Senarai persatuan di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Daftar persatuan di Malaysia)
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai persatuan-persatuan yang terdapat di Malaysia.

Agama[sunting | sunting sumber]

Buddha[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Belia Buddhist Malaysia

Hindu[sunting | sunting sumber]

  1. Majlis Belia Hindu Malaysia

Islam[sunting | sunting sumber]

Ahli Sunnah wal Jamaah[sunting | sunting sumber]

  1. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
  2. Jamaah Islah Malaysia (JIM)
  3. Pertubuhan IKRAM Malaysia http://ikram.org.my/v2/
  4. IKRAM Siswa Nasional http://www.ikramsiswa.com/
  5. Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Selangor (LKPIS) [1]
  6. Majlis Dakwah India Muslim Malaysia (MIM) [1]
  7. Majlis Ayahanda-Ayahanda Perak (M.A.A.P)
  8. Pergerakan Belia India Muslim
  9. Pergerakan Puteri Islam Malaysia
  10. Persatuan Belia Islam Nasional
  11. Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) [1]
  12. Persatuan Dakwah Islamiah dan Kebajikan Saudara Baru India SeMalaya (Al-Hidayah) [1]
  13. Persatuan Darul Fitrah Malaysia [1]
  14. Persatuan Ikhwan AlKhidmah Selangor dan Kuala Lumpur [1]
  15. Persatuan Institusi Tahfiz Al Quran Negeri Selangor [1]
  16. Persatuan Imam-Imam, Pegawai Masjid dan Penolong Pendaftar Nikah Negeri Selangor (PIMPINAN) [1]
  17. Persatuan Kebajikan dan Pendidikan Islam Selangor (PEPIAS) [1]
  18. Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia
  19. Persatuan Pengguna Islam Malaysia [1]
  20. Persatuan Seruan Islam Wilayah Persekutuan dan Selangor (Jami'iyah) [1]
  21. Persatuan Ulama Malaysia
  22. Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (PEKIDA)
  23. Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) [1]
  24. Pertubuhan Belia Warisan dan Integrasi Rakyat
  25. Unit Muballighat Jais [1]
  26. Wadah Kecerdasan Umat Malaysia (WADAH) [1]
  27. Inspirasi Muhibah India Muslim Malaysia (IMIM)
  28. Pertubuhan Anak Anak Melayu Malaysia 9 [1]
  29. Majlis Sunnah Malaysia [1]
  30. Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)

Syiah[sunting | sunting sumber]

  1. Al Jam'iyah Al Khairiyah
  2. Majlis Syiah Malaysia
  3. Majlis Ahlul Bayt Malaysia

Kristian[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Pemuda Kristian (YMCA)

Protestan[sunting | sunting sumber]

  1. Persaudaraan Belia Methodist Malaysia

Sikh[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Belia Sikh Malaysia

Alam sekitar[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Pencinta Alam Malaysia
  2. Pertubuhan Sahabat Alam Sekitar Malaysia (SAS)

Belia[sunting | sunting sumber]

  1. Briged Putera Malaysia
  2. Brigade Puteri Malaysia
  3. Gerakan Belia 4B Malaysia
  4. Gerakan Belia Bersatu Malaysia
  5. Junior Chamber Malaysia
  6. Majlis Belia Felda Malaysia
  7. Majlis Belia Negeri Perlis
  8. Majlis Belia Negeri Kedah
  9. Majlis Belia Negeri Pulau Pinang
  10. Majlis Belia Negeri Perak
  11. Majlis Belia Selangor
  12. Majlis Belia Negeri Sembilan
  13. Majlis Belia Negeri Johor
  14. Majlis Belia Negeri Pahang
  15. Majlis Belia Negeri Terengganu
  16. Majlis Belia Negeri Kelantan
  17. Majlis Belia Sabah
  18. Majlis Belia Wilayah Persekutuan
  19. Majlis Gabungan Belia Melaka
  20. Pergerakan Pemuda Malaysia
  21. Persatuan Asrama Belia Malaysia
  22. Persatuan Belia Generasi Prihatin Felda Cerul, Kemaman, Terengganu
  23. Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC)
  24. Pertubuhan Belia Kebangsaan Bersatu Sarawak (SABERKAS)
  25. Pertubuhan Belia Warisan dan Integrasi Rakyat (PERWIRA)

Hiburan dan seni budaya[sunting | sunting sumber]

  1. Badan Budaya Negeri Kelantan [2]
  2. Majlis Teater Negeri Kelantan [2]
  3. Persatuan Anak Seni Ucok Tara Kelantan (KASUT) [2]
  4. Persatuan Angkatan Seniman Muda Wang Kembang Darul Naim (ASWADA) [2]
  5. Persatuan Dikir Barat Negeri Kelantan (PENDIKIR) [2]
  6. Persatuan Industri Rakaman Malaysia
  7. Persatuan Seniman Kelantan [2]
  8. Persatuan Seniman Malaysia
  9. Gabungan Persatuan Pelukis SeMalaysia
  10. Persatuan Pelukis Perak
  11. Angkatan Pelukis Kedah
  12. Persatuan Pereka Bumiputra Kuala Lumpur dan Selangor (BDA)

Kaum[sunting | sunting sumber]

Cina[sunting | sunting sumber]

  1. Dong Jiao Zong
  2. Persatuan Belia Xiang Lian Malaysia

Dayak[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Dayak Miri (Dayak Association Miri) [DAM]

