Filem Putera Bertopeng

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Putera Bertopeng
Pengarah K. M. Basker
Penerbit Run Run Shaw
(Malay Film Productions Ltd)
Penulis Lakon layar: K. M. Basker
Dibintangi oleh Ahmad Mahmud
Latifah Omar
Aziz Sattar
Normadiah
Haji Mahadi
S. Kadarisman
Muzik oleh Osman Ahmad
Fred Libio
Lionel B. Ventura
Sinematografi N. B. Vasudev
Disunting oleh Lee Thiam Yak
Pengedar Shaw Brothers
Mula ditayangkan
1957
Tempoh tayangan
110 minit
Negara Malaya
Singapura & Malaysia
Bahasa Bahasa Melayu

Filem Putera Bertopeng merupakan sebuah filem Melayu yang diterbitkan di Malaya pada tahun 1957. Filem Putera Bertopeng diterbitkan dalam bentuk filem hitam putih tanpa warna. Filem Putera Bertopeng mula ditayangkan pada 1957 di pawagam seluruh negara. Filem ini merupakan filem terakhir lakonan seniwati Latifah Omar di dalam Malay Film Productions Ltd sebelum beliau berhijrah ke produksi Cathay-Keris Film Productions.

Pengarah[sunting | sunting sumber]

Filem Putera Bertopeng diarahkan oleh K. M. Basker dan diterbitkan pada 1957 dan[1] dibantu oleh Jamil Sulong.

Ringkasan[sunting | sunting sumber]

Filem ini berlatarbelakangkan di kota Baghdad, Iraq dimana seorang anak raja bernama Tengku Ali Shamsuddin (Ahmad Mahmud) dan Wan Dalila (Latifah Omar, anak kepada Gabenor Husin (Daeng Idris) adalah sepasang kekasih yang saling mencintai sejak kecil. Ketika itu berlaku rampasan kuasa di mana adinda kepada Sultan Shamsuddin (S. Shamsuddin) iaitu Raja Kamaruddin (Haji Mahadi) dan pengikutnya merampas takhta dari baginda dan dipenjarakan seumur hidup manakala Putera Ali telah berjaya melarikan diri dari dibunuh oleh bapa saudaranya. Semasa di dalam perjalanan, mereka telah diekori oleh Mukhtar (A. Rahim) dan kuncu-kuncunya. Mereka bergelut sehingga menyebabkan Tengku Ali tercedera dan terjatuh ke dalam gaung. Pada mulanya Sultan Kamaruddin agak risau dengan dengan kehebatan Tengku Ali yang akan membalas dendam di atas rampasan kuasa tersebut. Mukhtar melaporkan kepada Siddiq (S. Kadarisman dan Kamaruddin dengan mengatakan Tengku Ali telah berjaya dibunuhnya. Dengan kejayaan itu, Mukhtar dilantik sebagai Panglima perang yang baharu menggantikan Siddiq. Manakala Siddiq pula dinaikkan pangkat menjadi Penasihat Sultan (Datuk Wazir yang baharu).

Pada hari pengishtiharan Sultan Kamaruddin, baginda telah memenjarakan Datuk Wazir (lakonan M. Babjan) kerana tidak sehaluan dengan titahnya. Sultan Kamaruddin telah meminda perlembagaan negara dimana kesemua duit di dalam baitul mal akan digunakan untuk kegunaan rasmi kerajaan dan pegawai kerajaan. Manakala sistem cukai daripada rakyat diperkenalkan bagi menjana semula pendapatan kasar negara. Baginda juga menitahkan kepada rakyat jelata yang tidak sehaluan dengan titahnya akan dihukum bunuh. Siddiq telah berjumpa dengan Gabenor dan memberitahu bahawa Baginda Sultan akan berkahwin dengan Wan Dalilah. Bapanya mulai risau dan tidak mahu anaknya menjadi isteri kepada Sultan Kamaruddin. Pada malamnya, Tengku Ali telah menjelmakan dirinya dengan wajah yang bertopeng. Tengku Ali mengarahkan agar Wan Dalilah tidak melarikan diri dari Baghdad. Selepas itu, beliau bertemu pula dengan Gabenor dan memberitahu bahawa dialah pemimpin pasukan pemberontak yang bertopeng yang sering mengganggu pentadbiran yang zalim. Beliau mengarahkan agar Gabenor merekrut seberapa ramai yang mungkin untuk menyertai kumpulannya, membekalkan harta dan senjata serta membiayai perjalanan kumpulan tersebut.

Pada hari yang ditetapkan dimana Siddiq dan Mukhtar akan datang untuk berjumpa dengan Gabenor Hussin. Dalam masa yang sama, semua harta yang dibawa untuk melamar telah dirampas oleh pasukan pemberontak bertopeng. Ali telah mengugut Siddiq dan Mukhtar agar membatalkan perkahwinan di antara Sultan Kamaruddin dengan Wan Dalilah. Setibanya di istana, Siddiq melaporkan apa yang terjadi terhadap dirinya dan Mukhtar kepada Sultan Kamaruddin. Baginda Sultan begitu murka dan mengarahkannya agar Wan Dalilah bersama bapanya ditangkap kerana didakwa atas tuduhan menderhaka. Gabenor Husin disiksa sebelum Wan Dalilah berubah fikiran dengan merelakan dirinya untuk menjadi isteri kepada Sultan Kamaruddin. Namun begitu, ayahnya tidak dibebaskan seperti apa yang dijanjikan. Khadijah dan Pak Abu (Mustarjo) menjadi orang tengah kepada kumpulan pemberontak bertopeng. Pak Abu sempat memberitahu kepada Tengku Ali bahawa Gabenor Husin telah dipenjarakan dan Wan Dalilah akan menjadi isteri kepada Sultan Kamaruddin. Tengku Ali kemudian mengetuai kumpulan bertopeng untuk menuntut keadilan dan membebaskan semua tahanan Sultan Kamaruddin serta memusnahkan pemerintahan Sultan Kamaruddin yang zalim itu. Tengku Ali berjaya menyelinap masuk ke dalam Istana Sultan untuk bertemu dengan Wan Dalilah. Tengku Ali mula membuat perancangan awal dimana beliau mengarahkan agar Wan Dalilah berkahwin juga dengan Sultan Kamaruddin dan pada hari perkahwinan tersebut, kumpulan pimpinannya akan menyerang pihak kerajaan sehingga berjaya dimusnahkan.

Pada hari perkahwinan baginda Sultan Kamaruddin, Tengku Ali, pengikutnya dan rakyat jelata berjaya menceroboh masuk ke dalam istana dan membunuh hampir semua pengikut Sultan Kamaruddin. Sultan Kamaruddin berjaya dibunuh semasa baginda ingin melarikan diri. Manakala Tengku Ali pula berjaya membunuh Siddiq. Sultan Shamsuddin juga berjaya diselamatkan dan ditabalkan semula menjadi Sultan. Baginda menitahkan bahawa Tengku Ali akan dikahwinkan dengan Wan Dalilah secepat mungkin.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Lagu[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika Anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.