Pergi ke kandungan

WandaVision

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
WandaVision
Fail:WandaVision logo.png
Genre
PenciptaJac Schaeffer
PengarahMatt Shakman
Dibintangi oleh
Penggubah lagu tema
PenggubahChristophe Beck
Negara asalAmerika Syarikat
BahasaBahasa Inggeris
Bilangan episod9 (Senarai episod)
Penerbitan
Penerbit eksekutif
 • Kevin Feige
 • Louis D'Esposito
 • Victoria Alonso
 • Matt Shakman
 • Jac Schaeffer
PenerbitChuck Hayward
Penyunting
 • Tim Roche
 • Zene Baker
 • Nona Khodai
Lokasi
SinematografiJess Hall
Pemasangan kamera
 • Ekakamera
 • Kamera berbilang
Tempoh siaran29–49 minit
Syarikat penerbitan
Marvel Studios
Syarikat pengedaran
Disney Platform Distribution
Penyiaran
Saluran asalDisney+
Format gambar16:9
Siaran asalJanuari 15 – 5 Mac 2021 (2021-03-05)
Kronologi
MengikutiAgatha: Darkhold Diaries
Senarai siri televisyen Marvel Cinematic Universe
Rancangan berkaitan
Senarai filem Marvel Cinematic Universe
Pautan luar
Tapak sesawang penerbitan Marvel Studios

WandaVision merupakan miniseri televisyen Amerika yang dihasilkan oleh Jac Schaeffer untuk perkhidmatan siaran atas talian Disney +. Kisahnya berdasarkan watak Marvel Comics, Wanda Maximoff/Scarlet Witch dan Vision. Peristiwa dalam siri ini berlaku dalam Marvel Cinematic Universe (MCU) dan merupakan kesinambungan dengan filem-filem francais tersebut serta berlaku selepas peristiwa filem Avengers: Endgame (2019). Rancangan WandaVision dihasilkan oleh Marvel Studios, dengan Schaeffer sebagai ketua penulis dan Matt Shakman sebagai pengarahnya.

Elizabeth Olsen dan Paul Bettany melakonkan semula watak masing-masing sebagai Wanda Maximoff dan Vision. Pelakon lain yang turut terlibat termasuklah Debra Jo Rupp, Fred Melamed, Kathryn Hahn, Teyonah Parris, Randall Park, Kat Dennings, dan Evan Peters. Pada September 2018, Marvel Studios memutuskan untuk menghasilkan beberapa siri terhad bagi platform Disney+ yang berpusat pada watak sokongan daripada filem MCU seperti Wanda dan Vision. Schaeffer telah diupah pada Januari 2019 sebagai pengarah. Siri ini diumumkan secara rasminya pada bulan April, dan Shakman telah menyertai pasukan penghasilan filem pada bulan Ogos. Siri ini memberi penghormatan kepada sitkom dahulu, dengan Wanda dan Visi hidup dalam realiti yang membawa mereka melalui era televisyen yang berlainan. Penggambaran bermula di Atlanta, Georgia pada bulan November 2019, sebelum produksi dihentikan pada bulan Mac 2020 disebabkan berlakunya pandemik COVID-19. Penggambaran disambung semula di Los Angeles pada September 2020 dan berakhir pada bulan November tahun itu.

Dua episod pertama WandaVision telah ditayangkan pada 15 Januari 2021, dan rancangan tersebut telah berlangsung selama sembilan episod. Rancangan siri ini berakhir pada 5 Mac. Ini adalah siri pertama dalam Fasa Empat MCU. Siri ini mendapat pujian dari pengkritik atas gaya dan pengaturan sitkomnya, perubahan filem studio kepada nada yang lebih gelap, serta persembahan Olsen dan Bettany.

Plot[sunting | sunting sumber]

Cerita ini berlaku tiga minggu selepas peristiwa Avengers: Endgame (2019).[1] Wanda Maximoff dan Vision telah menetap di bandar Westview, New Jersey. Mereka hidup dengan bahagia walaupun mereka dikehendaki menyembunyikan kuasa sebenar mereka. Namun begitu, apabila kisahnya dikembangkan, pasangan itu mula mengesyaki bahawa keadaan sebenarnya tidak seperti yang kelihatan.[2]

Pelakon dan watak[sunting | sunting sumber]

Seorang ahli Avenger yang mampu menguasai sihir, melakukan telepati dan telekinesis, serta mampu mengubah realiti.[3][4][5] Olsen mengatakan bahawa ciri wataknya dalam siri ini lebih selari dengan versi komik, termasuk menggambarkan penyakit mental wataknya,[6] dan memperkenalkan gelaran "Scarlet Witch" yang tidak pernah digunakan dalam Marvel Cinematic Universe (MCU).[7] Penghasil Eksekutif Kevin Feige juga mengatakan bahawa siri ini memeriksan kekuatan dan asal usul kuasa Wanda.[8] Olsen berasa "pemilikannya" bagi watak Wanda telah dikuatkan dalam siri ini,[9] di mana beliau dibenarkan untuk menerokai personaliti baharu wataknya seperti kelucuannya dan keaktifannya.[10]:30 Beliau lebih gemar akan cara penulisan skrip yang memberikan tumpuan terhadap Wanda daripada menceritakan kisah wataknya "melalui kisah-kisah orang lain" seperti yang dilakukan dalam filem sebelumnya. Beliau bersetuju untuk melakon dalam siri ini apabila Feige memberitahunya secara khususnya bahagian cerita komik Scarlet Witch yang menginspirasi kisah WandaVision.[2] Persembahan Olsen dalam siri ini dipengaruh oleh Mary Tyler Moore, Elizabeth Montgomery, dan Lucille Ball.[11] Michaela Russell melakon Wanda yang muda.[12]
Sebuah robot dan bekas ahli Avenger yang dihasilkan dengan kecerdasan buatan J.A.R.V.I.S. dan Ultron serta Batu Minda,[3] dan telah dibunuh dalam filem Avengers: Infinity War (2018).[7] Bettany melakon versi wataknya yang wujud dalam realiti Wanda.[13] Beliau menggambarkan wataknya sebagai seorang yang "bersopan dan dihormati oleh orang ramai". Persembahnya dalam rancangan ini telah dipengaruh oleh Dick Van Dyke and Hugh Laurie.[11] Bettany juga melakon watak "The Vision", yang merupakan Vision yang asal dan telah dipasang dan diaktifkan semula oleh S.W.O.R.D. (Bahagian Pemerhatian dan Tindak Balas Senjata Berperasaan, Sentient Weapon Observation and Response Division dalam bahasa Inggeris).[14][15] Versi tersebut berwarna putih secocok dengan kelihatan watak komik tersebut semasa dia telah dijelma tanpa mempunyai ingatan dan emosi.[16] Bettany memperbezakan kedua-dua versi tersebut dengan menjadikan The Vision sebagai satu watak yang kelihatan mengerikan namun pada masa yang sama rasa-rasa dikenali oleh penonton pada.
 • Debra Jo Rupp sebagai Sharon Davis:
Seorang penduduk New Jersey dan merupakan isteri Todd, yang berlakon sebagai "Mrs. Hart", jiran Wanda and Vision dalam sitkom fiksyen WandaVision.[17][18]
 • Fred Melamed sebagai Todd Davis:
Seorang penduduk New Jersey dan merupakan suami Sharon, yang berlakon sebagai "Arthur Hart", jiran Wanda dan Vision serta bos, dalam sitkom fiksyen WandaVision.[17][18]
Seorang ahli sihir yang who menyamarkan dirinya sebagai "Agnes", jiran Wanda and Vision yang "suka jaga tepi kain orang" dalam sitkom fiksyen WandaVision.[2] Hahn telah terpesona dengan "kejutan of adrenalin dan kemanusiaan" yang dikendalikan oleh MCU. Hahn mengumpamakan perhubungan Agatha dengan Wanda sebagai perhubungan Antonio Salieri dengan Wolfgang Amadeus Mozart, dan mengatakan bahawa kemampuan Wanda untuk menguasai ilmu sihir dengan mudahnya berbanding dengan Agatha yang telah mengkajinya selama beberapa abad telah membuatkannya berang.
 • Teyonah Parris sebagai Monica Rambeau:
Anak perempuan Maria Rambeau seorang juruterbang tentera udara dan kaptain S.W.O.R.D. Beliau pertama kali memperkenalkan dirinya kepada Wanda dan Vision sebagai "Geraldine" dalam sitkom fiksyen WandaVision. Beliau mempunyai "kemampuan dan kemampuan untuk menjadi seorang wanita" dalam dunia yang dikuasai oleh lelaki.[9] Semasa zaman kanak-kanaknya, beliau menyanjung tinggi rakan ibunya, Carol Danvers/Captain Marvel. Ketua penulis Jac Schaeffer asalnya mempunyai watak yang lain yang memainkan peranan yang sama seperti Rambeau dalam skripnya, namun beliau berasa amat teruja untuk menggantikannya dengan Rambeau apabila beliau mengetahui bahawa watak Rambeau dapat dimasukkan ke dalam siri ini. Penghasil eksekutif bersama Mary Livanos pula menambah bahawa kemasukan Rambeau dalam siri ini merupakan sebuah penemuan baharu semasa proses membangunkan plot yang telah menjadi "sangat memperkayakan dalam rancangan tersebut".[10]:28 Rancangan siri ini telah menunjukkan apa yang telah dilakukan oleh Rambeau selepas pengenalannya dalam filem Captain Marvel (2019), di mana beliau digambarkan sebagai seorang kanak dan dilakon oleh Akira Akbar. Parris menggunakan persembahan Akbar's sebagai titik permulaan baginya, dan mempertimbangkan hubungan Monica dengan ibunya dan Danvers dalam persembahannya.
Seorang pegawai FBI yang bekerjasama dengan S.W.O.R.D. Beliau sebelum ini merupakan pegawai parol bagi Scott Lang/Ant-Man.[9] Park berasa pengenalan Woo dengan menggunakan silap mata dekat, sebuah kemahiran yang Woo ingin memperlajari dalam filem Ant-Man and the Wasp (2018), telah menunjukkan perkembangan wataknya sejak filem tersebut, pada masa yang sama menunjukkan bahawa keadaan beliau telah bertambah baik dan kini telah diberikan kes-kes yang lebih besar. Sebelum penggambaran, Park telah mempelajari silap mata daripada seorang ahli silap mata.
Seorang ahli astrofizik yang bekerjasama dengan S.W.O.R.D. dan sebelumnya telah menjalankan latihan amali di bawah Jane Foster dan telah mengenali Thor. Kini kembali ke MCU sejak filem Thor: The Dark World (2013), Dennings berasa Lewis tidak berubah banyak, namun beliau akan menjadi lebih bijaksanan dan berpengalaman setelah mendapat kedoktorannya dalam bidang astrofizik. Tambahan lagi, Dennings berasa wataknya kini mempunyai lebih banyak keyakinan kerana beliau dianggap sebagai ketua dalam rancangan filem ini.
 • Evan Peters sebagai Ralph Bohner:
Seorang penduduk Westview yang berada dalam kawalan Agatha dan menyamar sebagai abang kembar Wanda, Pietro, yang telah dibunuh dalam filem Avengers: Age of Ultron (2015), yang dilakon oleh Aaron Taylor-Johnson. Penghasil rancangan ini memberi kehormatan kepada watak Evan sebagai Peter Maximoff dalam siri filem X-Men yang dihasilkan oleh 20th Century Fox. Schaeffer dan Livanos ingin membawa kembali Pietro ke rancangan siri ini dan berputus untuk menggunakan dengan sebaik-baiknya konsep "apa yang benar apa yang palsu" dalam rancangan televisyen ini" dengan "menggantikan pelakon" Pietro dalam sitkom fiksyen WandaVision. Schaeffer juga mengemukakan bahawa ini serasi dengan gaya sitkom yang "menggantikan pelakonnya dengan mudah sahaja" dan juga mempunyai seorang saudara yang tiba ke bandar dan "menggangu ketenteraman keluarganya".

