Senarai pemenang Pertandingan Lagu Eurovision

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kiri: Lys Assia, juara pertama Eurovision (1956), dan Dima Bilan, juara 2008. Tengah: Johnny Logan, artis pemenang 1980, artis dan komposer pemenang tahun 1987 dan kompoer pemenang tahun 1992. Kanan: Ell & Nikki meraikan kemenangan Pertandingan Lagu Eurovision 2011 di Düsseldorf.

Enam puluh enam lagu telah memenangi Pertandingan Lagu Eurovision, sebuah pertandingan tahunan yang diadakan oleh negara-negara anggota Kesatuan Penyiaran Eropah. Pertandingan ini, yang telah dianjurkan setiap tahun sejak pertama kali diadakan pada 1956, ialah salah satu rancangan televisyen terpanjang di dunia. Pemenang pertandingan telah ditentukan dengan menggunakan pelbagai teknik pemungutan suara sepanjang sejarahnya; menumpukan pemberian mata untuk negara oleh juri atau pemungutan suara elektronik atau yang biasa disebut teleundian. Negara yang diberikan mata terbanyak akan dinobatkan sebagai pemenang.[1] Pertandingan Lagu Eurovision pertama tidak dimenangi berdasarkan mata, namun berdasarkan suara (dua mengikut negara), dan hanya pemenang diumumkan pada saat itu.[2]

Terdapat 63 kali pertandingan, dengan satu pemenang setiap tahun kecuali pertandingan tahun 1969, yang memiliki empat. Dua puluh lima negara yang berbeza telah memenangi pertandingan. Switzerland memenangi pertandingan pertamanya yang juga merupakan peserta pertamanya, pada tahun 1956. Negara dengan jumlah kemenangan tertinggi ialah Ireland, dengan jumlah tujuh kali. Portugal ialah negara dengan sejarah terpanjang dalam pertandingan tanpa kemenangan sehingga pertandinyan ke-42nya dalam Pertandingan Lagu Eurovision 2009. Satu-satunya peserta yang memenangi lebih dari sekali sebagai penghibur ialah Johnny Logan dari Ireland, yang menampilkan lagu "What's Another Year" pada tahun 1980 dan "Hold Me Now" pada tahun 1987. Logan juga ialah salah seorang daripada lima penulis lagu yang telah menulis lebih dari satu penyertaan yang menang, "Hold Me Now" 1987 dan "Why Me?" pada 1992, dinyanyikan oleh Linda Martin).[3] Perbedzan yang unik menjadikan Logan ialah satu-satunya individu yang memiliki gelaran Eurovision dengan tiga kemenangan untuk kreditnya, baik sebagai penyanyi, pencipta lagu atau kedua-duanya sekali.

Memenangi Pertandingan Lagu Eurovision memberi peluang yang unik untuk artis pemenang untuk memanfaatkan kejayaan mereka dan publisiti sekitarnya dengan melancarkan atau meneruskan kerjaya antarabangsa mereka. Namun, sepanjang sejarah pertandingan, sedikit relatif yang menjadi bintang antarabangsa yang besar. Kemenangan yang paling menonjol oleh bekas peserta Eurovision yang kerjayanya yang paling berjaya ialah ABBA, yang memenangi pertandingan ini, mewakili Sweden pada tahun 1974 dengan lagu mereka "Waterloo". ABBA terus menjadi salah satu kugiran paling laris pada zaman kegemilangan mereka. Terutama pemenang lain yang kemudian mencapai kejayaan antarabangsa ialah Céline Dion, yang memenangi pertandingan (mewakili Switzerland) pada tahun 1988 dengan lagu "Ne partez pas sans moi", meskipun kerjaya muzik antarabangsanya melonjak beberapa tahun kemudian dan umumnya secara tidak langsung berkaitan dengan pertandingan yang dimenanginya.

Pada tahun 2017, Portugal memenangi pertandingan ini untuk pertama kalinya sekaligus mengakhiri rekod sebagai negara peserta yang paling lama tidak memenangi pertandingan ini, iaitu selama 53 tahun.

