporat baru, gaya jenis baru-MALAYSIA, telah dibuat. Ia dicetak miring sejajar dengan logo untuk menonjolkan kelajuan dan arah. Dalam gaya korporat ini, huruf M, A dan S mengandung keratan berwarna merah untuk menandakan inisial nama berkanun syarikat penerbangan, Sistem Penerbangan Malaysia (MAS). Mereka ditambahkan setelah reka bentuk asalnya ditolak oleh mantan Perdana Menteri Mahathir Mohamad.[petikan diperlukan] Pengenalan biru ke logo merah asli mempunyai kepentingan nasional. Merah dan biru membelah sama di tengah untuk menunjukkan keseimbangan.

Malaysia Airlines Boeing 737-800 dengan Livery terkini

Bermula tahun 2010, semua pesawat Airbus A330 dan Boeing 737 baru milik Malaysia Airlines menggunakan rangkaian penerbangan standard baru yang menampilkan dua jalur merah dan biru yang muncul dari bahagian bawah pesawat. Wau bulan di ekornya juga segar. Walaupun masih menampilkan tampilan belakang yang dicukur dengan warnanya merah dan biru, ekornya diperpanjang sehingga tampak berkembar. Lebih-lebih lagi, nama syarikat penerbangan di pesawat ditunjukkan sepenuhnya tidak seperti sebelumnya dan sepenuhnya berwarna biru.[84]

Pada tahun 2012, logo korporat wau bulan merah dan biru diperbaharui. Wau bulan baru menghadap dari kiri ke kanan, seperti yang terdapat pada logo 1971 yang asli, dan ekornya telah diperpanjang. Pada mulanya, syarikat penerbangan itu menetap dengan warna biru wau bulan tetapi sejak itu ia mengembalikannya ke bentuk merah dan biru. Tanda kata juga telah dimodernisasi dengan jenis huruf baru dan perkataan "syarikat penerbangan" kini disajikan dengan huruf kecil.[85] Pada tahun yang sama, syarikat penerbangan juga melancarkan livery baru dan eksklusif untuk armada Airbus A380 untuk menonjolkan syarikat penerbangan utama syarikat penerbangan itu. Ia menampilkan wau bulan berwarna biru di ekor dan jalur pita biru di badan pesawat dan mesin, nama syarikat penerbangannya juga berwarna biru.[86]

Pakatan[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines Airbus A330-300 dengan Imej livery Oneworld

Pada bulan Ogos 2011, Malaysia Airlines bersetuju untuk bekerjasama dengan AirAsia melalui pertukaran pembahagian. Pertukaran saham antara pemegang saham utama Malaysia Airlines dan AirAsia kemudian dibatalkan pada Mei 2012 kerana tentangan dari pihak tertentu kakitangannya.[87]

Pada 1 Februari 2013, Malaysia Airlines menjadi anggota pakatan Oneworld, dengan itu menambah 16 destinasi baru ke dalam peta pakatan tersebut. Malaysia Airlines kini dapat menerbangkan penumpangnya ke lebih 842 destinasi di 156 negara.[88]

Penjenamaan (Versi Lainnya)[sunting | sunting sumber]

Imej korporat (Versi Lainnya)[sunting | sunting sumber]

Rekaan Sarong Kebaya ini telah diperkenalkan pada 1 Mac 1986. Seragam ini telah direka oleh Fakulti Fesyen Institut Teknologi Mara, yang kini dikenali sebagai Universiti Teknologi Mara. Corak batik yang digunakan menggambarkan motif kelerai ataupun anyaman buluh. Corak ini menjadi latar belakang dan bersatu dengan warna asas seragam tersebut. Kemudian, beberapa corak flora asli Malaysia seperti cempaka, jasmin, dan daun-daun bunga raya disulam pada motif “kelerai” tersebut. Motif geometri Sarawak digunakan pada kelim-kelim baju, hujung lengan dan kain sarong. Pada 1 Januari 1993, warna batik ini dicantikkan lagi untuk dipadankan dengan warna seragam baru pramugaranya.

Krew Penerbangan Malaysia
Kod Warna untuk pramugari
 • Sarong kebaya dengan bunga kuning untuk Inflight Supervisor.
 • Sarong kebaya dengan bunga merah jambu untuk Chief Stewardesses, Leading Stewardesses, dan Flight Stewardesses.
 • Sarong kebaya dengan bunga magenta untuk pegawai pengurusan di lapangan terbang.
Kod Warna untuk pramugara
 • Warna Ottanio gelap untuk Inflight Supervisor, Chief Stewards, Leading Stewards, dan Flight Stewards.
 • Warna Ottanio terang untuk pegawai pengurusan lelaki di lapangan terbang.

Logo korporat (Versi Lainnya)[sunting | sunting sumber]

Sejarah syarikat penerbangan ini bermula pada 1937 apabila Malayan Airways Limited didaftarkan sebagai sebuah syarikat. Operasi penerbangan bermula pada 1947 menggunakan pesawat membawa simbol Harimau Bersayap. Pada tahun 1963, syarikat penerbangan ini telah dinamakan Malaysian Airways Limited apabila Persekutuan Malaysia ditubuhkan. Dalam masa yang sama, Borneo Airways Limited juga diserap masuk ke dalam Malaysia Airways Limited.

Pada 1965, dengan perpisahan politik Singapura daripada Malaysia, terdapat penglibatan yang berterusan daripada kerajaan Malaysia dan Singapura dalam syarikat penerbangan ini. Pada 1967, syarikat penerbangan ini dinamakan semula sebagai Malaysia-Singapore Airline Limited (MSA) lalu menjadi syarikat penerbangan kebangsaan yang dikongsi oleh kedua-dua negara dengan logo yang baru diperkenalkan. Pada tahun 1971, Malaysia-Singapore Airline Limited telah dipecahkan kepada dua syarikat penerbangan, masing-masing dengan polisi dan objektif yang tersendiri, dan terlahirlah syarikat penerbangan Malaysia iaitu Malaysian Airlines System (MAS) pada 3 April 1971. Nama tersebut dipilih kerana singkatan kepada nama tersebut (MAS) bermaksud emas dalam Bahasa Melayu, yang juga menggambarkan perkhidmatan yang berkualiti.

Logo korporat Malaysia Airlines baru direka oleh Institut Teknologi MARA telah diperkenalkan pada 15 Oktober 1987. Selaras dengan logo korporat baru, taip terbaru juga diperkenalkan - MALAYSIA. Tulisan ini ditulis dalam bentuk italic supaya bersesuaian dengan logo untuk melambangkan arah tujuan serta kelajuan. Abjad-abjad MAS dalam taip terbaru ini diletakkan sedikit warna merah yang menandakan nama asal syarikat tersebut, Malaysia Airlines System (MAS) selepas rekaan asalnya tidak diluluskan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Penggunaan warna biru yang ditambah pada warna asal merah mempunyai nilai kebangsaan. Warna merah dan biru ini dibahagikan pada garisan tengah logo untuk melambangkan kesaksamaan.

Destinasi[sunting | sunting sumber]

Pesawat Boeing 747-400 dengan warna khas
Malaysia Airlines di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

[89]

Malaysia Airlines mula dirombak di bawah Business Turnaround Plan (BTP). Pelan ini dibuat berdasarkan hub-and-spoke approach dan juga polisi terbaru kerajaan iaitu Polisi Rasionalisme Penerbangan Domestik. Ini menyebabkan route domestik Malaysia Airlines berkurangan daripada 118 kepada 22 route dan route antarabangsa juga berkurangan daripada 114 kepada 90. Pelan penstrukturan semula untuk penerbangan domestik bermula Ogos 2006 manakala penstrukturan semula penerbangan antarabangsa dijalankan mengikut fasa-fasa. Fasa pertama akan mengembalikan semua laluan penerbangan antarabangsa ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur sebagai hub utama dan fasa kedua akan menamatkan perkhidmatan pada route yang ternyata tidak menguntungkan.