Pelakon lain yang juga terlibat dalam rancangan siri ini termasuklah Asif Ali sebagai pelakon Abilash Tandon yang melakonkan rakan sekerja Vision "Norm"; David Lengel sebagai Harold Proctor yang melakonkan "Phil Jones"; Amos Glick sebagai pelayan penghantaran pizza dan melakonkan "Dennis", posmen di bandar Westview; Emma Caulfield Ford sebagai Sarah Proctor, isteri Harold yang melakunkan "Dottie Jones", dan David Payton sebagai John Collins yang melakonkan "Herb". Ithamar Enriquez dan Victoria Blade juga muncul sebagai lelaki dan wanita dalam iklan, bersama dengan Josh Stamberg sebagai pemangku pengarah S.W.O.R.D., Tyler Hayward, Alan Heckner dan Selena Anduze sebagai ejen Monti dan Rodriguez daripada S.W.O.R.D, dan Julian Hilliard dan Jett Klyne masing-masing sebagai anak Wanda dan Vision, Billy dan Tommy.

Pelakon tetamu tambahan termasuklah Jolene Purdy sebagai Isabel Matsueda yang melakonkan jiran Wanda dan Vision, "Beverly"; pelagak ngeri yang kerap terlibat dalam penghasilan filem MCU, Zac Henry berlakon sebagai Franklin, seorang ejen S.W.O.R.D yang memasuk realiti Wanda sebagai seorang penjaga lebah; Randy Oglesby berlakon sebagai Dr. Stan Nielson, seorang doktor di Westview; Wesley Kimmel dan Sydney Thomas berlakon sebagai anak lelaki dan perempuan yang didapati dalam iklan; dan Kate Forbes sebagai ibu Agatha, Evanora Harkness. Ilana Kohanchi dan Daniyar melakonkan ibu bapa Wanda, Iryna dan Olek Maximoff, sementara Gabriel Gurevich melakonkan versi muda adiknya, Pietro.

Episod[sunting | sunting sumber]

No.TajukDiarahkan olehDitulis olehTarikh penyiaran asal
1"Filmed Before a Live Studio Audience"Matt ShakmanJac Schaeffer15 Januari 2021 (2021-01-15)

Newlywed couple Wanda Maximoff and Vision move into the town of Westview in a black-and-white 1950s setting. They attempt to blend in despite Vision being an android and Wanda having telekinesis and reality-warping abilities. One day they notice a heart drawn on their calendar, but cannot remember what the occasion is. While Vision goes to his job at Computational Services Inc., Wanda decides that the heart represents their anniversary. Their neighbor Agnes introduces herself to Wanda and helps her prepare to celebrate that night. Vision amazes his co-workers with his speed but is unsure what his company actually does. He is reminded that the heart represents plans for him and Wanda to host his boss, Mr. Hart, and his wife for dinner. Wanda and Vision struggle to hide their abilities while making a last-minute dinner. While interrogating Wanda and Vision, Mr. Hart chokes on his food and Vision uses his abilities to save him. All of this takes place in the fictional sitcom WandaVision which someone is watching on a television.


A commercial during the WandaVision program advertises a Stark Industries ToastMate 2000 toaster.
2"Don't Touch That Dial"Matt ShakmanGretchen Enders15 Januari 2021 (2021-01-15)

In a 1960s setting, Wanda and Vision hear strange noises outside their house. They prepare their magic act for a neighborhood talent show. Wanda and Agnes spend the day with the show's planning committee, led by Dottie, and Vision attends a neighborhood watch meeting, where he accidentally swallows some chewing gum. Wanda befriends another neighbor, Geraldine, and notices more strange things: a yellow and red toy helicopter in their black-and-white world; a voice on the radio that seems to be speaking to her; and a red bloodstain. Thanks to the gum caught in his internal mechanisms, Vision appears to be intoxicated at the talent show and publicly reveals his abilities. Wanda uses her own abilities to make this look like simple magic tricks and fixes Vision by removing the gum. They return home, and Wanda becomes visibly pregnant. When they see a strange beekeeper emerging from a manhole on their street, Wanda resets their reality to before the figure appears. The setting changes to full color as it moves to the 1970s.


A commercial during the WandaVision program advertises Strücker watches.
3"Now in Color"Matt ShakmanMegan McDonnell22 Januari 2021 (2021-01-22)

In the 1970s setting, Dr. Nielson says Wanda is four months pregnant and everything is fine before leaving for an intended holiday with his wife. While Vision sees Nielson out, he sees his neighbor Herb unknowingly cut through their wall. Wanda and Vision paint a nursery while debating what to name their child before Wanda's pregnancy elevates to six months. When she begins contractions, her abilities begin to move things in the house and eventually shut down the entire town's power. Geraldine arrives and helps Wanda deliver twins Billy and Tommy. Vision catches Agnes and Herb gossiping outside. They talk about Geraldine, who has just arrived in town and does not have a home or family. Inside, Wanda interrogates Geraldine after the latter reveals that she knows Ultron killed Wanda's twin brother Pietro.[a] Wanda notices that Geraldine is wearing a pendant with a sword emblem on it. When Vision returns, Geraldine is gone. Outside of Westview, Geraldine emerges through a wall of static and is surrounded by S.W.O.R.D. agents.


A commercial during the WandaVision program advertises Hydra Soak bath powder.
4"We Interrupt This Program"Matt ShakmanBobak Esfarjani and Megan McDonnell29 Januari 2021 (2021-01-29)
Captain Monica Rambeau, an agent of S.W.O.R.D., returns to life following the Blip[b] to find her mother Maria has died of cancer. Three weeks later, Rambeau returns to work and is sent by Acting Director Tyler Hayward to help FBI agent Jimmy Woo with a missing persons case in Westview, New Jersey. They discover a hexagonal static CMBR field surrounding the town, which Rambeau is pulled into. Within 24 hours, S.W.O.R.D. establishes a base around the town and sends drones and an agent in to investigate. Dr. Darcy Lewis studies the phenomena and discovers broadcast signals for the sitcom WandaVision. They use these to observe events inside the town, learning that real residents have been "cast" in the sitcom and seeing Rambeau appear as "Geraldine". Lewis and Woo unsuccessfully attempt to use the radio to contact Wanda. When Rambeau mentions Ultron, Wanda casts her out of the town. Wanda then temporarily sees Vision appear as he did when he died,[c] before settling back into her sitcom life with him.
5"On a Very Special Episode..."Matt ShakmanPeter Cameron and Mackenzie Dohr5 Februari 2021 (2021-02-05)

In a 1980s/early 1990s setting, Wanda and Vision struggle to stop Billy and Tommy from crying. Agnes offers to help look after the boys, but Vision questions her behavior. He and Wanda are interrupted when Billy and Tommy suddenly age-up to 5 years old. When a dog appears at their house, the boys ask to keep it and Agnes suggests the name Sparky. Wanda almost reveals her abilities to Agnes, concerning Vision, while the boys age-up again to 10 years old. At work, Vision reads an email from S.W.O.R.D. that reveals the situation in Westview. He breaks through to a real Westview resident and learns that Wanda is controlling the town. S.W.O.R.D. sends a drone from the 1980s into Westview which causes Sparky to run off. Hayward orders the drone be used to kill Wanda, but she emerges from the barrier with it and warns Hayward to leave her alone. Agnes finds Sparky dead. Vision confronts Wanda about her actions, but they are interrupted when "Pietro" arrives. Watching the broadcast, Lewis notes that Pietro has been "recast".


