Mickey Mouse

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Mickey Mouse
Mickey Mouse
Kemunculan pertama Plane Crazy (15 Mei 1928)
Dicipta oleh Walt Disney dan Ub Iwerks
Disuara oleh Walt Disney (1928–1947)
Jim MacDonald (1947–1977)
Wayne Allwine (1977–2009)
Bret Iwan (2009–kini)
Juga dikenali sebagai

Mickey Mouse adalah seorang watak kartun berbentuk haiwan yang bercirikan manusia yang menjadi lambang terulung The Walt Disney Company. Dia direka pada tahun 1928 (dan disuarakan pada asalnya) oleh Walt Disney. Disney meraikan kelahiran Mickey pada 18 November, 1928 dengan pelancaran filem animasi Steamboat Willie. Si tikus ini berevolusi dari sekadar watak animasi dan komik menjadi salah satu lambang paling dikenali di dunia.

Walt Disney membekalkan suara Mickey Mouse dari 1928 hingga 1946, apabila penata kesan bunyi James G. MacDonald mengambil alih. Mickey kemudian disuarakan Wayne Allwine. Namun, setelah kematian Allwine pada tahun 2009, Mickey kini disuarakan oleh Bret Iwan.

Disney berkata beliau menerima ilham untuk mereka Mickey daripada seekor tikus yang ditemui di studio Laugh-O-Gram yang gagai di Kansas City, Missouri yang digelar beliau sebagai Mortimer Mouse.

Ciptaan dan penampilan sulung[sunting | sunting sumber]

Mickey direka sebagai pengganti Oswald the Lucky Rabbit, bintang terdahulu yang dicipta oleh studio Disney untuk Charles Mintz dari Universal Studios. Sebenarnya, wajah Mickey sewaktu penampilan pertamanya banyak menyerupai Oswald. Apabila Disney meminta Mintz untuk belanjawan yang lebih bagi siri Oswald, Mintz mengumumkan bahawa beliau telah mengupah kebanyakan pekerja Disney tetapi Disney boleh meneruskan siri Oswald selagi beliau bersetuju dengan potongan belanjawan itu dan membayarnya. Mintz memiliki Oswald dan menyangka beliau telah mengambil kesempatan terhadap Disney. Ini memarahkan Disney yang kemudiannya menolak tawaran tersebut lalu kembali ke California untuk menerbitkan kartun-kartun terakhir Oswald yang dihutangkan kepada Mintz mengikut kontrak antara mereka. Disney terkilan oleh pengkhianatan pekerja-pekerja beliau namun tekad untuk memulakan kerjayanya semula. Studio Disney yang baru dahulunya merangkumi animator Ub Iwerks dan seorang perantis yang setia, Les Clark. Sat pengajaran yang dipelajari Disney daripada pengalaman ini adalah untuk senantiasa memastikan bahawa beliau memiliki semua hak milik terhadap watak-watak yang diterbitkan oleh syarikatnya.

"Kami berasa bahawa orang ramai, khususnya kanak-kanak, menyukai haiwan yang comel dan kecil. Saya rasa kami banyak berhutang kepada Charlie Chaplin untuk idea ini. Kami hendakkan sesuatu yang menarik, lalu kami teringatkan seekor tikus yang kecil yang memiliki ciri-ciri gelagat Chaplin — si kecil yang sentiasa melakukan yang terbaik dengan sebaik mampu."

"Apabila orang tertawakan Mickey Mouse, ini kerana dia bersifat kemanusiaan; maka itulah rahsia popularitinya."

"Saya cuma berharap agar kita tidak lupa terhadap satu perkara — bahawa segalanya bermula kerana seekor tikus." — Walt Disney[1]

Plane Crazy[sunting | sunting sumber]

Mickey dan Minnie Mouse muncul buat julung kali bersama dalam filem kartun pendek Plane Crazy, pada 15 Mei 1928. Kartun ini diarah oleh Walt Disney dan Ub Iwerks. Iwerks juga ialah animator utama untuk filem ini, dan dilaporkan bahawa beliau mengambil masa enam minggu mengusahakan kartun ini. Sebenarnya, Iwerks ialah animator utama untuk setiap filem pendek Disney yang dikeluarkan pada tahun 1928 dan 1929. Hugh Harman dan Rudolf Ising turut membantu Disney ketika itu. Mereka sudah menandatangani kontrak bersama Charles Mintz yang meskipun begitu masih dalam proses membentuk studio baru beliau maka untuk sementara waktu mereka masih bekerja untuk Disney. Filem pendek ini merupakan kerja animasi terakhir mereka dalam situasi yang agak janggal ini.

