Joko Widodo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
"Jokowi" dilencongkan di sini.
Ir. Joko Widodo
Joko Widodo 2014 official portrait.jpg

Penyandang
Tempoh jawatan 
20 Oktober 2014
Timbalan Jusuf Kalla
Didahului oleh Susilo Bambang Yudhoyono

Gabenor Jakarta ke-15
Tempoh jawatan
15 Oktober 2012 – 16 Oktober 2014
Timbalan Basuki Tjahaja Purnama
Didahului oleh Fauzi Bowo
Diganti oleh Basuki Tjahaja Purnama

Datuk bandar Surakarta
Tempoh jawatan
28 Julai 2005 – 1 Oktober 2012
Timbalan Hadi Rudyatmo
Didahului oleh Slamet Suryanto
Diganti oleh Hadi Rudyatmo

Lahir (1961-06-21) 21 Jun 1961 (umur 56)
Surakarta, Indonesia
Parti politik Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan
Pasangan Iriana
Anak Gibran Rakabuming
Kahiyang Ayu
Kaesang Pangarep
Alma mater Universiti Gadjah Mada
Agama Islam
Tandatangan

Ir Joko Widodo atau lebih dikenali sebagai Jokowi (lahir di Surakarta, Jawa Tengah, 21 Jun 1961) merupakan seorang ahli politik Indonesia berketurunan Jawa dan kini menjadi Presiden Indonesia mulai 20 Oktober 2014 . Beliau pernah menjawat jawatan sebagai Gabenor Jakarta. Beliau juga adalah mantan datuk bandar Surakarta (Solo) dari 2005 hingga 2012. Kemudian Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDIP) memilih beliau dan Basuki Tjahaja Purnama bertanding Pilihan raya Gabenor DKI Jakarta.[1][2]

Jokowi telah melanjutkan pelajarannya di Fakulti Kehutanan Universiti Gajah Mada dan dan kemudian menjadi usahawan perabot sebelum menjadi datuk bandar pada tahun 2005. Sejak itu beliau berjaya menjadikan kota Surakarta sebagai kota pelancongan dan kebudayaan serta memajukan industri batik. Selain itu memperkenalkan sistem bas Batik Solo Trans , Jalan Slamet Riyadi dan Ngarsopuro diperindahkan, dan kota Solo menjadi tuan rumah pelbagai acara internasional. Selain itu berjaya menyusunatur peniaga kaki lima tanpa banyak bantahan. Pada tahun 2012, beliau dicalonkan oleh PDI-P sebagai calon Gabenor DKI Jakarta.[3][4]

Pada 20 September 2012, Jokowi menang Pilkada Jakarta 2012 kerana imej baru,bersih dan masih mudah.Beliau melancarkan Kad Jakarta Sihat,Kad Jakarta Pintar ,pembangunan Angkutan Massal Cepat (MRT) dan Monorel.[5] Populariti beliau yang melonjak naik menyebabkan namanya tersenarai sebagai calon Presiden Indonesia 2014. Ketua Umum PDI-P, Megawati Soekarnoputri memberi mandat kepadanya pada 14 Mac 2014 sebagai calon presiden dari PDI-P bersama Prabowo Subianto.[6][7]

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Joko Widodo dilahirkan pada 21 Jun 1961,[8] adalah anak Noto Mihardjo dan Sujiatmi Notomiharjo dengan asalnya Mulyono.[9] Ayahnya berasal dari Karanganyar, sementara neneknya dari desa Kabupaten Boyolali. Bersekolah di SD Negeri 111 Tirtoyoso dan antaranya gurunya ialah Sutarti Wardojo yang teramat memuji kepemimpinannya.

Sejak kecil biasa menjual payung demi keperluan sekolah dan jajan. Dia berjalan kaki sahaja ke sekolah.[10] Ayahnya seorang tukang kayu dan banyak mempengaruhi gaya berfikir Jokowi. Seterusnya belajar di SMP Negeri 1 Surakarta dan SMA Negeri 6 Surakarta. Seterusnya sambung belajar jurusan perhutanan di Universiti Gajah Mada dan berjaya menghasilkan tesis "Studi tentang Pola Konsumsi Kayu Lapis pada Pemakaian Akhir di Kodya Surakarta".[11]

