Selangor FC

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Selangor FA)
Selangor FC
Nama penuhKelab Bola Sepak Selangor
Gelaran
 • Gergasi Merah
Nama pendekSFC
Diasaskan22 February 1936; 86 tahun yang lalu (22 February 1936)
StadiumStadium Petaling Jaya,
Selangor
(Muatan: 25 000)
PemilikRed Giants FC Sdn Bhd
PresidenSelangor Tengku Amir Shah
PengurusMalaysia Mahfizul Rusydin Abdul Rashid
JurulatihMalaysia Tan Cheng Hoe
LigaLiga Super Malaysia
2021Ke-5
Tapak sesawangLaman kelab
tuan rumah
tempat lawan
ketiga
Musim terkini

Kelab Bola Sepak Selangor atau lebih dikenali sebagai Selangor FC ialah sebuah kelab bola sepak profesional terletak di negeri Selangor, Malaysia. Bertanding dalam Liga Malaysia, Stadium Shah Alam merupakan gelanggang keramat Selangor semenjak 1994 hingga kini. Walaupun begitu, sebelum beralih ke Stadium Shah Alam, Stadium Merdeka merupakan stadium yang lebih banyak menyaksikan kegemilangan dan kejayaan Selangor dalam arena sukan bola sepak di mana Selangor telah menjulang Piala Malaysia sebanyak 74 kali di stadium ini. Selangor yang juga dikenali sebagai Gergasi Merah atau Merah Kuning telah ditubuhkan pada tahun 1936.

Selangor adalah pasukan sejarah yang paling berjaya di dalam bola sepak Malaysia. Serta sebuah pasukan yang paling banyak mengecapi pelbagai kejuaraan. Antara pencapaian pasukan Selangor adalah dengan rekod 72 gelaran Piala Malaysia, 42 gelaran Divisyen 1/Perdana 1/Liga Super, 85 gelaran Divisyen 2/Perdana 2/Liga Perdana, 34 gelaran Piala FA dan 48 gelaran Piala Sumbangsih. Tahun 2005 merupakan tahun gemilang bagi pasukan Selangor. Kerana buat kali pertama dalam sejarah penubuhan, mereka berjaya merangkul gelaran tiga kali kejuaraan utama bola sepak Malaysia. Dengan memenangi Liga Perdana, Piala FA dan Piala Malaysia di bawah bimbingan jurulatih Dollah Salleh.[1]

Pada peringkat Asia pula Selangor merupakan pasukan bola sepak pertama memasuki perlawanan akhir Asian Champion Club Tournament atau sekarang dikenali sebagai Liga Juara-Juara AFC atau AFC Champions League(ACL) pada tahun 1967 apabila tewas diperlawanan akhir pada kelab Hapoel Tel Aviv dari Israel 2-1 di Bangkok, Thailand. Ini merupakan pencapaian terbaik Malaysia di peringkat kelab Asia.

Kelab ini juga mempunyai beberapa permusuhan tradisi, terutamanya dengan pasukan Singapura, Kuala Lumpur Bersatu, Kedah Darul Aman, Sri Pahang dan Perak.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sebelum Persatuan Bola Sepak Selangor ditubuhkan secara rasmi, hanya terdapat beberapa persatuan yang menguruskan liga bola sepak di peringkat negeri, yang dipanggil SAFL atau Liga Bola Sepak Persatuan-Persatuan Selangor (Bahasa Inggeris:Selangor Association Football League) yang ditubuhkan pada 1905. Piala pertama telah ditaja oleh Residen British di Selangor ketika itu iaitu RG Watson. Terdapat juga laporan yang mengatakan bahawa SAFL diterajui oleh Residen British ketika itu.

Pada 1926, terdapat krisis dalaman yang menyebabkan beberapa ahli mengambil tindakan untuk menarik diri dan menubuhkan Persatuan BolaSepak Selangor atau SFA (Bahasa Inggeris: Selangor Football Association).

