Senarai Gabenor DKI Jakarta

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gabenor DKI Jakarta
Coat of arms of Jakarta.svg
Gubernur Anies.jpg
Penyandang
Anies Baswedan

sejak 16 Oktober 2017
KediamanJalan Taman Suropati No. 7, Jakarta
TempohLima tahun
Pemegang sulungSuwiryo
(sebagai Walikota Jakarta)
Pembentukan1960
Laman webwww.jakarta.go.id

Jakarta adalah wilayah pentadbiran di tingkat provinsi dengan status istimewa sebagai ibu kota Indonesia. Ketua Eksekutif Jakarta adalah Gabenor, bukan Walikota (Datuk Bandar). Gabenor Jakarta adalah ahli politik terpilih yang memegang pemerintahan strategis Jakarta bersama dengan Timbalan Gabenor dan 106 anggota Dewan Perwakilan Rakyat Daerah (DPRD).

Soewirjo disenaraikan sebagai penguasa pertama di Jakarta, tetapi nama gabenor Jakarta pertama telah diberlakukan pada Soemarno Sosroatmodjo hingga sekarang.[1][2]

Pada bulan Ogos 2007, Jakarta mengadakan pemilihan umum pertama untuk memilih gabenor, sedangkan pada masa yang sebelumnya, gabenor kota dipilih oleh anggota DPRD.[3] Pilihanraya untuk Gabenor dan Timbalan Gabenor dipegang selama lima tahun.

