City Circle

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
City Circle
Tangara T Car Set.jpg
Sebuah Tangara di Circular Quay, titik tengah garis bulatan bandar.
Umum
TerminalCentral
Stesen6
PerkhidmatanT2 Laluan Inner West & Leppington
T3 Laluan Bankstown
T8 Laluan Airport & South
Operasi
Dibuka20 Disember 1926 (1926-12-20) (first segment)
22 Januari 1956 (1956-01-22) (keseluruhan gelung)
PemilikRailCorp
PengendaliSydney Trains
Teknikal
Panjang aliran6 km (3.7 bt)
Tolok landasan1,435 mm (4 kaki 8 12 in) tolok piawai
Rangkaian keretapi asal untuk CBD Sydney dirancang oleh John Bradfield, (kiri) dan rangkaian seperti sekarang. City Circle dibina seperti yang direncanakan dan Laluan kereta api Eastern Suburbs dibangun untuk jajaran yang berbeza, walaupun jalur Pantai Utara dan Pinggir Selatan tidak pernah dibina.

City Circle adalah landasan keretapi bawah tanah yang terletak di daerah pusat perniagaan Sydney, di New South Wales, Australia, yang menjadi teras penumpang Sydney rangkaian kereta api. Talian dimiliki oleh RailCorp, sebuah agensi Kerajaan negeri NSW, dan beroperasi di bawah Sydney Trains Pengangkutan untuk NSW jenama. Walaupun namanya, City Circle berbentuk tapal kuda, dengan kereta api beroperasi dalam corak berbentuk U. Stesen konstituen Circle adalah (mengikut arah jam): Central, Town Hall, Wynyard, Circular Quay, St James, Museum dan kembali ke Central.

Sejarah dan keterangan[sunting | sunting sumber]

Konsep asal untuk City Railway adalah sebahagian daripada laporan bertarikh 1915 yang diserahkan kepada pemerintah oleh ketua jurutera keretapi, John Bradfield, setelah kembali dari kajian luar negara,[1] with work commencing the following year. His concepts were largely based on the New York City Subway, which he observed during his time in New York City.[2][3]

Dibina secara berperingkat, stesen City Circle pertama yang dibuka adalah senarai warisan[4] Museum dan St James, yang keduanya dibuka pada tahun 1926 sebagai bagian dari elektrik awal kereta api Sydney. Seterusnya adalah "anggota badan barat" melalui Dewan Bandaran dan Wynyard, yang dibuka pada tahun 1932 sempena pembukaan Jambatan Pelabuhan Sydney. Bahagian ini mengandungi empat terowong. Dua bersambung ke Harbour Bridge, sementara dua terowong City Circle berakhir di Wynyard. Pada tahun 1956 jalan buntu di St James dan Wynyard bergabung dan "hilang pautan", Circular Quay – dibuka. Stesen Central dan Circular Quay berada di atas permukaan tanah (Circular Quay dinaikkan, tepat di bawah Cahill Expressway), sementara selebihnya berada di bawah tanah. Terdapat juga terowong kereta api yang tidak digunakan. Terowong bekas trem di Wynyard, dan terowong rintisan lain di St James terkenal.

City Circle mempunyai landasan berkembar, walaupun ia membentuk empat trek di Central kerana terdapat dua hujung trek yang sama. Laluan luar dikenali sebagai "City Outer" dan digunakan oleh kereta api yang bergerak mengikut arah jam di sekitar City Circle. Dalam arah perjalanan ia melewati platform Central 17, Town Hall platform 6, Wynyard platform 6, Circular Quay platform 2, St James platform 2, Museum platform 2. Kereta api kemudian boleh menuju ke Central platform 22 atau 23, bergantung pada mana garis yang mereka jalankan. Begitu juga, trek dalam dikenali sebagai "City Inner" dan digunakan oleh kereta api yang bergerak berlawanan arah jam. Ia bermula dari platform Central 20 atau 21, sekali lagi bergantung pada jalan dari mana kereta api berasal. Ia kemudian melalui platform Muzium 1, platform St James 1, platform Circular Quay 1, platform Wynyard 5, platform Dewan Bandaran 1 kemudian platform Pusat 19.

Perkhidmatan dan operasi[sunting | sunting sumber]

Corak perkhidmatan semasa umumnya terdiri daripada kereta api dari Bankstown & Inner West & Leppington yang beroperasi melalui City Outer. Keretapi dari Airport & South Line biasanya beroperasi melalui City Inner. Beberapa kereta api Bankstown juga beroperasi melalui City Inner pada hari bekerja, terutamanya semasa puncaknya. Satu set persimpangan terbang di Pusat membolehkan corak ini dipelbagaikan.

