Minecraft

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Minecraft
PembangunMojang Studios[a]
Penerbit
Pereka
Artis
 • Markus Toivonen
 • Jasper Boerstra
KomposerC418[g]
Platform
Pelepasan
GenreKotak pasir, kemandirian
ModPemain tunggal, multipemain

Minecraft merupakan sebuah permainan video kotak pasir yang dikembangkan oleh Mojang Studios. Dicipta oleh Markus "Notch" Persson dalam bahasa pengaturcaraan Java dan dikeluarkan sebagai alpha umum untuk komputer peribadi pada tahun 2009, permainan ini secara rasminya diterbitkan pada bulan November 2011, dengan Jens Bergensten mengambil alih kerja perkembangan sekitar tempoh masa itu. Minecraft sejak itu telah dibawa ke pelbagai platform dan menjadi permainan video terlaris sepanjang masa, dengan sejumlah 200 juta salinan terjual di semua platform dan 126 juta pengguna aktif bulanan setakat 2020.

Di Minecraft, pemain meneroka dunia 3D yang dihasilkan secara prosedur dengan kawasan yang tidak terhingga, dan mungkin menemui dan mengekstrak bahan mentah, mencipta alat dan barang, dan membina struktur atau kerja tanah. Bergantung pada mod permainan, pemain dapat melawan "mob" yang dikawal oleh komputer, serta bekerjasama bersama atau bersaing dengan pemain lain di dunia yang sama. Permainan ini mengandungi beberapa mod seperti mod kemandirian, di mana pemain mesti memperoleh sumber bahan untuk membina di dunia dan mengekalkan nyawa, dan mod kreatif, di mana pemain mempunyai sumber bahan yang tidak habis. Pemain dapat mengubahsuai permainan tersebut untuk membuat mekanik permainan, item, dan aset yang baru.

Minecraft telah dipuji secara kritis, memenangi pelbagai anugerah dan dirujuk sebagai salah satu daripada permainan video terhebat dan paling berpengaruh sepanjang masa, dimasukkan ke dalam World Video Game Hall of Fame pada bulan Jun 2020. Media sosial, parodi, penyesuaian, barang jualan komersial, dan konvensyen MineCon tahunan memainkan peranan besar dalam menghebahkan permainan. Ia juga telah digunakan dalam bidang pendidikan, terutama dalam bidang sistem pengkomputeran, kerana komputer maya dan peranti perkakasan telah dicipta di dalamnya. Pada tahun 2014, harta intelek Mojang dan Minecraft dibeli oleh Microsoft dengan harga AS$2.5 billion . Sejumlah permainan spin-off juga telah dihasilkan, seperti Minecraft: Story Mode, Minecraft Dungeons dan Minecraft Earth.

Permainan[sunting | sunting sumber]

Minecraft adalah permainan kotak pasir 3D yang tidak mempunyai tujuan khusus untuk dicapai, yang membenarkan pemain untuk memilih cara bermain permainan.[19] Namun, terdapat sebuah sistem pencapaian,[20] dikenal sebagai "kemajuan" dalam edisi Java permainan itu. Permainan biasanya berada dalam perspektif orang pertama, tetapi pemain mempunyai pilihan untuk menggunakan perspektif orang ketiga.[21] Dunia permainan terdiri dari objek 3D yang kasar - terutamanya kubus dan cecair, dan biasanya dipanggil "blok" - menggambarkan pelbagai bahan, seperti tanah, batu, bijih, batang pokok, air, dan lava. Cara mainan asas diasaskan atas pengambilan dan penempatan objek-objek tersebut. Blok ini disusun dalam sebuah grid 3D, sementara pemain dapat bergerak bebas di seluruh dunia. Pemain boleh "menggali" blok dan kemudian meletakkannya di tempat lain, yang membolehkan mereka membina benda.[22] Ramai pengulas telah mengatakan sistem fizik permainan itu tidak realistik;[23] cecair mengalir secara berterusan untuk jarak mendatar terhad dari blok sumber, yang boleh dibuang dengan meletakkan blok padat di tempatnya atau dengan mengisikannya ke dalam baldi. Permainan ini juga mengandungi sebuah bahan yang dikenali sebagai redstone, yang dapat digunakan untuk membuat peranti mekanik primitif, litar elektrik, dan gerbang logik, yang membenarkan untuk pembinaan pelbagai sistem yang rumit.[24]

Dunia permainan ini dilihat sebagai tidak terhingga dan dihasilkan secara prosedural apabila pemain mengembarakannya, menggunakan rencana peta yang diperoleh dari jam sistem pada saat penciptaan dunia (atau ditentukan secara manual oleh pemain).[25][26][27] Terdapat batasan bagi pergerakan menegak, tetapi Minecraft membenarkan dunia permainan yang sangat besar yang tak terhingga untuk dihasilkan pada satah mendatar. Oleh kerana masalah teknikal ketika lokasi yang sangat jauh disampai, ada penyekat yang menghalang pemain dari melintasi lokasi yang melebihi 30,000,000 blok dari pusat dunia.[i] Permainan ini membuat mekanik ini dengan memisahkan data dunia menjadi bahagian yang lebih kecil yang dipanggil "chunk" yang hanya dicipta atau dimuat ketika pemain berada berdekatan. Dunia terbahagi kepada pelbagai bioma, seperti padang pasir, hutan tebal dan medan bersalji;[28][29] rupa bumi merangkumi dataran, gunung-ganang, hutan, gua, dan pelbagai badan air/lava. Sistem masa dalam permainan mengikuti sebuah kitaran siang dan malam, dan satu kitaran penuh berlangsung selama 20 minit masa sebenar.

Apabila memulakan sebuah dunia baru, pemain mesti memilih satu daripada lima mod permainan, serta salah satu daripada empat tahap permainan, mulai dari damai sehingga susah. Meningkatkan kesukaran permainan menyebabkan pemain mengambil kecederaan yang lebih parah daripada mob, dan juga mempunyai kesan khas tahap permain yang tertentu yang lain. Sebagai contoh, tahap damai mencegah mob bermusuhan daripada dihidupkan, dan tahap susah membolehkan pemain mati kelaparan jika barisan kelaparan mereka habis.[30][31] Setelah dipilih, tahap permainan dapat diubah, tetapi mod permainan terkunci dan hanya dapat diubah dengan pintasan.

Pemain baru mempunyai kulit watak biasa yang dipilih secara rawak yang sama ada merupakan Steve atau Alex,[32] tetapi pilihan untuk membuat kulit tersendiri telah disediakan pada tahun 2010.[33] Pemain berjumpa pelbagai watak bukan pemain yang dikenali sebagai mob, seperti binatang, penduduk kampung, dan makhluk-makhluk bermusuhan.[34] Mob pasif, seperti lembu, babi dan ayam, boleh diburu untuk mendapat makanan dan bahan penciptaan. Mereka dihidupkan ketika waktu siang, sementara mob bermusuhan — termasuk labah-labah besar, kerangka, dan zombi — dihidupkan ketika waktu malam atau di tempat yang gelap seperti gua.[27] Beberapa mob bermusuhan, seperti zombi, kerangka dan drowned (versi zombi bawah air), terbakar di bawah cahaya matahari jika mereka tidak memakai pelindung kepala.[35] Makhluk istimewa lain yang dimiliki Minecraft termasuk creeper (sebuah makhluk yang mampu meletup yang menyelinap pemain) dan enderman (sebuah makhluk yang mempunyai kemampuan untuk teleport serta mengambil dan meletakkan blok). Terdapat juga varian mob yang dihidupkan dalam keadaan yang berbeza; sebagai contoh, zombie mempunyai varian husk yang dihidupkan di padang pasir.[36]

Minecraft mempunyai dua dimensi alternatif selain dunia luar (dunia utama): Nether and The End. Nether merupakan sebuah dimensi seiras neraka yang boleh dimasukki melalui portal yang dibina oleh pemain; ia mengandungi pelbagai sumber bahan yang unik dan dapat digunakan untuk menempuh jarak yang jauh di dunia luar, kerana setiap blok yang dilalui di Nether bersamaan dengan 8 blok dilalui di dunia luar.[37] Pemain boleh mencipta sebuah mob bos pilihan yang dipanggil Wither daripada bahan yang terdapat di Nether.[38] The End merupakan dunia tandus yang terdiri daripada pelbagai pulau terapung. Seekor bos naga dipanggil Ender Dragon tinggal di pulau utama.[39] Membunuh naga tersebut memeberi akses ke sebuah portal keluar, yang setelah dimasuki memainkan kredit akhir permainan dan puisi yang ditulis oleh novelis dari Ireland Julian Gough.[40] Pemain kemudian diteleport ke titik kehidupan semula mereka dan boleh meneruskan permainan selama-lamanya.

Mod permainan[sunting | sunting sumber]

Mod kemandirian[sunting | sunting sumber]

Dalam mod kemandirian, pemain harus mengumpulkan sumber semula jadi seperti kayu dan batu yang terdapat di persekitaran untuk membuat blok dan barang yang tertentu.[27] Bergantung pada tahap permainan, raksasa dihidupkan di kawasan gelap yang berada di luar radius pemain yang tertentu, yang memaksa pemain untuk membina tempat perlindungan pada waktu malam. Mod ini juga memiliki barisan nyawa yang dapat menurun disebabkan oleh serangan dari raksasa, jatuh, lemas, memasuki lava, lemas, kelaparan, dan kejadian lain. Pemain juga mempunyai barisan kelaparan, yang mesti diisi semula secara berkala dengan memakan makanan dalam permainan, kecuali dalam tahap damai. Sekiranya barisan kelaparan habis, penyembuhan automatik akan berhenti dan akhirnya nyawa akan menurun.[31] Nyawa meningkat semula apabila pemain mempunyai bar kelaparan yang hampir penuh atau berterusan dalam tahap damai.

Pemain dapat mencipta pelbagai jenis barang dalam Minecraft.[41] Item yang boleh dicipta termasuk perisai badan, yang mengurangkan kecederaan dari serangan; senjata (seperti pedang), yang membolehkan raksasa dan binatang dibunuh dengan lebih senang; dan alatan, yang menghancurkan jenis blok tertentu dengan lebih cepat. Beberapa item mempunyai pelbagai peringkat bergantung pada bahan yang digunakan untuk membuatnya, dengan item yang bertingkat lebih tinggi merupakan lebih berkesan dan tahan lebih lama. Pemain boleh membina relau, yang dapat memasak makanan, memproses bijih, dan menukar bahan menjadi bahan yang lain.[42] Pemain juga boleh menukar barang dengan orang kampung yang merupakan karakter bukan pemain melalui sistem perdagangan, yang melibatkan perdagangan zamrud untuk barang yang berbeza dan sebaliknya.[43][34]

Permainan ini mempunyai sebuah sistem inventori, yang membolehkan pemain untuk membawa sejumlah barangan. Setelah mati, item dalam inventori pemain dijatuhkan, dan pemain dihidupkan semula di titik penghidupan mereka, yang secara biasanya merupakan tempat di mana pemain dihidupkan dalam permainan untuk pertama kali, dan dapat diset semula dengan tidur atas katil[44] atau menggunakan respawn anchor.[45] Item yang dijatuhkan dapat dipulihkan jika pemain dapat mencapainya sebelum item tersebut hilang, atau dimatikan, selepas 5 minit telah berlalu. Pemain boleh memperoleh mata <i>pengalaman</i> dengan membunuh mob dan pemain lain, melombong, memproses bijih, membiakkan haiwan, dan memasak makanan. Mata pengalaman kemudian dapat digunakan untuk memberikan magis kepada alatan, perisai badan dan senjata.[30] Item yang mengandungi magis biasanya lebih kuat, tahan lebih lama, atau mempunyai kesan khas yang lain.

Mod sukar[sunting | sunting sumber]

Mod tegar adalah variasi mod kemandirian yang dikunci ke tahap paling sukar dan mempunyai sistem kekal mati. [46] Sekiranya pemain mati dalam dunia bermod tegar, mereka tidak lagi dibenarkan berinteraksi dengannya, jadi mereka boleh antara memasuki mod penonton dan meneroka dunia atau menghapuskan dunia sepenuhnya. [47]

Mod kreatif[sunting | sunting sumber]

Dalam mod kreatif, pemain mempunyai akses ke semua sumber dan item dalam permainan melalui menu inventori, dan dapat meletakkan atau membuangnya dengan serta-merta. [48] Pemain boleh terbang secara suka hati, dan karakter mereka tidak mengalami kecederaan dan tidak terpengaruh oleh kelaparan.[49][50] Mod permainan ini membantu pemain fokus kepada membina dan membuat projek tanpa sebarang gangguan.

Mod pengembaraan[sunting | sunting sumber]

Mod pengembaraan dicipta khusus agar pemain dapat mengalami dunia dan pengembaraan buatan pengguna lain.[51][52][53] Cara mainannya serupa dengan cara mainan mod kemandirian tetapi dengan pelbagai batasan, yang dapat digunakan dalam dunia permainan oleh pencipta dunia itu. Ini memaksa pemain untuk mendapatkan barang yang diperlukan dan mengalami pengambaraan dengan cara yang diniatkan oleh pembuat dunia. Ciri lain yang dicipta terutama untuk dunia dibina pengguna lain adalah command block; blok ini membolehkan pembina dunia memperluaskan interaksi dengan pemain melalui arahan pelayan yang menggunakan skrip.[54]

Mod penonton[sunting | sunting sumber]

Mod penonton membenarkan pemain terbang menembusi blok dan menonton permainan tanpa berinteraksi secara langsung. Pemain tidak mempunyai sebuah inventori, tetapi mereka dapat teleport ke pemain lain dan melihat perspektif pemain atau makhluk yang lain.[55] Mod permainan ini hanya dapat digunakan dalam edisi Java atau PC permainan.

Multipemain[sunting | sunting sumber]

Multipemain dalam Minecraft disediakan melalui multipemain game-to-game langsung, bermain LAN, skrin pecah tempatan, dan pelayan komputer (dihos oleh pemain dan dihos oleh perniagaan). Ini membenarkan pelbagai pemain untuk berinteraksi dan berkomunikasi antara satu sama lain dalam satu dunia.[56] Pemain boleh mencipta pelayan mereka sendiri, menggunakan penyedia hos, atau menyambung terus ke permainan pemain lain melalui Xbox Live. Dunia pemain tunggal mempunyai sokongan rangkaian kawasan tempatan, yang membolehkan pemain bertemu di sebuah dunia di komputer yang saling bersambung yang tempatan tanpa persediaan pelayan.[57] Pelayan multipemain Minecraft diuruskan oleh pengendali pelayan, yang mempunyai akses ke perintah pelayan seperti menetapkan waktu dan meneleport pemain. Pengendali juga dapat menetapkan sekatan mengenai nama pengguna atau alamat IP mana yang diizinkan atau dilarang untuk memasuki pelayan. Pelayan multipemain mempunyai pelbagai aktiviti, dengan beberapa pelayan mempunyai peraturan dan adat mereka tersendiri. Salah satu pelayan yang terbesar dan paling popular merupakan Hypixel, yang telah dikunjungi oleh lebih daripada 14 juta pemain unik.[58][59] Perlawanan pemain antara pemain (PvP) boleh dibenarkan untuk membenarkan perlawanan antara pemain lain.[60] Kebanyakan pelayan mempunyai plugin yang membolehkan tindakan yang tidak mungkin dapat dilakukan secara biasa.

Minecraft Realms[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2013, Mojang mengumumkan Minecraft Realms, sebuah perkhidmatan mengehos pelayan yang bertujuan untuk membenarkan pemain menjalankan permainan multipemain dengan mudah dan selamat tanpa perlu menyiapkannya sendiri.[61][62] Tidak seperti pelayan biasa, hanya pemain yang dijemput sahaja dapat bermain di pelayan Realms, dan pelayan ini tidak menggunakan alamat IP. Pemilik pelayan Realms Minecraft versi Java boleh menjemput setakat dua puluh orang untuk bermain di pelayan mereka, dengan setakat sepuluh pemain yang berada dalam talian pada satu masa. Pemilik pelayan Minecraft Realms versi permainan yang lain boleh menjemput sehingga 3000 orang untuk bermain di pelayan mereka, dengan sepuluh pemain dalam talian pada satu masa.[63] Pelayan Realms Minecraft versi Java tidak menyokong plugin buatan pengguna, tetapi pemain boleh bermain dunia Minecraft yang dicipta pengguna lain.[64] Pelayan Minecraft Realms menyokong tambahan, pek barangan, pek tingkah laku, dan dunia Minecraft yang dicipta pengguna lain. Pada Electronic Entertainment Expo 2016, diumumkan bahawa Realms akan membolehkan Minecraft untuk menyokong permainan merentas platform antara platform Windows 10, iOS, dan Android bermula pada bulan Jun 2016, [65] dengan sokongan Xbox One dan Nintendo Switch datang kemudian pada tahun 2017,[66] dan sokongan untuk peranti realiti maya. Pada 31 Julai 2017, Mojang melancarkan versi beta kemas kini ini yang membenarkan permainan merentas platform.[67] Sokongan Nintendo Switch untuk Realms dikeluarkan pada bulan Julai 2018.[68]

Pengubahsuaian[sunting | sunting sumber]

Sebuah pelebur dalam mod Tinkers Construct

Terdapat pelbagai kandungan yang boleh dimuat turun yang dicipta oleh pengguna bagi Minecraft, seperti pengubahsuaian, pek tekstur dan dunia tersendiri, ada dan tersedia di Internet. Pengubahsuaian kod Minecraft, yang dipanggil mod, menambahkan pelbagai perubahan permainan, antaranya seperti penambahan blok baru, item baru, mob baru sehingga pelbagai susunan mekanisme untuk mencipta barangan.[69][70] Komuniti modding bertanggungjawab untuk penyediaan pelbagai mod antaranya seperti memperelokkan permainan, seperti peta mini, titik jalan, dan kaunter pertahanan, sehingga menambah elemen permainan dari permainan video dan media lain.