Setelah lulus pada 1985, dia bekerja di BUMN PT Kertas Kraft Aceh dan di Hutan Pinus Merkusii di Dataran Tinggi Gayo, Aceh Tengah. Kemudian membantu saudaranya Miyono, CV Roda Jati. Tahun 1988 dia menubuhkan CV Rakabu dan banyak kali tertipu dengan penghutang. Tahun 1990 dia bangkit kembali dengan pinjaman modal Rp 30 juta dari ibunya. Rakan niaganya Micl Romaknan memberi kepercayaan untuk meneruskan usaha niaga, kembara ke seluruh Eropah dan kembali ke Indonesia sebagai ahli politik. Semasa Pemilihan Kota Solo 2005, Jokowi bertanding atas tiket Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P) dan Partai Kebangkitan Bangsa (PKB) sebagai calon Datuk Bandar Surakarta. Di bawah kepemimpinannya, Solo mengalami perubahan dan menjadi kajian di universiti luar negeri.Seterusnya Jokowi terpilih kembali sebagai Datuk Bandar Surakarta 2010.[12][13]

Slogan baru diperkenalkan iaitu "Solo: The Spirit of Java". Semua pedagang di Taman Banjarsari dipindahkan ke tempat baru yang lebih cantik. Taman Balekambang yang terbiar berjaya diubah menjadi taman.[14]

Kota Solo diangkat menjadi "kota budaya" dan "kota batik".Contohnya tahun 2011 , Solo menjadi ibukota batik Indonesia. Selain itu, sejak tahun 2008, kota Solo mengadakan Solo Batik Carnival hampir setiap tahun. Tahun 2007, Surakarta menjadi tuan rumah Festival Musik Dunia di kompleks Benteng Vastenburg dan tahun 2008 dipindahkan ke komplek Istana Mangkunegaran. Selain itu, Solo menjadi tuan rumah Euro-Asia World Heritage Cities Conference and Exhibition (2008), Solo International Ethnic Music Festival (SIEM) (2007) International Performing Arts Festival (2009).

Kerjaya sebagai usahawan[sunting | sunting sumber]

Jokowi lulus dari Fakulti Perhutanan di Universiti Gadjah Mada, Yogyakarta, pada tahun 1985 di mana kerjanya termasuk kajian dan penyelidikan mengenai penggunaan papan lapis. Beliau mula bekerja di PT Kertas Kraft Aceh, sebuah firma milik negara di wilayah Aceh, tetapi ia segera menjadi tidak tertarik dalam kegiatannya di perusahaan itu dan pulang ke rumah. Beliau kemudian mula bekerja di kilang perabot kakeknya sebelum menubuhkan syarikatnya sendiri, Rakabu, yang namanya nama anak sulungnya.[15]

Produk syarikat berjaya di pasaran antarabangsa. Produk telah dijual, contohnya, di Perancis di mana barang-barang pertama kali mendirikan kehadiran di pasaran Eropah. Ia adalah pelanggan Perancis yang bernama Bernard yang memberikan nama panggilan Joko Widodo yang terkenal dengannya, "Jokowi".[16] Akhirnya ia memutuskan untuk menjadi seorang ahli politik dan mempromosikan pembaharuan di kediamannya di Surakarta, setelah melihat susunan yang kemas di beberapa kota di Eropa sambil mempromosikan perabotnya di sana.

Kerjaya politik[sunting | sunting sumber]

Mendamaikan Keraton Surakarta[sunting | sunting sumber]

Pada 11 Jun 2004, Paku Buwono XII meninggal dunia tanpa menuding mana-mana waris . Akibatnya berlaku perebutan antara kedua putranya, Sampeyan Dalem Ingkang Sinuwun Kanjeng Susuhunan (SDISKS) Paku Buwono XIII dan Kanjeng Gusti Pangeran Haryo (KGPH) Panembahan Agung Tedjowulan.

Pemerintah Republik Indonesia menawarkan dualisme kepemimpinan, dengan Paku Buwono XIII sebagai Raja dan KGPH Panembahan Agung Tedjowulan sebagai wakil atau Mahapatih. Namun konflik belum selesai karena beberapa keluarga keraton masih menolak penyatuan ini.Contohnya pada 25 Mei 2012 kedua-dua mereka 'berebutan' di pintu utama Keraton di Korikamandoengan. Akhirnya Jokowi berbincang dengan semua pihak . Pada 4 Jun 2012 akhirnya Ketua DPR Marzuki Alie setuju menyelesaikan konflik Keraton Surakarta dengan melepas gelaran Panembahan Agung Tedjowulan.

