Age of Empires

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Age of Empires
Aoe fuchs.png
Logo siri permainan Age of Empires
GenreStrategi masa nyata
Pembangun
PenerbitXbox Game Studios
PlatformMicrosoft Windows
Classic Mac OS
Windows Mobile
PlayStation 2
OS X
N-Gage
Nintendo DS
Windows Phone
iOS
Android
Keluaran pertamaAge of Empires
15 Oktober 1997
Keluaran terkiniAge of Empires II: Definitive Edition
14 November 2019
Spin-offAge of Mythology

Age of Empires (Melayu: Zaman Empayar; Jawi: زمان ايمڤاير) adalah satu siri permainan video strategi masa nyata berdasarkan sejarah, yang awalnya dikembangkan oleh Ensemble Studios dan diterbitkan oleh Xbox Game Studios (dahulunya Microsoft Studios). Permainan pertama ialah Age of Empires yang diterbitkan pada tahun 1997. Lapan jumlah permainan dalam siri ini telah dikeluarkan.

Permainan pertama di dalam siri ini, Age of Empires memfokuskan pada peristiwa di Eropah, Afrika dan Asia, merangkumi Zaman Batu hingga Zaman Besi; pek tambahannya pula memasuki tentang pembentukan dan pengembangan Empayar Rom. Sekuelnya, Age of Empires II: The Age of Kings, ditetapkan pada Zaman Pertengahan, sementara pek tambahannya tertumpu sebahagian daripada penaklukan Sepanyol di Mexico, selain daripada beberapa tamadun lain. Permainan ketiganya, Age of Empires III menerokai zaman moden awal, ketika Eropah menjajah Amerika dan beberapa negara Asia mengalami kemerosotan. Keluaran utama keempat dalam siri ini, Age of Empires IV, sedang dalam proses pembangunan. Francais Age of Empires turut mempunyai keluaran sampingan bernama Age of Mythology, yang ditetapkan pada masa yang sama dengan permainan Age of Empires yang pertama, tetapi memfokuskan pada unsur mitologi tamadun Yunani, Mesir, dan Norse. Pada tahun 2011, Microsoft Studios telah mengeluarkan Age of Empires Online, yang mengambil pendekatan yang berbeza sebagai permainan percuma dalam talian yang menggunakan Games for Windows Live. Selain daripada itu, Microsoft Studios juga telah mengeluarkan Age of Empires: Castle Siege, dan Age of Empires: World Domination yang merupakan permainan mudah alih percuma dalam talian, namun kedua-duanya telah dibatalkan setelah beberapa tahun.

Siri Age of Empires telah menjadi satu kejayaan komersial, menjual lebih dari 25 juta permainan. Pengkritik telah mengaitkan sebahagian kejayaan siri ini dengan tema bersejarah dan permainan adil; pemain kecerdasan buatan (AI) mempunyai kelebihan yang lebih sedikit daripada banyak pesaing siri ini.

Permainan ڤرماءينن[sunting | sunting sumber]

 1. Age of Empires (1997)
  • Age of Empires: The Rise of Rome (1998)
  • Age of Empires: Definitive Edition (2018, keluaran semula)
 2. Age of Empires II: The Age of Kings (1999)
  • Age of Empires II: The Conquerors (2000)
  • Age of Empires II: HD Edition (2013, keluaran semula)
  • Age of Empires II: The Forgotten (2013)
  • Age of Empires II: The African Kingdoms (2015)
  • Age of Empires II: Rise of the Rajas (2016)
  • Age of Empires II: Definitive Edition (2019, keluaran semula)
 3. Age of Empires III (2005)
  • Age of Empires III: The War Chiefs (2006)
  • Age of Empires III: The Asian Dynasties (2007)
  • Age of Empires III: Definitive Edition (akan datang 2020, keluaran semula)
 4. Age of Empires IV (akan datang)
 5. Age of Mythology (2002)
  • Age of Mythology: The Titans (2003)
  • Age of Mythology: Extended Edition (2014, keluaran semula)
  • Age of Mythology: Tale of the Dragon (2016)
 6. Age of Empires Online (2011-2014)
 7. Age of Empires: Castle Siege (2014-2019)
 8. Age of Empires: World Domination (2015-2016)

