Age of Empires

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Age of Empires
ءيج ءوف ايمڤايرس
Logo siri permainan Age of Empires
GenreStrategi masa sebenar
Pembangun
PenerbitXbox Game Studios
PlatformMicrosoft Windows
Classic Mac OS
Windows Mobile
PlayStation 2
OS X
N-Gage
Nintendo DS
Windows Phone
iOS
Android
Keluaran pertamaAge of Empires
15 Oktober 1997
Keluaran terkiniAge of Empires IV
28 Oktober 2021
Spin-offAge of Mythology

Age of Empires (Jawi: ءيج ءوف ايمڤايرس; Melayu: lit. Zaman Empayar) ialah satu siri permainan video strategi masa nyata berdasarkan sejarah, yang awalnya dikembangkan oleh Ensemble Studios dan diterbitkan oleh Xbox Game Studios (dahulunya Microsoft Studios). Permainan pertamanya ialah Age of Empires yang diterbitkan pada tahun 1997. Lapan jumlah permainan dalam siri ini telah dikeluarkan.

Permainan pertama di dalam siri ini, Age of Empires memfokuskan pada peristiwa di Eropah, Afrika dan Asia, merangkumi Zaman Batu hingga Zaman Besi; pek tambahannya pula memasuki tentang pembentukan dan pengembangan Empayar Rom. Sekuelnya, Age of Empires II: Zaman Raja-raja, ditetapkan pada Zaman Pertengahan, sementara pek tambahannya tertumpu sebahagian daripada penaklukan Sepanyol di Mexico, selain daripada beberapa tamadun lain. Permainan ketiganya, Age of Empires III menerokai zaman moden awal, ketika Eropah menjajah Amerika dan beberapa negara Asia mengalami kemerosotan. Keluaran utama keempat dalam siri ini, Age of Empires IV, diterbitkan pada tahun 2021, 16 tahun selepas keluaran utama sebelumnya. Francais Age of Empires turut mempunyai keluaran sampingan bernama Age of Mythology, yang ditetapkan pada masa yang sama dengan permainan Age of Empires yang pertama, tetapi memfokuskan pada unsur mitologi tamadun Yunani, Mesir, dan Norse. Pada tahun 2011, Microsoft Studios telah mengeluarkan Age of Empires Online, yang mengambil pendekatan yang berbeza sebagai permainan percuma dalam talian yang menggunakan Games for Windows Live. Selain daripada itu, Microsoft Studios juga telah mengeluarkan Age of Empires: Castle Siege, dan Age of Empires: World Domination yang merupakan permainan mudah alih percuma dalam talian, namun kedua-duanya telah dibatalkan setelah beberapa tahun. Sebuah permainan baharu, Age of Empires Mobile sedang dalam proses pembangunan.

Siri Age of Empires telah menjadi satu kejayaan komersial, menjual lebih dari 25 juta permainan. Pengkritik telah mengaitkan sebahagian kejayaan siri ini dengan tema bersejarah dan permainan adil; pemain kecerdasan buatan (AI) mempunyai kelebihan yang lebih sedikit daripada banyak pesaing siri ini.

Permainan[sunting | sunting sumber]

Garis masa pelancaran
1997Age of Empires
1998Age of Empires: The Rise of Rome
1999Age of Empires II
2000Age of Empires II: The Conquerors
2001
2002Age of Mythology
2003Age of Mythology: The Titans
2004
2005Age of Empires II Mobile
Age of Empires III
2006Age of Empires II Deluxe Edition Mobile
Age of Empires: Zaman Raja-raja
Age of Empires III: The WarChiefs
2007Age of Empires III: Dinasti Asia
Age of Empires III (J2ME)
2008Age of Empires: Mythologies
2009
2010Age of Empires III: The Asian Dynasties (J2ME)
2011Age of Empires Online
2012
2013Age of Empires II: HD Edition
Age of Empires II: Pihak-pihak yang Dilupai
2014Age of Mythology: Extended Edition
Age of Empires: Castle Siege
2015Age of Empires II: Kerajaan Afrika
Age of Empires: World Domination
2016Age of Mythology: Tale of the Dragon
Age of Empires II: Kebangkitan Raja
2017
2018Age of Empires: Edisi Definitif
2019Age of Empires II: Edisi Definitif
2020Age of Empires III: Edisi Definitif
2021Age of Empires II: Edisi Definitif - Pemimpin Dunia Barat
Age of Empires III: Edisi Definitif - Tamadun Amerika Syarikat
Age of Empires III: Edisi Definitif - Raja-raja Afrika
Age of Empires II: Edisi Definitif - Kebangkitan Duke
Age of Empires IV
2022
2023Age of Empires II: Return of Rome
Age of Empires Mobile

