MediaCorp

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Mediacorp)
Jump to navigation Jump to search
MediaCorp Pte. Ltd.
Anak syarikat
IndustriMedia hiburan, penyiaran televisyen, radio, penerbitan filem, media cetak dan rundingan media
Ditubuhkan21 Julai 1935; 83 tahun yang lalu (1935-07-21) (radio)
15 Februari 1963; 55 tahun yang lalu (1963-02-15) (televisyen)
Ibu pejabatMediacorp Campus ,1 Stars Avenue , Singapore 138507
Perancang utama
Chiam Hui Ru (Pengerusi)
Chiam Teck Soo (CEO)[1]
PerkhidmatanPenyiar televisyen dan radio, penerbitan rancangan-rancangan televisyen dan filem, majalah dan surat khabar
PemilikTemasek Holdings
PembahagianMediaCorp TV, MediaCorp TV12, MediaCorp Radio dan lain-lain
Anak syarikatMediacorp TV Singapore Pte Ltd
Mediacorp Press Ltd
Mediacorp VizPro International Pte Ltd
Mediacorp Raintree Pictures Pte Ltd
Singapore Media Academy
Media Research Consultants Pte Ltd
OOH Media Pte Ltd
1-Net Singapore Pte Ltd
Laman sesawangMediaCorp.sg

Mediacorp Pte. Ltd. (Cina ringkas: 新传媒私人有限公司), juga dikenali sebagai Mediacorp, ialah sebuah syarikat media dan hiburan Singapura, dengan kepentingan perniagaan di penyiaran televisyen dan radio, media interaktif, cetakan penerbitan dan pembikinan filem.

Kini, Mediacorp menjalankan 7 saluran TV dan 11 saluran radio, menjadikannya penyedia media penyiaran terbesar di Singapura, dan satu-satunya penyiar TV terestrial di negeri bandar. Ia dimiliki oleh Temasek Holdings, cabang pelaburan milik kerajaan Singapura.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

1935-1961: Permulaan siaran radio[sunting | sunting sumber]

Kumpulan ini bermula dengan kedatangan penyiaran radio di Singapura apabila lesen penyiaran diberikan kepada Perbadanan Penyiaran British Malaya (BMBC) pada 21 Julai 1935. Syarikat itu secara rasmi membuka studio dan pemancarnya di Caldecott Hill dua tahun kemudian pada 1 Mac 1937. Perbadanan ini diambil alih oleh kerajaan Negeri Selat pada tahun 1940 sebagai sebahagian daripada Jabatan Penerangan British yang dikenali sebagai Perbadanan Penyiaran Tanah Melayu. Berdasarkan pemancar Radio Malaya yang berpindah ke Kuala Lumpur pada tahun 1958, Radio Singapura mengambil alih tahun selepas itu sebagai perkhidmatan radio negeri, dengan 3 stesen radio (masing-masing dalam bahasa Inggeris, Mandarin dan Melayu).

Tidak lama selepas Singapura mencapai status kerajaan pada tahun 1959, ada rancangan untuk mendapatkan hak penghantaran televisyen. Ini dimunculkan ke dalam entiti televisyen Singapura pada 4 April 1961. Televisyen Singapura memulakan ujian transmisi dari 21 Januari hingga 15 Februari 1963, di mana ia dilancarkan sebagai stesen televisyen pertama Singapura dan secara rasmi mula menyiarkan. Siaran biasa di sana sejak 3 April (kemudian dikenali sebagai Channel 5) adalah terutamanya dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. Pada 23 November tahun yang sama, saluran kedua dilancarkan sebagai Channel 8, program penayangan terutamanya dalam bahasa Mandarin dan Tamil.

Di Kuala Lumpur, Talivishen Malaysia (Ortografi Melayu baru: Televisyen Malaysia) mula menyiarkan pada 28 Disember pada masa untuk Tahun Baru pada tahun hadapan. Televisyen Singapura kemudiannya dijenamakan semula (juga bertepatan dengan pembentukan Malaysia pada September tahun itu) sebagai saluran televisyen "Malaysia Malaysia (Singapura)". Iklan pertama disiarkan pada 1 Januari 1964 untuk mengurangkan pergantungan stesen ke atas subsidi.