Permainan dalam siri ini memberi tumpuan kepada peristiwa bersejarah sepanjang masa. Age of Empires merangkumi peristiwa antara Zaman Batu dan Zaman Klasik di Eropah dan Asia. Pek tambahannya, The Rise of Rome, mengikuti pembentukan dan kebangkitan Empayar Rom . The Age of Kings (termasuk versi Nintendo DS) mengikuti Eropah dan Asia hingga Zaman Pertengahan. Pek tambahan The Age of Kings, The Conquerors, ditetapkan dalam tempoh yang sama, tetapi juga termasuk senario tentang penaklukan Sepanyol Mexico, El Cid, dan Attila the Hun . Age of Empires III dan pek tambahan pertamanya, The War Chiefs, berlaku semasa penjajahan Eropah di Amerika, manakala pek tambahan keduanya, The Asian Dynasties, mengikuti kebangkitan Asia pada tempoh yang sama. Age of Empires Online memberi tumpuan kepada tamadun Yunani dan Mesir seperti permainan pertama. Siri sampingan, Age of Mythology, dan pek tambahannya, The Titans, ditetapkan pada Zaman Gangsa, tetapi memberi tumpuan kepada mitologi sebagai tema mereka, dan bukannya sejarah.

Siri utama سيري اوتام[sunting | sunting sumber]

Age of Empires[sunting | sunting sumber]

Age of Empires yang dikeluarkan pada 26 Oktober 1997 ialah permainan pertama dalam siri ini, dan juga keluaran besar pertama dari Ensemble Studios. Ini adalah salah satu permainan strategi masa nyata berdasarkan sejarah yang pertama pernah dibuat, menggunakan enjin permainan Genie. GameSpot menggambarkannya sebagai gabungan permainan video Civilization dan Warcraft. Permainan ini memberi pemain pilihan 12 tamadun untuk dibangunkan dari Zaman Batu hingga Zaman Besi. Pek tambahannya, The Rise of Rome, yang diterbitkan oleh Microsoft pada 31 Oktober 1998, memperkenalkan ciri baru dan empat peradaban baru, termasuk tamadun Rom. Walaupun kedua-dua permainan tersebut mengandungi banyak pepijat perisian, beberapa tampalan telah menyelesaikan banyak masalah.

Age of Empires umumnya diterima dengan baik, walaupun terdapat beberapa ulasan yang sangat negatif. GameSpot mengkritik reka bentuk yang keliru, sementara Komputer dan Permainan Video memuji permainan yang kuat dalam permainan tunggal dan permainan jamak. Academy of Interactive Arts & Sciences menamakan Age of Empires sebagai "Permainan Strategi Komputer Terbaik Tahun 1998". Selama beberapa tahun, permainan ini tetap tinggi pada carta penjualan, dengan lebih dari tiga juta unit terjual pada tahun 2000. The Rise of Rome telah menjual satu juta unit pada tahun 2000 dan mencapai 80% sebagai skor agregat dari GameRankings .

Pada bulan Jun 2017, Adam Isgreen, pengarah kreatif Xbox Game Studios mengumumkan Age of Empires: Definitive Edition di Electronic Entertainment Expo 2017 . Permainan tersebut merupakan satu keluaran semula bagi permainan asal, dengan grafik yang diperbaiki dan sokongan untuk pelaraian 4K, soundtrack yang diperbaharui, dan pelbagai pembaharuan dan penambahbaikan lain. Ia sepatutnya dilancarkan pada 19 Oktober 2017, tetapi ditangguhkan hingga 20 Februari 2018. [1][2][3] Pada 30 Mei 2019, Microsoft mengumumkan bahawa Definitive Edition akan turut disediakan di platform Steam pada masa akan datang, bersama-sana dengan Age of Empires II: Definitive Edition dan Age of Empires III: Definitive Edition.[4][5]

Age of Empires II[sunting | sunting sumber]

Age of Empires II: The Age of Kings yang dikeluarkan pada 30 September 1999, menggunakan enjin permainan Genie, dan memiliki permainan yang serupa dengan pendahulunya. Age of Kings ditetapkan pada Zaman Pertengahan, dari Zaman Kelam hingga Zaman Pembaharuan. Ini membolehkan pemain memilih salah satu daripada 13 tamadun dari Eropah, Asia, dan Timur Tengah.

