Penyakit kencing manis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Kencing manis
Diabetis melitus
Pengelasan dan sumber luaran
Simbol bulatan biru PBB untuk diabetis (seperti Reben Merah AIDS).[1]
ICD-10 E10.E14.
ICD-9 250
MedlinePlus 001214
eMedicine med/546 emerg/134
MeSH C18.452.394.750
Wikipedia tidak memberikan nasihat perubatan Penafian perubatan
Penjelasan video

Penyakit kencing manis ataupun (BM = Diabetis melitus; Inggeris = diabetes mellitus merupakan sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan hiperglisemia (tinggi kandungan glukosa dalam darah), terutamanya selepas pengambilan makanan, pada penghidapnya.

Secara umumnya, penyakit kencing manis dapat digolongkan sebagai:

  • Diabetis jenis pertama (I) juga dikenali sebagai diabetis bersandar insulin (IDDM - 'Insulin Dependent Diabetes Mellitus') atau diabetis awal remaja. Diabetis jenis I dicirikan dengan kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankreas. Biasanya, penghidap diabetis jenis pertama mula mendapat simptom penyakit semasa kanak-kanak atau remaja. Disebabkan oleh kegagalan penghasilan insulin semula jadi oleh badan, pesakit memerlukan suntikan insulin dari luar untuk pengawalan tahap glukosa darah.
  • Diabetes jenis kedua (II) boleh disebabkan oleh kerintangan insulin (penurunan sensitiviti tisu badan terhadap insulin) dan/atau penghasilan insulin yang berkurangan. Diabetes jenis II, oleh kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas, boleh dikawal secara pemantauan pangambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam, dan pengambilan ubat secara makan/suapan ( suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan samping serius kepada pesakit).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penyakit kencing manis telah diketahui semenjak tamadun purba lagi dan telah direkodkan oleh tamadun Mesir, India, Cina, dan Yunani (Greek). Tanda-tanda penyakit kencing manis, seperti dahaga yang melampau dan kerap kencing, telah digambarkan oleh orang Mesir di atas paprus pada 1550 SM. Pakar perubatan India juga telah membahagikan pengidap kencing manis kepada dua jenis berlainan semenjak abad ke lima lagi.

Nama lain kencing manis, diabetes yang bererti pancur air, dinamakan oleh pakar perubatan Yunani (Greek), Areteus dari Cappadocia semenjak 2,000 tahun dahulu. Perkataan mellitus kemudiannya ditambah oleh Willis bagi menunjukkan terdapat gula dalam air kencing. Diabetes Melitus atau secara amnya dikenali sebagai kencing manis, merupakan satu penyakit kronik (tidak boleh pulih sepenuhnya) dan hampir 8-9% masyarakat dewasa di Malaysia mengidap penyakit ini.

Salah satu daripada ujian bagi mengesan pengidap kencing manis yang terawal adalah mencurahkan air kencing pada tanah dan melihat sama ada semut menghurungi tempat tersebut. Bukti kaitan kelenjar pankreas dengan punca penyakit kencing manis dijumpai pada tahun 1897, apabila dua orang pakar sains, Minkowski dan Von Mering membuktikan hubungan kelenjar pankreas dengan kencing manis dengan membuang kelenjar pankreas pada anjing, menyebabkan anjing tersebut mengidap kencing manis.

Walaupun penyakit kencing manis telah lama diketahui, kawalan penyakit kencing manis yang berkesan hanya diketahui pada 1921 apabila Frederick G. Banting dan Best menjumpai fungsi insulin sebagai pengawal kandungan glukos dalam darah.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Perkataan diabetis (/ˌd.əˈbtz/ atau /ˌd.əˈbtɨs/) datang dari bahasa Latin diabētēs, yang seterusnya datang dari Yunani Purba διαβήτης (diabētēs) yang bermaksud "orang yang lewat melalui; Sifon" Pakar perubatan Yunani Purba Aretaeus Cappadocia (fl. 1 abad CE) menggunakan perkataan itu, dengan makna yang dimaksudkan "pelepasan air kencing secara berlebihan", sebagai nama bagi penyakit ini. Akhirnya, perkataan berasal dari διαβαίνειν Greek (diabainein), yang bermaksud "untuk melalui," yang terdiri daripada δια- (dia-), yang bermaksud "melalui" dan βαίνειν (bainein), yang bermaksud "pergi". Perkataan "diabetis" mula-mula direkodkan dalam bahasa Inggeris, dalam bentuk diabète, dalam teks perubatan yang ditulis sekitar 1425.

Perkataan mellitus (/mɨˈltəs/ atau /ˈmɛlɨtəs/) berasal dari perkataan Latin klasik, kencing, yang bermaksud "mellite" (iaitu manis dengan madu madu manis). Perkataan Latin berasal dari mell-, yang berasal dari mel, yang bermaksud "madu"; kemanisan; perkara yang menyenangkan, dan -ītus akhiran, yang ertinya adalah sama dengan akhiran Bahasa Inggeris "-ite". Ia adalah Thomas Willis yang pada 1675 berkata "kencing" kepada perkataan "kencing manis" sebagai penetapan untuk penyakit ini, apabila beliau mendapati air kencing pesakit kencing manis mempunyai rasa manis (glycosuria). Ini rasa manis telah perasan dalam air kencing oleh Yunani, China, Mesir, India, dan Parsi.

