Mojang Studios

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Mojang Studios
Dinamakan sempenagadjet Sunting ini di Wikidata
Nama dahulu
  • Mojang Specifications (2009–2010)
  • Mojang AB (2010–2020)
Jenis/bentuk sahAnak syarikat
IndustriPermainan video
Ditubuhkan2009; 14 tahun yang lalu (2009)
PengasasMarkus Persson
Ibu pejabatStockholm, Sweden
Tokoh penting
  • Jonas Mårtensson (CEO)
  • Vu Bui (COO)
Keluaran
PemilikMicrosoft Sunting ini di Wikidata
Bilangan kakitangan70 (2016)
Syarikat indukXbox Game Studios (2014–kini)
Tapak webmojang.com
Facebook: minecraft Twitter: Mojang Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Mojang Studios (dari mojäng bahasa Sweden lit. 'gadget') adalah pembangun permainan video dari Sweden dan sebuah studio Xbox Game Studios yang berpusat di Stockholm. Ia didirikan oleh Markus Persson pada tahun 2009 sebagai Mojang Specifications, mewarisi nama dari perusahaan permainan video sebelumnya yang dia tinggalkan dua tahun sebelum. Mojang memulakan perkembangan permainan kotak pasir Minecraft pada tahun itu, yang akan menjadi permainan video terlaris sepanjang masa dan mewujudkan francais multimedia yang berjaya. Persson, bersama dengan Jakob Porsér, memperbadankan perniagaan itu sebagai Mojang AB pada akhir tahun 2010 dan mengupah Carl Manneh sebagai ketua pegawai eksekutif. Dengan keinginan untuk beralih dari Minecraft, Persson menawarkan untuk menjual sahamnya dalam Mojang, dan syarikat itu diambil alih sepenuhnya oleh Microsoft melalui Xbox Game Studios (yang kemudian dipanggil Microsoft Studios) pada bulan November 2014. Persson, Porsér dan Manneh kemudiannya meninggalkan Mojang, dengan Jonas Mårtensson menggantikan Manneh. Pada bulan Mei 2020, Mojang dijenamakan semula sebagai Mojang Studios.

Setakat 2016, syarikat itu telah mempekerjakan 70 orang di pejabatnya di Stockholm, termasuk ketua pegawai eksekutif Mårtensson dan ketua pegawai operasi Vu Bui. Selain dari Minecraft, Mojang Studios telah mengembangkan Caller's Bane, permainan kartu digital yang dapat dikumpulkan, Crown and Council, permainan strategi berdasarkan giliran, dan permainan spin-off Minecraft Earth dan Minecraft Dungeons. Ia juga menerbitkan pelbagai permainan yang lebih kecil sebagai bahagian daripada acara membuat permainan diatur oleh Humble Bundle dan menerbitkan Cobalt dan Cobalt WASD yang dikembangkan secara luaran.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Latar belakang dan pembentukan (2009-2010)[sunting | sunting sumber]

Markus Persson mengasaskan Mojang Studios pada tahun 2009.

Mojang Studios diasaskan oleh Markus Persson, seorang pencipta dan pengaturcara permainan video dari Sweden, pada tahun 2009. Dia mendapat minat dalam permainan video pada usia muda, bermain The Bard's Tale dan beberapa permainan cetak rompak di komputer rumah Commodore 128 ayahnya, dan belajar memprogram pada usia lapan tahun dengan bantuan kakaknya. Kerana dia seorang "penyendiri" di sekolah, dia menghabiskan sebagian besar masa lapangnya dengan permainan dan pengaturcaraan di rumah. Setelah menamatkan pengajiannya dan beberapa tahun bekerja sebagai pembangun laman web, Persson mencipta Wurm Online, permainan berperanan dalam talian berbilang pemain, dengan rakan sekerja Rolf Jansson pada tahun 2003. Mereka menggunakan nama "Mojang Specifications" selama pengembangan dan apabila permainan mulai menghasilkan keuntungan, memperbadankan syarikat Mojang Specifications AB (sebuah aktiebolag) pada tahun 2007. Persson meninggalkan projek itu pada akhir tahun itu dan ingin menggunakan semula namanya, oleh itu Jansson menamakan semula syarikat itu Onetoofree AB dan kemudian Code Club AB. Sementara itu, Persson telah menyertai Midas, yang kemudian dikenal sebagai King.com, di mana dia mengembangkan 25-30 permainan. Dia meninggalkan syarikat itu ketika dia dilarang membuat permainan pada masa lapang.