India[sunting | sunting sumber]

  1. Majlis Kelab Belia Belia Tamil Malaysia (KBBT)
  2. Majlis Kelab Belia India Malaysia

Kenyah[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Kebangsaan Kenyah Sarawak

Melayu[sunting | sunting sumber]

  1. Gabungan Pelajar Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)
  2. Persatuan Kebangsaan Melayu Tawau
  3. Persatuan Melayu Perak
  4. Persatuan Melayu Pulau Pinang (PEMENANG)

Thai[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Belia Thai Malaysia

Kenderaan[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Superbikers Malaysia

Kerabat Diraja[sunting | sunting sumber]

  1. Pertubuhan Paduka Cik Siti Wan Kembang Malaysia,Kerabat Draja Kelantan
  2. Pertubuhan Kerabat Raja Jembal Kelantan
  3. Pertubuhan Warisan Kerabat Long Gaffar
  4. Pertubuhan Kerabat Draja Kelantan Al-Muhammadi
  5. Persatuan Kerabat Diraja Kedah

Komunikasi[sunting | sunting sumber]

  1. Malaysian Amateur Radio Transmitters' Society (MARTS)
    Lihat Senarai persatuan radio amatur di Malaysia
  2. Persatuan Wireless Johor

Pakaian seragam[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia
  2. Persatuan Pandu Puteri Malaysia
  3. Persekutuan Pengakap Malaysia
  4. St. John Ambulans Malaysia

Pelukis[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Pelukis Malaysia
  2. Persatuan Senilukis Kelantan (PESENI) [2]
  3. Gabungan Persatuan Pelukis SeMalaysia
  4. Persatuan Pelukis Perak
  5. Angkatan Pelukis Kedah
  6. Persatuan Seni Rupa Malaysia
  7. Angkatan Pelukis Se Malaysia (APS)

Pengguna[sunting | sunting sumber]

  1. Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia
  2. Persatuan Perlindungan Pengguna Malaysia

Penterjemah[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Penterjemah Malaysia

Penulis, sastera dan bahasa[sunting | sunting sumber]

  1. Gabungan Penulis Muda Kelantan [2]
  2. Gabungan Persatuan Penulis Nasional
  3. Gabungan Persatuan Penulis Sarawak
  4. Persatuan Bahasa dan Sastera Sarawak
  5. Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya
  6. Persatuan Karyawan Perak
  7. Persatuan Karyawan Sarawak
  8. Persatuan Kebajikan Penulis Muda Selangor
  9. Persatuan Linguistik Malaysia
  10. Persatuan Penulis Budiman
  11. Persatuan Penulis Johor
  12. Persatuan Penulis Melaka
  13. Persatuan Penulis Kelantan
  14. Persatuan Penulis Kuala Lumpur
  15. Persatuan Penulis Nasional Malaysia
  16. Persatuan Penulis Negeri Pulau Pinang
  17. Persatuan Penulis Negeri Sembilan
  18. Persatuan Penulis Perlis
  19. Persatuan Penulis Sarawak
  20. Persatuan Penulis Selangor
  21. Persatuan Penulis Skrin Malaysia
  22. Persatuan Penulis Utara Sarawak
  23. Persatuan Penulis Wilayah Persekutuan Labuan
  24. Persatuan Penulis-Penulis Kelantan (PPK) [2]
  25. Persatuan Sasterawan Terengganu
  26. Persatuan Seniman dan Penulis Kelantan (PUSPA) [2]

Perubatan[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Naturopatik Tradisional Cina Malaysia
  2. Persekutuan Persatuan Tabib Perubatan Tradisional Cina dan Akupunktur Malaysia
  3. Pertubuhan Pengusaha Perubatan Tradisional Negeri Pahang Darul Makmur
  4. Persatuan Kejuruteraan Tissu Malaysia

Sukan[sunting | sunting sumber]

Bola sepak[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Bola Sepak Malaysia
  2. Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia
  3. Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang
  4. Johor FA
  5. Kedah FA
  6. Kelantan FA
  7. Kuala Lumpur FA
  8. Melaka FA
  9. Negeri Sembilan FA
  10. Pahang FA
  11. Perak FA
  12. Perlis FA
  13. Sabah FA
  14. Sarawak FA
  15. Selangor FA
  16. Terengganu FA

Kembara[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Kembara Malaysia

Layang-layang dan wau[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Peminat, Pemain dan Pembuat Wau/Layang-Layang Negeri Kelantan (PELAYANG) [2]

Seni mempertahankan diri[sunting | sunting sumber]

Silat[sunting | sunting sumber]

  1. Gabungan Seni Silat Negeri Kelantan [2]
  2. Persatuan Pencak Silat Pendekar Ulung Malaysia [2]
  3. Persatuan Seni Silat Terlak Empat Kelantan [2]
  4. Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong (Malaysia) [2]
  5. Silat Cekak Malaysia
  6. Pertubuhan Seni Silat Selendang Merah Malaysia
  7. Persatuan Silat Kalimah Malaysia[2]

Veteran[sunting | sunting sumber]

  1. Persatuan Bekas Pasukan Keselamatan Negara Malaysia

Wanita[sunting | sunting sumber]

  1. Kebahagiaan Wanita Dan Remaja (Kewaja)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]