Pada 24 Ogos 2000, Microsoft menerbitkan pek tambahannya, The Conquerors. Ia menambah unit baharu dan lima tamadun baharu, termasuk dua tamadun Mesoamerika: Maya dan Aztec. The Age of Kings adalah kejayaan kritikal yang lebih besar daripada dua permainan pertama dalam siri ini, dengan skor 92% di Game Rankings dan Metacritic. Microsoft telah menghantar lebih dari dua juta salinan kepada peruncit, dan permainan ini menerima banyak penghargaan dan anugerah. Pengkritik bersetuju bahawa The Conquerors berkembang dengan baik daripada The Age of Kings, walaupun isu permainan tidak seimbang dibangkitkan. The Age of Kings dan The Conquerors masing-masing memenangi anugerah "Computer Strategy Game of the Year" tahun 2000 dan 2001 dari Academy of Interactive Arts & Sciences.

Pada bulan April 2013, Age of Empires II: HD Edition dilancarkan di platform pengedaran digital Steam untuk sistem operasi Windows. HD Edition merangkumi permainan asli dan pek tambahan The Conquerors, serta grafik yang dikemas kini untuk paparan resolusi tinggi. Pada bulan November 2013, pek tambahan kedua berjudul The Forgotten dikeluarkan oleh Microsoft secara eksklusif untuk HD Edition. The Forgotten adalah berdasarkan daripada modifikasi permainan asalnya yang dibuat oleh komuniti pemain Age of Empires II bernama Age of Empires II: Forgotten Empires, dan ia dibangunkan oleh Forgotten Empires LLC iaitu satu kumpulan pembangun permainan video yang ditubuhkan oleh pencipta modifikasi tersebut. Forgotten Empires turut membangunkan kesemua pek tambahan dan keluaran seterusnya bagi siri Age of Empires II. Pek tambahan ketiga bernama The African Kingdoms diterbit oleh Microsoft pada November 2015, juga eksklusif untuk HD Edition, dengan fokus terhadap tamadun-tamadun di Afrika. Pek tambahan keempat yang berjudul Rise of the Rajas pula dikeluarkan pada 19 Disember 2016 dengan empat tamadun baharu dari Asia Tenggara termasuk tamadun Melayu. Pada 21 Ogos 2017, Microsoft mengumumkan Age of Empires II: Definitive Edition.

Pada bulan Jun 2019, Adam Isgreen, kini Pengarah Kreatif Francais untuk Age of Empires, berkongsi lebih banyak maklumat mengenai Age of Empires II: Definitive Edition di Electronic Entertainment Expo 2019. Beliau mengesahkan bahawa Definitive Edition sedang dikembangkan oleh pihak Forgotten Empires, Tantalus Media, dan Wicked Witch Software. Beliau mengumumkan bahawa permainan itu akan menampilkan grafik 4K baharu, sokongan Xbox Live untuk berbilang pemain, pencapaian eksklusif, empat peradaban baru (Bulgaria, Cumans, Lithuania, Tatar[6]), tiga kempen baru, mod penonton baru dan ciri kejohanan dan berbagai-bagai penambahbaikan lain. Ia dikeluarkan pada 14 November 2019.[7][8] Bert Beeckman, pengasas bersama Forgotten Empires, mengesahkan pada 12 Jun bahawa Age of Empires II: HD Edition tidak akan dikeluarkan dari penjualan selepas peneribtan Age of Empires II: Definitive Edition.[9] Age of Empires II: Definitive Edition merupakan keluaran pertama di dalam siri ini yang mempunyai sokongan antara muka di dalam Bahasa Melayu, di dalam usaha Microsoft untuk mengembangkan permainan ini ke Asia Tenggara.

Age of Empires III[sunting | sunting sumber]