Permainan dalam siri ini memberi tumpuan kepada peristiwa bersejarah sepanjang masa. Age of Empires merangkumi peristiwa antara Zaman Batu dan Zaman Klasik di Eropah dan Asia. Pek tambahannya, The Rise of Rome, mengikuti pembentukan dan kebangkitan Empayar Rom . Zaman Raja-raja (termasuk versi Nintendo DS) mengikuti Eropah dan Asia hingga Zaman Pertengahan. Pek tambahan Zaman Raja-raja, Penakluk, ditetapkan dalam tempoh yang sama, tetapi juga termasuk senario tentang penaklukan Sepanyol Mexico, El Cid, dan Attila the Hun . Age of Empires III dan pek tambahan pertamanya, The War Chiefs, berlaku semasa penjajahan Eropah di Amerika, manakala pek tambahan keduanya, Dinasti Asia, mengikuti kebangkitan Asia pada tempoh yang sama. Age of Empires Online memberi tumpuan kepada tamadun Yunani dan Mesir seperti permainan pertama. Siri sampingan, Age of Mythology, dan pek tambahannya, The Titans, ditetapkan pada Zaman Gangsa, tetapi memberi tumpuan kepada mitologi sebagai tema mereka, dan bukannya sejarah.

Siri utama[sunting | sunting sumber]

Age of Empires[sunting | sunting sumber]

Age of Empires yang dikeluarkan pada 26 Oktober 1997 ialah permainan pertama dalam siri ini, dan juga keluaran besar pertama dari Ensemble Studios. Ini adalah salah satu permainan strategi masa nyata berdasarkan sejarah yang pertama pernah dibuat, menggunakan enjin permainan Genie. GameSpot menggambarkannya sebagai gabungan permainan video Civilization dan Warcraft. Permainan ini memberi pemain pilihan 12 tamadun untuk dibangunkan dari Zaman Batu hingga Zaman Besi. Pek tambahannya, The Rise of Rome, yang diterbitkan oleh Microsoft pada 31 Oktober 1998, memperkenalkan ciri baru dan empat peradaban baru, termasuk tamadun Rom. Walaupun kedua-dua permainan tersebut mengandungi banyak pepijat perisian, beberapa tampalan telah menyelesaikan banyak masalah.

Age of Empires umumnya diterima dengan baik, walaupun terdapat beberapa ulasan yang sangat negatif. GameSpot mengkritik reka bentuk yang keliru, sementara Komputer dan Permainan Video memuji permainan yang kuat dalam permainan tunggal dan permainan jamak. Academy of Interactive Arts & Sciences menamakan Age of Empires sebagai "Permainan Strategi Komputer Terbaik Tahun 1998". Selama beberapa tahun, permainan ini tetap tinggi pada carta penjualan, dengan lebih dari tiga juta unit terjual pada tahun 2000. The Rise of Rome telah menjual satu juta unit pada tahun 2000 dan mencapai 80% sebagai skor agregat dari GameRankings .

Pada bulan Jun 2017, Adam Isgreen, pengarah kreatif Xbox Game Studios mengumumkan Age of Empires: Edisi Definitif di Electronic Entertainment Expo 2017 . Permainan tersebut merupakan satu keluaran semula bagi permainan asal, dengan grafik yang diperbaiki dan sokongan untuk pelaraian 4K, soundtrack yang diperbaharui, dan pelbagai pembaharuan dan penambahbaikan lain. Ia sepatutnya dilancarkan pada 19 Oktober 2017, tetapi ditangguhkan hingga 20 Februari 2018. [1][2][3] Pada 30 Mei 2019, Microsoft mengumumkan bahawa Edisi Definitif akan turut disediakan di platform Steam pada masa akan datang, bersama-sana dengan Age of Empires II: Edisi Definitif dan Age of Empires III: Edisi Definitif.[4][5]

Age of Empires II[sunting | sunting sumber]

Age of Empires II: Zaman Raja-raja[a] yang dikeluarkan pada 30 September 1999, menggunakan enjin permainan Genie, dan memiliki permainan yang serupa dengan pendahulunya. Zaman Raja-raja ditetapkan pada Zaman Pertengahan, dari Zaman Kelam hingga Zaman Pembaharuan. Ini membolehkan pemain memilih salah satu daripada 13 tamadun dari Eropah, Asia, dan Timur Tengah.

