Houthis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
al-Shabab al-Moumineen
Terlibat dalam Perang Sa'dah
Dhulfiqar.png
Zulfiqar, pedang ketua Syiah Ali
Aktif 2004-kini
Ideologi Syiah Zaidi
Pemimpin Hussein Badreddin al-Houthi
Abdul-Malik al-Houthi
Ibu pejabat Sa'dah, Yaman
Kawasan 
operasi
Yaman Utara dan selatan Arab Saudi
Kekuatan 2,000 – 10,000 pejuangs[1]
Lawan Yaman Kerajaan Yaman,  Arab Saudi,  Amerika Syarikat
Pertempuran/ perang Pemberontakan Sa'dah

Houthis adalah kelompok militan Zaidi Syiah yang aktif beroperasi di utara Yaman . Mereka juga disebut sebagai puak yang kuat dan digelar As-Shabab al-Muminin (Pemuda beriman). Kumpulan ini sempena nama Badreddin Hussein al-Houthi , bekas komander mereka, yang dilaporkan tewas oleh pasukan tentera Yaman pada bulan September 2004. Antara komander mereka ialah Ali al-Qatwani , Abu Haider , Abbas Aidah dan Yousuf al-Madani (anak laki-laki ipar dari Hussein al-Houthi) juga telah terbunuh oleh pasukan tentera Yaman. Badreddin Hussein al-Houthi dikatakan pemimpin spiritual mereka.

Ahli seramai antara 1,000 dan 3,000 pejuang pada 2005dan antara 2.000 dan 10.000 pejuang pada 2009 . Penyokong mereka dianggarkan 100,000 pejuang.

Para Houthis menegaskan mereka membela komuniti mereka dari tekanan kerajaan dan diskriminasi. Tetapi kerajaan Yaman menyatakan mereka mahu melaksanakan dan mengembangkan hukum agama Syiah. Houthis dilaporkan "berdoa dengan cara yang salah" dengan mengangkat lengan mereka, seperti kebiasaan antara Sunni di Yaman). Selain itu mempunyai sentimen anti Amerika yang tinggi.

Kerajaan Yaman juga menuduh Houthis mempunyai hubungan erat dengan kerajaan Iran (seperti Iran - sebuah negara majoriti Syiah. Namun mereka menafikan menyokong gerakan [al-Qaeda]] dan anti kerajaan Arab Saudi .

Pada 26 ogos 2021, seramai 173 anggota serta ketua gerakan dikenakan hukuman mati oleh mahkamah yaman dengan cara tembakan.

Pemimpin[sunting | sunting sumber]

  • Badreddin Hussein al-Houthi - Bekas pemimpin (terbunuh pada tahun 2004)
  • Abdul-Malik al-Houthi - Pemimpin
  • Yahia Badreddin al Houthi Pemimpin Politik -
  • Abdul-Karim al-Houthi - komander quality kedudukan
  • Badr Eddin al-Houti - Pemimpin Spiritual
  • Abdullah ar-Ruzami - Bekas komander tentera (ditangkap di 2005)
  • Muhammad Abdus Salam

Pemberontakan 2010[sunting | sunting sumber]

Pada 22 Julai 2010, pemberontak Syiah Houthi melancarkan tentangan terhadap penyokong kerajaan Yaman. Seramai 20 orang terbunuh. Mereka berjuang dan berperang enam kali sejak 2004. Seramai 50 orang telah terbunuh terutama di Harf Sufyan di wilayah Amran. Kawasan ini dikuasai dan dikawal oleh puak penyokong kerajaaan - Bin Aziz. Bagaimanapun pemimpin Houthi mendakwa mereka berperang dengan kerajaan, bukan dengan puak yang lain.

Sejak Ogos 2009, ribuan penduduk pindah dan belum kembali lagi ke tempat asal mereka. Mereka terpaksa tinggal di dalam khemah yang disediakan leh Bulan Sabit Merah Yaman dan PBB. Presiden Yaman Ali Abdullah Saleh menyatakan tidak ada tanda-tanda konflik baru. Professor Ahmed Abdul-Karim Saif dari Universiti Sana'a menyatakan perang ini antara puak Houthi dengan puak lain yang menyokong kerajaan Yaman. Pemimpin puak Bin Aziz adalah penyokong Parti Kongress Rakyat Yaman.

Delegasi Qatari telah dihantar bagi menyelesaikan konflik puak atau konflik kaum tersebut dan membina serta membangunkan semula Saada. Penyelesaian konflik dengan bantuan Emir Qatar. Presiden Salleh telah berunding dengan Emir Qatar dan Perjanjian Doha telah ditandatangani.

Sebelum ini suspek militan al-Qaeda telah menyerang dan membunuh 5 tentera Yaman di wilayah Shabwa. Beberapa yang lain telah cedera.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]