Bagi menyelesaikan masalah pasar kota Solo , Jokowi turun padang , berbincang dengan peniaga di Monumen 45 Banjarsari dan di Loji Gandrung.

Jokowi juga melancarkan Prambanan Express Train iaitu kereta komuter antara Solo dengan Yogyakarta.

Seterusnya melancarkan kereta wisata peninggalan Belanda bernama Sepur Kluthuk Jaladara, 2009. Kereta buatan 1896 itu menggunakan kayu sebagai bahan bakar , melintasi Kantor Wali Kota Surakarta, Loji Gandrung, Muzium Radi Pustaka, Museum Batik Danar Hadi, dan Stesen Sanggrah dan berakhir di Stesen Purwosari.Pada 20 Februari 2011, bas tingkat Werkudara menjadi ikon kota Solo.

Pada Julai 2011, Jokowi melancarkan Railbus Batara Kresna antara Sukoharjo-Surakarta. Railbus ini dibuat oleh PT INKA. Namun syarikat ini menanggung kerugian dan ditangguhkan.

Pada tahun 2010, Jokowi melancarkan Hari Bebas Kenderaan bermotor di sepanjang Jalan Slamet Riyadi setiap hari Minggu dari pukul 6 hingga 9 pagi . Selain itu, pada hari Sabtu 31 Desember 2011 dan Minggu 1 Januari 2012, kota Surakarta mengadakan malam bebas kenderaan bermotor pertama di Indonesia.

Pendidikan dan kesihatan[sunting | sunting sumber]

Di Solo, Jokowi melancarkan kad "Gold" dan "Silver" untuk penjagaan kesihatan warga miskin. Kelas "Gold" diberikan untuk warga yang benar-benar miskin iaitu semua kos ditanggung oleh pemerintah. Warga kota diberi kelas "Silver". Sementara itu, kad BPMKS diberikan kepada siswa SD dan SMP di Solo yang miskin. Terdapat tiga jenis kad, iaitu "Platinum", "Gold", dan "Silver".

Solo Techno Park dan Esemka[sunting | sunting sumber]

Jokowi berjaya membangunkan Solo Techno Park dengan keluasan 7,1 hektar di Jebres .Tahun 2012, Jokowi menjadikan Esemka sebagai mobil dinas resmi Jokowi dan mendapat sokongan media nasional . Namun kurang berjaya.

Syarikat PT GMF AeroAsia, Richard Budihadianto menyokong Solo Techno Park menjadi tempat pelatihan teknik pesawat terbang.

Calon presiden[sunting | sunting sumber]

Setelah terpilih sebagai Gabenor DKI Jakarta, nama Jokowi melonjak tinggi dan dilihat sesuai sebagai calon presiden tetapi masih menunggu persetujuan Ketua Umum PDIP Megawati Soekarnoputri. Akhirnya pada 14 Mac 2014, Megawati setuju mengesahkan pencalonan Jokowi sebagai calon presiden Republik Indonesia dalam Pilihan raya umum presiden Indonesia 2014. Survey mendapati suara PDIP gagal mencapai 20%.

Pada 19 Mei 2014, Jokowi mengumumkan bahawa Jusuf Kalla akan menjadi calon timbalan presidennya. Deklarasi tersebut berlangsung di Gedung Joeang 45 di Menteng, Jakarta. Pencalonan tersebut disokong oleh Pakatan Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan, Partai NasDem, Partai Kebangkitan Bangsa, dan Partai Hanura.Jusuf Kalla adalah bekas Naib Presiden Indonesia kepada Presiden Susilo Bambang Yudhoyono menjadi gandingan Jokowi untuk bertanding pada Pemilihan Umum (Pemilu) Presiden 2014 pada 9 Julai 2014. Gabungan Jokowi-Jusuf akan ditentang oleh gabungan Prabowo Subianto daripada parti Gerindra) dan Hatta Rajasa daripada Parti Amanat Nasional (PAN). Gabungan Prabowo-Hatta hasil pakatan Gerindra ,PAN , Golkar), Parti Keadilan Sejahtera (PKS), Parti Persatuan Pembangunan (PPP) dan Parti Bulan Bintang (PBB). [17]