Pada 24 Ogos 2000, Microsoft menerbitkan pek tambahannya, Penakluk. Ia menambah unit baharu dan lima tamadun baharu, termasuk dua tamadun Mesoamerika: Maya dan Aztec. Zaman Raja-raja adalah kejayaan kritikal yang lebih besar daripada dua permainan pertama dalam siri ini, dengan skor 92% di Game Rankings dan Metacritic. Microsoft telah menghantar lebih dari dua juta salinan kepada peruncit, dan permainan ini menerima banyak penghargaan dan anugerah. Pengkritik bersetuju bahawa Penakluk berkembang dengan baik daripada Zaman Raja-raja, walaupun isu permainan tidak seimbang dibangkitkan. Zaman Raja-raja dan Penakluk masing-masing memenangi anugerah "Computer Strategy Game of the Year" tahun 2000 dan 2001 dari Academy of Interactive Arts & Sciences.

Pada bulan April 2013, Age of Empires II: HD Edition dilancarkan di platform pengedaran digital Steam untuk sistem operasi Windows. HD Edition merangkumi permainan asli dan pek tambahan Penakluk, serta grafik yang dikemas kini untuk paparan resolusi tinggi. Pada bulan November 2013, pek tambahan kedua berjudul Pihak-pihak yang Dilupai dikeluarkan oleh Microsoft secara eksklusif untuk HD Edition. Pihak-pihak yang Dilupai adalah berdasarkan daripada modifikasi permainan asalnya yang dibuat oleh komuniti pemain Age of Empires II bernama Age of Empires II: Forgotten Empires, dan ia dibangunkan oleh Forgotten Empires LLC iaitu satu kumpulan pembangun permainan video yang ditubuhkan oleh pencipta modifikasi tersebut. Forgotten Empires turut membangunkan kesemua pek tambahan dan keluaran seterusnya bagi siri Age of Empires II. Pek tambahan ketiga bernama Kerajaan Afrika diterbit oleh Microsoft pada November 2015, juga eksklusif untuk HD Edition, dengan fokus terhadap tamadun-tamadun di Afrika. Pek tambahan keempat yang berjudul Kebangkitan Raja pula dikeluarkan pada 19 Disember 2016 dengan empat tamadun baharu dari Asia Tenggara termasuk tamadun Melayu. Pada 21 Ogos 2017, Microsoft mengumumkan Age of Empires II: Edisi Definitif.

Pada bulan Jun 2019, Adam Isgreen, kini Pengarah Kreatif Francais untuk Age of Empires, berkongsi lebih banyak maklumat mengenai Age of Empires II: Edisi Definitif di Electronic Entertainment Expo 2019. Beliau mengesahkan bahawa Edisi Definitif sedang dikembangkan oleh pihak Forgotten Empires, Tantalus Media, dan Wicked Witch Software. Beliau mengumumkan bahawa permainan itu akan menampilkan grafik 4K baharu, sokongan Xbox Live untuk berbilang pemain, pencapaian eksklusif, empat peradaban baru (Bulgaria, Cumans, Lithuania, Tatar[6]), tiga kempen baru, mod penonton baru dan ciri kejohanan dan berbagai-bagai penambahbaikan lain. Ia dikeluarkan pada 14 November 2019.[7][8] Bert Beeckman, pengasas bersama Forgotten Empires, mengesahkan pada 12 Jun bahawa Age of Empires II: HD Edition tidak akan dikeluarkan dari penjualan selepas peneribtan Age of Empires II: Edisi Definitif.[9] Age of Empires II: Edisi Definitif merupakan keluaran pertama di dalam siri ini yang mempunyai sokongan antara muka di dalam Bahasa Melayu, di dalam usaha Microsoft untuk mengembangkan permainan ini ke Asia Tenggara.

Pada Januari 2021, Xbox Game Studios telah mengeluarkan pek tambahan pertama bagi Age of Empires II: Edisi Definitif, iaitu Pemimpin Dunia Barat. Ia menampilkan tamadun orang Burgundy dan Sicily, bersama-sama siri kempen baharu.

Microsoft mengumumkan pek tambahan ketujuh permainan ini berjudul Kebangkitan Duke pada 10 April 2021. Ia diterbitkan pada 10 Ogos 2021, dengan membawa tamadun orang Bohemia dan Poland, serta kempen Algirdas dan Kestutis, Jadwiga dan Jan Zizka.

Pada 14 April 2022, pek tambahan kelapan, Dinasti India, diumumkan untuk terbitan pada 28 April 2022. Pek tambahan ini mengolah semula tamadun orang India, dengan memecahkannya kepada empat tamadun - orang Hindustan, Bengal, Dravida dan Gujara. Tamadun orang India dibuat semula menjadi tamadun Hindustan.