A commercial during the WandaVision program advertises Lagos paper towels.
6"All-New Halloween Spooktacular!"Matt ShakmanChuck Hayward and Peter Cameron12 Februari 2021 (2021-02-12)

In a late 1990s/early 2000s setting, Wanda wants to spend Tommy and Billy's first Halloween together as a family, but Vision tells her that he is going to patrol the streets with the neighborhood watch. "Pietro" offers to step in as a father figure and takes the boys trick-or-treating, causing mischief with his super speed, which Tommy is revealed to have inherited. Meanwhile, Vision explores further away from their house and finds residents of Westview standing frozen in their positions, including Agnes. Vision speaks to Agnes' real self and she tells him that he is dead. Outside Westview, Hayward orders Rambeau, Lewis, and Woo to leave the base for disagreeing with his decision to attack Wanda, but they sneak inside and hack into his computer to discover that he has been tracking Vision's vibranium signature. Vision tries to push through the static wall, but he begins to disintegrate. Billy senses this and tells Wanda, who expands the hexagonal static wall. Vision, Lewis, and several S.W.O.R.D. agents are enveloped by the new boundary.


A claymation commercial during the WandaVision program advertises Yo-Magic yogurt.
7"Breaking the Fourth Wall"Matt ShakmanCameron Squires19 Februari 2021 (2021-02-19)

In a mid-to-late 2000s setting, Wanda decides to have a day to herself and Agnes agrees to babysit Tommy and Billy. Wanda sees various parts of her house constantly changing and is unable to control them. Vision wakes up to find the S.W.O.R.D. agents inside the boundary are now members of a circus. He releases Lewis from the spell and she tells Vision about his death and the events that led to the current situation. Outside of Westview, Rambeau and Woo meet with loyal S.W.O.R.D. personnel and obtain a vehicle designed to cross the barrier. When the tactic proves unsuccessful, Rambeau decides to enter herself. She passes through the static wall and emerges with seemingly heightened vision. Rambeau confronts Wanda, but Agnes tells Rambeau to leave and takes Wanda to her house. Wanda looks for the boys in the basement and discovers a strange lair. Agnes introduces herself as a witch named Agatha Harkness and reveals that she has been disrupting Wanda's life, including sending an imposter as "Pietro" and killing Sparky.


A commercial during the WandaVision program advertises Nexus antidepressants.
8"Previously On"Matt ShakmanLaura Donney26 Februari 2021 (2021-02-26)
In Salem in 1693, a coven of witches led by Harkness' mother Evanora attempt to execute Harkness for practicing dark magic, but she drains their life forces. In the present, Harkness demands to know how Wanda is controlling Westview and forces Wanda to relive key memories. Harkness learns that Wanda has had magical abilities since she was a child which were amplified by the Mind Stone, and she has always enjoyed sitcoms. After the Blip, Wanda visited S.W.O.R.D. to recover Vision's body, but Hayward refused to let her bury him. Unable to feel any life in Vision, she drove to a lot in Westview that he had bought for her before his death so they could live there together. In a fit of grief, she manifested a house on the lot and a new version of Vision, and extended the Hex across the entire town. Harkness concludes that Wanda possesses a legendary form of magic called chaos magic, and dubs her the "Scarlet Witch". In a mid-credits scene, Hayward reactivates "The Vision", the now all-white, reassembled original body.
9"The Series Finale"Matt ShakmanJac Schaeffer5 Mac 2021 (2021-03-05)
Harkness attempts to take Wanda's chaos magic, but is interrupted by The Vision who tries to kill Wanda. Wanda's Vision intervenes and fights The Vision throughout Westview. Harkness frees the town's residents from Wanda's control, and they convince her to open the barrier. She stops when Vision and the twins begin to disintegrate, but not before Hayward and S.W.O.R.D. enter. Rambeau learns that "Pietro" is an actor named Ralph Bohner and frees him from Harkness' control, before helping the twins stop S.W.O.R.D. The Vision flees after Vision restores his memories. Wanda places magical runes around the barrier that prevent Harkness from using magic, and traps her in the "Agnes" persona. Wanda says goodbye to Vision and the twins before collapsing the Hex and going into hiding. In a mid-credits scene, Hayward is arrested while Rambeau is informed by a Skrull that a friend of her mother's wants to meet. In a post-credits scene, Wanda hears the twins cry for help while studying the Darkhold in her astral form.

Penerbitan[sunting | sunting sumber]

Pembangunan[sunting | sunting sumber]

Pada September 2018, Marvel Studios sedang membangunkan beberapa siri terhad untuk perkhidmatan siaran atas talian syarikat induknya, Disney +, yang akan berpusat kepada watak-watak sokongan daripada Marvel Cinematic Universe (MCU) filem yang tidak pernah memiliki filem mereka sendiri, seperti Wanda Maximoff . Pelakon yang melakonkan watak dalam filem itu dijangka akan melakonkan semula watak mereka untuk rancangan siri terhad tersebut, termasuklah Elizabeth Olsen sebagai Maximoff. Rancangan-rancangan siri ini dijangka mempunyai enam hingga lapan episod, dan diberi "pembelanjaan yang setanding dengan penerbitan filem daripada studio utama", dan akan dihasilkan oleh Marvel Studios dan bukannya Marvel Television, yang sebelumnya menghasilkan siri televisyen MCU . Presiden Marvel Studios Kevin Feige akan terlibat secara langsung dalam proses penghasilan setiap siri terhad dan memberi fokus kepada "kesinambungan cerita" dengan filem-filem MCU dan "menangani" para pelakon yang akan melakon semula watak mereka dari filem-filem MCU. Pada akhir bulan Oktober, Vision yang dilakonkan oleh Paul Bettany dijangka akan memainkan peranan penting dalam rancangan televisyen ini, di mana tumpuan akan diberikan kepada hubungan antara Maximoff dan Vision. Pada bulan-bulan yang berikutnya, judul Vision and the Scarlet Witch dan The Vision dan Scarlet Witch disyaki merupakan judul bagi rancangan televisyen tersebut.

Jac Schaeffer telah diupah pada Januari 2019 sebagai ketua penulis rancangan televisyen ini setelah berpengalaman menulis skrip untuk filem Marvel Studios Captain Marvel (2019) dan Black Widow (2021). Schaeffer akan menulis skrip untuk episod pertama dan seterusnya menghasilkan rancangan televisyen ini. Pada April tahun tersebut, Disney dan Marvel secara rasminya mengumumkan rancangan televisyen WandaVision,[3] dan Matt Shakman telah diupah sebagai pengarah dan penghasil eksekutif pada bulan Ogos. Feige juga akan terlibat dalam penghasilan rancangan televisyen ini bersama-sama dengan Louis D'Esposito dan Victoria Alonso daripada Marvel Studios. :50 :20 Judul WandaVision merupakan cadangan Feige, dan Schaeffer menegaskan bahawa judul itu dikekalkan kerana beliau berasa itulah tajuk yang paling sesuai untuk rancangan televisyen ini. Terdapat beberapa reaksi balas yang negatif ketika judul tersebut diumumkan kerana dianggap sebagai "judul yang terlucu", tetapi Schaeffer berasa penonton akan berubah fikiran mereka setelah melihat rancangan ini. Feige mengatakan bahawa program ini akan menceritakan kisah Maximoff dan Vision, menunjukkan apa yang bakat dilakukan oleh Maximoff, meneroka secara lebih dalam identiti Vision, dan memperkenalkan gelaran "Scarlet Witch" ke dalam MCU "dengan cara yang sangat menyeronokkan, lucu, agak menakutkan, dan akan memberi kesan untuk masa depan Tahap Empat MCU ". Beliau menambah bahawa penonton tidak perlu mengetahui kesemua plot MCU untuk memahami siri ini, tetapi akan ada "banyak ganjaran" bagi mereka yang telah melihat kesemua filem dan mengetahui rancangan studio bagi Tahap Empat.[2]

Siri ini terdiri daripada sembilan episod, pada mulanya ditunjukkan dalam format siri komedi yang berlangsung selama setengah jam. Tiga episod pertama masing-masing berdurasi kira-kira 30 minit, manakala episod yang lain mempunyai jangka masa yang lebih bervariasi. Jumlah masa bagi keseluruhan rancangan televisyen ini kira-kira enam jam. Judul episod untuk siri ini dinamakan dengan frasa yang (secara tradisionalnya) sering ditampilkan dalam promosi atau kredit pembukaan siri televisyen. Semasa proses pembangunan, anggaran untuk setiap episod dilaporkan sebanyak $ 25 juta. Pada Januari 2021, Schaeffer mengatakan bahawa beliau tidak dapat mengkongsikan sebarang rancangan potensi untuk menghasilkan musim yang kedua, tetapi beliau mengatakan rancangan ini akan berasa "sangat lengkap". Feige tidak mengecualikan idea untuk menghasilkan musim kedua, tetapi mengatakan filem Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) sebagai kesinambungan kisah WandaVision, sementara Shakman mengatakan tidak ada rancangan "sama sekali "untuk musim kedua, kecuali ada cerita khusus yang memerlukan musim baharu.

