Cerita dongeng masyarakat Melayu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Cerita rakyat Melayu)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Dongeng Melayu atau "cerita rakyat" adalah merujuk kepada siri-siri pengetahuan, tradisi dan pantang-larang yang telah diwarisi turun temurun dalam bentuk oral, bertulis dan perlambangan diantara penduduk asli kepulauan nusantara Asia Tenggara. Ini merangkumi tema dan bahan yang tertakluk berkaitan dengan pengetahuan asli kaum Melayu dan juga kaum-kaum berkaitan di rantau tersebut.

Dongeng cerita rekaan bertujuan sebagai bahan pengajaran kepada kanak-kanak dengan sudutpandang yang positif dan membantu ibu bapa mendidik anak-anak dengan kesopanan juga adat resam. Dongeng Melayu pada zaman sekarang telah dibukukan kepada buku cerita kanak-kanak pra-sekolah. Maksud dan erti dalam pengajaran kandungan Dongeng Melayu juga menjadi bahan didikan kanak-kanak pada usia kecil lagi.

Cerita Dongeng Melayu yang memberi pengajaran[sunting | sunting sumber]

  • Kisah mengenai jangan menderhaka kepada ibu dan bapa. Kisah-kisah bercorak sedemikian seperti Nakoda Tanggang/Si Tenggang (Malaysia), Nakoda Malim Kundang (Minangkabau/ Indonesia) dan Nakhoda Manis (Brunei); menunjukan si anak yang di jaga dari kecil tetapi menderhaka kepada ibubapanya. dan cerita ini mengajar supaya anak-anak zaman sekarang lebih hormat kepada ibubapa.
  • Bawang Putih Bawang Merah - menceritakan dua orang anak perempuan sama bapa dan berlainan ibu, Putih, anak perempuan yang bersikap lemah-lembut dan bersopan-santun kepada orang tua dan Merah, anak perempuan yang bersikap kurang ajar dan tiada sopan-santun. Cerita ini mengajar supaya anak-anak sekarang bersabar apabila menghadapi rintangan, lebih menghormati orang tua dan tidak tamakkan harta. Selain itu, cerita ini turut mengajar bahawa perbuatan jahat akan dibalas jahat.
  • Ada juga cerita tengtang kehidupan binatang seperti sang kancil yang cerdik samaada ketika melepaskan diri dari [diburu][1]oleh pemangsanya,memberi buah fikiran dan sentiasa bijak menyelesaikan masalah.

Senarai Cerita Dogeng Melayu yang dimodenkan[sunting | sunting sumber]

Kesemua senarai cerita dogeng Melayu di bawah telah di modekan dan siarkan oleh TV3 dalam slot lagenda pada pukul 04:30 petang sehingga 05:30 petang hari Isnin sehingga Khamis dan kesemua dijadikan drama bersiri dan ulangannya di TV9 pada malam hari yang sama dalam slot yang sama.