Anime dan manga kanak-kanak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pokémon salah satu karya berunsur kodomo

Kodomomuke manga (子供向け漫画) dan Kodomomuke anime (子供向けアニメ) ialah istilah bahasa Jepun yang membawa maksud "manga yang ditujukan kepada kanak-kanak" dan "animasi yang ditujukan kepada kanak-kanak". Istilah ini memaksudkan genre komik (manga) dan kartun (anime) buatan Jepun yang ditujukan kepada audiens yang lebih muda berbanding bahan-bahan "shonen" dan "shojo". Namun begitu, untuk kebanyakan peminat media ini yang bukan berbangsa Jepun, nama ini dipendekkan menjadi "Kodomo".

Karya-karya Kodomo terkenal kerana cerita-cerita yang biasanya (dan secara terselindung) banyak berunsur moral dan mengajar kanak-kanak agar menjadi orang yang baik dan berhati murni.Contoh-contoh karya "kodomo"[sunting | sunting sumber]

  • Doraemon: Mengenai seorang budak lelaki dan robot berbentuk kucing dari zaman akan datang yang tiba untuk mengawasi budak tersebut.
  • Astro Boy: Mengenai pengembaraan budak robot.
  • Soreike! Anpanman: Mengenai wira yang kepalanya diperbuat daripada roti bersama kawan-kawannya yang juga berbentuk makanan.
  • Hamtaro: Mengenai sekawan hamster dan tuan punya masing-masing.
  • Pokémon: Mengenai seorang budak dan usahanya mengumpul semua benda hidup bernama Pokémon.
  • Zenmai Zamurai: Mengenai seorang bekas penyamun menjadi samurai yang memantau desanya untuk melakukan kerja amal dengan pedang Dangonya.

Karya-karya seperti Ojamajo Doremi, Pretty Cure, dan Onegai My Melody merupakan siri gadis sihir yang boleh digolongkan sebagai bahan "kodomo".

Karya-karya lain yang juga boleh dikelaskan sebagai "kodomo" merupakan judul-judul shonen seperti Keroro, Bobobo-bo Bo-bobo, Sonic X, dan Pokémon.