Bahasa-bahasa Melayu-Sumbawa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Melayu-Sumbawa
Taburan
geografi:
Sumatra, Jawa, Borneo, Vietnam, Bali, Nusa Tenggara Barat
Klasifikasi bahasa:Austronesian
Pembahagian:
{{{mapalt}}}
Bahasa-bahasa Melayu-Sumbawa
Bahasa-bahasa di Kemboja, Vietnam, Hainan, dan hujung utara Sumatra ialah Bahasa-bahasa Aceh–Camik (ungu). Bahasa-bahasa Ibanik (jingga) dijumpai kebanyakannya di barat Borneo, mungkin tanah air orang-orang Malayik, dan di seluruh Sarawak. Bahasa-bahasa Malaya (merah gelap) adalah dari Sumatera tengah, di seluruh Semenanjung Tanah Melayu, dan di sepanjang pesisiran Kalimantan. Bahasa Sunda (merah jambu), Madura (ocher), dan Bali-Sasak (hijau) dijumpai di dan di sekitar Jawa.

Bahasa-bahasa Melayu-Sumbawa ialah suatu kumpulan bahasa-bahasa dikenal pasti oleh Adelaar (cit. Adelaar & Himmelmann 2005) yang menyatukan bahasa-bahasa Malayik dan Camik dengan bahasa-bahasa di Jawa dan Kepulauan Sunda Kecil barat, tetapi untuk Jawa sendiri. Jika sah, ini akan menjadi keluarga sah terbesar di luar Oceanic.

Ada persamaan bahasa Jawa dengan bahasa Bali dan Sasak di kepulauan Sunda kecil, dan beberapa klasifikasi diambil sebagai bukti untuk hubungan antara mereka. Walau bagaimana, persamaan ini adalah dengan laras bahasa "high" (bahasa formal/tuturan diraja) bahasa Bali dan Sasak; apabila laras bahasa "rendah" (tuturan biasa) dipertimbangkan, hubungan ini muncul dengan bahasa Madura dan Melayu. Lalu bahasa Bali dan Sasak termasuk dalam Melayu-Sumbawa, sementara bahasa Jawa tidak termasuk. Ini entah bagaimana sama dengan keadaan bahasa Inggeris, di mana kosa kata 'halus' mencadangkan hubungan dengan bahasa Perancis, tetapi bahasa mudah menunjukkan hubungannya dengan bahasa Jerman.

Pengklasifikasian[sunting | sunting sumber]

Adelaar (2005)[sunting | sunting sumber]

Mengikit Adelaar (2005), komposisi keluarga ini adalah seperti berikut:[1]

Note: BSS = "Bali–Sasak–Sumbawa"

Bahasa Jawa tidak termasuk secara spesifik; hubungan antara bahasa Jawa dan Bali–Sasak adalah 'tinggi' laras bahasa, dan hilang apabila laras bahasa 'rendah' diambil sebagai wakil bahasa-bahasa ini.

Bahasa Sunda berkongsi pertukaran suara secara spesifik dengan Lampungik, tetapi Lampungik tidak muat dalam Melayu-Sumbawa Adelaar's.[2]

Gray, et. al. (2008)[sunting | sunting sumber]

Bahasa-bahasa yang disokong oleh kajian 2008, termasuk tahap keyakinan untuk setiap kumpulan adalah seperti berikut:

Camik–Sumbawa (60%)

(Bahasa Enggano dan Mentawai di Sumatra tidak dipertimbangkan.) Kesukaran dalam penubuhan Melayu-Sumbawa mungkin kerana kesamaan leksikal adalah kerana Sprachbund daripada hubungan genealogikal.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Adelaar, Alexander. 2005. Malayo-Sumbawan. Oceanic Linguistics, Vol. 44, No. 2 (Dec., 2005), pp. 357-388.
  2. ^ Karl Andebeck, 2006. 'An initial reconstruction of Proto-Lampungic'
  • K. Alexander Adelaar and Nikolaus Himmelmann, The Austronesian languages of Asia and Madagascar. Routledge, 2005.
  • Austronesian Basic Vocabulary Database[1]