Selangor FA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Selangor FA
Selangorfalogo.png
Nama penuhPersatuan Bola Sepak Selangor
Gelaran
 • Gergasi Merah (The Red Giants)
 • Merah Kuning (The Red-yellows)
Diasaskan22 February 1936; 83 tahun yang lalu (22 February 1936)
StadiumStadium Shah Alam, Shah Alam, Selangor
(Muatan: 80,372)
PemilikPersatuan Bola Sepak Selangor
PresidenTengku Amir Shah
PengurusAbdul Rauf Ahmad
JurulatihB. Sathianathan
LigaLiga Super Malaysia
2019Liga Super Malaysia, Ke-3
Tapak sesawangLaman kelab
tuan rumah
tempat lawan
ketiga
Musim terkini

Persatuan Bola Sepak Selangor (English: Football Association of Selangor) lebih dikenali sebagai Selangor FA adalah sebuah kelab bola sepak profesional mewakili negeri Selangor, Malaysia. Bertanding dalam Liga Malaysia, Stadium Shah Alam merupakan gelanggang keramat Selangor semenjak 1994 hingga kini. Walaupun begitu, sebelum beralih ke Stadium Shah Alam, Stadium Merdeka merupakan stadium yang lebih banyak menyaksikan kegemilangan dan kejayaan Selangor dalam arena sukan bola sepak di mana Selangor telah menjulang Piala Malaysia sebanyak 18 kali di stadium ini. Selangor FA, yang juga dikenali sebagai Gergasi Merah atau Merah Kuning telah ditubuhkan pada tahun 1936.

Selangor adalah pasukan yang paling berjaya di dalam bola sepak Malaysia. Serta sebuah pasukan yang paling banyak mengecapi pelbagai kejuaraan. Antara pencapaian pasukan Selangor FA adalah dengan rekod 33 gelaran Piala Malaysia, 6 gelaran Divisyen 1/Perdana 1/Liga Super, 2 gelaran Divisyen 2/Perdana 2/Liga Perdana, 5 gelaran Piala FA dan 8 gelaran Piala Sumbangsih. Tahun 2005 merupakan tahun gemilang bagi pasukan Selangor. Kerana buat kali pertama dalam sejarah penubuhan FAS, mereka berjaya merangkul gelaran treble kejuaraan utama bola sepak Malaysia. Dengan memenangi Liga Perdana, Piala FA dan Piala Malaysia di bawah bimbingan jurulatih Dollah Salleh.[1]

Pada peringkat Asia pula Selangor merupakan pasukan bolasepak pertama memasuki perlawanan akhir Asian Champion Club Tournament atau sekarang di kenali sebagai Liga Juara-Juara AFC atau AFC Champions League(ACL) pada tahun 1967 apabila tewas diperlawanan akhir pada kelab Hapoel Tel Aviv dari Israel 2-1 di Bangkok, Thailand. Ini merupakan pencapaian terbaik Malaysia di peringkat kelab Asia.

Kelab ini juga mempunyai beberapa permusuhan tradisi, terutamanya dengan pasukan Singapura, Kedah FA, Pahang FA dan Perak FA.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sebelum Persatuan Bola Sepak Selangor ditubuhkan secara rasmi, hanya terdapat beberapa persatuan yang menguruskan liga bola sepak di peringkat negeri, yang dipanggil SAFL atau Liga Bola Sepak Persatuan-Persatuan Selangor (Bahasa Inggeris:Selangor Association Football League) yang ditubuhkan pada 1905. Piala pertama telah ditaja oleh Residen British di Selangor ketika itu iaitu RG Watson. Terdapat juga laporan yang mengatakan bahawa SAFL diterajui oleh Residen British ketika itu.

Pada 1926, terdapat krisis dalaman yang menyebabkan beberapa ahli mengambil tindakan untuk menarik diri dan menubuhkan Persatuan BolaSepak Selangor atau SFA (Bahasa Inggeris: Selangor Football Association).

Persilisihan faham antara SAFL dan SFA berlanjutan sehingga hampir sepuluh tahun sebelum kedua belah pihak kembali berunding demi kebaikan bola sepak Selangor. Akhirnya, kedua-dua persatuan bergabung secara rasmi pada 22 Febuari 1936 di bawah nama Persatuan Bola Sepak Selangor atau Football Association of Selangor (FAS).

Akan tetapi, Perang Dunia Kedua yang tercetus telah melambatkan usaha FAS untuk membangunkan bola sepak tempatan. Usaha tersebut kemudiannya dimulakan secara agresif oleh presiden rasmi FAS yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebaik sahaja perang tersebut tamat.

Usaha untuk meningkatkan martabat bola sepak negeri berterusan dengan rancangan FAS untuk membina sebuah stadium bola sepak untuk satu pasukan. Pasukan Selangor yang terdahulunya menggunakan Padang Kelab Selangor (kini Dataran Merdeka) sebagai gelanggang utama mereka jelas memerlukan sebuah stadium selari dengan kehendak persatuan.

Pihak FAS membuat pertemuan dengan Datuk Bandar Kuala Lumpur beberapa kali untuk memohon keizinan untuk membina sebuah stadium tetapi masih gagal menemui penyelesaian terbaik. Impian untuk melihat pasukan Selangor bermain di stadium sendiri menjadi malap hari demi hari.

Walau bagaimanapun, dengan perlantikan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (ketika itu memegang jawatan presiden di FAS dan FAM) sebagai Perdana Menteri Malaya yang baru sahaja merdeka, rancangan pembinaan stadium kembali diperkatakan.

Tunku mengarahkan agar Stadium Merdeka dibina untuk digunakan sebagai tempat menyambut kemerdekaan negara dan sebagai stadium rasmi Selangor FA. Stadium Merdeka juga bakal digunakan sebagai stadium nasional untuk mengendalikan sukan antarabangsa.

Nama yang sinonim dengan bola sepak di Selangor pada era 60-an ialah Harun Idris. Beliau menjadi presiden Persatuan Bola Sepak Selangor selama 21 tahun bermula daripada tahun 1961 sehingga tahun 1982. Sepanjang pimpinannya, pasukan Selangor telah memenangi sebanyak 15 Piala Malaysia di samping membawa perubahan positif ke dalam persatuan tersebut.