Age of Empires III yang diterbit pada 18 Oktober 2005 dibina berdasarkan versi enjin permainan Age of Mythology yang telah diperbaiki, dengan enjin grafik yang telah diperbaharui dan kemasukan enjin perisian tengah fizik Havok. Permainan ini ditetapkan dalam jangka masa antara 1421 dan 1850, dan pemain dapat memilih salah satu dari lapan tamadun Eropah. Permainan ini telah memperkenalkan pelbagai ciri baharu, seperti ibu kota. Ibu kota membantu menyediakan sumber, peralatan, pasukan, dan penaiktarafan kepada pemain. Mereka boleh digunakan di beberapa permainan, dan ditingkatkan selepas setiap pertempuran. Pk tambahan pertama Age of Empires III, The War Chiefs, dikeluarkan pada 17 Oktober 2006. Sebilangan besar perubahan permainan dalam pek pengembangan adalah kecil, tetapi memperkenalkan tiga peradaban baru, dengan fokus pada Orang Asli Amerika. Ia juga memperkenalkan teknik baharu seperti pemberontakan, monopoli perdagangan, dan banyak lagi. Pek tambahan kedua, The Asian Dynasties, mula dijual pada 23 Oktober 2007. Big Huge Games telah membantu Ensemble Studios dalam mengembangkan permainan, dengan Brian Reynolds bergabung dengan Bruce Shelley sebagai pereka utama. Permainan ini memperluaskan skop Age of Empires III ke Asia, dan memperkenalkan tiga peradaban baru. Penerimaan terhadap Age of Empires III adalah bercampur; Game Revolution menggambarkannya sebagai hampir seseronok buku teks sejarah, sementara GameZone berpendapat bahawa ia adalah salah satu permainan yang paling bagus, apatah lagi permainan strategi masa nyata yang ada di pasaran pada ketika itu. Ia telah dapat menjual lebih dari dua juta salinan, dan memenangi anugerah permainan strategi masa nyata terbaik tahun 2005 daripada GameSpy. The War Chiefs gagal menyamai kejayaan pendahulunya, dengan skor yang lebih rendah pada Game Rankings dan Metacritic, dan skor The Asian Dynasties masih rendah dengan 80%.

Beberapa edisi kolektor Age of Empires III menyertakan buku seni kulit tebal. Halaman terakhir buku seni mempunyai gambaran siri ini; angka Rom di bawah setiap panel berkisar dari I hingga V, yang menunjukkan siri ini akan merangkumi Age of Empires IV dan Age of Empires V. Pekerja Ensemble Studios Sandy Petersen mengatakan bahawa gambar itu hanyalah spekulasi dari pihak mereka.

Pada tahun 2008, Microsoft mengumumkan penutupan Ensemble Studios setelah selesainya Halo Wars. Sebilangan pekerjanya akan membentuk pasukan baru sebagai sebahagian daripada Microsoft Studios. Kevin Unangst, pengarah Games for Windows, menafikan bahawa itu merupakan pengakhiran kepada siri Age of Empires, dan mengatakan kepada The San Francisco Chronicle "kami sangat teruja dengan potensi masa depan bagi Age of Empires ". Edge mengesahkan, dalam wawancara dengan naib presiden korporat hiburan interaktif Microsoft, Shane Kim, bahawa Microsoft terus memiliki Age of Empires dan bahawa mereka mempunyai rancangan untuk meneruskan siri ini. Namun, Bruce Shelley menulis di blognya bahawa dia tidak akan menjadi sebahagian daripada studio baru yang terbentuk.

Pada 21 Ogos 2017, Microsoft mengumumkan Age of Empires III: Definitive Edition. Pada 30 Mei 2019, Microsoft mengumumkan bahawa Definitive Edition akan hadir di Steam pada masa akan datang, bersama-sama dengan Age of Empires: Definitive Edition dan Age of Empires II: Definitive Edition.[4][5]

Pada 23 Januari 2020, Microsoft mengumumkan bahawa beta tertutup akan dimulakan pada awal Februari tahun itu. Versi beta akan dilancarkan, tetapi pemain boleh mendaftar untuk menjadi Insider di laman web rasmi, dan menyesuaikan tetapan profil untuk masuk ke kumpulan undangan. Jemputan akan diedarkan melalui e-mel. Permainan beta akan dijalankan di Steam dan Microsoft Store, dan setiap sesi beta akan merangkumi sebahagian kecil dari permainan. Jumlah jemputan yang lebih besar akan diedarkan untuk sesi beta pada bulan Mac. Beta kempen turut akan diadakan, tetapi ini akan terhad kepada kumpulan pemain yang lebih kecil lagi. [10]

Sesi beta tertutup pertama bermula pada 11 Februari 2020 dan berakhir pada 19 Februari 2020.[11][12] Sesi berbilang pemain tertutup kedua bermula pada 31 Mac dan berlangsung sehingga 7 April.[13]

Age of Empires IV[sunting | sunting sumber]

