Senarai kelengkapan senjata Tentera Darat Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Berikut merupakan kelengkapan persenjataan bagi Tentera Darat Malaysia.

Senjata infantri standard[sunting | sunting sumber]

Senjata Colt M4A1.
Nama senjata Asal Versi Jumlah Nota
Pistol
Beretta 92  Itali 92F Tidak diketahui Cawangan Batalion 165
Browning High-Power  Belgium Standard Tidak diketahui -
Colt M1911  Amerika Syarikat M1911A1 Tidak diketahui PAC dan GGK sahaja
Heckler & Koch P9  Jerman Standard Tidak diketahui -
SIG Sauer P226  Switzerland Standard Tidak diketahui PAC dan GGK sahaja
Vektor SP1  Afrika Selatan Standard Tidak diketahui -
Senapang patah
Remington M870  Amerika Syarikat Standard Tidak diketahui PAC dan GGK sahaja
Franchi SPAS-12  Itali Standard Tidak diketahui GGK sahaja
Submesingan
Heckler & Koch MP5  Jerman A2/A3/K-A4/SD3 Tidak diketahui Polis Tentera dan Pasukan Operasi Khas sahaja
Raifal
Steyr AUG A1  Austria Standard Tidak diketahui Akan digantikan dengan Colt M4A1
Karbin Colt M4A1  Amerika Syarikat Standard/Komando Tidak diketahui Raifal tempur standard akan datang
Colt M16A1  Amerika Syarikat Standard Tidak diketahui -
CAR-15  Amerika Syarikat Karbin Tidak diketahui PAC dan GGK sahaja
Heckler & Koch G36C  Jerman Karbin Tidak diketahui GGK sahaja
Raifal penembak tepat
Accuracy International PM  United Kingdom Standard Tidak diketahui PAC sahaja
Heckler & Koch MSG-90  Jerman MSG-90A1 Tidak diketahui GGK sahaja
Harris Gun Works M-96  Amerika Syarikat Standard Tidak diketahui -
Mesingan
FN MAG  Belgium Standard Tidak diketahui -
Heckler & Koch HK21  Jerman Standard Tidak diketahui
FN Minimi  Belgium Minimi Mk.2 Tidak diketahui Mesingan ringan
M249 light machine gun  Belgium Standard Tidak diketahui PAC sahaja
RPD  Rusia Standard Tidak diketahui Mesingan ringan
Pelancar bom
M203  Amerika Syarikat Standard Tidak diketahui -
Grenad Mk 19  Amerika Syarikat Standard Tidak diketahui -
Milkor MGL  Afrika Selatan Standard Tidak diketahui -

Kenderaan tempur[sunting | sunting sumber]

Kereta kebal PT-91M Pendekar.
Model Asal Kegunaan Versi Jumlah Nota
PT-91  Poland Kereta kebal utama PT-91M Pendekar 48
FV101 Scorpion  United Kingdom Kereta kebal ringan FV101 Scorpion 90 26 Bersara.
Alvis Stormer  United Kingdom Kenderaan tempur infantri - 25 Bersara.
ACV 300[1]  Malaysia

 Turki

Kenderaan tempur infantri ACV 300 Adnan 267 Dibangunkan bersama FNSS Turki dan DefTech Malaysia.Keseluruhan penghantaran 267 unit tamat pada 2010.
K-200 KIFV  Korea Selatan Kenderaan tempur infantri MIFV K200 111 Tentera Darat Malaysia menggunakan K-200 versi yang dinaiktaraf.
Bandvagn 206  Sweden Kenderaan perisai pelbagai guna - 80
AV-8 Gempita (8x8)[2]  Malaysia