Ibu pejabat FAS pada mulanya terletak di bangunan lama MCA di Jalan Ampang sebelum pembinaan Wisma FAS pada 1973 di Stadium Merdeka atas usaha Datuk Harun yang juga merupakan Menteri Besar Selangor ketika itu, dan pengurus pasukan, Hamzah Abu Samah. Pada pertengahan 1990, FAS berpindah ke Wisma FAS di Kelana Jaya.

Selepas beberapa siri kejayaan pasukan Selangor, Persatuan Bola Sepak Selangor membuat keputusan untuk tidak lagi menggunakan Stadium Merdeka demi memenuhi cita–cita besar pasukan Selangor. Oleh itu pembangunan stadium baru mula giat di rancang. Akhirnya pada 1 Januari 1990, satu majlis pecah tanah pembinaan stadium baru dirasmikan di Shah Alam. Dengan pembinaan stadium baru ini lahirnya Stadium Shah Alam, stadium yang boleh memuatkan kapasiti sehingga 80,000 penonton pada satu satu masa. Struktur rangkanya merupakan gerbang bebas terpanjang di dunia. Ia juga telah menjadi salah satu mercu tanda utama di Shah Alam disebabkan saiz dan seni binanya yang mengagumkan. Stadium utama Persatuan Bola Sepak Selangor kini adalah Stadium Shah Alam, yang terletak di ibu negeri Selangor, Shah Alam. Stadium ini menjadi stadium tuan rumah bagi pasukan Selangor sejak mula dibuka pada Julai 1994, setelah kelab itu berpindah dari Stadium Merdeka.[2]

Sejak ditubuhkan pada 1936, Selangor telah memenangi kejuaraan sebanyak 33 kali Piala Malaysia, paling baharu pada tahun 2015, menjuarai Liga Super sebanyak 6 kali, memenangi Piala FA sebanyak 5 kali dan menjadi satu-satunya pasukan di Malaysia yang sampai ke perlawanan akhir Piala Kelab Asia, menjadikannya pasukan yang paling berjaya di kancah bola sepak tempatan.

Antara mereka yang bertanggungjawab bagi kejayaan Selangor termasuklah mereka yang pernah menjawat jawatan presiden iaitu : Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Harun Idris, Dato' Hj. Mohd Aini Taib, Tan Sri Hj. Muhammad Muhammad Taib, Tengku Datuk Seri Ahmad Shah Al-Haj, Abdul Khalid Ibrahim ; pengurusan : Hamzah Abu Samah, Mohd Noor Khamis, Dato' Dr. Nordin Selat, Mazlan Datuk Hj. Harun, Dato' Abdul Mokhtar Ahmad, Dato' Dr. Hj. Mohamad Satim Diman, Zakaria Abdul Rahim ; dan jurulatih-jurulatih : Abdul Ghani Minhat, M. Chandran, Chow Kwai Lam, Khaidir Buyong, Ken Worden, Steve Wicks, Dollah Salleh, K. Devan dan banyak lagi yang tidak disebut.

FAS juga telah melahirkan banyak pemain yang membawa kejayaan sama ada di peringkat negeri atau negara seperti allahyarham raja bola Abdul Ghani Minhat, allahyarham lagenda Mokhtar Dahari, mendiang Wong Choon Wah dan mendiang R. Arumugam. Selain itu nama-nama seperti Soh Chin Aun, Santokh Singh, Zainal Abidin Hassan, Khan Hung Meng, Azman Adnan, Rusdi Suparman, Mohd Amri Yahyah dan banyak lagi.[3]


Budaya kelab[sunting | sunting sumber]

Logo dan warna[sunting | sunting sumber]

Logo Selangor FA berbentuk perisai, manakala lambang pada bahagian atas diperolehi daripada Bendera dan jata negeri Selangor. Warna pada logo tersebut merupakan warna utama negeri Selangor yang melambangkan Keberanian untuk warna merah dan Kedaulatan untuk warna kuning.[4]

Evolusi Kit[sunting | sunting sumber]

Tuan rumah[sunting | sunting sumber]

Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2011–12
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2014–15
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2016
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2017
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2018

Tempat lawan[sunting | sunting sumber]

Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2011–12
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2014–15
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2016
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2017
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2018

Ketiga[sunting | sunting sumber]

Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2014–15
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2016
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2017
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
2018

Pengeluar Kit[sunting | sunting sumber]

Sejak 1970-an, kit pasukan Selangor telah dikeluarkan oleh banyak syarikat termasuklah Admiral, Puma, Adidas, Lotto dan Kappa. Untuk musim 2019, kit rasmi Selangor FA telah dikeluarkan oleh Joma (en).

Tempoh Pengeluar kit
1975–1979 United Kingdom Admiral Sportswear (en)
1980 Itali Diadora
1981–1987 Jerman Puma
1988–1990 Jerman Adidas
1991 Jepun Mizuno
1992 Jerman Puma
1993–2001 Itali Lotto
2002 Jerman Adidas
2003–2004 Itali Kronos
2005–2010 Jerman Adidas
2011–2015 Itali Kappa
2016–2018 Itali Lotto
2019 Sepanyol Joma (en)

Penaja Kewangan[sunting | sunting sumber]

Sejak 1985, pasukan Selangor telah ditaja oleh banyak syarikat termasuklah Dunhill, EON, Celcom, Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS), Telekom Malaysia (TM) dan Menteri Besar Incorporated (MBI). Pada 2014 hingga 2017, kit / jersi pasukan Selangor telah ditaja oleh Kerajaan Negeri Selangor dibawah nama enam syarikat milik kerajaan.[5] Syarikat yang paling lama menaja pasukan Selangor dalam sejarah ialah Dunhill bermula daripada tahun 1985 sehingga tahun 2004. Syarikat Dunhill telah menaja kesemua kelab di Malaysia ketika itu sebelum diharamkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia demi mengurangkan populariti budaya menghisap rokok dan tembakau di Malaysia.[6]

