Kemahkotaan Charles III dan Camilla

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kemahkotaan Charles III dan Camilla
Waving from Buckingham Palace Balcony (52877352018) (cropped).jpg
Raja Charles dan Permaisuri Camilla di balkoni hadapan Istana Buckingham
Tarikh6 Mei 2023 (2023-05-06)
TempatWestminster Abbey
LokasiWestminster, London, United Kingdom
Hadirin
Laman sesawangcoronation.gov.uk

Istiadat kemahkotaan Charles III dan isterinya, Camilla, sebagai Raja dan Permaisuri United Kingdom dan alam Komanwel yang lain telah berlangsung pada 6 Mei 2023 di Westminster Abbey. Charles menaiki takhta pada 8 September 2022 selepas kemangkatan bondanya, Elizabeth II.

Upacara kemahkotaan Charles dan Camilla akan berbeza daripada kemahkotaan British sebelum ini. Upacara itu akan mewakili pelbagai agama, budaya dan komuniti di seluruh United Kingdom, dan akan lebih pendek daripada kemahkotaan bonda baginda pada tahun 1953. Upacara itu akan bermula dengan Charles diurapi, yang melambangkan kemasukan rohaninya ke dalam kedudukan baginda sebagai raja, diikuti dengan kemahkotaan dan pertabalannya, mewakili andaian kuasa dan tanggungjawab duniawi baginda. Upacara kemahkotaan Camilla akan menjadi lebih ringkas dan lebih singkat. Keluarga diraja kemudian akan pergi ke Istana Buckingham dalam perarakan dan muncul di balkoni istana.

Akan ada perayaan dan upacara umum untuk menandakan kemahkotaan Charles sebagai raja di negara-negara seperti Australia, Kanada, New Zealand, dan beberapa wilayah dan tanggungan Mahkota British. Pada 7 Mei, orang ramai di UK akan dapat meraikan kemahkotaan dengan parti jalanan yang dipanggil Coronation Big Lunch. Terdapat juga konsert di Istana Windsor pada hari yang sama, di mana wakil badan amal Charles dan Camilla serta orang ramai akan hadir. Inisiatif Big Help Out dijadualkan pada 8 Mei, dan ia bertujuan untuk menggalakkan orang ramai menjadi sukarelawan untuk khidmat masyarakat. Kedua-dua majlis kemahkotaan di Westminster Abbey dan konsert di Istana Windsor akan disiarkan di TV dan dalam talian.

Kemahkotaan Charles dan Camilla sebagai raja British akan menjadi yang pertama dalam abad ke-21. Kemahkotaan akan berlangsung di Westminster Abbey yang telah menjadi lokasi 40 kemahkotaan sejak kemahkotaan William I pada 25 Disember 1066.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Charles III menjadi raja serta-merta selepas kemangkatan bondanya, Elizabeth II, pada 8 September 2022. Baginda diisytiharkan raja oleh Majlis Naik Takhta (Accession Council) United Kingdom pada 10 September,[1] yang diikuti dengan pengisytiharan di alam Komanwel yang lain.[2] Disebabkan usia Elizabeth yang lanjut, pertabalan Charles telah dirancang selama bertahun-tahun di bawah nama kod Operation Orb,[3] dilaporkan dalam akhbar sebagai Operation Golden Orb.[4][5]

Penjadualan[sunting | sunting sumber]

Memandangkan persiapan untuk istiadat pertabalan mengambil masa, ia "tidak mungkin diadakan untuk beberapa bulan";[6] pertabalan Elizabeth II pada tahun 1953 diadakan 16 bulan selepas baginda naik takhta.[7] Istana Buckingham juga mahu memastikan masa yang mencukupi untuk meratapi kemangkatan pendahulu Charles sebelum mengadakan majlis yang meriah itu. Sebuah jawatankuasa yang terdiri daripada kaunselor privi akan dilantik bagi merancang istiadat pertabalan, walaupun mungkin hanya selepas sebulan berkabung untuk Elizabeth II. Oleh itu, pertabalan Charles dijangka diadakan pada musim bunga atau musim panas (hemisfera utara) 2023, mungkin pada 2 Jun, ulang tahun ke-70 pertabalan bondanya.[5] Pertubuhan anti-monarki Republic telah mengumumkan bantahan menjelang istiadat itu.[8]