Pemenang[sunting | sunting sumber]

Tahun Pemenang Lagu Penyanyi Mata Margin Juara kedua Tarikh Bandar hos
1956 Switzerland Switzerland "Refrain" Lys Assia
Tidak diumumkan
24 Mei 1956 Switzerland Lugano
1957 Belanda Belanda "Net als toen" Corry Brokken &&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014 Perancis Perancis 3 Mac 1957 Jerman Frankfurt am Main
1958 Perancis Perancis "Dors, mon amour" André Claveau &&&&&&&&&&&&&027.&&&&&027 &&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03 Switzerland Switzerland 12 Mac 1958 Belanda Hilversum
1959 Belanda Belanda "Een beetje" Teddy Scholten &&&&&&&&&&&&&021.&&&&&021 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05 United Kingdom United Kingdom 11 Mac 1959 Perancis Cannes
1960 Perancis Perancis "Tom Pillibi" Jacqueline Boyer &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 &&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07 United Kingdom United Kingdom 29 Mac 1960 United Kingdom London
1961 Luxembourg Luxembourg "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal &&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 United Kingdom United Kingdom 18 Mac 1961 Perancis Cannes
1962 Perancis Perancis "Un premier amour" Isabelle Aubret &&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026 &&&&&&&&&&&&&013.&&&&&013 Monaco Monaco 18 Mac 1962 Luxembourg Luxembourg
1963 Denmark Denmark "Dansevise" Grethe dan Jørgen Ingmann &&&&&&&&&&&&&042.&&&&&042 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 Switzerland Switzerland 23 Mac 1963 United Kingdom London
1964 Itali Itali "Non ho l'età" Gigliola Cinquetti &&&&&&&&&&&&&049.&&&&&049 &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 United Kingdom United Kingdom 21 Mac 1964 Denmark Copenhagen
1965 Luxembourg Luxembourg "Poupée de cire, poupée de son" France Gall &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 United Kingdom United Kingdom 20 Mac 1965 Itali Napoli
1966 Austria Austria "Merci Chérie" Udo Jürgens &&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 Sweden Sweden 5 Mac 1966 Luxembourg Luxembourg
1967 United Kingdom United Kingdom "Puppet on a String" Sandie Shaw &&&&&&&&&&&&&047.&&&&&047 &&&&&&&&&&&&&025.&&&&&025 Republik Ireland Ireland 8 April 1967 Austria Wina
1968 Sepanyol Sepanyol "La, la, la" Massiel &&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 United Kingdom United Kingdom 6 April 1968 United Kingdom London
1969 Sepanyol Sepanyol "Vivo cantando" Salomé &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018
Tidak diumumkan
29 Mac 1969 Sepanyol Madrid
United Kingdom United Kingdom "Boom Bang-a-Bang" Lulu
Belanda Belanda "De troubadour" Lennie Kuhr
Perancis Perancis "Un jour, un enfant" Frida Boccara
1970 Republik Ireland Ireland "All Kinds of Everything" Dana &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 United Kingdom United Kingdom 21 Mac 1970 Belanda Amsterdam
1971 Monaco Monaco "Un banc, un arbre, une rue" Séverine 128 &&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012 Sepanyol Sepanyol 3 April 1971 Republik Ireland Dublin
1972 Luxembourg Luxembourg "Après toi" Vicky Leandros 128 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014 United Kingdom United Kingdom 25 Mac 1972 United Kingdom Edinburgh
1973 Luxembourg Luxembourg "Tu te reconnaîtras" Anne-Marie David 129 &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 Sepanyol Sepanyol 7 April 1973 Luxembourg Luxembourg
1974 Sweden Sweden "Waterloo" ABBA &&&&&&&&&&&&&024.&&&&&024 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 Itali Itali 6 April 1974 United Kingdom Brighton
1975 Belanda Belanda "Ding-A-Dong" Teach-In 152 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014 United Kingdom United Kingdom 22 Mac 1975 Sweden Stockholm
1976 United Kingdom United Kingdom "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man 164 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017 Perancis Perancis 3 April 1976 Belanda Den Haag
1977 Perancis Perancis "L'oiseau et l'enfant" Marie Myriam 136 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 United Kingdom United Kingdom 7 Mei 1977 United Kingdom London
1978 Israel Israel "A-Ba-Ni-Bi" Izhar Cohen dan Alphabeta 157 &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 Belgium Belgium 22 April 1978 Perancis Paris
1979 Israel Israel "Hallelujah" Gali Atari dan Milk and Honey 125 &&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09 Sepanyol Sepanyol 31 Mac 1979 Israel Jerusalem
1980 Republik Ireland Ireland "What's Another Year?" Johnny Logan 143 &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 Jerman Jerman 19 April 1980 Belanda Den Haag
1981 United Kingdom United Kingdom "Making Your Mind Up" Bucks Fizz 136 &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 Jerman Jerman 4 April 1981 Republik Ireland Dublin
1982 Jerman Jerman "Ein bißchen Frieden" Nicole 161 &&&&&&&&&&&&&061.&&&&&061 Israel Israel 24 April 1982 United Kingdom Harrogate
1983 Luxembourg Luxembourg "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès 142 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 Israel Israel 23 April 1983 Sepanyol Munich
1984 Sweden Sweden "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herreys 145 &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08 Republik Ireland Ireland 5 Mei 1984 Luxembourg Luxembourg