Pek tambahan kesembilan, Return of Rome diumumkan pada 25 Oktober 2022 semasa Siaran Ulang Tahun Age of Empires. Turut diumumkan bahawa permainan ini akan diadaptasi bagi platform konsol Xbox pada Januari 2023.[10]

Age of Empires III[sunting | sunting sumber]

Age of Empires III yang diterbit pada 18 Oktober 2005 dibina berdasarkan versi enjin permainan Age of Mythology yang telah diperbaiki, dengan enjin grafik yang telah diperbaharui dan kemasukan enjin perisian tengah fizik Havok. Permainan ini ditetapkan dalam jangka masa antara 1421 dan 1850, dan pemain dapat memilih salah satu dari lapan tamadun Eropah. Permainan ini telah memperkenalkan pelbagai ciri baharu, seperti ibu kota. Ibu kota membantu menyediakan sumber, peralatan, pasukan, dan penaiktarafan kepada pemain. Mereka boleh digunakan di beberapa permainan, dan ditingkatkan selepas setiap pertempuran. Pk tambahan pertama Age of Empires III, The War Chiefs, dikeluarkan pada 17 Oktober 2006. Sebilangan besar perubahan permainan dalam pek pengembangan adalah kecil, tetapi memperkenalkan tiga peradaban baru, dengan fokus pada Orang Asli Amerika. Ia juga memperkenalkan teknik baharu seperti pemberontakan, monopoli perdagangan, dan banyak lagi. Pek tambahan kedua, Dinasti Asia, mula dijual pada 23 Oktober 2007. Big Huge Games telah membantu Ensemble Studios dalam mengembangkan permainan, dengan Brian Reynolds bergabung dengan Bruce Shelley sebagai pereka utama. Permainan ini memperluaskan skop Age of Empires III ke Asia, dan memperkenalkan tiga peradaban baru. Penerimaan terhadap Age of Empires III adalah bercampur; Game Revolution menggambarkannya sebagai hampir seseronok buku teks sejarah, sementara GameZone berpendapat bahawa ia adalah salah satu permainan yang paling bagus, apatah lagi permainan strategi masa nyata yang ada di pasaran pada ketika itu. Ia telah dapat menjual lebih dari dua juta salinan, dan memenangi anugerah permainan strategi masa nyata terbaik tahun 2005 daripada GameSpy. The War Chiefs gagal menyamai kejayaan pendahulunya, dengan skor yang lebih rendah pada Game Rankings dan Metacritic, dan skor Dinasti Asia masih rendah dengan 80%.

Beberapa edisi kolektor Age of Empires III menyertakan buku seni kulit tebal. Halaman terakhir buku seni mempunyai gambaran siri ini; angka Rom di bawah setiap panel berkisar dari I hingga V, yang menunjukkan siri ini akan merangkumi Age of Empires IV dan Age of Empires V. Pekerja Ensemble Studios Sandy Petersen mengatakan bahawa gambar itu hanyalah spekulasi dari pihak mereka.

Pada tahun 2008, Microsoft mengumumkan penutupan Ensemble Studios setelah selesainya Halo Wars. Sebilangan pekerjanya akan membentuk pasukan baru sebagai sebahagian daripada Microsoft Studios. Kevin Unangst, pengarah Games for Windows, menafikan bahawa itu merupakan pengakhiran kepada siri Age of Empires, dan mengatakan kepada The San Francisco Chronicle "kami sangat teruja dengan potensi masa depan bagi Age of Empires ". Edge mengesahkan, dalam wawancara dengan naib presiden korporat hiburan interaktif Microsoft, Shane Kim, bahawa Microsoft terus memiliki Age of Empires dan bahawa mereka mempunyai rancangan untuk meneruskan siri ini. Namun, Bruce Shelley menulis di blognya bahawa dia tidak akan menjadi sebahagian daripada studio baru yang terbentuk.

Pada 21 Ogos 2017, Microsoft mengumumkan Age of Empires III: Edisi Definitif.[a] Pada 30 Mei 2019, Microsoft mengumumkan bahawa Edisi Definitif akan hadir di Steam pada masa akan datang, bersama-sama dengan Age of Empires: Edisi Definitif dan Age of Empires II: Edisi Definitif.[4][5]

Pada 23 Januari 2020, Microsoft mengumumkan bahawa beta tertutup akan dimulakan pada awal Februari tahun itu. Versi beta akan dilancarkan, tetapi pemain boleh mendaftar untuk menjadi Insider di laman web rasmi, dan menyesuaikan tetapan profil untuk masuk ke kumpulan undangan. Jemputan akan diedarkan melalui e-mel. Permainan beta akan dijalankan di Steam dan Microsoft Store, dan setiap sesi beta akan merangkumi sebahagian kecil dari permainan. Jumlah jemputan yang lebih besar akan diedarkan untuk sesi beta pada bulan Mac. Beta kempen turut akan diadakan, tetapi ini akan terhad kepada kumpulan pemain yang lebih kecil lagi. [11] Sesi beta tertutup pertama bermula pada 11 Februari 2020 dan berakhir pada 19 Februari 2020.[12][13] Sesi berbilang pemain tertutup kedua bermula pada 31 Mac dan berlangsung sehingga 7 April.[14]