Walaupun kerangka mod dibuat peminat, Minecraft asli mengandungi kerangka kerja yang diniatkan untuk pengubahsuaian, seperti pek barangan buatan komuniti, yang mengubah elemen permainan tertentu termasuk tekstur dan bunyi.[71] Pemain juga boleh membina "dunia" mereka sendiri (fail simpanan dunia tersendiri) yang sering mengandungi peraturan, cabaran, teka-teki dan pengembaraan, dan berkongsikannya untuk dimainkan oleh orang lain.[51] Mojang menambahkan mod pengembaraan pada bulan Ogos 2012[52] dan "command block" pada bulan Oktober 2012,[54] yang dibuat khas untuk dunia tersindiri dalam Edisi Java. Paket data, diperkenalkan dalam versi 1.13 Edisi Java, membenarkan pengubahsuaian yang lebih lanjut, termasuk kebolehan untuk menambahkan kemajuan baru, dimensi baru, fungsi baru, jadual harta baru, predikat baru, resipi baru, struktur baru, tag baru, tetapan generasi dunia baru, dan bioma baru‌.[72][73]

Edisi Xboc 360 menyokong kandungan yang boleh dimuat turun, yang tersedia untuk dibeli melalui Xbox Games Store; pek kandungan ini biasanya mengandungi kulit watak tambahan.[74] Ia kemudian mendapat sokongan bagi pek tekstur dalam kemas kini tajuk kedua belasnya sambil memperkenalkan "pek gabungan", yang menggabungkan pek tekstur dengan pek kulit dan mengubah bunyi, muzik dan menu pengguna dalam permainan.[75] Pek gabungan pertama (dan secara tambahan, pek tekstur pertama) untuk Edisi Xbox 360 dilancarkan pada 4 September 2013, dan bertema atas francais Mass Effect.[76] Namun, tidak seperti Edisi Java, Edisi Xbox 360 tidak menyokong mod buatan pemain atau dunia tersendiri. Pek barangan promosi bersilang berdasarkan francais Super Mario yang dimiliki Nintendo diterbitkan untuk Edisi Wii U di seluruh dunia pada 17 Mei 2016.[77] Pek mash-up berdasarkan Fallout diumumkan untuk diterbitkan pada Edisi Wii U.[78]

Pada bulan Jun 2017, Mojang mengeluarkan kemas kini yang dikenali sebagai "Discovery Update" ke versi Bedrock permainan.[79] Kemas kini ini mengandungi dunia baru, mod permainan baru, "Marketplace", katalog kandungan yang dicipta pengguna yang memberikan pencipta dalam Minecraft "cara lain untuk membuat pendapatan dari permainan itu", dan lebih banyak lagi.[80][81][82]

Pengembangan[sunting | sunting sumber]

Notch speaking at GDC 2011, in front of a computer and wearing a fedora.
Pencipta Minecraft Markus "Notch" Persson di GDC 2011
Java Edition major update release timeline
Pre-release years in red
2009"Pre-Classic"
Classic
Indev
2010Indev
Infdev
Alpha
Beta
2011Beta
1.0: "Adventure Update"
20121.1
1.2
1.3
1.4: "Pretty Scary Update"
20131.5: "Redstone Update"
1.6: "Horse Update"
1.7: "The Update that Changed the World"
20141.8: "Bountiful Update"
2015
20161.9: "Combat Update"
1.10: "Frostburn Update"
1.11: "Exploration Update"
20171.12: "World of Color Update"
20181.13: "Update Aquatic"
20191.14: "Village & Pillage"
1.15: "Buzzy Bees"
20201.16: "Nether Update"

Ketika dia berfikir tentang Minecraft, Markus "Notch" Persson merupakan seorang pembangun permainan dengan King hingga Mac 2009, pada masa itu melayani kebanyakan permainan pelayar web, di mana dia belajar sejumlah bahasa pengaturcaraan yang berbeza.[83] Dia akan membuat prototaip untuk permainannya sendiri ketika di rumah, selalunya berdasarkan inspirasi yang dia mendapati dari permainan lain, dan sering menyertai forum TIGSource untuk pembangun permainan bebas. Salah satu daripada projek peribadinya dipanggil "RubyDung", permainan membina pangkalan yang berdasarkan Dwarf Fortress, tetapi sebagai permainan tiga dimensi isometrik seperti Roller Coaster Tycoon.[84] Dia sudah membuat perancang tekstur 3D untuk sebuah prototaip permainan zombi lain yang dia mencipta dan berusaha untuk meniru gaya Grand Theft Auto: Chinatown Wars. Antara ciri dalam "RubyDung" yang dia mengeskperimen dengan adalah pandangan orang pertama yang mirip dengan Dungeon Keeper tetapi pada masa itu, merasakan grafiknya terlalu berpiksel dan membuang mod ini.[85][86] Sekitar bulan Mac 2009, Persson meninggalkan King dan bergabung dengan jAlbum, tetapi sebaliknya terus mengerjakan prototaipnya.

Infiniminer, sebuah permainan perlombongan terbuka berasaskan blok yang pertama kali diterbitkan pada April 2009, menimbulkan inspirasi Persson untuk mencari cara untuk mebuat "RubyDung" menjadi maju. Infiniminer sangat mempengaruhi gaya cara permainan visual RubyDung, termasuk mengembalikan mod pandangan orang pertama itu, gaya visual "blok" dan asas membina. Namun, tidak seperti Infiniminer, Persson mahukan untuk Minecraft memiliki beberapa elemen RPG.[87]

Program asas Minecraft dicipta oleh Persson dalam masa sebuah hujung minggu pada bulan Mei 2009, dan dilancarkan untuk pertama kali kepada umum pada 17 Mei 2009 sebagai penerbitan pengembangan di forum TIGSource. Perrson menjual akses ke permainan ini dengan harga €10, dan menjual 40 cetakan pada minggu pertama. Persson terus mengeluarkan versi permainan yang dikemas kini setiap minggu berdasarkan maklum balas dari forum.[83][88] Versi ini kemudian dikenali sebagai versi Klasik. Pengembangan berikutan yang dipanggil sebagai Survival Test, Indev dan Infdev dikeluarkan antara September 2009 hingga Februari 2010, walaupun permainan ini mendapat beberapa kemas kini di antara versi-versi itu. Kemas kini utama pertama, dipanggil sebagai versi alpha, diterbitkan pada 28 Jun 2010. Walaupun pada mulanya Persson mengekalkan pekerjaan harian dengan Jalbum.net, dia kemudian berhenti pekerjaan itu untuk mengembangkan Minecraft sepenuh masa kerana jumlah jualan versi alfa permainan kian meningkat.[89] Persson terus mengemas kini permainan itu dengan versi-versi permainan terus diberikan kepada pengguna secara automatik. Kemas kini ini menandungi item baru, blok baru, mob baru, mod survival, dan perubahan pada tingkah laku permainan (misalnya bagaimana air mengalir).

Untuk menyokong perkembangan Minecraft, Persson menubuhkan sebuah syarikat permainan video, Mojang, dengan wang yang diperoleh dari jualan permainan tersebut.[90][91][92] Pengasas bersama Mojang termasuk Jakob Porser, salah seorang rakan sekerja Persson dari King, dan Carl Manneh, CEO jAlbum.[83]

Pada 11 Disember 2010, Persson mengumumkan bahawa Minecraft memasuki fasa pengujian betanya pada 20 Disember 2010. Dia selanjutnya mengatakan bahawa pembaikan isu-isu dan semua kemas kini yang menuju ke pelancaran, termasuk pelancaran permainan itu sendiri akan terus menjadi percuma.[93] Sepanjang pembangunan, Mojang mengupah beberapa pekerja baru untuk mengembangkan projek ini.[94]

Mojang mengeluarkan permainan dari versi beta dan menerbitkan versi penuh pada 18 November 2011.[95] Pada 1 Disember 2011, Jens "Jeb" Bergensten mengambil alih sepenuhnya kawalan kreatif Minecraft, mengganti Persson sebagai pereka utama.[96] Pada 28 Februari 2012, Mojang mengumumkan bahawa mereka telah mengupah pengembang platform pelayan terkenal "Bukkit"[60] untuk memperbaiki sokongan pengubahsuaian pelayan Minecraft.[97] Pemerolehan ini juga melibatkan Mojang nampaknya mengambil alih sepenuhnya pengubahsuaian CraftBukkit,[98] walaupun kesahihan tuntutan ini dipersoalkan kerana statusnya sebagai projek sumber terbuka dengan banyak penyumbang, yang dilesenkan di bawah Lesen Umum GNU dan Orang Awam yang Lebih Rendah Lesen. Pada 15 September 2014, Microsoft mengumumkan perjanjian berjumlah $2.5 bilion untuk membeli Mojang, bersama dengan pemilikan harta intelek Minecraft. Perjanjian itu dicadangkan oleh Persson ketika dia membuat sebuah tweet meminta sebuah syarikat untuk membeli bahagian kongsiya dalam permainan itu setelah menerima kritikan kerana "mencuba melakukan perkara yang betul".[99][100] Ia ditimbangtara pada 6 November 2014, dan membuat Persson menjadi salah satu "Jutawan Dunia" Forbes.[101][102][103][104] Versi asal permainan ini dinamakan semula kepada Minecraft: Edisi Java pada 18 September 2017 untuk memisahkannya dari Edisi Bedrock, yang diganti namanya menjadi hanya Minecraft oleh Better Together Update . [105]

Sejak pelancaran penuh Minecraft pertama, yang dinamakan "Adventure Update", permainan ini terus diperbaharui dengan pelbagai kemas kini utama, tersedia secara percuma bagi pengguna yang telah membeli permainan itu.[106] Kemas kini utama terkini merupakan 1.16, "Nether Update", yang membaik pulih dimensi Nether, menambah bioma dan mob yang baru, dan diterbitkan pada 23 Jun 2020.[107] Edisi Bedrock juga selalu diperbaharui, dengan kemas kini ini kini sesuai dengan tema kemas kini Edisi Java. Versi permainan ini yang lain seperti edisi konsol dan Edisi Pocket digabungkan menjadi Edisi Bedrock dan/atau diberhentikan dan oleh itu tidak mendapat kemas kini yang lebih lanjut.[105]

Muzik[sunting | sunting sumber]

C418, komposer utama permainan ini.

Muzik dan kesan bunyi Minecraft telah dihasilkan oleh pemuzik dari Jerman dinamakan Daniel Rosenfeld, yang lebih dikenali dengan nama samaran C418.[108] Muzik latar dalam Minecraft merupakan muzik ambien instrumental. Pada 4 Mac 2011, Rosenfeld melancarkan sebuah soundtrak bertajuk Minecraft - Volume Alpha; ia mengandungi kebanyakan trek yang dicirikan dalam Minecraft, serta muzik lain yang tidak dikandungi dalam permainan.[109] Kirk Hamilton dari Kotaku memilih muzik dalam Minecraft sebagai salah satu soundtrak permainan video yang terbaik pada tahun 2011.[110] Pada 9 November 2013, Rosenfeld melancarkan soundtrak rasmi yang kedua, berjudul Minecraft - Volume Beta, yang mengandungi muzik yang ditambahkan ke dalam versi permainan yang lebih baru.[111][112] Cetakan fizikal Volume Alpha, yang terdiri daripada CD, vinil hitam, dan LP vinil hijau lut sinar edisi terhad, dikeluarkan oleh label indie elektronik Ghostly International pada 21 Ogos 2015.[113][114] Selain daripada karya Rosenfeld, komposer lain juga telah menyumbang kepada soundtrak permainan sejak pelancaran permainan, antaranya termasuk Samuel Åberg, Gareth Coker, dan Lena Raine.[115][116] Karya Raine dimasukkan ke dalam album berasingan yang berjudul Minecraft: Nether Update (Original Game Soundtrack).[117]

Lancaran[sunting | sunting sumber]

Versi komputer peribadi[sunting | sunting sumber]

Permainan ini boleh dijalankan dalam pelbagai sistem operasi, termasuk Windows, macOS, dan Linux.[56][118] Selain dari Minecraft: Java Edition dan Minecraft untuk Windows 10, terdapat beberapa versi lain Minecraft untuk PC, termasuk Minecraft Classic, Minecraft 4K, dan Minecraft: Edisi Pendidikan.

Minecraft Classic adalah versi Minecraft yang lama yang pertama kali tersedia dalam talian[119] dan juga boleh dimainkan melalui pelancar permainan itu.[120] Tidak seperti versi Minecraft yang baru, versi Klasik boleh dimain secara percuma, walaupun ia tidak lagi dikemas kini. Ia berfungsi sama seperti mod kreatif, membolehkan pemain membina dan memusnahkan mana-mana bahagian dunia sama ada bersendirian atau di pelayan multipemain. Objek berbahaya di sekeliling persekitaran seperti lava tidak mencederakan pemain, dan beberapa blok berfungsi secara berbeza kerana tingkah laku mereka kemudian diubah semasa pengembangan permainan.[121][122][123]

Minecraft 4K adalah versi Minecraft yang diringkaskan yang mirip versi Klasik, yang dikembangkan untuk pertandingan pengaturcaraan permainan Java 4K "dalam saiz kurang daripada 4 kilobyte".[124] Dunia itu sendiri terbatas - dicipta daripada 64 × 64 × 64 blok - dan dunia yang sama dijana setiap masa. Pemain hanya dapat meletak atau memusnah blok, yang terdiri dari rumput, lumpur, batu, kayu, dedaun, dan bata.

Minecraft: Edisi Pendidikan adalah versi Minecraft yang dicipta khusus untuk institusi pendidikan, yang diterbitkan pada 1 November 2016.[125] Ia mengandungi Pek Barangan Kimia,[126] rancangan pengajaran percuma di laman sesawang Minecraft: Edisi Pendidikan, dan dua aplikasi bergabung percuma: Sambungan Kod dan Mod Bilik Darjah.

Minecraft untuk Windows 10 kini hanya tersedia untuk sistem operasi Windows 10 Microsoft. Versi beta untuknya dilancarkan di Windows Store pada 29 Julai 2015.[127] Versi ini berkemampuan untuk membenarkan pemain untuk bermain bersama rakan Xbox Live, dan untuk bermain multipemain tempatan dengan pemilik Minecraft di platform Bedrock yang lain. Ciri-ciri lain termasuk kemampuan untuk menggunakan pelbagai skema kawalan, seperti gamepad, papan kekunci, atau skrin sentuh (untuk Microsoft Surface dan peranti berkemampuan skrin sentuh layar sentuh lain), sokongan realiti maya, dan untuk merakam dan mengambil gambar skrin dalam permainan melalui ciri GameDVR yang disertai dengannya.[128]

Edisi Poket/Bedrock[sunting | sunting sumber]

Pada 16 Ogos 2011, Minecraft: Edisi Poket dilancarkan untuk Xperia Play di Android Market sebagai versi alfa yang awal. Ia kemudian dilancarkan untuk beberapa peranti yang sesuai yang lain pada 8 Oktober 2011.[129][130] Sebuah versi Minecraft untuk iOS dilancarkan pada 17 November 2011. [131] Sebuah pindahan disediakan untuk Windows Phone sejurus selepas Microsoft memperoleh Mojang.[132] Pindahan ini tertumpu pada pembinaan kreatif dan aspek survival primitif permainan itu, dan tidak mengandungi semua ciri dalam versi PC. Di akaun Twitternya, Jens Bergensten mengatakan bahawa Edisi Poket untuk Minecraft diaturcarakan dalam bahasa C++ dan bukan Java, kerana iOS tidak dapat menyokong Java.[133] Kemas kini dilancarkan secara beransur-ansur secara berkala untuk mendekatkan pindahan tersebut ke versi PC.[134]

Pada 10 Disember 2014, memandangkan Microsoft mengambil alih Mojang, sebuah pindahan Edisi Poket dilancarkan untuk Windows Phone 8.1.[135] Pada 18 Januari 2017, Microsoft mengumumkan bahawa ia tidak akan lagi menyokong versi Edisi Poket untuk Windows Phone.[136] Pada 19 Disember 2016, versi penuh Minecraft: Edisi Poket telah diterbitkan pada iOS, Android dan Windows Phone. Pada 31 Julai 2017, bahagian Edisi Poket nama tersebut digugurkan dan aplikasinya dinamakan semula sebagai hanya Minecraft.[137] Enjin Edisi Poket yang dikenali sebagai "Bedrock", telah dipindahkan kepada platform bukan mudah alih seperti Windows 10, Xbox One, Gear VR, Apple TV, Fire TV, Nintendo Switch, dan PlayStation 4.[138][139][140][141] Versi permainan pada mesin Bedrock secara keseluruhan dipanggil sebagai Edisi Bedrock.

Versi konsol[sunting | sunting sumber]

Sebuah versi permainan untuk Xbox 360, yang dikembangkan oleh 4J Studios, dikeluarkan pada 9 Mei 2012.[142][143] Pada 22 Mac 2012, diumumkan bahawa Minecraft akan menjadi permainan terunggul dalam promosi Xbox Live baru yang dipanggil Arcade NEXT. Permainan ini berbeza dari versi komputer dari beberapa aspek, termasuk reka bentuk sistem penciptaan yang baru, menu kawalan, tutorial dalam permainan, multipemain skrin pecah, dan kemampuan untuk bermain dengan rakan melalui Xbox Live.[144] Dunia-dunia dalam versi Xbox 360 juga tidak "tidak terhingga", dan secara asasnya dihalang oleh dinding yang halimunan. Versi Xbox 360 pada asalnya hampir sama dalam kandungan permainan dengan versi-versi PC yang lama, tetapi secara beransur-ansur dikemas kini untuk mendekatkannya dengan versi PC yang semasa sebelum ia diberhentikan.[145] Sebuah versi Xbox One yang menampilkan dunia yang lebih besar[146] diterbitkan pada 5 September 2014.

