Pergi ke kandungan

Parlimen United Kingdom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Westminster)
Parlimen United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara
Fail:Crowned Portcullis.svg ⋅
Jenis
Jenis
DewanDewan Pertuanan
Dewan Rakyat
Kepimpinan
Elizabeth II
sejak sejak 6 Februari 1952
Baroness D'Souza
sejak sejak 1 September 2011
John Bercow
sejak sejak 22 Jun 2009
Struktur
Ahli1,431
781 orang bangsawan
650 ahli parlimen
Kumpulan politik di Dewan Pertuanan
Kerajaan

Pembangkang Rasmi

Pembangkang lain

Kumpulan politik di Dewan Rakyat
Kerajaan

Keyakinan dan pembekalan

 •      DUP (10)

Pembangkang Rasmi

Pembangkang lain

Speaker

Pilihan raya
Pilihan raya terakhir Dewan Rakyat
6 Mei 2010
Tempat persidangan
Istana Westminster, London, United Kingdom
Laman sesawang
www.parliament.uk
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Jata
Jenis
Jenis
DewanDewan Pertuanan
Dewan Rakyat
Kepimpinan
Struktur
Ahli1,378 (646 AP, 732 Bangsawan)
Tempat persidangan
Istana Westminster, Westminster, London, United Kingdom
http://www.parliament.uk/
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Parlimen United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara adalah badan perundangan di United Kingdom dan wilayah luar negara British. Ia sendiri mempunyai kedaulatan parlimen, mengurniakan kuasa ultimatenya ke atas semua perbadanan politik di UK dan wilayah-wilayahnya. Ketua negaranya adalah Ratunya, Ratu Elizabeth II.

Parlimen adalah dwidewan, dengan sebuah dewan atas, Dewan Pertuanan, dan sebuah dewan bawah, Dewan Rakyat.[2] Ratu adalah komponen ketiga Parlimen.[3] Dewan Pertuanan termasuk dua jenis ahli: Tuan Rohaniah (ketua biskop Gereja England) dan Tuan Temporal (para ahli Bangsawan); ahli-ahlinya tidak dipilih oleh sejumlah penduduknya tetapi dilantik oleh kerajaan terdahulu atau kini.[4] The House of Commons is a democratically elected chamber with elections to it held at least every 5 years.[5] Kedua Dewan bermesyuarat dalam bilik berpisah dalam Istana Westminster (umumnya digelar sebagai "Dewan-dewan Parlimen"), di Bandaraya Westminster di London. Mengikut konvensyen berpelembagaan, semua menteri kerajaan, termasuk Perdana Menteri, adalah ahli-ahli Dewan Rakyat atau, lebih kurang, Dewan Pertuanan, dan oleh itu bertanggung jawab terhadap cabang-cabang tertentu badan perundangan.

Parlimen pertama 'United Kingdom' telah ditubuhkan pada 1707 untuk menggantikan parlimen-parlimen England dan penyambungan parliment Inggeris dengan tambahan AP dan bangsawan Scotland. Parlimen Enfland sendiri telah berpunca dari majlis Zaman Pertengahan Awal yang menasihatkan raja-raja England.[6] England telah digelar sebagai "ibu kepada parlimen",[7] institusi demokratiknya memuatkan piawai untuk banyak negara

Sejarah[sunting | sunting sumber]

United Kingdom
Jata Kerajaan UK

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan pemerintahan
United KingdomNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Pada Zaman Pertengahan dan zaman moden awal ada tiga kerajaan berpisahan England, Scotland dan Ireland dan ini membangun menjadi parlimen berpisahan. Akta Kesatuan 1707 menyatukan England dan Scotland di bawah Parlimen Great Britain,[8] dan Akta Kesatuan 1800 termasuk Ireland di bawah Parlimen United Kingdom.[9]

Parlimen England[sunting | sunting sumber]

Parlimen England di hadapan raja sekitar 1300

Parlimen Inggeris mengesan kembali asal-usulnya ke Anglo-Saxon Witenagemot. Pada 1066, William dari Normandy membawa sebuah sistem feudal, di mana baginda mendapatkan nasihat dari seorang majlis tenants-in-chief dan ecclesiastics sebelum membuat undang-undang. Pada 1215, tenants-in-chief mengawalkan Magna Carta dari King John, yang menubuhkan bahawa raja tidak boleh levy atau mengumpul cukai (kecuali cukai feudal di mana mereka hitherto dibiasakan), save with the consent of his royal council, which slowly developed into a parliament.

Pada 1265, Simon de Montfort, 6th Earl of Leicester memanggil pilihanraya pertama Parlimen. franchise dalam pilihanraya parlimen untuk county constituencies adalah seragam sepanjang negara, extending ke semua yang memiliki pegangan kekal tanah pada sewa tahunan 40 shilling (Pemegang kekal empat puluh-shilling).

Di boroughs, francais berpelbagai sepanjang negara; borough individu mempunyai pelbagai aturan. Ini meletakkan babak untuk yang digelar "Parlimen Model" 1295 diamalkan oleh Edward I. Dengan pemerintahan Edward II, Parlimen telah dipisahkan ke dua Dewan; satu termasuk kebangsawan dan clergy lebih tinggi, yang lain termasuk ksatria dan burgesses, dan tiada undang-undang dapat dilakukan, ataupun mana-mana tax levied, tanpa keiznan kedua-dua Dewan dan juga Raja.

Undang-undang dalam Akta Wales 1535–42 telah mengilhakkan Wales sebahagian dari England dan membawa perwakilan orang Wales ke Parlimen.

Apabila Elizabeth I telah digantikan pada 1603 oleh Raja Scotland James VI, (oleh itu menjadi James I dari England), kedua-dua buah negara berada di bawah pemerintahanya tetapi setiap mengekalkan Parlimennya. Pengganti James I, Charles I, berkelahi dengan Parlimen Inggeris dan, selepas dia membangkitkan Peperangan Tiga Kerajaan, pertikaian mereka membangunkan Perang Saudara Inggeris. Charles dihukum mati pada 1649 dan di bawah Komanwel England Oliver Cromwell Dewan Pertuanan telah dimansuhkan, dan Dewan Rakyat disubordinatkan ke Cromwell. Selepas kematian Cromwell, Pengembalian 1660 mengembaliikan monarki dan Dewan Pertuanan.

Di kebelakangan ketakutan penggantian Katolik Rom, Revolusi Glorious 1688 membuang James II (James VII dari Scotland) dengan menggemarkan pemerintahan Mary II dan William III, yang perjanjiannya pada Bil Hak Inggeris memperkenalkan suatu raja berpelembagaan, walaupun kekuasaan Mahkota masih kekal. Untuk kali ketiga, Parlimen Konvensyen, iaitu seorang tidak harus diperintah oleh raja, telah diperlukan untuk menentukan penggantian.

Curia Regis di England adalah sebuah majlis tenants-in-chief dan ecclesiastics yang menasihatkan Raja England pada hal-hal legislatif. Ia menggantikan Anglo-Saxon yang terdahulunya, Witenagemot, sebuah perhimpunan yang membangunkan ke suatu majlis mahkota, selepas penyerangan Norman 1066.

Parliament berasal pada 1200an, sewaktu pemerintahan cucu John Edward I. Seperti raja-raja yang terdahulu, Edward memanggil para bangsawan dan para ketua gereja untuk membualkan penyakit kerajaan. Suatu mesyuaratn pada 1295 digelar sebagai Parlimen Model kerana ia meletakkan corak itu untuk Parliamen-parlimen kemudiannya. Pada 1307, Edward I bersetuju untuk mengumpul sesetengah cukai tanpa keizinan realm. Dia juga memperbesarkan sistem mahkamah.

Tenants-in-chief sering mengelut dengan rakan rohaniah mereka (Christian Humphreys) dan dengan Raja untuk kekuasaan. Pada 1215, mereka mengawalkan diri dari John Magna Carta, yang menubuhkan bahawa Raja tidak boleh mengenakan atau mengumpul cukai (kecuali cukai feudal yang mana mereka dibiasakan hitherto), terkecuali keiznan sebuah majlis. Ia juga menubuhkan bahawa tenants-in-chief dan para paderi yang terpenting diperintahkan ke majlis oleh writ peribadi dari Raja, dan bahawa semua yang lain diperintahkan ke majlis dengan writ umum dari syerif wilayah mereka. Kerajaan kini mempunyai asal-usulnya dalam Curia Regis; parlimen bercabang dari Majlis Hebat kemudian digelarkan sebagai parliamentum ditubuhkan oleh Magna Carta.

