Wikipedia:Campur tangan penyelia terhadap vandalisme

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Wikipedia:Campur tangan penyelia terhadap vandalisme/Header

Campur tangan penyelia terhadap vandalisme

Halaman ini hanya ditujukan untuk laporan mengenai vandal dan spammer yang aktif, jelas, dan berterusan. Sebelum menyiarkan di sini, sila baca halaman spam dan laku musnah, serta panduan AIV. Ingat bahawa menyekat adalah jalan terakhir; jika ada cara yang kurang ketat untuk menyelesaikan masalah, sila selesaikannya. Untuk menghantar laporan, sunting halaman ini dan ikuti arahan di bahagian atas bahagian "Dilaporkan pengguna". Untuk masalah lain yang memerlukan campur tangan penyelia, failkan permohonan luar bagi perhatian penyelia.

Perhatian! Sila ingat perkara berikut:
  1. Hasil edit pengguna yang dilaporkan mestilah vandalisme atau spam yang jelas.
  2. Kecuali untuk kes yang berterusan, pengguna mestilah diberi cukup amaran untuk menghentikan tingkah laku mengganggu mereka.
  3. Amaran terkini mesti diberikan dan mesti ada alasan yang munasabah untuk mempercayai pengguna akan mengganggu laman tersebut dalam masa terdekat.
  4. Templat laku musnah yang sesuai di bawah harus digunakan jika anda memutuskan bahawa laporan harus diajukan:
    • Untuk melaporkan pengguna atau akaun pengguna yang log masuk, gunakan templat berikut: * {{vandal|Nama pengguna}} Alasan ringkas anda (contoh; laku musnah setelah amaran ke-4 diberikan). ~~~~
    • Untuk melaporkan pengguna awanama atau alamat IP tanpa nama, gunakan templat berikut: * {{IPvandal|192.0.2.16}} Alasan ringkas anda (contoh; laku musnah setelah amaran ke-4 diberikan). ~~~~
  5. Permintaan untuk sekatan selanjutnya terhadap pengguna yang disekat (mis., Halaman bicara, sekatan e-mel) harus dibuat di Wikipedia:Administrators' noticeboard/Incidents, kerana bot secara automatik akan membuang laporan yang dibuat di sini mengenai akaun yang telah disekat.
  6. Laporan pengguna boneka harus dibuat di Wikipedia:Penyiasatan pengguna bonkea kecuali ada hubungan antara akaun jelas dan gangguan berlaku dan berterusan.
Papan kenyataan ini dapat berkembang dengan cepat dan menjadi tertunda. Garis panduan di atas disediakan untuk membantu penyelia memberi tumpuan kepada masalah yang paling mendesak. Penyelia biasanya bertindak dengan cepat apabila diberitahu tentang vandalisme dan gangguan yang jelas. Sebelum memberitahu penyelia di forum lain mengenai tunggakan di halaman ini, pertimbangkan sama ada laporan yang selebihnya dapat ditindaklanjuti. Laporan lama dibersihkan secara automatik oleh SQLBot selepas 4–8 jam tanpa tindakan.

Halaman ini terakhir dikemas kini pada 11:54 pada 16 April 2020 (UTC). Kosongkan cache halaman ini sekiranya sudah lapuk.

 


Laporan[sunting sumber]

Wikipedia:Campur tangan penyelia terhadap vandalisme/TB2

Dilaporkan pengguna[sunting sumber]