Pada 21 Ogos 2017, Microsoft mengumumkan Age of Empires IV, yang dibangunkan oleh Relic Entertainment.[14] Naib Presiden Eksekutif Permainan Microsoft, Phil Spencer, mengesahkan pada 11 Jun 2019, bahawa Age of Empires IV masih dalam pembangunan, dengan lebih banyak maklumat akan datang pada tahun 2019.[15] Pada 14 November 2019, rakaman permainan Age of Empires IV ditayangkan di acara XO19.[16] Ia menunjukkan peperangan abad pertengahan antara pasukan Inggeris dan Mongol.[17][18] Age of Empires IV dikhabarkan akan diterbit pada tahun 2021.[19]

Terbitan sampingan تربيتن سامڤيڠن[sunting | sunting sumber]

Age of Mythology berkongsi banyak elemen permainan dengan siri utama, dan dianggap sebagai sebahagian daripada siri ini, walaupun berbeza fokusnya. Kempen Age of Mythology menceritakan kisah seorang Atlantis, Arkantos, dan usahanya untuk mencari mengapa orang-orangnya tidak menyukai Poseidon. Microsoft menerbitkan permainan pada 30 Oktober 2002, dan pek tambahannya, The Titans, pada 21 Oktober 2003. The Titans menampilkan orang Atlantis sebagai tamadun baru. Kempennya lebih pendek daripada yang sebelumnya, dan memfokuskan pada Kastor, putra Arkantos, yang terpedaya dengan penipuan para raksasa dan membebaskan mereka dari Tartarus. Age of Mythology telah menjual lebih dari satu juta unit dalam empat bulan. Ia mendapat skor 89% pada Game Ranking dan Metacritic. The Titans gagal menyamai kejayaan penjualan Age of Mythology, walaupun pengkritik menilainya sangat tinggi.

Pada 16 Ogos 2010, Microsoft mengumumkan Age of Empires Online, yang merupakan permainan percuma untuk permainan dalam talian Windows Live, yang dikembangkan dengan kerjasama Robot Entertainment . Ia menampilkan pengalaman prmainan percuma melalui Permainan untuk Windows Live. Ia turut menampilkan ibu kota dalam talian yang terus hidup dan berkembang walaupun anda berada di luar talian, pencarian permainan berbilang pemain kooperatif, perdagangan dan sistem berasaskan tahap yang membolehkan anda maju pada rentak sendiri. Kandungan premium dapat diperoleh atau dibeli, seperti akses ke cetakan biru dan barangan khusus, serta lebih banyak misi dan ciri-ciri. Pada bulan September 2013, Microsoft mengumumkan bahawa permainan itu akan tetap berfungsi sehingga 1 Julai 2014, dan setelah itu ia akan ditutup kerana kandungannya terlalu mahal untuk diselia.[20] Namun, permainan tersebut dihidupkan semula pada tahun 2017 oleh komuniti pemain melalui satu projek yang dikenali sebagai Project Celeste.

Pada 13 April 2014, Age of Empires: World Domination diumumkan. Ia dibangunkan oleh KLab Games untuk iOS, Android dan Windows Phone. Ia dilancarkan pada 7 Disember 2015,[21] dengan perkhidmatannya ditamatkan pada 30 November 2016. [22]

Pada 25 Ogos 2014, Age of Empires: Castle Siege diumumkan. Permainan mudah alih ini dikembangkan oleh Smoking Gun Interactive dan menggunakan teknologi skrin sentuh. Ia dilancarkan pada 17 September 2014 untuk PC Windows dan Windows Phone 8, dan seterusnya untuk Android dan iOS, sebelum penutupannya pada 13 Mei 2019.