Penulisan[sunting | sunting sumber]

Schaeffer menerima bahan komik dan gambaran keseluruhan tentang apa yang Marvel Studios harap dapat mencapai dengan siri ini, agar beliau dapat membantu menyusun idea mereka kepada suatu struktur yang koheren. :28 Feige mencadangkan idea untuk menjadikan Maximoff dan Vision hidup dalam dunia fantasi di pinggiran kota berdasarkan kegemarannya terhadap sitkom dan bagaimana ia mampu melepaskan diri dari realiti sebenar; Schaeffer telah membantu untuk menentukan apa kesannya terhadap watak-watak siri ini. Feige diilhamkan oleh sampul " Norman Rockwell meets Leave it to Beaver" bagi siri buku komik The Vision yang ditulis oleh Tom King dan Gabriel Hernandez Walta, dan memberitahu siri ini kepada Olsen dan Bettany sebagai gabungan buku komik itu dengan jalan cerita "House of M"yang ditulis oleh Brian Michael Bendis dan Olivier Coipel. Inspirasi lain diambil daripada jalan cerita "Avengers Disassembled " yang dikarya oleh Bendis dan David Finch sebelum komik "House of M", serta The Vision and the Scarlet Witch, yang dihasilkan oleh Bill Mantlo dan Rick Leonardi, dan seterusnya dikarya oleh Steve Englehart dan Richard Howell, dan jalan cerita "Vision Quest" dari West Coast Avengers yang dikarya oleh John Byrne. Feige, Schaeffer, Shakman, dan penghasil eksekutif Mary Livanos mengabdikan diri untuk "memendam" nada "siri" yang tidak sesuai. Schaeffer mendapat inspirasi daripada filem MCU Thor: Ragnarok (2017) dan juga siri Legion yang berasaskan Marvel Comics, yang beliau merasa telah memecahkan acuan bagi kisah-kisah Marvel yang berani, asli, dan "gila", yang beliau rasa telah membenarkan WandaVision untuk menjadi unik dan berbeza.

Peristiwa WandaVision berlaku selepas peristiwa Avengers: Endgame (2019), dan secara langsungnya mempengaruhi plot Doctor Strange in the Multiverse of Madness,[2] di mana Olsen akan melakon semula wataknya Wanda Maximoff. Schaeffer berkata bahawa Feige telah bertanggungjawab manangani perhubungan antara pelbagai projek MCU, tetapi beliau dan Shakman pernah mengadakan perbincangan dengan pasukan kreatif Spider-Man: No Way Home (2021) dan Doctor Strange di Multiverse of Madness, serta siri Disney+ lain yang turut dihasilkan oleh Marvel Studios, untuk membincangkan perhubungan antara cerita dan memastikan "penyerahan " yang mudah daripada WandaVision ke filem yang lain. Siri ini menampilkan sitkom fiksyen yang berjudul WandaVision, dan telah dikatakan oleh Feige sebagai sebuah siri yang sebahagiannya merupakan "sitkom klasik", sebahagian lain pula merupakan "epik Marvel". Siri ini turut dikatakan sebagai sebuah rancangan televisyen yang "sangat avant-garde dan pelik" oleh Bettany, sebuah " filem aksi" yang dicampur dengan sitkom oleh pelakon Teyonah Parris, dan sebuah siri yang" menggabung aksi epik adiwira dengan kelucahan sitkom yang berlaku di bandar kecil" oleh Livanos. Livanos menambah bahawa siri ini akan menggunakan jangkaan penonton bagi sitkom dengan sebaik-baiknya dan menyimpang daripada struktur sitkom keluarga dalam beberapa episod, di samping menyebabkan penonton menyoal di mana WandaVision cocok dengan garis masa MCU.

Schaeffer telah mengupah lapan orang penulis untuk menulis siri ini, termasuk empat wanita. Pasukan penulisnya terdiri daripada berbilang kaum dan mempunyai latar belakang yang berbeza kerana Schaeffer percaya bahawa "sesebuah cerita akan menjadi lebih baik apabila anda mempunyai sudut pandangan yang pelbagai". Megan McDonnell bertanggungjawab sebagai penulis staf dalam siri ini, sebelum dinaik pangkat menjadi editor cerita. Sebahagian besar penulis-penulis siri ini mempunyai pengalaman menulis skrip untuk siri televisyen sebelumnya, di mana Schaeffer akan menggunakannya untuk memperkembangkan setiap episod dalam narasi yang lebih besar. :29 Kaedah ini telah diambil kerana salah satu cabaran awal ialah kesukaran untuk menceritakan kisahnya yang panjang itu dalam bentuk siri terhad dan bukannya filem. :29 Schaeffer mengatakan bahawa siri ini tidak akan menjadi sebuah filem kerana adegan-adegan sitkom itu perlu berasaskan estetik televisyen sebelum itu dapat dihancurkan. Beliau mendapati bahawa tema utama siri ini (Wanda yang bertanggungjawab untuk realiti sitkom) sesuatu konsep yang mudah difahami, dan beliau lebih sesuai dan menarik jika plotnya ditampilkan sebagai misteri terlebih dahulu. Keputusan ini dapat dilihat dalam tiga episod pertama WandaVision, sebelum menceritakan kembali peristiwa tersebut dari perspektif dunia nyata untuk memberi jawapan kepada penonton dalam episod keempat. Ketika merancang episod awal ini, Schaeffer bimbang akan berapa lama mereka dapat dikekalkan dalam realiti fiksyen sitkom itu tanpa perlu mengungkap bahagian-bahagian daripada misteri yang lebih besar. Berikutan dengan "pembuangan maklumat yang sangat besar" dalam episod keempat, Schaeffer menjelaskan bahawa masih ada banyak lagi yang perlu diterokai mengenai perspektif Wanda dalam epiod yang berikutan, tetapi beliau berharap penonton dapat mengalami "perjalanan emosi dan psikologi bagi episod yang setursnya, dan bukannya misteri licik sepanjang masa" setelah persoalan yang wujud dalam minda penonton telah dijawab. Shakman menyatakan bahawa keseluruhan siri ini adalah mengenai Maximoff yang sedang memproses kesedihannya dan bagaimana beliau dapat mempelajari cara untuk mengatasinya. Seorang kauselor telah dirujuk semasa proses penulisan skrip. Schaeffer mengatakan bahawa ia masih mempunyai kesamaan dengan idea asalnya yang mengembangkan kisahnya berdasarkan Model Kübler-Ross. :28

Shakman dan Schaeffer mengatakan bahawa siri ini merupakan "surat cinta kepada zaman kegemilangan televisyen",[2] walaupun ia memberi penghormatannya kepada banyak era televisyen Amerika. Mereka memfokuskan kepada sitkom keluarga berbanding genre lain seperti sitkom di tempat kerja kerana aspek keluarga telah menjadikan siri ini berpusat, dan juga disebabkan pengalaman Maximoff yang sedang mencari keluarganya. Schaeffer dan Shakman telah mengkaji sitkom dahulu untuk mempelajari gaya sitkom,[2] di samping menghindari daripada gaya sitkom lama yang tidak akan diterima dalam rancangan televisyen yang moden. Schaeffer, Shakman, dan Feige bertemu dengan Dick Van Dyke, pelakon sitkom 1960-an yang terkenal untuk mempelajari penghasilan sitkomnya.[2] Sitkom lain yang mengilhami siri ini termasuk I Love Lucy, My Three Sons, Father Knows Best, The Adventures of Ozzie and Harriet, Bewitched, :45 The Brady Bunch, Family Ties, Out of This World, Malcolm in the Middle, Modern Family, dan The Office[8]. Rujukan meta telah dibuat untuk Full House, yang melibatkan kakak Olsen, Mary-Kate dan Ashley . :45 Salah satu episod adalah berdasarkan The Mary Tyler Moore Show untuk menerokai kehidupan "keseimbangan kehidupan bekerja" Maximoff. Sitkom fiksyen itu juga memasukkan iklan palsu yang bersifat "sedikit jahat", termasuk promosi untuk organisasi Hydra. Feige merasakan bahawa penonton MCU yang baru akan melihat ini sebagai versi iklan yang pelik dari era sitkom yang berbeza, sementara penonton yang lama mengenal MCU akan melihat hubungan iklan-iklan tersebut dengan peristiwa dahulu. Beberapa pengulas berpendapat bahawa iklan-iklan tersebut ialah analogi bagi peristiwa-peristiwa traumatik yang dialami oleh Maximoff. Schaeffer mengakui spekulasi ini tentang telur Paskah tersebut dalam iklan, sementara juga menekankan peranan mereka dalam memberikan siri ini struktur dan irama yang "merupakan bahagian daripada estetika sitkom".

