Media Prima Berhad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Media Prima)
Jump to navigation Jump to search
"Media Prima" dilencongkan di sini.
Media Prima
Syarikat awam
Didagangkan sebagaiMYX: 4502
ISINMYL4502OO000
IndustriMedia massa
Ditubuhkan23 September 2003; 15 tahun yang lalu (2003-09-23)
Ibu pejabatBandar Utama, Petaling, Selangor, Malaysia
Tempat dibekalkan
Seluruh negara
Perancang utama
  • Mohd Nasir Ahmad (Pengerusi)
  • Kamal Khalid (Pengarah Urusan Kumpulan)
PerkhidmatanPenyiaran televisyen, percetakan, radio, pengiklanan luar, penciptaan kandungan, media baru
Hasil RM 1.40 bilion
RM 137.08 juta
Bilangan pekerja
3,919 (Disember 2017)
PembahagianTV3, NTV7, 8TV, TV9, Hot FM, Fly FM, One FM, Kool FM, New Straits Times Press, Primeworks Studios, Grand Brilliance, Big Tree Outdoor, Media Prima Digital, Media Prima Labs
Laman sesawangwww.mediaprima.com.my

Media Prima Berhad (juga dikenali sebagai Media Prima) ialah konglomerat media bersepadu terkemuka di Malaysia yang beribu pejabat di Bandar Utama. Ia tersenarai di Papan Utama Bursa Malaysia dan kini memiliki 100 peratus kepentingan ekuiti dalam TV3, 8TV, ntv7 dan TV9. Media Prima juga memiliki lebih daripada 98 peratus kepentingan ekuiti dalam The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad, salah sebuah kumpulan penerbitan terbesar di Malaysia yang menerbitkan akhbar-akhbar terkemuka seperti New Straits Times, Berita Harian dan Harian Metro.

Media Prima juga memiliki empat stesen radio iaitu, Fly FM, Hot FM, One FM dan Kool FM di bawah Rangkaian Radio Media Prima. Kepentingan lain berasaskan media bagi Media Prima adalah dalam bidang penerbitan karya; pengurusan acara dan bakat. Kedudukan kumpulan ini sebagai peneraju dalam bidang pengiklanan luar adalah melalui Big Tree Outdoor Sdn Bhd, UPD Sdn Bhd, The Right Channel Sdn Bhd dan Kurnia Outdoor Sdn Bhd.

Kumpulan ini juga telah mengembangkan sayapnya ke platform media baru melalui Alt Media dengan pelancaran portal internet gaya hidup, gua.com.my dan Tonton.com.my, video portal baru yang canggih dengan kemampuan definisi tinggi (HD) yang menawarkan kebebasan memilih kandungan secara individu dan rangkaian sosial yang interaktif. Emas ialah saluran retro pertama di Malaysia yang menyiarkan program-program TV popular produksi Media Prima yang boleh ditonton melalui TV Internet Protokol (IPTV) di HyppTV dan Unifi milik Telekom Malaysia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kumpulan ini diwujudkan hasil pemecahan aset-aset media Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB), iaitu Sistem Televisyen Malaysia Berhad (yang mengendali rangkaian televisyen TV3) dan New Straits Times Press (Malaysia) Berhad. Usaha penstrukturan semula korporat ini selesai pada Ogos 2003, memberi laluan kepada pelancaran Media Prima pada bulan berikutnya. Media Prima mengambil alih status penyenaraian Sistem Televisyen Malaysia dalam Papan Utama Bursa Malaysia Securities Berhad.

Tidak lama kemudian, Media Prima membeli 80% kepentingan dalam Metropolitan TV Sendirian Berhad yang memiliki satu lesen Penyedia Perkhidmatan Aplikasi Kandungan (CASP) yang membolehkannya membuka sebuah stesen televisyen. Pada 8 Januari 2004, Metropolitan TV melancarkan stesen 8TV.

Kemudian pada 29 April, Media Prima membeli Perintis Layar Sendirian Berhad (PL) yang memiliki 75% saham Max-Airplay Sendirian Berhad. Max-Airplay sebelum ini pernah diberi kebenaran membuka stesen radio oleh Malaysia Airports Sepang yang memegang lesen CASP untuk penyiaran radio. Pada 30 Jun, syarikat ini memulakan siaran ujian di Lembah Kelang sebelum meluaskan kehadirannya di seluruh negara dengan siaran penuh pada 3 Oktober sebagai Fly FM.

Pada 10 Jun, Media Prima mengumumkan jaminan 98% saham ekuiti sebanyak RM49 juta dalam Ch-9 Media Sendirian Berhad yang mengendali rangkaian televisyen Channel 9. Saluran ini pernah ditutup pada awal tahun 2005 untuk penstrukturan semula korporat.[1] Akhirnya Channel 9 dibuka semula sebagai TV9 pada 22 April 2006.

