Taman Hyde, Sydney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sebuah jalan yang dijajari pokok ara di Taman Hyde, Sydney, Australia

Taman Hyde (Bahasa Inggeris: Hyde Park) adalah sebuah taman besar di Sydney, New South Wales, Australia. Taman Hyde berada di bahagian timur Sydney central business district. Ia berada di bahagian selatan sekali pada serangkaian tanah taman yang memanjang ke arah utara terhadap pantai Port Jackson (Sydney Harbour). Ia mengambil bentuk sebuah segi empat tepat, disegiempatsamakan di bahagian selatan dan dibulatkan di bahagian utara, disempadan ke barat dengan Jalan Elizabeth, di timur oleh Jalan College, di utara oleh Jalan St. James dan Jalan Prince Albert dan di selatan oleh Jalan Liverpool.

Di sekitar sempadan taman terletaknya Mahkamah Tinggi New South Wales, Gereja St. James, Hyde Park Barracks dan Hospital Sydney di utara, Katedral St Mary, Muzium Australia dan Sekolah Sydney Grammar di timur, Pusat Downing di selatan, kedai bendera David Jones Limited dan CBD di sebelah barat. Ia dibahagi dua melalui jalan arah timur-barat Jalan Park.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Lebuhraya di Hyde Park, sekitar 1900
Hyde Park, sekitar 1900
Hyde Park dan Katedral St. Mary pada zaman 1940an

Hyde Park dinamakan selepas Hyde Park yang terdahulunya di London. Taman ini ditanda pock dengan penutup longkang, yang banyaknya membawa ke Busby's Bore, percubaan skala besar pertama di sebuah sistem perairan selepas membelakangkan Tank Stream, sumber air asas tanah jajahan Sydney. Busby's Bore dibinakan di antara 1827 dan 1837 menggunakan buruh banduan dan bekalan air tawar dari Paya Lachlan, (yang kemudian digelar sebagai Taman Centennial) ke bandar.

Dari hari-hari awal tanah jajahan, kawasan luas di tenggara penelokaan menjadi tempat kegemaran untuk sukan dan rekreasi. Ia digelar secara pelbagai sebagai 'The Common', 'Exercising Ground', 'Cricket Ground' dan 'Race Course'. Pada 13 Oktober 1810, Gabenor Macquarie mengasingkan kawasan ini dari Domain ke utara, menamanya Hyde Park dan mendedikasikannya untuk "rekreasi dan hiburan penetap bandar dan sebuah padang latihan untuk tentera". Dia menyimpan the Domain untuk kegunaan ekslusifnya.

Banyak sukan dimain di Hyde Park termasuk kriket, ragbi, lumba kuda, quoits dan hurling, meskipun, orang sukan menggunakan Hyde Park telah mengongsinya dengan ketenteraan, yang melatih di sana dan mengamalkan tugas drill, orang ramai, yang memotong jalan melintasi padang bermain, anjing liar, lembu, kambing, biri-biri dan haiwan lain dan juga ahli sukan lain yang mempunyai keminatan yang bercanggah. Para pemain quoit pada khususnya, menggunakan sebuah kawasan yang berhampiran dengan pitch kriket dan sering merosaknya.

Lumba kuda[sunting | sunting sumber]

Tujuh kuda Arab dibawa ke atas kapal sewaktu Armada Pertama di Cape Colony (kini Afrika Selatan) adalah kuda-kuda pertama yang dibawa ke Australia. Kuda thoroughbred pertama yang dibawa ke Australia adalah Rockingham pada 1799. Oleh 1800 telah ada 200 ekor kuda di tanah jajahan yang membesar ke 1100 pada 1810. Suatu tempat perlumbaan di Sungai Hawkesbury berhampiran Richmond mungkin adalah tempat lumba kuda pertama digunakan seawal 1806. Lumba pertandingan telah dijalankan di situ sebahagian dari suatu cuti di Parramatta pada April 1810.