1965-1980: Radio Televisyen Singapura (RTS)[sunting | sunting sumber]

Selepas pemisahan Singapura dari persekutuan Malaysia, semua operasi Televisyen Malaysia di Singapura dan stesen radio disatukan untuk menjadi Radio dan Televisyen Singapura (RTS). RTS secara rasmi dibubarkan pada 31 Januari 1980 oleh penyiar David Gabriel,[3] yang mengisytiharkan peralihannya sebagai lembaga berkanun yang dikenali sebagai Perbadanan Penyiaran Singapura (SBC) pada hari berikutnya.

1980-1994: Perbadanan Penyiaran Singapura[sunting | sunting sumber]

Pada 3 Februari 1980, panduan utama SBC Radio dan TV Times dicetak buat pertama kalinya, menjadi sumber mingguan radio dan jadual acara mingguan yang berkhidmat di pulau itu. Pertama kali diterbitkan dalam bahasa Inggeris dan Mandarin, majalah-majalah ini juga menyajikan berita dan trivia hiburan tempatan dan antarabangsa. (Mereka akhirnya akan berubah menjadi majalah 8 Days dan i-Weekly.

1994-1999: Penswastaan sebagai Perbadanan Televisyen Singapura[sunting | sunting sumber]

Pada 1 Oktober 1994, SBC telah menjalani proses penswastaan menjadi kumpulan pegangan baru yang dinamakan Kumpulan Syarikat Antarabangsa Media Singapura (SIM, China: 新加坡 國際 傳媒 機構) yang mengetuai tiga syarikat: Perbadanan Televisyen Singapura (TCS, Cina: 新加坡 電視 機構) , Perbadanan Radio Singapura (RCS, Cina: 新加坡 廣播 電台 機構) dan Singapore Television Twelve (STV12, Cina: 新加坡電視12).

TCS 8 memulakan penyiaran 24 jam pada 1 September 1995 selepas hampir 32 tahun. Saluran itu mula menyiarkan 24 jam sehari. Pada hari yang sama, Singapura Twelve membahagi Channel 12 sedia ada menjadi 2 saluran: Perdana 12; saluran berbilang bahasa dengan program berbahasa Melayu, Tamil, Inggeris dan asing disiarkan semasa primitif; dan Premiere 12, saluran highbrow yang khusus dalam pengaturcaraan khusus seperti sukan, kesenian, budaya, dokumentari dan pengaturcaraan kanak-kanak. Kerana penyusunan semula, Saluran 8 menjadi saluran pertama untuk menyiarkan 24 jam sehari secara kekal dan menjadi saluran Mandarin sepenuhnya. Pada masa yang sama, semua program Tamil diserahkan kepada saluran utama TV12 yang baru dilancarkan, Perdana 12. Channel 5 menjadi saluran TV kedua yang disiarkan 24 jam sehari, bermula dari 29 September 1995.

TCS melancarkan studio penerbitan filemnya sendiri Raintree Pictures[4] pada 1 Ogos 1998. Media Antarabangsa Singapura (SIM) telah menghentikan operasi pada 31 Disember 1998 untuk menjadi media semasa Media Corporation of Singapore, atau MediaCorp untuk jangka pendek.

1999-2008: Penubuhan Mediacorp, persaingan dengan SPH Mediaworks, saluran tambahan[sunting | sunting sumber]

Logo MediaCorp digunakan dari 15 Februari 2001 sehingga 25 Oktober 2015.

Pada 1 Mac 1999, Mediacorp melancarkan Channel NewsAsia (CNA) sebagai saluran berita nasional pertama di Singapura, menyiarkan analog darat.

Pada 30 Januari 2000 Perdana 12 dan Premiere 12 dinamakan semula sebagai Suria; dan Central masing-masing. Suria menjadi saluran Melayu sepenuhnya manakala Central mempunyai pengaturcaraannya yang dikongsi antara pengaturcaraan kanak-kanak dari pagi hingga awal petang, program Tamil semasa program primitif dan seni dan budaya pada waktu malam. SportCity, saluran sukan sepenuhnya dilancarkan pada tahun yang sama.

