Abdul Hamid II

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Osmanli-nisani.svg    Abdul Hamid II
Sultan
Khalifah
Ahamid.jpg
Tughra of Abdülhamid II.JPG
Tempoh pemerintahan 1876-1909
Tempoh Kejatuhan Empayar Uthmaniyyah
Nama penuh Abdülhamid II
Didahului oleh Murad V
Diikuti oleh Mehmed V
Kerabat Diraja Kerabat Osman
Dinasti Dinasti Uthmaniyyah
Kepercayaan agama Islam

Sultan Abdülhamid II, Maharaja Uthmaniyyah, Khalifah Setia, (AKA: Abdul Hamid II atau Abd Al-Hamid II Khan Ghazi), (Turki Uthmaniyyah: عبد الحميد ثانی `Abdü’l-Ḥamīd-i sânî, Bahasa Turki: İkinci Abdülhamit) (21/22 September 1842  – 10 Februari 1918) adalah sultan ke-34 bagi Empayar Uthmaniyyah. Baginda telah memerintah bermula pada 31 Ogos, 1876 sehingga dilucutkan daripada takhta pada 27 April, 1909. Pada zaman pemerintahan baginda, Turki Uthmaniyyah mengalami kejatuhan kuasa dan wilayah. Abdul Hamid II merupakan sultan terakhir buat Empayar Uthmaniyyah yang memerintah dengan kuasa mutlak.

Baginda juga dikenali bagi sesetengah orang sebagai Ulu Hakan ("Khan Besar"). Dunia Barat memanggil baginda dengan nama "Sultan Merah" (Kızıl Sultan). Kejatuhan baginda adalah ekoran Resolusi Turki Muda disambut oleh kebanyakkan rakyat Uthmaniyyah, yang menyambut kepulangan pemerintahan berperlembagaan.[1]

Khalifah terakhir Sultan Abdul Hamed II meninggalkan istana atas arahan Presiden Turki pertama Mustafa Kamal Atartuk pada 3 Mac 1922.

Dengan sokongan dan kekuatan dari British dan Zionis, Mustafa Kemal Atatürk telah mengumumkan penghapusan Khilafah dan pemisahan agama Islam daripada negara tepat pada pagi 3 Mac 1924.

Kamal telah memerintah supaya Khalifah terakhir, Sultan Abdul Hamid II supaya meninggalkan Turki sebelum subuh pada hari yang sama. Polis dan tentera dikerah berhimpun di istana Khalifah dan memaksa Khalifah memasuki kereta dan seterusnya membawanya ke Switzerland.

Atartuk kemudiannya telah mengumpulkan semua waris Khalifah dan mengusir mereka keluar daripada Turki. Kesemua aktiviti keagamaan dimansuhkan, semua sekolah agama ditukar kepada sekolah sekular, mahkamah Islam dimansuhkan, azan dilaungkan dalam bahasa Turki dan undang-undang sekular dilaksanakan sepenuhnya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kinross, Patrick (1977) The Ottoman Centuries: The Rise and Fall of the Turkish Empire London: Perennial. ISBN 9780688080938. p. 576.
Wikisource-logo.svg
Wikisource mempunyai sumber asli 1911 Encyclopædia Britannica teks berkaitan kepada: Abd-ul-Hamid II.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Abdul Hamid II
Tarikh keputeraan: 21 September, 1842 Tarikh kemangkatan: 10 Februari, 1918
Gelaran pemerintah
Didahului oleh
Murad V
Sultan Empayar Uthmaniyyah
Aug 31, 1876 - Apr 27, 1909
Diikuti oleh:
Mehmed V
Gelaran Sunnah Islam
Didahului oleh
Murad V
Khalifah Islam
Aug 31, 1876 - Apr 27, 1909
Diikuti oleh:
Mehmed V