Jokowi dituduh sebagai boneka Megawati kerana kepatuhan luar biasa kepada Megawati.Selain itu keislaman Jokowi yang diragukan, tuduhan bahawa Jokowi seorang Cina, anak kepada Oei Hong Leong .Malah dituduh sebagai agen asing dan bahkan agen zionis. [18]

Pada 14 April 2014, Tun Dr. Mahathir Mohamad mantan Perdana Menteri Malaysia mendoakan agar Jokowi menang Presiden Indonesia ke-7 dalam Pemilihan Umum (Pemilu) pada 9 Julai 2014.[19]

Anugerah dan penghargaan[sunting | sunting sumber]

Penghargaan kebangsaan
Penghargaan luar negara
 • Brunei Brunei
  • BRU Family Order of Brunei 1st Class.svg The Most Esteemed Family Order of Brunei (DK) – 7 Februari 2015[20][21]
 • Arab Saudi Arab Saudi
  • Spange des König-Abdulaziz-Ordens.png Order of Abdulaziz al Saud - 12 September 2015[22]
 • Timor Leste Timor Timur
  • Order of Timor-Leste.png Great-collar of the Order of Timor-Leste - 26 Januari 2016[23]
 • Sweden Sweden
  • Order of the Seraphim - Ribbon bar.svg Knight of the Royal Order of the Seraphim - 22 Mei 2017[24]
Lain-lain
 • 2008: Majalah Tempo memilih Joko Widodo sebagai "10 Tokoh 2008".Rakannya, Basuki Tjahaja Purnama atau 'Ahok' pernah terpilih dalam "10 Tokoh 2006" kerana pembangunan kesihatan dan pendidikan di Belitung Timur.
 • 2012: Ranked 3rd at the 2012 World Mayor Prize for "transforming a crime-ridden city into a regional center for art and culture and an attractive city to tourists".
 • 2013: Listed as one of "The Leading Global Thinkers of 2013" in Foreign Policy magazine. In February 2013 he was nominated as the global mayor of the month by the City Mayors Foundation, based in London.[25]
 • 2014: Listed by Fortune as one of 'The World's 50 Greatest Leaders'.[26]
 • 2016: Listed by Bloomberg and awarded as the most successful leader in region of Asia and Australia throughout 2016.[27]
 • 2016-2017: List by "The Muslim 500" as one of the most influential Muslim in the world, which ranked 11 in 2016 and 13 in 2017[28][29]

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Menurut The Economist, Jokowi "mempunyai kecenderungan untuk muzik rock keras" dan memiliki gitar bes yang ditandatangani oleh Robert Trujillo dari kumpulan Metallica, yang dirampas oleh suruhanjaya anti-rasuah, KPK.[30] Beliau merupakan peminat Metallica, Lamb of God, Led Zeppelin dan Napalm Death, sebuah band grindcore yang terkenal dengan humanis mereka[31] dan pandangan politik sosialis.[32] Napalm Death juga mengucapkan tahniah kepada presiden di halaman peminat Facebook mereka baru-baru ini;[33] Walau bagaimanapun, selepas Bali Nine dan kes Lindsay Sandiford, beliau dikepung dari band ini, serta banyak lagi orang lain termasuk Tony Iommi, selepas rayuan mereka untuk kecaman tidak diendahkan.[34]

Pada 2 November 2013, semasa beliau menjadi Gabenor Jakarta, beliau dilihat di festival Rock di Solo, dalam pakaian kasual. Ia kali kedua beliau dilihat dalam festival rock ini, dengan yang pertama di Rock di Solo 2011.[35]

Beliau sering dibandingkan dengan bekas Presiden Amerika Syarikat Barack Obama, yang secara kebetulan menghabiskan masa kecilnya di Indonesia.[36]

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Jokowi merupakan anak sulung Noto Mihardjo dan Sudjiatmi Notomihardjo. Beliau mempunyai tiga adik perempuan, bernama Iit Sriyantini, Ida Yati dan Titik Relawati.[37]

