Senarai pemenang Liga Super

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai pemenang liga tahap pertama di Malaysia. Mulai 2004 liga tahap pertama dikenali sebagai Liga Super Malaysia.

Senarai Pemenang[sunting | sunting sumber]

Piala Malaysia - Liga[sunting | sunting sumber]

Tahun Pasukan P M S K J B MT
1982 Pulau Pinang 15 9 5 1 31 11 23
1983 Melaka 15 9 4 2 23 11 22
1984 Selangor 15 9 3 3 25 14 30
1985 Singapura 15 11 2 2 27 6 35
1986 Wilayah Persekutuan 15 12 2 1 39 8 38
1987 Pahang 16 12 2 2 35 10 38
1988 Kuala Lumpur 16 11 4 1 42 11 37

Liga Semi-Pro Bahagian 1[sunting | sunting sumber]

Tahun Pasukan P M S K J B MT
1989 Selangor 16 10 3 3 26 10 33
1990 Selangor 18 10 5 3 37 18 25
1991 Johor 18 9 4 5 37 21 22
1992 Pahang 18 11 5 2 28 8 27
1993 Kedah 18 13 4 1 38 13 43

Liga Perdana[sunting | sunting sumber]

Tahun Pasukan P M S K J B MT
Liga Perdana
1994 Singapura 30 19 5 6 66 29 62
1995 Pahang 28 20 5 3 46 23 65
1996 Sabah 28 17 7 4 49 21 58
1997 Sarawak 28 17 3 8 40 23 54
Liga Perdana 1
1998 Pulau Pinang 22 12 5 5 30 21 41
1999[1] Pahang 18 9 2/3 4 28 19 34
2000 Selangor 22 14 3 5 41 25 45
2001 Pulau Pinang 22 15 5 2 45 14 50
2002 Perak 26 19 3 4 42 15 60
2003 Perak 24 13 8 3 38 22 47

Liga Super[sunting | sunting sumber]

Tahun Pasukan P M S K J B Mt
2004 Pahang 21 14 5 2 48 29 47
2005 Perlis 21 14 3 4 43 19 45
2006 Negeri Sembilan 21 12 4 5 26 14 40
2007 Kedah 24 17 4 3 54 21 55
2008 Kedah 24 18 2 4 55 24 56
2009 Selangor 26 20 3 3 64 21 63
2010 Selangor 26 20 3 3 62 22 63
2011 Kelantan 26 17 5 4 52 21 56
2012 Kelantan 26 18 6 2 53 18 60
2013 Lions XII 22 12 7 3 32 15 43
2014 Johor Darul Takzim 22 13 5 4 39 22 44
2015 Johor Darul Takzim 22 14 4 4 36 18 46
2016 Johor Darul Takzim 22 18 4 0 56 14 58
2017 Johor Darul Takzim 22 15 4 3 50 19 49
2018 Johor Darul Takzim 22 19 2 1 47 9 59
2019 Johor Darul Takzim

Ringkasan Pemenang Liga Super[sunting | sunting sumber]

Pasukan Kejuaraan Tahun Juara
Selangor 6 1984, 1989, 1990, 2000, 2009, 2010
Pahang 5 1987, 1992, 1995, 1999, 2004
Kedah 3 1993, 2007, 2008
Pulau Pinang 3 1982, 1998, 2001
Perak 2 2002, 2003
Singapura 2 1985, 1994
Kuala Lumpur[2] 2 1986, 1988
Kelantan 2 2011, 2012
Johor Darul Takzim 6 2014, 2015, 2016, 2017, 2018,2019
Perlis 1 2005
Sarawak 1 1997
Sabah 1 1996
Johor 1 1991
Melaka 1 1983
Lions XII 1 2013
Negeri Sembilan 1 2006

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jika seri, sepakan penalti akan diadakan. Mata tambahan akan diberikan jika memenangi sepakan penalti.
  2. ^ Termasuk Wilayah Persekutuan.