Versi-versi permainan untuk PlayStation 3 dan PlayStation 4 masing-masing diterbitkan pada 17 Disember 2013 dan 4 September 2014. Versi PlayStation 4 diumumkan sebagai judul pelancaran, tetapi akhirnya ia ditangguhkan.[147] Sebuah versi untuk PlayStation Vita juga diterbitkan pada bulan Oktober 2014.[148] Seperti versi-versi Xbox, versi PlayStation dikembangkan oleh 4J Studios. [149]

Pada 17 Disember 2015, Minecraft: Edisi Wii U diterbitkan. Versi Wii U menerima cetakan fizikal pada 17 Jun 2016 di Amerika Utara[150] di Jepun pada 23 Jun 2016,[151] dan di Eropah pada 30 Jun 2016.[152] Sebuah versi permainan untuk Nintendo Switch diterbitkan di Nintendo eShop pada 11 Mei 2017, bersama dengan versi runcit fizikal yang ditetapkan untuk kemudian hari.[153] Semasa penyampaian Nintendo Direct pada 13 September 2017, Nintendo mengumumkan bahawa Minecraft: Edisi New Nintendo 3DS akan disediakan untuk dimuat turun sejurus selepas siaran langsung itu, dan cetakan fizikal disediakan pada tarikh yang kemudian. Permainan ini hanya sesuai dengan versi 3DS dan 2DS "New", dan tidak berfungsi dengan model 3DS, 3DS XL, atau 2DS yang asal.

Pada 18 Disember 2018, versi Minecraft untuk platform PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox 360, dan Wii U menerima kemas kini terakhir mereka.[154]

Minecraft versi PlayStation 4 telah dikemas kini pada bulan Disember 2019 untuk menyokong permainan merentas platform dengan semua edisi Bedrock yang lain, walaupun pengguna diharuskan memiliki akaun Xbox Live percuma untuk bermain merentas platform.[141]

Raspberry Pi[sunting | sunting sumber]

Sebuah versi Minecraft untuk platform Raspberry Pi secara rasmi dipamerkan di MineCon 2012. Mojang mengatakan bahawa Edisi Pi seiras dengan Edisi Poket, kecuali versi Pi itu diturunkan ke versi yang lebih lama, dan dengan penambahan kemampuan untuk menggunakan arahan teks untuk mengubah dunia permainan. Pemain dapat membuka kod permainan dan menggunakan bahasa pengaturcaraan Python untuk memanipulasi perkara dalam dunia permainan.[155] Permainan ini bocor pada 20 Disember 2012, tetapi cepat ditarik semula.[156] Ia diterbitkan secara rasminya pada 11 Februari 2013.[157]

Minecraft China[sunting | sunting sumber]

Pada 20 Mei 2016, Minecraft China diumumkan sebagai sebuah edisi tempatan untuk China, di mana ia diterbitkan di bawah sebuah perjanjian pelesenan antara NetEase dan Mojang.[158] Edisi PC dilancarkan untuk cubaan awam pada 8 Ogos 2017. Versi iOS dilancarkan pada 15 September 2017, dan versi Android dilancarkan pada 12 Oktober 2017.[159][160][161] Edisi PC itu diasaskan Edisi Java yang asli, sementara versi mudah alih iOS dan Android diasaskan Edisi Bedrock. Edisi ini percuma untuk dimain, dan mempunyai lebih daripada 300 juta pemain setakat November 2019.[162]

Realiti maya[sunting | sunting sumber]

Sejak awal lagi, Persson merancang untuk menyokong Oculus Rift dengan sebuah pindahan Minecraft. Namun, setelah Facebook memperoleh Oculus pada tahun 2013, dia tiba-tiba membatalkan rancangannya dengan menyatakan "Facebook menjerumuskan saya."[163][164] Sebuah pengubahsuaian buatan masyarakat yang dikenali sebagai Minecraft VR dikembangkan pada tahun 2016 untuk memberikan sokongan realiti maya kepada Minecraft: Edisi Java yang berdasarkan perkakasan Oculus Rift. Sebuah fork pengubahsuaian Minecraft VR yang dikenali sebagai Vivecraft memindahkan mod itu ke OpenVR, dan berasaskan untuk menyokong perkakasan HTC Vive.[165] Pada 15 Ogos 2016, Microsoft melancarkan sokongan Oculus Rift rasmi untuk Minecraft pada Windows 10. Setelah dilancarkan, mod Minecraft VR dihentikan oleh pembangunnya kerana aduan tanda dagangan dikeluarkan oleh Microsoft, dan Vivecraft disokong oleh pembuat komuniti modifikasi Minecraft VR kerana sokongan Riftnya dan merupakan lebih unggul daripada mod Minecraft VR yang asli. Juga disediakan adalah versi Gear VR, berjudul Minecraft: Edisi Gear VR.[166] Sokongan Windows Mixed Reality ditambahkan pada tahun 2017. Minecraft versi VR yang disokong secara rasmi merupakan Minecraft: Gear VR Edition dan Minecraft untuk Windows 10 untuk Oculus Rift dan alat kepala Windows Mixed Reality.[167]

Ray tracing[sunting | sunting sumber]

Pada 16 April 2020, sebuah versi Beta Minecraft yang menciri penghasilan render berdasarkan fizikal, ray tracing dan DLSS telah dikeluarkan oleh Nvidia pada GPU yang membenarkan RTX.[168] Versi terakhir dijangka akan dilancarkan pada akhir tahun 2020.[169]

Permainan spin-off[sunting | sunting sumber]

Minecraft: Story Mode[sunting | sunting sumber]

Minecraft: Story Mode, permainan spin-off episodik yang dikembangkan oleh Telltale Games dengan kerjasama Mojang, diumumkan pada bulan Disember 2014. Terdiri daripada lima episod dengan tiga episod tambahan yang boleh dimuat turun, permainan mandiri ini merupukan permainan naratif dan dipandukan pilihan pemain, dan ia diterbitkan di Windows, OS X, iOS, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 dan Xbox One melalui muat turun pada 13 Oktober 2015.[170][171][172] Sebuah cetakan fizikal yang memberikan akses ke semua episod dilancarkan untuk empat konsol tersebut pada 27 Oktober. Wii U[173] dan versi Nintendo Switch juga dilancarkan kemudian.[174][175] Treler pertama untuk permainan ini ditayangkan di MineCon pada 4 Julai 2015, yang memperlihatkan beberapa ciri permainan. Dalam Minecraft: Story Mode, pemain mengawal Jesse (disuarakan oleh Patton Oswalt dan Catherine Taber), yang memulakan perjalanan dengan rakan-rakannya untuk mencari The Order of the Stone — empat pengembara yang membunuh Ender Dragon — untuk menyelamatkan dunia mereka. Brian Posehn, Ashley Johnson, Scott Porter, Martha Plimpton, Dave Fennoy, Corey Feldman, Billy West dan Paul Reubens memainkan watak-watak yang lain.[176]

Minecraft Classic[sunting | sunting sumber]

Minecraft Classic
Jenis laman web
Permainan pelayar web
PemilikMojang
URLclassic.minecraft.net
Dilancarkan7 May 2019

Minecraft Classic adalah pembuatan semula Minecraft versi Klasik 2009 dalam pelayar web. Permainan ini diterbitkan pada 7 Mei 2019, untuk meraikan ulang tahun ke-10 Minecraft . Minecraft Classic mencipta semula permainan seperti versi tahun 2009, termasuk isu-isu yang terdapat pada versi Minecraft 2009.[177] Permainan ini mempunyai 32 jenis blok yang boleh digunakan oleh pemain.[178] Permainan ini juga menyokong multipemain dengan jumlah maksimum 10 pemain.[179]

Minecraft Earth[sunting | sunting sumber]

Minecraft Earth adalah permainan realiti berperantara yang akan datang yang diumumkan oleh Microsoft pada Mei 2019. Permainan ini akan membolehkan pemain berinteraksi dengan dunia dan membina struktur dan objek dalam gaya Minecraft yang akan kekal dan dapat diubah suai oleh pemain lain. Permainan ini akan melaksanakan ciri pengumpulan sumber dan banyak ciri lain dari permainan asal dalam sebuah suasana realiti berperantara. Permainan ini telah dilancarkan dalam versi beta pada bulan Julai 2019.[180]

Minecraft Dungeons[sunting | sunting sumber]

Minecraft Dungeons adalah permainan dungeon crawler yang diterbitkan pada 26 Mei 2020. Ia diumumkan untuk dikembangkan di MineCon 2018. Terletak di alam semesta Minecraft, permainan ini boleh dimainkan sendiri atau dalam pesta sehingga empat orang.[181] Ia diterbitkan untuk Windows, Xbox One, Nintendo Switch, dan PlayStation 4 pada tahun 2020.[182]

Sambutan[sunting | sunting sumber]

Penerimaan
Markah agregat
PengagregatMarkah
Metacritic(PC) 93/100[183]
(PS4) 89/100[184]
(XONE) 88/100[185]
(PS3) 86/100[186]
(NS) 86/100[187]
(VITA) 84/100[188]
(X360) 82/100[189]
(WIIU) 77/100[190]
(3DS) 62/100[191]
(iOS) 53/100[192]
Markah ulasan
PenerbitanMarkah
1UP.com(PC) A+[193]
Eurogamer(PC) 10/10[194]
(X360) 9/10[195]
Game Informer(PC) 9.25/10 (X360) 8.75/10
GameSpot(PC) 8.5/10[196]
(X360) 7.0/10[197]
GameSpy(PC) 5/5 stars[198]
IGN(PC) 9.0/10[199]
(iOS) 7.5/10[200]
(X360) 8.5/10[201]
(PS3) 9.5/10[202]
(PS4) 9.7/10[203]
(XONE) 9.7/10[203]
(VITA) 9.5/10[202]
(NS) 9.5/10[204]
NintendoLife(WII U) 7.5/10

(3DS) 6.6/10

(NS) 8.2/10
PC Gamer US(PC) 96/100[205]

Minecraft mendapat pujian kritis, memuji kebebasan kreatif yang diberikan kepada pemain dalam permainan, serta kemudahan untuk membenarkan cara mainan yang memunculkan.[206][207][208] Pengkritik telah memuji sistem penciptaan rumit Minecraft mengulas bahawa ia adalah satu aspek penting dalam cara mainan terbuka permainan.[196] Sebilangan besar penerbitan kagum dengan grafik "blok" permainan, dengan IGN menggambarkannya sebagai "dapat diingat dengan sekelip mata".[19] Pengulas juga menyukai elemen pengembaraan permainan, dengan mengatakan bahawa permainan itu mewujudkan keseimbangan yang baik antara mengembara dan membina. Ciri permainan multipemain pada umumnya diterima dengan baik, dengan IGN mengulas bahawa "pengembaraan selalu lebih baik dengan rakan-rakan". Jaz McDougall dari PC Gamer mengatakan Minecraft adalah "menarik dan amat menghiburkan, dengan ruang lingkup kreativiti dan pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan tidak dapat ditandingi". Telah dianggap sebagai memperkenalkan jutaan kanak-kanak ke dunia digital, sejauh sehinggamekanik permainan dasarnya maksud akal dengan perintah komputer. [209]

Pengulas mengatakan bahawa kekurangan tutorial dan arahan dalam permainan menyukarkan pemain baru untuk belajar cara bermain permainan. IGN kecewa dengan langkah-langkah menyusahkan yang diperlukan untuk menubuh pelayan multipemain, menyebutnya sebagai sebuah "kerumitan".[19] Pengkritik juga mengatakan bahawa gangguan visual berlaku secara berkala.[196] Meskipun pelancarannya keluar dari versi beta pada tahun 2011, GameSpot mengatakan permainan ini memiliki "rasa yang belum selesai", menambahkan bahawa beberapa elemen permainan dilihat sebagai "tidak lengkap atau disatukan dengan tergesa-gesa".

Sebuah ulasan versi alfa, oleh Scott Munro dari Daily Record, memanggilnya "sudah menjadi sesuatu yang istimewa" dan menggesa pembaca untuk membelinya.[210] Jim Rossignol dari Rock, Paper, Shotgun juga mengesyorkan versi alfa permainan, menyebutnya "sejenis Lego Stalker 8-bit generatif".[211] Pada 17 September 2010, komik web permainan Penny Arcade memulakan sebuah siri komik dan siaran berita mengenai ketagihan permainan itu.[212] Versi Xbox 360 secara umum diterima positif oleh pengkritik, tetapi tidak menerima pujian sebanyak mana versi PC mendapat. Walaupun pengulas kecewa dengan kekurangan ciri seperti sokongan pengubahsuaian dan kandungan dari versi PC, mereka memuji penambahan tutorial dan petua dalam permainan dan resipi penciptaan, dengan mengatakan bahawa mereka menjadikan permainan lebih mesra pengguna.

Minecraft: Edisi Poket pada mulanya mendapat ulasan campuran dari pengkritik. Walaupun pengulas menghargai kawalan intuitif permainan, mereka kecewa dengan kekurangan kandungan. Ketidakmampuan untuk mengumpulkan sumber dan mencipta barangan, serta jenis blok yang terhad dan kekurangan mob bermusuhan, dikritik secara khusus.[200][213][214] Setelah kemas kini yang menambahkan lebih banyak kandungan, Pocket Edition mula menerima lebih banyak ulasan positif. Pengulas memuji kawalan dan grafik, tetapi masih menanda kekurangan kandungan.

Jualan[sunting | sunting sumber]

Minecraft melepasi lebih daripada satu juta jualan kurang dari sebulan setelah memasuki fasa beta pada awal tahun 2011.[215] [216]Pada masa yang sama, permainan ini tidak mempunyai sokongan penerbit dan tidak pernah diiklankan secara komersial kecuali melalui mulut ke mulut,[217] dan pelbagai rujukan yang tidak dibayar di media terkenal seperti webcomic <i id="mwBD0">Penny Arcade</i>.[218] Menjelang April 2011, Persson menganggarkan bahawa Minecraft telah menjana 23 juta€ (33 juta $AS) dalam pendapatan, dengan 800,000 jualan versi alfa permainan, dan lebih dari 1 juta jualan versi beta.[219] Pada bulan November 2011, sebelum penerbitan penuh permainan, beta Minecraft melebihi 16 juta pengguna berdaftar dan 4 juta jualan.[220] Menjelang Mac 2012, Minecraft telah menjadi permainan PC terlaris ke-6 sepanjang masa.[221] Setakat 10 Oktober 2014 (2014-10-10), permainan ini telah menjual 17 juta salinan di PC, menjadi permainan PC terlaris sepanjang masa.[222] Setakat 10 Oktober 2014 (2014-10-10), permainan ini telah menjual sekitar 60 juta salinan di semua platform, menjadikannya salah satu permainan video terlaris sepanjang masa.[223] Pada 25 Februari 2014, permainan mencapai 100 juta pengguna berdaftar.[224] Menjelang Mei 2019, 180 juta salinan telah terjual di semua platform, menjadikannya permainan video terlaris sepanjang masa. Versi Minecraft China yang boleh dimain secara percuma mempunyai lebih daripada 300 juta pemain menjelang November 2019.[162]

Minecraft versi Xbox 360 menjadi menguntungkan pada hari pertama pelancaran permainan pada tahun 2012, ketika permainan memecahkan rekod penjualan Xbox Live dengan 400,000 pemain dalam talian.[225] Dalam masa seminggu berada di Xbox Live Marketplace, Minecraft menjual lebih daripada satu juta salinan.[226] GameSpot mengumumkan pada bulan Disember 2012 bahawa Minecraft menjual lebih dari 4.48 juta salinan sejak permainan ini diterbitkan di Xbox Live Arcade pada bulan Mei 2012.[227] Pada tahun 2012, Minecraft merupakan permainan yang mempunyai jualan yang paling terbanyak di Xbox Live Arcade; ia juga merupakan permainan keempat paling banyak kali dimainkan di Xbox Live berdasarkan purata pengguna unik setiap hari.[228] Setakat 4 April 2014 (2014-04-04), versi Xbox 360 telah menjual 12 juta salinan.[229] Di samping itu, Minecraft: Edisi Poket telah mencapai jumlah jualan sebanyak 21 juta salinan.[230] Versi PlayStation 3 menjual satu juta salinan dalam masa lima minggu.[231] Pelancaran versi PlayStation Vita permainan meningkatkan jumlah jualan Minecraft sebanyak 79%, melebihi jumlah jualan kedua-dua pelancaran debut PS3 dan PS4 dan menjadi penerbitan Minecraft terbesar di konsol PlayStation.[232] Versi PS Vita menjual 100,000 salinan digital di Jepun dalam dua bulan pertama penerbitan, menurut sebuah pengumuman oleh SCE Japan Asia.[233] Menjelang Januari 2015, 500,000 salinan digital Minecraft telah dijual di Jepun di semua platform PlayStation, dengan lonjakan kanak-kanak sekolah rendah yang membeli versi PS Vita.[234] Minecraft membantu meningkatkan jumlah pendapatan pihak pertama Microsoft sebanyak 63 juta$ untuk suku kedua tahun 2015.[235] Permainan ini, termasuk semua versi, mempunyai lebih daripada 112 juta pemain aktif bulanan menjelang September 2019. [236]

Pada ulang tahunnya yang ke-11 pada bulan Mei 2020, syarikat itu mengumumkan bahawa Minecraft telah mencapai lebih dari 200 juta salinan yang dijual di seluruh platform dengan lebih dari 126 juta pemain aktif bulanan.[237]