Persilisihan faham antara SAFL dan SFA berlanjutan sehingga hampir sepuluh tahun sebelum kedua belah pihak kembali berunding demi kebaikan bola sepak Selangor. Akhirnya, kedua-dua persatuan bergabung secara rasmi pada 22 Febuari 1936 di bawah nama Persatuan Bola Sepak Selangor atau Football Association of Selangor (FAS).

Akan tetapi, Perang Dunia Kedua yang tercetus telah melambatkan usaha FAS untuk membangunkan bola sepak tempatan. Usaha tersebut kemudiannya dimulakan secara agresif oleh presiden rasmi FAS yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebaik sahaja perang tersebut tamat.

Usaha untuk meningkatkan martabat bola sepak negeri berterusan dengan rancangan FAS untuk membina sebuah stadium bola sepak untuk satu pasukan. Pasukan Selangor yang terdahulunya menggunakan Padang Kelab Selangor (kini Dataran Merdeka) sebagai gelanggang utama mereka jelas memerlukan sebuah stadium selari dengan kehendak persatuan.

Pihak FAS membuat pertemuan dengan Datuk Bandar Kuala Lumpur beberapa kali untuk memohon keizinan untuk membina sebuah stadium tetapi masih gagal menemui penyelesaian terbaik. Impian untuk melihat pasukan Selangor bermain di stadium sendiri menjadi malap hari demi hari.

Walau bagaimanapun, dengan perlantikan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (ketika itu memegang jawatan presiden di FAS dan FAM) sebagai Perdana Menteri Malaya yang baru sahaja merdeka, rancangan pembinaan stadium kembali diperkatakan.

Tunku mengarahkan agar Stadium Merdeka dibina untuk digunakan sebagai tempat menyambut kemerdekaan negara dan sebagai stadium rasmi Selangor FA. Stadium Merdeka juga bakal digunakan sebagai stadium nasional untuk mengendalikan sukan antarabangsa.

Nama yang sinonim dengan bola sepak di Selangor pada era 60-an ialah Harun Idris. Beliau menjadi presiden Persatuan Bola Sepak Selangor selama 21 tahun bermula daripada tahun 1961 sehingga tahun 1982. Sepanjang pimpinannya, pasukan Selangor telah memenangi sebanyak 15 Piala Malaysia di samping membawa perubahan positif ke dalam persatuan tersebut.

Ibu pejabat FAS pada mulanya terletak di bangunan lama MCA di Jalan Ampang sebelum pembinaan Wisma FAS pada 1973 di Stadium Merdeka atas usaha Datuk Harun yang juga merupakan Menteri Besar Selangor ketika itu, dan pengurus pasukan, Hamzah Abu Samah. Pada pertengahan 1990, FAS berpindah ke Wisma FAS di Kelana Jaya.

Selepas beberapa siri kejayaan pasukan Selangor, Persatuan Bola Sepak Selangor membuat keputusan untuk tidak lagi menggunakan Stadium Merdeka demi memenuhi cita–cita besar pasukan Selangor. Oleh itu pembangunan stadium baru mula giat di rancang. Akhirnya pada 1 Januari 1990, satu majlis pecah tanah pembinaan stadium baru dirasmikan di Shah Alam. Dengan pembinaan stadium baru ini lahirnya Stadium Shah Alam, stadium yang boleh memuatkan kapasiti sehingga 80,000 penonton pada satu satu masa. Struktur rangkanya merupakan gerbang bebas terpanjang di dunia. Ia juga telah menjadi salah satu mercu tanda utama di Shah Alam disebabkan saiz dan seni binanya yang mengagumkan. Stadium utama Persatuan Bola Sepak Selangor kini adalah Stadium Shah Alam, yang terletak di ibu negeri Selangor, Shah Alam. Stadium ini menjadi stadium tuan rumah bagi pasukan Selangor sejak mula dibuka pada Julai 1994, setelah kelab itu berpindah dari Stadium Merdeka.[2]

Sejak ditubuhkan pada 1936, Selangor telah memenangi kejuaraan sebanyak 33 kali Piala Malaysia, paling baharu pada tahun 2015, menjuarai Liga Super sebanyak 6 kali, memenangi Piala FA sebanyak 5 kali dan menjadi satu-satunya wakil pasukan dari Malaysia yang berjaya sampai ke perlawanan akhir Kejohanan Kelab Asia, menjadikannya pasukan yang paling berjaya di kancah bola sepak tempatan.