Parliament England telah dibentukkan sewaktu pemerintahan Raja Henry III pada abad ke-13. Pada 1265, Simon de Montfort, Earl ke-6 dari Leicester, yang berada dalam pemberontakan terhadap Henry III, memerintahkan sebuah parlimen para penyokongnya tanpa apa-apa atau kebenaran diraja. Uskup agung, uskup, abbas, earl dan baron diperintahkan, seperti juga dua kesatria dari setiap shire dan dua burgess dari setiap borough. Para ksatria telah diperintahkan ke majlis-majlis terdahulu, tetapi perwakilan kawasan pilihan raya bandaran adalah bukan duluan. Rancangan De Montfort secara rasmi diamalkan oleh Edward I di gelaran "Model Parliament" 1295. William dari Normandy membawakan sistem feudal ke England dari tanah airnya Normandy, dan mendapatkan nasihat curia regis, sebelum membuat undang-undang. Perbadanan ini adalah bibitnya dari mana Parlimen, mahkamah hukum yang lebih tinggi, dan Majlis Privi dan Kabinet berpunca. Dari ini, badan perundangan adalah secara rasmi Mahkamah Tinggi Parlimen; hakim berada di Mahkamah Tinggi Kehakiman; dan hanya kerajaan eksekutif tiada lagi berkelakuan dalam sebuah mahkamah diraja. estate berdebat secara berdikari; dengan pemerintahan Edward III, meskipun, Parliament telah berpisahkan ke dua buah Dewan dan telah dianggapkan dapat dikenali pada bentuk modennya.

Parlimen Scotland[sunting | sunting sumber]

Rumah Parlimen di Edinburgh, bekas rumah Estet Scotland.

Sewaktu zaman Kenneth mac Alpin, Kerajaan Scotland awal (lihat pula Kerajaan Alba) telah diperintah oleh para ketua suku kaum dan raja kecil di bawah suzerainty Raja Scotland, semua pejabat dipenuhi melalui pilihanraya oleh sebuah perhimpunan di bawah sistem Gael pada tanistry, yang menggabungkan elemen turun-menurun dengan keizinan yang telah diperintahkan. Selepas Macbeth digulingkan oleh Malcolm III pada 1057 sistem feudal primogeniture telah secara beransur-ansur diperkenalkan, ketika Scotland bertambahannya berada di bawah pengaruh Norman.

Di Zaman Pertengahan Tinggi Majlis Raja Biskop dan Earl berpunca ke dalam Estet Parlimen unicameral 1235, dengan colloquium di Kirkliston (mesyuarat pertama Parlimen untuk mana rekod-rekod kekal), yang mempunyai watak politik dan kehakiman.[10] Dari 1326 Tiga Estet (Scots: Thrie Estaitis) mempunyai pegawai agama, lay tenants-in-chief dan Jawatankuasa burgh (sekitar bersamaan dengan burges awal, kemudian Ahli Parlimen, di Parlimen England sezaman) berduduk di sebuah bilik tunggal, dengan kekuasaan ke atas percukaian dan suatu pengaruh kuat ke atas keadilan, polisi luar negeri, perang, dan perundangan.[11] Parlimen memilih sebuah jawatankuasa digelar Pertuanan Rencana (membandingkan dengan suatu jawatankuasa pilihan ) untuk mendrafkan perundangan, yang mana kemudian disampikan ke Parliment penuh untuk dikesahkan.[12][13]

Berikutnya Pembaharuan dan tekanan dari Kirk, golongan paderi Katolik dihalang masuk dari 1567, dan selepas biskop Protestan dimansuhkan pada 1638 (lihat pula Peperangan Biskop) Parlimen Scotland menjadi pada keseluruhannya perundangan lay.[14] Sewaktu pemerintahan James VI, Pertuanan Rencana berada lebih di bawah pengaruh diRaja, dan mengikut kenaikan baginda ke tahta England pada 1603 (lihat pula Kesatuan Mahkota) baginda menggunakannya untuk mentadbirkan Scotland dari London. Sewaktu Pepeangan Tiga Kerajaan pada zaman Covenanting (1638–51) Parlimen Scotland mengawal eksekutif, secara berkesan merampas kedaulatan dari Charles I. Selepas Scotland diserang oleh Oliver Cromwell, kerajaan Protectoratenya mengenakan suatu kesatuan parlimen Anglo-Scotland yang ringkas pada 1657.

Parlimen Scoland kembali selepas Pengembalian Charles II ke tahta-tahta England dan Ireland pada 1660 (baginda telah dimahkotakan Raja Scotland di Scone pada 1 Januari 1651). Selepas Revolusi Cemerlang secara rasmi menukarkan raja England pada Februari 1689, William II dari Scotland (William III dari England) memerintahkan suatu Konvensyen Estet-estet, yang dianggap surat bersaing dari William dan James VII dari Scotland (James II dari England), dan mengaturkan syaratnya dalam Dakwaan Hak, dan mengisytiharkan seperti yang sepatutnya William dan Mary II untuk menjadi raja bersama Scotland, di Edinburgh pada 11 April 1689.

Parlimen Ireland[sunting | sunting sumber]

Dewan Rakyat Ireland oleh Francis Wheatley (1780).

Parlimen Ireland didirikan untuk mewakili masyarakat Inggeris di Ketuanan Ireland, sedangkan orang Ireland Gael yang asli tidak layak untuk mengundi atau diri untuk pejabat, mesyuarat yang pertama dikenali adalah pada 1264. Kehadiran orang Inggeris kecut ke suatu enklaf di keliling Dublin digelar sebagai the Pale.

Pada 1541 Henry VIII mengumumkan Kerajaan Ireland dan menaiki kapal pada penaklukan semula Turdor Ireland. Tuan-tuan Ireland Gael pada masa itu dibenarkan untuk menghadiri Parlimen Ireland sebagai persamaan dengan yang kebanyakannya berketurunan Inggeris. Berikutnya pertikaian Pembaharuan Inggeris, apabila kebanyakan penduduk kekalnya Katolik Rom, dan pada 1613–15 kawasan pilihan raya diuruskan supaya peneloka Protestan memegang kebanyakan dalam Parlimen Ireland. Selepas Pemberontakan Ireland 1641, penganut Katolik dihalang dari mengundi atau menghadiri Parlimen dalam Akta Penyelesaian 1652 Cromwell.

Sewaktu James II, penganut Katolik mendapatkan semula asas dan sewaktu perang Jacob di Ireland baginda bersetuju dengan kemahuan Parlimen Ireland untuk suatu otonomi dan pemulangan tanah-tanah. Selepas kejayaan William III dari England keuntungan ini dibalikkan, dengan Hukum Jenayah membuat keadaan semakin dahsyat. Hukum Poyning 1494 telah membuat Parlimen Ireland bawahan kepada Parlamen England, tetapi Perlembagaan 1782 mengalihkan had ini dan sekitar sedekad kemudian Katolik mendapatkan hak untuk mengundi, tetapi mereka masih dihalang dari jumlah ahli.

Parlimen Great Britain[sunting | sunting sumber]

Berikutnya Perjanjian Kesatuan pada 1707, Akta Kesatuan diluluskan di kedua-dua Parlimen England dan Parlimen Scotland, yang menubuhkan sebuah Kerajaan Great Britain yang baru. Akta dimansuhkan pada kedua-dua parlimen, menggantikan mereka dengan suatu Parlimen Kingdom Great Britain baru berasaskan bekas rumah parlimen Inggeris. Semua tradisi, tatacara, dan perintah pendirian parlimen England dikekalkan, sebagaimana juga dengan para pegawai kini, dan ahli-ahli Inggeris terdiri dari kebanyakan sangat besarnya pada perbadanan baru. Ia tidak dianggap perlu untuk memegang suatu pilihanraya baru. Sementara undang-undang Scotland dan perundangan Scotland berpisah, perundangan sekarang diuruskan oleh parlimen baru.[15]

Selepas ahli Hanover George I mendapatkan tahta pada 1714 melalui suatu Akta Parlimen, kuasa bermula berubah dari Raja, dan pada alhirnya pemerintahan baginda kedudukan para menteri — yang harus bergantung pada Parlimen untuk sokongan — telah disimenkan. Terhadap akhirnya abad ke-18 raja masih lagi mempunyai pengaruh yang agak besar terhadap Parlimen, yang didominasikan oleh aristrokrat Inggeris, dengan erti patronage, tetapi telah ditamatkan untuk menggunakan kuasa yang selanjut: contohnya, upacara terakhir Royal Assent telah enggan diberikan, pada 1708 oleh Ratu Anne.[16] Pada pilihanraya umum pengundian dihadkan ke pemegang kekal dan pemilik tanah, dalam konstituensi yang telah out of date, jadi dalam banyak tempat duduk "rotten boroughs" dapat dibawakan sementara bandaraya utama berkekalan tidak diwakili. Pembaharu dan Radical mencarikan pembaharuan parlimen, tetapi Perang Napoleon membangunkan kerajaan untuk menindas terhadap pertentangan pendapat dan pembangunan terhadap pembaharuan telah dimatikan.