Age of Empires III: Edisi Definitif kemudiannya diterbitkan pada 15 Oktober 2020, dan satu pek tambahan telah diterbit pada April 2021 bagi menambahkan tamadun Amerika Syarikat. Satu pek tambahan kedua telah diumumkan pihak Xbox Game Studios yang akan menampilkan tamadun daripada benua Afrika, namun maklumat lanjut belum diberikan mengenainya.[15]

Age of Empires IV[sunting | sunting sumber]

Pada 21 Ogos 2017, Microsoft mengumumkan Age of Empires IV, yang dibangunkan oleh Relic Entertainment.[16] Naib Presiden Eksekutif Permainan Microsoft, Phil Spencer, mengesahkan pada 11 Jun 2019, bahawa Age of Empires IV masih dalam pembangunan, dengan lebih banyak maklumat akan datang pada tahun 2019.[17] Pada 14 November 2019, rakaman permainan Age of Empires IV ditayangkan di acara XO19.[18] Ia menunjukkan peperangan abad pertengahan antara pasukan Inggeris dan Mongol.[19][20] Age of Empires IV diterbit pada 28 Oktober 2021, dengan menampilkan 8 tamadun pada keluaran pertamanya iaitu orang Cina, Dinasti Abbasiyah, Empayar Suci Rom, Inggeris, Kesultanan Delhi, Mongol, Perancis dan Rus.[21]

Pada sambutan ulang tahun ke-25 Age of Empires, Xbox Games Studios telah mengumumkan Edisi Ulang Tahun bagi permainan ini, dengan dua tamadun baharu iaitu orang Uthmaniyah dan Mali. Permainan ini turut diadaptasi kepada konsol bagi Xbox pada tahun 2023.[10]

Terbitan sampingan[sunting | sunting sumber]

Age of Mythology berkongsi banyak elemen permainan dengan siri utama, dan dianggap sebagai sebahagian daripada siri ini, walaupun berbeza fokusnya. Kempen Age of Mythology menceritakan kisah seorang Atlantis, Arkantos, dan usahanya untuk mencari mengapa orang-orangnya tidak menyukai Poseidon. Microsoft menerbitkan permainan pada 30 Oktober 2002, dan pek tambahannya, The Titans, pada 21 Oktober 2003. The Titans menampilkan orang Atlantis sebagai tamadun baru. Kempennya lebih pendek daripada yang sebelumnya, dan memfokuskan pada Kastor, putra Arkantos, yang terpedaya dengan penipuan para raksasa dan membebaskan mereka dari Tartarus. Age of Mythology telah menjual lebih dari satu juta unit dalam empat bulan. Ia mendapat skor 89% pada Game Ranking dan Metacritic. The Titans gagal menyamai kejayaan penjualan Age of Mythology, walaupun pengkritik menilainya sangat tinggi.

Pada 16 Ogos 2010, Microsoft mengumumkan Age of Empires Online, yang merupakan permainan percuma untuk permainan dalam talian Windows Live, yang dikembangkan dengan kerjasama Robot Entertainment . Ia menampilkan pengalaman prmainan percuma melalui Permainan untuk Windows Live. Ia turut menampilkan ibu kota dalam talian yang terus hidup dan berkembang walaupun anda berada di luar talian, pencarian permainan berbilang pemain kooperatif, perdagangan dan sistem berasaskan tahap yang membolehkan anda maju pada rentak sendiri. Kandungan premium dapat diperoleh atau dibeli, seperti akses ke cetakan biru dan barangan khusus, serta lebih banyak misi dan ciri-ciri. Pada bulan September 2013, Microsoft mengumumkan bahawa permainan itu akan tetap berfungsi sehingga 1 Julai 2014, dan setelah itu ia akan ditutup kerana kandungannya terlalu mahal untuk diselia.[22] Namun, permainan tersebut dihidupkan semula pada tahun 2017 oleh komuniti pemain melalui satu projek yang dikenali sebagai Project Celeste.