Pada bulan Mei 2009, Persson mula mencipta sebuah klon Infiniminer, sebuah permainan yang dikembangkan oleh Zachtronics dan diterbit awal tahun itu. Persson menggunakan semula aset dan bahagian kod enjin dari projek peribadi sebelumnya dan mengeluarkan versi alfa permainan tersebut yang pertama, sekarang dinamakan Minecraft, pada 17 Mei 2009, diikuti dengan versi komersial pertama pada 13 Jun 2009. Dia menggunakan semula nama "Mojang Specifications" untuk terbitan ini. Dalam masa kurang dari sebulan, Minecraft telah menjana pendapatan yang cukup bagi Persson untuk mengambil cuti dari pekerjaannya, yang mana dia dapat berhenti sepenuhnya pada bulan Mei 2010. Semua penjualan diproses melalui laman web permainan, oleh itu dia tidak harus membahagi pendapatan dengan pihak ketiga. Namun, penyedia perkhidmatan pembayaran PayPal mematikan akaunnya untuk sementara waktu kerana disyaki penipuan.

Pada bulan September 2010, Persson pergi ke Bellevue, Washington, ke pejabat syarikat permainan video Valve, di mana dia mengambil bahagian dalam latihan pengaturcaraan dan bertemu dengan Gabe Newell, sebelum ditawarkan pekerjaan di syarikat itu. Dia menolak tawaran itu dan sebaliknya menghubungi Jakob Porsér, mantan rakan sekerja dari King.com, untuk meminta pertolongan dalam mewujudkan perniagaan di luar Mojang Specifications. Sebagai tindak balas, Porsér menyatakan bahawa dia akan berhenti dari pekerjaannya pada hari berikutnya, dan mereka kemudiannya memperbadankan Mojang AB. Sementara Persson terus mengerjakan Minecraft, Porsér akan mengembangkan Scrolls, permainan pengumpulan kad digital. Ingin menumpukan perhatian pada perkembangan permainan, mereka mengupah Carl Manneh, pengurus jAlbum, majikan Persson sebelumnya, sebagai ketua pegawai eksekutif. Pengambilan awal lain yang penting termasuk Daniel Kaplan sebagai pemaju perniagaan, Markus Toivonen sebagai pengarah seni, dan Jens Bergensten sebagai pengaturcara utama.

Pertumbuhan berterusan (2011–2013)[sunting | sunting sumber]

Bangunan pejabat bekas Mojang di Maria Skolgata 83, Stockholm

Pada Januari 2011, Minecraft mencapai satu juta akaun berdaftar, serta sepuluh juta enam bulan selepas itu. Kejayaan yang berterusan menyebabkan Mojang memulakan perkembangan versi baru untuk peranti mudah alih. Kerana ketidaksesuaian kerangka kerja berbasis Java permainan dengan peranti mudah alih, versi ini diprogramkan dalam C++. Versi lain, yang awalnya dikembangkan untuk Xbox 360, diserahkan kepada 4J Studios, sebuah pemaju yang berpusatkan di Scotland, yang juga menggunakan C++. Scrolls diumumkan oleh Mojang pada bulan Mac 2011. Cubaan studio untuk memperdagangkan nama permainan tersebut menghasilkan perselisihan dengan ZeniMax Media, yang menyatakan persamaan antara nama permainan itu dengan nama siri The Elder Scrolls milik ZeniMax. Kaplan menyatakan pada bulan Mei 2011 bahawa, kerana banyak permintaan seperti itu pada masa lalu, Mojang merancang untuk menerbitkan atau menerbitkan bersama permainan dari studio permainan indie yang lain. Yang pertama, Cobalt dari Oxeye Game Studio, diumumkan pada bulan Ogos. Versi awal permainan telah tersedia pada bulan Disember 2011, dengan permainan penuh diterbitkan pada bulan Februari 2016 untuk Xbox 360, Xbox One, dan Microsoft Windows. Spin-off yang berfokus untuk berbilang pemain, Cobalt WASD, juga dikembangkan oleh Oxeye Game Studio dan diterbitkan oleh Mojang untuk Microsoft Windows pada bulan November 2017, setelah sebuah tahap akses awal.