 Turki

Kenderaan tempur infantri - 257 Dibangunkan dengan kerjasama FNSS Turki dan DefTech Malaysia.
Sibmas (6x6)[3]  Belgium Kenderaan sokongan tembakan berperisai - 186 Bersara.
Condor (4x4)[4]  Jerman Barat Kenderaan pembawa anggota berperisai - 316 Sebanyak 460 unit Condor dibeli pada tahun 1980an.316 Condor akan dinaiktaraf dengan pertahanan armor yang lebih tinggi.[5]
AV-4 Lipanbara (4x4)[6]  Malaysia

 Thailand

Kenderaan pembawa anggota berperisai - 20 200 AV-4 dirancang untuk diperoleh.Dibangunkan bersama Chaiseri Thailand dan DefTech Malaysia berpandukan daripada kenderaan First Win.AV-4 Lipanbara adalah versi yang dinaiktaraf dengan enjin berkuasa 300hp,pertahanan armor STANAG 4569 level 3 dan pemasangan meriam gatling M134D-H.
Ejder Yalcin (4x4)[7]  Turki Kenderaan pembawa anggota berperisai - 20 Digunakan oleh tentera pengaman Malaysia di Lubnan.Dipersenjatai dengan Aselsan SARP RWS.
IAG Guardian (4x4)[8]  Emiriah Arab Bersatu Kenderaan pembawa anggota berperisai - 12[9] Digunakan oleh tentera pengaman Malaysia di Lubnan.
Ferret (4x4)[10]  United Kingdom Kenderaan pembawa anggota berperisai - 92 Bersara.
Avibras AV-VBL (4x4)  Brazil Kenderaan pembawa anggota berperisai - 10 Kenderaan pemerintah Astross II MLRS.
URO Vamtac  Sepanyol Kenderaan perisai ringan - 103+ Kenderaan seperti HUMVEE buatan Sepanyol.Dipersenjatai dengan mesingan,pelontar grenad dan misil pertahanan udara Igla.
Cendana Auto Rover  Malaysia Kenderaan perisai ringan - 207+[11] Kenderaan seperti HUMVEE buatan Malaysia.
Weststar GK-M1  Malaysia Kenderaan perisai ringan - 100+ Kenderaan seperti HUMVEE buatan Malaysia.Dipersenjatai dengan mesingan dan misil pertahanan udara Starstreak.
Mercedes-Benz G-Class  Jerman Kenderaan tempur ringan - 91+ Dipersenjatai dengan mesingan,pelontar grenad dan misil anti kereta kebal Metis-M.
Glover Webb Hornet  United Kingdom Kenderaan tempur ringan - Tidak diketahui Digunakan oleh GGK.[12]
Supacat ATMP  United Kingdom Kenderaan tempur ringan - 17 Dipersenjatai dengan mesingan dan pelontar grenad.

Artileri[sunting | sunting sumber]

Peluru berpandu Rapier Jernas.
Nama Asal Versi Jumlah Nota
Pertahanan udara
MBDA Rapier  United Kingdom Jernas 15 -
Javelin  United Kingdom Standard 60 -
Starburst  United Kingdom Standard 504 Kebanyakan dipasang pada pelancar LML.
Starstreak  United Kingdom Standard 144 Kebanyakan dipasang pada pelancar LML.
Anza  Pakistan Mk.II 600 Hanya PAC.
9K38 Igla  Rusia SA-18 422 Sistem pertahanan udara mudah alih.[13][14]
FN-6  China Mk.II 64 -
RSD 58  Switzerland Standard Tidak diketahui Bersara.
Mosquito  Switzerland Standard Tidak diketahui Bersara.
Anti kereta kebal
M72 LAW  Norway Standard Tidak diketahui -
NLAW  United Kingdom /  Sweden Standard 500[15] -
Ingwe  Afrika Selatan Standard 216[15] -
ERYX  United Kingdom Standard 274[15] Hanya PAC.
Saab Bofors Dynamics AT4  Sweden Standard Tidak diketahui Digunakan oleh Pasukan Operasi Khas sahaja.
Carl Gustav  Sweden M2/M3/M4 Tidak diketahui -
C90-CR (M3)  Sepanyol RB LAW Tidak diketahui -
Baktar Shikan  Pakistan Standard 450[15] -
9К115-2 Metis-M  Rusia Standard 100[15] -
RPG-7  Rusia Standard Tidak diketahui -
Raifal rekoil M40  Amerika Syarikat Standard 24[15] -
Artileri
Astros II MLRS  Brazil Keris 300 mm 54 -
Denel G5  Afrika Selatan Howitzer Mk.3 28 -
VSEL FH-70  United Kingdom Standard 15 Bersara.
OTO Melara Mod 56  Itali Standard 110 -
M102  Amerika Syarikat Standard 40 -
LG1[16]  Perancis Standard 18[17] -
Oerlikon GDF 35 mm   Switzerland Standard 28 -
Bofors 40 mm  Sweden Standard 36 -