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Julai 2010, PC Gamer menyenaraikan Minecraft sebagai permainan keempat terbaik untuk bermain di tempat kerja.[238] Pada bulan Disember tahun itu, Good Game memilih Minecraft sebagai pilihan mereka untuk Permainan yang Boleh Dimuat Turun Terbaik pada tahun 2010,[239] Gamasutra menamakannya sebagai permainan kelapan terbaik tahun ini dan juga permainan indie terbaik kelapan tahun ini,[240][241] dan Rock, Paper, Shotgun menamakannya sebagai "permainan tahunan tahun ini".[242] Indie DB menganugerahkan permainan dengan anugerah Indie of the Year 2010 yang dipilih oleh pengundi, dalam tambahan dua dari lima anugerah Pilihan Editor untuk Indie Pemain Tunggal Paling Inovatif dan Indie Pemain Tunggal Terbaik.[243] Ia juga dianugerahkan Game of the Year oleh PC Gamer UK.[244] Permainan ini dicalonkan untuk anugerah Grand Prize Seumas McNally, Technical Excellence dan Excellence in Design di Festival Permainan Bebas Mac 2011 dan memenangi Hadiah Utama dan Anugerah Penonton yang dipilih oleh masyarakat.[245][246] Pada Game Developers Choice Awards 2011, Minecraft memenangi anugerah dalam kategori untuk Best Debut Game, Best Downloadable Game dan Innovation Award, memenangi setiap anugerah yang dinamakannya.[247][248] Ia juga memenangi anugerah seni permainan video GameCity .[249] Pada 5 Mei 2011, Minecraft dipilih sebagai salah satu daripada 80 permainan yang akan dipamerkan di Smithsonian American Art Museum sebagai sebahagian daripada pameran The Art of Video Games yang dibuka pada 16 Mac 2012.[250] Pada Anugerah Permainan Video Spike 2011, Minecraft memenangi anugerah untuk Permainan Bebas Terbaik dan dicalonkan dalam kategori Permainan PC Terbaik.[251][252] Pada tahun 2012, di British Academy Video Games Awards, Minecraft dicalonkan dalam kategori GAME Award 2011 dan Persson menerima The Special Award. Pada tahun 2012, Minecraft XBLA dianugerahkan Golden Joystick Award dalam kategori Best Downloadable Game,[253] dan TIGA Games Industry Award dalam kategori Best Arcade Game.[254] Pada tahun 2013 ia dicalonkan sebagai permainan keluarga tahun ini di British Academy Video Games Awards. Minecraft Edisi Konsol memenangi anugerah TIGA Game Of The Year pada tahun 2014.[255] Pada tahun 2015, permainan diletakkan pada kedudukan ke-6 pada senarai USgamer untuk 15 Permainan Terbaik Sejak tahun 2000.[256] Pada 2016, Minecraft diletakkan pada nombor ke-6 di senarai Time 50 Permainan Video Terbaik Sepanjang Masa.[257]

Minecraft dicalonkan untuk Anugerah Pilihan Kids' 2013 untuk Aplikasi Kegemaran, tetapi kalah kepada Temple Run.[258] Ia dicalonkan untuk Anugerah Pilihan Kids' 2014 untuk Permainan Video Kegemaran, tetapi kalah dari Just Dance 2014.[259] Permainan ini kemudian memenangi anugerah untuk Permainan Paling Ketagih di Anugerah Pilihan Kids' 2015.[260] Selain itu, Edisi Java dicalonkan untuk "Permainan Video Kegemaran" di Anugerah Pilihan Kids' 2018,[261] sementara permainan itu sendiri memenangi anugerah "Still Playing" di 2019 Golden Joystick Awards,[262] serta anugerah "Permainan Video Kegemaran" di Anugerah Pilihan Kids' 2020.[263]

Kesan budaya[sunting | sunting sumber]

Pada bulan September 2019, The Guardian menamakan Minecraft sebagai permainan video terbaik pada (dua dekad pertama) abad ke-21, dan pada bulan November 2019 Polygon menamakan permainan itu sebagai "permainan terpenting dekad ini" dalam dekad 2010-an.[264] Pada bulan Disember 2019, Forbes memberikan sebutan khas kepada Minecraft dalam senarai permainan video terbaik tahun 2010-an, dengan menyatakan bahawa permainan ini "tanpa diragukan lagi adalah salah satu permainan paling penting dalam sepuluh tahun terakhir." [265] Pada bulan Jun 2020, Minecraft dimasukkan ke dalam World Game Video Hall of Fame . [266]

Laman media sosial seperti YouTube, Facebook, dan Reddit memainkan peranan penting dalam mempopularkan Minecraft .[267] Penyelidikan yang dilakukan oleh Annenberg School of Communication University of Pennsylvania menunjukkan bahawa satu pertiga pemain Minecraft belajar mengenai permainan tersebut melalui video di Internet.[268] Pada tahun 2010, video yang berkaitan dengan Minecraft mula mendapat perhatian di YouTube, sering dibuat oleh pengulas. Video-video tersebut biasanya mengandungi rakaman tangkapan skrin permainan dan pengulasan suara.[269] Liputan umum dalam video termasuk ciptaan yang dibuat oleh pemain, panduan pelbagai tugas, dan parodi karya dalam budaya terkenal. Menjelang Mei 2012, lebih daripada empat juta video yang berkaitan dengan Minecraft telah dimuat naik di YouTube.[270] Beberapa pengulas popular telah mendapat pekerjaan di Machinima, sebuah syarikat video permainan yang memiliki saluran hiburan yang sangat ditonton di YouTube. Yogscast adalah syarikat Britain yang selalu menghasilkan video Minecraft; saluran YouTube mereka telah mencapai berbilion tontonan, dan panel mereka di MineCon 2011 mendapat kehadiran tertinggi.[271] Pemain YouTube lain yang terkenal termasuk Jordan Maron, yang telah mencipta banyak parodi Minecraft, termasuk "Fallen Kingdom", parodi lagu "Viva La Vida" yang berjaya di peringkat antarabangsa yang dicipta kumpulan pemuzik dinamakan Coldplay.

Herobrine adalah ikon komuniti yang besar dalam Minecraft, yang pertama kali muncul sebagai satu gambar di papan /v/ 4chan. Menurut khabar angin, Herobrine muncul di dunia pemain dan membina struktur yang pelik.[272] Namun, Mojang telah mengesahkan bahawa Herobrine tidak pernah wujud dalam Minecraft, dan tidak mempunyai rancangan untuk menambahkan Herobrine ke dalam permainan.[273]

Minecraft telah dirujuk oleh pelbagai permainan video lain, seperti Torchlight II, Borderlands 2, Choplifter HD, Super Meat Boy, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Binding of Isaac, The Stanley Parable, dan FTL: Faster Than Light.[274][275] Ia juga dirujuk oleh artis muzik elektronik deadmau5 dalam persembahannya.[276] Simulasi permainan ini dipaparkan dalam video muzik "G.U.Y" Lady Gaga.[277] Permainan ini juga banyak disebut dalam " Informative Murder Porn ", episod kedua musim ketujuh belas siri televisyen animasi South Park.[278] "Luca$", episod ketujuh belas musim ke-25 sitkom animasi The Simpsons diilhamkan oleh Minecraft.[279]

Penggunaan[sunting | sunting sumber]

Kepelbagaian gunaan Minecraft telah dibincangkan secara meluas, terutama dalam bidang reka bentuk dan pendidikan berbantukan komputer . Dalam panel di MineCon 2011, seorang pengembang Sweden membincangkan kemungkinan menggunakan permainan untuk mereka bentuk semula bangunan dan taman awam, dengan menyatakan bahawa rendering menggunakan Minecraft jauh lebih mesra pengguna untuk komuniti, menjadikannya lebih mudah untuk membayangkan fungsi bangunan dan taman baru.[269] Pada tahun 2012, seorang anggota kumpulan Dinamika Manusia di MIT Media Lab, Cody Sumter, berkata: "Notch bukan sahaja mencipta sebuah permainan. Dia menipu 40 juta orang untuk belajar menggunakan program CAD." Pelbagai perisian telah dicipta untuk membenarkan reka bentuk maya dicetak menggunakan pencetak 3D profesional atau pencetak peribadi seperti MakerBot dan RepRap.[280]

Pada bulan September 2012, Mojang memulakan projek Block By Block bekerjasama dengan UN Habitat untuk mewujudkan persekitaran dunia nyata di Minecraft.[281] Projek ini membolehkan golongan muda yang tinggal di persekitaran tersebut untuk turut meyertai dalam merancang perubahan yang ingin mereka lihat. Dengan menggunakan Minecraft, masyarakat telah membantu menyusun semula kawasan yang diambil berat, dan masyarakat dijemput untuk memasuki pelayan Minecraft dan mengubah kawasan sekitar mereka sendiri. Carl Manneh, pengarah pengurusan Mojang, menamakan permainan itu sebagai "alat yang sempurna untuk mempermudahkan proses ini", tambahan pula mengatakan "Kerjasama tiga tahun ini akan menyokong Jaringan Pembangunan Bandar Lestari UN-Habitat untuk meningkatkan 300 ruang awam menjelang tahun 2016." Mojang menandatangani komuniti pembina Minecraft, FyreUK, untuk membantu untuk render persekitaran dalam Minecraft. Projek perintis pertama dimulakan di Kibera, salah satu penempatan tidak rasmi Nairobi, dan sedang dalam fasa perancangan. Projek Block By Block didasarkan pada inisiatif sebelumnya yang dimulai pada Oktober 2011, Mina Kvarter (Blok Saya), yang memberi orang muda dalam masyarakat Sweden sebuah alat untuk menggambarkan bagaimana mereka ingin mengubah bahagian bandar mereka. Menurut Manneh, projek itu merupakan kaedah yang berguna untuk menggambarkan idea perancangan bandar tanpa semestinya mempunyai latihan dalam seni bina. Idea-idea yang dikemukakan oleh rakyat merupakan sebuah templat untuk keputusan politik.[282]

Pada bulan April 2014, Badan Geodata Denmark menghasilkan seluruh Denmark dalam skala penuh dalam Minecraft berdasarkan geodata mereka sendiri.[283] Ini boleh dilakukan kerana Denmark adalah salah satu negara paling rata dengan titik tertinggi pada 171 meter (561 ka) (diletakkan sebagai negara dengan rentang ketinggian terkecil di tempat ke-30 ), di mana had Minecraft biasa adalah sekitar 192 meter (630 ka) di atas paras laut dalam permainan.[284][285]

Minecraft juga telah digunakan dalam suasana pendidikan.[286] Pada tahun 2011, sebuah organisasi pendidikan dinamakan MinecraftEdu dibentuk dengan tujuan untuk memperkenalkan Minecraft ke sekolah. Kumpulan ini bekerjasama dengan Mojang untuk menjadikan permainan ini berpatutan dan mudah diakses oleh sekolah. Versi Minecraft melalui MinecraftEDU mengandungi ciri-ciri unik untuk membolehkan guru memantau kemajuan pelajar dalam dunia maya, seperti menerima tangkapan skrin daripada pelajar untuk menunjukkan penyelesaian sebuah pelajaran. Pada bulan September 2012, MinecraftEdu mengatakan bahawa kira-kira 250,000 pelajar di seluruh dunia mempunyai akses ke Minecraft melalui syarikat itu. Pelbagai aktiviti pendidikan yang melibatkan permainan telah dikembangkan untuk mengajar pelajar pelbagai mata pelajaran, termasuk sejarah, seni bahasa dan sains. Sebagai contoh, seorang guru membina dunia yang terdiri daripada pelbagai mercu tanda bersejarah untuk pelajar belajar dan mengembara.[287] Seorang guru lain pula membuat perwakilan skala besar sel haiwan dalam Minecraft yang dapat dijelajahi oleh pelajar dan mengetahui bagaimana fungsi sel tersebut berfungsi.[288] Great Ormond Street Hospital telah diciptakan semula di Minecraft, dan ia dicadangkan agar pesakit dapat menggunakannya untuk melihat hospital sebelum mereka benar-benar berkunjung.[289] Minecraft juga boleh terbukti sebagai inovasi dalam Computer Aided Design (CAD).[290] Minecraft menawarkan pelbagai jenis kerjasama dalam reka bentuk dan dapat memberi kesan kepada industri. [291]

Dengan penambahaan blok-blok redstone untuk mewakili litar elektrik, pengguna dapat membina komputer maya berfungsi dalam Minecraft.[292] Penciptaan maya seperti itu merangkumi cakera keras yang berfungsi,[293] komputer maya 8-bit,[294] dan emulator untuk Atari 2600 (termasuk satu oleh personaliti YouTube SethBling)[295][296] dan Game Boy Advance.[297] Dalam sekurang-kurangnya satu contoh, sebuah mod telah dibuat untuk menggunakan ciri ini untuk mengajar pemain muda bagaimana untuk memprogram dalam bahasa yang ditetapkan oleh komputer maya itu dalam dunia Minecraft.[298]

Microsoft dan Code.org yang tidak diasaskan keuntungan telah bekerjasama untuk menawarkan permainan, teka-teki, dan tutorial berdasarkan Minecraft yang bertujuan untuk membantu mengajar anak-anak cara memprogram; menjelang Mac 2018, Microsoft dan Code.org melaporkan bahawa lebih daripada 85 juta kanak-kanak telah menggunakan tutorial mereka.[299] Pada bulan September 2014, British Museum di London mengumumkan rancangan untuk membuat semula bangunannya bersama dengan semua pameran dalam Minecraft, bekerjasama dengan rakyat umum.[300]

Dengan memanfaatkan kebolehcapain permainan di mana laman web lain telah ditapis, organisasi bukan kerajaan dipanggil Reporters Without Borders telah menggunakan pelayan Minecraft yang terbuka untuk mencipta Uncensored Library, sebuah repositori dalam permainan yang mengandungi kewartawanan oleh wartawan dari negara (termasuk Mesir, Mexico, Rusia, Arab Saudi dan Vietnam) yang telah ditapis dan ditangkap, seperti Jamal Khashoggi.[301] Bangunan maya neoklasik ini dibuat dalam masa kira-kira 250 jam oleh sepasukan antarabangsa yang terdiri daripada 24 ahli.[302]

Klon[sunting | sunting sumber]

Setelah penerbitan Minecraft, beberapa permainan video dilancarkan dengan pelbagai persamaan dengan Minecraft, dan beberapa daripadanya dipanggil sebagai "klon" permainan itu. Antara contoh adalah Ace of Spades, CastleMiner, CraftWorld, FortressCraft, Terraria, Total Miner.[303] David Frampton, pencipta The Blockheads, melaporkan bahawa satu kegagalan permainan 2Dnya adalah "seni piksel resolusi rendah" yang terlalu menyerupai seni dalam Minecraft yang menyebabkan "beberapa pertempuran" dari peminat.[304] Adaptasi homebrew versi Minecraft alfa untuk Nintendo DS, dinamakan DScraft, telah dilancarkan; ia terkenal kerana persamaannya dengan permainan asal, mempertimbangkan batasan teknikal sistem tersebut.[305]

Sebagai tindak balas terhadap Microsoft memperolehi Mojang dan IP Minecraft mereka, pelbagai pengembang mengumumkan permainan klon lebih lanjut yang dikembangkan khusus untuk konsol Nintendo, kerana ia merupakan satu-satunya platform utama yang tidak secara rasmi menerima Minecraft pada masa itu.[306] Permainan klon ini mengandungi UCraft (Nexis Games),[307] Cube Life: Island Survival (Cypronia),[308] Discovery (Noowanda),[309] Battleminer (Wobbly Tooth Games),[310] Cube Creator 3D (Big John Games ),[311] dan Stone Shire (Finger Gun Games)[312] Walaupun begitu, ketakutan itu tidak berasas dengan penerbitan rasmi Minecraft di konsol Nintendo akhirnya disambung semula.[313][173] Persson mencipta sebuah permainan yang serupa, Minicraft, untuk pertandingan Ludum Dare pada tahun 2011.

Filem[sunting | sunting sumber]

Sebuah dokumentari mengenai pengembangan Mojang dan Minecraft diterbitkan pada bulan Disember 2012. Dinamakan Minecraft: The Story of Mojang, filem ini dihasilkan oleh 2 Player Productions.[314] Pada tahun 2014, usaha mencari dana untuk sebuah filem peminat melalui Kickstarter dihentikan setelah Persson menolak untuk membiarkan pembuat filem menggunakan lesen.[315][316]

Pada tahun 2012, Mojang menerima tawaran dari pengeluar Hollywood yang ingin menghasilkan rancangan TV yang berkaitan dengan Minecraft; namun, Mojang menyatakan bahawa mereka hanya akan terlibat dalam projek seperti itu ketika "idea yang tepat muncul".[270] Menjelang Februari 2014, Persson mendedahkan bahawa Mojang sedang berbincang dengan Warner Bros. Pictures mengenai filem Minecraft[317][318] dan, menjelang Oktober itu, ia berada dalam "masa awal pengembangannya".[319][320] Filem ini dirancangkan untuk ditayangkan pada 24 Mei 2019, dan akan diarahkan oleh Shawn Levy dan ditulis oleh Jason Fuchs.[321] [322] Levy kemudian keluar dari filem dan digantikan oleh Rob McElhenney.[323][324] Pada bulan Ogos 2018, McElhenney meninggalkan filem dan Fuchs digantikan dengan Aaron dan Adam Nee, menyebabkan tarikh tayangannya ditangguhkan.[325] Menurut McElhenney, dia tertarik pada filem berdasarkan sifat permainan terbuka dunia, sebuah idea Warner Bros. yang pada awalnya telah bersetuju dengan dan memberinya anggaran awal AS$150 million sebagai belanjawan filem. Pada tahun 2016, produksi awal telah dimulakan untuk filem ini, termasuk dengan kontrak Steve Carell untuk membintangi dalam filem itu. Pada masa itu, Ketua Pegawai Eksekutif Warner Bros. Pictures, Greg Silverman mengundurkan diri dan digantikan oleh Toby Emmerich yang mempunyai visi yang berbeza untuk studio itu. Filem Minecraft milik McElhenney "perlahan-lahan mati", dan dia akhirnya meninggalkan filem itu.[326]

Pada Januari 2019, Peter Sollett diumumkan untuk menulis dan mengarahkan filem ini, yang menampilkan kisah yang berbeza dari versi McElhenney.[327] Filem ini dijangka akan ditayangkan di pawagam pada 4 Mac 2022.[328]

Novel[sunting | sunting sumber]

Permainan ini telah mengilhami beberapa novel berlesen secara rasmi:

 • Max Brooks (18 July 2017). Minecraft: The Island: An Official Minecraft Novel. Del Rey. ISBN 9780399181771.
 • Tracey Baptiste (10 July 2018). Minecraft: The Crash: An Official Minecraft Novel. Del Rey. ISBN 9780399180668.[329]
 • Mur Lafferty (9 July 2019). Minecraft: The Lost Journals: An Official Minecraft Novel. Del Rey. ISBN 9780399180699.
 • Catherynne Valente (3 December 2019). Minecraft: The End: An Official Minecraft Novel. Del Rey. ISBN 9780399180729.

