Taman Persahabatan China

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kebun Persahabatan China
Pintu Masuk ke Kebun

Taman Persahabatan China (bahasa Cina: 谊园, Bahasa Inggeris: Chinese Garden of Friendship) adalah sebuah Taman Cina di Darling Harbour dan berhampiran dengan Pekan Cina di Sydney, Australia. Diilhamkan oleh kebun swasta Dinasti Ming, kebun ini memberikan suatu pandangan pada warisan dan budaya Cina.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Taman Persahabatan China telah direka bentuk berasaskan bandar kembar Cina Sydney, Guangzhou di China. Pekan Cina Sydney melengkapi kawasan yang sudah kaya dengan warisan dan budaya Cina itu. Kebun ini telah dibuka pada 1988 sebagai sebahagian daripada perayaan 200 tahun Sydney dan mereka dinamakan Kebun Persahabatan menandakan perkaitan yang dilakukan di antara China dan Australia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Keseluruhan bandar tidak dapat dilihat dari mana-mana sudut di dalam kebun. Kebun ini mempunyai sebilangan ciri-ciri termasuk Dinding Naga yang menandakan perkaitan antara New South Wales dan Guangzhou, Water Pavilion of Lotus Fragrance, Twin Pavilion dan The Tea House yang memberikan teh Cina tradisional dan hidangan ringan lain.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]