Pergi ke kandungan

Dia Pengantinku

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Dia Pengantinku
GenreDrama
Cinta
Konflik
Berdasarkan daripada
Adaptasi Novel Dia Pengantinku karya Nurfaza Allisya
Ditulis olehMufid & Next Scene Team
PengarahPali Yahya
Dibintangi oleh
Lagu pembukaanSemua Untuk Cinta - Indah Ruhaila
Lagu penutupSemua Untuk Cinta - Indah Ruhaila
Negara asal Malaysia
BahasaBahasa Malaysia
Bilangan episod26
Penerbitan
Penerbit eksekutifMohd Faizal Che Daud
PenerbitMohd Hairol Azri Ahmad
Wan Ibrahim Wan Ismail
Syarikat penerbitan
Tekun Rasmi Sdn. Bhd
Penyiaran
Saluran asalTV1 (Slot Widuri)
Siaran asal24 Oktober 2019 – 8 Disember 2019
Kronologi
MengikutiMimpi Yang Sempurna
Diikuti olehTerlanjur Mencintaimu 2

Dia Pengantinku ialah sebuah siri drama televisyen Malaysia 2019 arahan Pali Yahya, dibintangi oleh Mawar Rashid, dan Saharul Ridzwan. Siri ini memulakan tayangan perdana di Slot Widuri TV1 bermula 31 Oktober 2017 menggantikan Mimpi Yang Sempurna.

Aimi Najwa seorang gadis cantik keturunan Belanda, namun amat payah untuk mencari jodoh. Baginya, kerjayanya lebih penting daripada memikir soal jodoh. Apatah lagi dia bukannya gadis yang pandai memasak.

Jiwa Aimi Najwa bergolak tidak tentu arah. Mengapa lelaki yang pernah menjadi mangsa tengkingannya adalah anak majikannya sendiri? Dan dia juga lelaki yang menyambutnya ketika mahu jatuh pada karnival pengantin, yang dimarahinya kerana melanggarnya ketika keluar dari lif?


Entah di mana harus disorok wajahnya. Namun, Aimi Najwa harus bersabar menghadapinya. Yang penting rahsianya tidak diketahui teman sepejabatnya. Namun telinganya berdesing sebaik terdengar suara gemeresik Syed Ashraf memanggilnya ‘Cik Pengantin’. Gelaran yang paling benci didengarnya.

Rombongan merisik akan datang! Penolakan Aimi Najwa dikenakan syarat oleh abah dan uminya untuk mengenali semula lelaki yang pernah menjadi teman zaman kanak-kanaknya. Cinta monyet yang pernah terjadi antara mereka dahulu. Siapa lagi kalau bukan si chubby Bobo atau nama penuhnya Shahabudin!

Cinta itu hadirnya tanpa diundang. Datangnya tanpa diduga. Itulah yang terjadi kepada Aimi Najwa. Dia senang dengan sikap penyayang yang ditonjolkan Shahabudin. Tanpa sedar ada perasaan yang ‘bertamu’ di hatinya untuk Syed Ashraf. Dua lelaki yang berlainan watak. Namun sikap kedua-dua lelaki ini yang sama membuatkan dia keliru. Kedua-duanya berjiwa lembut dan penyayang.

Dalam resah hati terpaut. Dalam benci ada cinta. Sukar untuk Aimi Najwa menerima kenyataan yang terbongkar. Semakin dia menjauhi insan yang menyintainya, hatinya mula disirami rasa rindu. Diundang pula dengan rasa cemburu terhadap Tengku Elisa yang semakin rapat dengan insan yang telah melukai hatinya.

Dia keliru, adakah ini yang dinamakan cinta? Siapa yang Aimi Najwa cintai? Siapa yang harus dia pilih? Shahabudin atau Syed Ashraf