Pelan tersebut bukan sahaja untuk mengurangkan penerbangan-penerbangan syarikat ini, tetapi juga untuk memperbaiki hubungan dan kekerapan laluar sasaran. Sebelum ini, Malaysia Airlines hanya menjalankan operasi penerbangan sebanyak 2 bank ketibaan dan perlepasan, namun sejak Ogos 2006, syarikat ini mengendalikan 4 bank penerbangan setiap hari. Syarikat juga telah melancarkan jadual penerbangan baru yang efektif sejak Ogos 2006 untuk menjamin hubungan laluan yang lebih baik.

Perjanjian perkongsian kod[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines menjalin perkongsian kod dengan syarikat penerbangan berikut:[90]

Perjanjian antara talian[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines mempunyai Perjanjian antara talian dengan syarikat penerbangan berikut:[96]

Galeri Armada Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines (MH)[sunting | sunting sumber]

Destinasi Malaysia Airlines (MH)[sunting | sunting sumber]

Penerbangan Malaysia terbang ke destinasi berikut setakat 2021 [98].

Hab utama dan Hab sekunder
Negara Negeri / Wilayah Persekutuan / Wilayah / Daerah / Kawasan Bandar Kod IATA Kod ICAO Lapangan Terbang Nota Rujukan dan Penanda
Arab Saudi Arab Saudi Jeddah Jeddah JED OEJN Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdulaziz Penumpang [99][100]
Al Madinah Madinah MED OEMA Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad Bin Abdulaziz Penumpang [101][102]
Australia Australia Australia Selatan Adelaide ADL YPAD Lapangan Terbang Antarabangsa Adelaide Penumpang [103][104]
Queensland Brisbane BNE YBBN Lapangan Terbang Brisbane Penumpang [105][106]
Victoria Melbourne MEL YMML Lapangan Terbang Antarabangsa Melbourne Penumpang [107][108]
Australia Barat Perth PER YPPH Lapangan Terbang Perth Penumpang [109][110]
New South Wales Sydney SYD YSSY Lapangan Terbang Antarabangsa Kingsford Smith Penumpang [111][112]
Bangladesh Bangladesh Bahagian Dhaka Dhaka DAC VGHS Lapangan Terbang Antarabangsa Shahjalal Penumpang [113]
Brunei Brunei Daerah Brunei-Muara Bandar Seri Begawan BWN WBSB Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei Penumpang [114]
Filipina Filipina Metro Manila Manila MNL RPLL Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino Penumpang [115]
India India Karnataka Bangalore BLR VOBL Lapangan Terbang Antarabangsa Kempegowda Penumpang [116][117]
Tamil Nadu Chennai MAA VOMM Lapangan Terbang Antarabangsa Chennai Penumpang [118][119]
Wilayah Ibu Negara Nasional Delhi DEL VIDP Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi Penumpang [120][121]
Telangana Hyderabad HYD VOHS Lapangan Terbang Antarabangsa Rajiv Gandhi Penumpang [122][123]
Kerala Kochi COK VOCI Lapangan Terbang Antarabangsa Cochin Penumpang [124][125]
Maharashtra Mumbai BOM VABB Lapangan Terbang Antarabangsa Chhatrapati Shivaji Penumpang [126][127]
Indonesia Indonesia Bali Denpasar DPS WADD Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai Penumpang [128][129]
Banten dan
Jakarta
Jakarta CGK WIII Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta Penumpang [130][131]
Jawa Tengah Kota Surakarta SOC WARQ Lapangan Terbang Antarabangsa Adisumarmo Penumpang [132][133]
Sumatra Utara Medan KNO WIMM Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu Penumpang [134][135]
Riau Pekanbaru PKU WIBB Lapangan Terbang Sultan Syarif Kasim II Penumpang [136][137]
Jawa Timur Surabaya SUB WARR Lapangan Terbang Antarabangsa Juanda Penumpang [138][139]
Jepun Jepun Wilayah Osaka Osaka KIX RJBB Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai Penumpang [140][141]
Tokyo dan
Wilayah Chiba
Tokyo NRT RJAA Lapangan Terbang Antarabangsa Narita Penumpang [142][143]
Kemboja Kemboja Phnom Penh Phnom Penh PNH VDPP Lapangan Terbang Antarabangsa Phnom Penh Penumpang [144]
Korea Selatan Korea Selatan Incheon dan
Kawasan Ibu Negara Seoul
Seoul ICN RKSI Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon Penumpang [145]
Malaysia Malaysia Kedah Kedah Alor Setar AOR WMKA Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim Penumpang [146][147]
Sarawak Sarawak Bandar Miri MYY WBGR Lapangan Terbang Miri Penumpang [148][149]
Labuan Labuan Bandar Victoria LBU WBKL Lapangan Terbang Labuan Penumpang [150][151]
Sarawak Sarawak Bintulu BTU WBGB Lapangan Terbang Bintulu Penumpang [152][153]
Pulau Pinang Pulau Pinang George Town PEN WMKP Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas Penumpang Hab sekunder Malaysia Airlines [154][155]
Johor Johor Johor Bahru JHB WMKJ Lapangan Terbang Antarabangsa Senai Penumpang [156][157]
Kelantan Kelantan Kota Bharu KBR WMKC Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Penumpang [158][159]
Sabah Sabah Kota Kinabalu BKI WBKK Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu Penumpang Hab sekunder Malaysia Airlines [160][161]
Kuala Lumpur Kuala Lumpur dan
Selangor Selangor
Kuala Lumpur KUL WMKK Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Penumpang Hab utama Malaysia Airlines [162][163]
Terengganu Terengganu Kuala Terengganu TGG WMKN Lapangan Terbang Sultan Mahmud Penumpang [164][165]
Pahang Pahang Kuantan KUA WMKD Lapangan Terbang Sultan Haji Ahmad Shah Penumpang [166][167]
Sarawak Sarawak Kuching KCH WBGG Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching Penumpang Hab sekunder Malaysia Airlines [168][169]
Kedah Kedah Pekan Kuah LGK WMKL Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi Penumpang [170][171]
Sabah Sabah Sandakan SDK WBKS Lapangan Terbang Sandakan Penumpang [172][173]
Sarawak Sarawak Sibu SBW WBGS Lapangan Terbang Sibu Penumpang [174][175]
Sabah Sabah Tawau TWU WBKW Lapangan Terbang Tawau Penumpang [176][177]
Myanmar Myanmar Yangon Yangon RGN VYYY Lapangan Terbang Antarabangsa Yangon Penumpang [178]
Thailand Negara Thai Kawasan Metropolitan Bangkok dan
Samut Prakan
Bangkok BKK VTBS Lapangan Terbang Suvarnabhumi Penumpang [179][180]
Phuket Phuket HKT VTSP Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket Penumpang [181][182]
Nepal Nepal Kawasan Kathmandu Kathmandu KTM VNKT Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuvan Penumpang [183]
New Zealand New Zealand Wilayah Auckland Auckland AKL NZAA Lapangan Terbang Auckland Penumpang [184]
Republik China Republik China Taipei dan
Taoyuan
Taipei TPE RCTP Lapangan Terbang Antarabangsa Chiang Kai Shek Penumpang [185][186]
Republik Rakyat China Republik Rakyat China Beijing Beijing PKX ZBAD Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing Daxing Penumpang [187][188]
Guangdong Guangzhou CAN ZGGG Lapangan Terbang Baiyun Penumpang [189][190]
Hong Kong Hong Kong Hong Kong HKG VHHH Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong Penumpang [191][192]
Shanghai Shanghai PVG ZSPD Lapangan Terbang Antarabangsa Pudong Shanghai Penumpang [193][194]
Fujian Xiamen XMN ZSAM Lapangan Terbang Gaoqi Penumpang [195][196]
Singapura Singapura Changi Singapura SIN WSSS Lapangan Terbang Changi Singapura Penumpang [197]
Sri Lanka Sri Lanka Wilayah Barat Colombo CMB VCBI Lapangan Terbang Antarabangsa Bandaranaike Colombo Penumpang [198]
United Kingdom United Kingdom England London LHR EGLL Lapangan Terbang Heathrow London Penumpang [199]
Vietnam Vietnam Bandar Raya Ho Chi Minh Bandar Raya Ho Chi Minh SGN VVTS Lapangan Terbang Antarabangsa Tan Son Nhat Penumpang [200][201]
Hanoi Hanoi HAN VVNB Lapangan Terbang Antarabangsa Noibai Penumpang [202][203]