1985 Norway Norway "La det swinge" Bobbysocks 123 &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018 Jerman Jerman 4 Mei 1985 Sweden Gothenburg
1986 Belgium Belgium "J'aime la vie" Sandra Kim 176 &&&&&&&&&&&&&036.&&&&&036 Switzerland Switzerland 3 Mei 1986 Norway Bergen
1987 Republik Ireland Ireland "Hold Me Now" Johnny Logan 172 &&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 Jerman Jerman 9 Mei 1987 Belgium Brussels
1988 Switzerland Switzerland "Ne partez pas sans moi" Céline Dion 137 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 United Kingdom United Kingdom 30 April 1988 Republik Ireland Dublin
1989 Yugoslavia Yugoslavia "Rock Me" Riva 137 &&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07 United Kingdom United Kingdom 6 Mei 1989 Switzerland Lausanne
1990 Itali Itali "Insieme: 1992" Toto Cutugno 149 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017 Republik Ireland Ireland, Perancis Perancis 5 Mei 1990 Yugoslavia Zagreb
1991 Sweden Sweden "Fångad av en stormvind" Carola 146 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 Perancis Perancis 4 Mei 1991 Itali Rom
1992 Republik Ireland Ireland "Why Me" Linda Martin 155 &&&&&&&&&&&&&016.&&&&&016 United Kingdom United Kingdom 9 Mei 1992 Sweden Malmö
1993 Republik Ireland Ireland "In Your Eyes" Niamh Kavanagh 187 &&&&&&&&&&&&&023.&&&&&023 United Kingdom United Kingdom 15 Mei 1993 Republik Ireland Millstreet
1994 Republik Ireland Ireland "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington dan Charlie McGettigan 226 &&&&&&&&&&&&&060.&&&&&060 Poland Poland 30 April 1994 Republik Ireland Dublin
1995 Norway Norway "Nocturne" Secret Garden 148 &&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029 Sepanyol Sepanyol 13 Mei 1995 Republik Ireland Dublin
1996 Republik Ireland Ireland "The Voice" Eimear Quinn 162 &&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048 Norway Norway 18 Mei 1996 Norway Oslo
1997 United Kingdom United Kingdom "Love Shine a Light" Katrina and the Waves 227 &&&&&&&&&&&&&070.&&&&&070 Republik Ireland Ireland 3 Mei 1997 Republik Ireland Dublin
1998 Israel Israel "Diva" Dana International 172 &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06 United Kingdom United Kingdom 9 Mei 1998 United Kingdom Birmingham
1999 Sweden Sweden "Take Me to Your Heaven" Charlotte Nilsson 163 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017 Iceland Iceland 29 Mei 1999 Israel Jerusalem
2000 Denmark Denmark "Fly on the Wings of Love" Olsen Bersaudara 195 &&&&&&&&&&&&&040.&&&&&040 Rusia Rusia 13 Mei 2000 Sweden Stockholm
2001 Estonia Estonia "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton dan 2XL 198 &&&&&&&&&&&&&021.&&&&&021 Denmark Denmark 12 Mei 2001 Denmark Copenhagen
2002 Latvia Latvia "I Wanna" Marie N 176 &&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012 Malta Malta 25 Mei 2002 Estonia Tallinn
2003 Turki Turki "Everyway That I Can" Sertab Erener 167 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 Belgium Belgium 24 Mei 2003 Latvia Riga
2004[N 1] Ukraine Ukraine "Wild Dances" Ruslana 280 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017 Serbia dan Montenegro Serbia dan Montenegro 15 Mei 2004 Turki Istanbul
2005 Yunani Greece "My Number One" Helena Paparizou 230 &&&&&&&&&&&&&038.&&&&&038 Malta Malta 21 Mei 2005 Ukraine Kiev
2006 Finland Finland "Hard Rock Hallelujah" Lordi 292 &&&&&&&&&&&&&044.&&&&&044 Rusia Rusia 20 Mei 2006 Yunani Athens
2007 Serbia Serbia "Molitva" Marija Šerifović 268 &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033 Ukraine Ukraine 12 Mei 2007 Finland Helsinki
2008[N 2] Rusia Rusia "Believe" Dima Bilan 272 &&&&&&&&&&&&&042.&&&&&042 Ukraine Ukraine 24 Mei 2008 Serbia Belgrade
2009 Norway Norway Fairytale Alexander Rybak 387 &&&&&&&&&&&&0169.&&&&&0169 Iceland Iceland 16 Mei 2009 Rusia Moscow
2010 Jerman Jerman Satellite Lena Meyer-Landrut 246 &&&&&&&&&&&&&076.&&&&&076 Turki Turki 29 Mei 2010 Norway Oslo
2011 Azerbaijan Azerbaijan Running Scared Ell & Nikki 221 &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032 Itali Itali 14 Mei 2011 Jerman Düsseldorf
2012 Sweden Sweden Euphoria Loreen 372 &&&&&&&&&&&&0123.&&&&&0123 Rusia Rusia 26 Mei 2012 Azerbaijan Baku
2013 Denmark Denmark Only Teardrops Emmelie de Forest 281 &&&&&&&&&&&&&047.&&&&&047 Azerbaijan Azerbaijan 18 Mei 2013 Sweden Malmo
2014 Austria Austria Rise Like A Phoenix Conchita Wurst 290 &&&&&&&&&&&&&052.&&&&&052 Belanda Belanda 10 Mei 2014 Denmark Copenhagen
2015 Sweden Sweden Heroes Måns Zelmerlöw 365 &&&&&&&&&&&&&062.&&&&&062 Rusia Rusia 23 Mei 2015 Austria Wina
2016 Ukraine Ukraine 1944 Jamala 534 &&&&&&&&&&&&&023.&&&&&023 Australia Australia 14 Mei 2016 Sweden Stockholm
2017 Portugal Portugal "Amar pelos dois" Salvador Sobral &&&&&&&&&&&&0758.&&&&&0758 &&&&&&&&&&&&0143.&&&&&0143 Bulgaria Bulgaria 13 Mei 2017 Ukraine Kiev
2018 Israel Israel "Toy" Netta &&&&&&&&&&&&0529.&&&&&0529 &&&&&&&&&&&&&093.&&&&&093 Cyprus Cyprus 12 Mei 2018 Portugal Lisbon
2019 Belanda Belanda "Arcade" Duncan Laurence &&&&&&&&&&&&0498.&&&&&0498 &&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026  Itali 18 Mei 2019 Israel Tel Aviv