Tempoh Penaja Kewangan
1985–04 United Kingdom Dunhill
1989–93 Malaysia EON
1998 Malaysia Courts
2004 Malaysia Talam
2005 Malaysia Celcom
2005–06 Malaysia Gapurna
2006–08 Malaysia SYABAS
2006–10 Malaysia Telekom Malaysia
2009–10 Malaysia Kumpulan Darul Ehsan Berhad
2011–13 Malaysia Menteri Besar Incorporated
2013 Malaysia Datum Corp International
2014–17 Malaysia Kerajaan Negeri Selangor
2018 Malaysia redONE
Republik Rakyat China CRRC
2019 Malaysia VIZIONE

Stadium[sunting | sunting sumber]

Stadium Shah Alam
Shah Alam Stadium (exterior).JPG
LokasiStadium Shah Alam, Malaysia Shah Alam, Selangor, Malaysia
KoordinatKoordinat: 3°04′55″N 101°32′42″E / 3.082001°N 101.545038°E / 3.082001; 101.545038
Pecah tanah1990
Dibina1 Januari 1990
Dibuka16 Julai 1994
PemilikKerajaan Negeri Selangor
PengendaliDarul Ehsan Facilities Management Sdn Bhd (DEFM)
PermukaanPadang rumput/Trek
Kos pembinaanRM460 million
ArkitekHijjaz Kasturi
Kapasiti80,372
Penyewa
Selangor FA (Liga Super Malaysia)
(1994-2016)
PKNS FC
(2017-2018)
Selangor FA (Liga Super Malaysia)
(2019-)
A stand of a football stadium.
Gelanggang rasmi pasukan Selangor, Stadium Shah Alam.
# Stadium Tahun
1 Padang Kelab Selangor (kini dikenali sebagai Dataran Merdeka) 1936 – 1956
2 Stadium Merdeka 1957 – 1994
3 Stadium Shah Alam 1994 – Kini
4 Stadium Majlis Perbandaran Selayang 2017
5 Stadium KLFA 2018

Stadium Merdeka[sunting | sunting sumber]

Selangor telah menggunakan beberapa stadium dalam sejarah mereka. Antaranya bermain perlawanan di Padang Kelab Selangor (kini dikenali sebagai Dataran Merdeka). Selepas itu Selangor berpindah bermain di Stadium Merdeka semasa era Tunku Abdul Rahman sebagai presiden kelab itu. Ia telah menjadi stadium tuan rumah pasukan Selangor FA selama 38 tahun, sebelum berpindah ke Stadium Shah Alam selepas ia siap dibina pada tahun 1994.

Stadium Shah Alam[sunting | sunting sumber]

Selepas beberapa siri kejayaan pasukan Selangor, Persatuan Bola Sepak Selangor membuat keputusan untuk tidak lagi menggunakan Stadium Merdeka demi memenuhi cita–cita besar pasukan Selangor. Oleh itu pembangunan stadium baru mula giat di jalankan. Dengan pembinaan stadium baru ini lahirnya Stadium Shah Alam, stadium yang boleh memuatkan kapasiti sehingga 80,000 penonton pada satu satu masa. Struktur rangkanya merupakan gerbang bebas terpanjang di dunia. Ia telah menjadi salah satu mercu tanda utama di Shah Alam disebabkan saiz dan seni binanya yang mengagumkan. Stadium utama Persatuan Bola Sepak Selangor kini adalah Stadium Shah Alam, yang terletak di ibu negeri Selangor, Shah Alam. Stadium ini mula menjadi stadium tuan rumah bagi pasukan Selangor dari Julai 1994, setelah kelab itu berpindah dari Stadium Merdeka.[7]Selangor yang terpaksa 'menumpang' beraksi di laman lain, sah kembali akan menggunakan gelanggang keramat mereka bagi mengharungi kempen Liga Malaysia musim 2019.

Stadium Majlis Perbandaran Selayang[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2017, Selangor telah mengubah stadium tuan rumah untuk bermain ke Stadium Majlis Perbandaran Selayang setelah kerajaan negeri Selangor menolak permohonan kelab untuk menggunakan Stadium Shah Alam selepas krisis dalaman di dalam kelab yang berkesudahan dengan perletakan jawatan Azmin Ali, presiden Selangor FA ketika itu yang juga merupakan Menteri Besar Selangor.

Stadium KLFA[sunting | sunting sumber]

Menurut Presiden Kelab, Subahan Kamal pasukan Selangor akan bertukar bermain di Stadium KLFA bagi musim 2018,[8] setelah permohonan mereka untuk menggunakan stadium tersebut diterima. Selangor pada asalnya mahu menggunakan Stadium Shah Alam ataupun Stadium Nasional Bukit Jalil yang juga merupakan stadium pasukan kebangsaan tetapi kedua-kedua permohonan telah ditolak oleh kerajaan negeri Selangor dan FMLLP.[9]Penukaran ini juga adalah disebabkan kerana Stadium Majlis Perbandaran Selayang yang tidak menepati piawaian tahap kecerahan lampu limpah stadium. Untuk musim 2018, Selangor dan Kuala Lumpur akan berkongsi bermain menggunakan stadium yang sama.

Padang latihan[sunting | sunting sumber]

Padang Latihan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor atau juga dikenali sebagai Padang SUK merupakan padang latihan rasmi bagi pasukan Selangor FA yang terletak di Kelana Jaya, Selangor, Malaysia. Kemudahan ini diasaskan oleh Persatuan Bola Sepak Selangor dengan tujuan untuk berkhidmat sebagai tempat latihan untuk pasukan Selangor FA.[10]Namun pada tahun 2018, Selangor menggunakan Padang MSN yang terletak di Bukit Jalil, Kuala Lumpur kerana Padang SUK sedang menjalani proses penyelenggaraan.[11]

Liputan Media[sunting | sunting sumber]

Perlawanan pasukan Selangor FA dan beberapa perlawanan lain (bergantung kepada lokasi dan stesen siaran) disiarkan secara langsung atau tertangguh di Astro Arena, RTM, Media Prima dan iFlix. Semua siaran perlawanan dikawal selia oleh MP & Silva.[12]

Musuh Tradisi[sunting | sunting sumber]

Selangor mempunyai musuh tradisi iaitu dengan Singapura juga dikenali sebagai perlawanan Derbi Klasik dan Kuala Lumpur FA dikenali sebagai perlawanan Derbi Lembah Klang.