Pesawat[sunting | sunting sumber]

Armada[sunting | sunting sumber]

Sehingga Mac 2020, Malaysia Airlines memiliki sejumlah 81 pesawat aktif dalam armadanya, yang terdiri daripada semua Armada-Boeing jet berbadan sempit (48 pesawat) dan semua Armada-Airbus jet badan lebar (33 pesawat).[204]

Penumpang[sunting | sunting sumber]

Seperti pada Ogos 2018, pesawat Penerbangan Malaysia terdiri daripada berikut:[205]

Airbus A330-200

[206]

Airbus A330-300, sering digunakan untuk beroperasi di laluan yang berjarak sederhana panjang
Airbus A350-900
Airbus A380 Penerbangan Malaysia berlepas dari Lapangan Terbang Heathrow London, (2014)
Boeing 737-800, pesawat domestik utama
Pesawat Penerbangan Malaysia
Pesawat Dalam perkhidmatan Tempahan Pilihan Penumpang Enjin Laluan Nota
F C E+ Y Jumlah
Airbus A330-200 [207] 5 1 19 268 287[208] Kuala Lumpur—Auckland[209] Diambil alih dari pesawat Air Berlin.[210]
Tiga pesawat dalam 'Malaysia Negaraku' livery.
Airbus A330-300 [211] 15 27 263 290[212] 2x PW PW4168 Perjalanan pendek-pertengahan antarabangsa Dua buah pesawat dalam livery Oneworld.
Airbus A350-900 [213] 6 4 35 27 220 286[214] 2x Rolls Royce Trent XWB Perjalanan jauh antarabangsa Tiga pesawat dalam livery 'Malaysia Negaraku'.[215][216][217][218]
Airbus A380-800 [219][220] 6 8 66 412 486[221] Rolls Royce Trent 900 Perjalanan jauh antarabangsa
Boeing 737-800 [222] 48 16 144 160[223] 2x CFM56-7B26
2x CFM56-7BE
Perjalanan pendek domestik dan antarabangsa. Masing-masing satu pesawat dalam livery retro 1972,
livery Oneworld,
dan livery 'Malaysia Negaraku'.
Boeing 737 MAX 8 15 TBA Penghantaran dijangka bermula 2019.[224]
Boeing 737 MAX 10 10 TBA Tempahan ditukar daripada tempahan asal 737 MAX 8.[225]
Jumlah 80 26

Kargo[sunting | sunting sumber]

Pesawat Kargo Penerbangan Malaysia
Pesawat Tempahan Jumlah digunakan Pilihan Kapasiti Nota
Airbus A330-200F 0 4 0 53,000 kg 1 buah disimpan
Boeing 747-400F 0 2 0 120,000kg Kedua-dua buah disimpan
Jumlah 6

Galeri Armada Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines (MH)[sunting | sunting sumber]

Hab[sunting | sunting sumber]

Bagi operasi antarabangsa, Penerbangan Malaysia beroperasi melalui hab utamanya di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA). Manakala Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching menjadi hab sekunder bagi operasi domestik.

Perkhidmatan[sunting | sunting sumber]

The Golden Lounge adalah ruang rehat lapangan terbang untuk penumpang Malaysia Business Class "Business Suite", "Business Class" dan "Enrich Platinum" dan "Enrich Gold", layak di dunia dan berkongsi kod ahli rakan kongsi. The Golden Lounges mempunyai bar terbuka dan katering makanan. Terdapat Golden Lounge di seluruh dunia, dan penumpang yang berkelayakan mempunyai keistimewaan di ruang rehat yang dikendalikan oleh rakan kongsi terpilih. Ruang rehat ini menawarkan perkhidmatan seperti pusat perniagaan, katering makanan, bilik tidur dan jagaan kanak-kanak.[227]

Malaysia Airlines' Ruang Rehat Emas (Golden Lounge) kelas pertama (First Class) Di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, selepas pengubahsuaian. Ia dijenamakan semula sebagai Business Suite Golden lounge (Ruang Rehat Emas Suite Perniagaan) pada 12 Disember 2018.

Ruang rehat disediakan di lapangan terbang berikut:

Pada bulan April 2008, syarikat penerbangan melancarkan Regional Golden Lounge baharunya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur untuk penumpang front-end. Dengan ruang rehat yang baharu ini, Malaysia Airlines di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur kini mempunyai tiga ruang rehat: Ruang tunggu Terminal Antarabangsa Satelit, Ruang Tangga Domestik dan Ruang Duduk Wilayah. Antara Mei 2017 dan Februari 2018, Malaysia Airlines melakukan pengubahsuaian yang luas yang menyaksikan ketiga-tiga ruang rehat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur diperbaiki dan diubahsuai. Pengubahsuaian itu selesai dengan pembukaan semula Satelit Antarabangsa Lounge pada bulan Mac 2018.[229]

Kabin[sunting | sunting sumber]

Pramugari Penerbangan Malaysia Airlines

Syarikat penerbangan itu menerima anugerah "Krew Kabin Terbaik Dunia" oleh Skytrax pada tahun 2012, membawa pulang penghargaan antarabangsa sebanyak lapan kali sejak tahun 2001. Semua pesawat Malaysia Airlines mempunyai bahagian kelas ekonomi dan kelas perniagaan, sementara kelas Business Suite hanya terdapat pada pesawat Airbus A380 dan A350.[230]

Suite Kelas Perniagaan[231][sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines' suite Perniagaan Airbus A350

Business Suite Class (sebelumnya dikenali sebagai First Class) hanya ditawarkan pada Airbus A350 dan Airbus A380. Malaysia Airlines menawarkan tempat duduk kelas Business Suite yang paling luas di dunia dengan pesawat A380. The A380s mempunyai lapan suite separuh tertutup dengan televisyen skrin rata 23 inci.[232] Di Airbus A350, syarikat penerbangan ini menawarkan empat suite tertutup penuh dengan pintu, dan kabinet simpanan di sepanjang sisi tempat duduk.[233]

Kelas Perniagaan[sunting | sunting sumber]

Business Class (sebelumnya dikenali sebagai Golden Club Class) boleh didapati di semua armada Malaysia Airlines. Pada tahun 2011, Malaysia Airlines memperkenalkan tempat duduk Kelas Perniagaan baru di Airbus A330-300 baru mereka. Tempat duduk kelas perniagaan serantau yang lebih baru juga diperkenalkan pada Boeing 737-800 untuk digunakan pada rute jarak pendek seperti Kota Kinabalu, Taipei dan Manila.[234] Tempat duduk yang dibuat oleh Recaro di dalam kabin kelas perniagaan Airbus A380-800 baru dikonfigurasi dalam susunan pasangan (2-2-2), dilengkapi dengan daya di tempat duduk dan port USB, serta Select 3000i baru pada Panel skrin sentuh 15,4 inci, sementara Boeing 737-800 dipasang berpasangan (2-2) termasuk Select 3000i baru dan memiliki kemampuan berbaring.

Pada bulan April 2016, Malaysia Airlines memperkenalkan tempat duduk Kelas Perniagaan baru yang disediakan oleh Thompson Aero Seating yang dilengkapi dengan tempat duduk rata sepenuhnya dengan konfigurasi dalam (1-2-1/1-2-2), untuk A330-300 mereka.[235] Tempat duduk yang sama kemudian digunakan pada armada Airbus A350.

Pada bulan Mac 2018, setelah penghantaran armada Airbus A330-200, Malaysia Airlines memperkenalkan satu lagi konfigurasi tempat duduk Kelas Perniagaan yang disimpan dari pengendali pesawat sebelumnya, Air Berlin.[236] Kelas Perniagaan dikonfigurasi dalam tata letak 1-2-1 dengan tempat duduk dari pengeluar, Stelia. Pesawat ini biasanya diterbangkan ke destinasi serantau dengan permintaan tinggi dan Auckland.