Untuk maklumat lanjut mengenai pemenang dari para penulis lagu setiap tahun, lihat Senarai penulis lagu pemenang Pertandingan Lagu Eurovision

Sebelas pemenang Eurovision (bersama dengan tiga bukan pemenang) tampil di konsert Congratulations pada 2005, di mana "Waterloo" karya ABBA terpilih menjadi lagu paling popular dari lima puluh tahun pertama pertandingan ini.[4]

Ireland memenanginya sebanyak tujuh kali, lebih daripada mana-mana negara lain, Ireland juga memenangi pertandingan selama tiga tahun berturut-turut (1992, 1993, 1994), tahun yang lebih berturut-turut daripada mana-mana negara lain. Tiga negara yang menang dua kali berturut-turut, Sepanyol (1968 dan 1969), Luxembourg (1972 dan 1973) dan Israel (1978 dan 1979). Bersama dengan kemenangan Switzerland dalam pertandingan pertama, Serbia ialah satu-satunya negara yang menang dengan penyertaan sulungnya (pada 2007), walaupun Serbia sebelum ini bersaing sebagai sebahagian daripada Yugoslavia dan Serbia dan Montenegro. Di bawah sistem pengundian yang digunakan antara 1975 dan 2015, pemenang pertandingan ditentukan oleh undi terakhir negara sebanyak sebelas kali.[N 3]