Plot Plane Crazy agak ringkas. Mickey kelihatan cuba menjadi juruterbang dengan mencontohi Charles Lindbergh. Setelah membina kapal terbang sendiri, dia terus menjemput Minnie menyertainya untuk penerbangan pertama, di mana dia berkali-kali cuba mengucup Minnie dan gagal, lalu cuba lagi secara paksa. Minnie pun menerjun keluar dari kapal terbang. Mickey yang memerhati Minnie hilang kawalan kapal terbangnya. Dari detik itulah bermulanya penerbangan luar kawalan yang menyebabkan situasi melucukan berturut-turut dan akhirnya kapal terbang terhempas.

Mickey dalam Plane Crazy bersifat nakal, berahi, dan kelihatan jahat oleh ramai orang. Bagaimanapun, apabila julung kali dikeluarkan, Plane Crazy kelihatan gagal menarik hati penonton, dan lebih buruk lagi, Walt tidak dapat mencari pengedar. Meskipun jelas kecewa, Walt terus membikin filem pendek Mickey yang seterusnya: The Gallopin' Gaucho.

Mercu tanda awal[sunting | sunting sumber]

Pertemuan pertama dengan Black / Peg Leg Pete[sunting | sunting sumber]

The Gallopin' Gaucho sekali lagi diarah oleh Walt Disney dan Ub Iwerks, dengan Iwerks sebagai satu-satunay animator kali ini. Filem pendek ini dimaksudkan sebagai parodi filem The Gaucho oleh Douglas Fairbanks yang dikeluarkan julung kali pada 21 November 1927. Berikutan filem asal, peristiwa-peristiwa filem ini berlaku di tanah Pampas Argentina. Gaucho dalam tajuk ini tidak lain dari Mickey sendiri. Dia pertama kali dilihat menunggang burung rhea dan bukannya kuda seperti yang disangkakan. Dia kemudiannya menemui "Cantina Argentina," iaitu kelihatannya kedai minuman and restoran tempatan. Mickey terus memasuki tempat itu dan mengambil tempat duduk. Dia kelihatan cuma hendak beristirahat dengan minum dan merokok. Turut hadir dalam restoran itu ialah Pegleg Pete (kemudian dinamakan Black Pete, atau Pete sahaja), seorang penjenayah yang dikehendaki dan juga pelanggan restoran itu, serta Minnie Mouse, pelayan dan penari restoran yang tengah mempersembahkan tarian tango. Kedua-dua pelanggan itu kemudian mula bermain cinta dengan Minnie sambil berlawan sesama sendiri. Kemudian Pete menculik Minnie dan cuba melarikan diri dengan menunggang kuda. Mickey pun mengejarnya dengan menunggang burungnya. Mickey berjaya memintasi lawannya dan maka mereka kemudian berlawan pedang. Akhirnya, Mickey menang lalu menarik hati Minnie.

Dalam temuramah seterusnya, Iwerks mengulas bahawa Mickey dalam The Gallopin' Gaucho dimaksudkan untuk menjadi seorang wira dan pengembara yang dibentuk sempena Fairbanks. Filem ini menandakan pertemuan pertama antara Mickey dan Pete, seorang watak yang sedia ada sebagai antagonis dalam kedua-dua siri Alice Comedies dan Oswald. Berdasarkan peranan Mickey dan Minnie yang tidak kenal satu sama lain sebelum penghujungnya, adalah dipercayai bahawa pertemuan sebelumnya sepatutnya disertakan dalam cereka itu. Penonton masa kini pernah mengulas bahawa ketiga-tiga watak nampaknya sedang menaikkan diri mereka daripada latar belakang kasar dan berkelas bawahan yang jauh berbeza berbanding perwatakan mereka masa kini. Kesannya, filem pendek ini dikatakan penting dalam sejarah Mickey.

Bagaimanapun, ketika pembikinan asal filem ini, Walt sekali lagi gagal mencari pengedar. The Gallopin' Gaucho akhirnya dikeluarkan pada 30 Disember 1928, berikutan sebuah lagi filem pendek Mickey. Adalah dilaporkan bahawa Mickey mula-mulanya didapati terlalu serupa dengan Oswald maka nampaknya tidak ramai yang meminatinua. Walt kemudiannya mula mencari jalan untuk membezakan siri Mickey Mouse daripada karya-karya beliau yang sebelumnya dan pesaing-pesaingnya. Hasil pencarian jalan itu ialah filem pendek Mickey ketiga yang dibikin, kedua yang dikeluarkan dan pertama yang betul-betul memikat penonton: Steamboat Willie.