Capture from in Malaysia Airline's airplane
Potret Foto dari dalam Pesawat Syarikat Penerbangan Malaysia Airline

Kelas Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Kelas Ekonomi tersedia di semua armada Malaysia Airlines. Sebilangan besar armada, termasuk Airbus A380, Airbus A350-900, Airbus A330-300 dan Boeing 737-800 mempunyai tempat duduk 30–32 inci dan lebar 17–18 inci.[237] Beberapa Boeing 737-800, yang disewakan, tidak memiliki TV peribadi tetapi TV overhead terletak di lorong pesawat dan mempunyai tempat duduk 29–30 inches.[petikan diperlukan] Semua A380s, A350-900s, A330-300s dan Boeing 737-800 yang lebih baharu mempunyai select 3000i di sistem hiburan peribadi dalam penerbangan.

Pada tahun 2010, Kelas Ekonomi Malaysia Airlines dianugerahkan anugerah "Kelas Ekonomi Terbaik Dunia" oleh Skytrax.[238]

'Larangan bayi' dan 'zon bebas kanak-kanak'[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines telah mendapat kritikan dan pujian atas keputusan kontroversialnya untuk melarang kanak-kanak pergi ke kelas atau kabin pesawat tertentu.

Bayi tidak dibenarkan masuk dalam Kelas Pertama dengan Airbus A380 milik Malaysia Airlines kerana ketiadaan bassinet bayi di kabin.[239] Ketua Pegawai Eksekutif, Tengku Azmil Zahruddin menjelaskan polisi itu, dengan mengatakan bahawa syarikat penerbangan itu menerima aduan daripada penumpang Kelas Satu bahawa mereka "menghabiskan wang untuk kelas satu dan tidak dapat tidur kerana bayi menangis".[240]

Malaysia Airlines kemudiannya mendakwa bahawa peningkatan kabin Kelas Pertama agar sesuai dengan tempat duduk baru dan seorang ottoman (yang berganda sebagai tempat duduk pelawat) bermaksud "tiada kemudahan untuk meletakkan keranjang di Kelas Pertama tahun 747-an".[241] Malaysia Airlines juga menyatakan bahawa kanak-kanak di bawah usia 12 tahun tidak boleh melakukan perjalanan di bahagian ekonomi dek atas 70 tempat duduk di A380. "Tempat duduk ekonomi di tingkat atas akan diperuntukkan untuk pelancong perniagaan. Penumpang yang mengiringi anak-anak di bawah 12 tahun akan dikecualikan daripada menempah tempat duduk ini."[242]

Malaysia Airlines mengatakan keputusan "adalah untuk menunjukan zon Kelas Ekonomi di geladak utama, ditingkatkan dan ditetapkan sebagai zon penerbangan keluarga dan anak-anak. Dari perspektif pelanggan yang bepergian dengan keluarga mereka, kemudahan untuk keluarga kelas ekonomi akan menjadi sambutan yang hangat. Dek utama mempunyai lebih banyak kemudahan seperti tandas (8 untuk konfigurasi ekonomi 350 tempat duduk) dan kemudahan lapangan terbang dua aerobridge yang menyokong dek ini juga akan bermaksud penambahan dan penundaan yang lebih cepat/cepat untuk penumpang kumpulan ini."[243]

Hiburan dalam penerbangan[sunting | sunting sumber]

Select ialah sistem hiburan dalam penerbangan Malaysia Airlines. Terdapat tiga jenis Select: Select 3000i, Pemain Media Mudah Alih Select 3000i, dan Select Skrin Utama.

Select 3000i[sunting | sunting sumber]

Semua Malaysia Airlines Airbus A380, Airbus A350-900, Airbus A330-300 dan pesawat Boeing 737-800 yang lebih baru dilengkapi dengan Sistem hiburan dalam penerbangan, Select 3000i, dengan audio dan video tersedia di 14 bahasa. TV peribadi skrin sentuh terdapat di dalam pesawat ini.
Penghantaran baharu pesawat Boeing 737-800 (9M-MX* dan -MS*) akan membawa Select 3000i berdasarkan layar sentuh.
Gadget untuk Hiburan milik Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines

[244]

Pemain Media Mudah Alih Select 3000i
Pemain Media Mudah Alih Pilih 3000i disediakan untuk penumpang Kelas Perniagaan Malaysia Airlines di laluan jarak jauh dan sederhana terpilih ketika dikendalikan oleh pesawat Boeing 737-800 (ML*). Ia membolehkan penumpang pilihan filem, rancangan TV, sukan dan permainan video.[245]

Select Skrin Utama[sunting | sunting sumber]

Digunakan dalam Kelas Ekonomi pada pesawat serantau dan menengah Boeing 737-800 (9M-ML*), yang dilengkapi skrin LCD tarik-turun 15-inci yang dipasang di setiap baris tempat duduk keempat.

Tajaan[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines menandatangani perjanjian penajaan selama 3 tahun dengan kelab Premier League Liverpool FC pada bulan Oktober 2016, yang memberi mereka hak untuk menjadi Mitra Syarikat Penerbangan Global Rasmi. Sebagai tambahan, video iklan selama enam minit dari Malaysia Airlines akan disiarkan semasa permainan rumah di Anfield sehingga musim 2018-2019.[246][247]

Program penerbangan kerap[sunting | sunting sumber]

Program penerbangan kerap Malaysia Airlines dipanggil Enrich oleh Malaysia Airlines. Enrich merangkumi syarikat penerbangan, bank, penerbit kad kredit, hotel dan peruncit di seluruh dunia.

Pengembara yang Diharapkan (Esteemed Traveller)[sunting | sunting sumber]

Logo Rasmi Program Kesetiaan Enrich

[248]

Pada 30 September 1987, syarikat penerbangan ini memperkenalkan program penerbangan kerap Esteemed Traveller. Pada awal 1990-an, Malaysia Airlines, Cathay Pacific, Thai Airways International dan Singapore Airlines melancarkan program penerbangan kerap bersama mereka: Passages. Program bersama ini dibubarkan secara rasmi pada tahun 1999, dan program kerap terbang Enrich memulakan debutnya setelah berpisah dari Passages.

Enrich oleh Malaysia Airlines[sunting | sunting sumber]

Pada 12 Julai 2006, Malaysia Airlines memperkenalkan program penerbangan kerap. Program ini kini dikenali sebagai Enrich oleh Malaysia Airlines (Enrich).[249]

Anggota Enrich memperoleh miles dalam penerbangan yang layak melalui rakan penerbangan Malaysia Airlines dan Enrich:[250]

Insiden dan kemalangan[sunting | sunting sumber]

Perkongsian dan Perjanjian Kod Kongsi[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines — perjanjian perkongsian kod & perkongsian antar talian
Syarikat penerbangan Destinasi
Air India Hyderabad, Los Angeles, Melbourne, Mumbai
Air Mauritius Mauritius, Melbourne
Alitalia Athens, Barcelona, Frankfurt, Geneva, Madrid, Melbourne, Milan, Pulau Pinang, Perth, Rome, Sydney
All Nippon Airways Fukuoka, Kota Kinabalu, Kuching, Langkawi, Narita, Nagoya, Osaka, Pulau Pinang, Sapporo, Sendai
Asiana Airlines Busan, Incheon, Kota Kinabalu, Pulau Pinang
Austrian Airlines Vienna
BMI Belfast, Dublin, Edinburgh, Tesside, Lahore, London, Leeds, Glasgow, Manchester,
Cathay Pacific Hong Kong, Pulau Pinang
China Southern Airlines Beijing, Guangzhou, Shanghai-Pudong
Continental Airlines Special Pro Rate Agreement[263]
Dragon Air Kota Kinabalu, Hong Kong
Egyptair[264] Cairo, Kuala Lumpur
Etihad Airways[265] Abu Dhabi
Garuda Indonesia Darwin, Denpasar, Frankfrut, Jakarta, London, Medan, Paris, Surabaya
Gulf Air Bahrain, Muscat, Kuala Lumpur
KLM Adelaide, Amsterdam, Auckland, Bergen, Brisbane, Brussel, Copenhagen, Gothenburg, Helsinki, Kota Kinabalu, Langkawi, Melbourne, Oslo, Pulau Pinang, Perth, Stavanger, Sydney, Stockholm
Korean Air Incheon, Pulau Pinang
Myanmar Airways International Yangon
Philippine Airlines Cebu, Manila
Qatar Airways Doha
Royal Brunei Airlines Brunei
SilkAir Singapura
Singapore Airlines Singapura
South African Airways[266] Johannesburg
Sri Lankan Airlines Colombo, Kuala Lumpur
Swiss International Airlines Zurich
Thai Airways International Bangkok, Phuket
Transaero Airlines Moscow, Kuala Lumpur
Uzbekistan Airways Tashkent
Virgin Blue[267] Balina Byron, Broome, Cairns, Canberra, Coffs Harbour, Darwin, Frasers Coast, Gold Coast, Hamilton Island, Hobart, Mackay, Newcastle, Rockhampton, Sunshine Coast, Townsville