Parliamen United Kingdom[sunting | sunting sumber]

United Kingdom Great Britain dan Ireland ditubuhkan pada 1801 oleh penggabungan Kerajaan Great Britain dan Kerajaan Ireland di bawah Akta Kesatuan.

Prinsip-prinsip ketanggungjawaban menteri pada Dewan rendah tidak dibangunkan sehingga abad ke-19 — Dewan Pertuanan adalah lebih unggul pada Dewan Rakyat dalam teori dan amalan. Ahli-ahli Dewan Rakyat telah dipilih dalam suatu sistem pilihanraya antik, di bawah mana kawasan pilihanraya dari pelbagai saiz bermuncul. Oleh itu, kawasan pilihanraya bandaran Sarum Lama, dengan tujuh pengundi, dapat melantik dua ahli, dan seperti mana juga dengan kawasan pilihanraya bandaran Dunwich, yang telah keseluruhannya hilang ke luat disebabkan hakisan tanah. Dalam banyak kes, ahli-ahli Dewan Atas juga mengawal konstituensi-konstituensi yang kecil pada saudara-mara atau penyokong mereka. Banyak tempat duduk di Dewan Rakyat telah "dimiliki" oleh Dewan Pertuanan. Selepas pembaharuan abad ke-19, bermula dengan Akta Pembaharuan 1832, sistem pilihanraya dalam Dewan bawah adalah lebih diseringkan. Tiada lagi tergantung pada Dewan atas untuk tempat duduk mereka, ahli-ahli Dewan Rakyat bermula untuk menambah lebih asertif.

Era moden[sunting | sunting sumber]

Parlimen, dengan London Eye dapat dilihat di latar belakang.

Kekuasaan Dewan Rakyat British ditubuhkan pada awal abad ke-20. Pada 1909, Dewan Rakyat meluluskan yang konon digelar "Belanjawan Rakyat", yang membuat pelbagai perubahan pada sisten percukaian dalam cara menjejaskan pada pemilik tanah yang kaya. Dewan Pertuanan, yang dianggap kebanyakannya pemilik tanah yang berkuasa, Parti Liberal nyaris-nyaris memenangi dua pilihan raya umum pada 1910. Menggunakan penilaian sebagai suatu mandat, Perdana Menteri Liberal, Herbert Henry Asquith, memperkenalkan bil Parlimen, yang mencarikan had kekuasaan Dewan Pertuanan. (Beliau tidak memperkenalkan semula pemberian cukai tanah pada Belanjawan Rakyat.) Apabila Dewan Pertuanan menolak untuk meluluskan bil, Asquith mengalami dengan suatu perjanjian didapatkan dari Raja secara rahsia sebelum pilihan raya umum kedua 1910 dan memintakan penciptaan beberapa bangsawan Liberal untuk menghapuskan kebanyakan Konservatif dalam Dewan Pertuanan. Dalam permukaan pada suatu ugutan seperti itu, Dewan Pertuanan meluluskan bil dengan teliti. Akta Parlimen 1911, seperti ia menjadi, membenarkan Dewan Pertuanan untuk melambatkan suatu bil untuk maksimum tiga sesi (dikurangkan ke dua sesi pada 1949), selepas mana ia menjadi undang-undang untuk pembantahan mereka.

Negara Bebas Ireland menjadi negara merdeka pada 1922 dan pada 1927 UK telah digantikan dengan nama United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara.

Pembaharuan selanjutnya pada Dewan Pertuanan telah dilakukan sewaktu abad ke-20. Pada 1958, Akta Bangsawan Seumur Hidup memberikan kuasa kepada penciptaan jawatan bangsawan seumur hidup sering. Pada zaman 1960an, penciptaan sering pada jawatan bangsawan keturunan telah dihentikan; selepas tu, hampir semua bangsawan baru adalah bangsawan seumur hidup sahaja. Pada masa kini, Akta Dewan Pertuanan 1999 mengalihkan hak otomatik bangsawan keturunan untuk duduk di Dewan Atas (walaupun ia menjadi suatu pengecualian untuk 92 dari mereka pada suatu asas sementara). Dewan Pertuanan sekarang adalah sebuah bilik bawahan ke Dewan Rakyat.

Parlimen Scotland telah didirikan sebagai perundangan dewan tunggal kebangsaan Scotland oleh Akta Scotland 1998,[17] dan memegang mesyauratnya pertama pada 12 Mei 1999.[18]

Komposisi dan kekuasaan[sunting | sunting sumber]

Ada tiga elemen pada Parlimen: Mahkota, Dewan Pertunan, dan Dewan Rakyat. Ketiga-tiga komponen ini adalah berpisah dari sesama sendiri; tiada individu boleh menjadi suatu bahagian daripada satu komponen. Ahli-ahli Dewan Pertunan secara legal dihalang dari mengundi sewaktu pilihanraya untuk ahli-ahli Dewan Rakyat; Raja mengikut konvensyen tidak mengundi, walaupun tiadanya penghalang statut.

Sebagai sebuah institusi Mahkota masih lagi berkuasa, sebagai Persetujuan Diraja masih diperlukan untuk semua Bil menjadi undang-undang, melalui kuasa prerogatif dan pelantikan kerajaan. Kuasa prerogatif termasuk di kalangan yang lain kebolehan untuk membubarkan Parlimen, membuat perjanjian, mengisytiharkan perang, dan menganugerahkan penghormatan.

Dalam amalan ini adalah sentiasa dilatihkan oleh raja dengan nasihat Perdana Menteri dan menteri-menteri lain kerajaan. Raja juga memilih Perdana Menteri, yang membentuk sebuah kerajaan dari ahli-ahli dewan-dewan parlimen. Ini harus menjadi seorang yang dapat memerintah suatu majoriti di Dewan Rakyat. Ini biasanya adalah suatu keputusan mudah, walaupun sekali sekala raja harus membuat suatu keputusan, seperti pelantikan Alec Douglas-Home pada 1963 apabila ia difikirkan bahawa Perdana Menteri yang sedang menyadang jawatan masa itu, Harold Macmillan, telah dijangkiti suatu kenser terminal.

Dewan Atas kebanyakannya terdiri dari ahli-ahli dilantik ("Tuan-tuan Parlimen"). Keseluruhan Dewan secara rasmi digayakan The Right Honourable The Lords Spiritual and Temporal in Parliament Assembled, Tuan-tuan Rohaniah menjadi clergymen of the Geraja England dan Lords Temporal menjadi Peers of the Realm. Tuan-tuan Rohaniah dan Lords Temporal adalah dianggap "estates" berpisah, tetapi mereka duduk, berdebat dan mengundi bersama.

Since the Akta Parliamen 1911 dan 1949, kuasa-kuasa Dewan Pertuanan telah menjadi sangat berkurangan daripada Dewan Rakyat. Semua bil kecuali bil wang diperdebatkan dan diundi di Dewan Pertuanan; meskipun dengan mengundi terhadap suatu bil, Dewan Pertuanan hanya dapat melambatkannya untuk suatu maksimum dua sesi parlimen ke atas setahun. Selepas masa ini, Dewan Pertuanan dapat juga memegang kerajaan bertanggung jawab melalui soalan pada menteri kerajaan dan operasi bilangan kecil suruhanjaya pilihan. Kini mahkamah tertinggi Inggeris adalah sebuah suruhanjaya Dewan Pertuanan, tetapi ia akan tidak lama lagi menjadi sebuah mahkamah tinggi bebas.

Pertuanan Rohaniah terdahulunya termasuk semua clergymen tua Gereja England — archbiskop, biskop, abbot dan prior. Pada Pembubaradan Biara di bawah Henry VIII abbot dan prior hilang kedudukan mereka di Parliament. Semua diocesan bishops berterusan duduk di Parliament, tetapi Akta 1847 Bishopric of Manchester, dan akta-akta kemudian, memberikan bahawa later hanya 26 paling tinggi pangkat adalah Pertuanan Rohaniah. Ini sentiasa termasuk incumbents "five great sees", namely the Archbishop of Canterbury, the Archbishop of York, the Bishop of London, the Bishop of Durham dan Biskop Winchester. Pertuanan Rohaniah yang tertinggal adalah pangkat diocesan bishop yang tertinggi, ditingkat dengan susunan consecration.