Penambahan bunyi[sunting | sunting sumber]

Steamboat Willie julung kali dikeluarkan pada 18 November 1928 dan merupakan arahan bersama Walt Disney dad Ub Iwerks. Iwerks sekali lagi menjadi ketua animator, dengan bantuan Johnny Cannon, Les Clark, Wilfred Jackson dan Dick Lundy. Filem ini dimaksudkan sebagai parodi Steamboat Bill Jr. oleh Buster Keaton yang keluar pada 12 Mei tahun yang sama. Meskipun cuma yang ketiga pernah dibikin, namun Steamboat Willie ialah kartun Mickey pertama yang berjaya mencari pengedar, maka dianggap ramai sebagai penampilan sulung Mickey. Willie menampilkan perubahan dalam wajah Mickey (terutamanya, melukis matanya sebagai titik besar) yang menetapkan wajahnya untuk kartun-kartun berikutnya.

Kartun ini bukan kartun pertama yang disertakan runut bunyi yang berhubung pada aksinya. Fleischer Studios yang diketuai adik-beradik Dave dan Max Fleischer, sudah mengeluarkan sebilangan kartun berbunyi menggunakan sistem DeForest pada pertengahan 1920an. Bagaimanapun, kartun-kartun ini tidak dapat memastikan bunyi selaras sepanjang filem. Bagi Willie pula, Disney memastikan bunyi dirakam dengan runut penanda yang memastikan para pemuzik mengikut rentak. Ketepatan pengaturan masa ini kelihatan ketika babak "Turkey in the Straw", apabila gerakan Mickey kena tepat-tepat dengan alat muzik yang mengiringinya. Ahli sejarah animasi telah lama berdebat mengenai identiti komposer muzik asal filem ini, dengan menyebut nama-nama Wilfred Jackson, Carl Stalling, Bert Lewis dan sebagainya, namun jawapannya masih belum jelas. Walt Disney sendiri menyuarakan Mickey dan Minnie.

Lakon layar menyaksikan Mickey berkhidmat di atas Steamboat Willie di bawah arahan Kapten Pete. Mulanya dia dilihat mengemudi kapal wap sambil bersiul. Kemudian Pete tiba untuk mengambil alih kemudi dan mencampak Mickey keluar dari anjung-anjung kapal dengan rasa marah. Mereka perlu berhenti untuk mengangkut barang muatan. Sebelum berlepas lagi, Minnie tiba, nampaknay sepautunya menjadi satu-satunya penumpang kapal tetapi tiba lewat. Mickey dapat mengambilnya naik dari tepi sungai. Minnie tercicir muzik lembarannya untuk lagu rakyat "Turkey in the Straw". Seekor kambing di kalangan haiwan-haiwan yang diangkut dalam kapal terus memakan lembaran itu. Maka Mickey dan Minnie menggunakan ekor kambing itu sebagai peti nyanyi yang memainkan irama. Sepanjang babak-bakja seterusnya, Mickey menggunakan haiwan-haiwan lain sebagai alat muzik. Maka Kapten Pete berasa diganggu oleh riuh-rendah ini lalu mengarah Mickey kembali bertugas. Mickey dihukum mengupas ubi kentang sepanjang saki-baki perjalanan. Dalam babak terakhir, seekor burung kakak tua cuba mengejeknya tetapi dicampak ke dalam Mickey.

