First World Plaza

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
First World Plaza.

First World Plaza adalah sebuah pusat membeli-belah yang terletak di bawah First World Hotel & Plaza, hotel terbesar di Genting Highlands, Bentong, Pahang, Malaysia. Ia terdiri daripada lobi hotel untuk First World Hotel. Tarikan di plaza termasuk pusat bowling, cineplex, kolam "waterplash" (kolam renang dalaman yang hangat dibuat untuk kebanyakan kanak-kanak kecil), Pusat Konvensyen Antarabangsa Genting, Haunted Adventure dan Ripley's Believe It or Not! muzium. Kasino juga dibina di lokasi "Pavilion" sebelumnya yang merupakan tempat konsert untuk persembahan yang berkaitan dengan hiburan. Persembahan berkaitan hiburan seperti tarian, persembahan akrobatik dan persembahan ajaib diadakan di kawasan yang dipanggil Times Square. Walau bagaimanapun, semua tarikan-tarikan ini telah ditutup di bawah pembaharuan First World Plaza dan projek-projek pembinaan Twentieth Century Fox World.

Pada 1 Jun 2017, seluruh plaza ditutup untuk diperbaharui. Pada 1 Ogos 2017, SnowWorld, Genting Bowl dan Funtasy World Video Games Park di dalam alun-alun juga ditutup untuk membuat kerja-kerja pembangunan taman tema dalaman baru.[1] Pada tahun 2018, plaza dibuka semula dengan kedai runcit dan tempat makan baru. Peruncit yang berpangkalan di Singapura Tangs membuka outlet keempatnya di Malaysia, di tingkat dua First World Plaza.

Bersama First World Hotel, First World Plaza diuruskan oleh First World Hotels and Resorts Sdn Bhd, salah satu syarikat yang beroperasi di Resorts World Genting.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Genting Malaysia-Quarterly Report-3q17 result section-to roll out 20th Century Fox World as well as the new indoor theme park in 2018" (PDF).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 3°25′31″N 101°47′39″E / 3.425397°N 101.794204°E / 3.425397; 101.794204