Barang dagangan[sunting | sunting sumber]

A toy sword, modeled after the diamond sword from Minecraft. Rather than being an interpretation of the sword, the toy is exactly as pixelated as it is in game, giving it many sharp edges, even on the handle.
Alat fizikal pedang berlian, senjata dari permainan ini.

Satu set Lego berdasarkan Minecraft yang dipanggil Lego <i id="mwBlo">Minecraft</i> dikeluarkan pada 6 Jun 2012.[330] Set itu, yang dinamakan "Micro World", berasaskan atas watak pemain biasa permainan itu dan sebuah creeper.[331] Mojang menyerahkan konsep barang dagangan Minecraft kepada Lego pada bulan Disember 2011 untuk program Lego Cuusoo, dari mana ia dengan cepat menerima 10,000 undian oleh pengguna, mendorong Lego untuk melihat konsep tersebut.[332] Lego Cuusoo bersetuju dengan konsep tersebut pada Januari 2012 dan mula mengembangkan set berdasarkan Minecraft. Dua lagi set berdasarkan Nether dan kawasan kampung permainan dikeluarkan pada 1 September 2013. Satu set Micro World yang keempat, berdasarkan dimensi End, dikeluarkan pada bulan Jun 2014. Enam lagi set, skala minifigur Lego yang lebih besar, disediakan pada November 2014. [333]

Mojang sering bekerjasama dengan Jinx, kedai barang dagangan permainan dalam talian, untuk menjual barang dagangan Minecraft, seperti pakaian, alatan dari busa, dan mainan berdasarkan makhluk dalam permainan.[90] Menjelang Mei 2012, lebih daripada 1 juta dolar dijanakan dari hasil penjualan barang dagangan Minecraft. T-shirt dan stokin merupakan produk yang paling heboh.[270] Pada bulan Mac 2013, Mojang menandatangani sebuah perjanjian dengan Egmont Group, penerbit buku kanak-kanak, untuk mencipta sebuah buku panduan, penerbitan tahunan, buku poster, dan majalah Minecraft.[334][335][336]

MINECON[sunting | sunting sumber]

MINECON (sebagai alternatif "MineCon") adalah konvensyen rasmi yang dikhaskan untuk Minecraft. Konvesyen yang pertama diadakan pada bulan November 2011 di Mandalay Bay Hotel and Casino di Las Vegas. Semua 4,500 tiket untuk MineCon 2011 habis terjual pada 31 Oktober.[337] Acara itu mengandungi penerbitan rasmi Minecraft; ucapan yang penting, termasuk satu oleh Persson; pertandingan membina dan pertandingan kostum; kelas pelarian bertemakan Minecraft; pameran oleh syarikat permainan terbuka dan syarikat berkaitan Minecraft; barang dagangan peringatan; dan autograf dan masa bergambar dengan pekerja Mojang dan penyumbang terkenal dari komuniti Minecraft.[338] Selepas MineCon, ada pesta Into The Nether bersama deadmau5.[339] Kod percuma diberikan kepada setiap peserta MineCon yang membuka versi alfa Scrolls, serta permainan bukan Mojang tambahan, Cobalt, yang dikembangkan oleh Oxeye Game Studios.[340] Acara serupa berlaku di MineCon 2012, yang diadakan di Disneyland Paris pada bulan November.[341] Tiket untuk acara 2012 habis terjual dalam masa kurang daripada dua jam.[342] MineCon 2013 diadakan di Orlando pada bulan November juga.[343][344] MineCon 2015 diadakan di London pada bulan Julai.[345] MineCon 2016 diadakan di Anaheim pada bulan September.[346] MineCon 2017 diadakan sebagai siaran langsung dan bukannya diadakan di sebuah lantai pameran. Dinamakan sebagai "MINECON Earth", ia disiarkan secara langsung pada bulan November.[347] MineCon Earth 2018 mengikuti format yang sama dengan acara 2017, tetapi dinamakan semula pada tahun 2019 sebagai "MINECON Live" untuk mengelakkan kekeliruan dengan permainan realiti-berperantara Mojang, Minecraft Earth.

Dalam MineCon Live 2019, Mojang mengumumkan bahawa Minecraft Festival akan menjadi acara secara langsung yang akan diadakan pada 25-27 September 2020, di Orlando, Florida. Acara ini ditangguhkan kepada akhir tahun 2021 kerana ketakutan coronavirus.[348][349]