No Gabenor Mula pejabat Akhir jawatan Tempoh Maklumat Timbalan Gabenor
1
Soewirjo
23 September 1945
November 1947
1
[ket. 1]
[4]
2
Let Col Daan Jahja, Kenang-Kenangan Pada Panglima Besar Letnan Djenderal Soedirman, p27.jpg Daan Jahja
(Gabenor Ketenteraan Jakarta)
16 Disember 1949
17 Februari 1950
2
[ket. 2]
[5]
(1)
Soewirjo
17 Februari 1950
2 Mei 1951
3
[6]
3
Sjamsuridjal
29 Jun 1951
9 November 1953
4
[7][8][9]
[10][11]
4
Sudiro portrait.jpg Sudiro
9 November 1953
29 Januari 1960
5
[12]
5
Soemarno Sosroatmodjo as Governor of Jakarta.jpg Soemarno Sosroatmodjo
29 Januari 1960
26 Ogos 1964
6
[ket. 3]
[13]
Henk Ngantung
6
100px Henk Ngantung
26 Ogos 1964
15 Julai 1965
7
[14][15]
Soewondo
Satoto Hoepoedio
(5)
Soemarno Sosroatmodjo as Governor of Jakarta.jpg Soemarno Sosroatmodjo
15 Julai 1965
28 April 1966
[ket. 4]
7
Ali Sadikin as Governor of Jakarta.jpg Ali Sadikin
28 April 1966
28 April 1971
8
[16]
RHA Wiriadinata
Urip Widodo
Prajogo
Sapi’ie
28 April 1971
Juli 1977
9
8
Tjokropranolo as Governor of Jakarta.jpg Tjokropranolo
1977
1982
10
(1977)
[17][18]
[19]
Sardjono Soeprapto
Haki Chourmain
Piek Mulyadi Adikusumo
Asnawi Manaf
9
Soeprapto as Governor of Jakarta.jpg Soeprapto
1982
1987
11
(1982)
[20]
Eddie Marzuki Nalapraya
Bunyamin Ramto
10
Wiyogo Atmodarminto as Governor of Jakarta.jpg Wiyogo Atmodarminto
1987
1992
12
(1987)
[21]
Basofi Sudirman
Herbowo
11
Soejadi Soedirdja as Governor of Jakarta.jpg Soerjadi Soedirdja
1992
1997
13
(1992)
[22]
· M. Idroes
· Tubagus Muhammad Rais
· RS Museno
12
Sutiyoso as Governor of Jakarta.jpg Sutiyoso
6 Oktober 1997
6 Oktober 2002
14
(1997)
· Abdul Kahfi
·Boedihardjo Soekmadi
·Djailani
· Fauzi Alvi
6 Oktober 2002
7 Oktober 2007
15
(2002)
[23][24]
[25][26]
Fauzi Bowo
13
Fauzi Bowo.jpg Fauzi Bowo
7 Oktober 2007
7 Oktober 2012
16
(2007)
[27][28]
Prijanto
14
Gubernur DKI Jokowi.jpg Joko Widodo
15 Oktober 2012
16 Oktober 2014
17
2012
[ket. 5]
[ket. 6]
[30][31]
Basuki Tjahaja Purnama
Gubernur DKI Basuki TP 鐘萬學.jpg Basuki Tjahaja Purnama
16 Oktober 2014
19 November 2014
[ket. 7]
15
19 November 2014
9 Mei 2017
[ket. 8]
[ket. 9]
[35]
Djarot Saiful Hidayat
Djarot Saiful Hidayat
9 Mei 2017
15 Jun 2017
[ket. 10]
16
15 Jun 2017
15 Oktober 2017
[36]
17
nirbing Anies Rasyid Baswedan
16 Oktober 2017
Petahana
18
(2017)
[37]
Sandiaga Uno
(2017—18)
Catatan
  1. ^ Sebagai Walikota Jakarta
  2. ^ Sebagai Gubernur Militer
  3. ^ Sebagai Gabenor Jakarta
  4. ^ Tempoh kedua dan serentak sebagai Menteri Dalam Negeri Republik Indonesia
  5. ^ Pada 1 Jun 2014, Joko Widodo mengambil sabbatikal untuk mengambil bahagian dalam Pemilihan Presiden Indonesia 2014
  6. ^ Meletak jawatan selepas dipilih sebagai Presiden RI[29]
  7. ^ Sebagai Pemangku Gabenor[32]
  8. ^ Tanggal 19 November 2014, Presiden Jokowi melantik Basuki Cahya Purnama sebagai Gubernur DKI Jakarta, yang sebelumnya adalah PLT Gubernur DKI Jakarta.[33]
  9. ^ Ahok telah ditolak sebagai Gabenor kerana keputusan mahkamah yang berkaitan dengan kes-kes penghujatan.[34]
  10. ^ Sebagai Pemangku Gabenor[34]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Inggeris) "A Day in J-Town". Jetstar Magazine. April 2012. Dicapai 2 Januari 2013. 
  2. ^ (Inggeris) Suryodiningrat, Meidyatama (2007-06-22). "Jakarta: A city we learn to love but never to like". The Jakarta Post. Diarkibkan daripada asal pada 2008-02-21. 
  3. ^ "Jakarta holds historic election". BBC News. BBC. 8 August 2007. 
  4. ^ "Eksiklopedia: Suwiryo". Portal Resmi Provinsi DKI Jakarta. Dinas Komunikasi DKI Jakarta. Dicapai 2017-03-18. 
  5. ^ Sejarah pertumbuhan dan perkembangan Kodam V/Jaya, pengawal-penyelamat ibukota Republik Indonesia (dalam bahasa Indonesia). Kodam V/Jaya. 1974. m/s. 171. Pada tanggal 16 Desember 1949 Koordinator Keamanan Negara, Letjen Hamengkubuwono mengeluarkan Surat Keputusan nomor PPN/KK/1 yang memuat pengangkatan sejumlah perwira : 1) Letkol Daan Jahja sebagai Gubernur Militer Jakarta Raya 
  6. ^ "Raden Suwiryo, Wali kota Pertama Jakarta". Okezone.com. 2012-06-12. Dicapai 2012-10-17. 
  7. ^ Sedyawati, Edi; Rahardjo, Supratnikno; Johan, Irmawati Marwoto; Ohorella, G. A. Manilet- (1986). Sejarah Kota Jakarta 1950-1980 (dalam bahasa Indonesia). Direktorat Jenderal Kebudayaan. m/s. 139. Kekosongan tersebut kemudian diisi oleh Syamsurizal yang menjabat walikota mulai tanggal 29 Juni 1951 