Sitkom fiksyen tersebut mempunyai iklan palsu yang "sedikit jahat", termasuk promosi untuk organisasi Hydra, . Beliau berasa bahawa penonton MCU yang baru akan melihat iklan-iklan ini sebagai versi iklan yang pelik dari era sitkom yang berbeza, manakala penonton yang sudah lama mengenal cerita MCU dapat melihat perkaitan iklan palsu tersebut dengan peristiwa dahulu. Shakman mengatakan iklan itu ialah salah satu cara untuk memaparkan sejarah Maximoff dan menjadi tambahan tematik untuk siri ini, dan merasakan kandungan dan penyertaan mereka terbuka untuk ditafsirkan. Beberapa pengulas mempercayai bahawa iklan tersebut ialah analogi untuk peristiwa traumatik yang dialami oleh Maximoff. Schaeffer mengakui spekulasi ini tentang telur Paskah dalam iklan, sementara juga menekankan peranannya dalam memberikan struktur dan irama yang "merupakan bahagian dari estetika sitkom" kepada siri tersebut.

Schaeffer membandingkan karyanya dalam siri ini dengan filem Black Widow, mengatakan WandaVision bertentangan dengan gaya aksi agresif dan visceral filem itu. Shakman dan Schaeffer telah menonton semua rakaman Maximoff dan Vision yang ada, termasuk rakaman yang tidak masuk ke dalam filem MCU sebelumnya seperti adegan yang tidak digunakan. Semasa menerokai rakaman ini, Schaeffer tertarik pada saat-saat yang biasa seperti Maximoff dan Vision menikmati masa mereka di Scotland di Avengers: Infinity War (2018). :29 Schaeffer mengatakan terdapat keajaiban dan keikhlasan pada pasangan itu, dan merasakan keluarga mereka yang dinamis itu akan menghasilkan perasaan tenang dan hangat di sebalik premis yang tidak masuk akal. :45 Schaeffer berkomitmen untuk memastikan Maximoff digambarkan sebagai watak yang sudah diperkembangkan secara sepenuhnya dalam siri ini, termasuk menunjukkan aspek dirinya yang belum pernah dilihat sebelumnya seperti kegembiraan dan humornya. . Keprihatinan besar bagi Schaeffer, Livanos, dan penulis telah diberikan agar menghindari penggambaran Maximoff yang membuatnya kelihatan gila atau tidak terkawal, seperti yang dilakukan dalam beberapa buku komiknya , dan Schaeffer berharap siri ini akan memberikan gambaran seorang wanita yang bernuansa dan sangat rumit ”. Siri ini meneroka bagaimana Maximoff dibesarkan di negara Eropah Timur dan bergantung pada produk Amerika dari pasaran gelap seperti televisyen, dengan ayahnya menjual DVD sitkom Amerika, yang membantu membentuk kegemaran Maximoff terhadap mereka. Siri ini juga memperkenalkan organisasi SWORD kepada MCU. Schaeffer menjelaskan bahawa namanya diubah dari Jabatan Pemerhatian dan Respons Dunia Sentien seperti yang terdapat dalam buku komik ke Bahagian Pemerhatian dan Respons Senjata Sentien kerana organisasi ini berurusan dengan senjata sentimen di MC/u, seperti membina semula Vision asal dengan tujuan menjadikannya sebagai senjata sentimen.

Olsen dan Bettany di San Diego Comic-Con 2019

Semasa siri ini diumumkan secara rasminya pada April 2019, Marvel juga mengesahkan bahawa Olsen dan Bettany akan terus melakonkan watak mereka sebagai Maximoff dan Vision dalam siri ini. Bettany bersetuju untuk menyertai projek ini setelah bertemu dengan Feige dan D'Esposito, yang mengemukakan sebuah idea yang "menarik dan menggila" untuk membawa kembali wataknya ke dalam siri ini. Olsen pada awalnya berasa gelisah dengan tindakan Marvel yang mula menceburi bidang televisyen dan ingin tahu bagaimana ia dapat berhubung dengan filem-filem itu, tetapi beliau teruja apabila mengetahui penglibatan Schaeffer serta jalan cerita buku komik yang mengilhami siri ini.

Teyonah Parris diumumkan sebagai pelakon Monica Rambeau pada bulan Julai 2019. Pengenalan watak Rambeau di dalam MCU adalah semasa beliau berusia sebelas tahun dalam filem Captain Marvel, di mana latar masanya ditetapkan pada tahun 1995. Watak tersebut dilakonkan oleh Akira Akbar dalam filem itu. Sebulan kemudian, di konvensyen dwitahunan Disney, D23, diumumkan bahawa Kat Dennings dan Randall Park akan terus melakon watak filem MCU masing-masing sebagai Darcy Lewis dan Jimmy Woo . Dennings sebelum ini muncul dalam filem Thor (2011) dan Thor: The Dark World (2013), dan berasa teruja dan gembira apabila diketahui wataknya dibawa kembali ke MCU untuk WandaVision selepas 8 tahun. Park setuju untuk melibatkan diri dalam siri ini selepas pertemuan umum dengan Marvel untuk membincangkan masa depan Woo di MCU berikutan pengenalannya di Ant-Man and the Wasp (2018). Schaeffer berasa seronok untuk menampilkan Dennings and Park dalam siri ini kerana kedua-duanya ialah pelakon sitkom veteran, yang sebelumnya melakon dalam rancangan televisyen 2 Broke Girls dan Fresh Off the Boat.[9] Semasa D23 Kathryn Hahn juga diumumkan sebagai pelakon Agnes, jiran Wanda dan Vision.[2] Episod ketujuh siri ini mendedahkan bahawa "Agnes" sebenarnya ialah Agatha Harkness .

Treler rasmi siri ini mendedahkan bahawa Fred Melamed dan Debra Jo Rupp juga akan muncul dalam siri ini, masing-masing melakon watak Todd dan Sharon Davis. Mereka muncul sebagai jiran Maximoff dan Vision, "Mr. dan Mrs. Hart ", dalam program fiksyen WandaVision . Rupp sebelum ini telah lama terlibat dalam sitkom That '70s Show dan selesa dengan gaya sitkom WandaVision. Beliau diajak untuk menyertai siri ini oleh Shakman, yang pernah bekerjasama dengannya dalam Geffen Playhouse di mana Shakman ialah pengarah artistik. Seperti Rupp, Shakman dan Schaeffer juga menawarkan watak Todd kepada Melamed tanpa menjalani uji bakat, dan beliau menerima tawaran tersebut kerana idea siri ini "menarik" baginya. Episod kelima siri ini memperkenalkan Evan Peters sebagai Ralph Bohner, sebagai "pelakon baharu" Pietro Maximoff, abang Wanda. Pietro sebelumnya dilakon oleh Aaron Taylor-Johnson dalam MCU, sementara Peters memainkan versi watak yang berbeza dalam siri filem <i id="mwAr4">X-Men</i> yang dihasilkan oleh 20th Century Fox .

Emma Caulfield Ford dilantik pada Oktober 2019 sebagai Sarah Proctor, yang melakon watak "Dottie Jones", setelah diajak oleh Schaeffer untuk mengadakan uji bakat untuk watak tersebut; mereka pernah bekerjasama dalam filem Timer (2009). Ford mengatakan bahawa penyertaan beliau ke siri ini sebahagiannya dapat membantu menarik peminat genre yang mengenalinya daripada siri Buffy the Vampire Slayer dan bertujuan untuk menjadi salah satu lagu merah siri ini. Asif Ali diumumkan akan melakon sebagai Abilash Tandon dalam siri ini pada Oktober 2020, yang melakon rakan sekerja Vision "Norm" dalam program fiksyen Wanda, begitu juga Jolene Purdy, yang melakon watak Isabel Matsueida, dan dalam program fiksyen Wanda melakon sebagai "Beverly", jiran Wanda dan Vision.

Reka bentuk[sunting | sunting sumber]

Pereka kostum Mayes C. Rubeo mengatakan bahawa jarang sekali terdapat sebuah media yang berkembang melalui beberapa dekad yang berbeza tanpa mempunyai perubahan usia pada wataknya. :6 Olsen gemar akan proses meneroka bagaimana wanita dilihat oleh masyarakat pada setiap dekad melalui kostum Maximoff. Sut dan gaun pengantin yang dipakai oleh Vision dan Maximoff pada tajuk pembukaan kedua-duanya dibuat khas untuk siri ini, dengan gaun tersebut yang dihasilkan sebagai penghormatan kepada Audrey Hepburn . Apabila siri yang berubah dari era hitam dan putih ke era berwarna, pelbagai pereka bentuk bekerjasama untuk memastikan penampilan yang bersatu bagi watak dan set. Pereka produksi Mark Worthington mengatakan pasukannya telah mempelajari bagaimana warna yang berbeza berfungsi dalam format hitam-putih. :6–7 Pereka prop Russell Bobbit yang sebelumnya menghasilkan filem Pleasantville (1998) juga terlibat dalam projek ini, dan menurut Shakman, siri ini mempunyai "hubungan rohani" bersama dengan The Truman Show (1998). Pengaya rambut Karen Bartek telah menghasilkan 22 buah rambut palsu untuk siri ini bagi mewakili era yang berbeza.

Kredit siri ini menampilkan "kawanan lampu LED bercahaya yang membentuk konstruk daripada siri tersebut" dan ia mempunyai persamaan dengan gaya seni dalam komik "House of M". Charles Pulliam-Moore dari syarikat io9 berasa kreditnya "tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan Marvel dalam erti skrin besar", walaupun WandaVision sedang "merangkul identitinya sebagai sebuah miniseri televisyen". Kebanyakan urutan pembukaan siri untuk sitkom WandaVision dihasilkan oleh syarikat Perception. Shakman mengatakan bahawa banyak usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa setiap pembukaan adalah autentik bagi setiap era kerana pasukan kreatif "tahu bahawa ia merupakan bahagian yabg penting dalam penceritaan".