Para penonton Steamboat Willie yang baru dikeluarkan itu dilaporkan kagum dengan penggunaan bunyi untuk tujuan komedi. Filem berbunyi ketika itu masih merupakan inovasi. Filem cetera pertama yang berbabak dialog, iaitu The Jazz Singer yang dibitangi Al Jolson, keluar pada 6 Oktober 1927. Dalam masa setahun kejayaannya, kebanyakan pawagam AS sudah memasang kelengkapan filem berbunyi. Walt Disney nampaknya berniat untuk mengambil kesempatan dalam trend baru itu, lalu diakui berjaya. Kebanyakan studio kartun lain masih mengeluarkan filem bisu maka tidak mampu menyaingi Disney. Kesannya, Mickey menjadi atak animasi yang tersohor pada zaman itu. Walt Disney kemudian berusaha menambah bunyi pada Plane Crazy dan The Gallopin' Gaucho (yang asalnya dikeluarkan bisu) dan keluaran barunya terus melonjakkan kejayaan dan populariti Mickey. Filem pendek Mickey keempat juga dimulakan pembikinan, berjudul The Barn Dance. Namun begitu, Mickey hanya dapat bercakap mulai "The Karnival Kid" pada tahun 1929 di mana kata-katanya yang pertama berbunyi "Hot dogs, Hot dogs!" Setelah keluarnya Steamboat Willie, Mickey became menjadi pesaing terdekat kepada Felix the Cat, dan popularitinya terus berkembang melalui kemunculan dalam filem berbunyi tanpa henti. Menjelang tahun 1929, Felix makin berkurangan penontonnya, maka Pat Sullivan memutuskan agar semua kartun Felix seterusnya disertakan bunyi.[1] Malangnya, peralihan Felix ke filem berbunyi tidak menampakkan apa-apa hasil dan menjelang tahun 1930, Felix sudah pudar dari layar wayang.[2]

Peranan[sunting | sunting sumber]

Pelamar[sunting | sunting sumber]

The Barn Dance, julung kali dikeluarkan pada 14 Mac 1929, adalah yang terawal daripada filem pendek Mickey yang dikeluarkan pada tahun itu. Filem ini diarah oleh Walt Disney bersama Ub Iwerks sebagai ketua animator. Filem pendek ini terkenal kerana menyaksikan Mickey ditolak oleh Minnie yang sebaliknya memilih Pete, serta juga penampilan watak pete yang di luar kebiasaan; selama ini Pete disifatkan sebagai watak jahat yang ganas, di sini dia berwatakkan lelaki yang beradab. Tambahan pula, Mickey tidak digambarkan sebagai wira, sebaliknya sebagai pelamar muda yang tidak cekap. Apabila hampa dan menangis kerana gagal, Mickey kelihatan sangat beremosi dan lemah hati. Bagaimanapun, adalah dikatakan bahawa ini cuma bertujuan meraih empati penonton terhadap watak ini.

Sarung tangan[sunting | sunting sumber]

The Opry House yang julung kali dikeluarkan pada 28 Mac 1929, adalah filem pendek kedua yang dikeluarkan pada tahun itu. Filem ini buat julung kali melihatkan Mickey bersarung tangan. Semenjak itu Mickey selalu memakainya dalam penampilan seterusnya. Kononnya satu sebab sarung tangan ini dibubuh adalah untuk membolehkan penonton membezakan tangan-tangan watak apabila bersandar pada badan mereka, kerana kedua-duanya hitam (filem Mickey tidak berwarna sehinggalah keluarnya The Band Concert pada tahun 1935). Tiga batang garis hitam pada bahagian belakang sarung tangan adalah lisu pemadan pada fabrik sarung yang menganjur dari celah-celah jari tangannya, mencontohi reka bentuk sarung tangan kulit anak kambing pada masa itu.

Tikus biasa[sunting | sunting sumber]

When the Cat's Away yang keluar pada 18 April 1929, adalah filem pendek Mickey ketiga yang dikeluarkan pada tahun itu, dan pokoknya merupakan pembikinan semula salah sebuah Alice Comedies, iaitu Alice Rattled by Rats, yang prnah keluar sejak 15 Januari 1926. Kat Nipp muncul buat kali kedua, namun namanya diberi sebagai "Tom Cat" (kerana kucing ini jantan, dan tidak patut dikelirukan dengan watak utama siri Tom and Jerry). Dia digambarkan mabuk ketagih minuman beralkohol, kemudian meninggalkan rumahnya untuk memburu. Sewaktu tiada di rumah, sekawan tikus menyerang rumahnya untuk mencari makanan, termasuk Mickey dan Minnie, yang terus menjadikan himpunan ini sebagai parti. Filem ini ganjil kerana menggambarkan Mickey dan Minnie sama saiz dan serupa sifatnya dengan tikus biasa. Selalunya Mickey dan Minnie bersaiz manusia pendek. Selain itu, adalah diketahui bahawa oleh sebab filem ini dihasilkan semasa zaman Larangan (larangan terhadap penjualan minuman beralkohol dari tahun 1920 hingga 1933), maka minuman-minuman beralkohol ini mungkin sekali hasil pengedaran arak haram.