Beliau dan isterinya, Iriana, mempunyai tiga orang anak. Gibran Rakabuming Raka (lelaki, lahir 1 Oktober 1988) menjalankan perniagaan katering dan perkahwinan di Surakarta; Beliau belajar di luar negara di Sydney dan Singapura (di Institut Pembangunan Pengurusan Singapura, MDIS). Pada 11 Jun 2015 di bandar Surakarta, Gibran menikahi Selvi Ananda, bekas Miss Surakarta. Pernikahan itu dihadiri oleh beberapa ahli politik, termasuk Prabowo Subianto.[38] Kahiyang Ayu (perempuan) dilahirkan pada tahun 1991; Beliau baru-baru ini menamatkan ijazah sarjana dalam teknologi makanan di Universiti Sebelas Maret di Surakarta. Kaesang Pangarep (lelaki) dilahirkan pada 25 Disember 1994 dan seperti kakaknya melengkapkan tahun-tahun sekolah menengah di ACS International, Singapura. [39]

Apabila Kaesang tamat pengajian dari ACS International, Jokowi terbang ke kerusi kelas ekonomi dalam penerbangan Garuda Indonesia komersial dan bukannya menggunakan jet presiden untuk memperingati upacara anaknya. Ini telah menarik kedua-dua media Indonesia dan Singapura kerana dia menunjukkan sikap rendah hati terhadap masyarakat Indonesia. Jokowi bersumpah untuk tidak mengambil jet presiden untuk urusan peribadi.[40][41][42]

Agama[sunting | sunting sumber]

Jokowi memeluk agama Islam dan naik haji pada tahun 2003 dan mengerjakan umrah empat kali. Menjelang 24 Mei 2014 Jokowi ditanyai dengan pelbagai soalan keislamannya.Baginya, "Islam adalah rahmatan lil alamin, Islam yang hidup berketurunan dan berkarya di negara RI yang memegang teguh UUD 45." Dia bukan dari kelompok Islam yang "sesuka hatinya mengkafirkan saudaranya sendiri", "menindas agama lain", "arogan dan menghunus pedang di tangan dan di mulut", "suka menjejerkan fustun-fustunnya", "menutupi perampokan hartanya, menutupi pedang berlumuran darah dengan gamis dan serban", atau "membawa ayat-ayat Tuhan untuk menipu rakyat".

Adaptasi filem[sunting | sunting sumber]

Pada Jun 2013, sebuah filem bertajuk "Jokowi", yang menggambarkan zaman kanak-kanak dan remaja Jokowi telah dikeluarkan.[43] Jokowi menyatakan beberapa bantahan kepada filem itu mengatakan bahawa beliau merasakan hidupnya telah menjadi yang mudah dan tidak sepatutnya diadaptasikan menjadi sebuah filem.[44]

Buku mengenai Jokowi[sunting | sunting sumber]

 • Majeed, Rushda. "The City With a Short Fuse." Foreign Policy. September 2012.
 • Majeed, Rushda. "Defusing a Volatile City, Igniting Reforms: Joko Widodo and Surakarta, Indonesia, 2005-2011." Innovations for Successful Societies. Universitas Princeton. Diterbitkan pada Julai 2012.
 • Endah, Alberthiene. 2012. Jokowi: Memimpin Kota Menyentuh Jakarta.
 • Suroso, Gatotkoco. 2012. Jokowi: Si Tukang Kayu.
 • Ambarita, Domu D.; Megawati Soekarnoputri (pengantar). 2012. Jokowi: Spirit Bantaran Kali Anyar.
 • Thayrun, Yon. 2012. Jokowi: Pemimpin Rakyat Berjiwa Rocker
 • Hari Prast (Illustrator), Yoga Adhitrisna (Goodreads Author), Satriyo Wibowo. 2014. DEMOKREATIF: Kisah Blusukan Jokowi
 • Kristin Samah, Francisca Ria Susanti. 2014. Saya Sujiatmi, Ibunda Jokowi
 • Kompasiana. 2013. Jokowi (Bukan) Untuk Presiden
 • Syahirul A., Anas. 2013. Gado-Gado Kerikil Jokowi
 • Yogaswara, A. 2012. Jokowi Ahok
 • Sudarsono. Jokowi Effect
 • Nugroho, Bimo. 2014. Indonesia Memilih Jokowi
 • Nugroho, Bimo; Panca Setia, M. Yamin. 2014. Jokowi People Power
 • Supriyono, Arif. 2012. Jokowi, Tokoh Perubahan
 • Bimoseno, Arimbi. 2014. Jokowi Rapopo Jadi Presiden
 • Nugroho, Bimo; Dwi Nugroho, Ajianto. Jokowi : Politik Tanpa Pencitraan
 • Tim Relawan. 2014. Selamat Datang Presiden Jokowi
 • Putra, Owen. Si Nyentrik yang Disukai: Jokowi
 • Kompasiana. 2014. Presiden Jokowi: Harapan Baru Indonesia
 • Aksan, Hermawan. 2014. Jokowi Aku Rapopo : pandangan seorang jurnalis
 • Indradie, Andri. 2013. Rakyat Memantau Ibukota, Rakyat Memantau Jokowi - Basuki
 • Suwiknyo, Dwi. 2012. Jokowi: Pemimpin Yang Rendah Hati
 • Soeseno, Ki Nardjoko. 2013. Falsafah Jawa Soeharto & Jokowi : menjadi pemimpin kharismatis ala Soeharto dan Jokowi
 • Sugiharto, R. Toto. 2012. Spirit Semut Ireng Jokowi: Muka Metal, Hati Keroncong
 • Taufani, Bernard. 2012. Jokowi: From Zero to Hero: Kisah Nyata Anak Miskin Yang Menjadi Orang Besar
 • H.M., Zaenuddin. 2013. Banjir Jakarta: Dari Zaman Jenderal J.P. Coen (1621) sampai Gubernur Jokowi (2013)
 • Zaenuddin. 2012. Jokowi, Dari Jualan Kursi Hingga Dua Kali Mendapatkan Kursi: Kisah Wali Kota Yang Inspiratif
 • Yazid, Husin. Berebut Kursi Jakarta Satu, Kenapa Foke & Jokowi?: Data Dan Analisis Putaran Pertama Pilkada DKI Jakarta

