Ahmad Izham Omar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Ahmad Izham Omar

DPSM (Melaka)
Kelahiran (1969-12-15) 15 Disember 1969 (umur 51)
Pusat pendidikanKolej Muzik Berklee
Universiti Suffolk
PekerjaanPemuzik, penerbit rakaman, CEO Rangkaian Televisyen Media Prima
Ibu bapaOmar Othman
Jaybah Ibrahim
SaudaraAireen Omar (kakak)

Datuk Ahmad Izham Omar (lahir 15 Disember 1969) ialah seorang usahawan dan pemuzik Malaysia. Beliau kini memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Operasi Rangkaian Televisyen Media Prima dan Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios dan Alt Media.[1]

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Sebelum ini, beliau pernah memegang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Metropolitan TV Sdn Bhd (8TV)[1], Ketua Radio Rangkaian Radio Media Prima dan Pengarah syarikat rakaman muzik Monkey Bone Records.[2] Pada mulanya, beliau menjadi pengasas dan juga Pengarah Pengurusan syarikat rakaman Positive Tone sejak 1994 hingga penutupannya pada 2002, di samping juga menjadi Pengarah A&R EMI Malaysia pada tahun 2001–2003.

Ahmad Izham memegang ijazah Sarjana Muda Muzik, Penerbitan dan Kejuruteraan Muzik dari Kolej Muzik Berklee pada tahun 1991, dan Sarjana Pentadbiran Perniagaaan dari Universiti Suffolk pada tahun 1994.[2] Sewaktu menerajui Positive Tone, beliau dapat menemui dan menyerlahkan bakat-bakat baru dalam industri muzik rakaman tanahair, seperti OAG, Poetic Ammo, Innuendo dan Too Phat. Beliau menyertai 8TV sebagai Ketua Pegawai Operasi sewaktu stesen ini dibuka pada awal tahun 2004, dan beliau menjadi penerbit di sebalik rancangan-rancangan hebat seperti Malaysian Idol, One in a Million dan Project Superstar yang berjaya mencungkil bakat-bakat nyanyian baru seperti Jaclyn Victor dan Faizal Tahir.

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Ahmad Izham merupakan anak kepada pasangan Omar Othman dan Jaybah Ibrahim. Beliau ialah adik kepada Pengarah Urusan AirAsia, Aireen Omar.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Ahmad Izham Omar becomes Executive Director of 8tv[pautan putus], Voize.my, 28 Februari 2010. Diambil 15 Februari 2011.
  2. ^ a b Ahmad Izham Omar di Linkedin[pautan putus]. Diambil 15 Februari 2011.
  3. ^ Mana saya mau letak ni! The Nut Graph (9 Julai 2009). Diperoleh pada 12 Disember 2010.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]