Dalam babak-babak live-action dalam filem The Hot Choc-late Soldiers dari tahun 1934, Mickey Mouse yang dianimasi kelihatan bersaiz tikus biasa berinteraksi dengan Jimmy Durante.

Askar[sunting | sunting sumber]

Filem pendek Mickey yang seterusnya juga dianggap ganjil, iaitu The Barnyard Battle, keluaran 25 April 1929 yang terkenal sebagai filem pertama yang menyaksikan Mickey menjadi askar dan berada dalam pertempuran.

Peralihan[sunting | sunting sumber]

Zaman Meleset[sunting | sunting sumber]

Filem pendek Mickey terakhir dalam tahun 1929 ialah Jungle Rhythm, pada 15 November. Mickey berada dalam sebuah safari di Afrika, menunggang seekor gajah dan berlengkapkan shotgun. Kemudian, Mickey berada dalam kesusahan apabila didekati seekor singa dan seekor beruang. Mickey terus memainkan muzik untuk menenangkan kedua-dua haiwan itu. Sepanjang filem ini, pelbagai jenis haiwan hutan belantara menari ikut irama Mickey, termasuk lagu-lagu "Yankee Doodle", "Turkey in the Straw", "Auld Lang Syne", "The Blue Danube", dan Aloha `Oe Diarkibkan 2003-12-03 di Wayback Machine. Pada tahun 1929, Walt merangsang lagi populariti Mickey lalu menubuhkan Kelab Mickey Mouse yang pertama, disusuli kelab-kelab seumpamanya di beratus-ratus pawagam di seluruh Amerika Syarikat[3].

Penampilan komik sulung[sunting | sunting sumber]

Pada masa inilah Mickey sudah muncul dalam 15 buah filem pendek animasi yang berjaya, sekaligus mudah dikenali orang ramai. Jadi Walt Disney dihubungi King Features Syndicate dengan tawaran melesenkan Mickey dan watak-watak pembantunya sebagai bahan komik. Walt menerimanya maka Mickey mucnul dalam komik buat kali pertama pada 13 Januari 1930. Walt Disney sendiri diberi penghargaan kerana plot komik, Ub Iwerks plua untuk seninya dan pendakwatannya pula Win Smith. Minggu pertama komik ini melihatkan apa yang dikatakan bagaikan satu adaptasi Plane Crazy. Minnie menjadi watak pembantu pertama yang ditambah dalam komik. Komik-komik yang asalnya dikeluarkan antara 13 Januari dan 31 Mac 1930 pernah sekali-sekala dicetak semula dalam bentuk buku komik berjudul "Lost on a Desert Island".

Persembahan muzik klasik[sunting | sunting sumber]

Dalam animasi pula, dua buah lagi filem pendek Mickey dikeluarkan, bermula dengan The Barnyard Concert, pada 3 Mac 1930 yang menyaksikan Mickey memimpin orkestra. Persembahan Poet and Peasant (karya Franz von Suppé) mereka agak lucu; tetapi adalah diketahui bahawa sesetengah lelucon yang disaksikan sebenarnya diulang dari filem-filem sebelumnya. Filem kedua asalnya dikeluarkan pada 14 Mac 1930 bertajuk Fiddlin' Around tetapi sejak itu dinamakan semula menjadi Just Mickey. Kedua-dua judul ini menggambarkan secara tepat filem pendek ini yang menyaksikan Mickey mempersembahkan solo biola. filem ini dikenali kerana persembahan beremosi Mickey bagi finale William Tell Overture, Träumerei (Lamunan) karya Robert Schumann, dan Keghairahan Hungary No. 2 karya Franz Liszt.

Perginya pereka bersama dan kesannya[sunting | sunting sumber]

Filem-filem tadi diikuti Cactus Kid pada 11 April 1930. Seperti yang dibayangkan judulnya, filem ini dimaksudkan berbentuk parodi filem Western, tetapi dianggap ibarat pembikinan semula The Gallopin' Gaucho yang berlatarkan Mexico sebagai ganti Argentina. Mickey sekali lagi menjadi pengembara bersendirian yang memasuki tavern tempatan dan mula bermain cinta dengan penari di situ, iaitu Minnie sekali lagi. Lawan Mickey sekali lagi merupakan Pete yang kali ini menggelar dirinya Peg-Leg Pedro. Buat julung kalinya dalam filem pendek Mickey, Pete tampil berkaki kayu yang menjadi sifat lazim bagi watak ini. Burung rhea dalam Gaucho diganti oleh Horace Horsecollar, ini mungkin merupakan kemunculan bukan antropomorfik Horace yang terakhir. Filem ini dikatakan penting kerana menjadi filem pendek Mickey terakhir yang dianimasi Ub Iwerks.