Singapura[sunting | sunting sumber]

Permusuhan tradisi Selangor–Singapura adalah persaingan klasik musuh tradisi bola sepak melibatkan 2 pasukan sekitar tahun 1921 hingga 1994. Ia juga adalah derbi bola sepak tertua di Malaysia. Perlawanan pertama kedua–dua pasukan, secara rasmi pada 1 Oktober 1921 di final Piala Malaya di mana Singapura mengalahkan Selangor dengan 2-1. Secara tidak rasmi, terdapat beberapa perlawanan persahabatan yang dinamakan 'Classics' dari 1901 hingga 1913 antara kedua pasukan ini, dengan Singapura memenangi edisi pertama. Semasa zaman pra-perang, Selangor dan Singapura adalah pasukan paling dominan dan bersaing sengit, memenangi Piala 19 kali di antara mereka. Tahun-tahun pasca perang juga didominasi oleh mereka sehingga tahun 1970, di mana Selangor pula muncul sebagai pasukan dominan dalam Piala Malaysia dengan kemenangan 11 Piala, berbanding 2 oleh Singapura. Pasukan ini juga merupakan yang paling berjaya di Malaysia, di antara mereka telah merangkul 71 piala, 43 untuk Selangor dan 28 untuk Singapura. Kebanyakan piala yang dimenangi kedua–dua pasukan ialah Piala Malaysia. Kedua-duanya juga merupakan pasukan yang paling ramai penyokong dalam kancah bola sepak Malaysia. Setiap perlawanan di antara kedua-dua pasukan ini sentiasa dinanti peminat kerana ketegangannya. Samad Allapitchay, kapten Singapura semasa Piala Malaysia 1977 menyatakan "Persaingan bola sepak di antara Singapura dan Selangor sentiasa menjadi satu keistimewaan. Di atas padang, kita membenci satu sama lain!" Persaingan berakhir apabila Singapura keluar dari Liga Malaysia pada 1994 kerana pertikaian dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengenai isu tiket. Dari 2011 hingga 2015, wakil Singapura yang baru, LIONSXII menyertai Liga Malaysia. Walau bagaimanapun, skuad mereka dibarisi pemain bawah 23 tahun dan terikat dengan beberapa keistimewaan (tidak perlu menghadapi penyingkiran dan tidak boleh menggunakan khidmat pemain import). Sebagai mengimbas kembali permusuhan tradisi, kedua-dua pasukan bertemu di dalam pertandingan Piala Sultan Selangor yang diadakan setiap tahun sejak diperkenalkan pada tahun 2001.

Kuala Lumpur[sunting | sunting sumber]

Musuh tradisi Selangor juga adalah pasukan Kuala Lumpur FA. Persaingan berlaku kerana lokasi geografi dua negeri ini. Sebelum ini Selangor dan Kuala Lumpur bernaung dibawah satu negeri sebelum berpisah pada 1 Januari 1974. Persaingan tempatan ini digelar 'Derbi Lembah Klang' sentiasa menjadi hangat kerana ia antara dua negeri yang paling maju di Malaysia; iaitu Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Permusuhan terjadi lebih dari 40 tahun, apabila ia bermula pada tahun 80-an. Persaingan atau permusuhan itu diperbaharui apabila Kuala Lumpur dinaikkan pangkat ke Liga Super Malaysia selepas bersaing selama tujuh tahun di Liga Perdana Malaysia. Kuala Lumpur kemudian diturunkan kembali ke Liga Perdana pada tahun 2013, setahun sebelum itu juga merupakan pertemuan terakhir kedua-dua kelab tersebut. Manakala pada tahun 2014, Kuala Lumpur sekali lagi diturunkan ke Liga FAM pula buat kali pertama dalam sejarahnya. Pada tahun 2018 kedua–dua pasukan kembali bertemu sesama sendiri setelah Kuala Lumpur FA dinaikkan pangkat bersaing semula di dalam Liga Super. Ini dihangatkan lagi dengan kedua pasukan berkongsi bermain di Stadium KLFA untuk musim 2018.


Senarai Pemain[sunting | sunting sumber]

Pasukan Utama[sunting | sunting sumber]

1 [🇲🇾] Khairul Azhan

Nota: Bendera menunjukkan pasukan kebangsaan yang ditakrifkan di bawah peraturan syarat kelayakan FIFA. Pemain boleh memegang lebih daripada satu kewarganegaraan bukan FIFA.


Sehingga 03 Januari 2019

Perpindahan 2019[sunting | sunting sumber]

Mohd Syazwan Zainon dari Kedah FA

Halim Saari dari Kedah FA

K Prabakaran dari Felda United FC

(Jurulatih) B. Sathianathan dari Felda United FC

Skuad pembangunan[sunting | sunting sumber]

Bawah 21[sunting | sunting sumber]

Skuad ini bermain untuk Piala Presiden Malaysia, sebuah pertandingan bola sepak untuk pemain-pemain yang berumur di bawah 21 tahun.

No. Nama Warganegara Tarikh Lahir
Penjaga gol
1 Damien Lim Malaysia 5/2/97
22 Muhammad Aqil Fadhly Mohd Yusop Malaysia 1999
25 Haziq Ridwan Malaysia 11/1/96
Pemain pertahanan
3 Syukri Azman Malaysia 18/3/97
4 Mohammad Syafiq Abdul Halim Malaysia 1998
5 M. Tamil Maran Malaysia 16/9/1997
13 Mohd Asraff Hayqal Zainal Malaysia 1997
14 Amirul Haziq Rasmizal Malaysia 19/3/98
21 Muhd Amir Asyraf Azhari Malaysia 25/3/98
23 Muhd Amirul Ashraf Ariffin Malaysia 22/1/98
Pemain tengah
6 Ainol Iskandar Mahsun Malaysia 10/7/97
7 Mohd Fazrul Fahriz Zeky Malaysia 1998
8 Muhd Hafizuddin Md Zuki Malaysia 18/2/98
9 Najib Abdullah Malaysia 23/4/98
11 Mohd Afiq Mohd Azam Malaysia 2/5/97
16 Muhammad Hariz Saim Malaysia 1997
17 D. Kugan Malaysia 11/1/97
24 Muhammad Syazwan Salihin Malaysia 2/3/98
Penyerang
10 Muhammad Alif Saiddatul Azman Malaysia 1997
12 Muhamad Azizul Baharuddin Malaysia 27/2/98
45 Muhammad Ramdani Ilham Malaysia 24/1/96
19 Logithasan a/l R. Murugam Malaysia 1997

Sumber:[13]

Bawah 19[sunting | sunting sumber]

Pasukan ini bermain untuk Piala Belia, sebuah pertandingan untuk pemain-pemain yang berumur di bawah 19 tahun.