Pengawalan diabetis[sunting | sunting sumber]

Diabetis adalah penyakit kronik yang akan kekal seumur hidup. Setakat ini belum ada ubat yang dapat menyembuh penyakit diabetes tetapi penyakit ini boleh dikawal dengan cara berikut:

  • Penjagaan pemakanan dan berat badan
  • Kerap bersenam
  • Pengubatan
  • Pemakanan pesakit Diabetis seharusnya kurang lemak dan kalori serta seimbang.

Pesakit diabetes boleh menjalani kehidupan yang normal dengan syarat pesakit itu dikawal dengan betul. Lebih kurang 40% pesakit diabetes mampu mengawal keadaan penyakit mereka dengan menjaga pemakanan dan bersenam. Manakala selebihnya adalah dengan mengambil sama ada ubat (pil) dan/atau suntikan insulin di samping pemakanan yang sihat dan bersenam. Walau apa pun ubat yang diambil, perkara-perkara berikut perlu diketahui dan dipatuhi :

  • Bila hendak mengambil/makan ubat dan berapa banyak ubat yang perlu diambil?
  • Jenis rawatan yang diterima?
  • Dimana hendak mendapat ubat?

Masyarakat dan budaya[sunting | sunting sumber]

"Deklarasi St. Vincent" 1989 adalah hasil daripada usaha-usaha antarabangsa untuk menambah baik penjagaan yang diberikan kepada mereka yang mempunyai diabetis. Berbuat demikian adalah penting bukan sahaja dari segi kualiti hidup dan jangka hayat tetapi juga ekonomi — perbelanjaan disebabkan oleh kencing manis telah ditunjukkan untuk menjadi parit besar ke atas sumber-sumber kesihatan – dan produktiviti yang berkaitan untuk sistem penjagaan kesihatan dan kerajaan.

Beberapa negara ditubuhkan lebih dan program diabetes kebangsaan bagi membantu rawatan penyakit kurang berjaya.

Orang yang mempunyai diabetis yang mempunyai gejala neuropatik seperti kebas atau kesemutan di kaki atau tangan adalah dua kali lebih berkemungkinan untuk menjadi penganggur kerana mereka yang tidak mempunyai gejala.

Pada tahun 2010, kadar lawatan bilik kecemasan (ER) yang berkaitan dengan diabetis di Amerika Syarikat adalah lebih tinggi di kalangan orang-orang dari komuniti berpendapatan rendah (526 bagi setiap 10,000 penduduk) berbanding daripada masyarakat pendapatan tertinggi (236 bagi setiap 10,000 penduduk). Kira-kira 9.4% lawatan ER berkaitan dengan diabetes adalah untuk tidak diinsuranskan.

Penamaan[sunting | sunting sumber]

Istilah "diabetis jenis 1" telah menggantikan beberapa istilah bterdahulu, termasuk kencing manis zaman kanak-kanak-awal, diabetis juvenil, dan kencing manis yang bergantung kepada insulin (IDDM). Begitu juga, "diabetis jenis 2" istilah telah menggantikan beberapa istilah bekas, termasuk diabetis dewasa-awal, diabetis berkaitan obesiti dan kencing manis yang bergantung kepada noninsulin (NIDDM). Melangkaui kedua-dua jenis, tidak ada tatanama standard dipersetujui.

Diabetes mellitus juga kadang-kadang dikenali sebagai "penyakit kencing manis gula" untuk membezakannya dengan diabetis insipidus.

Haiwan lain[sunting | sunting sumber]

Dalam haiwan, diabetis adalah yang paling biasa ditemui pada anjing dan kucing. Haiwan pertengahan umur yang paling biasa terjejas. Anjing betina adalah dua kali lebih berkemungkinan terjejas sebagai jantan, manakala menurut beberapa sumber, kucing jantan juga akan lebih mudah berbanding betina. Dalam kedua-dua spesies, semua baka mungkin terjejas, tetapi sesetengah baka anjing kecil adalah sangat berisiko untuk menghidap kencing manis, seperti Pudel Miniatur. Tanda-tanda yang mungkin berkaitan dengan kehilangan cecair dan poliuria, tetapi kursus ini juga boleh menjadi berbahaya. Haiwan diabetis lebih cenderung kepada jangkitan. Komplikasi jangka panjang diiktiraf pada manusia lebih jarang terdapat pada haiwan. Prinsip-prinsip rawatan (penurunan berat badan, antidiabetik oral, insulin subkutaneus) dan pengurusan kecemasan (mis ketoasidosis) adalah sama dengan yang pada manusia.

Penyelidikan[sunting | sunting sumber]

Insulin boleh tersedut telah dibangunkan. Produk-produk yang asal telah ditarik balik kerana kesan sampingan. Afrezza, di bawah pembangunan oleh syarikat farmaseutikal MannKind Corporation, telah diluluskan oleh FDA untuk jualan umum pada Jun 2014. Satu kelebihan kepada insulin dihidu adalah bahawa ia mungkin lebih mudah dan mudah untuk digunakan.

Insulin Transdermal dalam bentuk krim yang telah dibangunkan dan ujian sedang dijalankan ke atas orang-orang dengan diabetis jenis 2.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. IDF Chooses Blue Circle to Represent UN Resolution Campaign Unite for Diabetes. 17 March 2006.

Bacaan selanjutnya[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]