Tidak lama sebelum keluarannya, Iwerks telah meninggalkan Studio untuk cuba mendirikan studio sendiri beliau. Hasil terulung usaha beliau sejak itu adalah siri Flip the Frog. Peninggalan Iwerks dikatakan menandakan satu titik peralihan pada kerjaya-kerjaya Walt Disney dan Mickey Mouse. Walt sudah kehilangan lelaki yang berfungsi sebagai rakan sekerja beliau yang paling rapat sejak tahun 1919. Mickey pula kehilangan lelaki yang bertanggungjawab atas rekaan asalnya serta pengarahan dan/atau animasi bagi sesetengah filem pendek yang dikeluarkan sehingga masa ini, sehingga ada yang kata bahawa Iwerkslah pencipta sebenar Mickey. Walt Disney dihargai kerana memberi ilham untuk mencipta Mickey, tetapi Iwerks pula orang yang mereka bentuk watak Mickey dan juga kartun-kartun Mickey Mouse terawal banyak dilukis oleh Iwerks sendiri. Maka itu, sesetengah sejarawan animasi mendakwa Iwerks sewajarnya dinamakan pencipta sebenar Mickey Mouse. Adalah ditunjukkan bahawa pengiklanan untuk kartun-kartun Mickey Mouse terawal diberikan penghargaannya sebagai "A Walt Disney Comic, drawn by Ub Iwerks". Sejak itu, terbitan-terbitan Syarikat Disney Company bagi kartun-kartun awal itu hanya diberi penghargaan kepada Walt Disney sahaja.

Disney dan semua pekerja beliau yang tinggal menyambung penerbitan siri Mickey, dan akhirnya beliau mampu mencari sebilangan animator untuk menggantikan Iwerks. Apabila Zaman Meleset berlanjutan dan Felix the Cat lenyap dari layar pawagam, nama Mickey makin meningkat, dan menjelang tahun 1932, Kelab Mickey Mouse sudah menikmati keahlian sejuta orang[4], disusuli Walt menerima anugerah Oscar istimewa kerana mereka Mickey Mouse; pada tahun 1935, Disney mula membubarkan Kelab Mickey Mouse kerana masalah pentadbiran[5]. Sungguhpun dibayangi filem-filem pendek Silly Symphonies berjudul The Three Little Pigs pada tahun 1933, Mickey masih mampu mempertahankan popularitinya di kalangan penonton sehingga tahun 1935, apabila hasil pantauan menunjukkan Popeye the Sailor lebih popular berbanding Mickey [6]. Menjelang tahun 1934, jualan cenderamata Mickey juga meraih kutipan $600,000.00 setahun.[7]. Pada tahun 1935, keluarnya kartun Mickey Mouse berlengkapkan Technicolor penuh yang sulung, berjudul The Band Concert, edaran United Artists. Pada tahun 1994, The Band Concert diundi sebagai kartun ketiga paling laris sepanjang zaman dalam satu undian yang disertai pakar animasi. Dengan membubuh warna dan mengubah sedikit rupa Mickey, Walt meletakkan Mickey di hadapan semula, dan Mickey turut mencapai tahap populariti yang tidak pernah dicapainya sebelum ini kerana para penonton makin tertarik olehnya[8]; pada tahun 1935, Walt juga menerima anugerah istimewa dari Liga Negara-negara kerana mencipta Mickey. Namun, pada tahun 1938, Donald Duck memintas Mickey, jadi perlulah Mickey direkabentuk sekali lagi[9]; rekabentuk semula dari tahun 1938 hingga 1940 juga meletakkan Mickey di kemuncak popularitinya sekali lagi[10]. Namun, selepas tahun 1940, populariti Mickey menjunam lagi[11], itupun watak ini terus membuat penampilan seperti biasa dalam filem pendek animasi sehingga tahun 1943 dan mulai tahun 1946 hingga tahun 1952.

Kemunculan dalam komik[sunting | sunting sumber]

Pada awal 1930, selepas pemergian Iwerk, Disney pada mula-mulanya berpuas hati dengan meneruskan penskripan komik Mickey Mouse dan menugasi Win Smith untuk melukis. Bagaimanapun, tumpuan Walt selama ini memang dalam animasi dan Smith tidak lama kemudian ditugasi juga untuk menulis skrip. Smith tidak berpuas hati dengan tanggungjawab yang diperluas itu dan meletakkan jawatannya dengan serentak.

