Sungai Ruan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sungai Ruan
雙溪蘭
Sungai Ruan.jpg
Nama panggilan: 
'Town of Fruit' or 'SR Town'
Country Malaysia
StateFlag of Pahang.svg Pahang
Darul Makmur
EstablishmentAround 1948
KerusiRaub
Kerajaan
 • SultanSultan Ahmad Shah
 • Menteri BesarUMNO (Malaysia).svg UMNO
Dato' Seri Haji Adnan bin Haji Yaakob
 • District officerFlag of the Malaysian Chinese Association.svg MCA
Dato' Sri Dr.Ng Yen Yen
Luas
 • Jumlah10 km2 (4 batu persegi)
Penduduk
 (2010)
 • Jumlah10,000
 • Kepadatan1,000/km2 (2,600/batu persegi)
Zon waktuUTC+8 (MST)
 • Musim panas (DST)Not observed
District postal code
27500
District calling code09
(Pahang except as noted)

05
(Cameron Highlands)

03
(Genting Highlands)
Federated into FMS1895
Japanese occupation1942
Accession into Federation of Malaya1948

Sungai Ruan merupakan sebuah kampung kecil di daerah Raub, Pahang, Malaysia. Terletak 13 km dari bandar Raub. Menghapuskan Ancaman Komunis Di sini tidak air terjun bertingkat untuk dikunjungi. Tiada juga ombak membelah pesisir pantai justeru kawasan Lembah kalau bukanlah kawasan kesukaan pelancong. Namun, pencinta sejarah mungkin berminat atau mempunyai sebab untuk bertandang ke sini.


Shamsiah Fakeh, bekas pemimpin parti komunis Malaya (PKM) dari Rejimen Ke-10 dikatakan berasal dari Sungai Ruan, Pahang. Kini, Sungai Ruan ialah salah satu pekan yang agak hampir dengan Kampung Felda Lembah Klau. Sekitar 1940 – 1987 dahulu, daerah Raub dan sekitarnya merupakan kubu kuat anggota Parti Komunis Malaya (PKM) termasuklah kawasan yang ketika ini dikenali sebagai Lembah Klau yang ketika itu merupakan hutan belantara.


Rumah-rumah di perkampungan pekan Sungai Ruan yang kebanyakannya masih berciri lama. Pekan Sungai Klau, kedudukannya boleh dikatakan di pedalaman belum pesat membangun telah dibuka pada 1960.


Ancaman komunis yang serius di beberapa negeri di Semenanjung seperti Pahang, Perak, Selangor dan lain-lain menyebabkan kerajaan mengambil langkah untuk membina atau membangunkan kawasan penempatan baru seperti Cheroh (1948), Sang Lee (1948), Sungai Ruan (1948), Sungai Chetang (1948), Bukit Koman (1949), Sempalit (1950), Sungai Lui (1950), Tras (1950) dan Sungai Klau (1960). Dari aspek keselamatan misalnya, pada 1982, Pasukan Polis Hutan (kini dikenali Pasukan Gerakan Am) berjaya menumpaskan empat orang anggota komunis di Sungai Ruan.


Di samping itu, diwujudkan juga Rancangan Penempatan Semula Keselamatan (RPSK) pada 1978 yang melibatkan seramai 534 peserta di RPSK Peruang, RPSK Merapoh, RPSK Sungai Chalit dan RPSK Jekoh. Kawasan bukit dan berbatu ini dikatakan menjadi kubu komunis pada waktu itu. Kini ia telah diteroka oleh penduduk kampung dan kaum Orang Asli Sungai Ruan untuk mengusahakan pertanian Justeru, pembukaan tanah-tanah baru seperti rancangan tanah Felda merupakan tindakan serampang dua mata kerajaan, untuk meningkatkan taraf ekonomi penduduk khususnya Bumiputera serta menyusun semula masyarakat. Cara ini juga telah dapat melemahkan kegiatan PKM sehingga Malaysia diisytiharkan bebas komunis pada 1987.