Untuk penerbitan penuh Minecraft, Mojang mengadakan Minecon, sebuah acara konvensyen khusus, di Las Vegas pada 18-19 November 2011, dengan Minecraft, secara rasmi diterbitkan semasa persembahan pada hari pertama. Selepas itu, Minecon dijadikan acara tahunan. Berikutan penerbitan penuh Minecraft, Persson memberikan peranannya sebagai pereka utama untuk permainan itu kepada Bergensten pada Disember 2011.

Antara lain, Sean Parker, pengasas bersama Napster dan mantan presiden Facebook, menawarkan untuk melabur dalam Mojang pada tahun 2011 tetapi ditolak. Pada masa itu, studio itu menolak untuk dijual atau menjadi sebuah syarikat awam untuk mengekalkan kebebasan, yang dikatakan telah banyak menyumbang kepada kejayaan Minecraft. Menjelang Mac 2012, Minecraft telah menjual lima juta cetakan, berhasil US$80 million. Pada bulan November, Mojang mempunyai 25 pekerja, dan jumlah pendapatan US$237.7 million pada tahun 2012. Pada tahun 2013, ia melancarkan versi Minecraft yang berfokuskan pendidikan untuk perantiRaspberry Pi, dan — setelah klausa eksklusivitas yang ditulis dengan Microsoft mengenai ketersediaan edisi konsol permainan itu di platform Microsoft telah tamat — mengumumkan edisi permainan untuk PlayStation 3, PlayStation 4, dan PlayStation Vita. Pada bulan Oktober 2013, Jonas Mårtensson, bekas pekerja syarikat perjudian Betsson, diambil sebagai naib presiden Mojang. Pada tahun itu, Mojang mencatatkan pendapatan sebanyak US$330 million, di mana US$129 million merupakan keuntungan.

Anak syarikat Microsoft (2014 – sekarang)[sunting | sunting sumber]

Persson, yang keletihan dari tekanan menjadi pemilik Minecraft, menerbitkan tweet pada bulan Jun 2014, yang bertanya sama ada ada yang bersedia membeli bahagiannya di Mojang. Beberapa pihak menyatakan minat terhadap tawaran ini - termasuk Activision Blizzard, Electronic Arts, dan Microsoft - dan Mojang memilih untuk diambil alih oleh Microsoft kerana kerjasama mereka sebelumnya. Hanya Persson, Porsér dan Manneh merupakan pemegang saham pada masa ini. Ketua eksekutif Microsoft Satya Nadella menyatakan bahawa kemungkinan penggunaan Minecraft dengan HoloLens, peranti realiti campuran syarikat itu, telah menjadi faktor utama dalam pemerolehan tersebut. Perjanjian pembelian dengan harga US$2.5 billion diumumkan pada 15 September 2014. Pemerolehan itu dimuktamadkan pada 6 November dan Mojang menjadi sebahagian daripada label Microsoft Studios pada hari itu. Persson, Porsér dan Manneh kemudian meninggalkan Mojang, yang mana Manneh digantikan oleh Mårtensson. Setiap pekerja yang kekal dengan syarikat itu selama enam bulan selepas itu diberikan bonus kira-kira US$300,000 (selepas cukai).

Scrolls diterbitkan luar beta pada Disember 2014 dan perkembangan kandungan selanjutnya dihentikan pada tahun 2015. Juga pada bulan Disember 2014, Mojang dan Telltale Games bersama-sama mengumumkan sebuah pergabungan di mana Telltale Games akan mengembangkan Minecraft: Story Mode, sebuah permainan episodik dan naratif yang diatur dalam alam semesta Minecraft . Pada bulan April 2016, Mojang melancarkan Crown and Council, permainan yang sepenuhnya dikembangkan oleh artis Henrik Pettersson (yang telah diambil pada bulan Ogos 2011), secara percuma untuk Microsoft Windows. Kemas kini pada Januari 2017 memperkenalkan versi Linux dan macOS . Mojang memberhentikan sokongan untuk perkhidmatan dalam talian Scrolls pada bulan Februari 2018 dan menerbitkan semula permainan di bawah sebuah model free-to-play dan dengan nama Caller's Bane pada bulan Jun. Bertujuan untuk memperluas francais Minecraft dengan kepelbagaian permainan, Mojang mengembangkan dua spin-off: Minecraft Dungeons, sebuah dungeon crawler, dan Minecraft Earth, permainan reality berperantara, sama seperti Pokémon Go. Mereka diumumkan pada bulan September 2018 dan Mei 2019, dan Minecraft Earth dilancarkan ke akses awal pada bulan November 2019 untuk Android dan iOS.