Pada Julai 2005, syarikat ini mengumumkan bantuannya kepada Natseven TV Sendirian Berhad, Synchrosound Studio Sendirian Berhad dan Questseven Dot Com Sendirian Berhad dalam menjalani "skim penstrukturan semula korporat dan hutang". Dalam satu kenyataan akhbar, syarikat ini juga menyatakan akan "mengenal pasti lingkungan-lingkungan yang mana kedua-dua pihak boleh membentuk hubungan strategik untuk bekerjasama." Natseven TV mengendali rangkaian televisyen ntv7, sementara Synchrosound Studios dan Questseven merupakan pemegang lesen dan pengendali stesen radio WowFM.[2] Sekarang Synchrosound Studios pengendali stesen radio Hot FM

Kemudian pada 27 Oktober, diumumkan bahawa Media Prima telah membeli 100% saham Natseven TV bernilai RM90 juta. Pembelian ini menaikkan bahagian pasaran penonton televisyen Media Prima ke 48%, sekaligus menjadikan Media Prima pemilik kesemua rangkaian televisyen swasta siaran percuma di Malaysia.[2]

Pada tahun 2007, rangkaian televisyen Media Prima memperkenalkan kemudahan Catch-Up TV bagi rancangan-rancangan yang disiarkan TV3, ntv7, 8TV dan TV9, kebanyakannya rancangan tempatan dan buatan stesen sendiri, di laman web masing-masing, untuk penonton setia yang terlepas siaran rancangan terlibat di kaca TV.[3] Selain itu, Media Prima melancarkan portal Internet gua.com.my. Tidak lama kemudian pada tahun yang sama, Media Prima melancarkan perkhidmatan panggilan video rancangan TV dan gua.com.my ke telefon bimbit 3G.[4]

Pada tahun 2008, Media Prima mengasaskan sebuah anak syarikat di Filipina bernama MPB Primedia Inc yang bergandingan dengan dengan ABC Development Corp. untuk melancarkan semula saluran TV5 dengan imej baru dengan pembiayaan dana media AS$150 juta yang disediakan oleh pihak Media Prima.[5] Bekas Pengarah Pengurusan EMI Filipina Christopher Sy menyelia operasi MPB Primedia. Malangnya, setahun kemudian, ekoran krisis ekonomi sedunia, Media Prima terpaksa menjual seluruh pegangan saham 70%-nya kepada Mediaquest Holdings Inc pada harga RM 54 juta untuk membendung kecairan keuntungan bagi pihak Media Prima.[6]

Pada tahun 2008 juga, sebuah lagi anak syarikat bernama Primeworks Studios dilancarkan untuk mengambil alih penerbitan televisyen stesen-stesen TV3, ntv7, 8TV dan TV9 (kecuali berita) di samping berusaha menjayakan produk TV Malaysia ke pasaran antarabangsa.

Pada tahun 2010, Media Prima, menerusi anak syarikatnya Alt Media, melancarkan tapak sesawang video Tonton yang menggantikan ciri Catch-Up TV di tapak-tapak stesen TV sebagai portal penontonan video rancangan yang baru disiarkan di TV.

Bahagian pasaran[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2007, Media Prima ialah kumpulan media terbesar di Malaysia dengan memiliki kesemua stesen televisyen swasta utama serta menguasai kira-kira 54% penonton televisyen Malaysia, sementara pesaing terdekatnya iaitu pengendali televisyen berbayar satelit, Astro pula menguasai lebih kurang 29% penonton. Radio Televisyen Malaysia (RTM) milik kerajaan pula meraih 17% pasaran.[7] Media Prima juga memiliki stesen radio Fly FM, Hot FM dan One FM.

Selaku pemilik New Straits Times Press (NSTP), Media Prima turut menguasai akhbar berbahasa Inggeris iaitu New Straits Times serta akhbar berbahasa Malaysia iaitu Berita Harian dan Harian Metro. Media Prima mengaku akhbar-akhbar NSTP meraih 50% bahagian pasaran akhbar di Malaysia dengan lebih dua juta orang pembaca setiap hari.[perlu rujukan] Bahagian Media Prima dalam jumlah pengiklanan cetak di negara kira-kira 59% pada tahun 2007.[7]

Senarai rangkaian[sunting | sunting sumber]

Televisyen[sunting | sunting sumber]

Percetakan[sunting | sunting sumber]

Radio[sunting | sunting sumber]

Media Baru[sunting | sunting sumber]

Penciptaan Kandungan[sunting | sunting sumber]

Pengiklanan Luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Inggeris) "Media Prima takes over Channel 9". APB Online. 2005-07-15. 
  2. ^ a b (Inggeris) Francis, I. (2005-10-27). "ntv7 for RM90m". The Edge Daily. 
  3. ^ "Digital Rapids brings Malaysian TV online for Media Prima". BoradcastEngineering. 2007-11-28. 
  4. ^ "Media Prima launches Mobile TV service". Mobile World. 2007-12-10. 
  5. ^ Jeeva Arulapalam (2008-07-29). "Media Prima upbeat on Philippine TV network venture". Business Times. Dicapai 2008-10-02. 
  6. ^ "Media Prima sells MPB Primedia for US$16m". Business Times. 21 Oktober 2009. Dicapai 30 November 2009. 
  7. ^ a b Netto, Anil (30 November 2017). "Malaysian media giant grasps for Internet". Asia Times Online (dalam bahasa Inggeris). Malaysia Today. Dicapai 7 Disember 2007. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]