Pelantikan Donald Trump

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pelantikan Presiden
Donald Trump 2017
Dengan tangan kanan diangkat, Trump melihat John Roberts yang membelakangi kamera sambil Melania Trump dan penonton melihatnya.
Donald Trump mengangkat sumpah jawatan sebagai Presiden Amerika Syarikat.
Tarikh20 Januari 2017; 3 tahun yang lalu (2017-01-20)
Masa12:00 pm (waktu A.S.)
LokasiKapitol Amerika Syarikat
Washington, D.C.
HadirinDonald John Trump
Presiden Amerika Syarikat
— Menjawat jawatan
John Glover Roberts Jr.
Ketua Hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat
— Mengetuai sumpah jawatan
Michael Richard Pence
Naib Presiden Amerika Syarikat ke-48
— Menjawat jawatan
Clarence Thomas
Hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat
— Mengetuai sumpah jawatan
Laman web58pic2017.org
Trump Inaugural Logo.svg

Pelantikan Donald Trump sebagai Presiden Amerika Syarikat ke-45 menandakan bahawa pemerintahan empat tahun oleh Donald Trump sebagai Presiden dan Mike Pence sebagai Naib Presiden.[1] Dianggarkan sebanyak 160,000 rakyat Amerika menghadiri majlis rasmi tersebut yang diadakan pada 20 Januari 2017, Jumaat di Kapitol Amerika Syarikat, Washington, D.C.. Menjadi presiden yang tertua dalam sejarah Amerika Syarikat dan terkaya sebagai presiden, beliau adalah presiden yang pertama negara itu yang tidak pernah berkhidmat dengan tentera dan memegang jawatan dalam keraajaan sebelum ini.[2]

Tema rasmi bagi majlis ini ialah Amerika Unik (Bahasa Inggeris: Uniquely American). Diadakan di Washington, D.C. dari 17 Januari 2017 hingga 21 Januari 2017, majlis ini mempunyai pelbagai aktiviti termasuklah konsert, majlis angkat sumpah, makan tengah hari Kongres, perarakan, tari-menari dan acara berdoa.

Penonton[sunting | sunting sumber]

Jumlah penonton adalah jauh lebih kurang daripada pelantikan pendahulunya, Barack Obama, walaupun ini telah ditandingi oleh Presiden Trump dan jurucakapnya. Dengan ini perlu menunjukkan bahawa hampir keseluruhan Washington, D.C. mengundi calon Demokrat, Hillary Clinton, lawan utama Trump dalam pilihan raya.

Kenamaan yang hadir[sunting | sunting sumber]

Hampir semua bekas Presiden yang hadir termasuk Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush dan Barack Obama bersama isteri masing-masing, Wanita Pertama Amerika Syarikat (termasuk Hillary Clinton) telah mengesahkan kehadiran mereka semasa pelantikan Trump dan semua telah menghadirinya. Seorang lagi bekas presiden, George H. W. Bush, umur 92, tidak dapat hadir pada hari pelantikan berikutan masalah kesihatan.

Mengangkat sumpah[sunting | sunting sumber]

Pada tengah hari 20 Januari 2017, Trump menjadi Presiden Amerika Syarikat ke-45, mengangkat sumpah jawatan Presiden Amerika Syarikat bersama dengan Ketua Hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat, John Roberts. Trump juga mengangkat sumpah menggunakan dua Alkitab, sebuah Alkitab yang ibunya hadiahkan kepadanya dan Alkitab Abraham Lincoln Lincoln. Selepas mengangkat sumpah, Band Marin Amerika Syarikat mempersembahkan lagu "Hail to the Chief" dan Presiden Trump menerima 21 das tembakan meriam sebagai tanda hormat kepada beliau.

Ucapan pelantikan[sunting | sunting sumber]

Trump kemudiannya memberi ucapannya selama 16 minit dan 1,443 patah perkataan.[3] Ucapannya merupakan ucapan pelantikan yang terpendek sejak ucapan pelantikan Jimmy Carter pada tahun 1977.[4]

Perarakan[sunting | sunting sumber]

Presiden Trump bersama Melania berjalan semasa perarakan

Semasa perarakan berlangsung, Presiden Trump dan isterinya, Melania Trump menggunakan sebuah limosin yang merupakan kalis peluru untuk keselamatan. Peserta dalam perarakan mempunyai 8,000 orang mewakilkan 40 organisasi termasuk sekolah tinggi, kugiran berarak universiti, kor ekuestrian dan sebagainya.

Protes[sunting | sunting sumber]

Protes berlaku apabila upacara pelantikan di Washington, D.C. sedang berlansung. Ribuan rakyat negara itu mengadakan tunjuk perasaan protes di seluruh Washington.[5] Mereka mengatakan dengan tegas pelantikan Trump dan naib presidennya, Pence sebagai tidak sah. Beberapa orang melaungkan slogan menolak Amerika Fasis.[6] Media tempatan melaporkan 6 anggota polis cedera dan 217 penunjuk perasaan ditahan. Anggota polis terpaksa menggunakan semburan pedih untuk meleraikan penunjuk perasaan.[7]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]