Minecraft Classic, versi Minecraft berdasarkan pelayar web asal, dilancarkan semula secara percuma pada ulang tahun sepuluh tahun pada bulan Mei 2019. Pada masa ini, Minecraft telah menjual 147 juta cetakan, menjadikannya permainan video terlaris sepanjang masa. Persson secara eksplisit dikeluarkan dari perayaan ulang tahun itu kerana beberapa pernyataan kontroversial yang melibatkan transphobia dan isu-isu lain; kemas kini untuk Minecraft yang dikeluarkan pada bulan Mac sebelumnya juga membuang beberapa rujukan kepada Persson. Pada 17 Mei 2020, Minecraft tahun kesebelas, Mojang mengumumkan penjenamaan semula kepada Mojang Studios, yang bertujuan untuk menggambarkan struktur pelbagai studionya, dan memperkenalkan logo baru. Minecraft Dungeons dilancarkan akhir bulan itu untuk Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, dan Xbox One.

Permainan dikembangkan[sunting | sunting sumber]

Tahun Tajuk Genre Platform Catatan
2011 Minecraft Kotak pasir Android, Fire OS, iOS, Linux, macOS, Microsoft Windows, Raspberry Pi, tvOS, Windows Phone N/A
2014 Caller's Bane Permainan kad digital yang boleh dikumpulkan Android, macOS, Microsoft Windows Asalnya bertajuk Scrolls
2016 Crown and Council Strategi data-sort-value="" style="background: #ececec; color: #2C2C2C; vertical-align: middle; text-align: center; " class="table-na" | N/A N/a
2019 Minecraft Classic Kotak pasir Penyemak Imbas Melancarkan semula versi asal Minecraft
Minecraft Earth Realiti berperantara Android, iOS Dalam akses awal
2020 Minecraft Dungeons Dungeon crawler Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One NA

Permainan acara membuat permainan[sunting | sunting sumber]

Mojang bekerjasama dengan Humble Bundle pada tahun 2012 untuk melancarkan Mojam, sebuah acara membuat permainan untuk mengumpulkan wang untuk amal, sebagai bahagian dari mana Mojang mengembangkan permainan mini Catacomb Snatch. 81,575 bundel termasuk permainan dijual, mengumpul US$458,248.99 . Pada tahun berikutnya, Mojang mengembangkan tiga permainan mini untuk Mojam 2. Studio ini juga mengambil bahagian dalam acara membuat permainan Humble Bundle's Games Against Ebola pada tahun 2014 dengan tiga permainan mini lagi.

Tahun Tajuk Acara
2012 Catacomb Snatch Mojam
2013 Nuclear Pizza War Mojam 2
Endless Nuclear Kittens
Battle Frogs
2014 Docktor Games Against Ebola
Healthcore Evolved
Snake Oil Stanley

Permainan yang dibatalkan[sunting | sunting sumber]

Sehingga Julai 2012, Mojang telah mengembangkan penembak orang pertama yang diberi nama Rex Kwon Do dengan kerjasama pemaju yang tidak didedahkan. Persson menyatakan bahawa projek itu dibatalkan jadi Mojang dapat fokus pada permainan yang dimilikinya sepenuhnya. Pada bulan Mac 2012, Persson mendedahkan bahawa dia akan merancang permainan video simulator kotak pasir dagangan angkasa dan perang seperti Elite. Berjudul 0x10 <sup id="mwAgk">c</sup>, ia akan ditetapkan pada tahun 281,474,976,712,644 M di alam semesta selari. Projek ini ditangguhkan pada Ogos 2013, dengan Persson menyebutkan kekurangan minat dan penghalang kreatif.

