Senarai bandar raya mengikut populasi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Lihat juga senarai kawasan urban mengikut jumlah penduduk bagi senarai populasi dalam kawasan urban.

Berikut merupakan senarai bandar raya yang mempunyai jumlah penduduk terbanyak di dunia. Ingatan bahawa senarai ini mengambil kira jumlah penduduk dalam sempadan bandar, bukan kawasan metropolitan.

Ked. Bandar raya Populasi
(Jumlah penduduk)
Peringkat
pentadbiran
Luas (km²) Kepadatan
penduduk (/km²)
Negara Populasi × Kepadatan (×109/km²)
1 Mumbai 13,073,926[1] Perbadanan Perbandaran 440 29,042 Bendera India India 377
2 Karachi 13,608,000[2] Daerah Bandar 3,530 3,957 Flag of Pakistan (bordered).svg Pakistan 47
3 Delhi 12,505,196[1] Perbadanan Perbandaran 1,400 8,932 Bendera India India 92
4 Cairo 11,933,236[1] Kegabenoran 210 35,420 750px-Flag of Egypt.svg.png Mesir 276
5 Lagos 11,229,944[1] Bandar 800px-Flag of Nigeria.svg.png Nigeria
6 São Paulo 11,016,703[3] City proper 1,520 7,247 Flag of Brazil.svg Brazil 79
7 Moscow 10,654,000[2] Bandar (termasuk Zelenograd) 1,081 9,644 Flag of Russia.svg Rusia 101
8 Jakarta 10,568,838[1] Daerah Ibu Negara 660 16013  Indonesia 161
9 Istanbul 10,291,102[1] Majlis Perbandaran 1,970 5,137 800px-Flag of Turkey.svg-1-.png Turki 51
10 Kinshasa 10,149,000[2] 750px-Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg-1-.png Republik Demokratik Congo
11 Shanghai 10,038,400[4] (2001-12-31) Daerah teras serta subbandar dalaman 1,600 6,775 Bendera China China 72
12 Lahore 10,029,000[2] Daerah bandar 1,010 6,329 Flag of Pakistan (bordered).svg Pakistan 38
13 Dhaka 9,969,458 [1] Kawasan bandar 200 30,403  Bangladesh 203
14 Seoul 9,897,004[5] Bandar Khas 605.41 16,331 Flag of South Korea.svg Korea Selatan 163
15 Bandar Raya Mexico 8,658,576[1] Daerah Persekutuan 1,550 5,626 Bendera Mexico Mexico 48
16 Tokyo 8,483,140[6] Wad khas 620 13,682 Bendera Jepun Jepun 114
17 London 8,354,236[1] London Raya 1,580 4,697 Bendera United Kingdom United Kingdom 34
18 Bandar raya New York 8,143,197[7] Bandar 780 10,439 Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 84
19 Tehran 7,797,520[8] Bandar 760 10,260 Bendera Iran Iran 80
20 Beijing 7,441,000[9] (2001-12-31) Daerah teras serta subbandar dalaman 1,370 5,650 Bendera China China 43
21 Bogotá 7,363,494[1] Distrito Capital 1,590 4,523 Bendera Colombia Colombia 32
22 Lima 7,186,000[2] Wilayah  Peru
23 Hong Kong 7,041,000[2] Wilayah Pentadbiran Khas 1092 6,183 Hong Kong Hong Kong 40
24 Bangkok 6,593,000[2] Kawasan pentadbiran 1,568.7 3,630  Thailand
25 Rio de Janeiro 6,136,652[3] Bandar 1,180 5,200 Flag of Brazil.svg Brazil 31
26 Baghdad 5,831,541[1] 800px-Flag of Iraq.svg.png Iraq
27 Bangalore 5,281,927[1] Perbadanan Perbandaran 230 22,426 Bendera India India 114
28 Tianjin 5,095,900[10] (2001-12-31) Kawasan bandar Bendera China China
29 Yangon 4,668,755[1]  Myanmar
30 Kolkata 4,643,011[1] Perbadanan Perbandaran 185 24,760 Bendera India India 114.9
31 Wuhan 4,488,900[11] (2001-12-31) Kawasan bandar 400 12,868 Bendera China China 65
32 Chennai 4,376,400[1] Perbadanan Perbandaran Bendera India India
33 Singapura 4,326,000[2] Negara 699 6,306  Singapura 27
34 Riyadh 4,193,000[2] 800 1,500 744px-Flag of Saudi Arabia.svg-1-.png Arab Saudi
35 Guangzhou 4,154,800[12] (2001-12-31) Bendera China China
36 Surat 4,043,011[1] Perbadanan Perbandaran 326 13,401 Bendera India India 114.9
37 Saint Petersburg 3,990,267[1] Bandar Flag of Russia.svg Rusia
38 Chongqing 3,934,200[13] (2001-12-31) Bendera China China
39 Shenyang 3,981,000[14] (2001-12-31) Bendera China China
40 Chittagong 3,920,222[1]  Bangladesh
41 Iskandariah 3,917,082[1] Kegabenoran 2,680 1,378 750px-Flag of Egypt.svg.png Mesir 5
42 Los Angeles 3,849,378[15] Bandar 1,290 2,980 Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 11
43 Ahmedabad 3,819,497[1] Perbadanan Perbandaran 190 19,979 Bendera India India 73
44 Hyderabad 3,665,106[1] Perbadanan Perbandaran 170 21,293 Bendera India India 76
45 Yokohama 3,600,175[16] Bandar 440 8,182 Bendera Jepun Jepun 29
46 Ankara 3,641,931[1] Perbandaran 2,500 1,424 800px-Flag of Turkey.svg-1-.png Turki 5
47 Abidjan 3,577,000[2] Flag of Côte d'Ivoire.svg Ivory Coast
48 Bandar Raya Ho Chi Minh 3,525,282[1] Pusat bandar  Vietnam
49 Berlin 3,589,000[2] Negeri 922 3,818 Bendera Jerman Jerman


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]