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Sudirman Nasir, 'The thirst for positive 'deviant' leaders', The Jakarta Post, 18 July 2012.
 2. ^ Cochrane, Joe (22 July 2014). "A Child of the Slum Rises as President of Indonesia". The New York Times. Dicapai pada 24 July 2015. 
 3. ^ Tempo.Co. "Asal Mula Basuki Tjahaja Dipanggil Ahok | balaikota | tempo.co". Tempo News. Dicapai pada 2016-10-21. 
 4. ^ "Naik Kopaja, Jokowi – Ahok Daftar Jadi Cagub DKI". Tempo. 19 March 2012. 
 5. ^ "Editorial: Jokowi's real battle". The Jakarta Post. 22 September 2012. Dicapai pada 3 December 2016. 
 6. ^ 'Governor of Jakarta Receives His Party’s Nod for President', The New York Times, 14 March 2014.
 7. ^ "Jakarta governor Widodo wins Indonesian presidential election". Indonesia News.Net. Dicapai pada 23 July 2014. 
 8. ^ "Joko Widodo Birth Certificate". Detik News. Retrieved 29 June 2017.
 9. ^ Hasyim Widhiarto and Kusumari Ayuningtyas, 'Furniture business propels Jokowi's path to prominence', The Jakarta Post, 30 June 2014.
 10. ^ Sunaryo, Arie (10 August 2013). "Sejak SMP, Jokowi sudah dikenal pendiam tapi pintar". Merdeka.com. Dicapai pada 29 March 2014. 
 11. ^ Anggi Kusumadewi; Fajar Sodiq (21 September 2012). "Meski Bukan dari Sekolah Elit, Jokowi Bisa Sukses". VIVA.co.id. Dicapai pada 29 March 2014. 
 12. ^ "Jokowi Anak Tergusur Mau Jadi Gubernur". Beritasatu.com. 11 April 2012. Dicapai pada 29 March 2014. 
 13. ^ Segu, Vinsensiu (16 July 2012). "Dari Bantaran Kali Menuju DKI-1". Inilah.com. Dicapai pada 29 March 2014. 
 14. ^ "Jokowi Kecil, Rumah Digusur, Tiga Kali Pindah Kontrakan". Tribunnews. 21 September 2012. Dicapai pada 29 March 2014. 
 15. ^ Samah, Kristin dan Susanti, Fransisca Ria.Saya Sujiatmi, Ibunda Jokowi. hal 43-49 Terbitan Gramedia Pustaka Utama tahun 2014
 16. ^ http://www.thejakartapost.com/news/2014/10/20/how-a-french-connection-gave-indonesia-jokowi.html
 17. ^ "Jusuf Kalla diumum gandingan Jokowi". Utusan Malaysia. 20 Mei 2014. 
 18. ^ "Cabaran Jokowi sebagai calon Presiden Indonesia". Utusan Malaysia. 24 Mac 2014. 
 19. ^ "Dr. M sokong Jokowi Presiden Indonesia". Utusan Malaysia. 15 April 2014. 
 20. ^ Piri, Sally (8 February 2015). "HM confers state decoration on Indonesian President". The Brunei Times. Diarkibkan daripada original pada 8 February 2015. Dicapai pada 8 February 2015. 
 21. ^ "Jokowi meets Indonesian migrant workers in Brunei". Thai PBS. 9 February 2015. Dicapai pada 14 April 2017. 
 22. ^ "Jokowi Receives King Abdul Azis Medal". 12 September 2015. Dicapai pada 12 September 2015. 