Kes yang berkaitan dengan Malaysia Airlines[sunting | sunting sumber]

AirAsia, syarikat penerbangan tambang rendah yang berpusat di Malaysia, menuduh Syarikat Penerbangan Singapura mempunyai standard dua kali ganda, ketika ia mendakwa bahawa Kerajaan Singapura berusaha untuk menjauhkannya dari pasaran Singapura,[268] walaupun belum ada kata rasmi bahawa membantah kemasukan Syarikat Penerbangan AirAsia. Sebagai gantinya, Syarikat Penerbangan Singapura telah menyambut[269] pembukaan laluan Singapura-Kuala Lumpur yang didominasinya bersama dengan Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines[270] selama lebih dari tiga dekad, [271] menyumbang sekitar 85% daripada lebih dari 200 penerbangan frekuensi kemudian dikendalikan.[272] Laluan yang sangat menguntungkan bagi LCC kerana jaraknya yang pendek dan lalu lintas yang padat sebagai yang tersibuk keempat di Asia,[273][274] menjadikan bahagian kapasiti Syarikat Penerbangan Singapura di laluan itu menjadi sekitar 46.7%, Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines turun menjadi 25.3%, dan meningkat kepada 17.3% kepada tiga syarikat penerbangan tambang rendah (LLC) yang sekarang dibenarkan di laluan tersebut, dan selebihnya dikongsi oleh tiga syarikat penerbangan lain pada Tarikh 22 September 2008.[275] Bahagian kapasiti Syarikat Penerbangan Singapura turun lebih jauh dari Tarikh 1 Disember 2008 ketika laluan dibuka sepenuhnya, kerana Syarikat Penerbangan Singapura mengumumkan rancangan untuk berkongsi kapasitinya dengan syarikat penerbangan SilkAir.[276] Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines, penentang utama liberalisasi laluan[277] dan dianggap sebagai pihak yang paling rugi (paling terjejas), akan terus berkongsi bersama dengan Syarikat Penerbangan Singapura dan SilkAir di laluan tersebut.[278]

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Malaysia Airlines diperakui sebagai Syarikat Penerbangan 4-Bintang oleh Skytrax untuk kualiti produk dan perkhidmatan lapangan terbang dan kapal terbangnya. Peringkat produk merangkumi tempat duduk, kemudahan, makanan & minuman, IFE, kebersihan dan lain-lain, dan penilaian perkhidmatan adalah untuk kakitangan kabin dan kakitangan darat.

Petikan dari Skytrax:

