Senarai kumpulan hadis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Senarai kutipan hadis)
Jump to navigation Jump to search

Berikut adalah senarai koleksi Hadis, yang merupakan sumber yang mengandungi kata-kata, perbuatan atau kelulusan tersirat, sah atau tidak sah, yang ditakrifkan kepada nabi Muhammad, dan dikumpulkan oleh Muhaddiths .

Koleksi Sunni[sunting | sunting sumber]

  1. Sahih Bukhari
  2. Sahih Muslim
  3. Sunan al-Nasa'i
  4. Sunan Abu Dawud
  5. Sunan al-Tirmidhi
  6. Sunan Ibn Majah
  • Selain Kutub as-Sittah
    • Koleksi Utama / Utama Lain
  1. Muwatta Imam Malik
  2. Musnad Ahmad ibn Hanbal
  3. Sunan al-Darimi
  4. Mishkat al-Masabih
  5. Sunan al-Kubra
  6. Sunan al-Daraqutni
  7. Musannaf Abd al-Razzaq
  8. Musannaf ibn Jurayj
  9. Musannaf Ibn Abi Shaybah
  10. Sahih Ibn Khuzaymah
  11. Sahih Ibn Hibban
  12. Kanz al-Ummal
  13. Al-Mustadrak alaa al-Sahihain
  14. Majma al-Zawa'id
  15. Sahifah Hammam ibn Munabbih
  16. Al-Mu'jam al-Kabeer
  17. Riyadh al-Saaliheen
  18. Bulugh al-Maram
  19. Talkhis al-Mustadrak
  20. Tahdhib al-Athar
  21. Al-Adab al-Mufrad
  22. Kitaab-ul-Aathaar
  23. Di Tareeq Al Aslam Musnad Imam ul A'zam
  24. Musnad al-Shafi'i
  25. Musnad al-Siraj
  26. Musnad al-Firdous
  • Koleksi Lain
  1. Musnad Abu Ya'la
  2. Musnad al Tayalisi
  3. Musnad Abu Awaanah
  4. Sunan Sa'id ibn Mansur

Koleksi Syiah[sunting | sunting sumber]

  • Al-Kutub Al-Arb'ah, Empat buku
  1. Kitab al-Kafi dari Kulayni (dibahagikan kepada Usul al-Kafi, Furu al-Kafi dan Rawdat al-Kafi)
  2. Man la yahduruhu al-Faqih dari Shaikh Saduq
  3. Tahdhib al-Ahkam dari Shaikh Tusi
  4. al-Istibsar dari Shaikh Tusi
  • Koleksi lain
  1. Buku Sulaym ibn Qays oleh Sulaym ibn Qays
  2. Al-Wafi oleh Mohsen Fayz Kashani
  3. Daim al-Islam oleh Al-Qadi al-Nu'man
  4. Al-Ihtijaj oleh Abu Mansur Ahmad Tabrisi
  5. Wasā'il al-Shī'a oleh Shaikh al-Hur al-Aamili
  6. Bihar al-Anwar oleh Allama Majlesi
  7. Haq ul-Yaqeen oleh Allama Majlisi
  8. Ayn al-Hayat oleh Allama Majlisi
  9. Kamil al Ziarat [1] oleh ibn al-Qummi
  10. Mustadrak Al-wasa'il oleh Mirza Husain Noori Tabarsi
  11. Uyun Akhbar al-Ridha oleh Shaykh Saduq
  12. Al-Sahifat al-Ridha oleh Ali al-Ridha
  13. Nahj al-Balaghah oleh Al-Sharif al-Radi
  14. Al-Jafr "buku suci Syiah mistik yang dikaitkan dengan Imam Ali "
  15. Al-Risalah al-Dhahabiah oleh Ali al-Ridha
  16. Al-Sahifa al-Sajjadiyya oleh Ali ibn Husayn Zayn al-Abidin
  17. Al Saqib Fi al-Manâqib oleh Ibn Hamaza Tusi
  18. Basâ'ir al-darajât oleh Sheikh Al-Safar al-Qummi
  19. Khasais Al Aemmah oleh Al-Sharif al-Radi

Kutipan Ibadi[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]