 23. ^ "President Jokowi Receives Highest Medal of Honour from Timor Leste". 26 January 2016. Dicapai pada 26 January 2016. 
 24. ^ "Jokowi bestows highest medal to Swedish king". 22 May 2017. Dicapai pada 19 June 2017. 
 25. ^ Brian Baker (1 February 2013) Mayor of the Month for February 2013 – Joko Widodo (Jokowi) Governor of Jakarta. citymayors.com
 26. ^ "Fortune ranks the World’s 50 Greatest Leaders". Fortune. 20 March 2014
 27. ^ Tweed, David (29 December 2016). "Who's Had the Worst Year? How Asian Leaders Fared in 2016". Bloomberg. Dicapai pada 14 April 2017. 
 28. ^ http://themuslim500.com
 29. ^ http://global.liputan6.com/read/2959339/jokowi-di-peringkat-13-muslim-paling-berpengaruh-di-dunia
 30. ^ 'Banyan: Mr Joko goes to Jakarta', The Economist, 8 June 2013.
 31. ^ [1]
 32. ^ [2]
 33. ^ "Heavy metal-loving governor tipped for Indonesian presidency". inquirer.net.
 34. ^ Selby, Jenn (3 February 2015). "Napalm Death's Barney Greenway urges metal fan President Widodo to show mercy to British death row grandmother Lindsay Sandiford". The Independent. Dicapai pada 3 December 2016. 
 35. ^ Jokowi Nonton Konser Rock hingga ke Solo. regional.kompas.com. 3 November 2013
 36. ^ Kwok, Yenni (20 May 2014). "'Indonesia's Obama' Is Actually Nothing of the Sort". time.com. Dicapai pada 26 December 2016. 
 37. ^ Anggriawan, Fiddy (20 September 2012). "Jokowi Kenalkan Adik dan Ibu Kandungnya ke Publik". Okezone.com. Dicapai pada 29 March 2014. 
 38. ^ Ferri, Oscar (11 June 2015). "Ditemani Ical, Prabowo Hadiri Resepsi Pernikahan Gibran-Selvi". liputan6.com. Dicapai pada 15 December 2015. 
 39. ^ Widhiarto, Hashim; Dewi, Sita W. (20 October 2014). "First Family stays cool, won't parade wealth". The Jakarta Post. Dicapai pada 14 April 2017. 
 40. ^ Nasution, Yunan (23 November 2014). "Heboh Kunjungan Pribadi Jokowi ke Negeri Singa Putih". liputan6.com. Dicapai pada 14 April 2017. 
 41. ^ Nazeer, Zubaidah (21 November 2014). "Jokowi the proud father 'very happy' to be at son's graduation in Singapore". The Straits Times. Dicapai pada 14 April 2017. 
 42. ^ "Indonesian president flies economy to son's graduation". BBC News. 22 November 2014. Dicapai pada 14 April 2017. 
 43. ^ ngapocak (20 June 2013). "Jokowi (2013)". IMDb.
 44. ^ 'Tak Ada Izin, Jokowi Keberatan Film "Jokowi" ', Kompas, 22 May 2013.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Jawatan politik
Didahului oleh
Slamet Suryanto
Datuk Bandar Surakarta
2005–2012
Diikuti oleh:
F.X. Hadi Rudyatmo
Didahului oleh
Fauzi Bowo
Gabenor Jakarta
2012–2014
Diikuti oleh:
Basuki Tjahaja Purnama
Didahului oleh
Susilo Bambang Yudhoyono
Presiden Indonesia
2014–kini
Pemegang jawatan kini