Perancangan[sunting | sunting sumber]

Mahkota St Edward

Mesyuarat perancangan untuk Operation Orb telah diadakan sekurang-kurangnya sekali setahun, dihadiri oleh wakil kerajaan, kakitangan Gereja England dan Clarence House.[3]

Raja Charles yang berusia 73 tahun diketahui membayangkan kerajaan beraja yang "langsing". Pertabalan baginda dijangka akan bersifat jimat-cermat, dan disebabkan usia baginda yang lebih pendek daripada bondanya.[5] Baginda dikatakan telah menyatakan hasrat agar pertabalannya, yang akan menjadi upacara Gereja England,[7] menjadi lebih mewakili kepercayaan dan komuniti etnik yang berbeza.[5] sumpah pertabalan diperlukan oleh statut; pengurapan, penyampaian orb, dan enthronement juga dijangka akan dilakukan.[5] St Edward's Crown is to be used for the ceremony.[7][5] Historic Environment Scotland announced in September 2022 that the Stone of Scone would be moved from the Crown Room of Edinburgh Castle to London for Charles's coronation at Westminster Abbey and returned to the castle after the ceremony.[9]

Charles's wife, Camilla, is also to be crowned, as queen consort. When Charles married her in 2005, it was declared that Camilla would not assume the title of queen upon his accession. Charles, however, had long wished for her to be so titled and crowned alongside him, and in February 2022, with Camilla's popularity rising, Elizabeth II declared her "sincere wish" that Camilla be known as queen upon Charles's accession.[10] Elizabeth is believed to have approved of Charles changing his coronation vows to include Camilla as queen some years ago during a wider review to bring the service up to date. Camilla is to be crowned with the Crown of Queen Elizabeth The Queen Mother. This would be the first coronation of a consort since that of Queen Elizabeth (later known as the Queen Mother) in 1937.[5]

As a state occasion, the coronation is paid for by the British government. The government thus also decides the guest list.[7] In contrast to Elizabeth II's coronation, which was attended by more than 8,000 people, the guest list for Charles III's coronation will be limited to 2,000 for health and safety reasons. The Commonwealth of Nations leaders and religious diversity are expected to be prioritised.[5]

After the ceremony, Charles and Camilla will appear on the Buckingham Palace balcony, probably with only the core royal family: his son William, Prince of Wales, daughter-in-law Catherine, Princess of Wales, and William and Catherine's children, Prince George, Princess Charlotte, and Prince Louis.[5]

Tetamu[sunting | sunting sumber]

Istiadat kemahkotaan ini mempunyai kira-kira 2,200 tetamu yang dijemput dari 203 negara. Tetamu termasuklah ahli keluarga diraja, wakil Gereja England, ahli politik penting dari UK dan Komanwel, serta ketua negara dan diraja asing. Seperti dalam kemahkotaan yang lalu, beberapa tetamu akan duduk di gereja sebelah Westminster Abbey.

Pada tahun 1953, hampir semua ahli Parlimen United Kingdom telah dijemput ke majlis kemahkotaan, dengan lebih 800 Ahli Parlimen dan 900 rakan sebaya menghadirinya. Bagaimanapun, disebabkan keputusan untuk tidak memasang tempat duduk di Westminster Abbey, bilangan hadirin terpaksa dikurangkan untuk kemahkotaan Raja Charles. Istana Buckingham pada asalnya mencadangkan untuk menjemput hanya 20 ahli parlimen dan rakan sebaya, tetapi selepas aduan daripada ahli politik, jumlah itu meningkat kepada lebih 40. Pejabat Kabinet bertanggungjawab untuk memutuskan siapa yang akan dijemput. Beberapa menteri kerajaan kecewa kerana pasangan mereka tidak dijemput ke majlis itu.

