Mi Wonton

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Perhatian: Mi Wantan juga dirujuk kepada rencana ini sebagaimana ia adalah nama rasmi.


Mi Wonton

Wanton noodles.jpg

Mi Wonton (gaya Hong Kong)
Cina Tradisional:
Cina Ringkas:
Jyutping (bahasa Kantonis): wan4 tan1 min6
Hanyu Pinyin: yúntūn miàn
Maksud harfiah: mi wonton

Mi Wonton atau mi wantan adakah satu hidangan mi Kantonis yang popular di Hong Kong, Malaysia, dan Singapura. Hidangan ini biasanya dihidangkan dalam sup panas, dihias dengan sayur berdaun, dan wonton. Jenis-jenis bagi sayur berdaun diggunakan biasanya adalah kailan. Satu lagi jenis ladu dikenali sebagai shui jiao kadangkala adalah disajikan sebagai pengganti wonton. Ia mengandungi udang, ayam atau daging babi, daun bawang dengan sesetengah ketua tukang masak menambah cendawan dan kulat hitam.

Hong Kong[sunting | sunting sumber]

Di Hong Kong, Mi Wonton biasanya adalah dihidangkan dalam sup panas dengan wonton udang dan dihias dengan sayur berdaun.

Terdapat empat bentuk nyata: Pertama, adalah wonton lebih banyak udang, dengan amaun rendah cincangan daging babi, atau tiada daging babi langsung. Kedua, aficionados akan berkeras baru, rata mi nipis yang mana adalah Al dente, bebas daripada rasa dan bau yang merupakan sifat dalam banyak mi telur kering bila dimasak. Ketiga, kaldu adalah coklat muda (disedia daripada kering flounder) dan biasanya adalah panas berwap. Akhirnya, bawang putih adalah digunakan sebagai hiasan.

Malaysia[sunting | sunting sumber]

Mi Wanton di Batu Pahat, Johor, Malaysia

Malaysia menawarkan versi hidangan berlainan, dengan negeri berbeza mempunyai versi hidangan berlainan dan terdapat versi daripada Johor, Pahang, Perak, Pulau Pinang, Sarawak dan Selangor. Versi Malaysia itu berlainan daripada asal dalam mempunyai hirisan char siu ditambahkan kepada hidangan, serta kemungkinan sup dan wonton dalam mangkuk yang lain, mi yang disajikan agak kering dan digaulkan dengan sos tiram.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]