Antara mereka yang bertanggungjawab bagi kejayaan Selangor termasuklah mereka yang pernah menjawat jawatan presiden iaitu : Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Harun Idris, Dato' Hj. Mohd Aini Taib, Tan Sri Hj. Muhammad Muhammad Taib, Tengku Datuk Seri Ahmad Shah Al-Haj, Abdul Khalid Ibrahim ; pengurusan : Hamzah Abu Samah, Mohd Noor Khamis, Dato' Dr. Nordin Selat, Mazlan Datuk Hj. Harun, Dato' Abdul Mokhtar Ahmad, Dato' Dr. Hj. Mohamad Satim Diman, Zakaria Abdul Rahim ; dan jurulatih-jurulatih : Abdul Ghani Minhat, M. Chandran, Chow Kwai Lam, Khaidir Buyong, Ken Worden, Steve Wicks, Dollah Salleh, K. Devan dan banyak lagi yang tidak disebut.

FAS juga telah melahirkan banyak pemain yang membawa kejayaan sama ada di peringkat negeri atau negara seperti allahyarham raja bola Abdul Ghani Minhat, allahyarham lagenda Mokhtar Dahari, mendiang Wong Choon Wah dan mendiang R. Arumugam. Selain itu nama-nama seperti Soh Chin Aun, Santokh Singh, Zainal Abidin Hassan, Khan Hung Meng, Azman Adnan, Rusdi Suparman, Mohd Amri Yahyah dan banyak lagi.[3]

Budaya kelab[sunting | sunting sumber]

Logo dan warna[sunting | sunting sumber]

Logo Selangor FA berbentuk perisai, manakala lambang pada bahagian atas diperolehi daripada Bendera dan jata Selangor. Warna pada logo tersebut merupakan warna utama negeri Selangor yang melambangkan Keberanian untuk warna merah dan Kedaulatan untuk warna kuning.[4]

Pengeluar Kit[sunting | sunting sumber]

Sejak 1970-an, kit pasukan Selangor telah dikeluarkan oleh banyak syarikat termasuklah Admiral, Puma, Adidas, Lotto dan Kappa. Untuk musim 2019, kit rasmi Selangor FA telah dikeluarkan oleh Joma [en].

Tempoh Pengeluar kit
1975–1979 United Kingdom Admiral Sportswear [en]
1980 Itali Diadora
1981–1987 Jerman Puma
1988–1990 Jerman Adidas
1991 Jepun Mizuno
1992 Jerman Puma
1993–2001 Itali Lotto
2002 Jerman Adidas
2003–2004 Itali Kronos
2005–2010 Jerman Adidas
2011–2015 Itali Kappa
2016–2018 Itali Lotto
2019–2021 Sepanyol Joma [en]

Penaja Kewangan[sunting | sunting sumber]

Sejak 1985, pasukan Selangor telah ditaja oleh banyak syarikat termasuklah Dunhill, EON, Celcom, Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS), Telekom Malaysia (TM) dan Menteri Besar Incorporated (MBI). Pada 2014 hingga 2017, kit / jersi pasukan Selangor telah ditaja oleh Kerajaan Negeri Selangor dibawah nama enam syarikat milik kerajaan.[5] Syarikat yang paling lama menaja pasukan Selangor dalam sejarah ialah Dunhill bermula daripada tahun 1985 sehingga tahun 2004. Syarikat Dunhill telah menaja kesemua kelab di Malaysia ketika itu sebelum diharamkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia demi mengurangkan populariti budaya menghisap rokok dan tembakau di Malaysia.[6]

