Semusim Rindu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Semusim Rindu
Genre
Ditulis olehPouvin & Tommy Loh
PengarahEjump Zahir
Dibintangi oleh
Lagu pembukaan"Warkah Untukku" oleh Ara Johari
Lagu penutup"Warkah Untukku" oleh Ara Johari
Negara asalMalaysia
BahasaBahasa Malaysia
Bilangan episod40
Penerbitan
Penerbit eksekutifJane Lim (MIG)
Sharifah Fatimahtuzzaharaa' (ASTRO)
PenerbitMejar (K) David Deo
Tempoh siaran48 minit (Isnin-Jumaat, 6 petang)
Syarikat penerbitan
MIG Prouction Sdn Bhd
Penyiaran
Saluran asal
Siaran asal30 Mei 2017 – 24 Julai 2017
Kronologi
MengikutiArluna
Diikuti olehDendam Aurora

Semusim Rindu adalah drama bersiri Malaysia 2017 arahan Ejump Zahir yang disiarkan menerusi saluran Astro Prima.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Mengisahkan Hajar Adira yang kehilangan kedua ibu bapanya sejak berumur 5 tahun, sejak itu dia tinggal bersama ibu saudaranya, Nazimah. Hajar selalu didera oleh Nazimah. Tidak tahan dengan penderaan fizikal dan mental yang terpaksa dilalui selama 5 tahun, Hajar nekad melarikan diri ke Johor untuk bertemu dengan Mak Ngah Nasriah. Namun, setibanya di Johor Bahru Hajar hilang punca tanpa mengetahui arah untuk dituju. Pertemuannya dengan Firdaus yang sedang menunggu ketibaan isterinya, Fauziah telah membawa Hajar ke dalam kehidupan suami isteri itu yang masih belum dikurniakan zuriat.

Bagaimanapun, nasibnya bertambah malang apabila ibu angkatnya meninggal dunia, manakala bapanya pula lumpuh. Situasi itu secara tidak langsung membuatkan segala tanggungjawab terletak di bahunya untuk membesarkan adik-beradiknya yang lain.

Muncul pula Ikhman, lelaki yang suka sangat meyakitinya. Ikhman telah jatuh hati pada Hajar, namun keegoannya menjadi penghalang untuk berterus-terang. Pertemuaan mereka itu juga membuka jalan untuk Hajar bertemu dengan keluarga kandungnya. Kehadiran Pak Usu Halil selepas 15 tahun mencarinya masih sukar dimaafkan Hajar.

Hajar dan Ikhman pula setuju disatukan walaupun, Hajar masih sangsi akan perasaannya. Perkahwinan mereka berlangsung dengan syarat, mereka takkan tinggal sebumbung selepas berkahwin. Bagaimanapun, satu demi satu konflik muncul sehingga membuatkan mereka bergolak dengan perasaan masing-masing apabila bersikap ego.