Lords Temporal adalah semua ahli Kebangsawan. Terdahulunya, mereka adalah bangsawan berwarisan. Hak sesetengah bangsawan untuk duduk di Parlimen bukannya otomatik: selepas Scotland dan England bersatu ke dalam Great Britain pada 1707, ia telah diperuntukan bahawa semua ahli bangsawan yang martabat telah dicipta oleh Raja Inggeris boleh duduk di Parlimen, tetapi pada mereka yang martabat dicipta oleh Raja Scotland adalah untuk memilih suatu bilangan kecil "bangsawan perwakilan". Suatu aturan mirip telah dilaksanakan dengan hormatnya Ireland apabila negara itu bergabung dengan Great Britain pada 1801, tetapi apabila Ireland selatan meninggalkan United Kingdom pada 1922 pilihanraya bangsawan Ireland telah dihentikan. Mengikut Akta Kebangsawan 1963, pilihanraya perwakilan bangsawan Scotland juga telah berakhir, dan semua bangsawan Scotland dibenarkan hak untuk duduk di Parlimen. Di bawah Akta Dewan Pertuanan 1999, hanya martabat hidup kebangsawan (iaitu mengatakan martabat kebangsawan yang tidak dapat diwariskan) secara otomatik berhak pemegang mereka ke tempat duduk Dewan Pertuanan. Dari para bangsawan berwaris, hanya 92 — Earl Marshal, Lord Great Chamberlain dan 90 yang dipilih oleh bangsawan lain — menyimpan tempat duduk mereka di Dewan.

Ahli Dewan Rakyat, "estet" terakhirnya United Kingdom, diwakili di Dewan Rakyat, yang secara rasmi digayakan The Honourable The Commons in Parliament Assembled (commons (rakyat) tidak berasal dari istilah commoner (rakyat biasa), tetapi dari commune, istilah Perancis lama untuk sebuah daerah). Dewan rakyat kini terdiri dari 646 ahli. Hingga pilihanraya umum 2005, ia terdiri dari 659 ahli, tetapi bilangan Ahli Scotland dikurangkan oleh Akta Scotland 1998. Setiap "Ahli Parlimen" atau "AP" dipilih oleh suatu konstiuensi satu menurut dengan sistem pilihanraya First-Past-the-Post. Universal adult suffrage wujud untuk yang 18 tahun ke atas; warganegara United Kingdom, dan yang dari Republik Ireland dan pemastautin negara-negara Komonwel di United Kingdom layak berundi. Istilah ahli-ahli Dewan Rakyat bergantung pada istilah Parlimen; sebuah pilihanraya umum, sewaktu mana semua tempat duduk dipertikaikan, terjadi selepas setiap pembubaran (lihat di bawah).

Semua badan perundangan harus diluluskan oleh Dewan Rakyat untuk menjadi undang-undang dan ia mengawal percukaian dan bekalan wang ke kerajaan. Menteri-menteri kerajaan (termasuk Perdana Menteri) harus secara lazim menjawab soalan-soalan di Dewan Rakyat dan ada sebilangan suruhanjaya pilihan yang meneliti isu-isu dan tugas-tugas khusus kerajaan. Ada juga mekanisme yang membenarkan Dewan Rakyat untuk membawa ke perhatian kerajaan isu-isu khusus yang mengesan para pengundi mereka.

Tatacara[sunting | sunting sumber]

Kedua-dua dewan Parlimen British disidangkan oleh seorang penceramah, Penceramah Dewan untuk Dewan Rakyat dan Tuan Penceramah dalam Dewan Pertuanan.

Untuk Dewan Rakyat, keizinan untuk Raja adalah menurut teori diperlukan sebelum pilihanraya Penceramah menjadi , tetapi ia adalah, dari segi konvensyen moden, selalu diizinkan. Tempat Penceramah boleh diambil oleh tiga deputi, digelar sebagai Pengerusi, Wakil Pengerusi dan Wakil Kedua Pengerusi Cara dan Makna. (Mereka mengambil nama mereka dari Jawatankuasa Cara dan Makna, yang mana mereka dahulu adalah pegawai bersidang, tetapi ini tidak lagi wujud.)

Sebelum Julai 2006, Dewan Pertuanan telah disidang oleh seorang Tuan Canselor (seorang ahli Kabinet), yang pengaruhnya sebagai Penceramah adalah sangat had (sementara kekuasaan yang dimiliki Penceramah Dewan Rakyat adalah besar). Meskipun, sebagai sebahagian dari Akta Pembaharuan Perlembagaan 2005, kedudukan Penceramah Dewan Pertuanan (seperti yang diistilahkan dalam Akta) telah diasingkan dari pejabat Tuan Canselor, walaupun Dewan Pertuanan tetap memerintah sendiri secara besar. Keputusan pada poin-poin aturan dan pendisiplinan pada para ahli yang tidak berkelakuan baik dilakukan oleh badan keseluruhan di Dewan Atas, tetapi oleh Penceramah sendiri dalam Dewan Rendah. Tuturan di Dewan Pertuanan dialamatkan ke Drewan sebagai keseluruhan (menggunakan kata-kata "Para Tuanku"), tetapi mereka yang di Dewan Rakyat dialamatkan ke Penceramah sendiri (menggunakan "Encik Penceramah" atau "Puan Penceramah"). Tuturan boleh dilakukan ke dua-dua Dewan simultaneously. Pada Mac 2008, Presiden Perancis Nicholas Sarkozy adalah orang yang mengalamatkan kedua-dua Dewan pada masa kini.[19]

Kedua-dua Dewan boleh memutuskan soalan dengan undian suara; para ahli teriak "Aye" (Saya) dan "No" (Tidak) di Dewan Rakyat — atau "Content" (Suka) dan "Not-Content" (Tidak suka) dalam Dewan Pertuanan —, dan pegawai persidangan mengumumkan keputusannya. Pronouncement pada mana-mana Penceramah dapat dicabar, dan suatu undian rakaman (diketahui sebagai suatu bahagian) yang dimahukan. (Penceramah Dewan Rakyat boleh memilih untuk overrule suatu permintaan frivolous untuk suatu bahagian, tetapi Tuan Penceramah tidak mempunyai kuasa itu.) Dalam setiap Dewan, suatu bahagian memerlukan para ahli untuk memfailkan ke dalam satu dari dua lobi bersama dengan Bilik; nama-nama meeka dirakam oleh kerani, dan undian mereka dihitung ketika mereka keluar dari lobi dan memasuki Bilik. Penceramah Dewan Rakyat dianggap bukan-partisan, dan tidak cast suatu undian kecuali pada suatu kes tie; Tuan Penceramah, meskipun, mengundi bersama dengan Pertuanan lain.

(Untuk perincian selanjutnya pada tatacara, lihat pula rencana terpisah pada Dewan Pertuanan dan Dewan Rakyat.)

Jangka masa[sunting | sunting sumber]

Berikutnya suatu pilihanraya umum, suatu sesi Parlimen baru bermula. Parlimen secara rasmi dipanggil 40 hari terdahulunya oleh Raja, yang adalah sumber pihak berkuasa parlimen. Pada harinya ditandakan oleh proklamasi Raja, kedua-dua Dewan berhimpun di bilik tertentu mereka. Ahli Dewan Rakyat kemudian dipanggil ke Dewan Pertuanan, di mana Suruhanjaya Pertuanan (perwakilan Raja) mengarah mereak untuk memilih seorang Penceramah. Dewan Rakyat melaksanakan pilihanraya; pada hari keesokannya, mereka pulang ke Dewan Pertuanan, di mana Suruhanjaya Pertuanan mengesahkan pilihanraya dan meluluskan Penceramah baru keizinan diraja dengan nama Raja.

Urusan Parlimen untuk beberapa hari sahaja kemudian pada sesinya terlibat pengambilan angkat sumpah kesetiaan. Sekali sahaja suatu kebanyakan ahli-ahli telah mengangkat sumpah dalam setiap Dewan, Pembukaan Negara Parlimen dapat bermuncul. Tuan-Tuan mengambl tempat duduk mereka di Bilik Dewan Pertuanan, Dewan Rakyat bermuncul di Bar (selanjutnya di luar Bilik), dan Raja akan mengambil tempat duduknya di tahta. Raja kemudian akan membaca Ucapan dari Tahta — kadungan yang mana ia didetermine oleh para Menteri Mahkota — menggariskan agenda legislatif Kerajaan untuk tahun yang akan datang. Setelah itu, setiap Dewan berlanjut dengan transaksi bisnes legislatif.