Peningkatan armada dan produk Malaysia Airlines dalam 2 tahun terakhir membuahkan hasil, dengan standard yang jauh lebih baik. Pesawat jarak jauh A350 memberikan piawaian yang sangat baik, dan tanda-tanda "Hospitaliti Malaysia" yang diperlihatkan kini mulai menunjukkan lebih kuat. Setelah menjadi Syarikat Penerbangan 5 Bintang, Malaysia Airlines dapat mencapai penarafan teratas ini lagi jika konsistensi yang lebih baik dapat diberikan.[279]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Walapun Status LTA Pulau Pinang dalam Penerbangan Malaysia merupakan "Bandar Tumpuan", ia masih dianggap sebagai "Hab Sekunder" kepada Penerbangan Malaysia dan Oneworld.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Malaysia Airlines to Join Oneworld in February". Malaysiandigest.com. 30 October 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 November 2012. Dicapai pada 17 February 2013.
 2. ^ "Malaysia Airlines: State fund proposes takeover". BBC News. 8 August 2014. Dicapai pada 24 April 2015.
 3. ^ "Khazanah Nasional Berhad". Diarkibkan daripada yang asal pada 28 April 2015. Dicapai pada 24 April 2015.
 4. ^ http://www.bursamalaysia.com/market/listed-companies/list-of-companies/plc-profile.html?stock_code=3786
 5. ^ http://www.bursamalaysia.com/market/listed-companies/list-of-companies/plc-profile.html?stock_code=3786
 6. ^ "Directory: World Airlines". Flight International. 2007-04-10. m/s. 46.
 7. ^ Garuda Indonesia Receives Skytrax's Highest 5-Star Rating.
 8. ^ "Malaysia Airlines IOSA Profile". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-02-27. Dicapai pada 2008-01-11.
 9. ^ https://www.oneworld.com/news/malaysia-airlines-to-join-oneworld-on-1-february-2013
 10. ^ https://www.sloganlist.com/airlines-slogans/Malaysia-Airlines-Slogans.html
 11. ^ https://web.archive.org/web/20140717121024/http://www.malaysiaairlines.com/content/mas/us/en/corporate-info/our_story/about-us.html
 12. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/corporate-info/awards/2013.html
 13. ^ https://web.archive.org/web/20140717121024/http://www.malaysiaairlines.com/content/mas/us/en/corporate-info/our_story/about-us.html
 14. ^ https://www.usatoday.com/story/travel/news/2014/07/17/malaysia-airlines-corporate-background/12781631/
 15. ^ http://atwonline.com/news/malaysia-airlines-unveils-plan-regain-profitability
 16. ^ http://atwonline.com/news/malaysia-airlines-unveils-plan-regain-profitability
 17. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/about-us.html
 18. ^ "The Founders" (PDF). Wearnes (WBL Corporation). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 18 July 2011. Dicapai pada 25 June 2009.
 19. ^ "Mail takes flight". SPM Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 July 2012. Dicapai pada 11 September 2011.
 20. ^ "Flight into fantasy". ALPAS Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Februari 2012. Dicapai pada 4 Mei 2010.
 21. ^ "Malaysia Airlines — Our Story". Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-07-30. Dicapai pada 11 February 2011.
 22. ^ "Straits Steamship Company". National Library Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 14 March 2009. Dicapai pada 25 June 2009.
 23. ^ "Telekom Malaysia and Malaysia Airlines Synergise Business Relationship". Telekom Malaysia Berhad. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 October 2007. Dicapai pada 3 September 2007.
 24. ^ "Flight into Fantasy". Airline Pilots Association Singapore. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Februari 2012. Dicapai pada 25 Jun 2009.
 25. ^ a b c "The Creation of Singapore Airlines". Singapore Airlines. Dicapai pada 1 July 2007.
 26. ^ 'Singapore doesn't need the archaic image of Mercury', Straits Times, 10 February 1972
 27. ^ "Notice to All Debators". New Straits Times. 22 September 1972. Dicapai pada 30 August 2014.
 28. ^ a b c "Malaysia Airlines reports end of year losses" (PDF). Malaysia Airlines. Dicapai pada 23 March 2008.[pautan putus]
 29. ^ a b c "Malaysia Airlines Business Turnaround Plan" (PDF). Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 14 July 2011. Dicapai pada 11 February 2011.
 30. ^ Alex Dichter; Fredrik Lind; Seelan Singham (November 2008). "Turning around a struggling airline: An interview with the CEO of Malaysia Airlines". McKinsey & Company. Unknown parameter |last-author-amp= ignored (bantuan)
 31. ^ "Malaysian Airline returns to profit in 2007, exceeds financial targets". Forbes. 25 February 2008. Diarkibkan daripada yang asal pada 29 September 2008. Dicapai pada 23 March 2008.
 32. ^ "Tengku Datuk Azmil Zahruddin made MAS MD/CEO". The Star. 28 August 2009. Dicapai pada 18 March 2017.
 33. ^ "MAS orders 15 A330s". Flightglobal.com. 22 December 2009. Dicapai pada 20 July 2014.
 34. ^ "Malaysia Airlines shares dip on 2011 loss". BBC. 1 March 2011. Dicapai pada 7 August 2014.
 35. ^ Zaheer, Farhan (11 January 2012). "Pack up: Malaysia Airlines calls it quits in Pakistan". The Express Tribune. Dicapai pada 7 August 2014.
 36. ^ Kok, Cecilia (1 March 2013). "MAS swings back to black, reports net profit of RM51.4mil for Q4". The Star (Malaysia). Dicapai pada 4 March 2013.
 37. ^ a b "Malaysia Airlines Records RM443 million Loss for Q1 2014". Malaysia Airlines. 15 May 2014. Dicapai pada 3 July 2014. Much of the costs associated by MH370 will be covered by insurance.
 38. ^ a b c "Malaysia Airlines Financial Losses Grow". New York Times. Reuters. 29 August 2014. Dicapai pada 30 August 2014.
 39. ^ a b c Raghuvanshi, Gaurav; Ng, Jason (6 April 2014). "Malaysia Airlines Says Priority Is Families of the Missing, Though Ticket Sales Fall". Wall Street Journal. Dicapai pada 3 July 2014.
 40. ^ a b c "Flight's Disappearance Knocks Malaysia Airlines". New York Times. 15 May 2014. Dicapai pada 3 July 2014.
 41. ^ Neuman, Scott (29 August 2014). "Malaysia Airlines Cuts A Third of Its Workforce After Steep Losses". npr.org. National Public Radio. Dicapai pada 30 August 2014.
 42. ^ Venkat, P.R.; Raghuvanshi, Gaurav (2 July 2014). "Malaysia Airlines Could Go Private". Wall Street Journal. Dicapai pada 9 August 2014.
 43. ^ Patterson, Thom (18 July 2014). "Malaysia Air faces new, serious threat as company". CNN. Dicapai pada 9 August 2014. Analysts said it may take a government rescue to save the company from financial disaster.
 44. ^ "Malaysia Airlines considers tie-up with Etihad Airways as restructuring process slowly begins". centreforaviation.com. Centre for Aviation. 17 June 2014. Dicapai pada 9 August 2014.
 45. ^ Ngui, Yantoultra (2 July 2014). "Exclusive: State fund plans to take Malaysia Airlines private for restructuring: sources". Reuters. Diarkibkan daripada yang asal pada 2014-07-05. Dicapai pada 9 August 2014.
 46. ^ Zhang, Benjamin. "How Malaysia Airlines Can Be Saved From Financial And Reputational Ruin". Business Insider. Dicapai pada 23 July 2014.
 47. ^ Hamzah, Al-Zaquan Amer; Leong, Trinna; Ngui, Yantoultra (8 August 2014). "Malaysia Airlines To Go Private With A$435 Million Government Investment". Business Insider. Dicapai pada 9 August 2014.
 48. ^ "MAS: No disruption to current service". New Straits Times. 29 August 2014. Dicapai pada 30 August 2014.
 49. ^ a b c MOUAWAD, JAD (8 August 2014). "Malaysia Steps in to Save Its Reeling National Airline". New York Times. Dicapai pada 9 August 2014.
 50. ^ Creedy, Steve (9 August 2014). "Malaysia Airlines in $460m bid to clear air". The Australian. Dicapai pada 9 August 2014.
 51. ^ Hamzah, Al-Zaquan Amer; Ngui, Yantoultra (8 August 2014). "State fund to take over Malaysia Airlines, plans 'complete overhaul'". Reuters.com. Reuters. Diarkibkan daripada yang asal pada 2014-08-09. Dicapai pada 9 August 2014.
 52. ^ a b "Khazanah announces 12 – point MAS Recovery Plan" (PDF). Khazanah. 29 August 2014. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 3 September 2014. Dicapai pada 30 August 2014.
 53. ^ a b MacLeod, Calum (29 August 2014). "Malaysia Airlines slashes jobs, routes in overhaul". Dicapai pada 30 August 2014.
 54. ^ "Troubled Malaysia Airlines to be completely revamped – new CEO". RTE. 25 May 2015. Dicapai pada 18 March 2017.
 55. ^ "Malaysia Airlines signs lease agreement with Air Lease Corp for four Airbus planes". Reuters. 10 September 2015. Dicapai pada 18 March 2017.
 56. ^ "Malaysia Airlines inks A350, A330neo lease deal with AL". ch-aviation. 11 September 2015. Dicapai pada 18 March 2017.
 57. ^ "Malaysia Airlines prepares for rebranding, CEO Christoph Mueller says". stuff. 2 October 2015. Dicapai pada 18 March 2017.
 58. ^ "Malaysia Airlines CEO Christoph Mueller resigns". The Guardian. 20 April 2016. Dicapai pada 24 June 2016.
 59. ^ "Peter Bellew named CEO of Malaysia Airlines". Channel NewsAsia. 7 July 2016. Dicapai pada 18 March 2017.[pautan putus]
 60. ^ "Malaysia Airlines to track planes with satellites". BBC News (dalam bahasa Inggeris). 19 April 2017. Dicapai pada 19 April 2017.
 61. ^ "Malaysia Airlines to track planes with satellites to track its fleet from space". MicNode News (dalam bahasa Inggeris). 19 April 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 20 April 2017. Dicapai pada 19 April 2017.
 62. ^ Steinbuch, Yaron (19 April 2017). "Malaysia Airlines becomes first to track planes with satellites". New York Post. Dicapai pada 19 April 2017.
 63. ^ "This airline has lost three CEOs in less than three years". CNBC. 17 October 2017.
 64. ^ "Capt Izham Ismail is new MAS chief executive officer". The Star. 20 October 2017.
 65. ^ hermesauto (2020-04-06). "Private firm bids $3.58 billion for holding company of Malaysia Airlines". The Straits Times (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-04-07.
 66. ^ "Malaysia Airlines needs RM1b cash injection a year to survive". The Edge Markets. 2019-10-24. Dicapai pada 2020-12-01.
 67. ^ AirWise (October 30, 2019). "Malaysia Airlines Information". AirWise. Dicapai pada March 20, 2020.
 68. ^ "World Airline Directory." Flight International. 30 March 1985. p. 94. "3rd Floor, Administrative Building, MAS Complex, Subang International Airport, Subang, Selangor, Malaysia. MA 37614."
 69. ^ "World Airline Directory." Flight International. 29 March 1986. p. 100. "3rd Floor, Administrative Building, MAS Complex, Subang International Airport, Subang, Selangor, Malaysia"
 70. ^ a b c d Krishnamoorthy, M. "MAS-sive move." The Star. Saturday 7 January 2006. Retrieved on 31 October 2012.
 71. ^ a b c d "MAS promised not to sell headquarters." The Star. Sunday 25 December 2005.
 72. ^ "Directory: World airlines." Flight Global. 30 March-5 April 2004. 30 March-5 April 2004. p. 37. "33rd Floor, Bangunan MAS, Jalan Sultan Islmail, Kuala Lumpur, Federal Territory, 50250, Malaysia"