Tempoh Penaja Kewangan
1985–04 United Kingdom Dunhill
1989–93 Malaysia EON
1998 Malaysia Courts
2004 Malaysia Talam
2005 Malaysia Celcom
2005–06 Malaysia Gapurna
2006–08 Malaysia SYABAS
2006–10 Malaysia Telekom Malaysia
2009–10 Malaysia Kumpulan Darul Ehsan Berhad
2011–13 Malaysia Menteri Besar Incorporated
2013 Malaysia Datum Corp International
2014–17 Malaysia Kerajaan Negeri Selangor
2018 Malaysia redONE
Republik Rakyat China CRRC
2019 Malaysia Kerajaan Negeri Selangor
2019–20 Malaysia VIZIONE
2020 Malaysia PKNS
Malaysia SugarBomb
Malaysia Digi
Malaysia ANF Logistics
Malaysia Menteri Besar Incorporated

Stadium[sunting | sunting sumber]

Stadium Shah Alam
Shah Alam Stadium (exterior).JPG
LokasiStadium Shah Alam, Malaysia Shah Alam, Selangor, Malaysia
KoordinatKoordinat: 3°04′55″N 101°32′42″E / 3.082001°N 101.545038°E / 3.082001; 101.545038
Pecah tanah1990
Dibina1 Januari 1990
Dibuka16 Julai 1994
PemilikKerajaan Negeri Selangor
PengendaliDarul Ehsan Facilities Management Sdn Bhd (DEFM)
PermukaanPadang rumput/Trek
Kos pembinaanRM460 million
ArkitekHijjaz Kasturi
Kapasiti156,976
Penyewa
Selangor FA (Liga Super Malaysia)
(1994-2016)
PKNS FC
(2017-2019)
Selangor FA (Liga Super Malaysia)
(2019-)
A stand of a football stadium.
Gelanggang rasmi pasukan Selangor, Stadium Shah Alam.
Padang latihan pasukan Selangor, Kompleks Sukan SUK, Seksyen 5, Shah Alam.
# Stadium Tahun
1 Padang Kelab Selangor (kini dikenali sebagai Dataran Merdeka) 1936 – 1956
2 Stadium Merdeka 1957 – 1994
3 Stadium Shah Alam 1994 – 2016, 2018
4 Stadium Majlis Perbandaran Selayang 2017
5 Stadium KLFA 2018
6 Stadium Petaling Jaya 2019- Kini

Stadium Merdeka[sunting | sunting sumber]

Selangor telah menggunakan beberapa stadium dalam sejarah mereka. Antaranya bermain perlawanan di Padang Kelab Selangor (kini dikenali sebagai Dataran Merdeka). Selepas itu Selangor berpindah bermain di Stadium Merdeka semasa era Tunku Abdul Rahman sebagai presiden kelab itu. Ia telah menjadi stadium tuan rumah pasukan Selangor FA selama 38 tahun, sebelum berpindah ke Stadium Shah Alam selepas ia siap dibina pada tahun 1994.

Stadium Shah Alam[sunting | sunting sumber]

Selepas beberapa siri kejayaan pasukan Selangor, Persatuan Bola Sepak Selangor membuat keputusan untuk tidak lagi menggunakan Stadium Merdeka demi memenuhi cita–cita besar pasukan Selangor. Oleh itu pembangunan stadium baru mula giat di jalankan. Dengan pembinaan stadium baru ini lahirnya Stadium Shah Alam, stadium yang boleh memuatkan kapasiti sehingga 80,000 penonton pada satu satu masa. Struktur rangkanya merupakan gerbang bebas terpanjang di dunia. Ia telah menjadi salah satu mercu tanda utama di Shah Alam disebabkan saiz dan seni binanya yang mengagumkan. Stadium utama Persatuan Bola Sepak Selangor kini adalah Stadium Shah Alam, yang terletak di ibu negeri Selangor, Shah Alam. Stadium ini mula menjadi stadium tuan rumah bagi pasukan Selangor dari Julai 1994, setelah kelab itu berpindah dari Stadium Merdeka.[7]Selangor yang terpaksa 'menumpang' beraksi di laman lain, sah akan menggunakan kembali gelanggang keramat mereka bagi mengharungi kempen Liga Malaysia musim 2019 dan tahun mendatang.