Kenderaan utiliti[sunting | sunting sumber]

  • 1511x Trak HICOM Handalan (4x4) 3 tan.
  • 168x Kenderaan penarik meriam Pinzgauer (4x4) 2 tan.
  • 164x Pengangkut mortar Pinzgauer (6x6) 2 tan dengan 144 treler peluru.
  • 13x Kenderaan kembalik ringan Isuzu FTS33H (4x4) 6 tan.
  • 29x Pelindung komunikasi Isuzu FSS32G (4x4) 5 tan.
  • 19x Ambulans medan IVECO M4010 (4x4) 2 tan.
  • 04x Kenderaan komunikasi satelit IVECO M4012 (4x4) 2 tan.
  • 33x Ambulans medan Gomba Stonefield (4x4).
  • 4x4 Land Rover Defender.
  • 4x4 G-wagon.
  • 4x4 Jeep J8.
  • Trak Mercedez Benz 911 3 tan.
  • Trak TATA 1015 3 tan.
  • Trak TATA 1613 3 tan.
  • Trak AMDAC-Oshkosh FMTV 10 tan.
  • Bas Scania K400IB (Euro V).
  • Volvo FMX.
  • Hoverkraf.

Radar[sunting | sunting sumber]

Sumber:[18]

Aset udara[sunting | sunting sumber]

Helikopter A109 milik PUTD.

[19]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ m.utusan.com.my/gaya-hidup/wira/tentera-darat-bersatu-ke-arah-modenisasi-1.453077
  2. ^ https://www.hmetro.com.my/node/132608
  3. ^ https://www.malaysiakini.com/letters/23155
  4. ^ https://www.hmetro.com.my/node/132608
  5. ^ https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/dsa-2016-condor-could-fly-longer/
  6. ^ https://www.hmetro.com.my/node/131565
  7. ^ https://defencesecurityasia.com/turki-ejder-yalchin-lubnan/
  8. ^ www.malaysiandefence.com/rise-of-the-guardians/
  9. ^ "Malaysian Defence - The More The Merrier".
  10. ^ https://www.malaysiakini.com/letters/23155
  11. ^ https://defencesecurityasia.com/cendana-auto-tentera-darat/
  12. ^ https://www.utusan.com.my/premium/2020/08/helikopter-ditembak-dihujani-peluru/
  13. ^ "Asia Times - Putin gets down to business in Malaysia". Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-06-24. Dicapai pada 2008-12-31.
  14. ^ Moscow Defense Brief
  15. ^ a b c d e f "SIPRI arms transfer database". Stockholm International Peace Research Institute. Diarkibkan daripada yang asal pada 14 April 2010. Dicapai pada 26 Mei 2016.
  16. ^ https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/10/343231/atm-terima-20-aset-baharu
  17. ^ www.janes.com/article/79410/dsa-2018-nexter-to-provide-18-105-mm-lg1-artillery-systems-to-malaysian-army
  18. ^ https://armstrade.sipri.org/armstrade/page/trade_register.php
  19. ^ "World Air Forces 2022". Flightglobal. 2022. Dicapai pada 12 April 2022.