Penggambaran[sunting | sunting sumber]

Penggambaran bermula pada awal November 2019, di Pinewood Atlanta Studios, Atlanta, Georgia, dengan Shakman sebagai pengarah dan Jess Hall sebagai ahli sinematograf. Siri ini difilemkan di bawah tajuk kerja Big Red . Pada mulanya, penggambaran dilaporkan akan bermula pada 21 September di Los Angeles, California . Bettany berasa pendekatan untuk siri ini "sangat pintar" memandangkan ia perlu menghasilkan kandungan yang berlangsung selama enam jam dengan anggaran yang serupa dengan filem MCU yang hanya berlangsung selama dua setengah jam sahaja. Ini termasuk penggambaran adegan daripada episod yang berlainan pada waktu yang sama, teknik ini dapat diguna pakai kerana Shakman mengarahkan semua episod. Shakman cuba memfilemkan adegan secara kronologi untuk membantu para pelakon menyesuaikan dirinya dengan perkembangan cerita melalui pelbagai era sitkom. :34 Para pelakon telah ditunjukkan rancangan sitkom dahulu sebelum menjalani penggambaran untuk membantu mereka "menangkap semangat bagi setiap nada dan gaya", :50 kerana pendekatan untuk komedi berbeza bagi setiap dekad. Jurulatih dialek Courtney Young memberi tunjuk ajar kepada para pelakon tentang percakapan dan pergerakan masyarakat pada setiap era, dengan Olsen mengatakan adab dan norma setiap dekad telah diperhatikan.

Episod pertama siri ini difilemkan selama dua hari dalam bentuk filem hitam putih, dan mempunyai kehadiran penonton studio langsung, untuk meniru penggambaran sitkom.[2] Olsen sebelumnya menunjukkan bahawa ada perbincangan mengenai apakah siri ini juga akan menggunakan lagu ketawa . Untuk episod dengan gelak ketawa yang tidak dirakam secara langsung, siri ini bekerjasama dengan seorang pakar untuk menerangkan bagaimana trek ketawa berubah sepanjang masa, yang membantu memberitahu reka bentuk bunyi. Semasa merakam pemandangan hitam dan putih, Bettany dicat biru, bukan warna merah Vision, kerana warna biru kelihatan lebih baik pada gambar skala kelabu. Selain itu, Olsen menggunakan warna asas berwarna merah jambu dan bayangan mata "telur biru-hijau robin" untuk membantu mewujudkan penampilan semula jadi untuk penggambaran dalam warna hitam dan putih. Olsen dan Bettany menganggap pengalaman tayangan perdana itu nyata dan unik. Nisbah aspek 4: 3 juga digunakan untuk pemandangan hitam dan putih. Shakman senang dapat bereksperimen dengan nisbah aspek, yang berkaitan langsung dengan naratif. Berbagai nisbah aspek lain digunakan ketika siri ini berlangsung sepanjang dekad sitkom, dengan pemandangan di luar Hex menggunakan nisbah sinematik 2: 40: 1 tradisional dari banyak filem MCU.

Rujukun khusus bagi era televisyen yang lain turut dilakukan dalam setiap episod, seperti lensa kamera dan pencahayaan yang sesuai serta penggunaan kesan khas praktikal. Shakman ingin memastikan unsur-unsur sitkom tidak akan berasa seperti parodi, tetapi seautentik mungkin, :50 oleh sebab mereka sedang "menciptakan dunia-dunia ini yang telah diciptakan Wanda untuk melarikan diri daripada realiti nyata" dari kesedihannya haruslah nyata baginya. Hall menggunakan kamera HDR Arri Alexa dan 47 lensa kamera yang berbeza untuk tujuh era televisyen yang diliputi dalam WandaVision, kebanyakannya merupakan lensa moden yang telah diubah suai untuk mengekalkan ciri-ciri lensa tempoh sebenar. :6 Lensa yang bersesuaian dengan era-era televisyen yang khusus telah digunakan pada tiga episod pertama dan episod yang kelima, sementara Hall menggunakan lensa Ultra Panatar, yang pernah digunakan pada Avengers: Infinity War dan Avengers: Endgame, untuk semua pemandangan di luar Hex (dunia nyata). Bagi pencahayaan, lampu tungsten telah digunakan, terutamanya untuk episod 1950-an hingga 1970-an, seperti lampu-lampu yang digunakan pada zaman itu. Pencahayaan LED mula digunakan episod 2000-an. Dua episod pertama masing-masing memberi penghormatan kepada The Dick Van Dyke Show dan Bewitched manakala episod yang seterusnya memberi penghormatan kepada beberapa sitkom dalam episod yang sama, contohnya episod yang ketiga memberi penghormatan kepada Good Times dan The Brady Bunch. Shakman menggunakan lensa, pencahayaan, dan reka bentuk suara untuk mengubah mood ketika terdapat sesuatu yang tidak kena dengan ilusi Maximoff, yang diilhami oleh The Twilight Zone . Dia berasa peralihan daripada adegan sitkom ke saat-saat ini "sangat dramatik".

Penggambaran lokasi berlaku di kawasan metropolitan Atlanta sepanjang Disember 2019 dan Februari 2020. Sambutan penamatan penggambaran untuk siri ini diadakan pada 1 Mac, empat minggu lebih awal dari masa yang dirancang, :50 :1:07 tetapi kesemua proses penerbitan filem ditangguhkan pada 14 Mac disebabkan oleh penularan wabak COVID-19 . Penggambaran berlangsung semula di Los Angeles pada bulan September 2020 dengan protokol keselamatan COVID-19 yang ketat, :50 bagi melengkapkan penggambaran di lot belakang dan di kawasan luar yang diperlukan bagi siri ini. Olsen mendapati proses pemulaan semula penerbitan filem agak menyukarkan setelah dikuarantinkan semasa penutupan, sementara Bettany tidak menyukai protokol keselamatan, kerana pelakon perlu kembali ke treler mereka ketika tidak membuat penggambaran, di mana beliau rasa telah menjejaskan banyak persahabatan antara pemeran dan kru. :1:29-2:23 Penggambaran berlangsung di Blondie Street yang terletak di Warner Bros. Ranch di Burbank, California, di mana beberapa sitkom juga pernah difilmkan di lokasi tersebut. Shakman merasakan lot belakang Blondie Street mempunyai "rasa kepalsuan yang aneh" yang tidak dapat menggantikan jalan raya yang sebenar.[2] Kesemua proses penerbitan siri ini diselesaikan pada pertengahan November, dengan penggambaran kembar Doctor Strange di Multiverse of Madness berlaku pada masa yang sama bagi Olsen.

Pascapenerbitan[sunting | sunting sumber]

Semasa produksi ditangguhkan, Shakman mula menyunting apa yang sudah difilmkan dan dapat "menggilapkannya" sebelum penggambaran bermula semula. Hal ini mengilhamkan beliau untuk mengambil pendekatan yang berbeza terhadap beberapa perkara. :34 Walau bagaimanapun, tiada perubahan secara kreatif telah dilakukan olehnya. Tim Roche, Zene Baker, dan Nona Khodai bekerja sebagai penyunting bagi siri ini. :20 Bagi ketiga-tiga episod yang pertama, penyuntingan filem dan kesan mundur digunakan seiring dengan penggambaran kesan khas praktikal. Penyelia kesan visual Tara DeMarco mengatakan bahawa kesan visual kontemporari hanya digunakan untuk membuangkan wayar dan melicinkan pemotongan sahaja. :8

Proses pascapenerbitan diteruskan setelah penggambaran bermula semula, dan Shakman mengatakan bahawa bekerja pada setiap langkah proses sekaligus merasa "skizofrenia". :34 Dalam beberapa episod, nisbah aspek berubah dalam satu adegan. Kesan ini diselesaikan dengan penyuntingan agar Shakman dapat menentukan panjang dan kadar nisbahnya. Bettany menganggarkan siri ini mempunyai lebih banyak adegan kesan visual berbanding dengan Avengers: Endgame . Kesan visual untuk WandaVision dihasilkan oleh Domain Digital, Framestore, Industrial Light & Magic, Lola VFX, Monsters Aliens Robots Zombies, RISE, Rodeo FX, SSVFX, The Yard VFX, dan Zoic Studios.

Muzik[sunting | sunting sumber]

Pada Januari 2020, Christophe Beck, yang sebelum ini mengguballagu bagi filem Ant-Man (2015) dan Ant-Man and the Wasp, mengumumkan bahawa beliau akan menggubah lagu untuk siri ini. Beck memberi penghormatan kepada sitkom dalam setiap era melalui instrumennya, gaya komposisinya, serta teknik rakaman dan pencampuran yang khusus bagi setiap era. Episod sebelumnya terdiri daripada orkestra kecil, dengan episod kemudian mempunyai gaya rock-pop, di samping menjadi lebih "meresap" apabila siri ini berlangsung. :9 Beck sebelum ini berharap dapat memadankan cara memasukkan lagu ke dalam filem bagi setiap era sitkom juga, tetapi mendapati bahawa kaedah ini tidak sesuai kerana penonton moden akan mengharapkan lebih banyak muzik dalam sesebuah filem berbanding dengan yang sitkom yang lebih tua. Michael Paraskevas dan Alex Kovacs juga membantu dalam proses penggubalan muzik bagi siri ini, dengan Kovacs yang diupah kerana pengalamannya dalam teknik orkestrasi yang lebih tua dan muzik jazz yang Beck berasa memanfaatkannya ketika menggubal untuk episod awal siri ini. Beck berasa lebih selesa apabila episod memerlukan muzik yang diilhamkan pada tahun 1980-an dan 1990-an. Untuk menghubungkan muzik untuk era sitkom yang berbeza, serta muzik yang lebih tradisional bagi dunia yang berada di luar realiti sitkom, Beck menggubal beberapa tema yang akan digunakan dalam gaya yang berbeza, sesuatu boleh dilakukan kerana beliau tahu jalan cerita siri ini sejak awalnya. :9 Beck sangat teruja kerana berpeluang untuk menulis tema definitif untuk Wanda yang didengar dalam kredit akhir siri ini, di mana beliau mengharapkan komposer lain juga akan menggunakannya untuk penampilan MCU di masa depan. Beck juga menulis tema cinta untuk Wanda dan Vision yang katanya akan menyampaikan perasaan cinta, tragedi, dan kesedihan, yang dia bandingkan dengan muzik roman yang disusunnya untuk siri Buffy the Vampire Slayer .