No. Nama Warganegara Tarikh lahir
Penjaga gol
1 Muhammad Aiman Arip Zulkarnain Malaysia 1999
22 Muhammad Fawzal Abdul Muthalib Malaysia 1999
23 Mohammad Zarith Emmer Mohd Zambri Malaysia 1999
Pemain pertahanan
2 Muhammad Aiman Hakeem Hamidi Malaysia 1999
3 Muhammad Riezman Mohd Shuhairi Malaysia 1999
4 Aidil Helmi Mohamed Zaid Malaysia 1999
5 Zul Hakimi Hassan Malaysia 1999
9 Muhd Aidil Haziq Damanhuri Malaysia 1998
18 Linggeswaran a/l P.Selvarajah Malaysia 7/1/98
24 Mohd Azrul Syafiq Norinukartapati Malaysia 3/3/98
25 Muhd Hafizi Mohd Salleh Malaysia 17/2/98
27 Muhamad Aiman Firdaus Ahmad Azahar Malaysia 3/4/98
Pemain tengah
6 Saiful Iskandar Adha Saiful Azlan Malaysia 29/3/99
8 Muhammad Sharul Amin Nasharuddin Malaysia 1998
10 Aidiel Nur Iman Nekmat Malaysia 6/4/98
11 Iqbal Zurkurnain Malaysia 1999
13 Kalaiarasan a/l Murugan Malaysia 1998
15 Muhammad Rafsham Iqmal Alyas Malaysia 1999
16 Muhammad Fariduddin Zainal Malaysia 1998
17 Muhammad Azri Riezman Rosnidin Malaysia 1999
20 Deva a/l Rabisanthran Malaysia 1998
21 Muhammad Faisal Mazlan Malaysia 1997
29 Muhammad Irfan Bakhtiar Malaysia 23/6/98
Penyerang
7 Megat Amirul Imran Zulkifly Malaysia 28/9/98
12 Danial Hariz Khairul Azman Malaysia 1999
14 Ermy Syazwan Aidi Syarin Malaysia 1999
19 Muhammad Fawwaz Mustafa Malaysia 1998
30 Muhd Fareez Mohd Jeffrey Malaysia 14/2/98

Sumber:[14]


Rekod[sunting | sunting sumber]

Rekod kelab[sunting | sunting sumber]

Kemaskini pada 24 Disember 2018.

 • Nota :

P = Perlawanan, M = Menang, S = Seri, K = Kalah, J = Gol dijaring, B = Gol dibolos, P = Perbezaan Gol, Mt = Mata, Pos = Posisi

Musim Liga Piala Asia
Divisyen P M S K J B P Mt Pos Sumbangsih Malaysia FA Pertandingan Keputusan
1994 Liga Perdana 28 12 8 8 53 42 +11 44 6th Separuh akhir Suku akhir
1995 Liga Perdana 28 15 9 4 58 34 +24 54 2nd Juara Separuh akhir
1996 Liga Perdana 28 14 7 7 54 36 +18 49 4th Juara Juara Separuh akhir
1997 Liga Perdana 28 14 4 10 45 35 +10 46 4th Juara Juara Juara
1998 Perdana 1 22 7 4 11 28 32 -4 25 10th Naib juara Suku akhir Suku akhir Liga Juara-Juara Asia Pusingan 1
1999 Perdana 2 18 7 10[a] 1 36 18 +18 37 2nd Peringkat kumpulan Pusingan 2 Liga Juara-Juara Asia Pusingan 2
2000 Perdana 1 22 14 3 5 45 25 +20 45 1st Separuh akhir Pusingan 2
2001 Perdana 1 22 8 10 4 36 22 +14 34 4th Separuh akhir Juara
2002 Perdana 1 26 17 5 4 43 27 +16 56 Ke-2 Juara Juara Suku akhir
2003 Perdana 1 24 4 6 14 32 44 -12 18 Ke-12 Naib juara Peringkat kumpulan Peringkat kumpulan
2004 Liga Perdana 24 16 2 6 52 35 +17 50 Ke-2 Suku akhir Pusingan 3
2005 Liga Perdana 21 16 3 2 61 25 +36 51 Juara Juara Juara
2005–06 Liga Super 21 5 3 13 31 46 -15 18 Ke-8 Naib juara Peringkat kumpulan Pusingan 2 Piala AFC Suku akhir
2006-07 Liga Super 24 8 4 12 28 35 -7 28 Ke-8 Suku akhir Separuh akhir
2007-08 Liga Super 24 14 3 7 46 36 +10 45 Ke-4 Naib juara Naib juara
2009 Liga Super 26 20 3 3 64 21 +43 63 Juara Juara Suku akhir Juara
2010 Liga Super 26 20 3 3 62 23 +39 63 Juara Juara Suku akhir Separuh akhir Piala AFC Peringkat kumpulan
2011 Liga Super 26 16 4 6 42 24 +18 52 Ke-3 Naib juara Separuh akhir Separuh akhir
2012 Liga Super 26 12 7 7 40 26 +14 43 Ke-3 Separuh akhir Pusingan 2
2013 Liga Super 22 10 10 2 31 17 +14 40 Ke-2 Peringkat kumpulan Suku akhir Piala AFC Pusingan 16
2014 Liga Super 22 12 5 5 28 19 +9 41 Ke-2 Suku akhir Pusingan 2 Piala AFC Peringkat kumpulan
2015 Liga Super 22 11 6 5 43 28 +15 39[b] Ke-2 Juara Pusingan 2
2016 Liga Super 22 7 7 8 28 27 +1 28 Ke-5 Naib juara Naib juara Pusingan 3 Piala AFC Peringkat kumpulan
2017 Liga Super 22 9 6 7 32 28 +4 33 Ke-6 Suku akhir Pusingan 2
2018 Liga Super 22 7 6 9 35 39 -4 27 Ke-8 Peringkat kumpulan Naib juara
 1. ^ Seri diikuti dengan Tendangan penalti untuk kutipan mata.
 2. ^ Selangor melonjak ke tempat kedua selepas Pahang telah ditolak enam mata kerana penglibatan dalam kelewatan dalam proses menyelesaikan masalah gaji dan pampasan oleh bekas import musim 2013, Mohamed Borji.