Nota[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Ports to consoles developed by 4J Studios;[1] New Nintendo 3DS port developed by Other Ocean Interactive[2]
 2. ^ PC/Java, Android, iOS, Wii U, Nintendo 3DS, Nintendo Switch
 3. ^ Xbox 360, Xbox One, Windows Phone, Windows 10 Edition
 4. ^ PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
 5. ^ 2009–2011
 6. ^ 2011–present
 7. ^ Samuel Åberg, Gareth Coker, and Lena Raine have also contributed since release.
 8. ^ Minecraft was first publicly available on 17 May 2009,[3] and was fully released on 18 November 2011.
 9. ^ In a blog post,[25] Persson explains:
  ... let me clarify some things about the "infinite" maps: They're not infinite, but there's no hard limit either. It'll just get buggier and buggier the further out you are. Terrain is generated, saved and loaded, and (kind of) rendered in chunks of blocks. These chunks have an offset value that is a 32 bit integer roughly in the range negative two billion to positive two billion. If you go outside that range (about 25% of the distance from where you are now to the sun), loading and saving chunks will start overwriting old chunks. At a 16/th of that distance, things that use integers for block positions, such as using items and pathfinding, will start overflowing and acting weird.
  Those are the two "hard" limits.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Sarkar, Samit (6 November 2014). "Microsoft officially owns Minecraft and developer Mojang now". Polygon (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 19 March 2020.
 2. ^ "Minecraft: New Nintendo 3DS Edition". www.nintendo.com. Dicapai pada 3 February 2019.
 3. ^ Persson, Markus (17 May 2009). "Minecraft 0.0.11a for public consumption : The Word of Notch". Tumblr. Dicapai pada 1 April 2018.
 4. ^ "Minecraft". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 15 October 2012. Dicapai pada 21 October 2012.
 5. ^ "Minecraft – Pocket Edition – Android". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 16 November 2012. Dicapai pada 21 October 2012.
 6. ^ "Minecraft: Pocket Edition". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 23 October 2012. Dicapai pada 21 October 2012.
 7. ^ Brown, Mark (22 March 2012). "Minecraft for Xbox 360 release date announced, amongst others". Wired UK. Diarkib daripada yang asal pada 18 December 2012. Dicapai pada 22 October 2012.
 8. ^ "Minecraft Raspberry Pi". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 27 March 2013. Dicapai pada 27 March 2013.
 9. ^ "Amazon's first Fire TV games include in-house titles and Minecraft (update: video)". Engadget. Dicapai pada 25 September 2018.
 10. ^ Pitcher, Jenna (3 September 2014). "Minecraft PS4 Edition Release Date Confirmed". IGN. IGN Entertainment, Inc. Diarkib daripada yang asal pada 1 October 2014. Dicapai pada 3 October 2014.
 11. ^ "Minecraft for Xbox One to launch on Friday". CNET. Diarkib daripada yang asal pada 7 October 2014. Dicapai pada 13 October 2014.
 12. ^ "Minecraft: PS Vita Edition Release Date Revealed for North America". IGN. 10 October 2014. Diarkib daripada yang asal pada 12 October 2014. Dicapai pada 13 October 2014.
 13. ^ "Minecraft Comes to Windows Phones". Mojang. 17 July 2019. Diarkib daripada yang asal pada 30 December 2014.
 14. ^ "Announcing Minecraft Windows 10 Edition Beta". Diarkib daripada yang asal pada 9 July 2015.
 15. ^ Makuch, Eddie (7 December 2015). "Minecraft Wii U Confirmed, Coming Very Soon". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 7 December 2015. Dicapai pada 8 December 2015.
 16. ^ Jones, Owen (19 December 2016). "minecraft.net – Apple TV Edition released!". Diarkib daripada yang asal pada 27 December 2016. Dicapai pada 30 December 2016.
 17. ^ "On 19/10, look out for the #Minecraft New Nintendo #2DS XL – Creeper Edition, distinctively decked out with a Creeper design and pre-loaded with Minecraft: New Nintendo #3DS Edition! Minecraft: New Nintendo 3DS Edition is available on #eShop now!". Twitter. Dicapai pada 23 September 2018.
 18. ^ Pereira, Chris (13 September 2017). "New 3DS Version Of Minecraft Announced, Release Date Set For Today". GameSpot. Dicapai pada 13 September 2017.
 19. ^ a b c Gallegos, Anthony (23 November 2011). "Minecraft Review — PC Review at IGN". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 6 November 2015. Dicapai pada 18 December 2011.
 20. ^ Meer, Alec (30 March 2011). "Minecraft:Wolves, Achievements, Mods, Merch". Rock, Paper, Shotgun. Rock, Paper, Shotgun, Ltd. Diarkib daripada yang asal pada 2 April 2015. Dicapai pada 26 March 2015.
 21. ^ Purchese, Robert (23 November 2011). "Minecraft 1.0 launch patch notes". Eurogamer. Eurogamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 3 February 2013. Dicapai pada 2 January 2013.
 22. ^ Ashdown, Jeremy (11 November 2010). "This is Minecraft". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 27 January 2013. Dicapai pada 2 January 2013.
 23. ^ Walton, Mark (25 November 2012). "Minecraft In Education: How Video Games Are Teaching Kids". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 10 October 2013. Dicapai pada 15 December 2012.
 24. ^ Tito, Greg (4 October 2010). "Player Creates Working Computer in Minecraft". Alloy Digital. Diarkib daripada yang asal pada 8 October 2010. Dicapai pada 4 January 2011.
 25. ^ a b Persson, Markus (10 March 2011). "Terrain generation, Part 1". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 12 March 2011. Dicapai pada 24 October 2010.
 26. ^ Bergensten, Jens (23 February 2011). "A Short Demystification of the 'Map Seed'". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 7 October 2012. Dicapai pada 6 October 2012.
 27. ^ a b c Miller-Watt, Josh. "Minecraft beginner's guide". GamesRadar. Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 11 July 2012. Dicapai pada 24 October 2012.
 28. ^ Meer, Alec (27 October 2010). "BiomeShock: The New Minecraft Worlds". Rock, Paper, Shotgun. Diarkib daripada yang asal pada 12 November 2012. Dicapai pada 2 January 2013.
 29. ^ Phillips, Tom (20 January 2012). "Minecraft jungle biome, creatures coming soon". Eurogamer. Eurogamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 3 February 2013. Dicapai pada 2 January 2013.
 30. ^ a b Boots-Faubert, Chris. "Controls and Settings – Minecraft". Super Cheats. Videogamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 11 May 2013. Dicapai pada 3 January 2013.
 31. ^ a b Bergensten, Jens (6 September 2011). "If the food bar is empty in MC 1.8, it will slowly drop your health to 5 hearts on easy, to 0.5 hearts on normal, and kill you on hard". Twitter. Dicapai pada 17 September 2017.
 32. ^ Webster, Andrew (27 April 2015). "You can finally choose to play as a girl in Minecraft". The Verge.
 33. ^ Quach, Michael (7 October 2010). "How to edit your skin in Minecraft". PC Gamer (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 19 March 2020.
 34. ^ a b Senior, Tom (24 May 2012). "Minecraft update snapshot includes trading, currency, new item and sandstone stairs". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 3 February 2013. Dicapai pada 2 January 2013.
 35. ^ Staff, Minecraft Books; Milton, Stephanie; Soares, Paul; Maron, Jordan (7 December 2017). "Minecraft: Beginner's Handbook". Egmont Books, Limited. halaman 46–49. Dicapai pada 7 December 2017 – melalui Google Books.
 36. ^ Milton, Stephanie (17 December 2018). Minecraft: Guide to Exploration. Random House Publishing Group. ISBN 9780399182013 – melalui Google Books.
 37. ^ Francis, Tom (10 October 2010). "A clearer look at Minecraft's new hell dimension". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 1 November 2012. Dicapai pada 30 October 2012.
 38. ^ Staff, Mojang AB (Firm); Milton, Stephanie (1 September 2017). Minecraft Guide to the Nether and the End. Egmont UK Limited. halaman 32–33. ISBN 9781405285995. Dicapai pada 29 December 2017 – melalui Google Books.
 39. ^ Liebl, Matt (5 May 2012). "Minecraft: The End, Ender Dragons, and Goop Portal All Explained". GameZone. GameZone Online. Diarkib daripada yang asal pada 15 June 2013. Dicapai pada 31 October 2012.
 40. ^ Chatfield, Tom (9 January 2012). "Ending an endless game: an interview with Julian Gough, author of Minecraft's epic finale". Boing Boing. Diarkib daripada yang asal pada 12 January 2012. Dicapai pada 13 January 2012.
 41. ^ Marriott, Scott. "Minecraft Review". About.com. InterActiveCorp. Diarkib daripada yang asal pada 19 November 2012. Dicapai pada 10 November 2012.
 42. ^ Geere, Duncan (15 September 2017). "Block of the Week: Furnace". Minecraft.net. Dicapai pada 21 September 2017.
 43. ^ Brown, Mark (6 July 2012). "Gaming Minecraft update combines single and multiplayer, adds trading and tripwires". Diarkib daripada yang asal pada 23 January 2013. Dicapai pada 21 November 2012.
 44. ^ Walker, John (18 February 2011). "Minecraft Is Getting Ready For Bed". Rock, Paper, Shotgun. Diarkib daripada yang asal pada 9 November 2012. Dicapai pada 2 January 2013.
 45. ^ Östergård, Adrian (18 March 2020). "Minecraft Snapshot 20w12a". Minecraft.net (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 March 2020.
 46. ^ Senior, Tom (23 September 2011). "Minecraft hardcore mode teased. When you die, the world dies with you". PC Gamer. Diarkib daripada yang asal pada 4 October 2012. Dicapai pada 25 September 2012.
 47. ^ Adams, Nathan (10 September 2015). "Minecraft snapshot 15w37a". Mojang.com. Diarkib daripada yang asal pada 10 July 2019. Dicapai pada 17 September 2017.
 48. ^ Steinlage, Tate (26 September 2012). "Creative Mode coming to Minecraft: Xbox 360 Edition". GameZone. GameZone Online. Diarkib daripada yang asal pada 19 May 2013. Dicapai pada 1 December 2012.
 49. ^ Haley, Sebastian (5 September 2012). "Creative Mode 'weeks away' for Minecraft: Xbox 360 Edition". VentureBeat. Diarkib daripada yang asal pada 18 November 2012. Dicapai pada 1 December 2012.
 50. ^ Evans-Thirlwell, Edwin (5 September 2012). "Minecraft Xbox 360 update: Creative Mode still "weeks away", 4J dresses Cliffy B up as Creeper". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 30 April 2014. Dicapai pada 1 December 2012.
 51. ^ a b Savage, Phil. "The 25 best Minecraft custom maps". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 23 October 2012. Dicapai pada 28 October 2012.
 52. ^ a b Grayson, Nathan (6 July 2012). "Minecraft 1.3 Adding LAN, Adventure Mode In August". Rock, Paper, Shotgun. Diarkib daripada yang asal pada 12 November 2012. Dicapai pada 4 January 2013.
 53. ^ Walker, John (1 August 2012). "Minecraft Updates To 1.3 With Adventure Mode, Trading". Rock, Paper, Shotgun. Diarkib daripada yang asal pada 17 November 2012. Dicapai pada 4 January 2013.
 54. ^ a b Gallegos, Anthony (27 July 2012). "Minecraft Adding New Block". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 16 December 2012. Dicapai pada 28 October 2012.
 55. ^ Stay, Jesse; Stay, Thomas; Corderio, Thomas (29 December 2014). Minecraft For Dummies. John Wiley & Sons. m/s. 288. ISBN 9781118537169.
 56. ^ a b Hutchinson, Lee (10 September 2012). "Blocks with friends: How to run your own Minecraft server". Ars Technica. halaman 1–4. Diarkib daripada yang asal pada 15 November 2012. Dicapai pada 24 November 2012.
 57. ^ Meer, Alec (18 June 2012). "Modern! Minecraft Adds 'Local Area Network' Support". Rock, Paper, Shotgun. Diarkib daripada yang asal pada 18 September 2012. Dicapai pada 25 September 2012.
 58. ^ Fogel, Stefanie (13 December 2018). "Creators of Popular 'Minecraft' Server Announce New Game 'Hytale'". Variety. Dicapai pada 15 December 2018.
 59. ^ Jarvey, Natalie (13 December 2018). "Riot Games Leads Investment in Hypixel Game Studio". Tech. The Hollywood Reporter. Dicapai pada 14 December 2018.
 60. ^ a b Davies, Marsh (24 November 2012). "The Future of Minecraft: what lies ahead for the all-conquering sandbox game?". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 24 November 2012. Dicapai pada 24 November 2012.
 61. ^ Crecente, Brian (18 March 2013). "Minecraft Realms hopes to make an increasingly complex game more family-friendly". Polygon. Diarkib daripada yang asal pada 21 March 2013. Dicapai pada 26 March 2013.
 62. ^ Peel, Jeremy (14 March 2013). "Minecraft Realms is a subscription service for families that will "bring in more money than the game itself"". PCGamesN. Dicapai pada 2 December 2019.
 63. ^ "Minecraft Realms". Minecraft.net. 31 July 2017. Dicapai pada 8 March 2018.
 64. ^ Owen (24 October 2014). "Realms is packed with awesome maps". mojang.com. Diarkib daripada yang asal pada 10 July 2019. Dicapai pada 18 September 2017.
 65. ^ Frank, Allegra (13 June 2016). "Minecraft gets cross-platform play later this year". Polygon. Diarkib daripada yang asal pada 16 June 2016. Dicapai pada 13 June 2016.
 66. ^ Carter, Chris (11 June 2017). "Minecraft is unifying nearly all of its versions across all platforms, except Sony". Destructoid. Diarkib daripada yang asal pada 17 June 2017. Dicapai pada 11 June 2017.
 67. ^ Davies, Marsh (31 July 2017). "Beta Test Better Together!". Minecraft.net. Dicapai pada 1 August 2017.
 68. ^ Life, Nintendo (10 July 2018). "Minecraft's Aquatic Update Phase Two Gets Wet And Wild Today On Switch". Nintendo Life.
 69. ^ Peckham, Matt (8 May 2012). "The 10 Best Minecraft Mods". Time. Diarkib daripada yang asal pada 30 October 2012. Dicapai pada 28 October 2012.
 70. ^ Senior, Tom (29 February 2012). "Minecraft mod API to be developed by new team at Mojang". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 3 February 2013. Dicapai pada 28 October 2012.
 71. ^ Dyer, Mitch (4 July 2013). "Minecraft 1.6 'Horse Update' Launching in July". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 8 July 2013.
 72. ^ Adams, Nathan (2017-10-25). "Minecraft Snapshot 17w43b". Minecraft.net (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-07-19.
 73. ^ Östergård, Adrian (2020-07-08). "Minecraft Snapshot 20w28a". Minecraft.net (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-07-19.
 74. ^ Watts, Steve (3 July 2012). "Minecraft XBLA adding DLC costumes". Shacknews. GameFly. Diarkib daripada yang asal pada 4 December 2012. Dicapai pada 4 November 2012.
 75. ^ Borthwick, Ben (24 August 2013). "Minecraft Xbox 360 Title Update 12 out now". OXM UK. Diarkib daripada yang asal pada 24 August 2013. Dicapai pada 8 September 2013.
 76. ^ Conditt, Jessica (2 September 2013). "Mass Effect texture pack lands on Minecraft Xbox 360". Joystiq. Diarkib daripada yang asal pada 6 September 2013. Dicapai pada 8 September 2013.
 77. ^ Webster, Andrew (9 May 2016). "Super Mario is coming to Minecraft". The Verge. Diarkib daripada yang asal pada 9 May 2016. Dicapai pada 9 May 2016.
 78. ^ Davies, Marsh (15 December 2016). "Fallout Mash-up Pack Incoming!". Minecraft. Diarkib daripada yang asal pada 17 December 2016. Dicapai pada 15 December 2016.
 79. ^ Lazarides, Tasos (June 2017). "'Minecraft PE' 1.1 Discovery Update Is Out, Adds Minecraft Marketplace, Skyrim Pack, Woodland Mansions, and More". TouchArcade. Dicapai pada 16 July 2017.
 80. ^ Campbell, Colin (10 April 2017). "Minecraft Marketplace offers a new place to buy maps and more". Polygon. Dicapai pada 17 September 2017.
 81. ^ "It's time to discover... Marketplace!". Minecraft.net. 10 April 2017. Dicapai pada 17 September 2017.
 82. ^ "Minecraft: New marketplace for community creators". newsbeat. BBC. 10 April 2017.
 83. ^ a b c Cheshire, Tom (September 15, 2014). "Changing the game: how Notch made Minecraft a cult hit". Dicapai pada May 7, 2020. Petikan magazine memerlukan |magazine= (bantuan)
 84. ^ Cox, Alex (13 June 2018). "The history of Minecraft". TechRadar. Diarkib daripada yang asal pada 9 August 2018. Dicapai pada 17 January 2019.
 85. ^ Persson, Markus (October 30, 2009). "The origins of Minecraft". Tumblr. Dicapai pada May 7, 2020.
 86. ^ Handy, Alex (23 March 2010). "Interview: Markus 'Notch' Persson Talks Making Minecraft". Gamasutra. Diarkib daripada yang asal pada 9 May 2010. Dicapai pada 26 June 2010.
 87. ^ Davies, Marsh (10 November 2012). "Blockbuster – The Making of Minecraft". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 15 December 2012. Dicapai pada 20 December 2012.
 88. ^ Smith, Graham (6 February 2012). "The First Moments of Minecraft". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 27 December 2012. Dicapai pada 1 January 2013.
 89. ^ McDougal, Jaz (29 July 2010). "Community heroes: Notch, for Minecraft". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 12 October 2014. Dicapai pada 3 August 2010.
 90. ^ a b Cheshire, Tom (6 June 2012). "Changing the game: how Notch made Minecraft a cult hit". Diarkib daripada yang asal pada 24 November 2012. Dicapai pada 18 October 2012.
 91. ^ Persson, Markus (28 September 2010). "I'm sorry about the lack of updates". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 4 October 2010. Dicapai pada 18 October 2010.
 92. ^ Persson, Markus (6 September 2010). "Hiring some people, getting an office, and all that!". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 8 September 2010. Dicapai pada 6 September 2010.
 93. ^ Persson, Markus (11 December 2010). "Minecraft Beta: December 20, 2010". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 14 December 2010. Dicapai pada 21 December 2010.
 94. ^ Persson, Markus (3 January 2011). "2011, here we go!". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 6 January 2011. Dicapai pada 3 January 2011.
 95. ^ Fernandez, Carlo (17 November 2012). "Minecraft Full Version Available; MineCon Live Streaming". International Business Times. Dicapai pada 17 October 2012.
 96. ^ Persson, Markus (2 December 2011). "Och med dom orden så passar jag micken". The Word of Notch (dalam bahasa Sweden). Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 27 December 2011. Dicapai pada 2 December 2011.
 97. ^ Bergensten, Jens (28 February 2012). "Minecraft Team Strengthened!". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 27 September 2013. Dicapai pada 22 September 2013.
 98. ^ Chalk, Andy (21 August 2014). "Minecraft Bukkit team lead tries to end development, but Mojang steps in". Diarkib daripada yang asal pada 24 August 2014. Dicapai pada 18 March 2020.
 99. ^ Persson, Markus (17 June 2014). "Anyone want to buy my share of Mojang so I can move on with my life? Getting hate for trying to do the right thing is not my gig". Twitter. Dicapai pada 17 September 2017.
 100. ^ Bogart, Nicole (15 September 2014). "Updated: September 15, 2014 8:35 pm Microsoft acquires 'Minecraft' maker for $2.5 billion". Shaw Media. Diarkib daripada yang asal pada 18 May 2015. Dicapai pada 2 May 2015.
 101. ^ Peckham, Matt (15 September 2014). "Minecraft Is Now Part of Microsoft, and It Only Cost $2.5 Billion". Diarkib daripada yang asal pada 15 September 2014. Dicapai pada 15 September 2014.
 102. ^ Bass, Dina (15 September 2014). "Microsoft to Buy Minecraft Maker Mojang for $2.5 Billion". Bloomberg Business. Diarkib daripada yang asal pada 16 September 2014. Dicapai pada 16 September 2014.
 103. ^ Sarkar, Samit (6 November 2014). "Microsoft officially owns Minecraft and developer Mojang now". Polygon. Vox Media. Diarkib daripada yang asal pada 30 November 2014.
 104. ^ Mac, Ryan (3 March 2015). "Inside The Post-Minecraft Life Of Billionaire Gamer God Markus Persson". Forbes. Diarkib daripada yang asal pada 20 March 2015. Dicapai pada 25 March 2015.
 105. ^ a b Corden, Jez (2 August 2017). "Minecraft "Better Together" FAQ: Xbox and Windows questions answered". Windows Central (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 5 November 2019.
 106. ^ Persson, Markus (18 January 2011). "The web server is struggling, we're migrating". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 21 January 2011.
 107. ^ "Massive Minecraft update includes new ore that's better than diamond". 7 February 2020. Dicapai pada 7 February 2020.
 108. ^ "Minecraft.net Credits". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 26 December 2012. Dicapai pada 1 January 2013.
 109. ^ "Minecraft Volume Alpha on Bandcamp". 4 March 2011. Diarkib daripada yang asal pada 19 September 2012. Dicapai pada 25 September 2012.
 110. ^ Hamilton, Kirk. "All of the Best Video Game Music of 2011". Kotaku. Gawker Media. Diarkib daripada yang asal pada 20 November 2012. Dicapai pada 14 November 2012.
 111. ^ "Minecraft Volume Beta on Bandcamp". 9 November 2013. Diarkib daripada yang asal pada 9 November 2013. Dicapai pada 9 November 2013.