Mengikut adat, sebelum menganggapkan agenda legislatif Kerajaan, suatu bil telah diperkenalkan pro forma di setiap Dewan — Select Vestries Bill di Dewan Pertuanan dan Outlawries Bill di Dewan Rakyat. Bil-bil ini tidak menjadi undang-undang; mereka adalah indikasi upacara pada kuasa pada tiap Dewan untuk berdebat secara secara berdikari Mahkota. Selepas bil pro forma diperkenalkan, tiap Dewan berdebat kandungan Ucapan dari Tahta untuk beberapa hari. Sekali tiap Dewan mengirim secara rasmi jawapannya pada Ucapan, urusan legislatif dapat disambungkan, melantikkan jawatankuasa, memilih pegawai, meluluskan resolusi dan menganggapkan legislasi.

Suatu sesi Parlimen dibawakan ke pengakhiran oleh sebuah prorogasi. Ada suatu upacara yang mirip dengan Pembukaan Negara, tetapi lebih kurang dikenali. Biasanya, Raja tidak secara peribadi menghadiri prorogasi upacara dalam Dewan Pertuanan; dia diwakili oleh Jawantankuasa Pertuanan. Sesi berikutnya Parlimen bermula di bawah tatacara seperti dijelaskan di atas, tetapi ia tidak semestinya harus melakukan suatu pilihanraya lagi pada seorang Penceramah atau mengangkat sumpah allegiance afresh di permulaan pada sesetengah sesi yang mengikuti. Daripada itu, Pembukaan Negara Parlimen berlanjut secara terus. Untuk mencegahkan pembukaan suatu sesi baru pada peristiwa suatu kecemasan sewaktu istirahat musim panas panjang, Parlimen tidak lagi diprolog terdahulunya, tetapi hanya selepas kedua-dua Dewan telah bersambung pada musim gugur; Pembukaan Negara mengikut beberapa hari sahaja kemudian.

Tiap Parlimen datang berakhir, selepas beberapa sesi, sama ada oleh arahan Sovereign or oleh effluxion waktu, yang pertama menjadi lebih umum pada zaman moden. Pembubaran Parlimen dikesan oleh Sovereign, sentiasa dengan nasihat Perdana Menteri. Perdana Menteri boleh cuba mendapatkan pembubaran kerana waktu itu adalah mengikut politik menguntungkan pada partinya. Jika Perdana Menteri hilang sokongan Dewan Rakyat, dia harus sama ada meletak jawatan atau mencari pembubaran Parlimen untuk membaharui semula mandatnya.

Terdahulunya tiada had diletakkan pada jangka panjang Parlimen, tetapi Akta Triennial 1694 meletakkan jangka panjang maksimum ke tiga tahun. Apabila pilihanraya sering dianggap menyusahkan, Akta Septennial 1716 dipanjangkan ke maksimum ke tujuh tahun, tetapi Akta Parlimen 1911 mengurangnya ke lima tahun. Sewaktu Perang Dunia Kedua, jangka itu secara sementara dipanjangkan ke sepuluh tahun oleh Akta Parlimen. Sejak akhir perang maksimum dibawa balik ke lima tahun. Parlimen moden, meskipun, jarang berlanjutan untuk jangka maksimum; biasanya mereka dibubarkan lebih awal. Contohnya, 52nd, yang dihimpun pada 1997, telah dibubarkan selepas empat tahun.

Terdahulu, kematian Raja secara automatik mengakhiri Parlimen, Mahkota dilihat sebagai caput, principium, et finis (permulaan, asas dan akhir) lembaga, tetapi ini tidak lagi halnya. Perubahan pertama adalah sewaktu pemerintahan William dan Mary, apabila ia dilihat sebagai menyusahkan untuk tiada Parlimen apabila pengganti pada Mahkota dapat dipertikaikan, dan suatu akta telah diluluskan yang memperuntukkan bahawa sebuah Parlimen berlanjutan untuk enam bulan selepas kematian Raja, kecuali dibubarkan lebih awal. Akta Perwakilan Rakyat 1867 menamatkan aturan ini.

Selepas Parlimen tutup, Mahkota mengisukan writ untuk memegang pilihanraya umum dan memilih ahli baru Dewan Rakyat. Keahlian Dewan Pertuanan tidak berudah oleh kerana pembubaran. Setiap Parlimen yang berhimpun berikutnya pilihanraya umum dianggap berbeza dari yang baru sahaja ditutup, dan diangkakan secara berpisah, Parlimen kini menjadi Parlimen Lima Puluh Empat United Kingdom sejak penubuhan United Kingdom dari Great Britain dan Ireland pada 1801. (Terdahulunya Parlimen adalah "dari Great Britain" atau "dari England", "dari Scotland" atau "dari Ireland".)

Fungsi legislatif[sunting | sunting sumber]

Parlimen bertemu dengan Istana Westminster.

Undang-undang dapat dibuat oleh Akta Parlimen United Kingdom. Sementara Akta dapat digunakan pada keseluruhan UK termasuk Scotland, disebabkan permisahan berlanjutan undang-undang Scotland banyak Akta tidak digunakan pada Scotland dan sama ada disesuaikan dengan Akta persamaan yang digunakan pada Scotland sendiri atau, sejak 1999, mengikut penggubalan undang-undang diletakkan oleh Parlimen Scotland berkaitan dengan perkara-perkara diturunkan.

Ini telah membawakan pada apa yang digelar soalan West Lothian: keadaan di mana AP Westminster untuk kawasan pilihanraya Scotland yang tidak akan mempunyai kesan lanjut pada Scotland.

Undang-undang, dalam draf dibentuk sebagai bil, dapat diperkenalkan oleh mana-mana Dewan, tetapi bil biasanya dipekenalkan oleh seorang Menteri Mahkota. Suatu bil diperkenalkan oleh seorang Menteri digelar "Bil Kerajaan"; satu diperkenalkan oleh seorang lagi ahli digelar "Bil Ahli Peribadi". Suatu cara lain mengkategorikan bil melibatkan hal. Kebanyakan bil, melibatkan orang ramai, digelar "Bil Awam". Suatu bil yang cuba untuk memberikan hak istimewa pada seorang individu atau kumpulan kecil individu, atau sebauh lembaga digelarkan suatu pihak berkuasa tempatan, digelar "Bil Peribadi". Suatu Bil Awam yang memberikan hak peribadi (dengan secara yang Bil akan lakukan) digelar sebuah "Hybrid Bill".

Bil Ahli Peribadi mendirikan kebanyakan bil, tetapi adalah kurang mungkin diluluskan daripada bil kerajaan. Ada tiga kaedah untuk seorang AP untuk memperkenalkan Bil Ahli Peribadi. Private Members' Ballot (sekali tiap Sesi) meletakkan nama ke dalam suatu pangundian, dan mereka yang menang diberikan waktu untuk cadangkan bil. Ten Minute Rule adalah sautu lagi kaedah, di mana AP dibenarkan sepuluh minit untuk menggaris bentuk kes untuk keping baru penggubalan undang-undang. Standing Order 57 adalah kaedah ketiga, yang membernarkan bil untuk diperkenalkan tanpa perdebatan jika notis sehari diberikan kepada Table Office. Filibustering adalah suatu kebahayaan, sebagai suatu pembangkang pada suatu bil dapat membuang banyak dari masa terhad yang diuntukkan padanya. Private Members' Bills tidak mempunyai pilihan kemjyaan jika kerajaan kini membangkang mereka, tetapi mereak digunakan dalam isu-isu akhlak: bil-bil untuk decriminalise kehomoseksualan dan pengguguran anak adalah Private Members' Bills, contohnya. Kerajaan-kerajaan kadang-kadang cuba untuk menggunakan Private Members' Bills untuk meluluskan perkara ia tidak mahu berkaitan dengan. "Handout bills" adalah bil yang sebuah kerajaan mengirim kepada AP-AP yang memenangi Private Members' Ballots.

Setiap Bil melalui beberapa tahap dalam setiap Dewan. Tahap pertama, digelar bacaan pertama, adalah suatu kerasmian. PAda bacaan kedua, prinsip-prinsip bil diperdebatkan, dan Dewan dapat mengundi untuk menolak bil, dengan tidak meluluskan mosi "Bahawa Bil kini dibaca kali kedua". Kekalahan Bil Kerajaan adalah sangat jarang, yang terakhir pada 2005.