Sebelum penyatuan Laluan Eastern Suburbs ke Laluan Illawarra pada tahun 1980, kereta api garis Illawarra juga beroperasi di sekitar Lingkaran Bandar.

Keretapi di Barat dan Utara biasanya tidak bergerak di sekitar City Circle tetapi sebaliknya, terus melintasi Harbour Bridge ke garis Pantai Utara dan sebaliknya.

Kawalan Kelajuan dan Pertindihan Berkurang[sunting | sunting sumber]

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai isyarat, lihat Isyarat kereta api Australia
Sehingga City Circle Resignalling pada tahun 1990-an, stesen-stesen di sebelah barat memberi isyarat supaya kereta api berikut dapat memasuki platform sementara kereta api sebelumnya masih berangkat. Isyarat yang memberi akses ke platform akan menunjukkan aspek yang membatasi (mungkin memanggil - merah di atas merah di atas ambar kecil - yang menunjukkan bahawa kereta api dapat bergerak tetapi blok tidak semestinya jelas) dan perhentian kereta api tersebar di sepanjang platform akan mengawal kelajuan kereta api berikut. Ini membolehkan stesen-stesen ini berurusan dengan 42 kereta api per jam ke arah mana pun dengan masa sub 40 saat tinggal. Pengunduran diri tahun 1990-an mengubah stesen timur yang lebih tua untuk mengikuti operasi yang serupa. Pada suatu ketika sistem ini diubah lagi untuk memberikan keselamatan tambahan. Isyarat di Lingkaran Kota tidak lagi dapat menampilkan aspek panggilan, tetapi dapat memperlihatkan kelajuan rendah (merah di atas merah di atas hijau kecil - yang bermaksud bahawa bloknya jelas tetapi untuk bergerak perlahan, tidak melebihi 25km/j). Akibatnya, kereta api tidak lagi dapat memasuki platform ketika kereta api sebelumnya berangkat dan sistem tidak dapat mengendalikan lebih dari 20 kereta api per jam.

Gambar beranimasi yang menunjukkan sistem beraksi
Operasi perjalanan laju terkawal pada tahun 1932 di City Circle.

Stesen[sunting | sunting sumber]

Laluan mempunyai enam stesen.

Nama Kod Jarak dari
Central (km)
Dibuka Catatan
km bt
Central SBO 0 0 28 February 1855 [5][6][7]
Town Hall THL 1.21 0.75 28 February 1932 [6]
Wynyard WYD 2.05 1.27 28 February 1932 [8]
Circular Quay CQY 2.97 1.85 22 January 1956 [9]
St James SAJ 4.4 2.7 20 Disember 1926 [10][11]
Museum MSM 4.99 3.10 20 December 1926 [11][12][4]
Selepas Museum, gelung laluan kembali ke Central

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Wylie, R. F. (June 1971). "50 Years – A Long Time". Australian Railway Historical Society Bulletin: 140–143.
 2. ^ "Housing can deliver John Bradfield's vision". Daily Telegraph. 4 November 2014. Dicapai pada 29 December 2017.
 3. ^ "A once-visionary rail plan for Sydney lost in time". Daily Telegraph. 29 October 2014. Dicapai pada 29 December 2017.
 4. ^ a b "Museum railway station". Daftar Warisan Negeri New South Wales. Pejabat Alam Sekitar dan Warisan.
 5. ^ Bozier, Rolfe, "New South Wales Railways: NSW Station Codes". Retrieved 19 June 2002.
 6. ^ a b Platform Keretapi Pinggir Bandar Timur untuk stesen Dewan Bandaran dan Pusat dibuka pada 23 Jun 1979. Dipetik dalam Forsyth, J.H. (ed.) (1988–93), Stations & Tracks; Vol. 1: "Main Suburban & Branches – Illawarra & Branches". State Rail Authority of New South Wales: Sydney, pp. 42–43.
 7. ^ Sourced from Forsyth, J.H. (ed.) (1988–93), Stations & Tracks; Vol. 1: "Main Suburban & Branches – Illawarra & Branches". State Rail Authority of New South Wales: Sydney, pp. 42–44, 101–128, 206–208 passim, except where noted.
 8. ^ Wynyard Station NSWrail.net
 9. ^ Circular Quay Station NSWrail.net
 10. ^ Sydney Morning Herald 21 Disember 1926 pp. 11-12
 11. ^ a b "60 Years Ago". Railway Digest: 398. December 1986.
 12. ^ Museum Station NSWrail.net

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Landasan kereta api di New South Wales