Pada 13 April 2014, Age of Empires: World Domination diumumkan. Ia dibangunkan oleh KLab Games untuk iOS, Android dan Windows Phone. Ia dilancarkan pada 7 Disember 2015,[23] dengan perkhidmatannya ditamatkan pada 30 November 2016. [24]

Pada 25 Ogos 2014, Age of Empires: Castle Siege diumumkan. Permainan mudah alih ini dikembangkan oleh Smoking Gun Interactive dan menggunakan teknologi skrin sentuh. Ia dilancarkan pada 17 September 2014 untuk PC Windows dan Windows Phone 8, dan seterusnya untuk Android dan iOS, sebelum penutupannya pada 13 Mei 2019.

Age of Empires Mobile merupakan terbitan permainan mudah alih utama ketiga francais ini yang diumumkan pada 25 Oktober 2022. Namun begitu, tarikh penerbitan belum diumumkan.[10]

Sambutan dan warisan[sunting | sunting sumber]

Siri Age of Empires telah mencapai kejayaan komersial. Sehingga 2008, lima daripada permainannya masing-masing telah terjual lebih daripada satu juta salinan. Menurut Gamasutra, Age of Empires telah menjual lebih daripada tiga juta salinan, dan The Rise of Rome menjual satu juta salinan pada tahun 2000.[25] Sekitar yang sama masa, Microsoft mengumumkan bahawa mereka menghantar lebih dua juta salinan The Age of Kings.[26] Pada tahun 2003, Microsoft mengumumkan jualan satu juta salinan untuk Age of Mythology.[27] Menjelang 2004 — sebelum keluaran Age of Empires III—francais Age of Empires telah terjual lebih 15 juta salinan.[28] Pada 18 Mei 2007, Ensemble Studios mengumumkan bahawa dua juta salinan Age of Empires III telah dijual.[29] Permainan dalam siri ini secara konsisten mendapat markah tinggi pada permainan video pengumpul ulasan tapak web GameRankings dan Metacritic, yang mengumpul data daripada banyak tapak web ulasan. Seperti yang dinyatakan dalam jadual bersebelahan, permainan penilaian tertinggi ialah Age of Empires II: The Age of Kings, menerima markah 92% daripada kedua-dua tapak.[30][31]

Pengkritik telah mengkreditkan Age of Empires kerana mempengaruhi permainan strategi masa nyata (RTS) seperti Rise of Nations, Empire Earth dan Cossacks.[32][33] Star Wars: Galactic Battlegrounds juga dipengaruhi oleh siri ini: ia menggunakan Genie enjin permainan, sebagai Age of Empires dan Age of Empires II: The Age of Kings telah, dan dianggap oleh pengkritik sebagai replika yang sangat dekat dengan permainan; IGN memulakan ulasan mereka dengan pernyataan "Saya suka Age of Star Wars, maksud saya Star Empires. Apa pun namanya, saya gali."[34] dan GameSpot menulis bahawa "asas-asas enjin Age of Empires II begitu utuh dalam Star Wars: Galactic Battlegrounds sehingga veteran permainan itu boleh masuk terus."[35] Pada Oktober 2005, Shelley mengulas tentang kesan siri ini. Dalam temu bual GameSpy, dia menjelaskan bahawa ibu bapa akan "memberitahu Ensemble Studios bahawa anak mereka membaca buku tentang Greece purba kerana mereka sangat suka bermain dengan trireme, atau mereka mahu untuk melihat buku tentang sejarah zaman pertengahan kerana [[[Permainan]] itu mengajar mereka apa itu Manjanik."[36]

Shelley telah berkata bahawa kunci kejayaan permainan itu adalah inovasinya, bukannya meniru rakan sebayanya. Dia juga mendakwa elemen unik dalam permainan "membantu mewujudkan reputasi Ensemble Studios sebagai mahir dalam genre strategi masa nyata."[37] Mark Bozon dari IGN menulis dalam ulasannya tentang The Age of Kings, "The Age of Empires series telah menjadi salah satu permainan strategi masa nyata yang paling inovatif untuk PC dalam sedekad yang lalu atau lebih."[38] Gamenikki memanggil Ensemble Studios "pembangun yang memulakan semuanya" apabila mereka bercakap tentang berapa banyak yang telah dilakukan oleh Age of Empires III untuk memajukan genre strategi masa nyata.[39] Shelley telah mengakui kejayaan dan inovasi Age of Empires membantu memastikan Ensemble bertahan dalam tempoh awalnya sejak dimulakan.[40] Pada tahun 2005, Shelley mengadu tentang pengkritik yang memegang "kecondongan inovasi" terhadap siri ini; memetik skor 60% daripada Dunia Permainan Komputer, dia berkata walaupun Age of Empires III adalah "mungkin permainan PC terlaris di dunia", pengulas menjangkakan "sesuatu yang benar-benar baharu" , dan menilainya dengan kasar.[41]