Stadium Majlis Perbandaran Selayang[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2017, Selangor telah mengubah stadium tuan rumah untuk bermain ke Stadium Majlis Perbandaran Selayang setelah kerajaan negeri Selangor menolak permohonan kelab untuk menggunakan Stadium Shah Alam selepas krisis dalaman di dalam kelab yang berkesudahan dengan perletakan jawatan Azmin Ali, presiden Selangor FA ketika itu yang juga merupakan Menteri Besar Selangor.

Stadium KLFA[sunting | sunting sumber]

Menurut Presiden Kelab, Subahan Kamal pasukan Selangor akan bertukar bermain di Stadium KLFA bagi musim 2018,[8] setelah permohonan mereka untuk menggunakan stadium tersebut diterima. Selangor pada asalnya mahu menggunakan Stadium Shah Alam ataupun Stadium Nasional Bukit Jalil yang juga merupakan stadium pasukan kebangsaan tetapi kedua-kedua permohonan telah ditolak oleh kerajaan negeri Selangor dan MFL.[9]Penukaran ini juga adalah disebabkan kerana Stadium Majlis Perbandaran Selayang yang tidak menepati piawaian tahap kecerahan lampu limpah stadium. Untuk musim 2018, Selangor dan Kuala Lumpur akan berkongsi bermain menggunakan stadium yang sama.

Padang latihan[sunting | sunting sumber]

Kemudahan padang latihan ini terletak di Kompleks Sukan SUK, Seksyen 5, Shah Alam. Pusat latihan berkeluasan 400,000 kaki persegi yang dinamakan sebagai Pusat Latihan Selangor FC telah dirasmikan oleh Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah dalam upacara sederhana yang juga dihadiri oleh Menteri Besar Selangor Dato' Seri Amirudin Shari, penaja kelab, ahli exco persatuan dan wakil media pada 24 Julai 2019. Kemudahan ini juga mempunyai kompleks pejabat untuk kakitangan pengurusan dan kakitangan teknikal, dua padang saiz FIFA, gimnasium, kawasan rawatan fisioterapi, bilik rehat pemain, bilik ganti, pantri dan sebagainya. Vizione Holdings Berhad, rakan strategik Selangor merupakan penyumbang terbesar kepada pembinaan kemudahan ini yang bernilai RM1.5 juta.

Liputan Media[sunting | sunting sumber]

Perlawanan pasukan Selangor FA dan beberapa perlawanan lain (bergantung kepada lokasi dan stesen siaran) pernah disiarkan secara langsung atau tertangguh di Astro Arena, RTM, Media Prima, iFlix dan Unifi TV. Semua siaran perlawanan dikawal selia oleh MFL.[10]

Musuh Tradisi[sunting | sunting sumber]

Selangor mempunyai musuh tradisi iaitu dengan Singapura juga dikenali sebagai perlawanan Derbi Klasik dan Kuala Lumpur FA dikenali sebagai perlawanan Derbi Lembah Klang.

