Syam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Levantine" dilencongkan ke sini. Untuk Katolik Empayar Uthmaniyyah, sila lihat Levantine. Untuk other uses, sila lihat Levant (disambiguation). Untuk and, sila lihat Names of the Levant.
Wilayah Syam

Wilayah bersejarah Syam (bahasa Arab: الشامash-Shām) , atau kini dinamakan negara Syria (Hieroglifik Luwian: Sura/i; bahasa Yunani: Συρία; penulisan moden menggelarnya Wangsa Syria atau Syria Besar (bahasa Arab: سوريّة الكبرى‎), Syria-Palestin, atau Levant) terletak di Timur Dekat bersempadan dengan timur Laut Mediterranean.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Levant[sunting | sunting sumber]

Levant (disebut /ləˈvænt/) secara tradisinya merujuk kepada wilayah besar daratan Mediterranean Timur, tetapi ia juga boleh digunakan sebagai terma geografi yang mengkhususkan kawasan daratan besar di Asia Barat dan Timur Tengah. Levant terletak di bahagian pesisir pantai timur Laut Mediterranean, yang secara kasarnya bersempadan dengan Pergunungan Taurus di sebelah utara. Manakala selatannya adalah Padang Pasir Arabia, dan disebelah baratnya pula adalah Laut Mediterranean, dibahagian sebelah paling timur Levant terdapat Pergunungan Zagros. Mutakhir ini, wilayah Levant termasuklah Lubnan, Syria, Jordan, Israel dan wilayah Palestin. Dan kawasan ini adalah paling sinonim dengan panggilan nama sejarahnya yang disebut Syria Agung (Greater Syria). Kadang-kala wilayah ini turut ditakrifkan termasuk bersama Cyprus, Sinai dan Iraq. Institut Arkeologi UCL, Kolej Universiti London telah menyifatkan Levant adalah "Perempatan Asia Barat" ("crossroads of western Asia"), khusus bagi wilayah Mediterranean Timur dan timur laut Afrika".[1]

Terma Levant, mula wujud dalam bahasa Inggeris pada tahun 1497, asalnya dipercayai digunakan untuk maksud sinonim bagi "timur". Perkataan ini dipercayai dipinjam dari bahasa Perancis iaitu "levant" atau "keterbitan", ia berikutan masyarakat Eropah kuno mempercayai matahari mula menyinsing dari sebelah timur berdekatan kawasan Timur Tengah.[2] Kebersamaan etimologi juga boleh didapati dari Yunani Purba Ἀνατολή (cf. Anatolia) dan bahasa Jerman iaitu Morgenland.

Dalam sejarah Islam[sunting | sunting sumber]

Di zaman bermulanya tersebar Islam, ramai kafilah perniagaan daripada Makkah dan Madinah berulang alik untuk berniaga di Syam. Antaranya termasuklah tokoh perniagaan Khadijah binti Khuwailid yang kemudian berkahwin dengan Nabi Muhammad s.a.w.

Perang Siffin (Mei-Julai 657) juga berlaku di sini iaitu di tebing Sungai Furat, Syam (Syria). Ia terjadi apabila Muawiyah bin Abu Sufyan Gabenor Syria memberontak terhadap Khalifah Ali bin Abi Talib yang lambat menghukum pembunuh bekas khalifah Uthman bin Affan.

Sila lihat[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan UCL tidak disediakan
  2. ^ Oxford English Dictionary, 2nd edition
  • Braudel, Fernand, The Mediterranean and the Mediterranean World in the Age of Phillip II
  • Julia Chatzipanagioti: Griechenland, Zypern, Balkan und Levante. Eine kommentierte Bibliographie der Reiseliteratur des 18. Jahrhunderts. 2 Vol. Eutin 2006. ISBN 3981067428
  • http://www.levantine.plus.com/index.htm. Levantine Heritage Site. Includes many oral and scholarly histories, and genealogies for some Levantine Turkish families.