Berikutnya bacaan kedua, bil dikirimkan ke suatu jawatankuasa. Dalam Dewan Pertuanan, Jawatankuasa Keseluruhan Dewan atau Jawatankuasa Agung digunakan. Setiap terdiri dari semua ahli Dewan; yang kedua beroperasi di bawah tatacara khas, dan hanya digunakan untuk bil yang tidak berkontroversi. Dalam Dewan Rakyat, bil biasanya dilakukan pada suatu Jawatankuasa Bil Awam, terdiri dari antara 16 dan 50 ahli, tetapi Jawatankuasa Dewan Keseluruhan digunakan untuk penggubalan undang-undang penting. Beberapa jenis lain jawatankuasa, termasuk Jawatankuasa Pilihan, dapat digunakan, tetapi secara jarang. Suatu jawatankuasa menganggapkan klausa bil mengikut klausa, dan melaporkan bil seperti yang digubahkan pada Dewan, di mana pertimbangan lebih terperinci ("tahap pertimbangan" atau "tahap laporan") bermuncul. Meskipun, suatu amalan yang digunakan untuk digelarkan kangguru (Standing Order 31) membenarkan Penceramah untuk memilih pemindaan mana yang diperdebatkan. Alat ini juga digunakan di bawah Standing Order 89 oleh pengerusi jawatankuasa, untuk menghadkan perdebatan dalam jawatankuasa.

Sekali Dewan menganggapkan bil, bacaan ketiga berikut. Dalam Dewan Rakyat, tiada pemindaan lanjut dapat dibuatkan, dan pesej mosi "Yang Bil kini dibaca kali ketiga" adalah pesej keseluruhan bil. Dalam Dewan Pertuanan dalam satu Dewan, bil dikirimkan ke Dewan lain. Jika diluluskan dalam bentuk serupa oleh kedua-dua Dewan, ia dapat disampaikan untuk Sovereign's Assent. Jika satu Dewan meluluskan pemindaan yang lain tidak akan bersetuju, dan kedua-dua Dewan tidak dapat menyelesaikan ketidaksetujuan mereka, bil gagal.

Meskipun, sejak pesej Akta Parlimen 1911 kuasa Dewan Pertuanan untuk menolak bil diluluskan oleh Dewan Rakyat telah dihadkan, dan had lanjut telah diletakkan oleh Akta Parlimen 1949. Jika Dewan Rakyat meluluskan bil awam dalam dua sesi berturutan, dan Dewan Pertuanan menolaknya dua kali, Dewan Rakyat dapat mengalamat bahawa bil disampaikan kepada Raja/Ratu untuk Persetujuan baginda, tidak mengirakan penolakan Bil dalam Dewan Pertuanan. Dalam setiap kes, bil harus diluluskan oleh Dewan Rakyat lebih kurang satu bulan kalendar sebelum tamatnya sesi. Peruntukan ini tidak digunakan pada bil yang berasal di Dewan Pertuanan, pada bil cuba untuk memanjang jangka Parlimen melebihi lima tahun, atau pada Bil Peribadi. Suatu tatacara khas digunakan berkaitan dengan bil diklasifikasikan oleh Penceramah Dewan rakyat sebagai "Bil Wang". Suatu Bil Wang berkenaan hanya sistem percukaian negara atau dana awam; sijil Penceramah dianggap berpenutup di bawah semua keadaan. Jika Dewan Pertuanan gagal untuk meluluskan Suatu Bil Wang dalam satu bulan pesejnya dalam Dewan Rakyat, Dewan Bawah dapat mengalamatkan bahawa Bil dikirimkan untuk Persetujuan Raja dengan segera.

Sebelum pun pesej Akta Parlimen, Dewan Rakyat memiliki sebelum terkemuka dalam kes-kes pra-terkemuka dalam hal perkara kewangan. Mengikut adat silam, Dewan Pertuanan tidak dapat memperkenalkan bil berkaitan dengan sistem percukaian atau Bekalan, tidak pun meminda Bil Bekalan dalam mana-mana cara. Dewan Rakyat adalah bebas untuk mengetepikan keutamaan ini, dan kadangkala melakukannya supaya dapat membenarkan Dewan Pertuanan untuk meluluskan pemindaan dengan implikasi kewangan. Dewan Pertuanan tetapi bebas untuk menolak bil berkaitan dengan Bekalan dan sistem percukaian, tetapi dapat ditolak secara mudah jika bil adalah Bil Wang. (Suatu bil berkaitan dengan hasil dan Bekalan tidak dapat menjadi Bil Wang, contohnya, ia termasuk tajuk selain daripada percukaian negara dan dana awam).

Tahap terakhir bil melibatkan memberikan keiznan Royal Assent. Secara teori, Raja dapat sama ada meluluskan Persetujuan Diraja (iaitu, membuat bil suatu undang-undang) atau menariknya (iaitu memveto bil). Di bawah konvensyen moden Sovereign sentiasa memberikan izin Persetujuan Diraja, dalam kata-kata Perancis Norman "La reyne le veult" (Ratu mengingininya). Penolakan terakhir untuk memberikan izin Assent adalah pada 1708, apabila Ratu Anne menarik Assent baginda dari sebuah bil "untuk menyelesaikan Tentera Awam di Scotland", dalam kata-kata "La reyne s'avisera" (Ratu akan memikirkannya terlebih dahulu).

Oleh, setiap bil memperolehi assent dari ketiga-tiga komponen Parlimen sebelum ia menjadi undang-undang (kecuali di mana Dewan Pertuanan diatasi di bawah Akta Parlimen). Kata-kata "SAMA ADA IA DIGUBALKAN oleh Ratu [Raja] yang Teramat Mulia, oleh dan dengan nasihat dan keizinan Tuan Rohaniah dan Temporal, dan Dewan Rakyat, dalam Parlimen kini berhimpun, menurut dengan peruntukan Akta Parlimen 1911 dan 1949, dan mengikut pihak berkuasa sama, seperti yang berikut:-"bermuncul berhampiran permulaan setiap Akta Parlimen. KAta-kata ini digelar menggubal rumusan.

Fungsi mahkamah[sunting | sunting sumber]

Tambahan ke fungsi legislatif, Parlimen juga melakukan beberapa fungsi perhakiman. Ratu-dalam-Parlimen terdiri daripada mahkamah yang tertinggi di realm untuk kebanyakan tujuan, tetapi Majlis Privi mempunyai perhakiman dalam sesetengah kes (contohnya, rayuan dari mahkamah gereja). Kuasa Parlimen datang dari adat silam petisyen Dewan untuk membetulkan sungutan dan melakukan keadilan. Dewan Rakyat hentikan menganggap petisyen untuk membalikkan pengadilan dewan rendah pada 1399, secara berkesan meninggalkan Dewan Pertuanan sebagai mahkamah sebagai jalan terakhir. Dalam masa kini, fungsi kehakiman Dewan Pertuanan dilakukan bukan oleh keseluruhan Dewan, tetapi oleh suatu kumpulan "Pertuanan Rayuan pada Ordinary" (hakim-hakim memberikan bangsawan seumur hidup di bawah Appellate Jurisdiction Act 1876 oleh Raja) dan oleh "Pertuanan Rayuan" (para bangsawan lain dengan pengalaman dalam perhakiman). Pertuanan Rayuan pada Ordinary dan Pertuanan Rayuan (or "Pertuanan Hukum") adalah ahli-ahli Dewan Pertuanan, tetapi biasanya tidak mengundi atau menutur pada hal-hal politik.

Pada lewat abad ke-19, Akta-Akta dibenarkan untuk pelantikan Pertuanan Rayuan Scotland pada Ordinary dan menamatkan rayuan dalam hal-hal jenayah Scotland ke Dewan Pertuanan, supaya Mahkamah Tinggi Justiciary menjadi mahkamah jenayah tertinggi di Scotland. Kini jawatankuasa legislatif Dewan Pertuanan biasanya mempunyai suatu minimum dua Hakim Scotland untuk memastikan bahawa sesetengah pengalaman Hukum Scotland dibawakan untuk ditanggungkan pada rayuan Scotland dalam kes sivil, dari Mahkamah Sesi.

Sesetengah fungsi-fungsi perhakiman lain telah secara bersejarah dilakukan oleh Dewan Pertuanan. Hingga 1948, ia adalah perbadanan di mana para bangsawan dibicarakan untuk feloni atau penderhakaan besar; sekarang, mereka dibicarakan oleh juri biasa. Apabila Dewan Rakyat mendakwa seorang individu, pembicaraan mendapatkan tempat di Dewan Pertuanan. Pendakwaan sekarang adalah jarang; yang terakhir berlaku pada 1806. Pada 2006, sebilangan AP cuba untuk menghidupkan kembali adat itu, dengan menandatangani suatu mosi untuk pendakwaan Tony Blair, tetapi percubaan ini tidak berjaya.