 112. ^ Stuart, Keith (7 November 2014). "How Daniel Rosenfeld wrote Minecraft's music". The Guardian. Diarkib daripada yang asal pada 6 January 2017.
 113. ^ "Minecraft soundtrack to receive vinyl release this summer". FACT Magazine: Music News, New Music. 23 June 2015. Diarkib daripada yang asal pada 2 July 2015.
 114. ^ "C418 presents Minecraft Volume Alpha". Ghostly International. Diarkib daripada yang asal pada 29 June 2015. Dicapai pada 30 November 2015.
 115. ^ Wiborgh, Thomas. "The Sound of Scary". Minecraft.net. Dicapai pada 1 June 2020.
 116. ^ Wakeling, Richard (8 April 2020). "Minecraft's Nether Update Will Have Music From Celeste Composer". GameSpot (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 8 April 2020.
 117. ^ Landin, Per (2020-06-17). "The Nether Update has a date!". Minecraft.net. Dicapai pada 2020-06-17.
 118. ^ Makuch, Eddie (13 December 2012). "Minecraft franchise sales hit 17.5 million". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 23 January 2014. Dicapai pada 23 December 2012.
 119. ^ "Minecraft Classic".
 120. ^ "Minecraft Classic can now be played in your web browser". 9 May 2019.
 121. ^ Persson, Markus (28 June 2010). "The server is back up!". The Word of Notch. Dicapai pada 17 September 2017.
 122. ^ "Minecraft". Minecraft. 2 July 2010. Diarkib daripada yang asal pada 2 July 2010. Dicapai pada 6 October 2017.
 123. ^ "Play Minecraft Classic". Minecraft. 10 September 2015. Diarkib daripada yang asal pada 10 September 2015.
 124. ^ "Notch: Minecraft in less than 4k". Twitter. 29 June 2011. Diarkib daripada yang asal pada 7 November 2013. Dicapai pada 25 September 2012.
 125. ^ "Minecraft: Education Edition officially launches". TechCrunch. 1 November 2016. Diarkib daripada yang asal pada 22 November 2016. Dicapai pada 8 March 2018.
 126. ^ "Minecraft Chemistry Update Goes Live". The Journal. 21 February 2018. Diarkib daripada yang asal pada 26 February 2018. Dicapai pada 8 March 2018.
 127. ^ Good, Owen S. (4 July 2015). "Minecraft: Windows 10 Edition announced; beta begins July 29". Polygon. Vox Media. Diarkib daripada yang asal pada 8 July 2015. Dicapai pada 10 July 2015.
 128. ^ "Announcing Minecraft Windows 10 edition beta". mojang.com. 4 July 2015. Diarkib daripada yang asal pada 1 August 2015. Dicapai pada 30 July 2015.
 129. ^ Rose, Mike (21 February 2011). "Official Minecraft iOS, Android Release Coming Later This Year". Gamasutra. Diarkib daripada yang asal pada 23 February 2011. Dicapai pada 22 February 2011.
 130. ^ Crecente, Brian (21 February 2011). "Official Minecraft Coming to iPhone, iPad, Android". Kotaku. Gawker Media. Diarkib daripada yang asal pada 6 November 2010. Dicapai pada 22 February 2011.
 131. ^ Brown, Mark (16 November 2011). "Minecraft: Pocket Edition arrives on iPhone and iPad". Diarkib daripada yang asal pada 18 November 2011. Dicapai pada 18 November 2011.
 132. ^ "Minecraft Now Available for Windows Phones, See First Images Here". 10 December 2014. Diarkib daripada yang asal pada 28 February 2015. Dicapai pada 27 April 2015.
 133. ^ "jeb_: PE is in C++". Twitter. 8 October 2011. Diarkib daripada yang asal pada 24 October 2013. Dicapai pada 25 September 2012.
 134. ^ Ferrendelli, Charles (6 November 2012). "'Minecraft: Pocket Edition' 0.5.0 Adds Zombie Pigmen, Nether Reactor, + More". Indie Game Magazine. Diarkib daripada yang asal pada 11 May 2013. Dicapai pada 16 November 2012.
 135. ^ "Finally, you can now play 'Minecraft' on Windows Phone too". Engadget. AOL. Diarkib daripada yang asal pada 11 December 2014. Dicapai pada 11 December 2014.
 136. ^ "Microsoft-owned Minecraft no longer supported on Microsoft-owned Windows Phone/Mobile". Ars Technica. 18 January 2017. Diarkib daripada yang asal pada 18 January 2017. Dicapai pada 19 January 2017.
 137. ^ "The Better Together Update Is Coming To Minecraft – Here's Everything It Does". escapistmagazine.com. 13 June 2017. Diarkib daripada yang asal pada 18 June 2017. Dicapai pada 8 March 2018.
 138. ^ "Announcing: Minecraft: Windows 10 Edition Beta". 17 July 2019.
 139. ^ "Minecraft Now Available on Oculus for Gear VR".
 140. ^ "Apple TV Edition released!". 19 December 2016.
 141. ^ a b Phillips, Tom (9 December 2019). "Finally, PlayStation gets cross-platform Minecraft tomorrow". Eurogamer. Dicapai pada 9 December 2019.
 142. ^ "Minecraft will feature cross-functionality between the PC and Xbox 360 versions". Microsoft New Center. Microsoft. 6 June 2011. Diarkib daripada yang asal pada 13 November 2014. Dicapai pada 13 November 2014.
 143. ^ Hryb, Larry (22 March 2012). "Xbox Live's Major Nelson". majornelson.com. Diarkib daripada yang asal pada 19 January 2013. Dicapai pada 11 January 2013.
 144. ^ Rosenberg, Adam (7 May 2012). "Minecraft Xbox 360 Edition review at Digital Trends". Digital Trends. Diarkib daripada yang asal pada 10 May 2012.
 145. ^ Evans-Thirlwell, Edwin (16 October 2012). "Minecraft Xbox 360 update 1.8.2 out today, 10am GMT". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 30 April 2014. Dicapai pada 28 October 2012.
 146. ^ "Minecraft: Xbox One Edition Announce Trailer". Microsoft. 10 June 2013. Diarkib daripada yang asal pada 17 June 2013. Dicapai pada 11 June 2013.
 147. ^ Makuch, Eddie (12 November 2013). "Minecraft not launching with PS4". GameSpot. Diarkib daripada yang asal pada 14 November 2013. Dicapai pada 12 November 2013.
 148. ^ Campbell, Evan (10 October 2014). "Minecraft: PS Vita Edition Release Date Revealed for North America". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 6 November 2015. Dicapai pada 15 February 2015.
 149. ^ "Minecraft Wiki: PlayStation 3 Edition". 16 January 2014. Diarkib daripada yang asal pada 26 January 2014. Dicapai pada 16 January 2014.
 150. ^ Jenni (9 May 2016). "Super Mario Is Coming To The Minecraft: Wii U Edition This Month". Siliconera. Diarkib daripada yang asal pada 14 May 2016. Dicapai pada 13 May 2016.
 151. ^ Agent, Lite (25 May 2016). "Minecraft Wii U Edition Also Coming Out At Retail Next Month in Japan". Perfectly Nintendo. Diarkib daripada yang asal pada 25 May 2016. Dicapai pada 25 May 2016.
 152. ^ Whitehead, Thomas (June 2016). "Minecraft: Wii U Edition Gets Its European Retail Release On 30th June". Nintendo Life. Diarkib daripada yang asal pada 2 June 2016. Dicapai pada 2 June 2016.
 153. ^ Goldfarb, Andrew (12 April 2017). "Minecraft: Nintendo Switch Version Release Date Announced". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 13 April 2017. Dicapai pada 13 April 2017.
 154. ^ Santana, Steven (20 December 2018). "Minecraft No Longer Receiving Updates on Legacy Hardware". DualShockers (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 19 March 2020.
 155. ^ Protalinski, Emil (24 November 2012). "Minecraft ported to the Raspberry Pi, to be officially released as Minecraft: Pi Edition". The Next Web. Diarkib daripada yang asal pada 28 November 2012. Dicapai pada 28 November 2012.
 156. ^ Owen (20 December 2012). "Download Pi Edition now!". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 15 February 2013.
 157. ^ Owen (11 February 2013). "Minecraft: Pi Edition is available for download!". Mojang.com. Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 14 February 2013. Dicapai pada 18 March 2020.
 158. ^ Wilhelm, Parker (20 May 2016). "Minecraft is finally coming to China, but it's not the version you know". TechRadar (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 March 2019.
 159. ^ "欢迎回家!《我的世界》中国版PC Java版今日开测". mc.163.com (dalam bahasa Chinese). Dicapai pada 21 March 2019.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 160. ^ "《我的世界》手游今日App Store独家首发". mc.163.com (dalam bahasa Chinese). Dicapai pada 21 March 2019.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 161. ^ "《我的世界》中国版全平台公测今日开启". mc.163.com (dalam bahasa Chinese). Dicapai pada 12 October 2017.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 162. ^ a b Bailey, Dustin. "Minecraft player count reaches 480 million". PCGamesN. Diarkib daripada yang asal pada 19 November 2019. Dicapai pada 19 November 2019.
 163. ^ Webster, Andrew (25 March 2014). "'Minecraft' creator cancels Oculus Rift version following Facebook acquisition". The Verge. Dicapai pada 14 September 2017.
 164. ^ Persson, Markus (25 March 2014). "We were in talks about maybe bringing a version of Minecraft to Oculus. I just cancelled that deal. Facebook creeps me out". Twitter. Dicapai pada 17 September 2017.
 165. ^ Orland, Kyle (15 August 2016). "Minecraft VR mod shuts down as Microsoft adds official Rift support". Ars Technica. Diarkib daripada yang asal pada 16 August 2016. Dicapai pada 16 August 2016.
 166. ^ "'Minecraft' arrives on Samsung's Gear VR headset". Engadget.
 167. ^ "Virtual Reality". Mojang.
 168. ^ "Minecraft ray tracing is now live on PC—and it's a must-play, if you can". Ars Technica. 2020-04-19. Dicapai pada 2020-04-19. 'Currently, that limits interested players to Nvidia's "RTX" line of GPUs, since AMD has not yet released its own compatible line. Strangely, a Mojang representative told Ars last week that this week's beta would function on non-RTX graphics cards, albeit at an abysmal frame rate.'
 169. ^ "Minecraft with RTX is breathtaking but painfully exclusive". PC Gamer. 2020-04-19. Dicapai pada 2020-04-19. Physically Based Rendering is key to Minecraft with RTX's visual overhaul. The public Minecraft with RTX beta will launch today, April 16, and the complete (and free) RTX update is set to follow later this year. It encompasses the game's most engrossing and significant visual overhaul since it first launched in 2009, and comes flaunting a full suite of ray-traced effects—including reflections, illumination, shadows, and refraction—through the use of an all-encompassing path tracer.
 170. ^ Copeland, Wesley (18 December 2014). "Telltale and Mojang Announce Minecraft: Story Mode". IGN. Ziff Davis. Diarkib daripada yang asal pada 5 July 2015. Dicapai pada 18 March 2020.
 171. ^ Yin-Poole, Wesley (18 December 2014). "Minecraft: Story Mode is an episodic series from Telltale". Eurogamer. Gamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 15 September 2015. Dicapai pada 18 March 2020.
 172. ^ Good, Owen S. (16 September 2015). "Telltale's Minecraft game launches Oct. 13, will have a physical release". Polygon. Vox Media. Diarkib daripada yang asal pada 16 September 2015. Dicapai pada 16 September 2015.
 173. ^ a b Webster, Andrew (26 August 2015). "Giving Minecraft a story". The Verge. Diarkib daripada yang asal pada 27 August 2015. Dicapai pada 27 August 2015.
 174. ^ Martin, Liam (15 January 2017). "Nintendo Switch games list in FULL: All launch games and 2017 releases REVEALED". Daily Express. Dicapai pada 20 March 2017.
 175. ^ "Minecraft: Story Mode – The Complete Adventure". www.nintendo.com. Diarkib daripada yang asal pada 22 March 2017. Dicapai pada 20 March 2017.
 176. ^ Albert, Brian (4 July 2015). "First Minecraft: Story Mode Details Revealed at Minecon". IGN. Ziff Davis. Diarkib daripada yang asal pada 4 July 2015. Dicapai pada 4 July 2015.
 177. ^ Webster, Andrew (7 May 2019). "You can now play Minecraft Classic in your browser". The Verge (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 December 2019.
 178. ^ Stone, Tom (7 May 2019). "Embrace the Past with Minecraft Classic". Minecraft.net (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 December 2019.
 179. ^ Marie, Carley, penyunting (28 July 2019). "Here Is How You Can Play Minecraft Classic In Your Browser". The Versed (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 December 2019.
 180. ^ Warren, Tom (17 May 2019). "Minecraft Earth goes a step beyond Pokémon Go to cover the world in blocks". The Verge.
 181. ^ "Announcing... Minecraft: Dungeons!". 29 September 2018.
 182. ^ Chalk, Andy (9 June 2019). "Minecraft Dungeons E3 trailer showcases four-player co-op dungeon running". PC Gamer (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 9 June 2019.
 183. ^ "Minecraft for PC Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 19 April 2012. Dicapai pada 1 May 2012.
 184. ^ "Minecraft: PlayStation 4 Edition for PlayStation 4 Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 21 March 2015. Dicapai pada 3 April 2015.
 185. ^ "Minecraft: Xbox One Edition for Xbox One Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 4 May 2015. Dicapai pada 3 April 2015.
 186. ^ "Minecraft: PlayStation 3 Edition for PlayStation 3 Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 31 January 2014. Dicapai pada 19 February 2014.
 187. ^ "Minecraft: Switch Edition for Switch Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Dicapai pada 14 September 2017.
 188. ^ "Minecraft: PlayStation Vita Edition for PlayStation Vita Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 8 May 2015. Dicapai pada 3 April 2015.
 189. ^ "Minecraft: Xbox 360 Edition for Xbox 360 Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 29 April 2012. Dicapai pada 1 May 2012.
 190. ^ "Minecraft: Wii U Edition for Wii U Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 9 July 2016. Dicapai pada 8 December 2017.
 191. ^ "Minecraft: New Nintendo 3DS Edition for 3DS Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Dicapai pada 8 December 2017.
 192. ^ "Minecraft: Pocket Edition for iPhone/iPad Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 12 June 2013. Dicapai pada 8 March 2013.
 193. ^ "Minecraft PC Reviews". 1UP.com. Diarkib daripada yang asal pada 22 February 2013. Dicapai pada 18 December 2011.
 194. ^ Meer, Alec (18 November 2011). "Minecraft Review • Reviews •". Eurogamer. Eurogamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 18 December 2011. Dicapai pada 18 December 2011.
 195. ^ Meer, Alec (18 November 2011). "Minecraft: Xbox 360 Edition Review". Eurogamer. Eurogamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 12 May 2012. Dicapai pada 18 December 2011.
 196. ^ a b c Meunier, Nathan (10 May 2009). "Minecraft Review". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 15 October 2013. Dicapai pada 18 December 2011.
 197. ^ Meunier, Nathan (10 May 2009). "Minecraft: Xbox 360 Edition". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 15 December 2013. Dicapai pada 18 December 2011.
 198. ^ "GameSpy: Minecraft Review — Page 1". GameSpy. Glu Mobile. Diarkib daripada yang asal pada 22 February 2013. Dicapai pada 18 December 2011.
 199. ^ "Minecraft Review". IGN (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada June 1, 2020.
 200. ^ a b Albert, Brian (13 February 2014). "Minecraft: Pocket Edition Review". IGN. IGN Entertainment. Diarkib daripada yang asal pada 1 March 2014. Dicapai pada 28 February 2014.
 201. ^ Gallegos, Anthony. "Minecraft (Xbox 360 Edition)". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 11 May 2012. Dicapai pada 18 December 2011.
 202. ^ a b Albert, Brian (24 January 2014). "Minecraft PlayStation 3 Review – IGN". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 30 January 2014. Dicapai pada 30 January 2014.
 203. ^ a b Albert, Brian (5 September 2014). "Minecraft PS4 And Xbox One Review – IGN". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 22 September 2014. Dicapai pada 22 September 2014.
 204. ^ "Minecraft Switch Edition Review". IGN (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada June 1, 2020.
 205. ^ McDougall, Jaz (24 December 2011). "Minecraft review". PC Gamer. Future US. Diarkib daripada yang asal pada 24 April 2015. Dicapai pada 19 May 2015.
 206. ^ Rossignol, Jim. "Building-block World". PC Gamer UK (204).
 207. ^ Hindes, Daniel. "Trouble Down Mine". PC PowerPlay (169).
 208. ^ Reinhart, Brandon (28 July 2010). "Is that an Equalizer in your pocket?". Valve. Diarkib daripada yang asal pada 5 July 2011. Dicapai pada 28 July 2010.
 209. ^ Thompson, Clive (14 April 2016). "The Minecraft Generation How a clunky Swedish computer game is teaching millions of children to master the digital world". The New York Times. The New York Times Magazine. Diarkib daripada yang asal pada 22 April 2016. Dicapai pada 14 April 2016.
 210. ^ Munro, Scott (27 July 2010). "Minecraft (Alpha Review)". Trinity Mirror. Diarkib daripada yang asal pada 6 December 2010. Dicapai pada 3 August 2010.
 211. ^ Rossignol, Jim (10 August 2010). "Chockablock: Minecraft Revisited". Rock, Paper, Shotgun. Diarkib daripada yang asal pada 14 September 2010. Dicapai pada 3 September 2010.
 212. ^ Holkins, Jerry (17 September 2010). "Mine All Mine, Part One". Penny Arcade. Diarkib daripada yang asal pada 18 September 2010. Dicapai pada 17 September 2010.
 213. ^ Geere, Duncan (23 November 2011). "Minecraft: Pocket Edition review". Wired UK. Diarkib daripada yang asal pada 23 January 2013. Dicapai pada 2 January 2013.
 214. ^ Purewal, Sarah (25 April 2012). "Minecraft Pocket Edition Review: Build Blocky Masterpieces on the Go". IDG. Diarkib daripada yang asal pada 17 November 2015. Dicapai pada 2 January 2013.
 215. ^ Persson, Markus. "Minecraft – Statistics". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 12 January 2011. Dicapai pada 13 January 2011.
 216. ^ Reilly, Jim (12 January 2011). "Minecraft Sales Pass One Million". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 18 June 2013. Dicapai pada 26 November 2012.
 217. ^ Plunkett, Luke (4 January 2011). "Why Minecraft Is So Damn Popular". Kotaku. Gawker Media. Diarkib daripada yang asal pada 9 January 2011. Dicapai pada 12 January 2011.
 218. ^ "Mine All Mine, Part One". 17 September 2010. Diarkib daripada yang asal pada 23 July 2012. Dicapai pada 25 September 2012.
 219. ^ Orland, Kyle (6 April 2011). "Minecraft Draws Over $33 Million In Revenue From 1.8M Paying Customers". Gamasutra. Diarkib daripada yang asal pada 8 April 2011. Dicapai pada 6 April 2011.
 220. ^ "Minecraft beta cracks 4 million". GameSpot. CBS Interactive. 7 November 2011. Diarkib daripada yang asal pada 1 March 2014. Dicapai pada 9 November 2011.
 221. ^ Shields, Duncan (22 March 2012). "Top 15 best selling PC games of all time". SK Gaming. Diarkib daripada yang asal pada 12 March 2013. Dicapai pada 16 January 2013.
 222. ^ "Built to last: the Minecraft model". The Independent. 10 October 2014. Diarkib daripada yang asal pada 23 November 2014. Dicapai pada 13 November 2014.
 223. ^ Phillips, Tom (26 June 2014). "Minecraft's console versions have now outsold Minecraft on PC, Mac". Eurogamer. Gamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 28 June 2014. Dicapai pada 26 June 2014.
 224. ^ Reilly, Luke (25 February 2014). "Original Minecraft Reaches 100 Million Registered Users". IGN. Ziff Davis. Diarkib daripada yang asal pada 27 February 2014. Dicapai pada 26 February 2014.
 225. ^ Reilly, Jim (10 May 2012). "Minecraft Breaks Xbox Live Sales Records". Game Informer. GameStop. Diarkib daripada yang asal pada 12 May 2012. Dicapai pada 11 May 2012.
 226. ^ Klepek, Patrick (14 May 2012). "Minecraft for Xbox Live Arcade Sells 1 Million Copies". Giant Bomb. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 16 May 2012. Dicapai pada 18 May 2012.
 227. ^ Makuch, Eddie (13 December 2012). "Minecraft franchise sales hit 17.5 million". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 17 December 2012. Dicapai pada 14 December 2012.
 228. ^ Nichols, Scott (23 January 2013). "'Black Ops 2', 'Minecraft' top 2012 Xbox Live activity charts". Digital Spy. Diarkib daripada yang asal pada 23 January 2013. Dicapai pada 26 January 2013.
 229. ^ Phillips, Tom (4 April 2014). "Minecraft: Xbox 360 Edition sales hit 12m". Eurogamer. Gamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 6 April 2014. Dicapai pada 4 April 2014.
 230. ^ Hill, Owen (14 April 2014). "Watch our Pocket Edition stream. Now with footage!". Mojang. Diarkib daripada yang asal pada 25 July 2014. Dicapai pada 31 July 2014.
 231. ^ Wawro, Alex (24 January 2014). "Minecraft on PS3 breaks 1 million sales in five weeks". Gamasutra. Think Services. Diarkib daripada yang asal pada 29 January 2014. Dicapai pada 25 January 2014.
 232. ^ Wesley Yin-Poole (17 November 2014). "Assassin's Creed: Unity launch beats Black Flag's in UK chart". Eurogamer. Diarkib daripada yang asal pada 18 November 2014. Dicapai pada 7 November 2014.
 233. ^ 2014-12-17, Minecraft On Vita Sells 100,000 Via Downloads In Japan Diarkibkan 24 Februari 2015 di Wayback Machine, Siliconera