Singapura[sunting | sunting sumber]

Permusuhan tradisi Selangor–Singapura adalah persaingan klasik musuh tradisi bola sepak melibatkan 2 pasukan sekitar tahun 1921 hingga 1994. Ia juga adalah derbi bola sepak tertua di Malaysia. Perlawanan pertama kedua–dua pasukan, secara rasmi pada 1 Oktober 1921 di final Piala Malaya di mana Singapura mengalahkan Selangor dengan 2-1. Secara tidak rasmi, terdapat beberapa perlawanan persahabatan yang dinamakan 'Classics' dari 1901 hingga 1913 antara kedua pasukan ini, dengan Singapura memenangi edisi pertama. Semasa zaman pra-perang, Selangor dan Singapura adalah pasukan paling dominan dan bersaing sengit, memenangi Piala 19 kali di antara mereka. Tahun-tahun pasca perang juga didominasi oleh mereka sehingga tahun 1970, di mana Selangor pula muncul sebagai pasukan dominan dalam Piala Malaysia dengan kemenangan 11 Piala, berbanding 2 oleh Singapura. Pasukan ini juga merupakan yang paling berjaya di Malaysia, di antara mereka telah merangkul 71 piala, 43 untuk Selangor dan 28 untuk Singapura. Kebanyakan piala yang dimenangi kedua–dua pasukan ialah Piala Malaysia. Kedua-duanya juga merupakan pasukan yang paling ramai penyokong dalam kancah bola sepak Malaysia. Setiap perlawanan di antara kedua-dua pasukan ini sentiasa dinanti peminat kerana ketegangannya. Samad Allapitchay, kapten Singapura semasa Piala Malaysia 1977 menyatakan "Persaingan bola sepak di antara Singapura dan Selangor sentiasa menjadi satu keistimewaan. Di atas padang, kita membenci satu sama lain!" Persaingan berakhir apabila Singapura keluar dari Liga Malaysia pada 1994 kerana pertikaian dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengenai isu tiket. Dari 2011 hingga 2015, wakil Singapura yang baru, LIONSXII menyertai Liga Malaysia. Walau bagaimanapun, skuad mereka dibarisi pemain bawah 23 tahun dan terikat dengan beberapa keistimewaan (tidak perlu menghadapi penyingkiran dan tidak boleh menggunakan khidmat pemain import). Sebagai mengimbas kembali permusuhan tradisi, kedua-dua pasukan bertemu di dalam pertandingan Piala Sultan Selangor yang diadakan setiap tahun sejak diperkenalkan pada tahun 2001.

Kuala Lumpur[sunting | sunting sumber]

Musuh tradisi Selangor juga adalah pasukan Kuala Lumpur FA. Persaingan berlaku kerana lokasi geografi dua negeri ini. Sebelum ini Selangor dan Kuala Lumpur bernaung dibawah satu negeri sebelum berpisah pada 1 Januari 1974. Persaingan tempatan ini digelar 'Derbi Lembah Klang' sentiasa menjadi hangat kerana ia antara dua negeri yang paling maju di Malaysia; iaitu Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Permusuhan terjadi lebih dari 40 tahun, apabila ia bermula pada tahun 80-an. Persaingan atau permusuhan itu diperbaharui apabila Kuala Lumpur dinaikkan pangkat ke Liga Super Malaysia selepas bersaing selama tujuh tahun di Liga Perdana Malaysia. Kuala Lumpur kemudian diturunkan kembali ke Liga Perdana pada tahun 2013, setahun sebelum itu juga merupakan pertemuan terakhir kedua-dua kelab tersebut. Manakala pada tahun 2014, Kuala Lumpur sekali lagi diturunkan ke Liga FAM pula buat kali pertama dalam sejarahnya. Pada tahun 2018 kedua–dua pasukan kembali bertemu sesama sendiri setelah Kuala Lumpur FA dinaikkan pangkat bersaing semula di dalam Liga Super. Ini dihangatkan lagi dengan kedua pasukan berkongsi bermain di Stadium KLFA untuk musim 2018.


