Jambatan Pelabuhan Sydney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Jambatan Pelabuhan Sydney merupakan jambatan gerbang alur ("through arch bridge") besi yang merentasi Pelabuhan Sydney dan membawa trafik kereta api, kenderaan, basikal dan pejalan kaki antara kawasan pusat perniagaan Sydney dengan Pantai Utara. Pandangan dramatik jambatan, pelabuhan dan Rumah Opera Sydney berdekatan merupakan imej ikonik bagi kedua-dua bandar Sydney dan Australia. Jambatan ini digelar "Penyangkuk Baju" kerana reka bentuk gerbangnya.[1]

Dibawah penyelian jurutera Dr J.J.C. Bradfield dari Jabatan Kerja Raya Awam NSW, jambatan ini direka dan dibina oleh syarikat Inggeris Dorman Long and Co Ltd dari Middlesbrough, dan dibuka pada 1932.[2] Menurut Guinness World Records, ia merupakan jambatan rentang terlebar di dunia.[3] Ia juga merupakan jambatan gerbang rentang kelima terpanjang di dunia, dan ia juga merupakan jambatan gerbang besi tertinggi, berukuran 134 meter (440 ka) dari puncak ke aras air.[4] Until 1967 the Harbour Bridge was Sydney's tallest structure.[petikan diperlukan]

Sydney Harbour dari udara, menunjukkan Opera Rumah, CBD, Circular Quay, Jambatan, Sungai Parramatta, North Sydney dan Kirribilli di latar hadapan

Struktur[sunting | sunting sumber]

Akhir (CBD) jambatan selatan terletak di Miller Point di kawasan The Rocks, dan ujung utara di Milsons Point dalam [yang lebih rendah [North Shore (Sydney) | North Shore]] kawasan. Ini membawa enam lorong lalu lintas jalan di jalan utama, sementara di sisi timur syarikat dua jalur lalu lintas jalan (sebelum dua landasan trem) dan jalan setapak, dan di sisi barat dua landasan keretapi dan pusat basikal, membuat sebelah barat 30.5 cm (12 in) lebih luas dari sebelah timur.

Jalan raya utama di jambatan ini dikenali sebagai Bradfield Highway dan lebih kurang 2.4 kilometer (1.5 bt) panjang, membuatnya menjadi salah satu jalan raya terpendek di Australia. (The terpendek, juga disebut Highway Bradfield, ditemui pada Story Bridge dalam Brisbane.)

Gerbang[sunting | sunting sumber]

Salah satu nat yang terus Jambatan penyangganya. Yang satu ini di hujung (utara) Milsons Point
Roads and Traffic Authority (RTA)

untuk menyokong [[televisyen litar tertutup |] CCTV] kamera menghadap jambatan dan jalan di sekitar yang kawasan. Kedua-dua tiang di pantai utara termasuk pengudaraan [cerobong] [] s untuk asap dari Sydney Harbour Tunnel, dengan dasar tiang selatan mengandungi penyelenggaraan RTA ditumpahkan bagi jambatan, dan pangkal tiang utara mengandungi pengurusan lalu lintas gudang untuk menunda lori dan kenderaan keselamatan digunakan pada jambatan.


Sydney Harbour Bridge as viewed from Kirribilli on the North Shore, with the Sydney Opera House on the left.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. "7BridgesWalk.com.au". Bridge History. Dicapai pada 23 October 2006.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 2. "Dr J.J.C. Bradfield". Pylon Lookout: Sydney Harbour Bridge. Dicapai pada 18 December 2010.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 3. Guinness World Records (2004): World Records — Widest long-span Bridge Archive copy from Internet Archive Wayback machine – note web page discontinued after July 2006
 4. "Sydney Harbour Bridge". culture.gov.au. Australian Government. Dicapai pada 1 October 2010.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 5. "The construction of the Sydney Harbour Bridge". Year 9 NSW//History//Investigating History. Red Apple Education Ltd. 2008. Dicapai pada 27 May 2008.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 6. 6.0 6.1 "Bridge Facts". Pylon Lookout: Sydney Harbour Bridge. Dicapai pada 17 December 2010.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 7. 7.0 7.1 7.2 7.3 7.4 "Bridge History". Pylon Lookout: Sydney Harbour Bridge. Dicapai pada 17 December 2010.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 8. "Sydney Harbour Bridge Info". Dicapai pada 17 December 2010.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 9. 9.0 9.1 "Engineering Materials: Rivets". Sydney Harbour Bridge. NSW Government: Board of Studies. Dicapai pada 17 December 2010.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 10. "The Sydney Harbour Bridge". This is Australia.com.au. Dicapai pada 17 December 2010.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 11. Smiles, Sam (1998). Going modern and being British: 1910–1960. Intellect Books. p. 41. ISBN 9781871516951. 
 12. "Thomas S. Tait". Undiscovered Scotland. Diarkibkan daripada original pada 30 April 2008. Dicapai pada 14 November 2008. 
 13. Nisbet, Gary. "John Burnet & Son". Dicapai pada 14 November 2008.  Parameter |work= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 14. Lalor, Peter (2006) [2005]. The bridge. Allen & Unwin. p. 142. ISBN 9781741750270 (pbk) Periksa nilai |isbn=: invalid character (bantuan). 

Sumber lain[sunting | sunting sumber]

 • Four papers on the design and construction of the bridge in volume 238 of the Minutes of Proceedings of the Institution of Civil Engineers, 1935 Kinley
 • Knezevic, Daniel,(1947), 'The Lost Bridge',

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai:

Webcam:

Imeg:

Templat:Road infrastructure in Sydney

Templat:Sydney New Year's Eve