 234. ^ "国内PS版の『マインクラフト』が50万DLを突破、PS Vita版が牽引し小学生のあいだでブームの兆し" [Domestic PlayStation version of Minecraft tops 500,000 downloads, signs of the PS Vita version booming amongst elementary school students]. Famitsu (dalam bahasa Jepun). 25 February 2015. Diarkib daripada yang asal pada 25 February 2015. Dicapai pada 25 February 2015.
 235. ^ Makuch, Eddie (21 July 2015). "Xbox Sales Rising, as Minecraft Continues to Perform Well for Microsoft". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 22 July 2015. Dicapai pada 22 July 2015.
 236. ^ Fingas, Jon. "'Minecraft' now has 112 million monthly players". Engadget. Dicapai pada 16 September 2019.
 237. ^ Warren, Tom (May 18, 2020). "Minecraft still incredibly popular as sales top 200 million and 126 million play monthly". The Verge. Dicapai pada May 18, 2020.
 238. ^ Rossignol, Jim (5 July 2010). "50 Games to Play at Work". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 9 July 2010.
 239. ^ "GG Awards 2010: Best Downloadable Game". Good Game. Musim 5. Episod 43.
 240. ^ "Gamasutra's Best Of 2010: The Top 10 Games of the Year". Gamasutra. 23 December 2010. Diarkib daripada yang asal pada 25 December 2010. Dicapai pada 23 December 2010.
 241. ^ "Gamasutra's Best of 2010: Top 10 Indie Games". Gamasutra. 17 December 2010. Diarkib daripada yang asal pada 20 December 2010. Dicapai pada 23 December 2010.
 242. ^ "The Games Of Christmas '10: Day 24". Rock, Paper, Shotgun. 25 December 2010. Diarkib daripada yang asal pada 26 December 2010. Dicapai pada 24 December 2010.
 243. ^ "Winners – 2010 Indie of the Year Awards – Indie DB". Indie DB. 24 December 2010. Diarkib daripada yang asal pada 30 October 2010. Dicapai pada 27 December 2010.
 244. ^ "Minecraft – PC Gamer UK's Game of the Year". Future plc. 31 December 2010. Diarkib daripada yang asal pada 3 January 2011. Dicapai pada 31 December 2010.
 245. ^ Carless, Simon (3 January 2011). "2011 Independent Games Festival Reveals Main Competition Finalists". IndieGames. Diarkib daripada yang asal pada 6 January 2011. Dicapai pada 3 January 2011.
 246. ^ "Minecraft, Amnesia Top Winners At 13th Annual IGF Awards". IndieGames. 1 March 2011. Diarkib daripada yang asal pada 6 March 2011. Dicapai pada 3 March 2011.
 247. ^ "Game Developers' Choice Online Awards Honor Rift, Minecraft, and Everquest". Kotaku. Gawker Media. 12 October 2011. Diarkib daripada yang asal pada 20 March 2012. Dicapai pada 23 April 2012.
 248. ^ "Game Developers Choice Awards". Gamechoiceawards.com. Diarkib daripada yang asal pada 27 January 2013. Dicapai pada 23 April 2012.
 249. ^ Kelion, Leo (29 October 2011). "Minecraft awarded GameCity videogame arts prize". BBC News. Diarkib daripada yang asal pada 14 December 2012. Dicapai pada 25 September 2012.
 250. ^ "The Smithsonian Has Picked the Games of Its Art of Video Games Exhibit". Kotaku. Gawker Media. 5 May 2011. Diarkib daripada yang asal pada 6 November 2010.
 251. ^ "Spike Announces VGA Nominees & Honors "Legend Of Zelda" With First Ever Video Game Hall Of Fame Award" (Berita). Spike TV. 16 November 2011. Diarkib daripada yang asal pada 21 September 2013. Dicapai pada 2 August 2013.
 252. ^ "SPIKE TV ANNOUNCES 2011 "VIDEO GAME AWARDS" WINNERS" (Berita). Spike TV. 10 December 2011. Diarkib daripada yang asal pada 27 September 2013. Dicapai pada 2 August 2013.
 253. ^ Robinson, Andy (26 October 2012). "GJA: Minecraft XBLA awarded Best Downloadable Game". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 31 October 2012. Dicapai pada 5 November 2012.
 254. ^ Martin, Liam (2 November 2012). "TIGA Games Industry Awards 2012 winners revealed, Dear Esther wins big". Digital Spy. Diarkib daripada yang asal pada 9 May 2013. Dicapai pada 5 November 2012.
 255. ^ Hillier, Brenna (7 November 2014). "Minecraft console takes out TIGA game of the year award". VG247. Diarkib daripada yang asal pada 26 February 2015. Dicapai pada 14 February 2015.
 256. ^ Williams, Mike (3 August 2015). "The 15 Best Games Since 2000, Number 6: Minecraft". USgamer. Gamer Network. Diarkib daripada yang asal pada 4 August 2015. Dicapai pada 4 August 2015.
 257. ^ "The 50 Best Video Games of All Time". Time Inc. 23 August 2016. Diarkib daripada yang asal pada 26 August 2016. Dicapai pada 19 September 2016.
 258. ^ Swift, Andy; Swift, Andy (13 February 2013). "2013 Kids' Choice Award Nominees: Kristen Stewart & More — Full List". Hollywood Life. Diarkib daripada yang asal pada 22 April 2016. Dicapai pada 20 March 2017.
 259. ^ "2014 Kids' Choice Awards Winners". PopCrush. Diarkib daripada yang asal pada 11 June 2016. Dicapai pada 20 March 2017.
 260. ^ Webber, Stephanie (28 March 2015). "Kids' Choice Awards 2015: Complete List of Winners!". Diarkib daripada yang asal pada 23 April 2016. Dicapai pada 20 March 2017.
 261. ^ "NICKELODEON ANNOUNCES 2018 KIDS' CHOICE AWARDS NOMINATIONS". Nick.com. Viacom. 26 February 2018. Dicapai pada 3 March 2018.
 262. ^ GamesRadar staff (15 November 2019). "Here's every winner from this year's Golden Joystick Awards, including the Ultimate Game of the Year". GamesRadar+. Dicapai pada 16 November 2019.
 263. ^ Grein, Paul (2 May 2020). "Complete List of Winners for 'Kids' Choice Awards 2020: Celebrate Together'". Billboard. Dicapai pada 3 May 2020.
 264. ^ Hall, Charlie (7 November 2019). "Why Minecraft is the most important game of the decade". Polygon. Dicapai pada 9 November 2019.
 265. ^ Kain, Erik (31 December 2019). "The Best — And Most Important — Video Games Of The Decade". Forbes. Dicapai pada 2 January 2019.
 266. ^ Hetfeld, Malindy (19 June 2020). "Minecraft inducted into the World Video Game Hall of Fame". PC Gamer. Dicapai pada 20 June 2020.
 267. ^ Silverman, Matt (1 October 2010). "Minecraft: How Social Media Spawned a Gaming Sensation". Mashable. Mashable Inc. Diarkib daripada yang asal pada 30 December 2012. Dicapai pada 28 December 2012.
 268. ^ Tong, Sophia (28 August 2011). "Mining data from Minecraft". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 4 December 2013. Dicapai pada 28 December 2012.
 269. ^ a b Spillman, Rob (6 December 2011). "Inside the geeky, revolutionary world of "Minecraft"". Salon. Salon Media Group. Diarkib daripada yang asal pada 17 January 2013. Dicapai pada 23 November 2013.
 270. ^ a b c Nunneley, Stephany (24 March 2012). "Minecraft hits $80M in sales with over 5M paid downloads". VG247. Diarkib daripada yang asal pada 26 March 2012. Dicapai pada 11 November 2012.
 271. ^ Cellan-Jones, Rory (10 July 2012). "The TV tycoons you may have missed". BBC News. Diarkib daripada yang asal pada 5 August 2012. Dicapai pada 10 July 2012.
 272. ^ Dean, Paul (31 October 2011). "Hauntings and Hoaxes: Gamings Weirdest Ghost Stories". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 30 September 2016. Dicapai pada 1 July 2013.
 273. ^ Adams, Nathan (22 August 2012). "Dinnerbone: @Kizzycocoa We have no plans ..." Twitter. Diarkib daripada yang asal pada 7 November 2013. Dicapai pada 18 July 2013.
 274. ^ Dean, Paul. "Creeping up on you: The best Minecraft references in video games". PCGamesN. Network N. Diarkib daripada yang asal pada 1 November 2012. Dicapai pada 4 November 2012.
 275. ^ "How The Stanley Parable goes down the rabbit hole of other games". Shacknews. Dicapai pada 21 September 2017.
 276. ^ Kennedy, Sam (11 August 2011). "Deadmau5 References Minecraft in New Show". IGN. Diarkib daripada yang asal pada 10 November 2012. Dicapai pada 4 November 2012.
 277. ^ "Lady Gaga – G.U.Y. – An ARTPOP Film". YouTube. 22 March 2014. Diarkib daripada yang asal pada 6 July 2014. Dicapai pada 6 July 2014.
 278. ^ Schreier, Jason (30 September 2013). "This Week's South Park Is All About Minecraft". Kotaku. Diarkib daripada yang asal pada 30 September 2013. Dicapai pada 1 October 2013.
 279. ^ Peckham, Matt. "Simcraft: What If The Simpsons Did Minecraft?". Dicapai pada 21 September 2017.
 280. ^ Cheshire, Tom (22 November 2012). "Want to learn computer-aided design (CAD)? Play Minecraft". Wired UK. Diarkib daripada yang asal pada 27 November 2012. Dicapai pada 23 November 2012.
 281. ^ Eördögh, Fruzsina (6 September 2012). "Minecraft Partners With United Nations For Urban Planning". ReadWrite. SAY Media. Diarkib daripada yang asal pada 24 November 2012. Dicapai pada 21 November 2012.
 282. ^ Senior, Tom (5 September 2012). "Minecraft UN Block By Block project to help young people redesign their neighbourhoods". Future plc. Diarkib daripada yang asal pada 7 September 2012. Dicapai pada 5 September 2012.
 283. ^ "Geodatastyrelsen giver de unge hele Danmark i 3D" [The Geodata Agency gives the youth whole Denmark in 3D] (Berita) (dalam bahasa Danish). The Danish Geodata Agency. 24 April 2014. Diarkib daripada yang asal pada 26 April 2014. Dicapai pada 25 April 2014.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 284. ^ Boddy, Zachary (2020-01-04). "Minecraft for beginners: How to find diamond, gold, and other rare ores in". Windows Central. Dicapai pada 2020-04-14.
 285. ^ Wilson, Iain (2020-03-23). "Minecraft commands and cheats: all the console commands you need for crafty success". GamesRadar (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-04-14.
 286. ^ Walton, Mark (25 November 2012). "Minecraft In Education: How Video Games Are Teaching Kids". GameSpot. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 10 October 2013. Dicapai pada 9 December 2012.
 287. ^ Waxman, Olivia (21 September 2012). "MinecraftEdu Teaches Students Through Virtual World-Building". Time. Diarkib daripada yang asal pada 23 October 2012. Dicapai pada 9 December 2012.
 288. ^ MacGregor, Jody (22 August 2019). "How teachers are using Minecraft in the classroom". PC Gamer. Dicapai pada 22 August 2014.
 289. ^ "GOSH looks to DRIVE healthcare technology forward". Digital Health. 11 October 2018. Dicapai pada 11 October 2018.
 290. ^ O'Connell, Kim. "Minecraft Architecture: What Architects Can Learn From a Video Game". RedShift. Dicapai pada 24 February 2019.
 291. ^ French, David; Stone, Brett; Nysetvold, Thomas; Hepworth, Ammon; Red, Edward. "Collaborative Design Principles From Minecraft With Applications to Multi-User CAD." Volume 1A: Codes and Standards". asmedigitalcollection. American Society of Mechanical Engineers. Dicapai pada 3 March 2019.
 292. ^ Fahey, Mike (28 September 2016). "Man Builds Computer Inside Computer Game". Kotaku. Diarkib daripada yang asal pada 20 December 2016. Dicapai pada 6 December 2016.
 293. ^ Finley, Klint (21 August 2014). "Man Builds Working Hard Drive Inside Minecraft". Wired. Diarkib daripada yang asal pada 20 December 2016. Dicapai pada 6 December 2016.
 294. ^ Doctorow, Cory (12 November 2010). "Working 8-bit CPU in Minecraft". Boing Boing. Diarkib daripada yang asal pada 20 December 2016. Dicapai pada 6 December 2016.
 295. ^ Alexandra, Heather (6 December 2016). "YouTuber Builds Working Atari Emulator In Minecraft". Kotaku. Diarkib daripada yang asal pada 7 December 2016. Dicapai pada 6 December 2016.
 296. ^ Good, Owen (27 January 2019). "Atari 2600 emulator in Minecraft helps tie a world record — at 1 frame per second". Polygon. Dicapai pada 27 January 2019.
 297. ^ Alexander, Julia (4 July 2016). "Player recreates working Pokémon on virtual Game Boy Advance in Minecraft". Polygon. Diarkib daripada yang asal pada 20 December 2016. Dicapai pada 6 December 2016.
 298. ^ Finley, Klint (18 August 2014). "New Minecraft Mod Teaches You Code as You Play". Wired. Diarkib daripada yang asal pada 5 October 2016. Dicapai pada 3 October 2016.
 299. ^ Hood, Vic (5 March 2018). "Minecraft has taught 85 million young people to code". PCGamesN. Dicapai pada 5 March 2018.
 300. ^ Miller, Joe (22 September 2014). "British Museum to be digitally recreated in Minecraft". BBC. Diarkib daripada yang asal pada 21 September 2014. Dicapai pada 22 September 2014.
 301. ^ Batchelor, James (13 March 2020). "Reporters Without Borders builds censorship-free zone in Minecraft". GamesIndustry.biz. Dicapai pada 14 March 2020.
 302. ^ Gerken, Tom (13 March 2020). "Minecraft 'loophole' library of banned journalism". BBC News. Dicapai pada 14 March 2020.
 303. ^ Webster, Andrew (27 July 2011). "Living under a blocky shadow: the world of Minecraft clones". Ars Technica. Diarkib daripada yang asal pada 3 December 2012. Dicapai pada 17 October 2012.
 304. ^ Frampton, David (12 October 2013). "Postmortem: The Blockheads". Gamasutra. Diarkib daripada yang asal pada 2 April 2015.
 305. ^ Brown, Mark. "Hands-on with Minecraft for DS, with homebrew version DScraft". Pocket Gamer. Diarkib daripada yang asal pada 21 March 2017. Dicapai pada 20 March 2017.
 306. ^ McFerran, Damien (24 December 2013). "Rumour: Minecraft Is Already In Development For Wii U, GamePad Said To Be The Focus". Nintendo Life. Diarkib daripada yang asal pada 29 November 2014. Dicapai pada 14 November 2014.
 307. ^ Whitehead, Thomas (30 September 2014). "Nexis Games is Developing U Craft, a Minecraft Clone, for the eShop". Nintendo Life. Diarkib daripada yang asal pada 10 November 2014. Dicapai pada 14 November 2014.
 308. ^ Calvert, Darren (19 January 2015). "Cube Life: Island Survival is Another Minecraft-Inspired Title Heading to the Wii U eShop". Nintendo Life. Diarkib daripada yang asal pada 19 January 2015. Dicapai pada 19 January 2015.
 309. ^ Calvert, Darren (17 December 2015). "Prepare to Get Creative With Minecraft-Inspired Game Discovery Coming to Wii U eShop Soon". Nintendo Life. Diarkib daripada yang asal pada 10 April 2016. Dicapai pada 9 April 2016.
 310. ^ Whitehead, Thomas (1 October 2014). "Battleminer Screens Show Some Familiar Block Building On the Way to 3DS". Nintendo Life. Diarkib daripada yang asal pada 2 November 2014. Dicapai pada 14 November 2014.
 311. ^ Calvert, Darren (31 October 2014). "Another Minecraft Clone, Cube Creator 3D Coming To 3DS eShop". Nintendo Life. Diarkib daripada yang asal pada 2 November 2014. Dicapai pada 14 November 2014.
 312. ^ Whitehead, Thomas (1 October 2014). "More Minecraft Mania Looks Set for Wii U With Stone Shire". Nintendo Life. Diarkib daripada yang asal pada 6 November 2014. Dicapai pada 14 November 2014.
 313. ^ Calvin, Alex (9 July 2015). "Mojang's block party – what is next for Minecraft?". MCV UK. Diarkib daripada yang asal pada 12 July 2015. Dicapai pada 11 July 2015.
 314. ^ Hawkins, Matt (21 December 2012). "Minecraft: The Story of Mojang: The Kotaku Review". Kotaku. Gawker Media. Diarkib daripada yang asal pada 30 December 2012. Dicapai pada 3 January 2013.
 315. ^ Macy, Seth G (7 February 2014). "MINECRAFT MOVIE 'THE BIRTH OF MAN' NIXED BY NOTCH". IGN. Dicapai pada 17 September 2017.
 316. ^ Makuch, Eddie (10 February 2014). "Minecraft-inspired movie shut down". Gamespot. Dicapai pada 17 September 2017.
 317. ^ Nutt, Christian (February 27, 2014). "Minecraft movie in the works with Warner Bros". Gamasutra. Diarkib daripada yang asal pada 28 February 2014. Dicapai pada 28 February 2014.
 318. ^ Busch, Anita (27 February 2014). "Video Game Sensation 'Minecraft' Coming To The Big Screen As Warner Bros Acquires Rights; 'Lego's' Roy Lee And Jill Messick Producing". Deadline. Diarkib daripada yang asal pada 28 February 2014. Dicapai pada 27 February 2014.
 319. ^ Makuch, Eddie (8 October 2014). "Minecraft Movie Is "Large-Budget," Might Not Arrive Until 2018". GameSpot. Diarkib daripada yang asal pada 10 October 2014. Dicapai pada 8 October 2014.
 320. ^ Dredge, Stuart (October 9, 2014). "Minecraft movie will be 'large-budget' but unlikely to arrive before 2017". Diarkib daripada yang asal pada 8 October 2014. Dicapai pada 8 October 2014.
 321. ^ Galuppo, Mia (27 June 2016). "Warner Bros.' 'Minecraft' Movie Gets Release Date". The Hollywood Reporter. Diarkib daripada yang asal pada 28 June 2016.
 322. ^ Kroll, Justin (16 October 2014). "Warner Bros. Taps Shawn Levy for 'Minecraft' Movie". Variety. Diarkib daripada yang asal pada 17 October 2014. Dicapai pada 16 October 2014.
 323. ^ Fleming, Jr, Mike (21 July 2015). "Minecraft Movie Gets 'It's Always Sunny In Philadelphia's Rob McElhenney". Deadline. Diarkib daripada yang asal pada 22 July 2015.
 324. ^ Kroll, Justin (13 October 2016). "'Wonder Woman' Scribe Jason Fuchs to Write Latest Draft of 'Minecraft' (EXCLUSIVE)". Variety. Diarkib daripada yang asal pada 17 October 2016.
 325. ^ Gonzalez, Umberto; Maglio, Tony (3 August 2018). "'Minecraft' Movie Delayed: Rob McElhenney Out as Director, Nee Brothers Tapped to Write (Exclusive)". The Wrap. Dicapai pada 4 August 2018.
 326. ^ Gera, Emily (24 February 2020). "Always Sunny's Rob McElhenney explains what went wrong for his $150 Million Minecraft movie". VG247. Dicapai pada 24 February 2020.
 327. ^ Kroll, Justin (11 January 2019). "Peter Sollett to Direct Warner Bros.' 'Minecraft' Movie (EXCLUSIVE)". Variety. Dicapai pada 13 January 2019.
 328. ^ D'Anastasio, Cecilia (16 April 2019). "On March 4, 2022, Warner Bros. and Mojang will be releasing a Minecraft movie". Kotaku. Dicapai pada 16 April 2019.
 329. ^ Raugust, Karen. "Licensing Hotline: March 2019". Publishers Weekly. Dicapai pada 15 November 2019.
 330. ^ Moon, Mariella (6 June 2012). "Lego releases the Minecraft set you've been waiting for". Yahoo! News. Yahoo!. Diarkib daripada yang asal pada 5 March 2016.
 331. ^ MacManus, Christopher (16 February 2012). "Lego Minecraft available for preorder". CNET. CBS Interactive. Diarkib daripada yang asal pada 17 February 2012. Dicapai pada 17 February 2012.
 332. ^ Totilo, Stephen (24 January 2012). "There Will Be Official Minecraft Lego Sets". Kotaku. Gawker Media. Diarkib daripada yang asal pada 6 June 2012.
 333. ^ LEGO (2 September 2014). "LEGO Minecraft". Facebook.com. Facebook. Diarkib daripada yang asal pada 6 November 2015. Dicapai pada 5 October 2014.
 334. ^ "Minecraft books for children to be published in UK this September". Polygon. 26 March 2013. Diarkib daripada yang asal pada 29 March 2013. Dicapai pada 26 March 2013.
 335. ^ Chapple, Craig (25 March 2013). "Minecraft children's books launching in September". Diarkib daripada yang asal pada 28 March 2013. Dicapai pada 28 March 2013.
 336. ^ Warr, Philippa (27 March 2013). "Gaming Minecraft children's books announced". Wired.com. Diarkib daripada yang asal pada 29 March 2013. Dicapai pada 28 March 2013.
 337. ^ Good, Owen (31 October 2012). "Well Whaddaya Know: MineCon Is Sold Out". Kotaku. Gawker Media. Diarkib daripada yang asal pada 3 February 2013. Dicapai pada 11 January 2013.
 338. ^ "GameSpy: Tickets for Minecraft Convention, MineCon, Now On Sale — Page 1". GameSpy. Glu Mobile. 11 August 2011. Diarkib daripada yang asal pada 22 February 2013. Dicapai pada 18 December 2011.
 339. ^ "Into the Nether party with deadmau5". IGN. 22 November 2011. Diarkib daripada yang asal pada 6 November 2012. Dicapai pada 25 September 2012.
 340. ^ McElroy, Griffin (8 September 2011). "MineCon attendees get alpha codes for Cobalt, Scrolls". Joystiq. AOL. Diarkib daripada yang asal pada 16 June 2013. Dicapai pada 23 November 2012.
 341. ^ Ward, Mark (26 November 2012). "Minecraft fans gather for Minecon in Paris". BBC News. BBC. Diarkib daripada yang asal pada 11 January 2013. Dicapai pada 23 December 2012.
 342. ^ Corriera, Alexa Ray (14 September 2012). "Minecon 2012 tickets sell out in two hours, Mojang looking into releasing more". Polygon. Vox Media. Diarkib daripada yang asal pada 28 March 2013. Dicapai pada 23 December 2012.
 343. ^ Winters, Lydia (7 April 2013). "MINECON will be in the US this year. Sorry dear Brits. I'm not coming to scout locations!". Twitter. Diarkib daripada yang asal pada 26 October 2013. Dicapai pada 20 June 2013.
 344. ^ "Where in the World is MINECON 2013?". YouTube. 27 June 2013. Diarkib daripada yang asal pada 13 August 2013. Dicapai pada 27 June 2013.
 345. ^ "MINECON 2015". Mojang AB. 21 August 2014. Diarkib daripada yang asal pada 5 September 2014. Dicapai pada 6 September 2014.
 346. ^ Bui, Vu (18 April 2016). "MINECON 2016 tickets announcement!". Mojang AB. Diarkib daripada yang asal pada 7 August 2016. Dicapai pada 13 August 2016.
 347. ^ Good, Owen (8 August 2017). "Minecon goes online as 'Minecon Earth'". Polygon. Dicapai pada 29 August 2017.
 348. ^ "Minecraft Festival is postponed due to coronavirus fears". Engadget (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-06-16.
 349. ^ "Minecraft Festival 2021 | MINECRAFT Event". Geek Events (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-06-16.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luaran[sunting | sunting sumber]