Hanya dua hari selepas Gabenor Macquarie mendedikasikan Hyde Park untuk 'rekreasi dan hiburan' ia menjadi tapak mesyuarat lumba kuda rasmi Australia diaturkan pada 15, 17 dan 19 Oktober 1810 oleh para pegawai 73rd Regiment (rejimen Macquarie). Mesyuarat-mesyuarat untuk mengaturkan peraturan dan mengatur event telah dipegang di officers' mess dan banyak kuda-kuda dimilik oleh para pegawai.

Lukisan Hyde Park, 1842

Mesyuarat perlumbaan terdiri dari suatu siri kepanasan dengan keberatan dimuatkan terpulang pada jantina dan usia seekor kuda. Ada juga sebilangan lumba pertandingan di antara dua kuda dan hadiah sweepstake diberikan. Gabenor Macquarie sendiri menghadiri setiap hari mesyuarat.

Format ini untuk mesyuarat lumba telah diikuti di koloni selama 50 tahun yang akan datang. Para pemilik kebanyakannya menunggang kuda mereka sendiri dan padang-padang ditanda oleh bendera dan tiang. Peristiwa novelty sering terlibat.

Mesyuarant berlanjut dijalankan di Hyde Park hingga pertubuhan Kelab Turf Sydney pada 1825 apabila mereka berpindah ke padang 'Bellevue'. Mesyuarat juga sering dijalankan di Parramatta dan Camperdown. Kelab Lumba dan Joki Australia telah ditubuh pada 1828 dengan kegalakan Governor Darling tetapi koloni tidak dapat menyokong dua kelab lumba dan kedua-dua mereka berlipat pada 1831.

Kriket[sunting | sunting sumber]

Walaupun sesetengah kajian mengindikasi bahawa kriket dimainkan sebelum 1803 di hujung selatan berhampiran di mananya Peringatan Perang adalah hari ini, pertandingan pertama kali diconfirm mengambil tempat di the Common pada 1803. Para pemain adalah orang biasa dan pegawai dari kapal bekalan Calcutta. Padang kriket dilaidout di bahagian barat daya (hanya di belakang laluan masuk ke Stesen keretapi St. James) dan di semua permainan utama dimainkan di sana hingga 1856.

Pertandingan rakaman penuh pertama mengambil tempat di Hyde Park di antara 17th dan 39th Regiments pada 7 Mei 1832. Meskipun, pada zaman 1850an dengan pengguna lain di Taman, di tempat awam, ketenteraan dan pemain sukan lain, akhirnya menyebabkan pertandingan kriket untuk dipindah ke Domain di mana malangnya, masalah mirip juga ditemukan.

Obelisk pada awal 1900an

Tinju[sunting | sunting sumber]

Pergaduhan tumbuk tangan yang diatur mungkin umum di koloni awal dan para pegawai NSW Corps juga digelar telah mengaturkan pergaduhan di antara para banduan. Rakaman pergaduhan pertama mengambil tempat di jalan ke Botany kira-kiranya setengah batu dari Racecourse di 1814. Ini adakan meletaknya berhampuran dengan lokasi kini di Peringatan Perang. Kononnya peninjuan tidak cukup, para pemerang, John Berringer (juga digelar John Parton) dan Charles Sefton, adalah yang pertama diperlukan untuk melarikan satu batu. Kedua-duanya Berrenger dan Sefton telah dihukum mati di Britain tetapi hukuman mereka telah dikirimkan pada pengangkutan ke NSW. Pergaduhan bertahan selama 56 pusingan dan dimenangi oleh Berringer.

Ragbi[sunting | sunting sumber]

Pada 17 Jun 1865 pertandingan ragbi pertama telah diketahui dimainkan di Australia mengambil tempat di Hyde Park di kalangan para ahli kelab ragbi Australia pertama, Kelab Futbal Sydney, yang telah ditubuhkan pada bulan itu. Pda Julai tahun itu, Kelab Sydney bermain untuk Kelab Australia di Hyde Park, pada permainan lintas-kelab.