Rujukan روجوعن[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Livingston, Chrisopher (June 12, 2017). "The original Age of Empires is being remastered in the Definitive Edition". PC Gamer. Diarkib daripada yang asal pada June 17, 2017. Dicapai pada June 12, 2017.
 2. ^ Pereira, Chris. "Age Of Empire: Definitive Edition Remaster's Release Date Announced". GameSpot. Dicapai pada 21 August 2017.
 3. ^ Makuch, Eddie. "PC's Age Of Empires: Definitive Edition Gets New Release Date After Delay". GameSpot. Diarkib daripada yang asal pada January 19, 2018. Dicapai pada 19 January 2018.
 4. ^ a b Nunneley, Stephany (May 30, 2019). "Microsoft to release Gears of War 5, Age of Empires: Definitive Editions, more PC titles on Steam". VG247. Diarkib daripada yang asal pada June 4, 2019. Dicapai pada June 4, 2019.
 5. ^ a b Fenlon, Wes (May 30, 2019). "Microsoft is bringing more games to Steam, says 'We believe you should have choice in where you buy your PC games'". PC Gamer. Diarkib daripada yang asal pada June 3, 2019. Dicapai pada June 4, 2019.
 6. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada June 12, 2019. Dicapai pada June 12, 2019.
 7. ^ Tolbert, Samuel (August 19, 2019). "Age of Empires 2: Definitive Edition release date set for November 14". Windows Central. Diarkib daripada yang asal pada August 19, 2019. Dicapai pada March 6, 2020.
 8. ^ Gilliam, Ryan (June 10, 2019). "Age of Empires 2: Definitive Edition and new campaign coming to Xbox Game Pass". Polygon. Diarkib daripada yang asal pada June 12, 2019. Dicapai pada June 12, 2019.
 9. ^ Franzese, Tomas (June 12, 2019). "Age of Empires II: HD Edition Won't Be Taken Off Steam When Definitive Edition Launches". DualShockers. Diarkib daripada yang asal pada June 12, 2019. Dicapai pada June 12, 2019.
 10. ^ Bailey, Dustin (January 23, 2020). "The Age of Empires 3 Definitive Edition beta starts in February". Dicapai pada January 23, 2020.
 11. ^ AgeOfEmpires (February 11, 2020). "🏹 #AoE3DE: Incoming, Insiders! First round of invites are out now—sign up as an Insider and keep that profile updated if you'd like your chance at joining our beta! ageofempires.com/insiders" (Tweet) – melalui Twitter. .
 12. ^ Licidy (February 19, 2020). "Uninstalling the Age of Empires III: Definitive Edition Beta".
 13. ^ AgeOfEmpires (March 31, 2020). "Prepare your stations: #AoE3DE Beta keys are out! Good luck to you all and remember: check your spam just in case, brush up on the NDA and leave your feedback on the Beta forums. We're counting on you! ⚔️ For a chance at this and other Beta opportunities: ageofempires.com/insiders!" (Tweet) – melalui Twitter. .
 14. ^ Matulef, Jeffery (August 21, 2017). "Age of Empires 4 revealed with Relic at the helm". Eurogamer. Diarkib daripada yang asal pada August 22, 2017. Dicapai pada August 21, 2017.
 15. ^ Roberts, Samuel (June 11, 2019). "Age of Empires 4 is 'making good progress', and Microsoft will talk about it later this year". PC Gamer. Diarkib daripada yang asal pada June 12, 2019. Dicapai pada June 12, 2019.
 16. ^ "Catch up on the biggest X019 news right here". Windows Central (dalam bahasa Inggeris). 2019-11-14. Diarkib daripada yang asal pada November 17, 2019. Dicapai pada 2019-11-17.
 17. ^ "Age of Empires IV is set in the medieval era, gameplay trailer released". Neowin (dalam bahasa Inggeris). Diarkib daripada yang asal pada November 15, 2019. Dicapai pada 2019-11-17.
 18. ^ Xbox Nails Age of Empires IV Setting With Medieval Era Warfare (dalam bahasa Inggeris), 2019-11-15, diarkib daripada yang asal pada November 17, 2019, dicapai pada 2019-11-17
 19. ^ "Age of Empires IV Release Date Target Is 2021 – Rumor" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-02-02.
 20. ^ "AGE OF EMPIRES ONLINE SHUTS DOWN". IGN. Diarkib daripada yang asal pada August 18, 2017. Dicapai pada August 18, 2017.
 21. ^ "'Age of Empires: World Domination' Soft-Launches in Select Countries on iOS and Android". TouchArcade. 2015-12-07. Diarkib daripada yang asal pada August 26, 2016. Dicapai pada 2016-08-24.
 22. ^ "Age of Empires: World Domination Official | KLabGames". Age of Empires: World Domination Official site | KLabGames. Diarkib daripada yang asal pada November 22, 2016. Dicapai pada 2016-11-21.

Pautan luar ڤاءوتن لوار[sunting | sunting sumber]