Bungie memilih Ensemble Studios untuk membangunkan Halo Wars, permainan RTS berdasarkan Halosiri mereka. Mereka berkata bahawa salah satu sebab mereka memilih untuk bekerja dengan Ensemble adalah kerana siri Age of Empires.[42] Mereka juga menyatakan bahawa Ensemble adalah pilihan yang tepat "untuk merealisasikan visi asal daripada Halo", yang memulakan kehidupan sebagai RTS.[42] Templat:Jelas

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Livingston, Chrisopher (June 12, 2017). "The original Age of Empires is being remastered in the Definitive Edition". PC Gamer. Diarkibkan daripada yang asal pada June 17, 2017. Dicapai pada June 12, 2017.
 2. ^ Pereira, Chris. "Age Of Empire: Definitive Edition Remaster's Release Date Announced". GameSpot. Dicapai pada 21 August 2017.
 3. ^ Makuch, Eddie. "PC's Age Of Empires: Definitive Edition Gets New Release Date After Delay". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada January 19, 2018. Dicapai pada 19 January 2018.
 4. ^ a b Nunneley, Stephany (May 30, 2019). "Microsoft to release Gears of War 5, Age of Empires: Definitive Editions, more PC titles on Steam". VG247. Diarkibkan daripada yang asal pada June 4, 2019. Dicapai pada June 4, 2019.
 5. ^ a b Fenlon, Wes (May 30, 2019). "Microsoft is bringing more games to Steam, says 'We believe you should have choice in where you buy your PC games'". PC Gamer. Diarkibkan daripada yang asal pada June 3, 2019. Dicapai pada June 4, 2019.
 6. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada June 12, 2019. Dicapai pada June 12, 2019.CS1 maint: archived copy as title (link)
 7. ^ Tolbert, Samuel (August 19, 2019). "Age of Empires 2: Definitive Edition release date set for November 14". Windows Central. Diarkibkan daripada yang asal pada August 19, 2019. Dicapai pada March 6, 2020.
 8. ^ Gilliam, Ryan (June 10, 2019). "Age of Empires 2: Definitive Edition and new campaign coming to Xbox Game Pass". Polygon. Diarkibkan daripada yang asal pada June 12, 2019. Dicapai pada June 12, 2019.
 9. ^ Franzese, Tomas (June 12, 2019). "Age of Empires II: HD Edition Won't Be Taken Off Steam When Definitive Edition Launches". DualShockers. Diarkibkan daripada yang asal pada June 12, 2019. Dicapai pada June 12, 2019.
 10. ^ a b c Mann, Michael (2022-10-25). "Age of Empires 25th Anniversary Broadcast – the Rundown". Age of Empires.
 11. ^ Bailey, Dustin (January 23, 2020). "The Age of Empires 3 Definitive Edition beta starts in February". Dicapai pada January 23, 2020.
 12. ^ @AgeOfEmpires (February 11, 2020). "🏹 #AoE3DE: Incoming, Insiders! First round of invites are out now—sign up as an Insider and keep that profile updated if you'd like your chance at joining our beta! ageofempires.com/insiders" (Twit) – melalui Twitter..
 13. ^ Licidy (February 19, 2020). "Uninstalling the Age of Empires III: Definitive Edition Beta".
 14. ^ @AgeOfEmpires (March 31, 2020). "Prepare your stations: #AoE3DE Beta keys are out! Good luck to you all and remember: check your spam just in case, brush up on the NDA and leave your feedback on the Beta forums. We're counting on you! ⚔️ For a chance at this and other Beta opportunities: ageofempires.com/insiders!" (Twit) – melalui Twitter..
 15. ^ "The Age of Empires: Fan Preview Recap!". Age of Empires. 2021-04-08.
 16. ^ Matulef, Jeffery (August 21, 2017). "Age of Empires 4 revealed with Relic at the helm". Eurogamer. Diarkibkan daripada yang asal pada August 22, 2017. Dicapai pada August 21, 2017.
 17. ^ Roberts, Samuel (June 11, 2019). "Age of Empires 4 is 'making good progress', and Microsoft will talk about it later this year". PC Gamer. Diarkibkan daripada yang asal pada June 12, 2019. Dicapai pada June 12, 2019.
 18. ^ "Catch up on the biggest X019 news right here". Windows Central (dalam bahasa Inggeris). 2019-11-14. Diarkibkan daripada yang asal pada November 17, 2019. Dicapai pada 2019-11-17.
 19. ^ "Age of Empires IV is set in the medieval era, gameplay trailer released". Neowin (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada November 15, 2019. Dicapai pada 2019-11-17.