Pada bulan Disember 2020, Robert Lopez dan Kristen Anderson-Lopez diumumkan sebagai penggubal lagu tema untuk beberapa episod siri ini. Mereka ditawarkan jawatan ini pada pertengahan 2019 oleh Shakman, yang berkenal dengan Lopez di kolej, dan mereka sebelumnya pernah bekerja dengan Beck dalam filem Disney's Frozen. Pasangan ini diinspirasi oleh lagu-lagu tema dari sitkom dahulu serta muzik dari filem <i id="mwA_g">James Bond</i>, komposer Burt Bacharach, dan pemain piano jazz dan komposer Dave Brubeck . Untuk mengaitkan kesemua tema mereka, Lopez dan Anderson-Lopez menghasilkan sebuah motif empat not yang bersesuaian dengan setiap gaya lagu tema. Dua nota pertama motif tersebuh ialah oktaf utama, dan dua nota terakhir adalah triton, yang juga dikenali sebagai "jeda syaitan"; ini merupakan cara mereka untuk menyatakan dalam bentuk muzik bahawa siri ini "ceria dan seronok namun juga membawa rasa tidak menyenangkan". Lopez menyifatkan motif itu "seperti sebutan WandaVision (dalam lagu) yang mudah dikenali dalam setiap lagu" dan dimasukkan ke dalam setiap lagu dengan cara yang berbeza. :9 Pengetahuan mereka tentang sitkom berdasarkan pengalaman menonton sitkom mereka sejak kecil, dan mereka mendapati lagu bagi episod 1990-an ialah cabaran terbesar bagi mereka kerana pada zaman itu mereka berdua masih berada di kolej dan tidak mempunyai televisyen, sementara tahun 1980-an ialah kegemaran mereka. Anderson-Lopez menambah bahawa salah satu cabaran mereka ialah mereka perlu memastikan temanya tidak "memberi fokus kepada satu rancangan sahaja" tetapi "akan menimbul rasa nostalgia semua lagu ikonik dari salah satu dekad namun juga mempunyai keunikan mereka sendiri" Beliau juga berasa itulah tugas lagu tema untuk menentukan nada, tempat, dan waktu setiap episod untuk menggantikan kad judul yang biasa digunakan untuk menyampaikan maklumat tersebut. Pasangan ini juga menyanyikan banyak lagu tema, sesuatu yang tidak biasa dilakukan oleh mereka, disebabkan oleh pandemik COVID-19. Mereka juga disertai oleh sekumpulan penyanyi sandaran .

Beck menamatkan kerja penggubalan skornya pada Februari 2021. Album soundtrack untuk setiap episod, termasuk skor Beck dan lagu tema oleh Lopez dan Anderson-Lopez, telah diedarkan secara digital oleh Marvel Music dan Hollywood Records dari 22 Januari hingga 12 Mac 2021, seminggu setelah setiap episod ditayangkan. Salah satu lagu tema, " Agatha All Along ", menular setelah muncul dalam episod " Breaking the Fourth Wall ", dan mendapat tempat pertama dalam carta Runut Bunyi iTunes, serta merangkul tempat kelima dalam carta Rekod Single 100 Terbaik iTunes. Lagu tersebut juga mendapat tempat ke-36 dalam carta Jualan Lagu Digital Billboard.

Pada D23 2019, penggoda untuk siri ini ditunjukkan bahawa gabungan rakaman Maximoff dan Vision dari filem MCU sebelumnya dengan gambar dari siri televisyen sitkom lama The Dick Van Dyke Show dan Father Knows Best.[7] Siri ini dipromosikan sebagai sebahagian dari Expanding the Universe, sebuah rancangan khas Marvel Studios yang memulakan debutnya di Disney + pada 12 November 2019. Pada bulan Disember, Feige melancarkan gambar pertama dari siri ini di Comic Con Experience . Vinnie Mancuso dari Collider mengatakan bahawa ia "sangat interesting ", menonjolkan pewarnaan "lama dan hitam sekolah lama". Iklan untuk siri dan rakan-rakan Marvel Studios Disney + siri The Falcon and the Winter Soldier dan Loki ditayangkan semasa Super Bowl LIV . Songsang ' Dais Johnston menemui rujukan visual untuk sitcom lalu dalam komersil, termasuk The Dick Van Dyke Show, serahkan kepada Beaver, Bewitched, The Brady Bunch, Roseanne, dan House Full. Mereka berpendapat bahawa siri ini akan menjadi "must-see" untuk peminat Marvel dan juga "sesiapa sahaja yang mencari nostalgia: kerangka yang merangkumi era ini bermaksud sesiapa sahaja dapat menghidupkan kembali pertunjukan masa kecil mereka". Julia Alexander dari The Verge mengatakan rakaman itu "tidak banyak" tetapi menawarkan "sekilas yang cukup untuk menggoda peminat". Haleigh Foutch di Collider merasakan semua iklan Super Bowl, Marvel's "mencuri keseluruhan pertunjukan". Dia sangat teruja dengan rakaman WandaVision yang "sangat pelik dan tidak dapat diramalkan".

Treler rasmi bagi siri ini dikeluarkan pada 20 September 2020, semasa Anugerah Emmy Primetime ke-72. Treler tersebut mendapat 55.7 juta tontonan dalam talian dalam 24 jam, termasuk 36.1 juta di YouTube, 4.9 juta di Facebook, dan 10.1 juta di Instagram, yang dipercayai merupakan jumlah tontonan yang tertinggi untuk sebuah treler bagi siri televisyen yang disiarkan dalam talian. WandaVision juga mempunyai lebih daripada 302,600 sebutan dalam media sosial, dan menjadi trend di Twitter selepas treler prapelancaran ditayangkan semasa Emmy Awards sebelum treler penuh ditayangkan, dan akhirnya menjadi antara perkara yang terpopular di Twitter. Treler itu menjadi video yang kedua popular di YouTube. Ethan Anderton dari /Film mengatakan adegan dalam treler itu kelihatan seperti "salah satu projek Marvel yang paling sukar setakat ini". Dia juga memperhatikan aspek treler yang lebih ringan seperti kostum Halloween Vision yang serasi dengan reka bentuk kostumnya dalam buku komik . Matt Patches di Polygon menyatakan treler itu "penuh semangat, penuh warna cerah dan tingkah laku aneh", dan bertambah bahawa ia masih meninggalkan banyak misteri. Penulis Comic Book Resources, Noah Dominguez berkata treler itu "menawarkan sedikit dari segi kandungan" dengan "pandangan yang jelas pada beberapa kesan visual yang ditunjukkan". Setelah pelakon dari filem <i id="mwBFU">Spider-Man</i> yang lalu diumumkan akan muncul dalam Spider-Man: No Way Home, Graeme McMillan dari The Hollywood Reporter melihat treler rasmi siri ini menunjukkan versi Maximoff dan Vision yang berbeza dalam siri ini kerana Maximoff "memecah tembok antara realiti yang berbeza", yang dapat mengakibatkan peristiwa yang berlaku di Doctor Strange in the Multiverse of Madness dan Spider-Man: No Way Home .

Pada awal Disember, enam poster untuk siri ini telah dikeluarkan setiap hari, masing-masing menggambarkan satu dekad dari tahun 1950-an hingga tahun 2000-an. Pulliam-Moore menyatakan bahawa bagi setiap poster baru, "elemen yang berbeza sedang beralih, dan mencerminkan peredaran masa dan perkembangan plot WandaVision ' Pelepasan poster itu disusuli dengan treler baharu yang ditayangkan semasa Disney's Investors Day. Treler tersebut mendapat 9 juta tontonan di YouTube. Dua episod pertama siri Marvel Studios: Legends, yang ditayangkan pada 8 Januari 2021, meneroka perwatakan Maximoff dan Vision dengan menggunakan rakaman dari filem MCU mereka.

Tayangan[sunting | sunting sumber]

WandaVision ditayangkan di dalam Disney + pada 15 Januari 2021, dengan dua episod pertamanya ditayangkan. Tujuh episod yang lain akan dikeluarkan pada setiap minggu sehingga 5 Mac. Marvel Studios asalnya mempertimbangkan untuk melepaskan keseluruhan siri sekaligus, tetapi memilih untuk melepaskan secara mingguan setelah melihat "keseronokan mennunggu pada setiap minggu" yang didapati dalam siri Disney + Star Wars The Mandalorian . Feige mengatakan episod-episod tersebut dihasilkan dengan mempertimbangkan siaran mingguan, sehingga penonton dapat "cuba meneka apa yang akan berlaku selanjutnya, dan mempunyai seminggu untuk berspekulasi atau menonton semula dan membangun antisipasi itu." Dia berasa maratonton siri ini setelah semua episod dilancarkan turut akan menjadi "pengalaman yang sama menyenangkan". Dua episod pertama pada mulanya disenaraikan sebagai "Episode 1" dan "Episode 2" di Disney +, dengan judul sebenarnya dikemukan beberapa hari selepas tayangan mereka.