Perhubungan dengan Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Kerajaan British bertanggung jawab terhadap Dewan Rakyat. Meskipun, tidak pun Perdan Menteri atau ahli-ahli Kerajaan dipilih oleh Dewan Rakyat. Daripada itu, Ratu meminta orang yang lebih mungkin mengarah sokongan suatu kebanyakan dalam Dewan, biasanya ketua parti terbesar dalam Dewan Rakyat, untuk membentuk suatu kerajaan. Supaya mereak dapat bertanggungjawab pada Dewan Bawah, Perdana Menteri dan kebanyakan ahli Kabinet adalah ahli Dewan Rakyat. Perdana Menteri terakhir dari seorang ahli Dewan Pertuanan adalah Alec Douglas-Home, 14th Earl of Home, yang menjadi Perdana Menteri pada 1963. Untuk mematuhi konvensyen di bawah mana dia telah bertanggung jawab pada Dewan Bawah, dia disclaimed his peerage and procured election to the House of Commons within days of becoming Prime Minister.

Kerajaan-kerajaan mempunyai suatu kecenderungan untuk mempengaruhi badang perundangan Parlimen, dengan mengguna kebanyakan binaan dalam mereka dalam Dewan Rakyat, dan kadang-kadang mengguna kuasa penaungan mereka untuk melantik rakan bangsawan mereka dalam Dewan Pertuanan. Dalam amalan, kerajan dapat meluluskan mana-mana penggubalan undang-undang (dengan alasan) dalam Dewan Rakyat mereka berniat, kecuali jika ada penyangkalan besar oleh AP dalam parti mentadbir. Tetapi walaupun dalam keadaan ini, ia sangat tidak mungkin suatu bil akan dapat dikalahkan, walaupun Ap yang menyangkal dapat memetik konsesi dari kerajaan. Pada 1976, Lord Hailsham mencipta kini nama yang diguna lebar untuk kelakuan ini, dalam suatu akhbar akademik digelar "kediktatoran pilihan".

Parlimen mengawal eksekutif dengan melulus atau menolak Bilnya dan dengan memaksa para Menteri Mahkota untuk menjawab tindakan mereka, sama ada di "Wakta Pertanyaan" atau sewaktu mesyauarat jawatankuasa parlimen. Dalam kedua-dua ha, Menteri-Menteri akan ditanya soalan oleh ahli Dewan mereka, dan diwajibkan menjawab.

Walaupun Dewan Pertuanan dapat menelitikan eksekutif melalui Waktu Pertanyaan dan melalui jawatankuasanya, ia tidak dapat menjatuhkan Kerajaan. Suatu kementerian harus sentiasa mengekalkan keyakinan dan sokongan Dewak Rakyat. Dewan Bawah dapat mengindikasikan kekurangan sokongan dengan menolak Isyarat Keyakinan atau dengan meluluskan Isyarat Tiada Keyakinan. Isyarakat Keyakinan adalah biasanya berasal dengan Kerajaan supaya dapat memperkukuhkan sokongannya dalam Dewa, sementara Isyarat Tiada Keyakinan diperkenalkan oleh Pembangkang. Isyarat kadang-kadang mengambil dalam bentuk "Bahawa Dewan ini [tidak] mempunyai keyakinan dalam Kerajaan Her Majesty" tetapi beberapa kepelbagaian lain, banyak merujukkan pada polisi-polisi khusus atau dibangkang oleh Parlimen, diguna. Contohnya, suatu Isyarat Keyakinan 1992 menggunakan bentuk, "Bahawa Dewan ini menjelaskan sokongan untuk polisi ekonomi untuk Her Majesty's Government." Isyarat sebarang itu boleh secara teori dapat diperkenalkan dalam Dewan Pertuanan, tetapi, apabila Kerajaan tidak perlu menikmati keyakinan Dewan itu, tidak akan mengadakan kesan sama sebagai isyarat mirip dalam Dewan Rakyat; contoh moden satu-satunya sebarang kemunculan melibatkan isyarat 'Tiada Keyakinan' yang diperkenalkan pada 1993 dan selepas itu dikalahkan.

banyak undi-undi dianggap undi keyakinan, walaupun tidak termasuk bahasa yang disebut di atas. Bil-bil penting yang membentuk sebahagian dari agenda Kerajaan (seperti dikatakan dalam Tuturan dari Tahta) adalah biasanya dianggap hal-hal keyakinan. Kekalahan sebarang bil oleh Dewan Rakyat mengindikasi bahwa suatu Kerajaan tidak lagi mempunyai keyakinan Dewan. Kesan yang sama dicapai jika Dewan Rakyat "menarik Bekalan", iaitu, menolak belanjawan.

Di mana Kerajaan telah hilang keyakinan Dewan Rakyat, Perdana menteri diwajibkan sama ada untuk meletak jawatan, atau mencari pembubaran Parlimen dan suatu pilihanraya umum baru. Di mana Perdana menteri telah berhenti untuk mengekalkan suatu kebanyakan dalam undi itu dan meminta suatu pembubaran, Raja dapat mengikut teori menolak permintannya, memaksa peletakan jawatannya dan membenarkan Ketua Pembangkang diminta membentuk suatu kerajaan baru. Kuasa ini sangat jarang digunakan. Keadaan-keadaan yang harus dipenuhi untuk membernarkan sebarang penolakan digelar Lascelles Principles. Keadaan-keadaan dan prinsip-prinsip ini hanyalah konvensyen tidak rasmi; ia boleh jadi, walaupun sangat tidak mungkin, untuk Raja untuk menolak pembubaran dengan langsung tanpa alasan.

Dalam amalan, tatapan Dewan Rakyat pada Kerajaan adalah sangat lemah. Sejak sistem elektoral first-past-the-post dalam pilihanraya, parti mentadbir bercenderung untuk menikmati suatu kebanyakan besar dalam Dewan Rakyat; ada sering keperluan had dengan parti lain. Parti-parti politik British moden adalah sangat ketat mengatur bahawa mereka meninggal agak sedikit ruang untuk tindakan bebeas oleh AP mereka. Dalam banyak hal, AP dapat dibuang dari parti mereka dengan mengundi terhadap arahan para ketua parti mereka. Sewaktu abad ke-20, Kerajaan telah hilang isu-isu keyakinan hanya tiga kali — dua kali pada 1924, dan sekali pada 1979.

Kedaulatan[sunting | sunting sumber]

Bangunan parliamen, Stormont, Ireland Utara adalah rumah kepada Perhimpunan Ireland Utara

Beberapa berlainan pandangan telah diambil pada kedaulatan Parlimen. Menurut juri-juri Sir William Blackstone, "Ia mempunyai raja dan pihak berkuasa tidak berkawal pada pelaksanaan, mengesahkan, membesarkan, mengekang, memansuhkan, pembatalan, memulihkan kembali, dan penjelasan undang-undang, mengenai hal-hal semua mazhab, berkaitan gereja atau paderi, atau hal-hal duniawi, sivil, ketenteraan, kelautan, atau jenayah … ia dapat, pada ringkasnya, melakukan setiap benda yang tidak secara sifat tidak mungkin."

Suatu pandang lain telah diambil oleh hakim Scotland Tuan Cooper dari Culross. Apabila dia berkeputusan kes 1953 MacCormick v. Lord Advocate sebagai Tuan Presiden Mahkamah Sesi, dia berkata, "Prinsip kedaulatan tidak terhad Parlimen adalah suatu prinsip yang secara tersendirinya Inggeris dan tidak mempunyai rakan di hukum berpelembagaan Scotland." Dia berterusan, "Menganggap bahawa penggubalan undang-undang Kesatuan melenyapkan Parlimen Scotland dan England dan menggantikan mereka dengan sebuah Parlimen baru, saya mempunyai kesukaran meoihat mengapa Parlimen baru Great Britain harus mewarisi semua ciri-ciri tersendiri Parlimen England tetapi bukan yang dari Scotland." Walaupun demikian, dia tidak memberikan suatu pendapat yang meyakinkan pada tajuk itu. Oleh itu, soalan kedaulatan Parlimen kemunculan tetap menjadi tidak selesai. Parlimen belum meluluskan mana-mana Akta mentakrifkan kedaulatannya sendiri.