Perubahan kepada sistem pengundian, termasuk pertumbuhan yang pesat dalam bilangan negara yang mengambil bahagian/mengundi, menunjukkan bahawa mata yang dicapai tidak setanding sepanjang dekad. Salvador Sobral dari Portugal memegang rekod untuk jumlah mata tertinggi dalam sejarah pertandingan, mencapai 758 dengan lagu "Amar pelos dois". Alexander Rybak dari Norway memegang kemenangan gabungan terbesar dalam mata mutlak, 169 mata berbanding tempat kedua pada 2009. Gigliola Cinquetti dari Itali memegang rekod untuk kemenangan terbesar dengan peratusan, mencatatkan hampir tiga kali peringkat kedua (49 mata berbanding 17 dari pemenang tempat pertama) dalam pertandingan 1964. Di bawah sistem pengundian yang digunakan dari tahun 1975 hingga 2015, skor kemenangan terendah ialah Bobbysocks! dari Norway dengan 123 mata (dari 1044 mata yang terdapat dari 18 negara lainnya) sewaktu memenangi Eurovision 1985, sementara jumlah kemenangan terendah yang pernah ada ialah 18 mata (dari 160 jumlah pengundian dari 16 negara) yang diberikan oleh setiap empat negara pemenang pada 1969.

Di bawah sistem pengundian yang digunakan dari tahun 1975 hingga 2015, di mana setiap negara memberikan mata maksimum pada pilihan tempatnya yang pertama, Loreen dari Sweden memenangi Eurovision 2012 dengan undian paling banyak memenangi tempat pertama, memenangi tempat pertama dari 18 dari 41 negara (kecuali diri sendiri). Wakil United Kingdom pada tahun 1976, Brotherhood of Man dengan lagu "Save Your Kisses For Me" memegang rekod untuk skor purata tertinggi setiap negara peserta, dengan purata 9.65 mata menang setiap negara. Pemenang 2011 dari Azerbaijan, Eldar & Nigar, memegang skor purata terendah untuk lagu yang menang di bawah sistem, memperoleh 5.14 mata setiap negara.

United Kingdom telah memenangi sebanyak lima belas kali di Eurovision (paling baru pada tahun 1998), lebih daripada negara lain. Negara yang paling berjaya yang tidak pernah memenangi Pertandingan ini ialah Malta, yang memenangi tempat kedua pada tahun 2002 dan 2005 dan ketiga pada tahun 1992 dan 1998. negara pulau lain Iceland juga memenangi tempat kedua sebanyak dua kali, pada tahun 1999 dan 2009.

Tiada pemenang tempat pertama rasmi untuk kedua-dua pertandingan itu - 1956 dan 1969. Pada tahun 1956, satu-satunya pemenang, Switzerland, diumumkan, sementara terdapat laporan spekulasi bahawa Jerman memenangi tempat kedua dengan lagu "Im Wartesaal zum großen Glück" oleh Walter Andreas Schwarz, dengan catatan bahawa Jerman dipilih menjadi tuan rumah pada tahun 1957. Pada tahun 1969, empat lagu berkongsi pentas pertama kerana mereka memenangi jumlah mata yang sama, dan tempat kedua dimenangi oleh Switzerland, yang tidak dianggap sebagai pemenang tempat pertama rasmi, kerana banyak negara yang mengisi tempat pertama.

Pemenang mengikut negara[sunting | sunting sumber]

Peta yang menunjukkan gelaran juara mengikut negara masing-masing[N 4]
Kunci meja
  •      Bekas negara yang telah dibubarkan.
  • Menang (kali) Negara Tahun
    7 Ireland 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
    6 Sweden 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015
    5 Perancis 1958, 1960, 1962, 1969, 1977
    Luxembourg 1961, 1965, 1972, 1973, 1983
    United Kingdom 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
    4 Belanda 1957, 1959, 1969, 1975
    Israel 1978, 1979, 1998, 2018
    3 Norway 1985, 1995, 2009
    Denmark 1963, 2000, 2013
    2 Sepanyol 1968, 1969
    Switzerland 1956, 1988
    Itali 1964, 1990
    Jerman [N 4] 1982, 2010
    Austria 1966, 2014
    Ukraine 2004, 2016
    1 Monaco 1971
    Belgium 1986
    Yugoslavia 1989
    Estonia 2001
    Latvia 2002
    Turki 2003
    Greece 2005
    Finland 2006
    Serbia 2007
    Rusia 2008
    Azerbaijan 2011
    Portugal 2017

    Tahun yang bertanda condong menunjukkan bahawa pada tahun tersebut terdapat juara bersama.