Rekod Pemain[sunting | sunting sumber]

Allahyarham Dato' Mohamad Mokhtar Dahari

Penjaring gol terbanyak sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

# Musim Pemain Jumlah jaringan
1 1972–87 Malaysia Mokhtar Dahari 177
2 1993–98, 2002, 2004 Malaysia Azman Adnan 159
3 1980–82, 1985–90, 1997–99 Malaysia Zainal Abidin Hassan 125
4 1972–85 Malaysia Santokh Singh 99
5 1955–68 Malaysia Abdul Ghani Minhat 97
6 1993–2003 Malaysia Rusdi Suparman 93
7 2001–13, 2017– Malaysia Mohd Amri Yahyah 73
8 2006–12 Malaysia Amirul Hadi Zainal 67
9 2004–06 Argentina Brian Diego Fuentes 46
10 2005–07 Indonesia Bambang Pamungkas 42

Penampilan terbanyak sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

# Musim Pemain Jumlah penampilan
1 1971–88 Malaysia R. Arumugam 394
2 2001–2013, 2017– Malaysia Mohd Amri Yahyah 382
3 1972–87 Malaysia Mokhtar Dahari 375
4 1972–85 Malaysia Santokh Singh 365
5 1970–80 Malaysia Soh Chin Aun 345
6 2005–12, 2016– Malaysia Mohd Razman Roslan 311
7 1993–98, 2002, 2004 Malaysia Azman Adnan 298
8 1993-2003 Malaysia Rusdi Suparman 243
9 1980–82, 1985–90,1997–99 Malaysia Zainal Abidin Hassan 215
10 2001–12 Malaysia Padathan Gunalan 212

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Pencapaian domestik[sunting | sunting sumber]

Liga[sunting | sunting sumber]

 • Profesional
Juara (6): 1984, 1989, 1990, 2000, 2009, 2010
Naib Juara (5): 1995, 2002, 2013, 2014, 2015
Juara (2): 1993, 2005
Naib Juara (1): 1999
Juara (7): 1953(Trofi Dikongsi), 1960, 1961, 1962, 1966, 1968, 1972
Naib Juara (6): 1952, 1955, 1964, 1967, 1969, 1970
 • B-21
Juara (5): 1988, 1994, 1997, 2008, 2017
Naib Juara (4): 1987, 1999, 2000, 2001
 • B-19
Juara (2): 2013, 2015
Naib Juara (1): 2016

Piala[sunting | sunting sumber]

Juara (33): 1922, 1927, 1928, 1929, 1935, 1936, 1938, 1949, 1956, 1959, 1961, 1962, 1963, 1966, 1968, 1969, 1971, 1972, 1973, 1975, 1976, 1978, 1979, 1981, 1982, 1984, 1986, 1995, 1996, 1997, 2002, 2005, 2015
Naib Juara (16): 1921, 1924, 1925, 1930, 1932, 1933, 1937, 1939, 1948, 1957, 1965, 1980, 1983, 1991, 2008, 2016
Juara (5): 1991, 1997, 2001, 2005, 2009
Naib Juara (3): 1990, 2008, 2018
Juara (8): 1985, 1987, 1990, 1996, 1997, 2002, 2009, 2010
Naib Juara (6): 1991, 1998, 2003, 2006, 2011, 2016

Prestasi Dalam Pertandingan AFC[sunting | sunting sumber]

Liga Juara-Juara AFC: 6 Penampilan[sunting | sunting sumber]

 • 1967 : Akhir (kalah kepada Hapoel Tel Aviv F.C. 1–2)
 • 1970: Peringkat Kumpulan (Kumpulan A)
 • 1986: Peringkat Kumpulan – Pusingan 2 (Kumpulan D)
 • 1997–98: Pusingan 1 (Asia Timur – kalah kepada South China AA pada agregat 0–2)
 • 1998–99: Pusingan 2 (Asia Timur – kalah kepada Pohang Steelers pada agregat 1–10)
 • 2001–02: Pusingan 1 (Asia Timur – kalah kepada Dalian Shide F.C pada agregat 0–7)

Piala AFC: 5 Penampilan[sunting | sunting sumber]

 • 2006: Suku Akhir (kalah kepada Nejmeh SC pada agregat 0–1)
 • 2010: Peringkat Kumpulan (Kumpulan F)
 • 2013: Pusingan 16 (kalah kepada New Radiant S.C. pada agregat 0–2)
 • 2014: Peringkat Kumpulan (Kumpulan F)
 • 2016: Peringkat Kumpulan (Kumpulan E)


Double dan Treble[sunting | sunting sumber]

Treble[sunting | sunting sumber]

Musim Kejuaraan
2005 Liga Perdana, Piala FA, Piala Malaysia

Double[sunting | sunting sumber]

Musim Kejuaraan
1961 Piala FAM, Piala Malaya
1962 Piala FAM, Piala Malaya
1966 Piala FAM, Piala Malaya
1968 Piala FAM, Piala Malaysia
1972 Piala FAM, Piala Malaysia
1984 Liga Malaysia, Piala Malaysia
1997 Piala FA, Piala Malaysia
2009 Liga Super, Piala FA


Anugerah Pemain[sunting | sunting sumber]

Pemenang Kasut Emas Liga Malaysia[sunting | sunting sumber]

Musim Pemain Gol
1989 Malaysia Zainal Abidin Hassan 12
1999 Malaysia Rusdi Suparman 15
2004 Argentina Brian Diego Fuentes 25
2005 Indonesia Bambang Pamungkas 23
2014 Brazil Paulo Rangel[15] 16
2018 Sepanyol Rufino Segovia 19

Penjaring terbanyak Liga Malaysia[sunting | sunting sumber]