 73. ^ "Malaysia Airlines boosted after sweeping reforms." Channel News Asia. 7 March 2010. Retrieved on 31 October 2012.
 74. ^ "Bangunan MAS to be upgraded | The Star Online". www.thestar.com.my. Dicapai pada 2020-03-20.
 75. ^ "Major Overhaul of Malaysia's Airline Sector". 10 Ogos 2011.
 76. ^ "Malaysia Airlines Gets ATW's Phoenix Award". Bernama Malaysia. Diarkibkan daripada yang asal pada 10 February 2009. Dicapai pada 29 January 2008.
 77. ^ "2013 Malaysia Airlines Annual Report" (PDF). Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 24 July 2014. Dicapai pada 13 September 2014.
 78. ^ "Archived copy" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 22 February 2015. Dicapai pada 6 September 2014.CS1 maint: archived copy as title (link)
 79. ^ "Beautiful Malaysia Airlines #KeepFlying Tribute Song". One Mile At A Time. Dicapai pada 26 February 2015.
 80. ^ "Malaysia Airlines reminds consumers about Malaysian hospitality". Marketing Interactive. Dicapai pada 22 May 2018.
 81. ^ "Golden assets". The Star. 18 December 2007. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 January 2009.
 82. ^ "Airline makes better use of its MH code". The Star. 1 February 2008.
 83. ^ "Johan Design Associates – Industrial & Structural Design". Johan Design Associates. Dicapai pada 20 July 2014.
 84. ^ "Malaysia Airlines considers a new name, brand and livery". World Airline News. 28 July 2014. Dicapai pada 19 March 2017.
 85. ^ "Malaysia Airlines quietly launches new logo". Campaign Asia. 16 April 2012. Dicapai pada 19 March 2017.
 86. ^ "First MAS A380 revealed in special livery". Air Transport World. 9 March 2012. Dicapai pada 18 March 2017.
 87. ^ "AirAsia and Malaysian Airlines agree a share swap deal". BBC. 10 August 2011. Dicapai pada 15 August 2014.
 88. ^ "MAS joins oneworld alliance". The Star. 2 February 2013. Dicapai pada 18 March 2017.
 89. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malaysia_Airlines_Boeing_737-800_di_Lapangan_Terbang_Antarabangsa_Kuching.jpg
 90. ^ "Profile on Malaysia Airlines". CAPA. Centre for Aviation. Diarkibkan daripada yang asal pada 29 October 2016. Dicapai pada 29 October 2016.
 91. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/286749/british-airways-malaysia-airlines-begins-codeshare-partnership-from-oct-2019/
 92. ^ "China Airlines / Malaysia Airlines proposes codeshare service from Nov 2016".
 93. ^ Liu, Jim (16 December 2019). "LATAM / Malaysia Airlines begins codeshare partnership from mid-Dec 2019". Routesonline. Dicapai pada 16 December 2019.
 94. ^ Liu, Jim (26 November 2019). "Turkish Airlines extends Malaysia Airlines codeshare to Oceania from Nov 2019". Routesonline. Dicapai pada 16 December 2019.
 95. ^ Liu, Jim (3 April 2018). "Uzbekistan Airways / Malaysia Airlines expands codeshare routes from April 2018". Routesonline. Dicapai pada 3 April 2018.
 96. ^ "INTERLINE AND CODESHARE TRAVEL". Pakistan International Airlines.
 97. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malaysia_Airlines_Boeing_737-800_di_Lapangan_Terbang_Antarabangsa_Kuching.jpg
 98. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations.html
 99. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/middle-east/flights-to-saudi-arabia.html
 100. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/middle-east/flights-to-saudi-arabia/flights-to-jeddah.html
 101. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/middle-east/flights-to-saudi-arabia.html
 102. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/middle-east/flights-to-saudi-arabia/flights-to-madinah.html
 103. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia.html
 104. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia/flights-to-adelaide.html
 105. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia.html
 106. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia/flights-to-brisbane.html
 107. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia.html
 108. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia/flights-to-melbourne.html
 109. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia.html
 110. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia/flights-to-perth.html
 111. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia.html
 112. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-australia/flights-to-sydney.html
 113. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-bangladesh/flights-to-dhaka.html
 114. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-brunei/flights-to-bandar-seri-begawan.html
 115. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-philippines/flights-to-manila.html
 116. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india.html
 117. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india/flights-to-bengaluru.html
 118. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india.html
 119. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india/flights-to-chennai.html
 120. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india.html
 121. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india/flights-to-new-delhi.html
 122. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india.html
 123. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india/flights-to-hyderabad.html
 124. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india.html
 125. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india/flights-to-kochi.html
 126. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india.html
 127. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-india/flights-to-mumbai.html
 128. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia.html
 129. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia/flights-to-denpasar-bali.html
 130. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia.html
 131. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia/flights-to-jakarta.html
 132. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia.html
 133. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia/flights-to-solo.html
 134. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia.html
 135. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia/flights-to-medan.html
 136. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia.html
 137. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia/flights-to-pekanbaru.html
 138. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia.html
 139. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-indonesia/flights-to-surabaya.html
 140. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-japan.html
 141. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-japan/flights-to-osaka.html
 142. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-japan.html
 143. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-japan/flights-to-tokyo.html
 144. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-cambodia/flights-to-phnom-penh.html
 145. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-korea/flights-to-seoul.html
 146. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 147. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-alor-setar.html
 148. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 149. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-miri.html
 150. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 151. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-labuan.html
 152. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 153. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-bintulu.html
 154. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 155. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-penang.html
 156. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 157. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-johor-bahru.html
 158. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 159. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-kota-bahru.html
 160. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 161. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-kota-kinabalu.html
 162. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 163. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-kuala-lumpur.html
 164. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 165. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-kuala-terengganu.html
 166. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 167. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-kuantan.html
 168. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 169. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-kuching.html
 170. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 171. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-langkawi.html
 172. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 173. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-sandakan.html
 174. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 175. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-sibu.html
 176. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia.html
 177. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-malaysia/flights-to-tawau.html
 178. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-myanmar/flights-to-yangon.html
 179. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-thailand.html
 180. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-thailand/flights-to-bangkok.html
 181. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-thailand.html
 182. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-thailand/flights-to-phuket.html
 183. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-nepal/flights-to-kathmandu.html
 184. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/australasia/flights-to-new-zealand/flights-to-auckland.html
 185. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china.html
 186. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china/flights-to-taipei.html
 187. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china.html
 188. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china/flights-to-beijing.html
 189. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china.html
 190. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china/flights-to-guangzhou.html
 191. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china.html
 192. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china/flights-to-hong-kong.html
 193. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china.html
 194. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china/flights-to-shanghai.html
 195. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china.html
 196. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-china/flights-to-xiamen.html