    Berdasarkan bahasa[sunting | sunting sumber]

    Circle frame.svg
  •      Inggeris (46.26%)
  •      Perancis (20.89%)
  •      Ibrani (5.79%)
  •      Belanda (4.48%)
  •      Jerman (2.99%)
  •      Norway (2.99%)
  •      Sweden (2.99%)
  •      Itali (2.99%)
  •      Sepanyol (2.99%)
  •      Denmark (1.49%)
  •      Ukraine (1.49%)
  •      Croatia (1.49%)
  •      Serbia (1.49%)
  •      Tatar Crimea (1.49%)
  •      Portugal (1.49%)
  • Antara 1966 dan 1973, dan lagi antara 1977 dan 1998, negara hanya diizinkan untuk menampilkan lagunya dalam bahasa mereka sendiri.

    Menang (kali) Bahasa Tahun Negara
    32 Inggeris 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004[N 5], 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016[N 6], 2018[N 7] United Kingdom, Ireland, Sweden, Belanda, Denmark, Estonia, Latvia, Turki, Ukraine[N 5][N 6], Greece, Finland, Rusia, Norway, Jerman, Azerbaijan
    14 Perancis 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 Switzerland, Perancis, Luxembourg, Monaco, Belgium
    4 Ibrani 1978, 1979, 1998, 2018[N 7] Israel
    3 Belanda 1957, 1959, 1969 Belanda
    2 Norway 1985, 1995 Norway
    Sweden 1984, 1991 Sweden
    Itali 1964, 1990 Itali
    Jerman 1966, 1982 Austria, Jerman
    Sepanyol 1968, 1969 Sepanyol
    1 Denmark 1963 Denmark
    Croatia [N 8] 1989 Yugoslavia
    Ukraine 2004 [N 5] Ukraine[N 5]
    Serbia[N 8] 2007 Serbia
    Tatar Crimea 2016[N 6] Ukraine[N 6]
    Portugis 2017 Portugal

    Galeri foto[sunting | sunting sumber]

    Catatan dan rujukan[sunting | sunting sumber]

    Catatan[sunting | sunting sumber]

    1. ^ Sejak 2004, pertandingan ini termasuk pusingan separuh-akhir yang disiarkan di televisyen::— Pada tahun 2004 diadakan pada hari Rabu sebelum pusingan akhir:— Antara 2005 dan 2007 diadakan pada Khamis "Minggu Eurovision"
    2. ^ Sejak 2008, pertandingan ini termssuk dua pusingan separuh-akhir, yang diadakan pada hari Selasa dan Khamis sebelum pusingan akhir.
    3. ^ 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1991, 1993, 1998, 2002 dan 2003.
    4. ^ a b Republik Persekutuan Jerman meraih dua kemenangan, satu sebelum, satu selepas penyatuan semula Jerman. Peta ini menjelaskan Jerman pada dua kemenangannya.
    5. ^ a b c d Lagu ini sebahagiannya dinyanyikan dalam bahasa Ukraine.
    6. ^ a b c d Lagu ini sebahagiannya dinyanyikan dalam bahasa Tatar Crimea.
    7. ^ a b Lagu ini sebahagiannya dinyanyikan dalam bahasa Ibrani.
    8. ^ a b Croatia (bahasa lagu pemenang tahun 1989) dan Serbia (bahasa lagu pemenang tahun 2007) sepenuhnya saling bertindih dan sering kali dianggap berseragam dari bahasa tunggal, Serbo-Croatia. Namun, mereka secara terpisah didaftarkan dalam statistik Eurovision.

    Rujukan[sunting | sunting sumber]

    1. ^ Extract from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest. Eurovision.tv. Retrieved on 22 August 2007.
    2. ^ Eurovision 1956. Eurovision.tv. Retrieved on 24 May 2008.
    3. ^ O'Connor, John Kennedy. The Eurovision Song Contest – The Official History. Carlton Books, UK. 2007 ISBN 978-1-84442-994-3
    4. ^ ABBA win 'Eurovision 50th' vote. BBC News (23 October 2005). Retrieved on 22 August 2007.

    Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]