Senarai Pemain[sunting | sunting sumber]

Sehingga 25 Jun 2022

Pasukan Utama[sunting | sunting sumber]

No. Posisi Pemain
1 Malaysia GK Khairul Azhan Khalid
2 Malaysia DF Quentin Cheng
3 Malaysia DF Azrin Afiq
4 Malaysia DF Ashmawi Yakin
5 Jordan DF Yazan Al-Arab
6 Malaysia DF Zahril Azri
7 Malaysia MF Mukhairi Ajmal (Vice-captain)
9 Malaysia MF Nor Hakim Hassan
10 Brazil FW Caion
12 Brazil FW Hyuri
13 Malaysia DF R. Dinesh
14 Malaysia DF Zikri Khalili
No. Posisi Pemain
17 Malaysia FW Danial Asri
18 Malaysia MF Halim Saari
19 Malaysia FW Shahrel Fikri
21 Singapura DF Safuwan Baharudin
23 Malaysia GK Samuel Somerville
25 Malaysia GK Sikh Izhan Nazrel
43 Malaysia MF Syahir Bashah
44 Malaysia DF Shahrul Nazeem
55 Malaysia DF Harith Haiqal
77 Malaysia MF Aliff Haiqal
88 Malaysia MF Brendan Gan (Captain)
99 Jordan MF Baha' Abdel-Rahman |}

Nota: Bendera menunjukkan pasukan kebangsaan seperti yang ditakrifkan di bawah peraturan kelayakan FIFA. Pemain boleh memegang lebih daripada satu kewarganegaraan bukan FIFA

Keluar Untuk Di Pinjam[sunting | sunting sumber]

No. Posisi Pemain
- Malaysia MF Nik Sharif (Pergi Terengganu sehingga 30 November 2022)
- Malaysia MF K. Sarkunan (Pergi Negeri Sembilan sehingga 30 November 2022)
- Ghana FW Geourge Atram (Pergi UITM sehingga 30 November 2022)|}

Selangor FC II Dan Pasukan Pembangunan[sunting | sunting sumber]

Nota: Bendera menunjukkan pasukan kebangsaan seperti yang ditakrifkan di bawah peraturan kelayakan FIFA. Pemain boleh memegang lebih daripada satu kewarganegaraan bukan FIFA
No. Posisi Pemain
11 Ghana FW George Atram (pinjaman dari Accra Lions)
20 Myanmar MF Hein Htet Aung
24 Ghana MF Alex Agyarkawa (pinjaman dari Accra Lions)|}
 1. ^ "Malaysia – List of Cup Winners". Rsssf.com. 2016-02-18. Dicapai pada 2016-08-08.
 2. ^ "http://www.selangor.gov.my/english.php/pages/view/158". Official Portal Selangor State Government. External link in |title= (bantuan); Missing or empty |url= (bantuan)
 3. ^ "Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul EhsanBola Sepak". Selangor.gov.my. Dicapai pada 2016-08-08.
 4. ^ "Latar Belakang Jata Negara & Bendera Negeri Malaysia: Latar Belakang Bendera dan Lambang Negeri-Negeri Malaysia". Sivik2010.blogspot.com. 2010-07-14. Dicapai pada 2016-08-08.
 5. ^ "Sponsor List of 12 2016 Malaysian Super League Teams". semuanyabola.com. Dicapai pada 2016-08-08.
 6. ^ "Malaysia: Advertising, Promotion & Sponsorship". Tobaccocontrollaws.org. Dicapai pada 2016-08-08.
 7. ^ "http://www.selangor.gov.my/english.php/pages/view/158". Official Portal Selangor State Government. External link in |title= (bantuan); Missing or empty |url= (bantuan)
 8. ^ Zulfaizan Mansor (31 January 2018). "Cheras confirmed as Selangor's fortress". nst.com.my. Dicapai pada 31 January 2018.
 9. ^ Seng Foo (16 January 2018). "TMJ disapproves Selangor's usage of Bukit Jalil National Stadium". stadiumastro.com. Dicapai pada 31 January 2018.
 10. ^ Templat:Https://www.foxsports.com.my/liga-malaysia/147014/mfl-agih-rm1-juta-kepada-pasukan-yang-bersaing-dalam-cimb-liga-super-2020/