 197. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-singapore/flights-to-singapore.html
 198. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-sri-lanka/flights-to-colombo.html
 199. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/europe/united-kingdom/flights-to-london.html
 200. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-vietnam.html
 201. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-vietnam/flights-to-ho-chi-minh.html
 202. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-vietnam.html
 203. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/destinations/asia/flights-to-vietnam/flights-to-hanoi.html
 204. ^ "Our Fleet". Malaysia Airlines.
 205. ^ "Malaysia Airlines fleet details and history". 9 April 2018. Dicapai pada 10 April 2018.
 206. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armada_Malaysia_Airlines_siri_Airbus.jpg
 207. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/experience/fleet.html
 208. ^ "Airbus A330-200 Interior Arrangement". Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 Oktober 2018. Dicapai pada 12 Oktober 2018. Cite has empty unknown parameter: |dead-url= (bantuan)
 209. ^ "Airbus A330s to Auckland". Australian Business Traveller. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 Oktober 2018. Dicapai pada 12 Oktober 2018. Cite has empty unknown parameter: |dead-url= (bantuan)
 210. ^ "Malaysia Airlines records stable 2Q performance". Bernama. Borneo Post. 1 September 2018. Dicapai pada 1 September 2018.
 211. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/experience/fleet.html
 212. ^ "Airbus A330-300 Interior Arrangement". Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 Oktober 2018. Dicapai pada 12 Oktober 2018. Cite has empty unknown parameter: |dead-url= (bantuan)
 213. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/experience/fleet.html
 214. ^ "Airbus A350-900 Interior Arrangement". Malaysia Airlines. Dicapai pada 7 May 2018.
 215. ^ Ibrahim, Ida Nadirah (4 May 2017). "'Negaraku' soars the skies with Malaysia Airlines". The Malay Mail Online. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-07-01. Dicapai pada 27 June 2017.
 216. ^ "MAB komited jayakan inisiatif Negaraku". Utusan Online. 4 May 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-12-15. Dicapai pada 27 June 2017.
 217. ^ "Negaraku Livery". Utusan Online. 4 May 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-08-09. Dicapai pada 27 June 2017.
 218. ^ "Second A350 Negaraku Livery". Malaysia Airlines Facebook. 5 May 2018. Dicapai pada 8 May 2018.
 219. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/experience/fleet.html
 220. ^ https://www.flightglobal.com/strategy/malaysia-airlines-to-phase-out-a380s-in-coming-months/143584.article
 221. ^ "Airbus A380-800 Interior Arrangement". Malaysia Airlines. Dicapai pada 7 May 2018.
 222. ^ https://www.malaysiaairlines.com/my/en/experience/fleet.html
 223. ^ "Boeing 737-800 Interior Arrangement". Malaysia Airlines. Dicapai pada 7 May 2018.
 224. ^ "News Releases/Statements". MediaRoom (Siaran akhbar) (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2017-03-03.
 225. ^ "Boeing, Malaysia Airlines Announce Order for 10 737 MAX 10 Airplanes". PR Newswire Association LLC. 21 June 2017. Dicapai pada 21 June 2017.
 226. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armada_Malaysia_Airlines_siri_Airbus.jpg
 227. ^ "Malaysia Airlines Golden Lounge". Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal pada 22 September 2007. Dicapai pada 29 March 2008.
 228. ^ "Airline Lounges at Melbourne Airport". Dicapai pada 24 April 2015.
 229. ^ "Malaysia Airlines' Satellite Golden Lounge reopens – Business Traveller". Business Traveller (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 24 November 2018.
 230. ^ "Malaysia Airlines wins the World's Best Airline Cabin Staff award for 2012". Diarkibkan daripada yang asal pada 25 December 2012. Dicapai pada 24 April 2015.
 231. ^ Flynn, David (12 December 2018). "Malaysia Airlines rebrands first class as Business Suites". Australian Business Traveller. Dicapai pada 14 December 2018.
 232. ^ Fickling, David (25 May 2012). "Malaysian Airline Fits A380s With Widest Seats in the Sky". Bloomberg. Dicapai pada 25 August 2014.
 233. ^ "Flight review: Malaysia Airlines A350 business class – Business Traveller". Business Traveller (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 24 November 2018.
 234. ^ "Malaysia Airlines unveils new A330-300". Business Traveller.com. 15 April 2011. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-06-21. Dicapai pada 2020-06-02.
 235. ^ "The best seats in Malaysia Airlines' new A330 business class". Australian Business Traveller. 4 April 2016. Dicapai pada 18 March 2017.
 236. ^ "Malaysia Airlines will fly ex-Airberlin A330s to Auckland". Australian Business Traveller. Dicapai pada 24 November 2018.
 237. ^ "Malaysia Airlines Planes, Fleet and Seat Maps". www.seatguru.com. Dicapai pada 24 November 2018.
 238. ^ "Malaysia Airlines wins award for the World's Best Economy Class at the 2010 World Airline Awards". Skytrax. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 December 2010. Dicapai pada 20 October 2010.
 239. ^ "Malaysia Airlines defends controversial 'baby ban' in First Class — Flights | hotels | frequent flyer | business class — Australian Business Traveller". Ausbt.com.au. 7 July 2011. Dicapai pada 17 February 2013.
 240. ^ Flynn, David (7 July 2011). "Malaysia Airlines defends controversial 'baby ban' in First Class". Australian Business Traveller. Dicapai pada 7 August 2014.
 241. ^ "Malaysia Airlines Defends Controversial Ban on Babies in First Class". Christianpost.com. 29 June 2011. Dicapai pada 17 February 2013.
 242. ^ "Malaysia Airlines declares kid-free zone on new MAS Airbus A380 – Flights | hotels | frequent flyer | business class — Australian Business Traveller". Ausbt.com.au. 13 April 2012. Dicapai pada 17 February 2013.
 243. ^ "Enhanced Family and Children-Friendly Inflight Zone on Our New A380 Economy Main Cabin". Facebook. Dicapai pada 17 February 2013.
 244. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Select_3000i.jpg
 245. ^ "Malaysia Airlines Successfully Launches e.Digital's Portable 8" eVUTM IFE System and Services". Marketwire.com. 17 September 2007. Dicapai pada 20 July 2014.
 246. ^ "Liverpool sign lucrative three-year deal with Malaysia Airlines". Mail Online. Dicapai pada 14 June 2017.
 247. ^ "Malaysia Airlines teams up with Liverpool FC - Business News | The Star Online". www.thestar.com.my. Dicapai pada 14 June 2017.
 248. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Enrich-by-malaysian-airlines-720x340.png
 249. ^ "Malaysia Airlines announces enhanced Enrich program". China Post. 31 August 2006. Dicapai pada 21 August 2014.
 250. ^ "Enrich – Earn Enrich Miles – Partner Airlines". Malaysia Airlines. 21 October 2013. Dicapai pada 20 July 2014.
 251. ^ Jon Livesey (17 July 2014). "Curse of Malaysia Airlines? 5 tragic moments in airline's history before MH17 and MH370". Daily Mirror.
 252. ^ "Accidents and incidents of Malaysia Airlines". China Daily. 8 March 2014.
 253. ^ "Accident description". Aviation Safety Network. Dicapai pada 10 March 2011.
 254. ^ "Airliner with 239 on board missing over Asia". Malaysia Sun. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 March 2014. Dicapai pada 8 March 2014.
 255. ^ "MH370 Flight Incident" (Siaran akhbar). Malaysia Airlines. Diarkibkan daripada yang asal pada 17 May 2014.
 256. ^ https://www.bbc.com/news/world-asia-26716572"Families told missing plane lost". BBC News. 24 March 2014. Dicapai pada 24 March 2014.
 257. ^ "Authorities confirm debris found in Tanzania is from MH370". 15 September 2016.
 258. ^ "Physics Buzz: How Inmarsat Hacked Their Data to Find Flight MH370". Dicapai pada 24 April 2015.
 259. ^ Jethro Mullen and Pamela Boykoff, CNN (26 June 2014). "Australia: MH370 probably on autopilot as it flew south - CNN.com". CNN. Dicapai pada 24 April 2015.
 260. ^ Patterson, Thom (17 July 2014). "A second lost Boeing 777 for Malaysia Airlines". CNN. Dicapai pada 18 July 2014.
 261. ^ Paul Sonne; Alan Cullison; Julian E. Barnes (17 July 2014). "U.S. Says Missile Downed Malaysia Airlines Plane Over Ukraine". The Wall Street Journal (online). Dicapai pada 18 July 2014.
 262. ^ https://www.astroawani.com/berita-malaysia/malaysia-airlines-flight-mh2718-skidded-off-runway-in-sibu-138604
 263. ^ "MAS Achieves Breakthrough With Continental On Complete Luggage Check In". Bernama. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-02-10. Dicapai pada 2008-03-28.
 264. ^ "MAS & Egyptair Offer 3 Weekly KL-Cairo Flights". Bernama. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-07-30. Dicapai pada 2008-03-28.
 265. ^ "MAS And Etihad Target Code Sharing In July 2008". Bernama. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-07-30. Dicapai pada 2008-03-28.
 266. ^ "Malaysia Airlines Begins Codesharing With South African Airways". The Star. Dicapai pada 2008-03-28.
 267. ^ "Virgin Blue and Malaysia Airlines sign Interline Agreement". Peanuts.aero. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-07-30. Dicapai pada 2008-03-28.
 268. ^ http://www.smh.com.au/news/Business/Air-Asia-chief-backs-Qantas-on-LA-route/2005/01/24/1106415528093.html
 269. ^ http://www.iht.com/articles/ap/2007/10/25/business/AS-FIN-Singapore-Malaysia-Airline-Route.php
 270. ^ http://www.china.org.cn/english/travel/241889.htm
 271. ^ https://archive.today/20120911040336/http://www.earthtimes.org/articles/show/181423,budget-airlines-break-into-singapore-kuala-lumpur-route.html
 272. ^ http://www.taipeitimes.com/News/worldbiz/archives/2007/02/12/2003348728
 273. ^ https://web.archive.org/web/20080724011752/http://www.ibtimes.com/articles/20080515/malaysian-airasia-seeks-fair-competition.htm
 274. ^ https://archive.today/20080414182423/http://www.airasia.com/site/sg/en/pressRelease.jsp?id=d2c1e46d-7f000010-1eb7d250-746698c9
 275. ^ https://web.archive.org/web/20140715060101/http://www.travelbizmonitor.com/singaporekuala-lumpur-route-to-benefit-from-liberalisation-capa-3730
 276. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-05-04. Dicapai pada 2020-12-14.
 277. ^ http://afp.com/article/ALeqM5hVTA3w-tzK0DXeAErwdBYNPfvWXQ[pautan putus]
 278. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-04-13. Dicapai pada 2020-12-14.
 279. ^ https://skytraxratings.com/airlines/malaysia-airlines-rating

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar Lainnya[sunting | sunting sumber]

Kategori berkenaan Penerbangan Malaysia di Wikimedia Commons