Season Player Goals
1995 Australia Dave Mitchell 14
Malaysia Anuar Abu Bakar
Malaysia Azman Adnan 12
1999 Malaysia Rusdi Suparman 15
Liga Perdana Malaysia 2004 Argentina Brian Diego Fuentes 25
Liga Perdana Malaysia 2005 Indonesia Bambang Pamungkas 23
Argentina Brian Diego Fuentes 17
Malaysia Muhamad Khalid Jamlus 9
Liga Super Malaysia 2005–06 Indonesia Bambang Pamungkas 11
Argentina Brian Diego Fuentes 6
Liga Super Malaysia 2006-07 Malaysia Akmal Rizal Ahmad Rakhli 9
Liga Super Malaysia 2007-08 Liberia Frank Seator 15
Malaysia Safee Sali 11
Liga Super Malaysia 2009 Malaysia Mohd Amri Yahyah 13
Malaysia Safee Sali 12
Liga Super Malaysia 2010 Malaysia Safee Sali 12
Malaysia Amirul Hadi Zainal
Malaysia R. Surendran 8
Liga Super Malaysia 2011 Malaysia Mohd Safiq Rahim 7
Liga Super Malaysia 2012 Croatia Boško Balaban 12
Liga Super Malaysia 2013 Liberia Francis Doe 10
Malaysia Mohd Amri Yahyah 8
Liga Super Malaysia 2014 Brazil Paulo Rangel 16
Liga Super Malaysia 2015 Brazil Guilherme de Paula Lucrécio 8
Malaysia Afiq Azmi 7
Malaysia Ahmad Hazwan Bakri
Liga Super Malaysia 2016 Liberia Patrick Wleh 9
Liga Super Malaysia 2017 Liberia Francis Forkey Doe 8
Liga Super Malaysia 2018 Sepanyol Rufino Segovia 19

Ranking[sunting | sunting sumber]

Ranking Kelab AFC[sunting | sunting sumber]

Sehingga 11 November 2018 [16]
Kedudukan Semasa Negara Pasukan Mata
108 Malaysia Selangor FA 9.66
109 Vietnam FLC Thanh Hoa 9.41
110 Singapura Balestier Khalsa 9.15
111 India Aizawl 9.08
112 Bahrain Al Riffa 8.72

100 kelab AFC paling berjaya sepanjang masa[sunting | sunting sumber]

Sehingga 25 January 2018 [17]
Kedudukan semasa Pasukan Mata
93 Emiriah Arab Bersatu Al Nasr 24.833
94 Jordan Shabab Al-Ordon 24.833
95 Malaysia Selangor FA 24.833
96 Bangladesh Mohammedan Sporting 24.833
97 Emiriah Arab Bersatu Al-Sharjah 24.667


Organisasi Pasukan[sunting | sunting sumber]

Jawatankuasa Eksekutif[sunting | sunting sumber]

Jawatan Nama
Presiden Malaysia Tengku Amir Shah
Timbalan Presiden Malaysia Dato' Sri Shahril Mokhtar
Naib Presiden Malaysia Abdul Rauf Ahmad
Malaysia Palanisamy Karuppan
Malaysia Mohd Izhar Moslim
Malaysia Johan Kamal Hamidon
Setiausaha agung Malaysia Johan Kamal Hamidon
Naib setiausaha Malaysia Amir Shariffuddin bin Samat
Bendahari Malaysia Dato' Sivasundaram Sithamparam
Naib bendahari Malaysia Datuk Ariffin bin Dato' Abd Hamid
Ahli jawatankuasa Malaysia Dato' Sivasundaram Sithamparam
Malaysia Datuk Razak Abdul Karim
Malaysia Omar Ali
Malaysia Mustaza Ahmad
Malaysia Sathanaraju Kolandasamy
Malaysia Nazzab Hidzan
Malaysia Datuk Shahrizal Sahri
Malaysia Sekar Chandran Ramachandran
Malaysia K. Sanbagamaran
Malaysia Datuk Ariffin bin Dato' Abd Hamid
Malaysia Simon Lim Swee Teck
Malaysia Md Yunus @ Iskandar Md Noor
Malaysia Datuk Sugumaran Parthasaraty

Source:[18]

Pegawai Kejurulatihan[sunting | sunting sumber]

Jawatan Nama
Pengurus Malaysia Abdul Rauf Ahmad
Pembantu pengurus Malaysia Nazzab Hidzan
Jurulatih Malaysia B. Sathianathan
Pembantu jurulatih 1 Malaysia Nazliazmi Mohd Nasir
Pembantu jurulatih 2 Malaysia Rusdi Suparman
Pembantu jurulatih 3 Malaysia Lim Chan Yew
Jurulatih penjaga gol Malaysia Mohana Sundram
Jurulatih kecergasan Malaysia Khairulanwar Md Isa
Ahli fisioterapi Sudan Khidir Abd El-Karim El-Fadly Ali
Kitman Malaysia Azman Ahmad
Pengurus B21 Malaysia Abdul Rauf Ahmad
Jurulatih B21 Malaysia Omar Ali
Pembantu jurulatih B21 Malaysia
Jurulatih kecergasan B21 Malaysia Khairulanwar Md Isa
Jurulatih penjaga gol B21 Malaysia Shuhaimi Abdul Hamid
Ahli fisioterapi B21 Malaysia Mohd Fikri Hakim Said
Kitman B21/B19 Malaysia Azman Mohamad
Pengurus B19 Malaysia Datuk Sugumaran a/l Parthasarathy
Jurulatih B19 Malaysia V. Yogeswaran
Pembantu jurulatih B19 Malaysia Khairul Azuar Kamirun
Jurulatih penjaga gol B19 Malaysia Azizul Abdul Aziz
Ahli fisioterapi B19 Malaysia Mohd Sazuan Zainal

Presiden[sunting | sunting sumber]