Shakman berkata, siri ini dapat ditayangkan begitu cepat setelah penggambaran selesai kerana kerja pascapenerbitan telah bermula semasa penutupan produksi siri 'COVID-19. :34 Schaeffer merasakan siri ini "sesuai untuk ditayangkan pada saat ini", di tengah-tengah pandemik, kerana ini adalah "refleksi daripada banyak kegelisahan yang kita rasakan, dan banyak patos dan kekacauan telah berlaku dalam tahun 2020, jadi saya rasa [pelancaran siri ini pada masa ini] sangat sesuai ". :35 Siri ini pada awalnya diumumkan akan dilancarkan pada awal 2021, sebelum ditangguhkan ke Februari 2020. Kemudian dipindahkan kembali ke slot awal tahun 2021 pada November 2020. Ini adalah siri pertama, dan permulaan, bagi Tahap Empat MCU.

Sambutan[sunting | sunting sumber]

Kadar tontonan[sunting | sunting sumber]

Nielsen Media Research, yang mengukur jumlah minit yang ditonton oleh penonton Amerika Syarikat di televisyen, menyenaraikan WandaVision sebagai siri asli keenam yang paling banyak ditonton di seluruh perkhidmatan siaran dalam talian untuk minggu 11-17 Januari 2021, dengan 434 juta minit dilihat. Kira-kira 6.48 juta tontonan lengkap bagi dua episod pertama siri ini, yang mempunyai lebih banyak tontonan lengkap daripada siri lain dalam senarai siri 10 asal Nielsen yang mempunyai lebih banyak minit tontonan tetapi masa tayangannya yang lebih lama. Menurut penyedia analisis TVision, WandaVision ialah rancangan yang paling banyak dilihat pada Januari 2021 di platform yang diukur. Siri ini mempunyai 8,127 saiz penonton yang diindeks, iaitu tayangan 81 kali lebih banyak daripada siri purata yang diukur oleh perkhidmatan.

Tindak balas kritikal[sunting | sunting sumber]

Laman web ulasan Rotten Tomatoes melaporkan penilaian kelulusan sebanyak 91% dengan penilaian purata 7.91/10, berdasarkan 163 ulasan. Konsensus kritikal di laman web ini mengatakan, "Sebagai penghormatan kepada sejarah TV, misteri luar biasa, WandaVision ialah langkah yang sangat pelik dan sangat berani ke bidang televisyen bagi MCU - dan perlakonan yang sempurna untuk Elizabeth Olsen dan Paul Bettany". Metakritik, yang menggunakan nilai purata tertimbang, memberikan skor 77 daripada 100 berdasarkan 40 pengkritik, menunjukkan "ulasan yang umumnya disukai"

Dokumentari khas[sunting | sunting sumber]

Pada Februari 2021, siri dokumentari yang berjudul Assembled telah diumumkan. Episod pertamanya, Assembled: The Making of WandaVision, menunjukkan proses penghasilan siri ini, dengan Olsen, Bettany, Parris, Hahn, Dennings, Park, dan pasukan kreatif tambahan yang membincangkan sitkom klasik yang menginspirasinya, bagaimana kru meniru proses produksi sitkom awal, dan pengalaman mereka dalam menjalani penggambaran di hadapan penonton studio langsung. Dokumentari ini akan dilancarkan di Disney + pada 12 Mac 2021.

masa depan[sunting | sunting sumber]

Sambungan[sunting | sunting sumber]

Spin-off[sunting | sunting sumber]

Agatha: Darkhold Diaries[sunting | sunting sumber]

Menjelang Oktober 2021, siri spin-off "komedi gelap" sedang dibangunkan, dengan Hahn kembali untuk memainkan semula peranannya sebagai Agatha Harkness bersama-sama dengan Schaeffer kembali sebagai penulis dan penerbit eksekutif.

Vision Quest[sunting | sunting sumber]

Menjelang Oktober 2022, siri spin-off kedua yang berpusat pada Bettany's Vision sedang dibangunkan, bertajuk Vision Quest, dengan Bettany dibintangi bersama-sama dengan Schaeffer ditetapkan sebagai ketua penulis.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Mancuso, Vinnie (January 29, 2021). "Here's Exactly When 'WandaVision' Takes Place in the MCU Timeline". Collider. Diarkibkan daripada yang asal pada January 30, 2021. Dicapai pada January 29, 2021.
 2. ^ a b c d e f g h i j k Coggan, Devan (November 10, 2020). "Honey, I'm Chrome: Marvel prepares to take over TV with WandaVision". Entertainment Weekly. Diarkibkan daripada yang asal pada November 10, 2020. Dicapai pada November 10, 2020.
 3. ^ a b c Dinh, Christine (April 12, 2019). "All of the Marvel Disney+ News Coming Out of The Walt Disney Company's Investor Day". Marvel.com. Diarkibkan daripada yang asal pada April 12, 2019. Dicapai pada April 12, 2019.
 4. ^ Paige, Rachel (September 21, 2020). "Marvel Studios' 'WandaVision': Breaking Down the New Disney+ Trailer". Marvel.com. Diarkibkan daripada yang asal pada September 21, 2020. Dicapai pada September 21, 2020.
 5. ^ Purslow, Matt (February 26, 2021). "WandaVision: Season 1, Episode 8 Review". IGN. Diarkibkan daripada yang asal pada February 26, 2021. Dicapai pada February 26, 2021.
 6. ^ Shattuck, Kathryn (October 11, 2019). "Elizabeth Olsen on Grief, the Scarlet Witch and Her Next Life". The New York Times. Diarkibkan daripada yang asal pada August 7, 2020. Dicapai pada October 21, 2020.
 7. ^ a b c Alter, Ethan (November 5, 2019). "'WandaVision': Everything we know about Marvel's 'first sitcom'". Yahoo!. Diarkibkan daripada yang asal pada November 5, 2019. Dicapai pada November 9, 2019.
 8. ^ a b Travis, Ben (November 23, 2020). "WandaVision Explores Scarlet Witch's 'Ill-Defined Power-Set', Says Kevin Feige – Exclusive Images". Empire. Diarkibkan daripada yang asal pada November 23, 2020. Dicapai pada November 23, 2020.
 9. ^ a b c d Coggan, Devan (November 10, 2020). "Welcome to the neighborhood: Meet WandaVision's major players". Entertainment Weekly. Diarkibkan daripada yang asal pada November 10, 2020. Dicapai pada November 10, 2020.
 10. ^ a b Bennett, Tara (January 2021). "The Odd Couple". SFX Magazine. No. 335. m/s. 26–35.
 11. ^ a b Radish, Christina (January 11, 2021). "How 'WandaVision' Was Made: Cast and Crew on Iconic TV Influences, Big Swings, and More". Collider. Diarkibkan daripada yang asal pada January 12, 2021. Dicapai pada January 11, 2021.
 12. ^ Travers, Ben (February 26, 2021). "'WandaVision' Review: The Ghost of Grief's Past Ushers in the Series' Best Episode Yet — Spoilers". IndieWire. Diarkibkan daripada yang asal pada February 27, 2021. Dicapai pada February 26, 2021.
 13. ^ D'Alessandro, Anthony (March 5, 2021). "'WandaVision' "The Series Finale" Recap: What Now For Scarlet Witch, Vision & The Kids?". Deadline Hollywood. Diarkibkan daripada yang asal pada March 10, 2021. Dicapai pada March 13, 2021.
 14. ^ Boone, John (March 10, 2021). "'WandaVision' Creator on Agatha's Master Plan, That Ralph Bohner Reveal and White Vision (Exclusive)". Entertainment Tonight. Diarkibkan daripada yang asal pada March 10, 2021. Dicapai pada March 11, 2021.
 15. ^ Paige, Rachel (March 5, 2021). "'WandaVision': Paul Bettany Explains What It Was Like to Play Two Visions". Marvel.com. Diarkibkan daripada yang asal pada March 6, 2021. Dicapai pada March 5, 2021.
 16. ^ O'Keefe, Meghan (February 26, 2021). "'WandaVision' Post-Credits Scene Explained: Who Is White Vision?". Decider. Diarkibkan daripada yang asal pada February 27, 2021. Dicapai pada February 27, 2021.
 17. ^ a b Vary, Adam B. (January 15, 2021). "'WandaVision' Series Premiere: What the Heck Is Going On, and More Burning Questions". Variety. Diarkibkan daripada yang asal pada January 15, 2021. Dicapai pada January 15, 2021.
 18. ^ a b Robinson, Stephen (January 29, 2021). "WandaVision returns with a wallop to the Marvel Cinematic Universe proper". The A.V. Club. Diarkibkan daripada yang asal pada January 29, 2021. Dicapai pada January 29, 2021.


Ralat petik: Tag <ref> wujud untuk kumpulan bernama "lower-alpha", tetapi tiada tag <references group="lower-alpha"/> yang berpadanan disertakan