Walt kemudian mencari-cari pengganti untuk Smith dalam kalangan kakitangan Studio. Atas alasan yang tidak dapat dipasti, beliau memilih Floyd Gottfredson, seorang pekerja yang baru. Pada masa itu, Floyd dilaporkan amat berminat akan animasi dan keberatan menerima tugas yang baru. Walt meyakinkan Floyd bahawa tugas itu adalah buat sementara sahaja dan Floyd akan dikembalikan ke bidang animasi kemudian. Floyd menerima tugas itu dan akhirnya, tugas "sementara" itu berlangsung antara 5 Mei 1930 hingga 15 November 1975.

Floyd pada mula-mulanya diperlukan untuk meneruskan jalan cerita pendahulunya yang telah dimulakan pada 1 April 1930. Jalan cerita itu disiapkan pada 20 September 1930 dan kemudian dicetak semula dalam bentuk buku komik sebagai Mickey Mouse in Death Valley. Percubaan awal itu menyumbangkan kepada perluasan barisan watak kartun yang sehingga itu hanya terdiri daripada Mickey dan Minnie. Cerita ini memperkenalkan Clarabelle Cow, Horace Horsecollar dan Black Pete, serta juga Sylvester Shyster, peguam yang korup, dan Mortimer Mouse, bapa saudara Minnie. Cerita itu diikuti oleh Mr. Slicker and the Egg Robbers yang dicetak buat pertama kali antara 22 September dan 26 Disember 1930. Ia memperkenalkan Marcus Mouse dan isterinya sebagai ibu bapa Minnie.

Versi animasi dan versi komik Mickey dianggap menyimpang antara satu sama lain mulai dengan dua cerita lerang komik yang awal itu. Sedangkan filem kartun Disney terus menumpukan komedi, lerang komik Disney menggabungkan unsur-unsur komedi dan pengembaraan. Versi pengembaraan Mickey itu kemudian diteruskan dalam lerang komik yang berikutan dan kemudiannya dalam buku komik pada sepanjang abad ke-20 dan abad ke-21.

Mickey merupakan watak utama dalam siri MM Mickey Mouse Mystery Magazine yang diterbitkan di Itali dari 1999 hingga 2001.

Sejarah terkini Mickey[sunting | sunting sumber]

Pada 18 November 1978, sempena ulang tahunnya yang ke-50, Mickey menjadi watak kartun pertama yang meraih bintang di Hollywood Walk of Fame. Bintang tersebut terletak di 6925 Hollywood Blvd.

Bandar raya Melbourne, Australia mengadakan pesta Moomba tahunan yang diterajui perarakan di jalanan dan pernah melantik Mickey Mouse sebagai Raja Moomba (1977).[12] Walaupun amat digemari oleh ramai kanak-kanak, namun adanya pihak yang mempertikai perlantikannya. Sesetengah warga Melbourne mahu tokoh tempatan dilantik, seperti Blinky Bill si koala; ketika didedahkan bahawa Patricia O'Carroll (dari pertunjukan Disneyland's Disney on Parade) melakonkan Mickey Mouse, akhbar-akhbar Australia melaporkan "Mickey Mouse sebenarnya betina!"[13]

Selama berpuluh-puluh tahun, Mickey Mouse bersaing dengan Bugs Bunny milik Warner Bros. sebagai watak kartun popular. Apapun, pada tahun 1988, terpahatnya detik-detik terpenting dalam sejarah perfileman, apabila kedua-dua pesaing tersebut berkongsi layar dalam filem Disney/Amblin berjudul Who Framed Roger Rabbit arahan Robert Zemeckis. Disney dan Warner menandatangani perjanjian yang menyatakan bahawa kedua-dua watak berkenaan diberi masa tayangan sama rata setepat-tepatnya, tidak boleh berbeza satu mikrosaat pun.

Selain muncul dalam bentuk animasi dalam filem lakonan sebenar Roger Rabbit, Mickey membuat penampilan khas dalam rancangan televisyen istimewa The Muppets at Walt Disney World pada tahun 1990, di mana dia diceritakan sebagai sahabat lama Kermit the Frog. The two are established in the story as having been old friends. Watak-watak boneka The Muppets pula pernah mengajuk dan menyebut nama Mickey berpuluh-puluh kali sejak 1970-an. Nyata sekali, The Muppets dibeli oleh syarikat Walt Disney pada 2004.