Kuasa parlimen telah sering dihakis oleh Akta-Aktanya sendiri. Akta-Akta yang diluluskan 1921 dan 1925 meluluskan Gereja Scotland kebebasan pada hal ehwal berkaitan gereja atau paderi. Lebih kini, kuasanya telah dihadkan oleh keahlian Kesatuan Eropah, yang mempunyai kuasa untuk membuat undang-undang dikuatkuasakan di setiap negara ahli. Dalam kes Factortame, Mahkamah Keadilan Eropah memerintahkan bahwa mahkamah-mahkamah UK dapat mempunyai kuasa untuk membalikkan penggubalan undang-undang UK yang menlanggar dengan undang-undang EU. Parlimen juga telah mencipta perhimpunan diturunkan kepada pihak berkuasa legislatif di Scotland, Wales dan Ireland Utara. Parlimen masih mempunyai kuasa ke atas kawasan-kawasan yang mana tanggung jawab terletak dengan institusi yang diturunkan, tetapi memperolehi perjanjian institusi itu untuk menindak bagi pihak mereka. Secara mirip, ia telah memperolehi kuasa untuk membuat peraturan ke Menteri-menteri Mahkota, dan kuasa untuk menggubal peraturan keagamaan ke General Synod Gereja England. (Ukuran General Synod dan, di sesetengah kes bercadang alat statutory dilaksanakan oleh para menteri, harus diizinkan oleh kedua-dua Dewan sebelum mereka menjadi undang-undang.) Dalam setiap kes yang tersebut di atas, pihak berkuasa telah diserahkan oleh akta Parlimen dan dapat diambil balik dalam car ayang sama. Ia adalah keseluruhannya dalam pihak berkuasa Parlimen, contohnya, untuk memansuhkan kerajaan-kerajaan diturunkan di Scotland, Wales dan Ireland Utara atau untuk meninggalkan EU. Meskipun, Parlimen juga memansuhkan kecekapan legislatifnya ke atas Australia dan Kanada dengan Australia dan Akta Kanada: walaupun Parlimen UK dapat meluluskan suatu Akta yang membalikkan tindakannya, ia tidak akan mengambil kesan di Australia atau Kanada sebagai kecekapan Parlimen Imperial tidak lagi diakui dalam undang-undang.

Satu pengecualian diperakui pada kuasa Parlimen melibatkan mengikat Parlimen-Parlimen masa hadapan. Tiada Akta Parlimen dapat dibuat terkawal dari pemindaan atau pemansuhan oleh sebuah Parlimen masa hadapan. Contohnya, walaupun Akta Kesatuan 1800 menyatakan bahawa Kerajaan Great Britain dan Ireland adalah dianggap bersatu "untuk selamanya", Parlimen mengizinkan Ireland selatan untuk meninggalkan Uk pada 1922.

Hak istimewa parlimen[sunting | sunting sumber]

Setiap Dewan Parlimen memiliki dan mengawalkan pelbagai hak istimewa. Dewan Pertuanan bergantung pada hak inherent. Pada kes Dewan Rakyat, Penceramah pergi ke Bilik Pertuanan di permulaan setiap Parlimen baru dan meminta pewakil-pewakil Raja untuk mengesahkan hak istimewa dan hak Dewan Rendah yang "tidak diragu". Upacara diperhatikan oleh Dewan Rakyat bermula pada pemerintahan Raja Henry VIII. Setiap Dewan adalah pengawal keistimewaannya, dan oleh itu boleh menghukum yang melanggar undang-undang. Keluasan hak istimewa parlimen berasaskan hukum dan adat. Sir William Blackstone menyatakan bahawa hak istimewa ini adalah "sangat besar dan tidak jelas", dan tidak dapat ditakrifkan kecuali oleh Dewan-Dewan Parlimen.

Ia adalah hak istimewa utama didakwa oleh Dewan-dewan adalah kebebasan bercakap dalam debat; tiada apa yang dikatakan oleh mana-mana Dewan boleh disoalkan dalam mana-mana mahkamah atau institusi lain di luar Parlimen. Suatu lagi hak istimewa didakwa adalah kebebasan dari penangkapan kecuali derhaka besar, feloni atau pelanggaran aman tetapi ia sekarang mengecualikan penangkapan pada mana-mana tuduhan jenayah; ia digunakan sewaktu sesi Parlimen, dan 40 haru sebelum atau selepas suatu sesi seperti itu.[20] Ahli-ahli kedua-dua Dewan tersebut tidak lagi mempunyai keistimewaan dalam perkhidmatan juri.[21]

Kedua-dua Dewan memiliki kuasa untuk menghukum pelanggaran hak istimewa mereka. Penghinaan Parlimen — contohnya, keingkaran suatu sepina diisukan oleh seorang jawatankuasa — boleh juga dihukum. Dewan Pertuanan boleh juga memenjarakan seorang individu untuk mana-mana jangka masa, tetapi seorang individu dipenjara oleh Dewan Rakyat dibiar bebas menurut prorogasi.[22] Hukuman-hukuman dikenakan oleh mana-mana Dewan tidak boleh dicabarkan dalam mana-mana mahkamah.

Lambang[sunting | sunting sumber]

Pintu kota yang bermahkota
Pintu kota pada sebiji duit syiling satu penny British

Lambang quasi-rasmi pada Dewan Parlimen adalah sebuah pintu kota yang dimahkotai. Pintu kota adalah lencana terdahulunya beberapa buah keluarga bangsawan Inggeris dari abad ke-14. Ia kemudian diamalkan oleh raja-raja wangsa Tudor pada 1500an, di bawah mana Istana Westminster menjadi tempat mesyuarat sering Parlimen. Mahkota telah ditambahkan untuk membuat lencana itu yang terutamanya tanda diraja.

Pintu kota mungkin pertama kali menjadi berkaitan dengan Istana Westminster melalui kegunaannya sebagai hiasan pada pembangunan semula Istana selepas kebakaran 1512. Meskipun, pada waktu itu ia hanyalah salah satu banyak tanda. Kesebaran kegunaan pintu kota sepanjang Istana bermula pada abad kesembilanbelas, ketika Charles Barry dan Augustus Pugin menggunanya secara luas sebagai ciri hiasan pada reka bentuk mereka untuk Istana baru berkutnya bencana kebakaran 1834.

Pintu kota bermahkota diterima sewaktu abad ke-20 sebagai lambang kedua-dua dewan parlimen. Ini semudahnya adalah nilainya adat dan kegunaan daripada keputusan yang terutama. Lambang ini sekarang bermuncul di alat tulis rasmi, penerbitan dan surat khabar, dan ia disetem pada pelbagai benda dalam kegunaan di Istana Westminster, seperti kutleri, barang-barang perak dan tembikar.[23]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Lords by party, type of peerage and gender - UK Parliament. Parliament.uk (2013-03-08). Retrieved on 2013-07-16.
 2. ^ "Legislative Chambers: Unicameral or Bicameral?". Democratic Governance. United Nations Development Programme. Dicapai pada 2008-02-10.
 3. ^ "Parliament and Crown". How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Dicapai pada 2008-02-10.
 4. ^ "Different types of Lords". How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Dicapai pada 2008-02-10.
 5. ^ "How MPs are elected". How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Dicapai pada 2008-02-10.
 6. ^ "Parliament: The political institution". History of Parliament. Parliament of the United Kingdom. Dicapai pada 2008-02-10.
 7. ^ "Messers. Bright And Scholefield At Birmingham", The Times, m/s. 9, January 19, 1865CS1 maint: date and year (link)
 8. ^ "Act of Union 1707". United Kingdom Parliament. Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-08-31. Dicapai pada 2008-02-17.
 9. ^ "Act of Union (Ireland) 1800 (c.38): Article Third". UK Statute Law. Ministry of Justice. Dicapai pada 2008-02-17.
 10. ^ K. Brown and R. Tanner, History of the Scottish Parliament, i, 'introduction'.
 11. ^ Brown and Tanner, passim; R. Tanner, The Late Medieval Scottish Parliament; K. Brown and A. Mann, History of the Scottish Parliament
 12. ^ R. Rait, 'Parliaments of Scotland' (1928)
 13. ^ R. Tanner, 'The Lords of the Articles before 1542', in Scottish Historical Review (2000)
 14. ^ Rait, Parliaments of Scotland
 15. ^ Act of Union 1707, Article 1.
 16. ^ Black, Jeremy (2004). Parliament and Foreign Policy in the Eighteenth Century. England: Cambridge University Press. m/s. 21. ISBN 0521833310.
 17. ^ "Scotland Act 1998". Office of Public Sector Information (OPSI). Dicapai pada 2008-05-31.
 18. ^ "Scottish Parliament Official Report - 12 May 1999". Scottish Parliament. Dicapai pada 2008-05-31.
 19. ^ "Sarkozy: We are stronger together". BBC News. 2008-03-26. Dicapai pada 2008-03-26.
 20. ^ "United Kingdom; Member of Parliament". PARLINE database on national parliaments. Inter-Parliamentary Union. Dicapai pada 2008-02-22.
 21. ^ May, Erskine (2004). Parliamentary Practice. Lexis Nexis UK. m/s. 119, 125. ISBN 0406970947.
 22. ^ "Parliament (United Kingdom government)". Encyclopædia Britannica. Dicapai pada 2008-02-22.
 23. ^ The Portcullis (factsheet) Diarkibkan 2007-02-22 di UK Government Web Archive, House of Commons Information Office, November 2007

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Spoken Wikipedia-2

Templat:Leaders of British political parties

Koordinat: 51°29′57.5″N, 00°07′29.1″W