  8. ^ Golden, Daan Van (Januari 2001). Jakarta Batavia: Socio-Cultural Essays (Verhandelingen Van Het Koninklijk Instituut Voor Taal-, Land- En Volkenkunde). Leiden: Koninklijk Institute of Linguistic vor Taal-, Land- en Volkenkunde. ISBN 9789067181396. 
  9. ^ M., Zaenuddin H. (2013). Banjir Jakarta: dari zaman Jenderal J.P. Coen (1621) sampai Gubernur Jokowi (2013). Jakarta: Change Publisher. ISBN 6021781511. 
  10. ^ Sedyawati, Edi; Rahardjo, Supratnikno; Johan, Irmawati Marwoto; Manilet, G.A. (1987). Sejarah Kota Jakarta 1950-1980. Jakarta: Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Sejarah Nasional, Direktorat Sejarah dan Nilai Tradisional, Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia. 
  11. ^ Soetanto, Himawan (2006). Yogyakarta: Jendral Spoor (Operatie Kraai) versus Jendral Sudirman (Perintah Siasat no. 1). Gramedia Pustaka Utama. m/s. 150. ISBN 9792221786. 
  12. ^ "Ensiklopedia: Sudiro, Raden". Portal Resmi Provinsi DKI Jakarta. Dinas Komunikasi DKI Jakarta. Dicapai 2017-03-18. 
  13. ^ Chrisfanni, Stella (2012-04-17). DED, penyunting. "Soemarno Sosroatmodjo, Gubernur yang Merangkap Mendagri". Dicapai 2017-03-19. 
  14. ^ Tempo Interaktif: Biografi singkat Henk Ngantung, dicapai 8 Jun 2017
  15. ^ http://sipuu.setkab.go.id/PUUdoc/13257/Keppres2171964.pdf
  16. ^ Tokoh Indonesia: Ali Sadikin, dicapai 8 Jun 2017
  17. ^ Tjokropranolo. 1992. Panglima Besar TNI Jenderal Soedirman pemimpin pendobrak terakhir penjajahan di Indonesia. PT Surya Persindo. ISBN 979-8329-00-7
  18. ^ "Petunjuk Presiden Dalam Membangun Jakarta: Utamakan Kepentingan Rakyat Banyak". Suara Karya. 30 Januari 1979. Dicapai 4 November 2017. 
  19. ^ Restu Gunawan, Gagalnya Sistem Kanal: Pengendalian Banjir Jakarta dari Masa ke Masa, 2010:106
  20. ^ Temo Interaktif: Mantan Gubernur Jakarta R Soeprapto Meninggal, dicapi 8 Jun 2017
  21. ^ Tokoh Indonesia: Profil: Wiyogo Atmodarminto – Gubernur DKI Jakarta 1987–1982, dicapai tanggal 31 Januari 2016
  22. ^ Februana, Ngarto (2004-04-01). "Profil Gubernur DKI Jakarta". Tempo Interaktif. Jakarta. Dicapai 2016-01-31. 
  23. ^ Adityo, FX Dimas (2012-09-11). "Sutiyoso Kembali Terpilih Sebagai Gubernur DKI Jakarta". Tempo Interaktif. Dicapai 2017-03-18. 
  24. ^ PIN (2012-09-12). "Sutiyoso Kembali Menjabat Gubernur DKI". Liputan6.com. Dicapai 2017-03-18. 
  25. ^ ANS (2002-10-22). "Pelantikan Sutiyoso Berjalan Lancar". Liputan6.com. Dicapai 2017-03-18. 
  26. ^ Adityo, Dimas (2002-10-07). "Sutiyoso: Wewenang dan Tugas Deputi Gubernur Harus Jelas". Tempo Interaktif. Dicapai 2017-03-18. 
  27. ^ Heru, penyunting (2007-08-16). "KPU Tetapkan Fauzi Bowo-Prianto Pemenang Pilkada DKI 2007". AntaraNews. Dicapai 2017-03-18. 
  28. ^ BAL; FAY (2007-10-07). "Fauzi Bowo Resmi Jadi Gubernur DKI Jakarta". detikNews. Dicapai 2017-03-18. 
  29. ^ Purnamasari, Deti Mega (2014-10-16). PAB, penyunting. "Hari ini Jokowi Sudah bukan Gubernur DKI Jakarta Lagi". Suara Pembaruan. Beritasatu.com. Dicapai 2014-10-16. 
  30. ^ Kuhn, Anthony (2012-12-26). "Jakarta's New Governor Seen As A Rising Star". National Public Radio. Dicapai 2017-03-18. 
  31. ^ Satriawan, Yudha (2012-10-14). "Seusai Pelantikan, Jokowi-Basuki Dijadwalkan Langsung Temui Warga DKI". VOA Indonesia. Dicapai 2017-03-18. 
  32. ^ Yudhistira, Angkasa (2014-10-16). PUT, penyunting. "Susilo Bambang Yudhoyono Keluarkan Keputusan Presiden (Keppres) Ahok Resmi menjadi Pelaksana Tugas Gubernur DKI Jakarta". Okezone.com. Dicapai 2014-10-16. 
  33. ^ "Ahok Sah Menjadi Gubernur DKI Jakarta". bbc.com. 19 November 2014. Dicapai 12 Mei 2017. 
  34. ^ a b Media, Kompas Cyber. "Ahok Divonis 2 Tahun Penjara". KOMPAS.com: TV (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2017-05-09. 
  35. ^ Rudi, Alsadad (2017-02-11). Caroline; Damanik, para penyunting. "Ahok Resmi Aktif Kembali Jadi Gubernur DKI". Kompas.com. Dicapai 2017-02-13. 
  36. ^ Sah Djarot Gantikan Ahok Sebagai Gubernur DKI Jakarta
  37. ^ Andy Pribadi, penyunting (16 Oktober 2014). "KPU DKI Resmi Tetapkan Anies-Sandi Gubernur dan Wakil Gubernur Terpilih". Warta Kota. Dicapai 16 Oktober 2014.