Mickey kelihatan dalam beberapa logo beranimasi Walt Disney Home Entertainment, mulai logo "Neon Mickey", kemudian diikuti logo "Sorcerer Mickey" yang digunakan untuk judul-judul keluaran biasa dan Classics. Mickey juga muncul pada peti simpanan video pada 1980-an.

Kartun pawagam terkini sekali yang menampikan Mickey ialah filem pendek Runaway Brain pada tahun 1995. Dari tahun 1999-2004, Mickey muncul dalam beberapa keluaran video, iaitu Mickey's Once Upon a Christmas, Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers, dan Mickey's Twice Upon a Christmas. Mickey belum muncul dalam mana-mana filem Disney yang bukan berasaskan karya klasik.

Banyak sekali rancangan televisyen yang berketengahkan Mickey, termasuk rancangan-rancangan terkini Mickey Mouse Works (1999—2000), Disney's House of Mouse (2001—2003) dan Mickey Mouse Clubhouse (2006). Sebelum ini, Mickey pernah ditampilkan sebagai watak ghaib dalam episod Bonkers berjudul "You Oughta Be In Toons".

Permainan video[sunting | sunting sumber]

Seperti watak-watak popular yang lain, Mickey telah membintangi berbilang-bilang permainan video, termasuk Mickey Mousecapade untuk Nintendo Entertainment System, Mickey Mania: The Timeless Adventures of Mickey Mouse, Mickey's Ultimate Challenge, dan Disney's Magical Quest untuk Super Nintendo Entertainment System, Castle of Illusion Starring Mickey Mouse untuk Mega Drive/Genesis, Mickey Mouse: Magic Wands untuk Game Boy, dan banyak lagi. Pada dekad 2000-an, siri Disney's Magical Quest dikeluarkan untuk Game Boy Advance, manakala Mickey muncul buat kali pertama dalam permainan video generasi keenam dalam Disney's Magical Mirror Starring Mickey Mouse untuk dimainkan golongan muda di Nintendo GameCube. Mickey memainkan peranan penting dalam siri Kingdom Hearts, selaku Raja Disney Castle dan pembantu kepada wira utama, Sora. Raja Mickey mengacukan "Keyblade", iaitu senjata berbentuk kunci yang berkuasa membuka mana-mana kuncian dan melawan kuasa kejahatan. Epic Mickey, yang menampilkan sisi gelap alam Disney, bakal dikeluarkan pada tahun 2010 untuk konsol Wii.

Mainan dan permainan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1989, Milton Bradley mengeluarkan permainan bercakap elektronik berjudul Mickey Says, yang dilengkapi tiga mod yang menampilkan Mickey Mouse sebagai pengacaranya. Mickey juga muncul dalam pelbagai mainan dan permainan, termasuk Talking Mickey Mouse keluaran Worlds of Wonder.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Walt Disney Quotes
 2. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-07-14. Dicapai pada 2012-07-14.
 3. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2004-04-08. Dicapai pada 2004-04-08.
 4. ^ {Charles Solomon. "The Golden Age of Mickey Mouse". Disney.com guest services.
 5. ^ http://www.islandnet.com/~kpolsson/disnehis/disn1935.htm
 6. ^ "GAC Forums - Popeye's Popularity - Article from 1935". Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-07-11. Dicapai pada 2008-02-17.
 7. ^ The Golden Age of Mickey Mouse
 8. ^ Charles Solomon. "The Golden Age of Mickey Mouse". Disney.com guest services.
 9. ^ http://www.bcdb.com/bcdb/cartoon.cgi?film=15&m=r
 10. ^ Charles Solomon. "The Golden Age of Mickey Mouse". Disney.com guest services.
 11. ^ Charles Solomon. "Mickey in the Post-War Era". Disney.com guest services.
 12. ^ Craig Bellamy, Gordon Chisholm, Hilary Eriksen (17 February 2006). "Moomba: A festival for the people (pp 17-22)" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2006-08-25. Dicapai pada 2009-11-15.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 13. ^ Craig Bellamy, Gordon Chisholm, Hilary Eriksen (17 February 2006). "Moomba: A festival for the people (pp 19-20)" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2006-08-25. Dicapai pada 2009-11-15.CS1 maint: multiple names: authors list (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]