Kerajaan menasihatkan Raja agar tidak membenarkan rakan jemputan memakai pakaian mewah tertentu, seperti korona dan jubah kemahkotaan, semasa upacara. Sebaliknya, mereka diberitahu untuk memakai sut perniagaan biasa atau jubah yang biasanya dipakai untuk istiadat Pembukaan Parlimen, melainkan mereka mempunyai peranan upacara tertentu. Tetapi selepas ramai rakan sebaya mengadu, Raja berubah fikiran dan kini akan membiarkan mereka memakai pakaian mewah mereka.

850 individu daripada masyarakat dan pertubuhan amal juga telah dijemput. Di antara jemputan, terdapat 450 orang yang telah menerima Pingat Empayar British, dan 400 orang muda. Separuh daripada golongan muda telah dicalonkan oleh kerajaan British.

Selepas majlis ini, 100 kerusi yang digunakan oleh tetamu akan dijual dalam lelongan, dan wang yang diperoleh akan disedekahkan.

Liputan[sunting | sunting sumber]

BBC telah menghentikan sementara mengenakan bayaran kepada orang ramai untuk lesen TV mereka pada hujung minggu upacara kemahkotaan pada 6 Mei. Ini bermakna beberapa tempat boleh menunjukkan majlis dan konsert tanpa perlu membayar lesen. Contoh tempat yang disebut oleh pelesenan TV termasuk ruang komuniti, seperti gereja dan dewan bandaran, serta premis komersial seperti dewan konsert, tempat seni persembahan dan pawagam. Kerajaan UK telah mengumumkan bahawa kemahkotaan itu juga akan ditunjukkan pada skrin besar di 57 lokasi di seluruh negara, termasuk Hyde Park, Green Park dan St James's Park.

Kemahkotaan itu akan disiarkan secara langsung di pelbagai negara seperti UK, Australia, Kanada, Perancis, New Zealand, dan Amerika Syarikat. Banyak rangkaian TV di negara-negara tersebut akan membuat liputan acara sepanjang hujung minggu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Rhoden-Paul, Andre; Heald, Claire (10 September 2022). "Charles praises Queen's reign as he is formally confirmed as king". BBC. Dicapai pada 11 September 2022.
  2. ^ Ratcliffe, Rebecca; McClure, Tess; Badshash, Nadeem; Taylor, Harry; Zeldin-O'Neill, Sophie (11 September 2022). "Proclamations read out in Commonwealth countries – as it happened". The Guardian. Dicapai pada 11 September 2022.
  3. ^ a b Pepinster, Catherine (2022). "Chapter 9: Vivat! Vivat! Vivat Rex! the next coronation". Defenders of the Faith: Queen Elizabeth II's funeral will see Christianity take centre stage. London: Hodder & Stoughton. ISBN 978-1399800068.
  4. ^ Mahler, Kevin (14 February 2022). "Ghosts? Here's the true tale of things that go bump in the night". The Times. Dicapai pada 9 September 2022. the codename for the coronation planning: 'Operation Golden Orb'
  5. ^ a b c d e f g h i Dixon, Hayley; Gurpreet, Narwan (13 September 2022). "Coronation for the cost of living crisis as King expresses wish for 'good value'". The Times. Dicapai pada 14 September 2022.
  6. ^ Davies, Caroline (10 September 2022). "Charles is now king, but coronation may be months away". The Guardian. Dicapai pada 11 September 2022.
  7. ^ a b c d "King Charles III, the new monarch". BBC. 10 September 2022. Dicapai pada 11 September 2022.
  8. ^ Quinn, Ben (13 September 2022). "Republican campaign group planning new protests after arrests of anti-monarchists". The Guardian. Dicapai pada 14 September 2022.
  9. ^ "Stone of Destiny to return to Westminster Abbey for coronation". BBC. 12 September 2022. Dicapai pada 13 September 2022.
  10. ^ Boffey, Daniel (8 September 2022). "Camilla to be crowned Queen beside King Charles III at his coronation". The Guardian. Dicapai pada 11 September 2022.