Nama Tempoh
Malaysia The Hon. Dr. C.P. Rawson 1949–1950
Malaysia Tunku Abdul Rahman 1951
Malaysia SCE Singam 1952–1953
Malaysia Dr. K. Sundram 1954–1960
Malaysia Harun Idris 1961–1983
Malaysia Dato′ Ahmad Razali Mohd Ali 1984–1989
Malaysia Tan Sri Hj. Muhammad Muhammad Taib 1990–1995
Malaysia Dato′ Hj. Mohd Aini bin Taib 1996–2000
Malaysia DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj 2000
Malaysia YAM Tengku Datuk Seri Ahmad Shah Al-Haj 2001–2004
Malaysia Mohamad Khir Toyo 2005–2007
Malaysia Abdul Khalid Ibrahim 2008–2014
Malaysia Mohamed Azmin Ali 2015–2017
Malaysia Subahan Kamal 2017–2018
Malaysia Tengku Amir Shah 2018–Kini
 • Pengurus
Nama Tempoh
Malaysia YAM Tengku Datuk Seri Ahmad Shah Al-Haj 1989
Malaysia Dato' Dr. Nordin Selat 1990–1991
Malaysia Mazlan Datuk Hj. Harun 1992
Malaysia Dato' Hj. Mohd Aini bin Taib 1993–1998
Malaysia Dato' Abdul Mokhtar bin Ahmad 1999–2003
Malaysia Dato' Dr. Hj. Mohamad Satim bin Diman 2004–2008
Malaysia Zakaria Abdul Rahim 2008–2009
Malaysia K. Devan 2010–2011
Malaysia Dato' Abdul Mokhtar bin Ahmad 2012
Malaysia Irfan Bakti Abu Salim 2013
Australia Mehmet Durakovic 2014
Malaysia YB Amirudin Shari 2015–2016
Malaysia Abdul Rauf Ahmad 2017–Kini

Jurulatih[sunting | sunting sumber]

Nama Tempoh
Malaysia Abdul Ghani Minhat 1970–1973
Malaysia M. Chandran 1975–1978
Malaysia Chow Kwai Lam 1979–1983
Malaysia Abdul Ghani Minhat 1983–1985
Malaysia M. Chandran 1986–1988
Republik Czech Steven Bena 1989
Malaysia Khaidir Buyong 1989–1990
Australia Ken Worden 1991
Malaysia M. Chandran 1992
Jerman Bernhard Schumm 1993
Australia Ken Worden 1994–1996
England Steve Wicks 1997–1998
Malaysia Ismail Zakaria 1998
England Mike Pejic 1999
Malaysia K. Rajagopal 1999–2000
Malaysia Abdul Rahman Ibrahim 2001–2002
Australia Ken Worden 2002–2003
Argentina Omar Rubén Larrosa 2004
Malaysia Ismail Ibrahim 2004
Australia Ken Worden 2004
Malaysia Dollah Salleh 2005–2008
Malaysia K. Devan 2009–2011
Malaysia Irfan Bakti Abu Salim 2012–2013
Australia Mehmet Durakovic 2014–2015
Malaysia Zainal Abidin Hassan 2016
Malaysia P. Maniam 2017–2018
Malaysia Nazliazmi Mohd Nasir 2018
Malaysia B. Sathianathan 2019–Kini
 • Kapten
Nama Tempoh
Malaysia Zainal Abidin Hassan 1988–1990
Malaysia Ismail Ibrahim 1991–1996
Malaysia Zainal Abidin Hassan 1997–1999
Malaysia Yusri Che Lah 2000–2002
Malaysia Azmin Azram Abdul Aziz 2003
Malaysia Shukor Adan 2005–2008
Malaysia Mohd Amri Yahyah 2009–2012
Malaysia Asraruddin Putra Omar 2013
Malaysia Mohd Bunyamin Umar 2014
Malaysia Muhd Shahrom Abdul Kalam 2015–2016
Malaysia Razman Roslan 2017
Malaysia Mohd Amri Yahyah 2018–Kini

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Malaysia – List of Cup Winners". Rsssf.com. 2016-02-18. Dicapai 2016-08-08. 
 2. ^ "http://www.selangor.gov.my/english.php/pages/view/158". Official Portal Selangor State Government.  pautan luar dalam |title= (bantuan);
 3. ^ "Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul EhsanBola Sepak". Selangor.gov.my. Dicapai 2016-08-08. 
 4. ^ "Latar Belakang Jata Negara & Bendera Negeri Malaysia: Latar Belakang Bendera dan Lambang Negeri-Negeri Malaysia". Sivik2010.blogspot.com. 2010-07-14. Dicapai 2016-08-08. 
 5. ^ "Sponsor List of 12 2016 Malaysian Super League Teams". semuanyabola.com. Dicapai 2016-08-08. 
 6. ^ "Malaysia: Advertising, Promotion & Sponsorship". Tobaccocontrollaws.org. Dicapai 2016-08-08. 
 7. ^ "http://www.selangor.gov.my/english.php/pages/view/158". Official Portal Selangor State Government.  pautan luar dalam |title= (bantuan);
 8. ^ Zulfaizan Mansor (31 January 2018). "Cheras confirmed as Selangor's fortress". nst.com.my. Dicapai 31 January 2018. 
 9. ^ Seng Foo (16 January 2018). "TMJ disapproves Selangor's usage of Bukit Jalil National Stadium". stadiumastro.com. Dicapai 31 January 2018. 
 10. ^ "Makluman Padang SUK untuk latihan bola". www.kelabsuk.my. 
 11. ^ "Selangor dibenar berlatih di Padang MSN". stadiumastro.com. 2017-12-21. Dicapai 2017-12-21. 
 12. ^ "MP & Silva appointed as Football Association of Malaysia Global Advisor for Media & Commercial Rights until 2030". stadiumjohor.com. Dicapai 20 January 2015. 
 13. ^ "SENARAI PENDAFTARAN PASUKAN PIALA PRESIDEN 2017 : PBN / KELAB : SELANGOR : SENARAI PEGAWAI". Pengurusanbolasepakfam.org. Dicapai 2016-08-08. 
 14. ^ "SENARAI PENDAFTARAN PASUKAN PIALA BELIA 2017 : PBN / KELAB : SELANGOR : SENARAI PEGAWAI". Pengurusanbolasepakfam.org. Dicapai 2016-08-08. 
 15. ^ "2014 Malaysia League Top Scorers". http.blogbualsukan.my. 
 16. ^ http://globalfootballranks.com/en/Continent-Teams-Ranking/3
 17. ^ http://globalfootballranks.com/en/All-Time-Continent-Teams-Ranking/3
 18. ^ "Jawatankuasa Eksekutif 2017-2021". faselangor.my. Dicapai 25 January 2018.