Pada 1856, Hyde Park telah ditukarkan ke taman-taman awam dan aktiviti sukan semua tetapi dihentikan. Kelab kriket dan futbal harus mencari tempat lain untuk bermain. Kriket dimainkan di Domain dan kedua-dua sukan telah dimainkan di Taman Moore dan Padang Garrison (kini Padang Kriket Sydney).

Hyde Park mengandungi taman-taman disimpan baik dan sekitarnya 580 pokok; suatu campuran Pokok Tin Teluk Moreton, Kelapa dan kepelbagaian lain. Ia dikenali dengan pokok tin lined avenues yang hebat, tetapi pada 2005 sebilangan pokok-pokok yang dikenakan-penyakit telah dijumpakan dan jatuh.[1] Berikutnya penyiasatan suatu bilangan yang besar pada pokok ditemukan berpenyakit dengan tiga fungi yang berlainan. Kini Rancangan Pengurusan Pokok Draf telah dianggap di bawah mana sekitar 230 pokok yang dikenakan penyakit akan dialihkan dan digantikan.[2] Taman Sandringham terletak di bahagian timur, berhampiran dengan lalu-lintas Jalan Park dan Jalan College.

Peringatan[sunting | sunting sumber]

Air pancut Archibald
Air pancut, Hyde Park, Sydney

Keping pusat Hyde Park adalah Air pancut Archibald yang agung. Air pancut ini telah direka bentuk oleh François Sicard dan diderma oleh J.F. Archibald pada 1932 dengan hormatnya penyumbangan Australia pada Perang Dunia I di Perancis. Juga di hujung utara adalah Taman Nagoya mencirikan set chess luar bangunan dan laluan masuk ke stesen keretapi St. James bawah tanah.

Di hujung selatan taman adalah Tugu peringatan Perang ANZAC di belakang 'Tasik Pencerminan' atau 'Kolam Peringatan' dan laluan masuk ke Muzium stesen keretapi. Sebuah peringatan terdiri dari sebatang senapang 104-millimeter dari German light cruiser Templat:SMS berdiri di tenggara, laluan masuk Jalan Oxford taman.

Bahagian barat, atau Jalan Elizabeth, di laluan masuk Jalan Bathurst pada taman terletaknya di samping Obelisk dihiasi dengan ciri-ciri Mesir. Ia didirikan pada 1857 dan dibukakan oleh kemudiannya Datuk bandar, George Thornton. Tetapi peringatan ini sebenarnya suatu vent longkang, dan oleh itu jenakanya di sekitar bandar adalah memanggilnya 'Botol Bau Thornton'.[3] Selanjutnya di selatan adalah suatu lagi peringatan berilham Timur Tengah oleh Independent Order of Odd Fellows didedikasikan pada orang Sydney yang telah meninggal dunia sewaktu Perang Raya.

Imej[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Dick, Tim (16 September 2005). "Hyde Park figs trees face the chop". The Sydney Morning Herald. Dicapai 14 February 2007.  Parameter |coauthors= tidak diketahui diabaikan (guna |author=) (bantuan)
  2. ^ "2006 Draft Plan of Management and Masterplan". Development: City Improvements. Sydney City Council. Dicapai 14 February 2007. 
  3. ^ "Thornton's Scent Bottle". Water, Water Everywhere: a Virtual Historical Exhibition. Sydney City Council. Dicapai 14 February 2007. 
  • Pollard, Jack (1990) Australia Test Match Grounds London: Willow Books
  • Vamplew, Wray; Moore, Katharine; O'Hara, John; Cashman, Richard; and Jobling, Ian [editors] (1997) The Oxford Companion to Australian Sport Second Edition Melbourne: Oxford University PressKoordinat: 33°52′24″S 151°12′41″E / 33.87333°S 151.21139°E / -33.87333; 151.21139