Monopoli televisyen Mediacorp telah dipecahkan pada 6 Mei 2001 apabila Singapura Press Holdings (SPH) diberikan lesen penyiaran televisyen, yang menyebabkan SPH MediaWorks ditubuhkan. MediaWorks menawarkan dua saluran; Saluran U-bahasa Cina dan Kerja-Kerja TV berbahasa Inggeris, yang kemudiannya dinamakan semula sebagai Saluran i. Pada masa yang sama, MediaCorp diberi lesen untuk mencetak, menulis dan mengedarkan tabloid harian percuma Hari Ini. Kedua-dua rangkaian itu terlibat dalam pengejaran yang sangat kompetitif untuk penarafan penonton seluruh pulau selama beberapa tahun. Akhirnya, untuk menghentikan lagi kerugian ekonomi, Mediacorp dan Singapore Press Holdings (SPH) bersetuju untuk menggabungkan televisyen percuma dan operasi surat khabar percuma mereka selepas beberapa perjanjian pada 17 September 2004. Penggabungan antara kedua-dua rangkaian itu sah diisi pada 31 Disember tahun itu, mencipta syarikat induk MediaCorp Lengan Penyiaran baru yang akan menguruskan dan mengendalikan saluran yang tersisa. Saluran U terselamat dari pemindahan ke rangkaian Mediacorp pada Hari Tahun Baru, Saluran i namun berhenti penyiaran kerana liabiliti komersilnya.

Pada 1 Januari 2007, HD5 dilancarkan dan Channel 5 menjadi stesen televisyen terestrial digital pertama di Singapura untuk disiarkan dalam definisi tinggi. MediaCorp juga melancarkan perkhidmatan televisyen dalam talian MOBTV. Bahagian radionya terpaksa mengunci pendengar dari Amerika Syarikat daripada webcastnya, disebabkan kadar royalti yang dikenakan oleh Lembaga Royalti Hak Cipta Amerika Syarikat.

Pada 19 Oktober 2008, TV12 Central dibubarkan menjadi dua saluran berasingan: Okto, yang menggantikan slot Kids and Arts saluran; dan Vasantham, saluran bahasa eksklusif Tamil yang menggantikan slot Vasantham Central.

2008-kini: Peralihan ke penyiaran digital[sunting | sunting sumber]

Channel NewsAsia memulakan siaran 24-jam mereka pada 21 Januari 2013.[5] Pada 30 September tahun yang sama, Mediacorp menutup perkhidmatan Teleteksnya,[6] manakala pada 16 Disember, semua saluran percuma MediaCorp telah dinaik taraf kepada format DVB-T2 dengan cincin baru peningkatan yang dipercepatkan untuk isi rumah.[7]

2015 menyaksikan saluran rangkaian memulakan siaran definisi tinggi mereka: Okto pada 4 Mei dan CNA pada 26 Mei. Pada 8 Disember tahun yang sama, Mediacorp membuka premis barunya di Mediapolis @ one-north in Buona Vista,[8] ditambah memperkenalkan penjenamaan korporat barunya. Mediacorp akan mengosongkan premisnya di Caldecott Hill secara berperingkat selama sembilan bulan.

Bahagian[sunting | sunting sumber]

Kumpulan MediaCorp terdiri daripada bahagian-bahagian berikut :

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Lokasi MediaCorp sekarang di Andrew Road, Caldecott Broadcasting Centre. MediaCorp akan berpinda ke Bukit Batok untuk tempat lebih luas pada 2011.