Permainan diterbitkan[sunting | sunting sumber]

Tahun Tajuk Platform Pembangun
2016 Cobalt Microsoft Windows, Xbox 360, Xbox One Oxeye Game Studio
2017 Cobalt WASD Microsoft Windows

Pertikaian undang-undang[sunting | sunting sumber]

Pertikaian penamaan Scrolls[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Ogos 2011, setelah Mojang berusaha mendagangkan isitlah "Scrolls" untuk permainan mereka, ZeniMax Media, syarikat induk penerbit The Elder Scrolls, Bethesda Softworks, mengeluarkan surat berhenti dan berhenti, yang mendakwa bahawa Scrolls melanggar tanda dagang "The Elder Scrolls" milik ZeniMax, bahawa Mojang tidak dapat menggunakan namanya, dan ZeniMax akan menuntut studio tersebut atas penggunaan kata tersebut. Persson ditawarkan untuk melepaskan tanda dagangan dan menambah sari kata untuk nama Scrolls, bagaimanapun, disebabkan Mojang mengabaikan surat berhenti dan berhenti itu, ZeniMax menfailkan saman pada bulan September. Pete Hines dari Bethesda menyatakan bahawa Bethesda tidak bertanggungjawab atas gugatan tersebut, melainkan masalah ini berpusat atas "peguam yang memahaminya". Mojang memenangi perintah sementara pada Oktober, keputusannya adalah bahawa Scrolls dan The Elder Scrolls terlalu mudah dibezakan, walaupun ZeniMax masih dapat mengajukan banding atas keputusan tersebut. Pada bulan Mac 2012, Mojang dan ZeniMax menetap, dengan semua aplikasi tanda dagangan dan tanda dagangan "Scrolls" dipindahkan ke ZeniMax, yang seterusnya akan melesenkan nama tersebut ke Mojang untuk digunakan dengan Scrolls dan kandungan tambahan, tetapi tidak untuk sekuel atau permainan lain dengan nama yang serupa.

Uniloc USA, Inc. et al v. Mojang AB[sunting | sunting sumber]

Pada 20 Julai 2012, Uniloc, sebuah syarikat yang pakar dalam pengurusan hak digital teknologi, menfailkan saman terhadap Mojang, yang menyatakan bahawa sistem pengesahan lesen dalam versi Android Minecraft melanggar salah satu paten Uniloc. Kes tersebut adalah Uniloc USA, Inc. et al v. Mojang AB dan diajukan ke Mahkamah Daerah Amerika Syarikat untuk Daerah Timur Texas. Sebagai tindak balas terhadap surat kebencian, pengasas Uniloc, Ric Richardson, membantah penglibatannya, yang mendakwa hanya mengemukakan paten tersebut. Paten tersebut tidak sah pada bulan Mac 2016.

Putt-Putt berhenti dan berhenti[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Julai 2013, rantaian golf mini Putt-Putt mengeluarkan surat berhenti dan berhenti terhadap Mojang dan Don Mattrick (yang sebelum ini bergabung dengan Minecraft versi Xbox 360 tetapi semenjak itu telah menyertai Zynga ), mendakwa bahawa mereka melanggar tanda dagangan "Putt-Putt". Terlampir pada surat itu, yang dikongsikan oleh Persson di Twitter, adalah tangkapan skrin Carian Google yang menunjukkan video peta buatan pengguna menggunakan nama tersebut. Alex Chapman, peguam Mojang, menyatakan "Saya rasa jelas ada kesalahfahaman di sini mengenai apa sebenarnya Minecraft . Ia adalah permainan yang, antara lain, membolehkan orang membina sesuatu. Mojang tidak mengawal apa yang dibuat pengguna dan Mojang tidak mengawal kandungan video yang dibuat pengguna. Menuntut Mojang untuk apa yang dilakukan orang menggunakan Minecraft adalah seperti menuntut Microsoft untuk apa yang orang lakukan menggunakan Word".

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.

Ralat petik: Tag <ref> yang ditentukan dalam <references> mempunyai atribut kumpulan "" yang tiada dalam teks sebelumnya.

Pautan luaran[sunting | sunting sumber]