 20. ^ Xbox Nails Age of Empires IV Setting With Medieval Era Warfare (dalam bahasa Inggeris), 2019-11-15, diarkibkan daripada yang asal pada November 17, 2019, dicapai pada 2019-11-17
 21. ^ "Age of Empires IV". Age of Empires.
 22. ^ "AGE OF EMPIRES ONLINE SHUTS DOWN". IGN. Diarkibkan daripada yang asal pada August 18, 2017. Dicapai pada August 18, 2017.
 23. ^ "'Age of Empires: World Domination' Soft-Launches in Select Countries on iOS and Android". TouchArcade. 2015-12-07. Diarkibkan daripada yang asal pada August 26, 2016. Dicapai pada 2016-08-24.
 24. ^ "Age of Empires: World Domination Official | KLabGames". Age of Empires: World Domination Official site | KLabGames. Diarkibkan daripada yang asal pada November 22, 2016. Dicapai pada 2016-11-21.
 25. ^ Matt Pritchard (March 7, 2000). "Postmortem: Ensemble Studios' Age of Empires II: The Age of Kings". Gamasutra. Diarkibkan daripada yang asal pada February 27, 2008. Dicapai pada February 1, 2008.
 26. ^ ""Age of Empires II: The Age of Kings" Crowned No. 1 On Holiday Sales Charts Around the World". Microsoft. January 27, 2000. Diarkibkan daripada yang asal pada January 3, 2008. Dicapai pada January 17, 2008.
 27. ^ ""Age of Mythology" Goes Platinum With More Than 1 Million Units Sold". PressPass. Microsoft. Diarkibkan daripada yang asal pada December 22, 2007. Dicapai pada January 14, 2008.
 28. ^ "Best-Selling Age Franchise Tops 15 Million Mark". Games for Windows. Microsoft. May 7, 2004. Diarkibkan daripada yang asal pada January 10, 2008. Dicapai pada January 14, 2008.
 29. ^ ""Age of Empires III" Expands into the Eastern World This Fall". Ensemble Studios. Age Community. May 18, 2007. Diarkibkan daripada yang asal pada February 12, 2008. Dicapai pada January 18, 2008.
 30. ^ "Age of Empires II: The Age of Kings". GameRankings. Diarkibkan daripada yang asal pada July 24, 2008. Dicapai pada June 17, 2008.
 31. ^ "Age of Empires II: The Age of Kings (pc: 1999)". Metacritic. Diarkibkan daripada yang asal pada June 23, 2008. Dicapai pada June 17, 2008.
 32. ^ Elliott Chin (May 21, 2003). "Rise of Nations for PC review". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada July 26, 2008. Dicapai pada June 17, 2008.
 33. ^ Peter "Dirg" Suciu. "Cossacks: The Art of War (PC)". GameSpy. Diarkibkan daripada yang asal pada April 9, 2008. Dicapai pada April 22, 2008.
 34. ^ "Star Wars: Galactic Battlegrounds Review". IGN. November 19, 2001. Diarkibkan daripada yang asal pada May 13, 2008. Dicapai pada June 17, 2008.
 35. ^ Tom Chick (November 20, 2001). "Star Wars: Galactic Battlegrounds for PC Review". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada April 4, 2014. Dicapai pada June 17, 2008.
 36. ^ Allen 'Delsyn' Rausch (October 14, 2005). "Art & Design: The Alternate History of Age of Empires III". GameSpy. Diarkibkan daripada yang asal pada May 11, 2008. Dicapai pada June 17, 2008.
 37. ^ Bruce Shelley. "Guidelines for Developing Successful Games" (DOC). Gamasutra. Diarkibkan daripada yang asal pada June 24, 2008. Dicapai pada June 17, 2008.
 38. ^ Mark Bozon (February 10, 2006). "The Age of Kings is truly upon us..." IGN. Diarkibkan daripada yang asal pada July 13, 2008. Dicapai pada June 17, 2008.
 39. ^ David Driscoll. "Age of Empires III". Gamenikki. Diarkibkan daripada yang asal pada February 20, 2008. Dicapai pada April 3, 2008.
 40. ^ Russ Pitts (November 28, 2006). "From Borg to Boss". The Escapist. Diarkibkan daripada yang asal pada January 24, 2008. Dicapai pada February 2, 2008.
 41. ^ John Houlihan (December 22, 2005). "Shelley decries 'innovation bias'". ComputerAndVideoGames.com. Diarkibkan daripada yang asal pada December 4, 2008. Dicapai pada April 3, 2008.
 42. ^ a b KPaul (September 29, 2006). "Bungie Weekly Update". Bungie. Diarkibkan daripada yang asal pada Mac 11, 2008. Dicapai pada Februari 2, 2008.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "lower-alpha" ada tetapi tag <references group="lower-alpha"/> yang sepadan tidak disertakan