Pentadbiran[sunting | sunting sumber]

Jawatankuasa audit[sunting | sunting sumber]

 • Pengerusi : Ho Kwon Ping

Kumpulan audit dalaman[sunting | sunting sumber]

 • CEO: Lucas Chow
 • DCEO (TV): Chang Loong Jong
 • DCEO (Berita, Radio & Suratkhabar): Shaun Seow
 • DCEO (Khidmat Coporate) / CFO: Henry Lim

MediaCorp Group Unik Bisnes Strategik (SBUs):

 • MD untuk MediaCorp TV/Studios: Melvin Ang
 • MD untuk MediaCorp TV12/Eaglevision: Lim Suat Jien
 • MD untuk MediaCorp News: Woon Tai Ho
 • MD untuk MediaCorp Technologies: Mock Pak Lum
 • MD untuk MediaCorp Publishing: Philip Koh
 • MD untuk MediaCorp Radio: James Yip

Stesen siaran[sunting | sunting sumber]

Televisyen[sunting | sunting sumber]

MediaCorp mempunyai 7 saluran televisyen :

 • MediaCorp HD5: Saluran berbahsa Inggeris dalam 24 jam dan bentuk HD.
 • MediaCorp Saluran 5: Saluran berbahsa Inggeris dalam 24 jam.
 • MediaCorp Suria: Saluran berbahsa Melayu untuk bagi komuniti orang Melayu di Singapura.
 • MediaCorp Saluran U: Saluran berbahasa Cina yang kedua untuk bagi komuniti orang Cina di Singapura. (Diambil alih oleh SPH Mediaworks sejak 31 Disember, 2004)
 • MediaCorp Saluran 8: Saluran berbahasa Cina yang pertama dalam 24 jam untuk bagi komuniti orang Cina di Singapura.
 • MediaCorp Vasantham: Saluran berbahasa Tamil untuk bagi komuniti orang India di Singapura.
 • Okto: Saluran kanak-kanak dalam bahasa Inggeris.
 • Channel NewsAsia: Saluran berita dalam bahasa Inggeris dalam 24 jam di seluruh negara Asia dan Australia.

Radio[sunting | sunting sumber]

MediaCorp mempunyai 13 saluran radio :

Melayu
 • Ria 89.7FM
 • Warna 94.2FM
Inggeris
 • Gold 90.5FM (nama lama One FM atau Radio One)
 • Symphony 92.4FM
 • 938LIVE (nama lama NewsRadio 93.8FM)
 • Class 95FM
 • 987 FM (nama lama Perfect Ten 98.7FM)
 • Lush 99.5FM (nama lama Passion 99.5)
Cina
 • Y.E.S. 93.3FM
 • Capital 95.8FM
 • Love 97.2FM
Tamil
 • Oli 96.8FM (nama lama Olikkalanjiam)
Lain-lain
 • International Channel 96.3
 • Radio Singapore International
 • SmartRadio

Penerbitan[sunting | sunting sumber]

Akhbar[sunting | sunting sumber]

MediaCorp mempunyai 1 surat khabar yang percuma :

 • Today

Majalah[sunting | sunting sumber]

MediaCorp mempunyai 18 buah majalah :

Inggeris
 • 8 Days
 • Arena Singapura
 • Asian Diver
 • Babycare
 • ELECTRONIC GAMING MONTHLY SINGAPURA
 • ELLE Singapura
 • Family
 • FHM Singapura
 • Kids Company
 • Lime
 • Mother & Baby
 • Style:
 • Style: Men
 • Style: Living
 • Style: Weedings
 • Vanilla
Melayu & Cina
 • Manja
 • i-Weekly

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "New Mediacorp CEO is Shaun Seow". Channel News Asia. Dicapai 7 July 2011. 
 2. ^ Temasek Holdings Major Portfolio Companies[pautan putus]
 3. ^ Good Evening, From Tomorrow, RADIO TELEVISION SINGAPORE -becomes- Singapore Broadcasting Corporation abbreviation change of name "SBC" took over
 4. ^ "Raintree Pictures". 2010. Dicapai 11 April 2014. 
 5. ^ "Channel NewsAsia relaunches". 21 January 2013. Diarkibkan daripada asal pada 13 April 2014. Dicapai 21 January 2013. 
 6. ^ "Teletext to end service this month". TODAYonline. Dicapai 30 December 2016. 
 7. ^ "All MediaCorp TV channels now available in digital broadcast". Channel News Asia. 16 December 2013. Dicapai 17 December 2013. 
 8. ^ MediaCorp to move to Buona Vista

Pautan luar[sunting | sunting sumber]